A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

13. havi nyugdíj, avagy a nemzedéki szolidaritás felmondása

2013.01.10. 06:30 timargabor

Egyelőre még távolinak tűnik a döntés, a szerdai sajtóhírekben mégis felmerült a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésének ötlete, amely szerint kormányzati berkekben nemcsak játszanak a gondolattal, hanem háttérszámításokat is végeznek. Az intézkedés költsége éves szinten valahol 270 és 300 milliárd forint között van, ami a GDP nagyjából egy százaléka. Összehasonlításként: az egy havi nyugdíj a magyar felsőoktatásra évente fordított teljes állami pénz két és félszerese. A ciklus elején pedig még "csak" kétszerese volt!

A dolog politikai hozadéka nyilvánvaló. Minthogy a Medgyessy-féle ámokfutásszerű túlköltekezés eme mintadarabját 2009-ben épp az a Bajnai szüntette meg, aki most legesélyesebb kihívója Orbánnak, nyilvánvaló a mögé kapcsolható üzenet: Bajnai megszüntette, de mi visszahozzuk. Arra nyilván kevés nyugdíjas fog felfigyelni, hogy a Fidesz azért gyakorlatilag végigcsinálja a ciklusát úgy, hogy nem kell ezt az évi summát elköltenie, vagyis ha őszintén ezt akarta volna és nem csak szavazatot szeretne vásárolni, akkor már 2 éve visszahozta volna a 13. havi nyugdíjat. Nem véletlenül nem tette, és jövőre is csak az MNB valutatartalékainak felélése, vagy további, elsősorban az oktatást - tehát a jövőt! - sújtó nemmegszorítások árán teheti meg. És még akkor is csak úgy, ha az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin mentesíti hazánkat a túlzottdeficit-eljárás alól.

Miközben a rövid távú politikai hozadék okán a Fidesz komolyan is gondolhatja a dolgot, két dolgot mérlegelnie kellene. Olyan dolgokat, amelyekkel eddig nem igazán foglalkoztak:

1. Rövid távú problémája lehet a Fidesznek, hogy ha bevezeti a 13. havi nyugdíjat és megnyeri a 2014-es választást, mit tud ezzel csinálni utána? Négy évig fizeti, és ennek érdekében lelakja a teljes oktatásügyet meg amit még kell? Vagy visszakozik, mint amit próbál december - valójában már 2011 - óta tandíjügyben, és virít megint valami látványosat 2018-ban? Persze ezzel ráérnek 2014 májusban foglalkozni ha nyernek, tehát most nem szempont. Ha meg nem nyernek, legyen ez a következő kormány gondja.

2. A másik gond elvi és strukturális, az előzőnél sokkal súlyosabb. Miközben az ország súlyos nemmegszorításokat kénytelen elviselni, ezek kapcsán elveszítve növekedési potenciálját, az öregségi nyugdíjak - mértéküktől függetlenül, tehát az átlagjövedelmet meghaladók is! - reálértékének megőrzése töretlen. A demográfiai folyamatok és a gyorsuló elvándorlás mind arra mutat, hogy a mai aktívak, különösen a fiatalok nemhogy a mai szintet megközelítő nyugellátásban nem reménykedhetnek idehaza, de örülhetnek, ha valamit kapnak - vagy mert nem fog jutni, vagy pedig addig tolódik ki a nyugdíjkorhatár, amit már érdemi tömegek nem érnek meg. Ők a mostani, teljes életúton összegzett befizetéseiknek - amelyekből a mai nyugdíjakat fizeti az állam - várhatóan töredékét fogják megkapni. Ez már önmagában felveti, hogy a nemzedékek közt kellene egyfajta megállapodás, hiszen a mai nyugdíjasok e piramisjáték haszonélvezői - a következő generációk, de elsősorban a mai gyerekek, az ő unokáik (már akinek van!) rovására. Aki ezt tovább srófolja - esetünkben a Fidesz, de a szocialisták ezirányú zsigeri hajlamában se kételkedjünk - az gyakorlatilag nyugdíjaspárttá válik.

Márpedig aki a köz- és felsőoktatásából azért von ki pénzt, hogy az aktívakhoz képest amúgy nem rossz helyzetben levő nyugdíjasokat további ellátásban részesítse, az egy eleve gyenge lábakon álló nemzedéki szolidaritást mond fel. Ilyen politikai erőre egy bizonyos életkor alatt egyszerűen nem szabad szavazni. Már csak az a kérdés, hogy lesz-e olyan politikai formáció, amely az aktívakat próbálja meg képviselni? Mert eddig ennek nyomát sem látni.

Hétvégén garmr blogtárs tolmácsolásában visszatérünk a dolog gazdasági vetületére.

Disclaimer: igen, ha arra kerül a sor, el fogom tartani anyámat (apám már nem él) - és szó sincs arról, hogy a szépkorú generáció vesztét kívánom. Attól viszont kevésbé fogadok el kritikákat a fentiek ügyében, akinek nincs legalább két gyereke, mert - ahogy már egy éve is írtuk - a jelenleg ismét egyeduralkodóvá tett felosztó-kirovó nyugdíjrendszer enélkül garantáltan csődre van ítélve. Meg valahol mindegyik.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

482 komment · 4 trackback

Címkék: piramisjáték 13. havi nyugdíj nyugdíjrendszer fideszmszp

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr145009098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Jolly Joker 2013.01.10. 17:08:00

Ha a Fidesz bevezeti a 13. havi nyugdíjat, kiderül az, amit már régóta tudunk: a kormány gyáva és csak a hatalom érdekli, semmi más. Ha Orbán Viktor meglépi azt, amit meg fog lépni, egyszerűen nem ismeri el a vereségét, és mint oly sok kormány, rázoo...

Trackback: Hunhon nyugdíjba vonul 2013.01.10. 16:25:01

Ha nem tetszik a rendszer, az ember szavazhat a hangjával vagy a lábával. Azaz vagy elmegy (exit), vagy megpróbál  változtatni a helyzeten (voice).  A gazdaságtanban az első számú opció (exit) a default setting. Feltételezzük, hogy ha valami...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.10. 11:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: 13. havi nyugdíj, avagy a nemzedéki szolidaritás felmondása 2013.01.10. 09:00:01

Rövid távú problémája lehet a Fidesznek, hogy ha bevezeti a 13. havi nyugdíjat és megnyeri a 2014-es választást, mit tud ezzel csinálni utána?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rovidesz 2013.01.10. 06:48:06

rosszindulatu kocsog poszt. igenis kell a 13. havi nyugdij, mert az nepunk erdeke.
bele kell rakni az alaptorvenybe, hogy soha ne lehessen kivenni onnan.

nincs szukseg ugyanis sem oktatasra, sem korhazakra. eleg ha van focipalya meg nyugijasok es kozmunkasok. a kozmunkasok meg ne kapjanak 12. havit hogy erezzek, hogy nem ugyvanaz...

en meg a 14. havi nyugdijat is beszavaznam az alaptorvenybe. siman belefer egy olyan gazdag orszagnak mint mi vagyunk. sot legyen minden 30 ev feletti nyugdijas. az megjobb.

Módfelett Kényelmetlen 2013.01.10. 07:07:23

az inaktívok támogatása az aktívakkal szemben, a felsőoktatás és az egészségügy tovább nyomorítása egész egyszerűen hazaárulás

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.10. 07:29:11

Ezt párszor megpróbáltam elmagyarázni az embereknek, amikor arról volt szó, hogy miért nem igaz, hogy az állami nyugdíj olyan hűdejó.

Akkor sem hitték el, akik beleszerettek Viktorba.

Kétlem, hogy most is érdekelné őket.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 10:47:36

A görögöknél egy időben 15. és 16. havi is volt. Tavaly elvették ezeket, s maradt a 13. és a 14., ezért komcsi és neonáci huligánok lángba borították a városközpontot.

Gera 2013.01.10. 10:53:42

Már arról beszél az index, hogy csak egyszeri ajándék lesz, ha lesz. Ez a legátlátszóbb szavazatvásárlás lenne, hihetetlen, milyen egy tetű banda ez.

körzeti meghízott (törölt) 2013.01.10. 10:58:56

Költsünk még több pénzt a nyugdíjasokra!
Gerontokrácia épül itt.

staropramen 2013.01.10. 10:59:16

Nem vagyok az összeesküvéselméletek híve,de a fideszt ismerve van egy sejtésem.
Hosszú idő után úgy tűnik, hogy lassan-lassan kezd kialakulni egy "egységfront" az uralmon lévők választáson történő elzavarására.
A most felengedett 13.havi nyugdíjlufi tökéletesen alkalmas arra,hogy ismét alapjaiban megossza a társadalmat,irigyelt ellenséggé tegyen rétegeket,adott esetben felélessze az aktív-nyugdíjas ellentéteket.
Ráadásul ingyen és bérmentve mert kifizetésre esetleg talán egy év múlva kerül sor.
Piszkos módszer,de hatékony.

Lajosforras 2013.01.10. 11:01:28

ennél sokkal jobban érdekel,honnan lesz rá pénz. mert ha megvan a fedezet,akkor kurvára nem stimmel az eddigi elszámolás.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.01.10. 11:01:46

Jézusmária, 2050-ben ennyi 80 év feletti akar élni? Remélem a nyugdíjkorhatár addigra legalább 75 év lesz!

tede 2013.01.10. 11:02:48

@Gera: csak tanulnak, ahogy a szocik választást nyertek kétszer is, először nyílt szavazatvásárlással, az emlékezetes 19e forintos csekkel, másodszor meg a 13. havi nyugdíjjal

Ehhez képest egészen visszafogott az az ígéret, hogy megnézik a mozgásteret és ahhoz viszonyítva adnak karácsonyi bónuszt.

A legtöbb cégnél egyébként van bónusz, tehát nem ördögtől való, hogy kapjanak karácsonra egy kis pluszt a nyugíjasok is.

Ezt csak a f.sz sajtó meg a többi agyatlan követője hívja 13. havi nyugíjnak, Ha kapnak karácsonyra néhány ezer forintot a nyugdíjasok, már azzal is baja van mindenkinek.

érdektelen 2013.01.10. 11:02:51

Néha van olyan érzésem, de egyre gyakrabban, hogy a nyugdíjas addig lesz szent tehén, míg én nem leszek az pár évtized múlva.

Atrox 2013.01.10. 11:05:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen és ezért nem is sajnálom őket egy cseppett sem.
Ha visszajön a 13. havi nyugdíj, az nagyjából hazánk végét jelenti majd gazdasági szinten. A kérdés csak az, hogy a szavazóképes társadalom mekkora hányada képes valóban felelősségteljesen gondolkodni és átlátni a dolgokat. Persze a legtöbb ilyen ember előbb-utóbb mind külföldön keresi majd a kenyerét, és nem lesz, aki eltartsa azt a réteget, akik aránytalanul sokat kapnak a közösből. És akkor hiába jön majd bármilyen ígéret/törvény, mert nem lesz olyan aktív réteg, aki a fedezetet megteremtse hozzá. Ez egy lassú haldoklási folyamat.

Flúgatlan 2013.01.10. 11:05:37

Fideszre szavaztam a legutóbbi pár választáson, de ha most meglépik ezt a nyilvánvalóan szavazatszerző 13. havi nyugdíj kifizetést, miközben a hosszútávra szükséges dolgokat nemmegszorítják fokozatosan, ez lehet az utolsó csepp a pohárban, hogy most nem rájuk fogok szavazni.

(Csak még azt nem tudom, hogy akkor kire...)

joska61 2013.01.10. 11:07:35

@Gera: sajnos szavazatvásárlásban egyik kurzus sem marad alul a másikkal szemben...

Lencsés István 2013.01.10. 11:08:13

A felsőoktatást ne keverjük ide , az nem ide való ....

Kocsis atya 2013.01.10. 11:08:51

Nincs jövőkép, nincsenek munkahelyek, nincsenek beruházások.
Zuhanás van lefelé.
Nem kéne cukorkákat osztogatni.

room_101 2013.01.10. 11:11:06

Nincs mese, be kell vezetni egy régóta lebegtetett kedvezményt: nyugdíjas átmehet a piroson a zebrán.

érdektelen 2013.01.10. 11:11:17

@Fear is a Prison: Ez nem cukorkaosztás, hanem szavazatvásárlás.

Az is lehet, hogy a régi trükk, felengedik a lufit és megnézik, mi a társadalmi reakció.

komissarlajos 2013.01.10. 11:11:57

timargabornak!
Anyád a piramis-játékos te köcsög! Én 40 évig fizettem a járulékot (nem keveset!), míg te talán a füvet szívtad meg stb...
És most kapom a nyugdíjat - nem keveset - de remélem neked csak halvány esélyed lesz rá, hogy akár egy Forintot is felvegyél!

oldyopty 2013.01.10. 11:13:40

Teljesen egyértelmű, hogy nincs ma az országnak pénze egy ilyen szavazatvásárló akcióra.
Ugyanakkor rendkívül szomrú az egyre nagyobb hecckampány a tisztességben megöregedett 40-50 évet ledolgozó nyugdíjas réteg ellen.
Mintha Ők szabták volna magukra az idióta nyugdíjrendszert.
Egyre több, magát írástudónak és a bölcsesség kövét birtoklónak tudó blogger és még több úgynevezett 1-2 bites kommentelő szítja a tüzet saját szülei, nagyszülei ellen.
Rendkívül visszataszító egy olyan ország, ahol a harácsoló politikusok mulasztásait arra nem érdemes állampolgárokon kérik számon.

zsg? 2013.01.10. 11:13:45

Volt pár kísérletem, hogy ezt a témát feszegettem a nyugdíjas szüleimnek, vagy testvérüknek. Mindig teljes értetlenséggel, no meg a szokásos frázisokkal találkoztam (végigdolgoztuk az életünket, nekünk az jár). Azóta nem vagyok naív ez ügyben, nyugdíjasok országa vagyunk és egyre inkább azok is leszünk.

Amúgy három gyerekem van, ma még megélünk, de arról már fogalmam sincs, miből fognak egyetemre menni. Talán eladom a vesémet, de abból csak egy szabad van.

spinat 2013.01.10. 11:13:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szándékosan hazudsz, vagy csak ennyire buta vagy? Gondolod a huszonévesek azért balhéztak Görögországban , mert a nagymami azt mondta nekik, hogy kisfiam, nincs hétvégén muszaka, mert elvették a 16. havi nyugdíjamat?

Kandaláber 2013.01.10. 11:14:05

Nagyobb a szavazásra jogosult inaktívak száma, mint azoké, akik a nyugdíjukért megdolgoznak.

Ezért van az, hogy a nyugdíjasok és a magyar politikai réteg érdekei közössé válnak - az értékteremtés hátrányára, azok kizsigerelésére mindenekfelett.

A 25 évvel ezelőtti, a politikai réteg számára oly gyümölcsöző alkotmányos rend egyik "vívmánya".

Amerikában most először volt több aktív választó, mint inaktív: ez a konzervatív párt legnagyobb problémája.

873ujr3rk 2013.01.10. 11:16:09

de neked nincsenek nagyszüleid te blogger ?
tőlük sajnálod ?
akkor biztosan gyurcsányt és szemkilövetést akarsz meg kommunizmust.

spinat 2013.01.10. 11:17:51

@tede: megnézik a mozgásteret? mert a századvég azt mondja? királylány, te hol éltél az elmúlt két évben?
Nem tünt fel mellette a hír, hogy az ELTE bezárja a gyakorlógimnáziumát mert nincs rá pénz?

Sea-you 2013.01.10. 11:18:13

En csak egy klasszikust ideznek: Legyen 13. havi nyugdij, de targyhonapban folyositsak.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.01.10. 11:23:03

Legyen már vége a Kádárizmusnak és az ő legjobb tanítványának!

@873ujr3rk: "meg kommunizmust."

Nézz egy kicsit körbe! A fityisz egy bolsevik típusú, kripto-rákosista párt! Maga a kommunizmus! Én végre egy jobboldali kormányt szeretnék!

Egyébként én csak azoknak a nyugdíjasoknak adnék 13. havi nyugdíjat, akik 13 hónapot dolgoztak!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.01.10. 11:24:29

Hát b+, ez nagyon durva...

A "kedves" 13. havi nyugdijat védőket, meg a többi bólogató faszkalapot kötelezném arra, hogy teremtsék elő ezt a pénzt.
Miért nem lehet megérteni, hogy NINCS MIBŐL?!

A hülye Matolcsy most csinált egy laza majdnem 900 milliárdos megszoritást, és ennek kellene még a harmada csak erre.
Miközben egyetemeket zárnak be, tanárok béremelését halasztják, szarrá adóztatják a termelő szektort.

Ráadásul a nyugdij eddig is emelkedett az inflációval, tehát a nyugdijasok a pénzüknél vannak, ellentétben az összes többi emberrel.

Aki nem látja be ezt, az totál idióta...

romkocsmában merengő félázsiai származék 2013.01.10. 11:25:21

A bérek reálértéke folyamatosan csökken, a nyugdíjaké folyamatosan növekszik.
Ez az út a jövő felélése.

madarasi.abel 2013.01.10. 11:29:20

Ha bevezetik a 13. havit, nekünk annyi.

yPress 2013.01.10. 11:29:40

A korfák mutatják be a legjobban, hogy hol van a probléma a felosztó-kirovó nyugdíjrendszerrel: csak addig működőképes, amíg az átlagéletkor nem nő.
A problémának kétféle megoldása lehet: megfelelő gazdasági környezettel talán ösztönözhető a gyermekvállalás, vagy le lehet építeni az egészségügyi ellátásokat (hogy a magasabb életkor elérése pénz/szerencse kérdése legyen). Vajon nálunk melyikre utalnak jelek?

A nyugdíjrendszerünk mellett az időskori elszegényedést csak az öngondoskodás tudja (tudná) ellensúlyozni. Nos, pont ennek az egyik formáját (magánnyugdíjpénztárak) lőtte ki a Fidesz.

A magyar politikai attitűd az ország 4 évenkénti megnyerésére fókuszál. Mivel az esélyek azért valamennyire a matematikán alapulnak, így könnyen belátható, hogy az aktív (pláne üzleti szférában dolgozó) szavazókra koncentráló párt gyakorlatilag esélytelen (lenne, ha lenne).

staropramen 2013.01.10. 11:30:02

Olvasva az eddigi kommenteket az a kérdésem, hogy igazam van,vagy igazam van a 10:59-es hsz -ban?

indapass90210 2013.01.10. 11:34:09

@komissarlajos: Szenilis vagy fater! Mire elkezdtél gépelni elfelejtetted mit írt feljebb a srác (az a kurva Alzheimer letörölte nálad a posztot).

Azt egy szóval sem írta, hogy piramisjátékos lenne a nyugdíjas, csak azt, hogy ennek haszonélvezője.

Amúgy konkrétan ő az egyik, aki megtermeli a nyugdíjadat úgy, hogy akár mindezt kevesebb fizetésért teszi, mint a te nyögdíjad.

Appaloosa 2013.01.10. 11:34:54

@staropramen:
Igaz.
Valaki nagyon gerontofíl lehet fideszéknél.

WildBear 2013.01.10. 11:35:18

Ami kevés pénz van, azt inkább az oktatásra, és az egészségügyre kellene költeni.

madarasi.abel 2013.01.10. 11:35:45

Nem a nyugdíjasokkal van baj, hanem a nyugdíjrendszerrel, ami egyszerűen nem tartható fent, nem hogy bővíteni lehetne.

Ha egy hajóra csak harmincan férnek fel, nem a kapitány a köcsög, amiért nem enged fel több turistát. Akkor hibás, ha felengedi őket, aztán a hajó elsüllyed.

A helyez az, hogy a mi hajónk nem bírja el 13. havi nyugdíjat.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 11:36:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Idén már a 13-14. havihoz is hozzányúltak és már nem jár mindenkinek fél évi végkielégítés. Mekkora a válság!

Képtelen 2013.01.10. 11:37:04

Minden nyugdíjas, aki helyesli a 13. havi nyugdíjat, az a gyermekei, és az unokái jövőjét éli fel.

Acsabi44 2013.01.10. 11:37:05

"Ilyen politikai erőre egy bizonyos életkor alatt egyszerűen nem szabad szavazni."
És ez mért érdekelné a fideszt? Lassan az ország lakosságának 60%a egy bizonyos életkor felett van.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 11:39:18

de ugye aki nem fog szavazni a fideszre a 13. havi nyugdíj miatt az még véletlenül sem fog szavazni az MSZP-SZDSZ és különböző változataira, akik aztán tényleg választási csalásra használták fel a 13. havi nyugdíjat, meg az ÁFA csökkentést, meg az egyéb osztogató intézkedéseket, amiket a választások után fél-1 év múlva eltöröltek, vagy az IMF hitel felvétele után.
Tegyük hozzá, hogy tették mindezt HITELBŐL, tehát úgy hogy nem ütköztek a társadalommal más területen, nem hajtották be a kiadásokat fedező bevételeket, csak más faszával verték a csalánt, az utolsó pillanatig művelték ezt. Ha nem veszik fel a hiteleket, hanem valóban kormányoztak volna akár csak 20%-ban, akkor most lenne mondjuk +400milliárd amit eü-re és oktatásra lehetne fordítani, minden egyes évben, az államadósság meg GDP arányosan valahol 60% körül lenne, az árfolyamokra pedig ne is vesztegessünk karaktereket.

Egyébként készüljetek, mert a választások előtt lesz még pedagógus béremelése, egészségügyi dolgozók béremelése, nyugdíjemelés, rezsicsökkentés, meg közműszektor, stratégia ágazatok vásárlása 1000milliárdos tételben. Mindezt úgy, hogy 3% alatt lesz a hiány, tehát nem hitelből. Amit elköltenek pénzt, azt be is szedik, tehát ha ezek az intézkedések SZAVAZATSZERZÉSRE mennek, akkor a bevételnövelőkkel meg szavazatokat buknak. Szemben az MSZP-SZDSZ és egyéb névváltozataival, akik 5x ennyit osztogattak, ELVTELENÜL, minden gazdaságpolitikát, társadalompolitikát és oktatáspolitikát nélkülöző módon és tették ezt ráadásul úgy, hogy felvettek folyóáron 8000milliárd Ft hitelt, szinte a 0-val tették egyenlővé az állam és lakosság mozgásterét a devizahitelezéssel, az ország szuverenitása valahol a béke segge alá került.

Csak kérdezem, hogy ugye senkinek nem fordult meg a fejében, hogy visszaszavazza a legalja MSZP-SZDSZ és névváltozatait?

Persze, ha a posztoló lenne hatalmon, akkor amikor kormányra kerül és egy 90%-os államcsőd esélyével szembesül, akkor azonnal bevezette volna a 13. havi nyugdíjat, egyből 2x-re emelte volna az orvosok, pedagógusok bérét csak hogy nehogy azt lehessen mondani, hogy a következő választások miatt is tette részben. Az mondjuk lényegtelen, hogy fél évre rá államcsőd lett volna, mert a fedezetét nem teremtetted meg és a posztolót elkergetik a hatalomból, akkor is ha az államcsődért 10%-ban felelős.

Az oktatási rendszerrel az elmúlt 20 évben pont a jövőt vették el a magyar nemzettől, mert a közoktatásban szélsőliberális ideológiai terrort vezettek be, ott folytatták ahol a kommunizmus abbahagyta, a felsőoktatásból meg kontroll nélküli tömegoktatást csináltak a minőség kritikán aluli szintre csökkenése mellett. Tették ezt pl azért, hogy a 20 intézmény helyett 45-ön keresztül lehessen pénzt lenyúlni, minél többre lehessen ráverni egy egyenként több milliárdos veszteséget okozó PPP-t, ami a felsőoktatás egészét tekintve több 100milliárdos kárt okoz az államnak, tehát nekünk. Az már csak a hab a tortán, hogy a felsőoktatás szarta magából a gyakorlatilag használhatatlan "gazdasági" végzettségű embereket, meg ezrével a kommunikációs szakosokat, jogászból meg annyi van, amivel az évszázad végével kihúzza az ország.

Tudod egy MSZP-SZDSZ kormány azzal kezdené, hogy eltörölne minden szektoradót, ami kb 900milliárd Ft-os bevételt jelent évente, amiből kb ha 300milliárdot hárítanak tovább. Majd a hiányzó bevételt a megemelt szja-ból fedezné, meg a nyugdíjakt megadóztatásából, meg a társadalombiztosítás privatizálásából. Ezzel úgymond helyreállítaná a "növekedési potenciált", ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy a külföldi tőkének zöld út, a magyar pedig sose tudjon tőkét felhalmozni, hogy majd abból legyen MAGYAR tulajdonú beruházás. Az MSZP-SZDSZ kormányok alatti GDP növekedés 90%-ka a külföldi tőke jövedelemtermelő képességét növelte, nem a magyar emberek, magyar állam jólétét, ráadásul az is döntően hitelezésre alapult. Ahogy kipukkant a hitellufi, 2 év alatt több mint 10%-kal csökkent a GDP-nk.

Veheted úgy is, hogy a nyugdíjemelés fedezete nem a felsőoktatásból kivont pénz, amit egyébként is többszörösen vissza fognak tenni, csak egy normális struktúrába, olyan képzési területekbe, ahol az államnak ez érdekes is, hanem mondjuk a telekomadók. Tudod mennyit kell fizetni a telefonálásért tőlünk nyugatabbra, milyen árú csomagok vannak?:D Szerinted ha valódi verseny lenne, akkor nálunk hogy maradhatna fenn ez a kurva magas árszint? Nem lehet lenyomni a piaci árakat, ahhoz hatósági árazni kéne, azt pedig nem nézik jó szemmel a központban. Így nincs más lehetőség, mint adóval elvenni azt, amit a cégek a lakosságtól lenyúlnak, majd visszaadni pedagógus béremelés, orvos béremelés, nyugdíjemelés formájában.
Hozzáteszem, hogy az adók miatt is kirohantak brüsszelben és szeretnék visszakapni. NE legyen kétséged,hogy ha az MSZP-SZDSZ kormányok kerülnek hatalomra, akkor a 2010 óta kivetett összes szektoradókat visszaperelik és az MSZP-SZDSZ kifizeti. Tudod ez olyan 3000-4000milliárddal károsítaná meg az országot.

Mérhetetlenül ostoba vagy, vagy fizetnek hogy a hülyeséget terjeszd.

Elek Mekk 2013.01.10. 11:39:51

@rovidesz: Bár érdekelt vagyok a 13. haviban, de ennek ellenére én inkább a családi pótlék emelésére szavaznék.
Igaz a gyerekek nem szavazóképesek, ez sokat ront az esélyükön a kormánynál, de a magyar-import helyett mégis az emelkedő népszaporulatra szavaznék.
Ha nem is hiszik el a parlamentben, egyenes arányban áll a gyermekvállalási kedv, a megélhetési rátával. Mondjuk az a Matolcsi-féle 47 ezer/fő reális lenne. Ő mondta!

VT Man 2013.01.10. 11:40:52

@tede:
"csak tanulnak, ahogy a szocik választást nyertek kétszer is, először nyílt szavazatvásárlással, az emlékezetes 19e forintos csekkel, másodszor meg a 13. havi nyugdíjjal"

Na igen, a 19 ezer Forintos MSZP-s csekk.

Azt nem is merte leírni a posztoló. Hiszen az felelős gazdasági cselekedet volt :-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.10. 11:41:20

Honnan van ez a szám? "Összehasonlításként: az egy havi nyugdíj a magyar felsőoktatásra évente fordított teljes állami pénz két és félszerese." A kozoskassza.hu szerint felsőfokú oktatásra 2012-ben 232 milliárdot költött az állam. Tudja valaki, mi a helyes szám?

elwood 2013.01.10. 11:42:57

@Atrox: "A kérdés csak az, hogy a szavazóképes társadalom mekkora hányada képes valóban felelősségteljesen gondolkodni és átlátni a dolgokat."

A választ a 2010-as választások eredményéből lehet kiolvasni.

VT Man 2013.01.10. 11:43:11

@yPress:
"A nyugdíjrendszerünk mellett az időskori elszegényedést csak az öngondoskodás tudja (tudná) ellensúlyozni. Nos, pont ennek az egyik formáját (magánnyugdíjpénztárak) lőtte ki a Fidesz."

És abban mi volt öngondoskodás, hogy a magánnyugdíjpénztárak állampapírt vettek.

Tudod, hogy ki fizeti vissza az állampapírt, és a kamatait 20-30 év múlva?

Az akkor dolgozó, adózó emberek. Nagy találmány!

szintetikus 2013.01.10. 11:43:48

az mszpí is adott, különben is az "elmútnyócév" és a Feri... :D
mit izgultok, van rá keret, honnan? a zsebünkbő'
no para :D

emzéperiksz 2013.01.10. 11:45:18

Szervesen illeszkedik az unortodox gazdaságpolitikába a 13. havi nyugdíj. Ki kell vetni még egy kis bankadót, és meg is van a fedezete, mert a bankok azok nyereségesek, a Koppány csoportos pénzügyi ombucman is megmondta, a PSZÁF meg hazudik.
Oktatás? Ugyan már! Mindenki fizesse meg a nemtandíjat, ha tanulni akar. Az útlevelét meg előtte adja le, sőt a személyijét is, és Schengenből is iratkozzék ki! Köz_gazdász nem kell ide, csak köz_munkás, ahhoz meg nem kell diploma. Sőt, a romkocsmákat is be kell zárni, mert ezzel a diplomás munkanélküliséget is fel lehet számolni.

Csicseri 2013.01.10. 11:47:03

Ha az inaktívak aránya magasabb a választók közt, mint az aktívaké, (és nálunk pontosan ez van,) akkor onnantól kezdve az egész demokráciásdi sz*t sem ér. (Lásd még Arisztotelész államformatana.)
Innentől kezdve ugyanis semmilyen adócsökkentésre, vagy az aktívak érdekeinek képviseletére nem lehet számítani, és az inaktívak nem lesznek érdekeltek abban, hogy aktívak legyenek, hiszen mások úgyis eltartják őket, az aktívakat meg lehet tetszőlegesen kizsákmányolni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.10. 11:47:30

@Holger Hartland: 2012: 158 milliárd. Idén 124 milliárd.

emzéperiksz 2013.01.10. 11:47:34

@VT Man: Állampapírt csak attól lehet venni, aki elad - csaxólok. Ha az állam nem akar olyan nagyon eladósodni, akkor nem tudnak tőle állampapírt vásárolni a nyugdíjpénztárak. Sem a magyarok, sem a külföldiek - merthogy azok is vettek ám magyar állampapírt.
Amúgy a magyarországi kasszák nem csak állampapírt tartottak.

elwood 2013.01.10. 11:47:39

@VT Man: "És abban mi volt öngondoskodás"

volt félretéve pénz,
most nincs

kewcheg 2013.01.10. 11:48:54

Saját családomban élő nyugdíjasok sem értenek egyet ezzel.Nem kérik és nem várják az emelést, teljesen ésszerűtlennek tartják, és igazságtalannak is. ja, és nem valami párttitkári nyugdíjasokról van szó, hanem nyugdíjas pedagógusokról, melósokról.A másik: szerencsére olyan helyen élek, hogy elég sok jómódú nyugdíjas van a környéken, ahol él mindkét házastárs,ott nem jelent gondot fenntartani egy szép nagy házat, új autót plusz még évente párszor elmenni tb.beutalóval Szoboszlóra a Béke hotelbe.
az én tündéri kisfiam gyógyszemüvegét meg nem téríti a tb., a befizetéseim mennek el az alkeszok terápiáira meg a nyugdíjasok tb. gyógyfürdőire. Na ez a durva.....

Ianas 2013.01.10. 11:49:31

@tede: Mi köze a cégek bónuszához a 13. havi nyugdíjnak, te agyatlan narancsbarom? Mégis mit képzelsz, miből megy arra a pénz, amikor ilyen szar helyzetben van az ország?

Jézusom, elhiszed, amit írsz?????

Képtelen 2013.01.10. 11:50:25

@Csicseri: Az inaktívak gyermekei és unokái a jelenlegi aktívak.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 11:51:05

Ja és a jövőt ne merje senki olyan leírni se, pláne számon kérni másokon, aki az MSZP-SZDSZ-re szavaz.

Annál nagyobb merénylet nincs az ország, a magyar emberek jövője ellen, hogy valaki eladósítja 8000milliárd Ft-tal az államot, lakosságot 3500milliárddal, amiből csinálnak szintén 8000milliárdos adósságot, plusz eladták a stratégiai üzletágakat úgy, hogy abból sem látszik egy Ft sem (ahogy a repteret is úgy adták el 400milliárdért, hogy az adósságot csökkentik belőle, e helyett szavazatvásárlásra elköltötték, volt nincs!), viszont minden évben 1000milliárdos tételben szívják ki a profitot az országból legálisan, fél-legálisan és illegálisan.

Úgy érveljetek a fidesz ellen, hogy mutattok alternatívát, ha az MSZP-SZDSZ-t mutatjátok, akkor nagyon ostobák vagytok és semmi jót nem akartok az országnak. Én sosem szavaztam egyikre sem, nem is fogok, csak így 23 év után kurva elképesztő, hogy ÉLŐ ember még leszavazna az mszp-szdsz-re, mikor 100x rosszabb mint a fidesz és volt 12 évük, hogy BÁRMIT létrehozzanak, alkossanak ebben az országban. Ezzel szemben mit csináltak 12 évig? Eladtak mindent, eladósították az államot, a lakosságot, egy állami szektorban sem voltak képesek alapvető reformot végrehajtani, a lopáson és az ország kiszolgáltatásán kívül SEMMILYEN gazdaságpolitikájuk nem volt sosem. Olyan adórendszer hoztak létre, ami LEHETETLENNÉ tette a magyar cégeknek és a lakosságnak is a tőkefelhalmozást, megsemmisítették, eladták az ország belpiacait is, amivel felszámolták a magyar tulajdonú ipart is.

Na most, hogy foghatná fel ésszel valaki azt,hogy a fidesz miért nem alternatíva, ha számára a 100x rosszabb MSZP-SZDSZ és névváltozatai még mindig az!!!

Ianas 2013.01.10. 11:51:12

@fal_adja_a_masikat: Hát, inkább a maszop mint ez a kommunista geci orbán.

Steve123 2013.01.10. 11:52:42

Alább egy szeptemberi írás látható, látszik belőle, hogy a dolgok nem változnak. A nyugdíjas szavazó NAGYON! fontos.

kerdezzbatran.blog.hu/2012/09/21/nyugdijas_hadsereggel_a_jovobe

A demokrácia egyik nagy kérdésével állunk itt szemben. A demokrácia nem tiszteli a valamit valamiért elvet. Bárki úgy kap szavazati jogot, hogy nem kell érte adni semmit. A világ nem így működik.

Ha adó fizetéshez kötnék a szavazást, netán az adó nagyságával lenne arányos a szavazat értéke, akkor helyre kerülnének a dolgok.

Csak azt kérdezném, hogy az a 250 milliárd nem lenne jobb helyen orvosoknál, tanároknál, vállalkozóknál, stb? Vagy esetleg nem kéne végre fizetni az államadósságból egy részt?

Scagnetti 2013.01.10. 11:53:39

Tartottam tőle, hogy egyszer még idáig is eljut a kormány, de meglepve nem vagyok. A nyugdíj tökéletes kampányfogás. A nyugdíjasok a legnagyobb aktív szavazótábor, és ők függnek leginkább a kormánytól. Nem véletlen, hogy bár a fizetések értéke stabilan csökken már évek óta, a nyugdíjasokhoz még nem nyúltak. Nem mernek. A szocik sem mertek, a Fidesz sem mer. Még Fletó is inkább lemondott, csak ne neki kelljen elvenni a 13. havi nyugdíjat. Hálás téma azért is, mert az ellenzék sem tud mit kezdeni vele. Bajnai vette el annak idején a 13. havit, így ő ebből csak rosszul jöhet ki. Az MSZP mégsem kezdhet el kampányolni a 13. havi ellen, mert ezt a szavazói nem fogadnák nagy örömmel, mivel döntő többségükben ők is nyugdíjasok. Talán ezért van, hogy még a pártlap sem reagált az ötletre, pedig idejük lett volna bőven, és elég fontos hír ahhoz, hogy megemlítsék. Hogy miből lehetne fedezni? Hát újabb adókból, mi másból. Vagy hitelből. Hogy utána mi lesz? Az kit érdekel. A már sok éve zajló elvándorlási folyamat egyre inkább gyorsul, és ha ezt megcsinálják, még gyorsabb lesz. Lassan már nem csak a fiatalok fognak lelépni, hanem aki csak mozdulni tud. Aztán végül nyugdíj sem lesz, mert nem lesz, aki kitermeli. Már most sincs elég.

"Ilyen politikai erőre egy bizonyos életkor alatt egyszerűen nem szabad szavazni. Már csak az a kérdés, hogy lesz-e olyan politikai formáció, amely az aktívakat próbálja meg képviselni? Mert eddig ennek nyomát sem látni."

Mivel a mezőnyben csak nyugdíjaspártok (vagy egyéb okokból vállalhatatlan pártok) vannak, nincs kire szavazni. A dolgozót nem képviseli senki.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 11:54:08

@Yooha: Ha jobban megnézed a korfát, akkor látható, hogy a legnagyobb tömegek 2020 és utána 2040 körül mennek nyugdíjba, ha 65 éves nyugdíjkorhatárral számolunk. Az igazi probléma az lesz, hogy a nyugdíjba vonulók helyett csak 30-40%-kal kevesebb munkaképes korú lép majd a munkaerőpiacra.
Szóval két igen komoly hullámmal kell számolni és felkészíteni rá a nyugdíjrendszert. Az elsőre van 7 évünk és éppen a lehető legrosszabb irányba mennek a dolgok...

veerses 2013.01.10. 11:55:08

Az a baj, hogy minden párt überelni akarja a másikat nyuggerügyben. Közben meg a fiatalok (az enyémek hála istennek nem), elhúznak külföldre. Egyszer csak eljön a pillanat, mikor nem lesz aki megkeresse (befizesse) még a tizedihavi nyugdíjravalót sem, nemhogy a tizenharmadikra.

Az nem müködik, hogy mindenki szop a válság miatt, egyesek meg eddig sem szoptak (midnen évben az inflációval nött a nyugdíjuk, még ki is egészítették, a közalkalmazottak például, meg öt éve nem kapnak fizetésemelést, egy fillért sem, sőt a kafetériát is elvették sokuktól, tehát nem csak reálban, hanem nominálban is csökkent a fizetésük), ezután meg még kevésbé fognak szopni. Ha lesz tizenharmaik havi, legyen a ma dolgozüknak is! De inkább ne legyen! Kapja meg midneki ami jár, mindenféle bűvészkedés nélkül! Végre!

elwood 2013.01.10. 11:57:13

@fal_adja_a_masikat: "mszp-szdsz-re, mikor 100x rosszabb mint a fidesz"

az mszp tönkretette a gazdaságot, a fidesz tönkretette a gazdaságot és a jogrendet is

ez utóbbi sokkal nagyobb kár, és nehezebben korrigálható

smartdrive 2013.01.10. 11:58:08

@staropramen: elzavarjuk a nyugdíjasokat is. csúnya lesz, de ez lesz

trolleádor 2013.01.10. 11:58:35

@Ianas: hát nem. Inkább semmi, mint akár a maszop, akár a Fidesz.

veerses 2013.01.10. 11:59:02

@Ianas: A jogutód párt nem kommunista, az ellenzéke meg kommunista. Hajtogasd csak! Szánalmas a mindennapi kísérlet.

lavór 2013.01.10. 11:59:26

Érdekes dolog ez. A magyar választókat a pártok gyakorlatilag megveszik. Szó nincs igazából ideológiai értékről, hovatartozásról. Tök mindegy jobb oldal vagy bal, csak a zseb tele legyen (mármint a sajátja). De legalábbis ígérjék meg. Hogy mennyire nem volt "rendszerváltás" az is tisztán látható. Ugyanazokkal az eszközökkel élnek a politikai pártok, mint a kádári rendszerben. Húz meg, ereszd meg politika, más néven "nadrágszíj" politika. Időnként már visítva röhögök az emberi butaságon. Remélem, minden megy majd tovább a megszokott mederben, így a magyarok lesüllyedhetnek a legfejletlenebb, legszegényebb országok szintjére.

smartdrive 2013.01.10. 12:00:13

@oldyopty: na nem kell a mártírjelmez. VALAMIBŐL csak arra a következtetésre jutottak ezek a politikai erők, hogy megéri kilóra megvenni a nyugdíjasokat

Csicseri 2013.01.10. 12:00:20

@Steve123: Jó ez a cikk, és igazad van amit írtál.
De még az sem kell feltétlen, hogy az adóval arányos legyen a szavazat (bár nem hülyeség),de talán az is elég lenne, ha azt mondjuk, csak az szavazhat aki adót fizet. Innentől kezdve munkanélküliek, nyugdíjasok, feketén dolgozók nem szavaznának, és nem lehetne demagógiával választást nyerni.

veerses 2013.01.10. 12:00:24

@elwood: Ja. Néhány szavazással, ha úgy van. A kölcsönöket, na azt sokkal nehezebb visszafizetni.

veerses 2013.01.10. 12:01:13

@Csicseri: Sajnos ez soha nem fog megvalósulni.

Sir Galahad 2013.01.10. 12:02:05

Először is (1. pont), ha az Indexnek hinni lehet, nem lesz 13. havi nyugdíj, csak egyszeri plusz kifizetés: index.hu/gazdasag/2013/01/10/csak_a_valasztasok_elott_kapnak_pluszpenzt_a_nyugdijasok/ Másodszor: én, aki 2 gyereket nevelek, és nem hogy fizetésemelést nem kaptam az elmúlt 3 éveben, de egyáltalán örülhetek, hogy van még munkám, természetesen nem örülök annak, hogy megint csak a nyugdíjasok terhein könnyítenek. De a politika sajnos ilyen: a választást a jelenleg érvényes választójogi rendszerben nyugdíjasok tömegei döntik el, így semmi értelme olyan pártot létrehozni (2. pont), amelyik az aktívakat képviseli. Illetve lehet, de garantált bukásra van ítélve az idők végezetéig. Ez van. Nem örülök neki, ahogy egy csomó más dolognak se, de nem nagyon tudunk mit tenni.

Ianas 2013.01.10. 12:03:19

@trolleádor: Ja. Annyi a különbség a maszop és a fidesz között, h a maszoptól meg lehetett szabadulni. Figyeld csak meg...

Ha ezek a narancsszínű szarkupacok nyernek, megy tovább az ország szisztematikus leépítése.

Ha vesztenek, akkor a pozícióba ültetett embereiken keresztül pusztítanak el mindent, ami még működik.

A maszop semmi ilyesmit nem csinált. Ennyi a különbség.

Ami miatt mégsem szavaznék rájuk sem (feltéve, hogy lesz más a körzetemben, mondjuk legalább egy LMP, ha más nem is), az az, hogy a maszop teljesen hülyék gyülekezete. Ami nem lenne baj, ha nem lenne ekkora szarban az ország.

Szerintem KÍVÁNATOS, hogy a parlamentet 100%ig hülyék töltsék meg, mert azok lefoglalják egymást, amíg mi, termelést végző emberek dolgozunk, és építgetjük az országunkat.

Az viszont abszolút nem kívánatos, hogy céltudatos hülyék legyenek, mint most, akik azt hiszik, HELYETTÜNK tudják, mi a jó nekünk.

emzéperiksz 2013.01.10. 12:03:19

@Steve123: Ez hülyeség. Minden ember érdekeit képviselnie kell egy ország vezetésének, a szegényekét, elesettekét is. Hová vezetne egy ilyen világ, amit felvázolsz? A szavazók a végén még a rabszolgaságot is bevezetnék.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.10. 12:03:38

@timargabor: Milyen forrásból vannak ezek a számok? A 2012-es 232 millió a kozoskassza.hu-ról van, ami Bajnaiékhoz kötődik, tehát nem vádolható fideszes elfogultsággal. Azt sem feltételezem, hogy rosszul tudnák. Mi lehet a 232 és a 158 milliárd közti különbség oka?

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 12:03:58

@Ianas: ennyi ésszel te biztos saját két kezeddel építetted volna a kommunizmust...fingod nincs a világról, de a saját országod helyzetéről sem, pláne a nemzetedéről

Egyébként meg az emelt nyugdíjat odaadhatja a nagyi az unoka oktatására is, ahogy támogathatja vele a családját más módon is. Kicsivel több értelme van a családon belüli pénzügyi segítség LEHETŐSÉGÉT megteremteni, mint elvtelenül szórni évi 12 500 közgazdász képzésére a pénzt.

A nyugdíjasok pedig nem gazdagok, hanem a többség nyomorog, az külön facepalm, hogy megpróbáljátok szembeállítani a nyugdíjasokat a fiatalokkal. Teszitek ezt úgy, hogy olyanokat akartok a hatalomban látni, aki 8 év alatt 12 0000milliárd Ft-ot vertek el, akik ennek többszörösét adták el az állami vagyonból úgy, hogy egyiknek se látszik semmi nyoma. Képesek vagytok felfogni, hogy 8 év alatt az ország kb 4 év teljes nyugdíját bukta el? Tehát 48 havi nyugdíjat...és még volt pofájuk azért bevezetni a 13. havi nyugdíjat, hogy választást nyerjenek vele, meg a 20%-os áfát:D Majd választások után mindent visszacsináltak.

Komolyan ennyire becsülitek magatok, hogy ilyen hazaáruló, tolvaj tetveket akartok a hatalomban látni?:D A mostani tolvajokat egy 100x akkora tolvajra akarjátok visszacserélni, akik MÁR 12 ÉVIG KORMÁNYOZTAK, NEM TŰNT FEL? Mit értek el, mit adtak az országnak, mit adtak a magyar embereknek.

Mert amit elvettek az kb egy 100 000milliárdos tétel.

elwood 2013.01.10. 12:04:31

@veerses: sajnos nem,
a gazdaságot 5-10 év alatt rendbe lehet rakni (ortodox módon mint a szlovákok)

a jogrend megszűnése egy generációt érint. senki nem fog bízni olyan helyre tenni a pénzt ahol az állam hozzáfér. valamint senki nem mer létrehozni egészség vagy nyugdíjpénztárat mert élő példa mutatja, hogy kirabolható. pedig nagy szükség lenne mindkettőre a korfa miatt.

emzéperiksz 2013.01.10. 12:05:20

@elwood: + A Fidesz leplezetlenül rombolja le a jövőt. A magánnyugdíj-megtakarítások felélése, a felsőoktatás tönkre tétele, a bankok hitelezési képességének elsorvasztása mind egy-egy szög a jövő Magyarországának koporsójában.

veerses 2013.01.10. 12:05:43

@Mennyei sárkány: Ez a lényeg. Sokan nem is helyeslik. Én is nemsokára lehetnék nyugger (nem hiszem, hogy elemegyek), de egy pecre sem helyeslem, noha látszólag magam ellen is beszélek.

Ianas 2013.01.10. 12:07:43

@veerses: Nem azért, de a fikusz tele van volt mszmpsekkel, ahogy valószínűleg a maszop is. De ez a kisebbik baj. A nagyobbik baj az, hogy a fikusz komcsi módon VISELKEDIK. Minden, amit csinál, tipikus kommunista agyrém, kezdve a nyugdíjpénztár ügytől az összes központilag tervszabályozott dolgon át a most lófaszként belengetett 13. havi nyugdíjig.

Ez komcsi tempó.

Nem azon múlik, kinek mi a jogutódja.

Szerinted orbán hol szocializálódott?

Ja várj. A Kádár korszakban...

CorollaVVTI 2013.01.10. 12:07:54

@komissarlajos: Addig kapod a nyugdijat, ameddig en evi brutto jo par millio utan adozom. Ha majd nem fogok - mert kulfoldon leszek mar kenytelen adozni - akkor baszhatod a nagy pofadat, mert csak az lesz, de nyugdijad nem.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.01.10. 12:09:24

@timargabor: @Holger Hartland: Kiegészítés: a kozoskassza.hu a felsőfokú oktatásra ezt írja: "Felsőfokú oktatási intézmények fenntartása, szabályozása, felügyelete és támogatása, diákhitel rendszer működtetése." A diákhitel-rendszer működtetése lenne a plusz 74 milliárd?

Scagnetti 2013.01.10. 12:09:42

@fal_adja_a_masikat: "Komolyan ennyire becsülitek magatok, hogy ilyen hazaáruló, tolvaj tetveket akartok a hatalomban látni?:D A mostani tolvajokat egy 100x akkora tolvajra akarjátok visszacserélni, akik MÁR 12 ÉVIG KORMÁNYOZTAK, NEM TŰNT FEL? Mit értek el, mit adtak az országnak, mit adtak a magyar embereknek."

Nem, a többség mindkettőt elzavarna a halál faszára, mert kormányzásra egyik sem képes, csak az ország rombadöntésére. NEm kell vissza az MSZP, még véletlenül sem. Se a DK, se az SZDSZ. De mehet velük a Fidesz is a francba. És persze a Jobbik is, mert azokra aztán semmi szükség nincs.

dr Smittpálelnökúr 2013.01.10. 12:09:52

@fal_adja_a_masikat: Ne olvass ilyen sok fideszes baromságot, mert amikor visszahányod, még a végén befosol!

Neked beteg az elméd, az tuti.

room_101 2013.01.10. 12:09:54

Akik a "negyvenéviglevontákajárukékotnekemezjár" mantrát nyomják, azoknak:
Néhai nagyapám évtizedekig fizetett havi pengőket egy nyugdíjpénztárba (akkor lehet, hogy másképp hívták), azután jött a hiperinfláció 1946-ban, és hipphopp, pár hét alatt semmivé vált az egész.

veerses 2013.01.10. 12:10:55

@elwood: Én nem így látom. Szerintem nincs is baj, a jogrenddel, de, ha van, akkor egy új kormány majd, megváltoztatja, egy-két év alatt.

A gazdaságot a tótok is tíz év alatt tették rendbe és egyáltalán nem ortodox módon. Most kezdenek ofda vsiszzatérni.

A nyugdíjpénztárak meg csődbe vitték volna az országot pár év alatt. A boslik is azért kényszerültek annyi kölcsönt felvenni, mert ezt kitalálták. Annyi kölcsönt, látszat nélkül. Ha azt a gazdaság fejlesztésére fordítják, a nyugdíjpénztárak ütötte luk helyett, ma megint éltanulók lennénk.

veerses 2013.01.10. 12:12:23

@room_101: Ráadásul a járulékot, csak nyolcvanöttől (ha jól emlékszem az évre) vonták.

Csicseri 2013.01.10. 12:12:57

@Sir Galahad: @veerses: A fidesznek megvan a 2/3-a, bevezethették volna akár azt is, hogy csak az szavaz aki adózik. Ha ezt megteszik (igaz ment volna a sipítozás hogy lábbal tiporják a demokráciát - mondjuk ezt így is megkapták) viszont innentől kezdve hosszú távon lehetett volna számítani az építő jellegű, hosszútávra tervező racionális pártprogramokra, és nem lehetne szavazatot venni gulyáslevesért, 19e Ft-ért vagy 13. nyugdíjért.
Szerintem a fidesz legfőbb bűne, hogy ezt a lehetőséget kihagyta. Több 2/3 itt nem lesz mostanában.

dr. mesterséges színezék 2013.01.10. 12:13:00

@rovidesz: " eleg ha van focipalya meg nyugijasok es kozmunkasok."

Pontosan, ráadásul ez önfenntartó rendszer: a stadiont közmunkások tartják karban, és a 13. havi nyugdíjból látogatják. Ilyen tökéletes szisztémát megközelíteni sem tudott az ortodox nyugati gazdaságpolitika.

veerses 2013.01.10. 12:13:36

@Ianas: Ja. Na ennyit a pártpropagandistákról!

CorollaVVTI 2013.01.10. 12:17:04

@veerses: Francokat. A magannyugdij celja pont az volt, hogy elkerulje a nyugdijkassza deficitesseget.

Megerdemelne az orszag azt, hogy nullszaados legyen a nyugdijkassza. Amennyi befizetes, annyi lesz a kifizetes. Elvegre meg tetszett szavazni, nem? :) Vegre egyszer valaki a sajat boren erezne azt a szart, amit csinalt. De nem, b@szd meg, mi meg a frankhiteleseket meg a bankokat is megmentjuk. Csak gazdasagi novekedes, realber novekedes meg foglalkoztatottsag nem lesz igy soha. Amugy f@sza minden!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 12:17:04

@fal_adja_a_masikat: A baloldalnak volt 12 éve, a jobboldalnak volt 11 éve. Egyiknek sem sikerült semmi értelmeset elérnie, ebben egyformák. A kampányszövegük más, de tudjuk, hogy nem az számít, amit mondanak, hanem amit tesznek.

veerses 2013.01.10. 12:17:49

@Csicseri: Na, akkor lett volna csak nagy ribillió. Biztos hogy nem engedte volna az EU, de már az akotmánybíróság sem.

Pedig az lenne a jó. Engem nem zavarna, ha tíz év múlva nem szavazhatnák. Ha már átadtam a fiamnak az üzletet (akár képletesen, akár mint én a valóságban), onnan kezdve döntsön ő! Én meg csak élvezném az életet, nem törödnék semmival.

Sir Galahad 2013.01.10. 12:18:16

@Csicseri: Nem vezethette volna be, mert hatalmas külső-belső támadás indult volna a kormány ellen (ami most megy, az ahhoz az orkánhoz képest egérfing).

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 12:18:41

@Elek Mekk: Családi pótlékot nem lehet emelni, mert ha 2x-re emeled és emiatt 10%-kal több magyar gyerek születik, akkor 110%-kal több cigány gyerek születik.

Amíg nem lehet legitim célként kimondani, hogy Magyarország nem a cigányok országa és nem kívánjuk a saját országunkat sem cigányokkal, sem bevándorlókkal, sem a zsidó néppel benépesíteni, addig nem lehet etnikai alapon családi pótlékot adni, pedig ez lenne a megoldás, mert így jövedelmi helyzettől függetlenül tudná támogatni a MAGYAR állam a MAGYAR családokat.

Így nem marad más lehetőség, mint a bevallott jövedelemből kedvezményt adni a gyerekek után. Ami egyébként ösztönzi a kamu minimálbéreseket is a magasabb jövedelem bejelentésére, de természetesen a valóban alacsony jövedelmű vagy munkanélküli (amiből sajnos nagyon sok van amiatt, hogy eladták, felszámolták a magyar TULAJDONÚ ipart) magyar embereken ez nem segít...

Csak úgy lehet ezen segíteni, hogy munkahelyeket teremtesz, azt pedig csak úgy lesz, ha van magyar tulajdonú tőke, amit magyar tulajdonú bankokban tud elhelyezni, akik magyar tulajdonú cégeket hiteleznek, visszaszerzik a belpiacokat, hogy egyáltalán tudjanak dobbantani külpiacokra valahol.

Na most 1 dolog biztos, hogy ha visszajön az MSZP-SZDSZ, akkor az fog tovább mélyülni, ahova 21 év alatt eljutott az ország.

Azaz idióta aki szerint a fidesz előtt jogállam volt, az gondolja végig hogyan lophatták szét az országot, zsákmányolhatták ki a lakosságot minden szinte, ha te itt egy jogállamban éltél. Jogállam keretei között lett gyarmatosítva a hazád kispajtás. Döntsd el, hogy azt a jogállamot véded-e vagy azt a jogállamot, ami a hazádat is védi.

veerses 2013.01.10. 12:19:59

@CorollaVVTI: Tájékozódj, a pártpropaganda kiadványokon kívül is! Mire ment el akkor szerinted a rengeteg kölcsön, aminek semmi látszatja nincs?

csárli hárper 2013.01.10. 12:20:34

@fal_adja_a_masikat: "Mit értek el, mit adtak az országnak, mit adtak a magyar embereknek."

-kevesebb korrupciót
-kevesebb demagógiát
-jogbiztonságot
-kiszámíthatóságot

"Reg: Elvették mindenünket a nyomorultak, kiszipolyoztak minket. És nem csak minket, apáinkat is. És apáink apáit is.
Loretta: És apáink apáinak apáit is.
Reg: Igen.
Loretta: És apáink apáinak apáinak az apáit is. És...
Reg: Jól van, Stan, ne lovald bele magad. És mit adtak nekünk mindezért cserébe?
Xerxes: Vízvezetéket.
Reg: Mit?
Xerxes: Vízvezetéket.
Reg: Ó, igen, igen. Azt ők adták, igen. Ez igaz.
3. katona: És a csatornázást.
Loretta: Ó, igen, a csatornázást. Ne feledd, hogy milyen volt a város előtte!
Reg: Jól van, elfogadom a vízvezetéket meg a csatornát. Ezt a két dolgot ők csinálták.
Matthias: És az utakat.
Reg: Persze, nyilvánvalóan az utakat. Ez nem is vita tárgya, ugyebár. De eltekintve az utaktól, a vízvezetéktől, a csatornáktól...
Katona: Öntözés.
Xerxes: Gyógyászat.
2. katona: Oktatás.
Reg: Jó, jó, elég volt. Elég.
1. katona: És a bor.
Francis: Igen, igen, az tényleg nagyon hiányozna, Reg, ha a rómaiak elmennének. A bor.
Katona: Népfürdők.
Loretta: És, hogy jó a közbiztonság az utcákon este is, Reg.
Francis: Nagyon jól tudják, hogy kell rendet tartani. Lássuk be, csak ők képesek rá egy ilyen helyen, mint ez.
Reg: Jól van, de eltekintve a csatornától, gyógyászattól, oktatástól, bortól, közrendtől, öntözéstől, utaktól , vízvezetékhálózattól... mit tettek a rómaiak értünk?
Xerxes: Békét hoztak...
Reg: Ó, békét... Demagóg!"

emzéperiksz 2013.01.10. 12:20:43

@Csicseri: Ja, a nyugdíjas, gyesen lévő, rokkant stb. meg csak fizesse a 27 százalékos áfát, meg a többi adót, és ne szavazzon. Vicces vagy, baszki. Nem csak személyi jövedelemadó létezik!

Szelid sunmalac 2013.01.10. 12:22:22

@fal_adja_a_masikat: Fejezd mar be bazmeg. Ruhellem az MSZP-t de az emberek tobbsege mar ott tart, hogy ennel a kocsog bandanal meg az is jobb volt! Aztan a tapasztalatokkal szemben hozongetsz itt a faszsagaiddal hulyegyerek!

Mária 2013.01.10. 12:22:41

Ellenkampány szlogenek:

1. "Örülök a plusz pénznek, de a szavazatomat ezzel nem tudják megvásárolni."

2. "Félek, hogy ezt a pénzt az emberek újabb megsarcolásával fogják előteremteni."

3. "Osztogatni nagyon tudnak. Munkahelyeket mikor teremtenek?"

grani 2013.01.10. 12:22:52

A legjobb ezt külföldről nézni. Aztán külföldről, külfölfi nyugdíjjal hazatérni és élvezni az olcsó, legatyásodott ország minden előnyét.
Még hét év nyugdíjig. Remélem a demokrácia biztosítja, hogy MO még jobban lecsússzon, mert ez jó nekem.

dr. mesterséges színezék 2013.01.10. 12:22:59

@VT Man: "Na igen, a 19 ezer Forintos MSZP-s csekk.
Azt nem is merte leírni a posztoló."

Le lett írva ezer és egy helyen, hogy a - Fidesz által is megszavazott - száznapos betette az ajtót. Lehet ezen még eeeekövetkezendőnyócévet rugózni, csak eső után köpönyeg, az ajtó be van téve.

Mostan arról van szó, hogy a betett ajtó mögött is talált a kormány egy másikat, amit örömmel próbálgat. Csupán annyi a gond az ajtóval, hogy hermetikusan zár, és nyithatatlan, de a levegővétel úgyis csak ortodox, bolsevik bankártrükk.

veerses 2013.01.10. 12:23:38

@emzéperiksz: Akkor az idióta (gondokolt) is szavahasson, ő is fizeti az ÁFÁ-t.

oldyopty 2013.01.10. 12:25:26

@smartdrive: Mari nénit, Pista bácsit seholnincsfalváról és a 6-8 elemis panelnyugdíjasokat egyértelműen.
Akik azonba képesek önálló gondolkozásra, véleményalkotásra nagy valószínűséggel akkor is az ilyen, vagy olyan okkal választott pártra fognak szavazni, ha a kormány 14. 15. havi nyugdíjat ad nekik.
Úgy emlékszem, azzal kezdtem az erededti hozzászólásomat, hogy erre a szavazatvásárlásra nincs az országnak pénze.
A generációs ellentétek szítása azonban a firkásztársadalom részéről teljesen egyértelmű és mélyen elítélem. Nem csak én.
Elég csak a netes hírportálok címlapjait, illetve a támával foglalkozó címek többnyire célzatos címeit.

veerses 2013.01.10. 12:25:51

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Semmiképpen nem lenne jobb. És nem is tart ott az emberek többsége. (Ott tart, hohy se ez, se az.) A régi bolsik igen, a szadesz maaradéka is gyűlik a vérszgara, hátha még lehet valamit lopni, de nem lesz szerencséjük.

CorollaVVTI 2013.01.10. 12:27:34

@veerses: Ne a cseh2-t nezd, joember. Az igaz, hogy a szocik szetloptak a fel orszagot, tehat nem oket vedem, az annak a kolcsennek az a resze, amit nem loptak el, arra ment el, hogy fizessek a nyugdijat azoknak, akik most nyugdijasok, de MEG nem a magannyugdijpenztaraktol kapjak a nyugdijat.

Sajnos a magannyugdij ilyen, van 1-2 tiz eves atfutasa, ameddig nyomni kell bele a penzt, utana pedig tehermentesiti az allamot es az aktiv reteget is. Mit csinalt ehhez kepest draga kormanyunk? A hiteleket tovabbra is fizetni kell, de legalabb a nyugdijvagyont is elb@sztak, es hosszu tavon is mindenkinek az allam fogja fizetni a nyugdijat. Ez aztan igy zsenialis, mindket megoldasbol a hatranyokat sikerult adaptalnunk. Szep volt Viktor, szolhat a taps!

Az oktatas egyebkent ugyan ez. Ha tolod bele a penzt, 1-2 evtized mulva megterul, mert jol kepzett munkaerod lesz. Pl.: azsiai tigrisek. Nem veletlen a novekedesuk, nezd meg, hol tart Taiwan. Nalunk mi tortenik? Kivonjuk az oktatasbol a penzt, mert most ezt kivanja a rovidtavu erdek. Ujabb meseszep intezkedes a sajat jovonk rombadontesere.

Aki ezeket tamogatja, az egy rovidlato, idiota barom.

emzéperiksz 2013.01.10. 12:27:37

@veerses: Nekem ez ellen sincs kifogásom. Ha valaki úgy érzi, hogy képes választani, akkor hadd szavazzon. Nyilván, aki annyira sérült már szellemileg, hogy olvasni, beszélni sem tud, az nem fog elmenni szavazni, de egy enyhén értelmi fogyatékos miért ne élhessen a választójogával, ha egyszer a képviselők által hozott játékszabályok rá is vonatkoznak.
Úgy gondolom, hogy mindenkinek joga van szavazni, akivel az Országgyűlésen hozott törvényeket be akarják tartatni.

Nikuyome 2013.01.10. 12:27:43

@komissarlajos: Megérdemled fater. A Pintérnek miért ilyen fos a nyugdíja? Az anyám legalább kétszer annyit kap most 41 év banki meló után, sőt nem sokára megkapja édesapám után az özvegyit is, aki vezető volt szintén bankban. Egyébként szerintem egyik párt sem mer a nyugdíjasokkal packázni, mert akkor buknának.

naugye! 2013.01.10. 12:28:54

A 13. havi nyugdíj vagy pulykapénz ötletének kiszivárogtatása csak egy szokásos piszkos fideszes trükk. Nem gondolják komolyan, gumicsontként vetették elénk és a média, a blogger társadalom rá is cuffant szokás szerint.
A cél a társadalom további megosztása, az árkok mélyítése aktívak, nem aktívak, szegények, gazdagok, fiatalok, idősebbek között és az, hogy elterelje a figyelmet a súlyosabb problémáktól.
Nagyjából az lesz a vége, mint pl. legutóbb a kötelező latin oktatásnak. Miután mindenki összeveszett mindenkivel, miután a generációk megfelelően lealázták egymást, a kormány nagylelkűen eláll az ötlettől és még akkor azzal fog dicsekedni, milyen erős nálunk a demokrácia és hogy milyen rugalmasak ők.

Szelid sunmalac 2013.01.10. 12:31:03

@veerses: Nem azt mondtam, hogy rajuk szavazna, mint ahogy en sem. De ha osszessegeben nezem az eredmenyket es foleg a modszert, akkor bizony kevesbe voltak rosszak.

Kandeláber 2013.01.10. 12:32:22

Forrás: index és Magyar Nemzet.
Két szélsőség, de a végtelenben találkoznak.

Scagnetti 2013.01.10. 12:32:59

@Mária: Még viccesebb lesz, hogy ezeket majd azok mondják, akik annak idején a szocik által bevezetett 13. havit dícsérték. :)

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 12:33:15

@Scagnetti: Erről van szó, nem kell egyik sem! Én nem is szavaztam sosem az MSZP-re, se az SZDSZ-re, se a Fideszre és nem is fogok. De azt elképesztőnek tartom, hogy valaki ezek közül pont az MSZP-t sírja vissza, pláne az SZDSZ. Jogállamnak meri nevezni azt a korszakot, amikor elvesztegették az ország teljes vagyonát, amikor kárpótlás címszó alatt a kommunista elit vette meg bagóért az állami vagyon, amikor 300milliád Ft-ért eladták a magyar bankrendszert, amin keresztül aztán 10 000milliárdok hagyták el az országot. Amikor minden annak lett alárendelve, hogy a "külföldi tőkét" vonzzuk, ami 1 behozott Ft után 5-t vitt ki, de a magyar tőke felhalmozását lehetetlenné tették.

@dr Kangörény: köszönjük az értelmes hozzászólást, nagyon jó meglátásaid vannak, gratulálok a doktorátusodhoz

@Távmunkás: azért nagy különbség van aközött, hogy az államhatalom gyakorlásában és az állam szétlopásában jártas "baloldal" kormányzott 12 évig (aka a kommunista utódpárt, 60 éves beágyazódással a magyar gazdaságba, államigazgatásba, rendőrségbe, titkosszolgáltaokba, stb...), meg aközött a "jobboldal" 11 év között, amiből 2x4 évig tök amatőr kezdők kerültek kormányra és mire megtanulták merre van az arra már elzavarták őket. Várjuk ki milyen állapotban lesz az ország 2014-ben, aztán gondolkozzan el mindenki azon, hogy biztos úgy kell-e elzavarni a fideszt, hogy az mszp-szdsz hozzátok vissza.

Tragédia lenne ha marad a fidesz, tragédia 4 felvonásban, ha győzne az mszp-szdsz...

Mária 2013.01.10. 12:34:12

"A dolog politikai hozadéka nyilvánvaló. Minthogy a Medgyessy-féle ámokfutásszerű túlköltekezés eme mintadarabját 2009-ben épp az a Bajnai szüntette meg, aki most legesélyesebb kihívója Orbánnak, nyilvánvaló a mögé kapcsolható üzenet: Bajnai megszüntette, de mi visszahozzuk. "

*

Ez nem a HOZADÉKA, ez a célja a beígért osztogatásnak.

Kétbites Habony ÁRPI nyilván azt gondolja, hogy ha a Fidesz ADNI AKAR, arra az ellenzék nem tud ellenkampányt építeni, hiszen nem kampányolhat amellett, hogy a Fidesz NE ADJON.

Pedig nagyon szépen ellenük lehet fordítani az ötletet, ha az ellenkampány nyíltan kimondja a szavazatvásárlási szándékot és azt, hogy mivel nincs gazdasági növekedés, az osztogatás újabb sarcokat von maga után:

Ellenkampány szlogenek:

1. "Örülök a plusz pénznek, de a szavazatomat ezzel nem tudják megvásárolni."

2. "Félek, hogy ezt a pénzt az emberek újabb megsarcolásával fogják előteremteni."

3. "Osztogatni nagyon tudnak. Munkahelyeket mikor teremtenek?"

emzéperiksz 2013.01.10. 12:34:27

@fal_adja_a_masikat: Több magyar gyerek akkor fog születni, ha a szülők úgy érzik, biztonságosan fel tudják nevelni a csemetéket. Ehhez főleg biztos munkahelyek, növekvő bevételű, prosperáló cégek, növekvő valódi foglalkoztatottság (és nem közmunkával fotosoppolt statisztikák) kellenének.
Ha viszont a munkahelyek nem biztosak, mert a legnagyobb foglalkoztatók különadóznak, a belföldi fogyasztás alacsony, így az esetleg nem különadózó cégek bevétele is csökken, mindenhol napirenden vannak a leépítések, az infláció magas, a reálbérek csökkennek, akkor nem fognak merni a családok gyereket vállalni. (Legfeljebb azok a családok fognak vállalni, ahol eddig sem volt fontos a biztos munkahely meg hasonló nyalánkságok, de te pont ezektől sajnálod a családi pótlékot is, illetve éppen ezeknél nem szeretnél több gyereket.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.10. 12:35:45

nagyon nyerni akarnak 2014ben ezek szerint, ha ilyeneken is gondolkodnak már...

emzéperiksz 2013.01.10. 12:38:58

@fal_adja_a_masikat:
Miért ösztönözné a kamu minimálbéreseket a jövedelmük bevallására a családi adózás? Nem mindegy nekik, hogy nem fizetik be az adót? Az államnak nem tök mindegy, hogy mennyi jövedelem után nem szedi be? A járulékot meg be kell fizetni a minimálbér fölötti rész után akkor is, ha a személyi jövedelemadóból kedvezményt kapnak. Az eü-járulék a munkáltatói résszel együtt bruttó bér 10 százaléka, a nyugdíj meg vagy 35 százalék körül van. Azért ezek jelentős tételek a munkáltatónak és a munkavállalónak is.

politikus-omm 2013.01.10. 12:39:16

timargabor

1.Nem érdemes nem nyugdíjaspártra alapozni választási győzelmet.
2.Nem jó 5let a nyugdíjemelés.
3.Még mindig jobb 5let mint Bajnai győzelme.

A gond a demokrácia. A gond az általános választójog. De ez tabu, OV is mondott olyat hogy diktatúrában könnyebb lenne, cenzusról is volt szó, akkor lediktátorozták.

Hát akkor a nyuggerek fognak kormányozni, amíg éhen nem halnak. Ennyi.

Ezt a problémát ne Magyarország fogja megoldani, a tabutörés valamelyik nagy elöregedett országra vár. Már ha élni akar.

Totof 2013.01.10. 12:39:23

@Lencsés István: Ja, hogy ne keverjük ide, mert az kellemetlen, hogy felsőoktatásra nincs 50 milliárd, 13. havi nyugdíjra meg van 150-200.
Szerinted nem egy költségvetésből megy a kettő?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2013.01.10. 12:39:49

Csak én látom nevetségesnek a korfa prognózist..? A mai állapotok szerint mégis kik fognak olyan sokáig élni, amit a korfa sugall...?

Mária 2013.01.10. 12:40:04

@fal_adja_a_masikat:

"Na most 1 dolog biztos, hogy ha visszajön az MSZP-SZDSZ, akkor az fog tovább mélyülni, ahova 21 év alatt eljutott az ország."

*

Hülyeséget beszélsz.

2010 tavaszán maga Orbán ismerte el, hogy a 2008-as válság után másfél évvel egy pályára állított, növekvő gazdaságot vett át Bajnaitól.

Mária 2013.01.10. 12:43:51

@politikus-omm:

Ezt a képet láttad már?

Orbán Vitya egy békemenetes mammerrel smárol:

www.demokrata.hu/upload/0/mg_______15.jpg

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.10. 12:44:01

@Lencsés István: Miért ne te Lencsés? Mert erre még nem jött ki a kommüniké a párszákházból, te gollam?

[c] 2013.01.10. 12:44:42

@tede: "A legtöbb cégnél egyébként van bónusz, tehát nem ördögtől való, hogy kapjanak karácsonra egy kis pluszt a nyugíjasok is."

Csak azt nem az állam fizeti, illetve az aktív dolgozók.
Nem sajnálom tőlük, amennyiben van rá pénz. De nincs, hanem valakinek ki kell ezt fizetnie. Jó eséllyel nekünk.

emzéperiksz 2013.01.10. 12:44:48

@Mária: Hát, ja Bajnaiék még az ország érdekét nézték, Orbán meg csak a sleppje anyagi érdekeit nézi. A hatalom csak azért kell nekik, mert a közös kasszából addig lehet Simicska cégein keresztül kilopni a pénzt, amíg náluk a kasszakulcs. Olyan kézbe kellene adni, amelyik nem ennyire enyves.

Rive 2013.01.10. 12:47:04

@molnibalage: Efféle bizonytalanság max. azt befolyásolja, hogy nyolcvan vagy hetvenkilenc lesz-e a nyugdijkorhatár.

politikus-omm 2013.01.10. 12:47:22

@Mária: A kezében a hölgy állampolgársági bizonyítványa, de ne zavarjon. Emlékszem erre, ő a felvidéki tanárnő akinek elvették a szlovál állampolgárságát.

Teszem hozzá, te tahó paraszt.

[c] 2013.01.10. 12:48:10

@komissarlajos: Nem érted... Az a gond, hogy ezt a pénzt az adófizetők fogják megfizetni más formában, azért, hogy a Fidesz begyűjtse a nyugdíjasok szavazatait.
NEM arról van szó, hogy ne érdemelné meg a megbecsülést (anyagi téren is) az, aki végigdolgozta az életét, hanem arról, hogy erre most nincs pénz. Illetve úgy van, hogy más, elsődleges fontosságú területektől (pl. oktatás ) vonják el.

politikus-omm 2013.01.10. 12:48:57

@Mária: Orbán ismerte el, hogy a 2008-as válság után másfél évvel egy pályára állított, növekvő gazdaságot vett át Bajnaitól.

Idézd csak Orbánt hogy mit mondott?+link

2009 GDP minusz 6,7%

Pussy Riot (törölt) 2013.01.10. 12:49:14

Ezek után próbáljon bármelyik "igazi" demokrata a nyugdíjasoknak ígért többletjuttatással kampányolni!

wowerman 2013.01.10. 12:49:21

@molnibalage: jaj, megint megvillantod zsenialitásod xD menj vissza az sg.hu-ra

Mária 2013.01.10. 12:52:18

@politikus-omm:

Nyugdíjas? Nyugdíjas.

Mammer? Mammer.

Smárolnak? Smárolnak.

Békemenet? Békemenet.

Kampánykép? Kampánykép.

Az állampolgársági bizonyítványát meg nagyjából leszarom. Szégyellhetné magát a mámi, hogy tanult ember létére hagyta felhasználni a személyét egy kétes politikai kampányhoz. És a családja is szégyellheti magát, hogy ilyesmibe lökték bele a saját öreganyjukat.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.10. 12:53:00

@politikus-omm: Akkor viszont joggal puszilgatja. Jó lehet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 12:53:09

@spinat:

Balhézott a komcsi és a náci csőcselék, ehhez értenek, ezt csinálják.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 12:53:42

@fal_adja_a_masikat: Én nem akarom visszahozni az MSZP-SZDSZ párost. Viszont a beágyazottság kapcsán nézz két párt arcai között és számold meg, melyiknél mennyi MSZMP pártfunkcionárius van. Lehet, hogy meglepődsz...

Mária 2013.01.10. 12:53:44

@Pussy Riot:

Többletjuttatással kampányolni nem okos dolog.

Mária 2013.01.10. 12:55:19

@politikus-omm:

2010 tavaszán maga Orbán ismerte el, hogy a 2008-as válság után másfél évvel egy pályára állított, növekvő gazdaságot vett át Bajnaitól.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 12:56:50

@csárli hárper: "
-kevesebb korrupciót
-kevesebb demagógiát
-jogbiztonságot
-kiszámíthatóságot"

realitásérzéket is adhattak volna neked

1. Kevesebb volt a korrupció?:D
Most tudod mi a korrupció, hogy az EU-s beruházásokat, amit 85%-ban az EU fizet, azokat 1,5x-esen túlárazzak és a fidesz cégek kapják. Tehát a projekt összegből kb 40-50% a tiszta haszon. Tehát te fizeted a 15%-át és annak ellopják a felét, tehát 100 Ft létrejövő értékből 7-8%-ot lopnak el tőled és akkor ezt egy évi 300-400millirád Ft-os volumenen. Plusz hozzá lehet tenni az állami cégek hirdetését, ami most fideszes cégeken keresztül megy, korábban meg mszps cégeken keresztül ment, tekintsük egálnak, bár korábban több volt. Akkor ott vannak a tanácsadói szerződés, ami korábban 3x ekkora volumen volt. Akkor ott vannak az állami földbérletpályázatok, amit fideszes oliagrchák vittek el, itt az a korrupció, hogy ők kapták, nem mások, de ugyanúgy fizetik a piaci árat, ez kb 30-40ezer hektár földet jelent. Tudod te mennyit kaptak az mszps oligarcák?:D Kb 300ezer hektár földet, hektáronként 1 Ft-ért,meg 100 Ft-ért bérelve. A fidesz előző ciklusában eladtak 12 állami gazdaságot,az is korrupció volt, szerinted összesen hány állami gazdaság volt, azt kiadta el?:D:D:D

Mennyi lehet az évi fidesz korrupció az utolsó falusi polgármester dolgait is beleszámolva? Kb 300-400milliárd Ft?

Tudod te mennyi volt a magyar állami vagyon gdp arányosan? 90%. Tudod te mennyi volt 2010 elején? 6%. Ki adott el 84%-nyi állami vagyont, látod az ellenértékét az országon, az államban?

Tudod te mennyi pénz lenne ez kamatostul, ha meglenne? KB 45 000millirád Ft.
Tudod te mennyi az állam adóssága és azt ki vette fel? Jelenleg 25 000milliárd Ft? Tisztában vagy te vele, hogy ez hogyan keletkezett?
Tudod te, hogy mennyi kamatot fizetett ki a magyar állam és a lakosság 20 év alatt úgy, hogy gyakorlatilag alig marad vagyonunk?:D Mai áron vagy 30 000milliárd Ft.
Tudod te, hogy mennyi ment ki off-shore-ba elmúlt 20 évben? 45 000milliárd Ft.
Tudod te, hogy mennyi ment ki nyugat-euórpába extra profitként, meg transzferárazzással az elmúlt 20 évben? 30 000milliárd Ft.

Mennyi pénz ez te agyhalott? Add már össze és mond, hogy több az fidesz évi 300-400millirád korrupciója, mint az elmúlt 20 év 200 000milliárd Ft-os vagyon és jövedelemvesztése.
Több most a korrupció? Ne aggódj, tele van az ország ilyenekkel, akik az orrukig se látnak és álomvilágban élnek.

2. Kevesebb demagógiát?
Szerinted a fenti pénzt hogy lehetett lenyúlni az országból, hogy tudták megszerezni a hatalmat újra és újra azok, akik ezt lehetővé tették. Hát pontosan demagógiával, az ilyen hülyékből élnek mint te. Ezt ismerte fel a fidesz, hogy itt csak demagógiával lehet nyerni.

Kevesebb demagógiát akarsz, hát tanulj bazdmeg, hogy ne legyél a demagógia célpontja! Mert amíg ilyen álomvilágban élő, milka-bocikat kergető maradsz, addig minden nap képesek megvezetni és nem tudsz különbséget tenni aközött aki 200 000milliárdot lop és aközött aki mondjuk 4 év alatt 1500milliárdot.

3. Jogbiztonságot
Azt én is nagyon szeretnék, hogy a magyar embereknek legyen jogbiztonsága. De itt eddig csak a külföldieknek volt, meg azoknak akik a kapcsolataikon keresztül képesek átvágni a magyar államigazgatáson, igazságszolgátatáson. Ha szerinted 2010 előtt nagyobb jogbiztonság volt, mint most, akkor álomvilágban élsz. Azon pedig gondolkozz el, hogy milyen jogbiztonságot teremt az a párt, aki kormányról eladja, eladósítja az országot, elszegényíti a lakosságot, kiüríti az államháztartást, hogy ne maradjon pénz társadalombiztosításra, jóléti államra. Államcsődöt hagyott maga után az MSZP-SZDSZ, nem jogbiztonságot, pláne nem jogállamot.

4. Kiszámíthatóságot?
Az valóban jó lenne, mindenki vágyik erre, viszont nagyon nehéz biztosítani ezt. Mert a világ folyamatosan változik, ahhoz hogy te kiszámíthatóságot biztosíts az állampolgáraidnak, ahhoz az kell, hogy az állam szilárd lábakon álljon és ne azon múljon, hogy jut-e az orvosok fizetésére, hogy a new-yorki tőzsdén éppen hova lökik a Ft-ot, azzal az államadássóág szintjét, azzal a hozamfelárakat, azzal a kamatfizetési kötelezettséget...Kiszámíthatósághoz szuverén állam kell, ami képes biztosítani az állampolgároknak az alapvető jogikat. Egy kiüresített, erkölcsileg lenullázott állam nem képes erre. Gondolkozz el, hogy ki juttatta ide az országot.

Jó lenne ha felébrednétek a csipkerózsika álomból és értelmes emberekre, pártokra szavaznátok 2014-ben. Csak ne az MSZP,SZDSZ, társaikra vagy a fideszre szavazzatok. Ha már mindenképpen csak ezekből vagyok képesek választani, akkor ismerjétek fel azt aki 1-t lop, meg azt aki 100-at.

Kivlov 2013.01.10. 12:57:43

13.? még a 12.-et is el kéne venni, arra sincs fedezet...

Lencsés István 2013.01.10. 12:57:52

@Totof: A felsőoktatásra nem kell , azt átakarták alakítani , de a sok ingyenélő diáknak neem tetszett azt ment tüntizni , pedig miattuk csinálták volna , de ha nem kell akkor lehet sírni ....

wowerman 2013.01.10. 12:59:16

@fal_adja_a_masikat: a stílusodból úgy érzékelem, szerinted akkor a jobber-ra kellene szavazni

Dexter... (törölt) 2013.01.10. 12:59:26

Teljesen fölösleges a Fideszt észérvekkel győzködni. Addig amíg a 20-as 30-as korosztály politikailag ennyire inaktív nem lesz változás. Személyes tapasztalatom az, hogy a fiatalabb generáció számára a politizálás még mindig egy kínos, kellemetlen dolog, amiről inkább jobb nem beszélni. Ha mégis szóba kerül, akkor is csak felszínesen és leegyszerűsítve. pl.: "mocskos BKV" (ja, bocs BKK), vagy "el kéne már húzni innét"

Steve123 2013.01.10. 12:59:53

@emzéperiksz: "A szavazók a végén még a rabszolgaságot is bevezetnék."

Akik eladósították az országot, azoknak nem lenne rossz büntetés az adósrabszolgaság.

dr. mesterséges színezék 2013.01.10. 13:01:37

@Lencsés István: "A felsőoktatásra nem kell , azt átakarták alakítani , de a sok ingyenélő diáknak neem tetszett azt ment tüntizni "

... meg előtte szociális népszavazni Viktor szavára.

A sportújságírás vagy a pék szakma ártalma az amnézia.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 13:03:56

@politikus-omm: Valóban ezt mondta Merkelnek, amikor a választások után megmondták neki, hogy nem lépheti túl a 3%-os hiányt, megfenyegették az EU-s pénzek elvételével (ami meg ugye kell a holdudvarnak), meg hogy leveszik a kezüket az országról és becsődölhetünk.

Ekkor mondott Bajnairól nagyon szép szavakat. Nézze meg mindenki a tényszámokat, aztán döntse el mindenki, hogy komolyan is gondolta-e, vagy csak azért mondta, hogy az ország elkerülje az államcsődöt, ő megtarthassa a hatalmát és valami szuverenitása, mozgástere maradjon az országnak, meg az ő 4 éves kormányzásának. Erre fel találták ki, hogy ha az EU, németek nem engedik a hiánycél túllépést, akkor behajtja a multikon a kiadásokhoz szükséges bevételeket.

Szerintem abba őrült bele részben mikor szépeket kellett mondani Bajnairól:D

dr. mesterséges színezék 2013.01.10. 13:05:29

@fal_adja_a_masikat: "döntse el mindenki, hogy komolyan is gondolta-e, "

A Zemberről beszélünk, Aki Még Sohasem Hazudott.

quendelapo 2013.01.10. 13:05:41

Holland nyugdíjrendszert, mielőbb!

Nem vicc :)

Hollandiában 65 éves kortól jár a nyugdíj, mindenkinek fix összeg, aki 15 éves kora óta járulékfizető. (iskola beleszámít) Minden év 2 százaléknyi nyugdíjra jogosult, a munkában töltött idő után jár a nyugdíj, mindenkinek azonos összeg.

A nyugdíj összegét két évenként, a keresetek változásának megfelelően emelik.

Egyszerű, átlátható, kiszámítható, jól kommunikálható. Politikusok nem tudnak vele manipulálni, viszont aki tudja kiegészíthető önkéntes nyugdíjpénztárral vagy egyéb megtakarítással.

Egy ilyen rendszerben nem lenne hiány, a gazdaság növekedésével nő a nyugdíj összege és a politika nem használhatja szavazatszerzésre. Viszont mindenki tudja mire számíthat. És még a megtakarítási hajlandóságot is növeli.

yPress 2013.01.10. 13:05:50

@VT Man: "És abban mi volt öngondoskodás, hogy a magánnyugdíjpénztárak állampapírt vettek."

Abban az, hogy volt egy olyan pénzösszeg, amiről láttad hogy a tied, számíthattál rá. Az állami nyugdíjba élethosszig történő befizetésed alapján nem apellálhatsz semmilyen konkrétabb összegre (azaz kapsz amit kapsz) hiszen azt a (mindenkori) állam abban a pillanatban elköltötte.

Elvileg egyébként össze lehetett volna rakni olyan rendszert, ami ha nem is jó, de elviselhető. Most a saját megtakarításokról nem beszélnék, hiszen mindenki félretesz annyit, amennyit akar (illetve -sajnos- amennyi jut). A rendszer szerintem úgy lehet(ett volna) kevésbé támadható, ha megmaradnak a magánnyugdíjpénztárak, az állam pedig nem csak azt deklarálja hogy a nyugdíjcélú befizetéseket csak nyugdíjra lehet költeni, hanem azt is, hogy nyugdíjra csak nyugdíjcélú befizetéseket lehet költeni.
Ebben az esetben ami a magánnyugdíjpénztárban összegyűlt pénz, az alapján kapnál x% havi járadékot. Az állami nyugdíjba befizetett járulékok után pedig mindenki kapna két összeget.
- Az egyik lenne a fix alapnyugdíj (pl. az aktuális minimálbér 50%-a)
- A másik pedig egy változó rész: az addigi befizetéseid arányában kapnál az alapnyugdíj kifizetése után az állami nyugdíjkasszában maradó pénzből. (ez a rész ugye két dologtól is függ: elsősorban a gazdaság aktuális állapotától, azaz hogy mennyit fizetnek be az aktívak a kasszába, másodsorban hogy te mennyivel járultál hozzá aktív korodban a nyugdíjakhoz)

A legnagyobb probléma szerintem ezzel (azon kívül hogy fogalmam sincs működőképes lenne-e) az "átmeneti időszak" illetve hogy nincsenek nyertesei, tehát pártkampányt sem lehet rá alapozni.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 13:07:28

@wowerman: Szerintem függetlenekre szavazzon mindenki, jobbikban is vannak értelmes emberek, LMP-ben is, de az biztos hogy pl az LMP nem kormányképes...ráadásul kiderült, hogy a fél LMP csak 2-3 évig volt képes nem egy táborban lennie az MSZP-SZDSZ-el és már összesátoroznának velük... (ne olyan függetlenekre, akik csak azért függetlenek, hogy az mszp vagy a fidesz billog ne riassza el a választókat...)

Ha sorsoláson állították volna össze az elmúlt 23 év magyar parlamentjeit, akkor is fényévekre előrébb járna az ország.

komissarlajos 2013.01.10. 13:08:49

@CorollaVVTI: Ahhoz te pici vagy hercegem! A Milliós fizetésed meg közmunkabér. Amit most felemelnek. Oszt' jó napot bunkó!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 13:09:42

@spinat: Legutóbb azért tüntettek, mert megszüntették a nyugdíjasok és közalkalmazottak 400 eurós karácsonyi extrapénzét, 65-ről 67 évre emelték a nyugdíjkorhatárt, csökkentették a közalkalmazottak fizetését és lecsökkentették a korábban automatikusan járó félévnyi végkielégítést.
Ezek mellett eltörpül az a pár milliárd, amit abból jön be, hogy megvonták a családi pótlékot a 18 ezer euró felett keresőktől és összevontak több kórházat.

politikus-omm 2013.01.10. 13:14:09

@Mária: 2010 tavaszán maga Orbán ismerte el, hogy a 2008-as válság után másfél évvel egy pályára állított, növekvő gazdaságot vett át Bajnaitól.

- Mit mondott? Az hogy te mit mondasz nem érdekel.

2009ben a gazdaság 6,7%ot csökkent - ksh.hu/eustat

antiforradalmár 2013.01.10. 13:15:01

@fal_adja_a_masikat: Csak egy lehetőség van a mocsokból való kilábalásra! Ha Bajnai nyeri a választásokat! Biztos vagyok abban, anélkül is megnyerné a választásokat, hogy bárkivel is lepaktálna!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 13:15:30

@komissarlajos: Miért van az, hogy minden nyugdíjas azt állítja magáról, hogy legalább 40 évig fizette a járulékot, de közben a legtöbb sír, hogy kevés a nyugdíja? Talán összefügg azzal, hogy csak a felük dolgozott 40 évet, a többi hamarabb nyugdíjba vonult? Aki most nyugdíjas, az korábban annyi járulékot fizetett, amiből feleennyi nyugdíjast lehetett eltartani, hiszen manapság van egyre kevesebb fiatal és egyre több nyugdíjas. Elég nagy pofáraesés lenne, ha most mindenki annyi nyugdíjat kapna, amennyi járulékot befizetett...
Lehet, hogy gondolni kellett volna a gyermekvállalásra mondjuk a 60-as, 70-es években, amikor minden nőre átlagosan 2-3 abortusz jutott?

Szevasztok 2013.01.10. 13:17:02

Mivel a költségvetés deficites, ezért a 13.havi nyugdíjat a kormány HITELBŐL akarja kifizetni.

Mit hallunk a kormánytól évek óta: a szocik eladósították az országot.

Ez a segg meg a száj tipikus esete.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 13:18:00

@politikus-omm: Nézd meg a KSH havi adatait! A gazdaság 2009-es csökkenése január-márciusban zajlott le, Gyurcsány alatt. És persze ár m2008 decemberében is jelentős visszaesés volt.

Állítsuk meg a ......... 2013.01.10. 13:18:00

"Szerintem abba őrült bele részben mikor szépeket kellett mondani Bajnairól:D"

Már 2002-ben megzakkant.

"A Zemberről beszélünk, Aki Még Sohasem Hazudott."

és aki nem félt kimenni a hátsó ajtón, amikor az Opera előtt tüntetők várták

Ugyanezt csinálja most a diákokkal.

politikus-omm 2013.01.10. 13:19:57

Egyébként meg ha már itt mindenki utálja az elmúlt 22 évet, meg hogy a nyugdíjasokkal minden kormány kiemelten bratyizik, akkor a megoldás

Általános választójog elvétele - ezt OV is felhozta, azóta diktátor.

Akkor döntsétek már el mi lenne jó.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.10. 13:22:05

Ezt nem hiszem el, ez már nem lehet véletlen.

Kard, Véleményvezér, Varánus, Vastagbőr, ...
hogy csak a nevesebb naponként index címlapra jutó blogokat említsem, mind 13. havi nyugdíjaznak.

2-3 napja varázsütésre mind Bayer Zsoltiztak.

Persze nem jogtalan, mert megérdemlik ezokból a kritikát, mind Bayer, mind a 13. havi nyugdíj ügyben.

De ez annyira szervezett egységfront, hogy ez elött az a Gyurcsány is megemelhetné a kalapját, aki a köteles akciót szervezte:

„Mi csináltuk meg a "köteles akciót" is. Semmi kétség: ami elhangzik, az képileg erőteljes, sőt durva, de nem agresszív, és nem fenyegető. Kövér nem akar akasztani. De amit mond, az - egy kis rossz szándékkal - ellene fordítható. Még kiforgatni se nagyon kell, csak kihasználni a benne rejlő lehetőségeket (...) És összerakjuk. Fölhozatjuk még aznap reggel az egy szem kazettát, ami van, lejátsszuk a sajtónak. Szili Kati félig oldalra hajtott fejjel, sírós hangon mondja el, hogy ez milyen borzasztó. Nagyszombaton Lendvai Ildikó még a Fidesznek kézbesít mindenfajta leveleket, és elindítjuk azt az SMS-kampányt, amelynek a vége a köteles tüntetés.” – Debreczeni József: Az új miniszterelnök (Budapest, 2006, Osiris Kiadó)

komissarlajos 2013.01.10. 13:22:10

@politikus-omm: Attól, hogy téged nem érdekel: még mondta!!! (orbántörpe)

elwood 2013.01.10. 13:22:13

@veerses: "Szerintem nincs is baj, a jogrenddel"

Sajnos van. Minden demokráciában a magántulajdon védelme alapjog. Nálunk nincs védve az alkományban. Enélkül reménytelen piacgazdaságban gondolkodni. (Nem is arra megyünk)

"A gazdaságot a tótok is tíz év alatt tették rendbe és egyáltalán nem ortodox módon."

Klasszikus ortodox megszorítás, nyugdíj és segélycsökkentés volt, adócsökentéssel párosítva.

"A nyugdíjpénztárak meg csődbe vitték volna az országot pár év alatt. A boslik is azért kényszerültek annyi kölcsönt felvenni, mert ezt kitalálták."

Azért vettek fel kölcsönt mert elszórták a pénzt. Ha nyugdíjra nem tettek volna félre akkor is elszórták volna, ahogy a mostaniak is elszórják.

politikus-omm 2013.01.10. 13:23:21

@Távmunkás: Gondolod hogy a gazdaság növekedése/csökkenése havi szinten követi a miniszterelnök személyét?

Gondolom nem kell különösebb kommentár a minusz 6,7%-hoz ami rekordszar.
Nem kell kommentár a 2,1%-os Matolcsys deficithez sem ami rekordjó.

politikus-omm 2013.01.10. 13:24:08

@komissarlajos: Mit mondott? Engem az nem érdekel amit te és Mária idehazudtok.

komissarlajos 2013.01.10. 13:24:40

@Távmunkás: Lehet, hogy elkerülte a figyelmedet, de én azt írtam: nem kevés a nyugdíjam.
A 40 év stimmel.

komissarlajos 2013.01.10. 13:25:23

@politikus-omm: Mert te alapból bunkó tudsz lenni. Tisztelettel.

fal_adja_a_masikat (törölt) 2013.01.10. 13:26:01

@antiforradalmár: Ebből is látszik, hogy gőzöd nincs róla, hogy ki Bajnai:D Ha nem paktálna le senkivel, akkor ott se lehetne ahova tették. Pont azért van ott, mert őt tartják a leginkább hitelesnek, politikai kampányban felépíthető kirakatembernek, aki mögé beállhat az összes tolvaj, mocsok szemét és folytathatják az ország kirablását.
Azt hiszed már elvettek mindent? Tévedsz!

Csak azzal 4000-5000milliárd Ft-ot nyúlnának le az államból, ha visszafizetnék a szektoradókat, márpedig visszafizetnék, ebben biztos lehetsz. Plusz privatizálnák a társadalombiztosítást, ami éves szinten egy 5000milliárd Ft-os kassza, ebből ha csak 10%-ot letudnak csípni minden évben, azt képzeld el milyen pénz...

A 2014-ben lejáró földmoratóriumról már nem is beszélve, ami az egyik utolsó vagyonelem az országban, a 4,5millió hektár föld. Amit még ha 3millió hektáronkénti árral számolunk, akkor sincs összesen 15 000milliárd Ft. Mellényzsebből felvásárolnák, és ez ellen az MSZP-SZDSZ-Bajnai semmit nem tenne, éppen azért törekednek a hatalomra, hogy a magyarok kormánya semmit ne tegyen ez ellen...

Most úgy néz ki,hogy a fidesz se fog, persze ha tenne, akkor sem lenne most érdemes ezt hangoztatni, mert azzal csak olyan harcokat vállalnának fel az EU-val, amire nagyon nincs most szükség. Elég majd 2014-ben azt mondani, hogy nem.

Nyugodtan felfoghatjátok a 2014es választást így is. Aki Bajnaira, az mszp-re szavaz, az 100% hogy arra szavaz, hogy a magyar földvagyont felvásárolják a külföldiek. Aztán majd keresheted a jogbiztonságot, meg a megélhetést, ahol akarod, mert onnantól ez nem a te országod...A jog a vagyon tulajdonosát fogja védeni, a föld az ingatlan tulajdonosát, ha pénzed lesz akkor se fogod tudni visszavásárolni egyiket se, akkor majd rájössz, hogy mi is a pénz értéke...és mi az igazi érték.

Scagnetti 2013.01.10. 13:26:29

@antiforradalmár: Bajnai egyedül biztosan nem nyer választást, tehát ha kormányozni fog valaha, azt a szocikkal együtt teszi. És akkor ugyanott leszünk, ahol eddig is.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.10. 13:27:21

@Távmunkás:
Azt ugye tudod, hogy Bajnai osztotta a Gyurcsány kormány idején Strabagéknak meg többi havernak az EU-s pénzeket.
Kb mint most Simicskának.

Szóval nem értem ezt az éles elkülönítését Bajnainak Gyurcsánytól, mikor a Kisz utódszervezetétől kezdve az üzleti életen keresztül, magáig a Gyurcsány kormányig tevékenyen részt vállaltak egymás segítésében.

Jolka40 2013.01.10. 13:28:27

@Csicseri: A nyugger is adózik. Igaz, csak a 27 % ÁFÁt. Ami elviszi a 90 eFt-os nyugdíjának több, mint a negyedét.És ami marad, abból csúsztatgat az unokáinak, néha a gyerekeinek is.
Egyébként miattam ne törje magát a Fidesz, úgyse fogok rá szavazni.

Szelid sunmalac 2013.01.10. 13:29:00

@fal_adja_a_masikat: Ezt a kommunista utodpartot szerintem ne firtassuk:

Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kommunista kormánytag
Matolcsy György - MSZMP tag
Martonyi János - MSZMP tag, kommunista kormánytag
Pintér Sándor - MSZMP titkár
Balogh Gyula - MSZMP tag
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Viktor - Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Hoffmann Rózsa - MSZMP tag
Kerényi Imre - MSZMP tag

Scagnetti 2013.01.10. 13:29:41

@komissarlajos: "És most kapom a nyugdíjat - nem keveset - de remélem neked csak halvány esélyed lesz rá, hogy akár egy Forintot is felvegyél!"

Ezzel az a baj, hogy a többség valószínűleg nem is fog felvenni szinte semmit. És mikor ez tudatosul bennük, akkor fogják még a mostaninál is nagyobb ütemben elhagyni az országot, és akkor már ti sem kaptok nyugdíjat, mert nem lesz miből. Szóval én annyira nem drukkolnék a következő generáció éhenhalásának.

csárli hárper 2013.01.10. 13:29:53

@fal_adja_a_masikat:
mekkora szerencse, hogy te mindent tudsz, te kis oraculum...

nekem bőven elég annyi, hogy két gyerekkel viszonylag jó munkahellyel(még!) sokkal nehezebb megélni mint pár éve...szerencse még, hogy nem a zemberek fizetik meg ezt az ámokfutást, de minek is magyarázok neked, ha nem akarod észrevenni, hogy a mostaniak mindenben rosszabbak az előzőknél, pedig azok is akasztani való gyökerek voltak.

politikus-omm 2013.01.10. 13:32:26

@elwood: Minden demokráciában a magántulajdon védelme alapjog. Nálunk nincs védve az alkományban.

- Az Alaptörvényben viszont igen.

antiforradalmár 2013.01.10. 13:32:43

@Scagnetti: Bajnai egyedül biztosan nem nyer választást, tehát ha kormányozni fog valaha, azt a szocikkal együtt teszi. És akkor ugyanott leszünk, ahol eddig is.

Biztos vagyok benne, hogy nyerni és kormányozni fog! Az lehetséges, hogy koalícióra kényszerül, és az is hogy a szocialistákkal, de még mindig jobb lesz, mintha ez a csürhe maradna! Tehát nem "ugyanott leszünk, ahol eddig is"!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.10. 13:33:10

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Ez tényleg vicces azért.

Felsoroltok 3 gimis KISZ titkárt, és ezt összehasonlítgatjátok Megyei, Városi KISZ bizottságok titkáraival (Gyurcsány pl).

Felsoroltok 5-10 MSZMP tagot, a több tízezerből akik mindegyikét az MSZP örökölte, mint az MSZMP utódpártja.
Nem beszélve az MSZP KB tagokról.

Szóval én készséggel elhiszem hogy a Fideszben is vannak régi komcsik, de ezt összevetni azzal az MSZP-vel, mely az ügynökhálózatot megörökölte a párttagokkal, pártvagyonnal, meglehetősen nevetséges.

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2013.01.10. 13:33:48

A nyugdíjasok az ország jövője, a lehető legjobb befektetés őket támogatni.
A második ciklus bármennyi pénzt megér.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 13:35:20

@komissarlajos: Jó, lehet, hogy te 40 évig dolgoztál, szóval látod, hogy a rendes munkáért rendes nyugdíj jár.
Nézd meg a többi kommentelő nyugdíjast, érdekes módon egyik sem említi, hogy 40 évnél kevesebb időt dolgozott...

politikus-omm 2013.01.10. 13:36:23

@csárli hárper: A mostaniak mindenben jobbak az előzőeknél, és az a furi helyzet hogy ennek ellenére még meg is nyerik a választást 2014ben az ilyen ökörségekkel mint a rezsicsökkentés és esetleg nyugdíjemelés.

Scagnetti 2013.01.10. 13:39:57

@antiforradalmár: Egyedül semmi esélye, mikor rajta kívül három, stabil háttérrel rendelkező párt is indul még rajta kívül, és egyelőre mindegyiknek nagyobb tábora van, mint neki.

Még a közös győzelmük sem biztos a szocikkal, de arra azért jó esélyük van. Arra viszont semmi, hogy egyedül alakíthasson kormányt. És ha a szocik (akiknek az elképzelései egészen mások, mint Bajnainak) benne lesznek, akkor jön egy újabb tehetetlen kormány, amilyen pl. Gyurcsányé is volt. Csak ez annyival lesz rosszabb, hogy még több kis szervezetből áll, ezért még több irányba húz majd. A neolibtől a szélsőbalig minden lesz benne, ezeket lehetetlen hatékony együttműködésre bírni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 13:40:08

@Trompf: Igen, az MSZP-SZDSZ nagy kedvence a Strabag volt. Az ügyészség miért nem vizsgálja az ügyeiket? Esetleg azért, mert a Vegyépszer vagy a Közgép is részt vett azokban a Strabag-vezette konzorciumokban, amik a pénzt kapták vagy valami más van a háttérben?

csárli hárper 2013.01.10. 13:40:24

@politikus-omm: ja, jobbak...
kár, hogy ebből semmi sem látszik.

panic_button 2013.01.10. 13:40:34

Most miért fáj nektek ha a nyugdíjasok visszakapják azt ami nekik jár, amit a kommunisták elvettek tõlük? Van rá pénz bõven a jegybanki tartalékban! (Én már nem tartok a befektetéseim között forintot)

politikus-omm 2013.01.10. 13:42:59

@Scagnetti: Még a közös győzelmük sem biztos a szocikkal, de arra azért jó esélyük van.

- Mire alapozod? Az E2014 és az mszp decemberben visszaesett a pollokban és akkor nem volt rezsicsökkentés ami tovább nyomja őket lefelé.

Jozsó_ 2013.01.10. 13:43:04

Én abszolút nem vagyok ellene a nyugdíj emelésnek. Egy kérésem lenne. Csak annyival emeljék, mint amennyivel a befizetések nőnek (máshogy megfogalmazva, amennyivel a bérek, amikből a nyugdíj járulékot vonják emelkednek). Mert azért az nálam is kezdi kicsapni a biztosítékot, hogy miközben nálunk a cégnél gyakorlatilag alig nő a fizu (tavaly pl. 0,75%-os volt a növekedés) addig a nyugdíjak mindig szépen komótosan emelkednek.

Erre egyébként pont Orbánnak volt egy életképes ötlete (kár, hogy ez sem valósult meg), hogy csak annyit lehet kifizetni a nyugdíj kasszából ami oda befolyt. Tök logikus.

Szevasztok 2013.01.10. 13:43:07

@fal_adja_a_masikat: "a magyar földvagyont felvásárolják a külföldiek. "

Tudod mennyire lesz*rom, hogy a szomszéd 20 hektár tulajdonosa Karheinz Schmidt vagy Csányi Sándor???

Téged miért érdekel ennyire?

Szelid sunmalac 2013.01.10. 13:44:13

@Trompf: Az ugynokhalozatrol szolva: Miert is nincs meg mindig elfogadva az ugynoktorveny 2/3-ddal?

antiforradalmár 2013.01.10. 13:44:25

@fal_adja_a_masikat: Nem minősítem a hozzászólásodat mert úgy látom, hogy fölösleges! Az a baj, hogy az agyad helyén lévő romlott narancstól nem látod át a lényeget! Bajnai- Gyurcsány páros is még mindig jobb mint a te kis vezéred és csapata!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.10. 13:45:26

@Távmunkás:
Igen.. Ezt jól látod..
Az MSZP-SZDSZ kedvenc a Strabag volt, akik azért a Fideszben is bevédték magukat.
Ahogyan Simicska és a Közgép is hasított az MSZP alatt is, és ahogyan majd meg is fogják bízni őket a jövőben is.
Ezek pártokon felüli társaságok.
Ezek a Simicska-Puch pénztáros tengelyen fekszenek.

spinat 2013.01.10. 13:46:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: légy már egy kicsit konzekvensebb. az elöbb még konkrétan a nyugdíjelvonás miatt balhéztak, most meg csak már úgy, mert nem volt jobb dolguk?
Ha meg csöcselék voltak, akkor nem lehet, hogy a segélyek csökkentése miatt balhéztak?
Amúgy honnann tudod, hogy komcsik voltak, meg nácik? Jut eszembe, ezek arról híresek, hogy együtt sokták szétverni a föutcát. Vajon a 2006-os pesti hösöket melyik csoportba sorolod?

az utóbbi idöben egyre alacsonyabb a hozzászólásaid színvonala.

tede 2013.01.10. 13:46:29

@panic_button: mert te olyan okos vagy, de gondolom a fizetésed forintban kapod vagy azt is elintézted a nagy tudásoddal, hogy eur-ban kapjad?

Scagnetti 2013.01.10. 13:47:07

@politikus-omm: Arra, hogy mivel a Fidesz nagy előnye elolvadt, ma már nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szocik kikapnak. És az biztos, hogy Bajnai is hoz nekik valamennyit. Lehet, hogy ez így sem lesz elég, de az biztos, hogy akárki is nyer, nem lesz nagy a különbség.

dr. mesterséges színezék 2013.01.10. 13:48:22

@panic_button: "Van rá pénz bõven a jegybanki tartalékban!"

Az iskolai menzákat át kell alakítani nyugdíjasok ingyenkonyhájává. Ez a minimum amivel a kölykök tartoznak.

emzéperiksz 2013.01.10. 13:48:32

@Trompf: Hülyeségeket hordasz össze. A megélhetési politikus mindig is megélhetési politikus marad, aki az anyját is eladja annak, aki pozícióban tartja. Egyébként sem a számuk számít, hanem az, hogy milyen székbe ültetik be őket, és a Fidesz nem fél a régi komcsikat igen magas pozíciókba beosztani. Ha egy ex MSZMP-s semmit sem csinál, maximum plakátot ragaszt egy pártban, akkor ilyenből lehet tőlem ott egymillió is, nem oszt, nem szoroz, de ha belügyminiszternek, oktatási államtitkárnak, jegybankelnöknek meg hasonlóknak nevezik ki, akkor azért elég durva dolgokat léphet meg.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.10. 13:48:49

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Szerintem pont azért, amiért te is előszeretettel kevered a gimis KISZ titkárokat, a megyei KISZ titkárokkal.
Az MSZMP tagokat, az MSZMP KB tagjaival.
A beszervezett ügynököket az aktív ügynök hálózattal, az ezt koordináló beszervezési osztállyal.

Azt azért megjegyzem magam is a nyilvánosság pártján állok, annak tudatában, hogy épp az MSZP és szimpatizánsaik erősen felkavarnák az állóvizet, és összemosnának feladatköröket, pozíciókat.

Gera 2013.01.10. 13:49:04

@tede: Tehát ha a komcsik ezt csinálták/csinálják, akkor abszolút rendben van? Én azt hittem, ezt hívjuk elkúrásnak.

spinat 2013.01.10. 13:49:37

@Távmunkás: tehát volt egy intézkedéscsomag, amiben volt sok minden, ami sokaknak fájhatott. Vagyis ebböl kiemeled a pulykapénzt?

Tudja a hököm hogy miért tüntettek a görögök, de hogy jön ez most a témához?

Scagnetti 2013.01.10. 13:50:15

@antiforradalmár: Gyurcsányt ebbe nem érdemes belekeverni. Egy 2%-os törpepárt elnöke, akitől mind az MSZP, mind az E2014 próbálja tartani a távolságot.

dr. mesterséges színezék 2013.01.10. 13:50:25

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: " Miert is nincs meg mindig elfogadva az ugynoktorveny 2/3-ddal? "

Ez is mutatja, hogy milyen erős még mindig az MSZMP: a komonisták még 2/3 ellenében is meg tudják akadályozni a zelszámoltatást.
Előre 2014-ben a 100%-os Fidesz-kormányért! Sőt, ha mindenki hoz még egy embert, 200%-os is lehet.

ursus artos 2013.01.10. 13:50:43

@politikus-omm: csatlakozom, én is várom a linket!

tede 2013.01.10. 13:51:50

@Gera: az, ha van keret és lehetőség és akkor adnak, nem ugyanazt jelenti, hogy akkor adjunk, ha törik, ha szakad

de ebben a buta, hisztérikus környezetben úgy viselkednek egyesek, mint az idegbetegek, akiknek megjött éppen a heti vagy havi bajuk

már miért ne lehetne némi karácsonyi pénz adni a nyugdíjasoknak? persze át kell számolni és azután adni csak, de a sok hisztérika idáig már nem jut el a gondolkodásban

de persze ők simán felveszik az év végi bónuszukat, csak a nyugdíjasoktól sajnálják

emzéperiksz 2013.01.10. 13:51:58

@fal_adja_a_masikat: Ja, persze, és a mumus is kibújik a szekrényből, sőt a piros hó is esni fog stb.
Azért bírom, amikor a Fidesz hívei előre látják, mit fog tenni az ellenzék kormányon. Amikor még saját kormányuk sem tudja sosem, mit fog tenni pár hét múlva, ld. a kuszaszeműt.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.10. 13:52:13

@emzéperiksz:
Akkor gondolj bele Lendvai, Kovács Laci, Horn Gyuszi miket (milyen atom brutál dolgokat) léphetett meg, hogy az MSZMP KB tagságig vitték.

Nincs értelme az összevetésnek.
Az ügynökhálózat mindenhova beépült, a pénztárosok közösen telepedtek a gazdaságra, és mi meg közben számolgatjuk az ex-MSZMP tagokat.

Úgy hogy alapból mind MSZP-s lett (csak később váltottak), hisz ők az utódpárt, pártvagyonnal, tagsággal.

Zka77 2013.01.10. 13:53:28

Az ugye világos, hogy attól még nem lesz sok felosztható javadalom, ha sok gyerek születik? Azoknak munkát is kell adni ám, hogy hasznuk legyenek, különben csak ugyanolyan negatív tételek a gazdasági egyenletben, mint a nyugdíjasok. Ennek fényében a bejegyzés utolsó kitételét nem értem.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 13:54:01

@spinat:

"Amúgy honnann tudod, hogy komcsik voltak, meg nácik"

Antiglobalista jelszavaik voltak.

"Vajon a 2006-os pesti hösöket melyik csoportba sorolod?"

Nem jó párhuzam, mert a 2006-os budapestieknek nemigen voltak gazdasági követeléseik.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.10. 13:54:46

@Trompf: precíz, ezt hívjuk fideszmszp-nek.

A múltkori kérdésedet (miért konzervatív) nem felejtettem el, lesz poszt.

politikus-omm 2013.01.10. 13:54:59

@Scagnetti: Arra, hogy mivel a Fidesz nagy előnye elolvadt, ma már nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a szocik kikapnak.

- Meg lehet nézni mivolt a pollokban 2008ban. Mert olyan még nem volt soha 22 éve hogy a kormánypárt vezet félidőben.+a fidesznek van külső tartaléka a kormányzáshoz(Jobbik), ami az LMP minimum 2xese.

antiforradalmár 2013.01.10. 13:55:40

@Scagnetti: "Bajnai egyedül biztosan nem nyer választást, tehát ha kormányozni fog valaha, azt a szocikkal együtt teszi. És akkor ugyanott leszünk, ahol eddig is."

Hidd el, de ha nem le....om, Bajnai nyerni fog, és ha Gyurcsánnyal kell koalícióban kormányoznia akkor is sokkal jobb lesz a helyzet, mint most!

sötéthülye.tahóbarom 2013.01.10. 13:57:03

"Ilyen politikai erőre egy bizonyos életkor alatt egyszerűen nem szabad szavazni."

És? Figyelembe véve a létszámokat meg a politikai aktivitást, a bizonyos életkor felettiek simán egyedül megnyerik a Fidesznek a választásokat. Arról nem is beszélve, hogy a Fidesz szarságainak a lebontásához minimum kétharmad kellene (de addigra simán bealkotmányozhatják azt is, hogy kilenctized), ami meg ugye pláne.

Cervisia 2013.01.10. 13:58:43

Huh, akkor azt hiszem felpörgetem a francia tanulásom ütemét, Anglia nekem túl nyirkos.

Scagnetti 2013.01.10. 13:58:52

@politikus-omm: Elég nagy tragédia lenne, ha a Jobbik lenne a Fidesz tartaléka. Ezek sem normálisak, de a Jobbik közveszélyes elmebetegek gyűjtőhelye. Már az is elég nagy probléma, hogy a Fidesz hajt a Jobbik szavazóira, de ha véletlenül koalíciót is kötne velük, akkor ennek az országnak a sorsa megpecsételődött.

Én soha nem szavaznék semmire, aminek a legcsekélyebb köze van az MSZP-hez, de ha a Fidesz lepaktál a Jobbikkal, akkor először életemben elbizonytalanodom.

ursus artos 2013.01.10. 14:00:35

@emzéperiksz: "Azért bírom, amikor a Fidesz hívei előre látják, mit fog tenni az ellenzék kormányon. "
Olyan is volt, "Ti" meg azt jelentettétek ki, hogy 2014-ben márpedig nem lesz választás. Vagy, hogy 2012-ben csőd lesz, vagy azt, hogy elszáll a költségvetés, vagy, hogy milyen taktika van amögött, hogy a kormány kihátrált a választási refgisztációból, vagy, hogy Matolcsy MNB elnökként elkölti a valutatartalékot...

Szelid sunmalac 2013.01.10. 14:01:16

@dr. mesterseges szinezek: Hahhahahaa! Koszonom, hogy megnevettettel! Ertem! tehat a 2/3-os nemzeti kormanyunk akik barki segitsege nelkul honapok alatt osszedobott egy alkotmanyt es azota is ott modositgatja, ahol akarja, mitobb, akar alkotmanyellenes torvenyeket is az alkotmanyba foglalhatnanak, hiszen az erejuk megvan hozza, na szoval ok a szupereros komcsik miatt nem tudjak elfogadni az ugynoktorvenyt, vagy akar a partok finanszirozasarol szolot! Igy mindjart mas a helyzet!

JohnHenry 2013.01.10. 14:02:08

@Dexter...: így van, átlag huszonévesnek szóba hozni sem érdemes a gazdasági/politikai helyzetet, mert valami álomvilágban él és nem akar ezen változtatni.

Scagnetti 2013.01.10. 14:02:12

@antiforradalmár: Ezt biztosra csak az jelentheti ki, akinek a vágyai elnyomják a józan ítélőképességét. Nem, egyáltalán nem biztos. Csak lehetséges. Bajnai nyerhet, de ez a biztostól nagyon messze van. Ha Gyurcsánnyal összebújik, akkor csak a saját esélyeit rontja. Az a 2% nem ér annyit, amennyien elbizonytalanodnának Gyurcsány láttán.

Hogy jobb lenne-e azt sem tudom. Eddig mindig az volt a szöveg, hogy ennél rosszabb már nem jöhet, és valahogy mégis jött.

emzéperiksz 2013.01.10. 14:02:18

@Trompf: Őszintén szólva nem érdekel. Az MSZMP-s káderek szépen beépültek a Fideszbe is, ez nem vitás. Vak, aki nem akarja ezt tudomásul venni. Megélhetési politikusból nem lesz szalonna. (Amúgy meg az MSZP-re sem szavaztam az OGY-választáson, ne aggódj.)

elwood 2013.01.10. 14:02:52

@politikus-omm: a fidesz államformájában a magántulajdon nincs védve alaptövényesen sem

Cervisia 2013.01.10. 14:03:45

@Elek Mekk: Kevés károsabb dolog van a családi pótléknál. Nem az aktívakat támogatja, és amúgy is, az életszínvonal növekedésével csökken a gyerekszám. Közben meg nincs elég bölcsőde, például, a jogszabályok nem vagy alig támogatják a kismamák visszailleszkedését a munkába, a távmunka gyerekcipőben, stb.

Jolka40 2013.01.10. 14:04:10

@politikus-omm: De olyan se volt, hogy a szavazópolgárok több, mint fele nem mondja el, hogy kire szavazna.

emzéperiksz 2013.01.10. 14:04:52

@ursus artos: Mikor jelentettem én ki ilyesmiket? Amúgy abban valóban van kockázat, amit Matolcsyról írtál.

Kivlov 2013.01.10. 14:05:17

@antiforradalmár:
"Bajnai nyerni fog, és ha Gyurcsánnyal kell koalícióban kormányoznia akkor is sokkal jobb lesz a helyzet, mint most! "

Fogadjunk, hogy ugyanezt mondtad 2010ben csak megcserélve a neveket. ÉS ugyanezt fogod skandálni 2016ban majd, amikor megint el akarsz zavarni valakit, aki nem osztogatni akar...

Cervisia 2013.01.10. 14:06:32

@VT Man: A manyupok a kereslet generálásával viszont lenyomták az árfolyamokat. Nem csak azét, amit megvettek, hanem a többit is. És azt forintban kellett fizetni, nem euróban. A kamat is itthon maradt, az egyik lehető legjobb megoldás volt. Nézd meg Japánt, vígan elvannak 150% körüli államadóssággal, mert a nagy része belföldi kézben van.

elwood 2013.01.10. 14:06:35

@politikus-omm: nincs. a szövegben benne van, de az alkotmánybíróság nem vizsgálhatja.

vagyis mintha ott se lenne.

elwood 2013.01.10. 14:08:56

@politikus-omm: a szövegben benne van, de az alkotmánybíróság nem vizsgálhatja.

vagyis mintha benne se lenne.

politikus-omm 2013.01.10. 14:09:48

@elwood: XII. cikk
(1) Mindenkinek joga van a tulajdonhoz és az örökléshez . A tulajdon társadalmi felel ősséggel jár .
(2) Tulajdont kisajátítani csak kivételesen és közérdekb ől, törvényben meghatározott esetekbe n
és módon, teljes, feltétlen és azonnali kártalanítás mellett lehet .

veracity 2013.01.10. 14:09:58

@Gera: Hát nem igaza van a Fidesznek? Egyszeri 300 milliárdért tutira meg lehet venni a 2014-es választást 3/4-es többséggel. Az MSZP pedig nyugodtan kiherélheti magát! Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon bátran alapíthat pártot, pártolói számára garantált pénzkidobásként. Orbán 70 éves koráig nem engedi szóhozjutni ezt a gané szoclib ellenzéket! Nagyon helyes! Minden eszközzel élni kell, hogy még a pálya közelébe se jöhessenek ezek a Bauer féle köcsögök!

spinat 2013.01.10. 14:10:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez egyre jobb. A fidesznek, meg e kdnpnek is antiglobalista jelszavaik vannak. akkor ök most komcsik vagy nácik?

Ha a komcsik meg nácik csak balhézni tudnak és azért verik szét a föutcát, akkor hogy vannak nekik gazdasági követeléseik? azt hittem, hogy azért csinálták, mert ez a fajta csürhe csak balhézni tud, pont mint a 2006-os pestiek.

Valahogy minden további magyarázatoddal aláásod az elözö hietöségét :)

antiforradalmár 2013.01.10. 14:11:04

@Kivlov: Fogadjunk, hogy ugyanezt mondtad 2010ben csak megcserélve a neveket. ÉS ugyanezt fogod skandálni 2016ban majd, amikor megint el akarsz zavarni valakit, aki nem osztogatni akar...

Arról én nem tehetek, hogy sok embernek - mint pl. neked is - narancs van az agyuk helyén, de azért sok sikert kívánok nektek!

politikus-omm 2013.01.10. 14:11:27

@Scagnetti: Elég nagy tragédia lenne, ha a Jobbik lenne a Fidesz tartaléka.

- Ehhez képest a Fiesz-Miép semmiféle tragédiát nem okozott, ellenben az Mszp-Szdsz igen.

politikus-omm 2013.01.10. 14:12:25

@elwood: Az Alkotmánybíróság az alkotmányt nem vizsgálhatja, ugyanis nem az a dolga.

Ne jogászkodj inkább.

laci_52 2013.01.10. 14:12:47

"az aktívakhoz képest amúgy nem rossz helyzetben levő nyugdíjasok"

Egyszerűen nem igaz, hogy a nyugdíjasok ne lennének rossz helyzetben, ők ráadásul védtelenek is. Egy aktív korú esetleg tud váltani és valahogy kimászni nehéz helyzetéből, a nyugdíjas nem.

A korfát mutatja be a cikk. Hogyan lehetne elérni, hogy másképpen nézzen ki? Például azzal, hogy a nyugdíj összegében és a nyugdíjba vonulás idejében a felnevelt gyermekek számával egyenesen arányos kedvezmény járjon.

Lord Snow 2013.01.10. 14:18:28

Vonjunk ki 50-60-milliárdot a felsőoktatásból, hadd menjenek tönkre az egyetemek, hadd menjen külföldre minden második fiatal, és adjunk 2-300 milliárd év végi bónuszt a nyugdíjasoknak.

Hát ez igen, ez szép jövőkép a nyugdíjas szüleimnek és a gyerekemnek: tapsoljuk el, amink még van!

@Trompf: A tagság alapján (ld. sokadszor beidézett MSZMP-s fideszesek) ezek szerint a Fidesz is MSZMP utódpárt.

antiforradalmár 2013.01.10. 14:18:57

@veracity: Minden eszközzel élni kell, hogy még a pálya közelébe se jöhessenek ezek a Bauer féle köcsögök!

Te most kikről beszélsz?! A Bauer féle köcsögök nem a narancsosok?!

Szevasztok 2013.01.10. 14:19:07

@tede: "már miért ne lehetne némi karácsonyi pénz adni a nyugdíjasoknak? persze át kell számolni és azután adni csak, de a sok hisztérika idáig már nem jut el a gondolkodásban"

Kell rá hitelt felvenni? Kell.
Mi volt a legnagyobb vezényszava a Fidesznek eddig? Az adósság elleni harc.

Össze tudod rakni?

Lord Snow 2013.01.10. 14:20:38

@Lord Snow: Persze én is tudom, hogy egyszerűen teljesen nyílt szavazatvásárlás.

politikus-omm 2013.01.10. 14:20:54

@Lord Snow: A tagság alapján (ld. sokadszor beidézett MSZMP-s fideszesek) ezek szerint a Fidesz is MSZMP utódpárt.

- Ez Werber egyik ötlete, 2014ig sokat halljuk még. Persze kis részt igaz, nagyrészt hazugság. Mert mihez képest utódpárt, ugye?

politikus-omm 2013.01.10. 14:21:42

@Szevasztok: Kell rá hitelt felvenni? Kell.

Mert azt mondtad?

Scagnetti 2013.01.10. 14:21:50

@politikus-omm: Akkoriban a Fidesz még nem volt nyugdíjaspárt, mint most. A MIÉP meg közel sem volt annyira barom, mint a Jobbik. Radikális párt volt, de elfogadható mértékben. A Jobbik viszont egy újnyilas párt.

Cervisia 2013.01.10. 14:22:10

@politikus-omm: Pedig viszonylag egyszerű a megoldás. A gond forrása, hogy most két nagy "mindent bele" párt van, egy szélsőjobb rétegpárt, meg egy nagyon idiótán megszervezett zöldliberális lmp. És az együtt2014 sem tud másban gondolkozni, mint hogy ő legyen a harmadik mindent bele párt. Ami kéne egy ÉRTELMES SZAKEMBEREKBŐL álló, az aktívak érdekeit képviselő párt. Sosem fog ugyan egyedül nyerni, de nem is kell. Elég ha 20-25%-ot elcsíp, meg a jobbik is visz 10-15%-ot, és máris az a helyzet, hogy ha az egyik nagy nem nyeri hülyére magát, akkor nem lehet nélküle kormányt alakítani. És akkor legalább a program egy része teljesülhetne, ami közel sem ideális, de legalább reális.

Szevasztok 2013.01.10. 14:25:19

@politikus-omm: "Mert azt mondtad?"

Deficites a költségvetés? Igen. Akkor minden plusz kiadásra kell hitelt felvenni, ami nem szerepel a költségvetésben. (Attól még hogy a deficit a bűvös 3% alatti attól az még hiány.)

veracity 2013.01.10. 14:27:39

@antiforradalmár:
hu.wikipedia.org/wiki/Bauer_Tam%C3%A1s
Erről az okádékról meg a magafajtáiról!
Ők ólálkodnak Lúdmilla mögött bicskával a kezükben.
Ellenük minden eszköz felhasználható!

politikus-omm 2013.01.10. 14:28:16

@Cervisia: Nincs realitása. Marad a 2pártrendszer, mint máshol.

De minden demokkratikus társadalom öregszik, ez mindenhol gond ami nálunk, úgyhogy valahol majd unortodox módon elveszik az általános választójogot. Persze csak ha túl akarják élni a világ feljövőben levő nemdemokratikus hatalmait.

emzéperiksz 2013.01.10. 14:29:03

@laci_52: Hülyeség, a nyugdíjról mindenki előtte 5 évvel kezd gondolkozni, akkor meg már nehéz gyereket vállalni.
Ha az emberek képesek lennének hosszabb távon gondolkozni, akkor az öngondoskodás is működne, ami sajnos nem működik. A korfa nem fog érdemben változni, mert a jóléti társadalmakban nem születik igazán sok gyerek, ami nem is olyan nagy baj. A Föld így is túlnépesedett. A megoldás abban van, hogy az aktív évek során termelje meg mindenki azt a pénzt, amiből az inaktív éveiben finanszírozni tudja a megélhetését.
A gyerekvállalást meg nem a nyugdíjas kedvezményekkel lehet motiválni, hanem az aktívaknak nyújtott kedvezményekkel, hiszen ők vannak gyerekvállalásra alkalmas életkorban. Baszhatod a magasabb nyugdíj ígéretét, ha az aktív korban lévőnek nem biztosítasz biztos megélhetést, kiszámítható jövőt nyújtó munkahelyet pl. Szerintem ez a legfontosabb a gyerekvállalás szempontjából, hogy a 25-45 év közötti korosztály lásson maga előtt valami perspektívát, amiben képes megteremteni egy család eltartásának alapjait. Képes finanszírozni a lakhatás költségeit, a gyerekek taníttatását stb.
Itt van pl. a tandíj is. Vajon hányan lesznek, akik azért nem vállalnak második, harmadik gyereket, mert nem akarnak köztük választani, hogy melyiknek fizessék a taníttatását, ha az összesre nem futja majd?

tede 2013.01.10. 14:29:21

@Szevasztok: hitelt?
ezt te mondod, a kormány meg azt mondja, hogy átszámolják és ha lesz rá keret

ha nem hiszel nekik, ahhoz jogod van, de attól még nem kéne hisztériázni meg kitalálni dolgokat

politikus-omm 2013.01.10. 14:31:31

@Szevasztok: Az államadósságot nézd a GDPhez viszonyítva, és a 2014es adatot kell összevetni a 2010essel. A 3% alatti hiány ritkán okoz eladósodást.

elwood 2013.01.10. 14:33:09

@politikus-omm:

Minden törvény annyit ér amennyire be lehet tartatni.
Az alaptörvényt az alkotmánybíróság tartatja be.

A jelelegi alkotmányos keretek szerint a kormány tetszése szerint kobozhatja el a vagyonodat manyup-államosítás vagy 98%-os különadó formájában, nem lesz aki megvédje.

Az Alaptörvény 37. cikk (4) bekezdése értelmében
„Mindaddig, amíg az államadósság a teljes hazai össztermék felét meghaladja, az
Alkotmánybíróság a központi költségvetésről, ... a központi adónemekről, az illetékekről és járulékokról, ... szóló törvények
Alaptörvénnyel való összhangját kizárólag az élethez és az emberi méltósághoz
való joggal, a személyes adatok védelméhez való joggal, a gondolat, a lelkiismeret
és a vallás szabadságához való joggal vagy a magyar állampolgársághoz
kapcsolódó jogokkal összefüggésben vizsgálhatja felül, és ezek sérelme miatt
semmisítheti meg.”

Szevasztok 2013.01.10. 14:34:18

@tede: "ezt te mondod, a kormány meg azt mondja, hogy átszámolják és ha lesz rá keret

ha nem hiszel nekik, ahhoz jogod van, de attól még nem kéne hisztériázni meg kitalálni dolgokat"

Érted is amiről beszélsz?

A "keret"-et hogyan váltják most? Mit lehet érte kapni a bótban?

Tudod mire van keret? Amire ráfogják!

Ha valami nincs benn a költségvetésben, akkor azt a tartalék terhére lehet csak kifizetni.

A tartalék meg AZ ELŐRE NEM LÁTHATÓ kiadásokra van! Ha a tartalék egy része megmarad akkor az meg CSÖKKENTI a hiányt!
Kisebb hiány -> kevesebb adósságfelvétel, nagyobb hiány -> nagyobb adósságfelvétel.

politikus-omm 2013.01.10. 14:36:54

@elwood: Az alaptörvényt az alkotmánybíróság tartatja be.

- Nem, mert nem ez a dolga. A többit nem olvasom el.

Az Alkotmánybíróság dolga az hogy a jogszabályok és az Alkotmány összhangját vizsgálja. Alkotmányos ami nem áll szemben az Alkotmánnyal, Alkotmányellenes ami az Alkotmányba ütközik.

Az Alkotmány tartalma csakis a parlamentre tartozik, ezt akár az Alkotmányban is elolvashatod.

www.parlament.hu/irom39/02627/02627.pdf

Lord Snow 2013.01.10. 14:39:07

Igazából az a baj ezzel, hogy egy aktív korú ember, akinek szülei és gyereke is van, egyre inkább a családja tekintetében 3 oldalról is érdekelve lesz, hogy külföldre menjen innen:

1. A felsőoktatást most verik szét. A felsőoktatás költségvetési támogatása: 2011: 189 milliárd, 2012: 157 milliárd, 2013: 123 milliárd. Ez kérem lefejezés. Az aktív ember, aki szülő is, tehát külföldre kell hogy vigye a gyerekét, ha felsőfokú (piacképes, elismert) végzettséget akar neki. Tök egyértelmű.

2. A nyugdíjat meg lehet emelni a kampány évében, és lehet tartani a reálértékét úgy, hogy semmi másnak nem, de ezzel csak a nyugdíj valódi forrását fojtogatják, a bevételt megtermelőket. Ez tuti, hogy nem lesz pár évnél tovább tartható, a nyugdíjak reálértéke előbb-utúbb zuhanni fog. Az aktív korú ember tehát, akinek szüli is vannak, ha a jövőben is épségben, egészségben akarja látni őket, akkor tudhatja már most, hogy neki kell majd gondoskodnia róluk anyagilag is, ezt itt valószínűleg nem tudja kitermelni, csak külföldön, pl. a messzi Európában.

3. És akkor még ott van ő maga. Karrierje elején, közepén vagy azon túl. Részletezzem? Fizetése, saját nyugdíjának kitermelése, stressz, biztos állás, egészségügyi kérdések, értelmes élet, értelmes, egészséges ÉLET.

Ezzel a 13. havival tényleg bedobták a gyeplőt a lovak közé.

Mária 2013.01.10. 14:40:10

@Trompf:

Ne csúsztass, szívecske, a Fidesz teljes vezetőségének KISZ-es és MSZMP múltja van, plusz a sleppjének is.

Ez érthető is, hiszen 1990 előtt egy jó káderpályát a KISZ-es magas pozícióval, majd az MSZMP tagsággal lehetett megalapozni.

A fiúk ezért gyúrtak olyan lelkesen a KISZ és az MSZMP tagságra, mert ezen a vonalon akartak karriert építeni.

Bár az tény, hogy ügyesen megértették a változó idők szavát és 1989-ben villámgyorsan váltottak.

Mint ahogy az is tény, hogy ha nem lett volna 1990-ben ideológiai váltás, akkor Orbánék adnák ma az MSZMP pártelitjét.

Szevasztok 2013.01.10. 14:41:51

@politikus-omm: "Az államadósságot nézd a GDPhez viszonyítva, és a 2014es adatot kell összevetni a 2010essel. A 3% alatti hiány ritkán okoz eladósodást."

(Ha te tényleg ilyen egyszerű lélek, vagy, akkor mindent értek.)

Ad1: ha hiány van, akkor nő az adósság. (Ezt ne is akard cáfolni, mert nem fog sikerülni.)

Ad2: Adósság nem = eladósodottság. Az egyiket Ft-ban mérik, a másik meg egy viszonyszám (pl %).

Ad3 Attól még, hogy a hiány "kicsi" attól még az eladósodottság lehet növekvő. Ugyanis nem mindegy, hogy az adósságot milyen kamatszint mellett finanszírozzák, és nem mindegy, hogy milyen a gazdaság dinamikája, annak szerkezete stb.

Ad4 Miért a 2010-hez hasonlítsam a jövő évet? H MOST döntenek valamiről, akkor ezt miért egy akármilyen történelmi adathoz kellene hasonlítani?

A kérdés roppant egyszerű: A tervezett kifizetésre van-e bevételi plusz forrás, máshol kiadási megtakarítás, vagy növeli az adósságot?

Nincs negyedik lehetőség.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.10. 14:42:06

@politikus-omm: akkor okoz, ha meghaladja a GDP-növekedés ütemét. Mint ahogy nálunk egy évtizede folyamatosan, meg most is.

Meg persze akkor is, ha a kedvezőbb kamatozású hiteleket kedvezőtlenebbre cseréljük.

Kivlov 2013.01.10. 14:44:12

@antiforradalmár:
egyáltalán nincs az, rájuk se szavaztam.
viszont azzal se értek egyet, hogy a magyar állandóan valami ellen szavaz. Többek között ezért tartunk itt, ahol...

Lord Snow 2013.01.10. 14:46:50

@politikus-omm: Számomra ebben az MSZMP-s kérdésben nincs "mihez képest", és fogalmam sincs, ki az Werber, nem is érdekel. (MSZP-s, ugye? Akkor pláne nem érdekel.)

Ha ugyanazok az MSZMP-sek ülnek a Fideszben is, mint az MSZP-ben, akkor a szememben mindkét párt MSZMP utódpárt, ennyi.
Ismerek sok ilyen '90-ben a templomok első sorába beült MSZMP-st, 20 évvel később sem hiszem el nekik, hogy "jobboldaliak", "konzervatívok" és "keresztények".

Nem tartom őket különbnek az MSZP-nél, ennyi az egész.

Egyébként a poszt maga is erről szól többek közt, a Fidesz most pont MSZP-s módszerrel vásárol szavazatokat magának.

Mária 2013.01.10. 14:50:39

@politikus-omm:

"Az Alkotmány tartalma csakis a parlamentre tartozik, ezt akár az Alkotmányban is elolvashatod."

*

Ezt a hülyeséget mégis hogy képzeled?

Az alkotmány tartalma annak az országnak a polgáraira tartozik, amely ország alkotmányáról van szó.

A parlamenti képviselők azért KÉPVISELŐK, hogy képviseljék a választóik érdekeit és elszámoljanak feléjük a képviselettel.

Ha a képviselők rosszul képviselték a választói érdekeket, és rossz törvényeket hoztak, számon KELL rajtuk kérni.

A választópolgár ugyanis nem az alattvalója, hanem a megbízója, a munkáltatója a kormánynak is és a képviselőknek is.

nanehogymár 2013.01.10. 14:51:22

@politikus-omm:
gáz mikor a butaság erőszakossággal párosul.. jelenleg az állami "intézkedésekkel" szemben NINCS meg a magántulajdon védelme, ugyanis (jóesetben és kellő források megléte esetén) csak külföldről remélhetsz jogorvoslatot, ugyanis az alkotmánybíróság nem vizsgálhatja az alkotmányosságát-alaptörvénynek megfelelőségét a magántulajdont érintő jogszabályoknak. na ez a kommunizmus maga. :) komcsi vagy? vállald fel legalább.

nanehogymár 2013.01.10. 14:53:07

@elwood: kitartó vagy, hogy egy ilyen seggarcnak eligazítást tartottál :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:00:25

@politikus-omm: Mennyi volt a gazdaság növekedése 2011-ben és 2012-ben? És mennyi Európa többi részén?
2009-ben mennyi volt a gazdaság visszaesése Európa többi részén?
A deficitet minek hasonlítgatod össze a gazdasági növekedéssel? Jó deficitet könnyű hozni a magánnyugdíjpénzek államosításával.

Ianas 2013.01.10. 15:03:00

@veracity: Igen. Végül is szeretnék egy diktatúrában élni. Valóban.

Csak tudod, pont az a baj, hogy 20 éve szüntettünk meg egy ilyen diktatúrát... Mit gondolsz, egy hatalomba bebetonozott orbán mivel lesz jobb bárkinél? Hangsúlyozom, BÁRKINÉL?

Ehh. Mindegy. Hiába magyarázom.

antiforradalmár 2013.01.10. 15:03:14

@Mária: Ha a képviselők rosszul képviselték a választói érdekeket, és rossz törvényeket hoztak, számon KELL rajtuk kérni.

Ekora hülyeséget! 2/3-nál?:d

Mária 2013.01.10. 15:07:41

@antiforradalmár:

Lesz majd "ajvékolás" amikor a sok léhűtő fideszest nem válogatják be a következő ciklusra a választói a parlamentbe :)

Ianas 2013.01.10. 15:09:40

@fal_adja_a_masikat: Nemtom, kivel beszélgetsz, mert nem velem. Én nem szavasztam sose a maszopra. Hogy ki mennyit vert el viszont, arról se tudok semmit, mivel senki nem mutat hiteles számokat.

Annyit tudok, hogy MOST semmi szükség nincs 13. havi nyugdíjra, mikor az AKTÍV emberek, akik dolgoznának, sorban hagyják el, vagy legalábbis tervezik elhagyni az országot (amire nyilván az a jó megoldás, hogy aláíratjuk velük, hogy nem mehetnek el, ha itt végeztek egyetemet. Közröhely, ilyen a világon nincs.)

A nyugdíj, barátom, nem azt a célt szolgálja, hogy valaki a jólétben lubickoljon. Sajnos a tények makacs dolgok: nyugdíj abból van, amit mi, dolgozók megtermelünk (és most már ez sosem lesz másként, hogy eltörölték a manyupot, a lehetőséget is elvéve, hogy az ember öreg korára a saját megtakarításából élhessen, ne valami szavazatvásárló könyöradományból.)

Mindegy. Leszarom, mit csináltok. Én is el fogok menni. És ha azt mondod, nem sajnálod, akkor halkan hozzáteszem, hogy annyi HAVI adóbevételt viszek magammal, ami 6 ember minimálbérét teszi ki. Leszarom, mit gondolsz arról, h ezt megosztottam veled. Nem nagyképűségből teszem, hanem azért, hogy lásd, értsd, FELFOGD, hogy baj van.

Ha TI, többi szavazó nem tesztek semmit, befogott szemmel várjátok, hogy orbán meghozza a Kánaánt, akkor lófasz lesz osztályrészetek. Szárazon, seggbe.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:09:46

@politikus-omm: Engem már az előző Orbán-kormány idején is zavart, hogy konzervatívként próbálják eladni Pozsgayt vagy éppen Matolcsyt, hogy a többi MSZMP jómadárról ne is beszéljünk.
Az MSZP az MSZMP utódpártja, viszont miközben az MSZP-ből kiöregednek a kommunisták, addig a Fidesz a felsővezetésig vagy éppen a kormányba emeli őket.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 15:11:50

@spinat:

"akkor ök most komcsik vagy nácik?"

Van komoly különbség a 2 között?

antiforradalmár 2013.01.10. 15:12:04

@veracity: hu.wikipedia.org/wiki/Bauer_Tam%C3%A1s
Erről az okádékról meg a magafajtáiról!
Ők ólálkodnak Lúdmilla mögött bicskával a kezükben.
Ellenük minden eszköz felhasználható!

Teljesen egyetértek veled!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:12:22

@veracity: Te most miről álmodozol, európai kommunista vagy afrikai jellegű diktatúráról? 70 éves kora után automatikusan a fia örökli a hatalmat vagy a párt dönt az utódról?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 15:13:04

@spinat:

"Ha a komcsik meg nácik csak balhézni tudnak és azért verik szét a föutcát, akkor hogy vannak nekik gazdasági követeléseik? azt hittem, hogy azért csinálták, mert ez a fajta csürhe csak balhézni tud, pont mint a 2006-os pestiek."

Balhézva csinálnak sok mindent, de nyilván nem csak balhézni tudnak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 15:13:37

@spinat:

"Valahogy minden további magyarázatoddal aláásod az elözö hietöségét"

Például? Nekem nem így tűnik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 15:14:56

@Mária:

A Fidesz 1988-ban alakult, nem 1989-ben.

Ha karrierre gyúrtak volna, nem alapítottak volna ellenzéki pártot.

Ianas 2013.01.10. 15:15:26

@panic_button: Ugye csak viccelsz. Könyörgöm, MONDD, HOGY CSAK VICCELSZ!!! KÉÉÉRLEK!!!! :'(

veracity 2013.01.10. 15:16:59

@Ianas: Nem diktatúra! A választó polgárok szavazzák meg négy évenként Orbán politikai hatalmát, azért, mert a többségnek ő a jó vezető. Ez a demokrácia, ha nem tudnád.

Ha leszarod a többség akaratát, az a diktatúra!

Ianas 2013.01.10. 15:17:01

@Távmunkás: Ő? Sztem beszedett valamit. Nagyon ütős, remélem, nem lesz geci, és megosztja velünk.

Ianas 2013.01.10. 15:18:49

@veracity: Észak-Koreában is vannak választások. Tényleg, mit szedsz? Nagyon érdekelne, Akarok én is hinni. Hinni a Kedves Vezér Jóságos Bölcsességében Mindörökkönörökkéámenómanipadmeum!

LE AKAROK BORULNI ELŐTTE!!!

Csak nem megy. Egyszerűen nem megy...

Feladom.

antiforradalmár 2013.01.10. 15:19:48

@Mária: Lesz majd "ajvékolás" amikor a sok léhűtő fideszest nem válogatják be a következő ciklusra a választói a parlamentbe :)

Saját maguknak - illetve a szerencsétlen vezérüknek - köszönhetik majd! A lehetőség - 2/3 - ott volt, hogy egy jó irányba vigyék az országot! Sajnos ezek még mindig a múlttal állnak harcban!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:19:50

@Ianas: Nem szedett semmit, csak a főnöke a pártirodán... Néha segít egy-egy jól irányzott beszólás, amire nincs válasz a droid-kézikönyvben, olyankor leáll.

Ianas 2013.01.10. 15:21:43

@veracity: Ja, amúgy Fidel Castrot is demokratikusan választották diktátorrá.

Nem.

Váltsunk komolyra. Nem lenne jobb egy TELJESEN ÚJ hatalmi elit, amelyiknek nincsenek kötődései a (korábbi) pártállami múlthoz? És akkor rájuk szavaznánk demokratikusan.

veracity 2013.01.10. 15:22:13

@Mária: Komolyan??? Ti csak ígérni tudtok, Orbánék tesznek is konkrétan a nyugdíjasokért! Nagy különbség. Tetszik érteni? Megint 2/3 lesz, a Fidesz javára. (10 % rezsicsökkentés - na az is a Fidesz ellen hangolja a választókat, igen..?)

A bankadókat elakarjátok törölni? Ezzel győzitek le a Fideszt? Ti meghibbantatok, szocik!

panic_button 2013.01.10. 15:23:54

@Távmunkás: :D csak olvastam reggel a békemenet lapját, az bőven elég tudatmódosítónak

elwood 2013.01.10. 15:25:11

@politikus-omm: nem kell elolvasnod.

az alkotmánybíróság nem törölheti el a te vagyonod elkobzásáról szóló törvényt.

vagyis az alkotmányban említett magántulajdon védelme annyit ér mint a sorminta mellette.

nem létezik.

Balance Of Power 2013.01.10. 15:25:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Viszont pár évvel később közel kerültek a húsosfazékhoz és rájöttek, hogy jó az ha nem kell normális munkahelyre bejárni. Előbb-utóbb mindenki megalkuszik, természetes emberi gyengeség.

A nyugdíjasokat meg SOHA SENKI nem meri magára haragítani. Egyszer lenne már hogy képmutatás nélkül azt mondja valaki, hogy "kell a szavazatotok, ezért emelünk most". Pláne hogy ezen kívül a "helyes fiú", "szép szál ember" a nyugdíjas nénik másik szempontja szavazáskor.

veracity 2013.01.10. 15:26:03

@Ianas: Tegyenek így a balliberális barátaid mind!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:26:38

@panic_button: Politikai szervezet honlapját olvasgatod szabadidőben? Orvos mikor látott? :)

Ianas 2013.01.10. 15:26:57

@veracity: Nem azért, de nem a nyugdíjasokért kéne végre tenni, hanem azokért az emberekért, akinek a MUNKÁJÁBÓL a nyugdíjasokat fizetik. Azokért, akik a pénzüket kockáztatva vállalkoznak, munkahelyeket teremtenek, és azokért, akik szeretnék betölteni ezeket a munkahelyeket.

Tudod, ha megy a gazdaság, mert EZEKNEK az embereknek jó, akkor a nyugdíjasoknak AUTOMATIKUSAN jó lesz, mert több pénz jut rájuk.

Ehhez ERŐS oktatás kell, igazságos pályázati pénzelosztás, kisebb korrupció, alacsonyabb adók, és... "Paradox" (bár számomra nem) módon alacsonyabb nyugdíj, egy ideig.

Aztán, amikor a gazdaság megy, lehet finomszabályozni olyan komcsisan, de csak picit.

De addig nem.

(Amúgy nem fura, hogy nem azok szavazata dönt, akik dolgoznak, hanem jobbára azoké, akiket ilyen ide-oda kiosztott ingyenpénzekkel megvásárolnak? Te ezt biztonságosnak érzed? Úgy érzed, így a jövőd jobb kezekben van? Hogy ez demokrácia? Ez nem a pártokról, nem a fikuszról, maszopról, szadeszről szól, hanem RÓLUNK. Az én jövőmről, a fiam jövőjéről, meg a te jövődről.)

Szevasztok 2013.01.10. 15:27:28

@veracity: "10 % rezsicsökkentés - na az is a Fidesz ellen hangolja a választókat, igen..?"

Erről a következő jutott az eszembe:

"Közüzemi díjcsökkentés: A kommunista/szocialista kormányok bevett populista eszköze a megcsappant népszerűségük visszanyerésére. Akkor van rá szükség, miután az adott kormány elhibázott voluntarista gazdasági politikája megbukott, ezáltal nincs se gazdasági növekedés, se munkahelyek, az emberek életszínvonala pedig meredeken esik. A kommunizmus/szocializmus hagyományainak megfelelően ilyenkor a magánszektortól várják a helyzet megoldását (jellegükből adódóan az ilyen rendszerek szükségszerűen inkompetensek), de nem a magánszektor lehetőségeinek bővítése, hanem további sarcolása révén. "

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:27:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Azért elég jól bejött nekik, megélhetési politikusok lettek.

veracity 2013.01.10. 15:28:25

@Ianas: Jó, de csak akkor hiszek nektek, ha előbb látom, hogy a nyilvánosság előtt feldugjátok a nagy büdös lóbránert a Lúdmilla seggébe!

Balance Of Power 2013.01.10. 15:29:13

@Ianas: Jobb lenne, de kik lennének ezek? A nagyon fiatalokkal az a gond, hogy általában egy percet sem dolgoztak még, de az arcuk annál nagyobb. Idősebbek, akik értelmesek inkább normális dolgokkal töltik a szabadidejüket. Küldetéstudat kell vagy beteges feltűnési viszketegség ami gátlástalansággal párosul. Egyik se túl ígéretes, Jézus és Gandhi pedig már meghalt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:29:59

@veracity: A nyugdíjasokért nem kell tenni semmit. Csak szólok, mert úgy tűnik, hogy neked ez nem tűnt fel...

Ianas 2013.01.10. 15:31:08

@veracity: Nem sok balliberális barátom van... Talán egy. A barátaim között van erősen katolikus, erősen jobboldali, erősen zöld, kozmopolita, balos, jobbos.

Úgyhogy ez nem jött be. Én nem ez alapján osztályozom az embereket. Engem csak az érdekel, hogy LETESZ-E VALAMIT AZ ASZTALRA.

A te 2/3-od eddig nem sokat tett le oda...

És tudod, mi a szomorú? Hogy TEHETETT VOLNA. Bár sosem voltam fikusz szimpatizáns (maszop se, szadesz se, engem egy abszolút centrumbeli párt mozgatna meg, de olyan nincs Magyarországon), de volt egy halvány remény bennem, hogy ezzel a 2/3-dal kezdenek valamit.

ÉS NEM! SEMMIT!

Annyit kezdenek, hogy a te megnyugtatásodra távol tartják a maszopot a hatalomtól... Ennyi, és nem több. (Ami amúgy is vicces, mert a maszop saját magát golyózta ki, ez nem a fikusz érdeme.)

elwood 2013.01.10. 15:31:41

@nanehogymár: ja. falrahányt borsó.
mindig kísért a gondolat, hogy a viktorvallás híveit szembesítsem a tényekkel, de nem zavarja őket.

náluk a tények nem léteznek.

panic_button 2013.01.10. 15:31:51

@Távmunkás: belefáradtam már, hogy az ismerősök között próbálom terjeszteni az igét, hogy a fidesz féle gazdaságpolitika mekkora egy kalap sz.r. amíg az emberek tényleg elhiszik azt a sok hülyeséget ami a közmédiából, a magyar nemzetből, metróból meg az ilyen agymosó helyekről ömlik rájuk, addig teljesen felesleges itt kommentekben megváltani a világot, sajnos. addig is éljen a gazdasági szabadságharc!!!!44

panic_button 2013.01.10. 15:33:16

csak az ilyen veracity féle őrülteknek adtok munkát, értelmes beszélgetés már rég nincs

Szevasztok 2013.01.10. 15:35:45

@elwood: "a viktorvallás híveit szembesítsem a tényekkel, de nem zavarja őket."

Mert a vallásos hit lényege, hogy azokat a tényeket fogadja be, amik illenek a vallásos meggyőződésébe, az azzal ellentmondó tényeket meg elutasítja.

Különben a végén még be kellene ismernie saját maga előtt, hogy éveken át tévedett, és azt a rengeteg energiát, amit a hite fenntartásába fordított azt feleslegesen pocsékolta. SOHA!

Inkább hisz tovább.

Ianas 2013.01.10. 15:37:04

@Balance Of Power: A politika szerepe nem a szakértőiség. Az a fontos, hogy a politika vezesse le a társadalmi feszültségeket, de egyre inkább úgy érzem, hogy a legjobb az lenne, ha a parlamentben inkább csak nem történne semmi.

Bárki el tudná végezni azt, amit a politikai elit csinál. Ha van egy kis esze, még jól is.

Ami fontos, hogy egy új elitnek nincsenek kötődései, nem zsarolható. Ne gondold, hogy orbean v matolcsi a saját ötletéből csinálja ezt a sok baromságot. Nyakig bele vannak bonyolódva a gazdasági érdekcsoportok zsarolási hálójába.

Szülők ügynökmúltja, stb... Van itt hideg sör.

deruyter 2013.01.10. 15:39:10

@Mennyei sárkány: Ott a pont. Csak van amelyik így is leszarja. Vagy nincs gyereke.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 15:39:13

Előrebocsájtom, hogy aktív 45 éves vagyok, két nyugdíjas támogatok és rühellem Orbánék mindenáron való görcsös ragaszkodását a hatalomhoz.

De álljunk már meg egy baráti szóra a zsigeri irígység fröcsögése közben!

Hogy tud itt belenézni néhány ember az apja,anyja,nagyszülei szemébe, amikor Bayr Zsoltot megszégyenítően okádja a szociáldarwinista, neoliberális epét?

Nincs itt gazdasági szakember, aki elmagyarázná, hogy mekkora az átlagnyugdíj, és hogy mire költenek a nyugdíjasok?
Kajára, rezsire, gyógyszerre!
Ők nem viszik ki a pénzt az országból, mint az Adriába és a külföldi trendi nyaralóhelyekbe belehülyült fiatalok, akik divat importfaszságokra költenek, amit kapnak,annak a java része megy tovább a magyar mezőgazdaságnak, élelmiszeriparnak, szolgáltatói szférának!
Amit én anyámnak adok, annak a java része megy az az unokáknak vagy rám költi a mutter. Tulajdonképpen megold helyettem egy rakás problémát, ami elvenné az időmet a melótól!

Nézze már meg egy írástudó közgazdász, hogy mikor esett vissza Bajnaiék alatt a fogyasztás és a GDP több mint 6%al!
AMIKOR MEGVONTÁK A 13. HAVI NYUGDÍJAT, AMIKOR ELKEZDTÉK FARAGNI A SEGÉLYEKET!

Úgyhogy lehet okádni Orbánt, én is rühellem a pofáját, de ez az első olyan lépése lenne, ami kihúzná ezt az országot a szarból!

A nyugdíjas a legjobb fogyasztó, BELSŐ forgalmat generál, élelmiszeripart, munkahelyet, szolgáltatóipart teremt!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:39:42

@Ianas: Gyűjtsünk aláírásokat népszavazáshoz!
Parlamenti képviselő és kormánytag csak az lehet, aki:
- nem volt se MSZMP tag, se KISZ-vezető
- 1989 előtt nem volt vezető beosztásban se minisztériumban, se állami hivatalban, se fegyveres testületben
- az addig nyilvánosságra hozandó ügynökaktákban nem szerepel a neve besúgóként vagy tartótisztként
- nem szerzett diplomát se a Pártfőiskolán, se a Szovjetunióban
- legalább 5 évet dolgozott olyan cégnél, amiben nem volt 5%-ot elérő állami vagy önkormányzati tulajdonrész és minimum 2 alkalmazottja volt
- van legalább egy nyelvből minimum középfokú nyelvvizsgája

Vajon ki felel meg ezeknek a feltételeknek a Fideszből és az MSZP-ből?

Balance Of Power 2013.01.10. 15:40:08

@Szevasztok: Mentségükre szolgáljon, hogy ez nem tudatos.

antiforradalmár 2013.01.10. 15:41:09

@Ianas: Én nem ez alapján osztályozom az embereket. Engem csak az érdekel, hogy LETESZ-E VALAMIT AZ ASZTALRA.

A te 2/3-od eddig nem sokat tett le oda...

És tudod, mi a szomorú? Hogy TEHETETT VOLNA. Bár sosem voltam fikusz szimpatizáns (maszop se, szadesz se, engem egy abszolút centrumbeli párt mozgatna meg, de olyan nincs Magyarországon), de volt egy halvány remény bennem, hogy ezzel a 2/3-dal kezdenek valamit.

ÉS NEM! SEMMIT!

Annyit kezdenek, hogy a te megnyugtatásodra távol tartják a maszopot a hatalomtól... Ennyi, és nem több. (Ami amúgy is vicces, mert a maszop saját magát golyózta ki, ez nem a fikusz érdeme.)

Azért még vannak értelmes hozzászólók is! Köszönöm!

Állítsuk meg a ......... 2013.01.10. 15:44:24

"Ami fontos, hogy egy új elitnek nincsenek kötődései, nem zsarolható. Ne gondold, hogy orbean v matolcsi a saját ötletéből csinálja ezt a sok baromságot. Nyakig bele vannak bonyolódva a gazdasági érdekcsoportok zsarolási hálójába."

vessző, amit saját maguknak köszönhetnek pont

Az ügynökmúlt nem csak a szüleikre igaz!
Mit gondolsz, miért van annyi beszervezési nyilatkozat a nevükkel fémjelezve, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában?

deruyter 2013.01.10. 15:44:41

@veracity: Utoljára ilyen szintű kommenteket az oviban hallottam. Próbálj egy kicsit fejlődni.

nanehogymár 2013.01.10. 15:45:05

@veracity: ha akármilyen formáció ellen, de elbukik a fideszes diktatúra, utána is nyomatod, hogy a többség döntött, demokrácia van, kuss van :)

Balance Of Power 2013.01.10. 15:47:12

@Ianas: Annak idején fiatalok voltak, tele volt a hócipőjük a rendszerrel, hőbörögtek, lázadtak. És bejutottak. Aztán rájöttek, hogy fűtenek, kényelmes a bársonyszék és jól lehet keresni. Érdemes figyelni, hogy tokásodtak szépen fokozatosan. A 48-asok is úgy kezdték, hogy jól bebasztak és elindultak hőbörögni. Csak akkor kicsit szigorúbb volt a rendszer, de sok akkori hőbörgőből ugyanúgy tokás képviselő lett a kiegyezés után. És így tovább, tele van példákkal a történelem.

Talán még mi se tennénk másképp. Valahogy meg kell élni.

A gond az, hogy mindez közpénzből megy és a mi bőrünkre. És hogy az emberek memóriája négy évig terjed. Végülis... a macskáé meg állítólag két hétig.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 15:47:20

@Balance Of Power:

"A nyugdíjasokat meg SOHA SENKI nem meri magára haragítani."

S ez egyre inkább így lesz. Ki az a politikus, aki a többséget maga ellen akarja haragítani?

Dexter... (törölt) 2013.01.10. 15:48:13

@JohnHenry: Ez inkább azokra igaz, akik a 20-as éveik elején járnak. Később azért ezek arány jelentősen csökken. Az én haverjaim között inkább olyanok vannak, akik látják hogy rossz a helyzet, de ők inkább azon gondolkoznak, hogy mikor hová lehetne innét lelépni, vagy pedig teljesen elmerülnek a hétköznapi túlélésben és leszarják, ami ezen túl van.

Állítsuk meg a ......... 2013.01.10. 15:48:46

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Simán bele tudok nézni az anyósomék szemébe!
Legfeljebb nem lesz nekik sokadik mágnesterápiás kütyüjük, masszásmatracuk, nem vesznek feleslegesen sok táplálékkiegészítőt és gyógyszert, amitől kipurcannak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:49:08

@Anyád, a szúnyogok!!!: Nagyon jó lenne, amit írtál, csak az a bökkenő, hogy a 13. havi nyugdíjat csak hitelt felvéve tudja fizetni az állam.

Abba belegondoltál, hogy az átlagos nettó fizetés 130 ezer, az átlagos nyugdíj pedig 100 ezer? Azt is tudod, hogy 3 millió nyugdíjast tart el a 4 millió munkavállaló, miközben az ő szüleik idejében még kevesebb nyugdíjasra jutott több munkavállaló?

Ianas 2013.01.10. 15:49:40

@Távmunkás: Nehéz olyat találni, aki mindennek megfelel, és aztán szeretne elveszni a parlamentnek elnevezett mocsárban.

A parlament egy ilyen szeméttelep nálunk. Ha lenne presztizse képviselőnek lenni... Akkor már jó lenne.

Amúgy nem kell TILTANI, hogy valaki elmenjen képviselőnek ezekkel a paraméterekkel.

A következők kellenek:
- Nyilvánosságra hozni az ügynökaktákat (ami ellen a fikusz is kűzd)
- Alkotmányban tiltani a pártfegyelem intézményét (drasztikusan növelve a képviselői lét presztizsét azáltal, hogy nem szavazógépek többé)
- Titkos szavazás a parlamentben is.
- Erős összeférhetetlenségi törvények (aki parlamenti képviselő, az csak korlátozottan végezhet más tevékenységet)
- Kauciós jelöltrendszer (eltörölni a picsába a kopogtatócédulákat). Bárki indulhat, ha letesz egy komolyabb összeget (1,5M HUF kezdésnek jó). Ha nyer, visszakapja, ha nem, akkor kap helyette egy helyes Így Jártál oklevelet, Fekete Pákó aláírásával
- Aki NEM megy el szavazni, az kapjon valamennyi pénzt, ezáltal távol lehet tartani a megélhetési szavazókat az urnáktól. (Ne sokat...)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:50:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Most komolyan, szerinted alapít valaki pártot, aki nem a hatalmat akarja megszerezni?

nanehogymár 2013.01.10. 15:50:47

@Anyád, a szúnyogok!!!: nos, ez ennél bonyolultabb kérdés, viszont az elkúrt szja-val 600mrd-ot kidobnak évente, amelnyek nagy része nem megy belföldi fogyasztásra, nem úgy mint az azóta eltörölt/agyonterhelt étkezési jegy vagy az igenis átlag alatt keresőknek juttatott adójóváírás, na ezután jöhetne a nyugdíjasdi viszont arra jó darabig nincs fedezet, ezt kellene látni. hogy miért nincs? az megint megérne egy hosszabb eszmefuttatást.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 15:51:14

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pedig tudtommal több posztkommunista országban működik a kommunista rendszer vezetőinek eltiltása.

deruyter 2013.01.10. 15:51:23

Veracity-ől az Erik a viking című film egy jelenete jut eszembe: Atlantisz süllyed, a víz már a legmagasabb házak tetejét lepi el, de az ostoba atlantisziak ülnek a ház tetején és éneklik, hogy "nem süllyedünk el". Mondjuk Veracity-nek legalább mentségére szolgál, hogy ebből él.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 15:52:12

@Ianas:

"Ja, amúgy Fidel Castrot is demokratikusan választották diktátorrá."

Nem igaz. Sosem vett részt Castro választáson. 1959 januárjában ígérte, hogy fél éven belül szabad választások lesznek. Azóta ez nem történt meg, pedig már azóta 54 év telt el. Ez egyfajta rekord e tekintetben... :-)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.10. 15:52:49

@Mária:
Bizonyára tudod, hogy az MSZMP KB megfigyeltetett a 88-89-90-es években minden ellenzéki tevékenységet folytató pártot, szervezkedést, ...

Ügynökeiknek megparancsolták, hogy ezekbe épüljenek be, és folyamatos jelentéseket készítsenek.

Írásos emlékek vannak pl az Orbán és Lévai Anikót megfigyelő ügynökeink munkájáról, így állításod meglehetősen hihetetlen.
Ahogyan írásos emlékeink vannak arról is, hogy Gyurcsány jelentett a Pécsi Dialógus cosportról pl.

Ez a beépülés olyan frankón sikerült, hogy mikor Antal Józsi meglátta az MDF-be beépült ügynökök névsorát, letett minden megtisztulási kísérletről, és kiszolgálta az országot az ex-MSZMP -s rablóbanda vadprivatizálásának.

De persze igazatok van. Az ügynökök beépülését nem úszta meg az SZDSZ se, és a Fidesz se.
Csakhogy a szállak mindig az MSZP kezében futottak össze, mind aktamegsemmisítés, mint zsarolási potenciál tekintetében.

Ianas 2013.01.10. 15:54:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem urnás szavazás volt, hanem népgyűlés, legjobb tudomásom szerint, de ez a forradalmi hévben elnézhető apró kis mulasztás.

Az eredmény meg ugyanaz.

De Észak-Koreában ma is vannak választások, ahogy itt is voltak Kádár idején. (Vagy korábban is, mikor csendőrök kísérték az embereket az urnákhoz, és javaslatokat tettek a szavazatukat illetően.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 15:54:39

@Távmunkás:

Csak Csehszlovákiában volt, ott is csak állami kinevezett állásra (tehát választott pozícióra NEM), s csak 5 évig a kommunizmus bukása után.

Más részről, nálad még a Pártiskola is szerepel meg a SZU, ez abszurdum.

Nekem volt PAP ismerősöm, aki elvégezte a marxista-leninista egyetemet, kiváncsiságból iratkozott be.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 15:55:38

@nanehogymár:

" az elkúrt szja-val 600mrd-ot kidobnak évente, amelnyek nagy része nem megy belföldi fogyasztásra"

Bizony hogy nem, MERT AZ AMÚGY IS VAGYONOSOK,JÓMÓDUAK KAPJÁK, akik kiviszik az országból a pénzt vagy import luxus faszságokra költenek!
Csányi, Simicska vagy Orbán nem fog a nála maradt többletpénzből 2 rúddal több parizert venni és mivel fosik, hogy elkergetik, ezért külföldre viszi a plussz lóvét.

A nyugdíjas, a csóró viszont javarészt BELSŐ ELŐÁLLÍTÁSÚ DOLGOKRA KÖLT!

Magyar munkahelyet generál!

Ianas 2013.01.10. 15:57:04

@Ianas: továbbá

- képviselői fizetés az átlagfizetés 10xese legyen (magas fizetés: nagyobb presztizs), + éves bónusz az ország gazdasági teljesítménye függvényében.
- elektronikus szavazás bevezetése, sokfordulós választási rendszerhez (költségek leszorításával.)
...

Van még pár ilyen dolog...

nanehogymár 2013.01.10. 15:57:13

@Távmunkás: főleg úgy, hogy az 4 millió inkább 2,5 millió

ostoros moszat (törölt) 2013.01.10. 15:57:18

Aki Magyaroországon választást akar nyerni, annak 3 csoportot kell sakkban tartani, megvennie, lekenyereznie:
1. közalkalmazottak, állami alkalmazottak: sakkban tartás, kistafírozás
2. cigányok: kilóra meg lehet őket venni, vezetőik eladják őket, saját szememmel láttam, amint lisztért, étolajért, vásárlási utalványért, alkoholért, cigiért vették az MSZP-sek az romák ajánlószelvényeit, szavazatait
nem kétlem, hogy a FIDESZ és a többi párt is így tesz
3. nyuggerek: ingyen utazás, gyógyszerek, nyugdíjemelések, szimbolikus gesztusok, minden játszik

persze a nyuggereket csak az aktuális kormány tudja kilóra megvenni, hiszen csak ők vannak a húsosfazék közelében, az ellenzék kritizálja őket, közben amint kormányra kerülnek, ugyanazt fogják csinálni
így megy ez, aki most puffog, az is választást akar nyerni és ha a kormányrúd a kezébe kerül, akkor bizony nem fogná vissza magát a költekezésben, az adóforintokon nyert választásnál nincs édesebb

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 15:59:09

@Trompf:

"Bizonyára tudod, hogy az MSZMP KB megfigyeltetett a 88-89-90-es években minden ellenzéki tevékenységet folytató pártot, szervezkedést, ..."

Csakhogy nálunk még az ellenzéket is az állampárt értelmisége és titkosszolgálata hozta létre és képezte ki ellenzékinek!
100-200 javarészt kocsmai hőzöngőnél több ellenzéki nem volt nálunk!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 15:59:54

@Ianas:

Semmilyen szavazás nem volt, népgyűlés sem. Kinevezte őt miniszterelnöknek az előtte általa KE-nek kinevezett személy, majd 1975-ben egyesítette a KE és a ME posztot, s azóta ő a 2 pozicíó birtokosa (pontosabban csak 2008-ig, akkor az öccse lett a 2 pozíció birtokosa).

Dexter... (törölt) 2013.01.10. 16:01:48

@Balance Of Power: Fiatalok azért fontosak minden társadalom számára, mert ők képviselik az energiát, és ők hordozzák magukba a megújulást. Persze ahhoz, hogy ez igazán érvényesülni tudjon sok feltételnek teljesülnie kell.

deruyter 2013.01.10. 16:04:13

@Trompf: És ebből mit tudsz bizonyítani. És miért került akkor az MSZP ellenzékbe?

Egy ilyen összeesküvés elméletet azért illik alátámasztani legalább minimálisan.

Mondjuk ilyen alapon azt is kitalálhatnánk, hogy OV meg azért nem teszi nyilvánossá az ügynökaktákat (mert nem teszi) mert amikor meglátta, hogy abban ő le van fotózva amint pedofilkodik. Vagy menjünk tovább, erről tud a rendőrség is csak nem merték elcsípni, mert OV idegen lény aki savat köp bárkire. Végül is nem tudja bizonyítani az ellenkezőjét, én legalábbis még nem is találkoztam vele.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 16:04:51

@Ianas:

"De Észak-Koreában ma is vannak választások, ahogy itt is voltak Kádár idején. (Vagy korábban is, mikor csendőrök kísérték az embereket az urnákhoz, és javaslatokat tettek a szavazatukat illetően.)"

Ez egy nagyon érdekes dolog egyébként!

A marxizmus egyik vadhajtása, a nácizmus, ebben legalább őszinte volt, amikor kimondta, hogy a demokráciának a szemétben a helye.

Ezzel szemben a szovjet rend sosem mert kategórikusan nyilatkozni, a szovjet rend ideológusai is érezték, hogy nem mondhatják ki nyíltan a demokrácia feleslegességét, annak ellenére, hogy Marx nyíltan antidemokrata volt!

Így minden kommunista ország – még a legvadabb kambodzsai kommunizmus is! – mindvégig fenntartotta a polgári demokrácia cirkuszi burkát, parlamenttel, választásokkal, sőt egyes országokban még többpártrendszerrel is (hivatalosan a mai Észak-Koreában is többpártrendszer működik).

A Horthy-rendszer választásainak a fő baja nem az aktív választójog volt, mert az nagyjából megfelelt a kor nemzetközi normáinak. (Az utolsó Horty-kori választás pedig teljesen demokratikusnak mondható.) A fő baj a passzív választójoggal volt, egyszerűen mindig a kormánypárt nyert - így működött a rendszer.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 16:06:44

@Távmunkás:

Dehát ebben az égvilágon semmi baj nincs. A politika a hatalom tudománya. Ha egy politikus nem akar hatalmat, akkor az nem politikus.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 16:11:20

@deruyter:

Pedig egyszerű: a hatalomnak sokkal jobb, ha embereket a markában tarthat ezekkel az aktákkal, mint az, ha minden nyilvánosságra kerülne. Ha valami nyilvános infó, akkor az azonnal értéktelen infóvá válik, hiszen már nem alkalmas zsarolásra.

Kizárt dolog, hogy a Fidesz legfelsőbb vezetése személyesen érintett lenne az aktákban.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 16:11:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Végig is olvasod amit írsz? -,mert a mondanivalód egyik felével cáfolod a másikat :O)))))))))))))))

Ja, és csak a sötétséged, ismerethiányodat bizonyítod sokadjára. Csak a beléd tett neofita lemezt nyomod. Fogadjunk, hogy KISZ/párt funkci voltál,echte, hites :O))))))))))

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 16:13:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Kíváncsiságból beiratkozni szoktak, nem éveken keresztül hallgatni a kommunizmust, mint a békepapok...

A csehek 1991-es törvényén kívül a lengyelek (1998, 2006) és a románok (2012) is hoztak ilyen törvényeket. Németországban is kötelező az átvilágítás és a Stasi-érintettség nyilvánosságra hozatala.

cellular 2013.01.10. 16:17:49

Nem olvastam el mind a 300 kommentet.

De nehéz elképzelni, hogy valaki őszintén támogatja a 13. havi nyugdíj bevezetését.

Miközben a pedagógus életpálya modell épp forráshiány miatt állt le. Illetve halasztották el. A felsőoktatásról nem is beszélve.

Azt láttam, hogy sokan elkezdik ekézni egymást, védve politikai pártjukat, illetve támadni másokat. De ha nézzük ezt az egy dolgot, a 13. havi nyugdíjat, akkor is ez a vélemény? Persze még nem született róla döntés, így csak teoretikusan lehet róla beszélni. De van aki egyetértene az ismételt bevezetésével?

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 16:18:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Kizárt dolog, hogy a Fidesz legfelsőbb vezetése személyesen érintett lenne az aktákban"

Hát persze, a Ménesi útra kizárólag ellenzékiek kerültek. Azért kaptak akor viszonyai között luxuselátást, belügyminiszteri védelmet és mások által elképzelhetetlen liberális szabadságot.

A Duna Gate mond neked valamit?
Ekkor mentették át a Fidesz és részben az SZDSZ segítségével a titkosszolgálatokat!

Azóta is kotlanak rajta, nehogy lebukjanak az ügynökök.
Még az is szigorúan titkos, hogy kik vettek részt magyar részről a II. János elleni merényletben.
Ilyenek nálunk a keresztény-konzervatív-szociálliberális titokgazdák, falaznak a pápa merénylőinek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 16:18:58

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Mit cáfoltam mivel?

Nem voltam KISZ-tag, de ennek semmi jelentősége.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 16:20:11

@Távmunkás:

Magyarországon is van átvilágítás. Na és? Közzéteszik amit mindenki úgyis tud - lásd pl. Horn esetét.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 16:21:37

@Anyád, a szúnyogok!!!:

A Kádár-rendszer végső időszaka volt az, a dolgok nem fekete-fehérek voltak, mint ahogy most ez igyekszel beállítani.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 16:25:20

@Távmunkás:

Nekem volt egy kifejezetten ellenzéki, nem békepap ismerősöm, aki beadta a jentkezést a marxista-leninista egyetemre (1982-ben). Nagyon csodálkoztak ott, mert oda mindenki kényszerből ment jellemzően, s a pap volt az első önkéntes jelentkező évek óta. De felvették, el is végezte. Azt mondta, azért ment oda, hogy senki se mondhassa, hogy olyat kritizál, amit nem ismer.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 16:29:49

@Trompf:

Semmit nem jelent, a besúgók egymásról is jelentettek.

Ilyen is van, Orbán saját kézírásával:
"c/1., 1988-ban Orbán Viktor maga elé tesz egy fehér papírt, és saját kezű írásával felvázolja hálózati jellegű állambiztonsági kapcsolatrendszerét. (Aki kételkedik abban, hogy saját kezűleg írt eredeti dokumentumról van szó, kérje ki szakértő véleményét. Mi megtettük. A dokumentum hiteles.) Ezt írja Viktor:

„Csáki István
Temesvári fn. tmb. - Fidesz belső tag
Győri Gábor fn. hálózati személy
Kövér”
w.kuruc.org/galeriaN/egyeb/ovtanulm123615kicsi.jpg

deruyter 2013.01.10. 16:35:05

@Trompf: Értem én hogy OV nem volt ügynök (bár én nem Orbán Viktort írtam, csak OV-t : )). De ez mennyiben bizonyítja, hogy mások igen?

Persze nyilvánvaló építettek be embereket, de jelenleg nem ezek vezetik a pártokat. Viszont közben szépen önként magukhoz is öleltek olyanokat, akik nem ügynökök, hanem az előző rendszer egyértelmű szekértolói voltak. Martonyi, Schmitt, Kerényi stb.

Ergo én nem azt látom, hogy az MSZMP/MSZP rakta be a kis ügynökeit, hanem éppen ezek az azóta antidemokratikussá vált pártok vették be önként és dalolva ezeket vagy ezekhez hasonló gerinctelen embereket.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 16:38:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Romániában 5 évre eltiltották a közélettől a kommunista párt vezetőit, a kommunista bírókat és ügyészeket, valamint a Securitate ügynököket és besúgóket.

Lengyelországban eredetileg 1997-ben 30 ezer főre kiterjedően vizsgálták, hogy ügynök volt-e valaki és 10 évre kitiltották az érintetteket ezekből a pozíciókból. Aztán 2008-ban 400 ezer főre terjesztették a törvény hatályát, de akkor már csak akkor volt 6 éves kitiltás, ha valaki valótlanul nyilatkozott az ügynökmúltjáról.

Lencsés István 2013.01.10. 16:39:52

@dr. mesterseges szinezek: Ha idézel , pontosan tedd , köszönöm szépen . Nem vagyok sem sportújságíró , sem pék .

@pocakos focista: Ilyen nincs . : " .... párszákház .... "

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 16:40:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
1981ben még a legkeményebb Kádár éra volt.

Horvát István belügyminiszer pedig az MSZMP Ifjúságpolitikájának a főfelelőse volt.

Őt 22 éve bíróság elé lehetne állítani emberiségellenes bűnökért, az általa újramegerősített tűzparancs értelmében vagy 120 embert lőttek le a zöldhatáron.
MÉG a határnyitás előtt pár órával is lelőttek egy NDKs srácot, 1989 augusztusában.
Kiemelt nyugdjat kap ma is, SOHA, SENKI NEM VONTA SEMMIÉRT FELELŐSSÉGRE.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2013.01.10. 16:41:21

@deruyter:
Mindenki azt lát, amit akar természetesen.

Tekintve hogy mindenkit megfigyeltetett az MSZMP és mindenhová beépültek ügynökök, minden pártba, és készítettek jelentéseket minden ellenzékiről 90 elött, így az én verziómnak is van alapja.

Ezt támasztja alá a történelem (Kommunista diktatúrában 90-ig, mindenkit megfigyeltek akit felcimkéztek az MSZMP KB-ben a rendszer ellensége cimkével)
Ezt támasztja alá az Antall Józsinak átnyújtott lista, amivel az MSZP zsarolta.

Persze lehet mondani, hogy Medgyessy a KGB ellen dolgozott, és Gyurcsány nem is azért jelentgetett a Pécsi Dialógus csoportról, valamint hogy Orbánról azért van több tucat jelentés, mert magáról készítette vagy mittomén, de ezeknek csekély a valószínűsége.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 16:44:27

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Igen, tudom. Na és?

Nyílt titok, hogy a rendszerváltás titkos alkujának része, hogy nem fognak senkit felelősségre vonni.

lajafix1 2013.01.10. 16:45:08

remélem a posztolónak nem most esik le, hogy a nyugdíjak érdekében a társ szoli fel van mondva...

Ianas 2013.01.10. 16:45:12

@Lencsés István: A tipográfia szabályai szerint szóközt csak a mondatjelek után teszünk, oda viszont kötelezően, pontosan egyet. Nézz meg egy tetszőleges kiadványt (könyv, újság.)

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 16:50:11

@Távmunkás:

Műbalhé és parasztvakítás ment ott is.
A román konzervatív pártnak pl. Ceausescu pártpénztárnoka a vezetője.

Lengyelországban pedig tavalyeltt hozták nyílvánosságra, hogy Walessa Bolek ügynöknéven működött együtt az állampárttal.

Egyedül a németek oldották meg tisztességgel, mert ott volt olyan elit, aki az állampárt helyébe léphetett, a nyugatiak.
Nálunk és a volt szocialista országokban nem volt csereelit, ahogy Stumpf István, mint az első Orbán kormány kancelláriaminisztere 1998ban fogalmazott:
"Mindannyian Kádár köpönyegéből bújtunk ki"

Egytől-egyig, ők, a politikai-gazdasági elit!

cellular 2013.01.10. 16:50:49

@lajafix1:
És ez egy tabu téma! A szocik és a fidesz egymásra licitálnak nyugdíjügyben. De esztelen módon.

Meg mi volt itt az IMF plakátokon is... mintha a nyugdíjakat csak emelni, meg csökkenteni lehetne. De reálértéken, differenciáltan, milyen mértékben, stb...

Szeretném, ha lenne olyan párt, amely felveti a témát, és értelmes válaszokat ad, fenntarthatósági szempontból is. Bár ez talán politikai öngyilkosság, ezért hiába.

De ha a fidesz bevezeti, rájuk szavazok megint, hogy szívjanak vele ők. (sajnos én fogok vele szívni, de mindegy)

Parajpuding 2013.01.10. 16:51:45

Természetesen fel sem merül annak lehetősége, hogy a nyuggerek tüntessenek, birkamenetezzenek, felszólaljanak azért, hogy a 13. havi beígért nyugdíjukat inkább fordítsa a kormány az unokáik oktatására. Semmiért nem mondanának le róla. Hogy áldozatot hozzanak a gyermekeikért, unokáikért? Soha. Persze kivétel van, csak kevés.

Narancsorkok! A legnagyobb kommunista ebben az országban - ha tetszik, ha nem -, éppen orbánfőork. Úgyhogy a szátokból a komcsizás mostantól kizárólag sz*rszagú böffentés.

joseph1970 2013.01.10. 16:58:18

@veracity: Hogy ez mekkora ötlet! De tudok jobbat. Várjuk meg míg befagy a Duna, és válasszuk királlyá. Pallos joggal, első éjszaka jogával és a többi joggal ami jár egy királynak. De ha te amit leírtál azt komolyan gondolod menj orvoshoz és kezeltesd magad. Én nem akarok diktatúrában élni és nem akarok innen elmenni. És nem akarom hogy Orbán és kormánya a nyakamon maradjon.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.10. 16:59:41

@Anyád, a szúnyogok!!!: Lehet, hogy nem véletlenül Walesa elnöksége után fogadták el a törvényt a lenygelek...

Stumpfról még egészen más volt Orbán véleménye 1989-ben:
"A Századvég című lapunknál ugyanakkor dolgoznak olyan reformkommunista szerkesztők is, mint Stumpf István és Wéber Attila. Őket változatlanul barátaimnak tartom, de egyszersmind politikai ellenfeleimnek is."

Balance Of Power 2013.01.10. 17:00:30

@Dexter...: Viszont SEMMILYEN hatalom nem szereti őket. Nixon is szétverette őket és az NSZK-ban is kaptak a gumibottal rendesen. Pedig a legkomolyabb demokráciákról beszélünk.

@Anyád, a szúnyogok!!!: Na de sem Nyugat-Románia, sem Nyugat-Magyarország nem létezett :)) A nyugatnémetek egy jelentős része viszont már bánja az egészet.

Lencsés István 2013.01.10. 17:00:40

@Ianas: Én direkt írok így . :) ;)

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 17:05:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
1982ben már nem voltak Béke papok, a Béke papság intézménye az ötvenes-hatvanas évek terméke.

Amúgy az egyházakat szervezte be legnagyobb mértékben az állampárt, 70-80%os volt az arány.

Békepapnak viszont kevesen léptek be, a papok kevesebb mint 5%a.

Szerintem a barátod azt akarta neked jelezni, hogy óvatos légy vele, mert rákényszerítették besúgásra. Tulajdonképpen védte a benne megbízókat azzal,hogy kirakta magára a marxista-leninista táblát.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 17:08:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A hazugság, a jónép becsapása?

De hisz akkor semmi nem változott, ez ugyanaz a rendszer!
Az előző kisátkosnak is a hazugság, becsapás volt a legfőbb jellemzője, ergo a rendszer stabilan ugyanaz maradt.

Lencsés IIstván 2013.01.10. 17:09:44

@Lencsés István: Tehát direkt írsz hibásan? Ha valaki direkt nem tud írni, az rendben van?

hondamonda 2013.01.10. 17:10:38

@Anyád, a szúnyogok!!!: "Bizony hogy nem, MERT AZ AMÚGY IS VAGYONOSOK,JÓMÓDUAK KAPJÁK, akik kiviszik az országból a pénzt vagy import luxus faszságokra költenek!
Csányi, Simicska vagy Orbán nem fog a nála maradt többletpénzből 2 rúddal több parizert venni és mivel fosik, hogy elkergetik, ezért külföldre viszi a plussz lóvét."

Milyen Csanyirol meg Simicskarol beszelsz b+?? Szerinted ok berbol elnek? Az egykulcsossal az adobevetelek nagy reszet ado, atlag felett kereso, teljes berre bejelentett 200-300 ezer (jellemzoen nem vagyonos) embernek a terheit enyhitettek. A rohadt burzsujok most mar csak a beruk 50%-at adozzak le! Ennek tetejebe meg fassagokra is koltenek. Megall az esz!

"A nyugdíjas, a csóró viszont javarészt BELSŐ ELŐÁLLÍTÁSÚ DOLGOKRA KÖLT"

Es honnan legyen ennek a fedezete? Noveljuk tovabb a nyugdijkassza hianyat, ujabb hiteleket felveve a elmult evekben nyugdijas-zabaltatasra felvett sok-sok ezer milliard melle (csak add ossze a nyugdijkassza hianyait), vagy szoritsunk meg az aktivakat fogva tarto satun, tovabb novelve a vilag egyik legmagasabb ujraelosztasat?

rohadjmegARCgeci 2013.01.10. 17:13:54

Éljenek a nyugdíjasok!
Hip,hip,......izé!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 17:20:09

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Lehet választani: véres leszámolás, komcsik akasztása, vagyonelkobzás és tiszta lap vagy békés átmenet és szürke-piszkos lap.

Eleve a magyar rendszerváltás külföldről indukált volt, s SEMMILYEN forradalmi hangulat nem volt az országban. Elég csak arra emlékezni, hogy a Nagy-temetésen a közhangulat "túlzásnak" tartotta Orbán beszédét, pedig végülis semmi baj nem volt a beszéddel. Vagy az is rontott a Fidesz megítélésén, amikor 1990-ben Németh azt mondta, hogy a kommunistákat a földbe kell döngölni, ezzel akkor Pozsgayra utalva. Miért nyert az MDF és vesztett az SZDSZ 1990-ben? Mert a közhangulat az SZDSZ-t túl radikálisnak ítélte meg, míg az MDF ezt megérezte, így a "nyugodt erő" jelszó nagyon hatásos volt. Arra is emlékezzünk, hogy az ország legnépszerűbb politikusa nem valamelyik ellenzéki politikus volt, hanem egy kommunista, Pozsgay, az állampárt vezetőságének a nagyimreista tagja. Azaz a közhgangulat nem volt rendszerváltó, s forradalmi meg végképp nem volt.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 17:25:10

@hondamonda:

"Es honnan legyen ennek a fedezete?"

NEM KELL ANNYIT LOPNI, BAZD MEG!
Az állami költségvetés 15.000 milliárd, a GDP 26-27 ezermilliárd, hangyafasznyi összegekről beszélünk!

No meg seggbe kell rúgni vagy 100 ezer luxusfizetésű pártfunkcit!
Eridjenek kapálni, ne ostoba és öncélú törvényekkel,jogszabályokkal, rendeletekkel, előírásokkal, büntetésekkel keserítsék meg az emberek, vállalkozók életét!
Java részét csak azért hozzák, hogy bizonyítsák a saját szükségességüket, önmaguknak adnak munkát!

A pártok és a jól fizetett holdudvaruk, vállalkozói-haveri láncolatuk, az álcivilszervezeteik vagy 5000 milliárdba kerülnek, alsó hangon!

veracity 2013.01.10. 17:34:38

1) a költségvetés stabil, hiány 3 % alatt
2) szja 16%, sose volt ilyen alacsony elvonás
3) nyugdíjak reálértéken maradtak
4) csökken az államadósság
5) stabil a forint
6) 2013-ban 3 % infláció
7) a devizahitelesek megkönnyebbültek
8) a rezsi csökken mindenkinek 10%-al
9) nagy adókedvezmény a családoknak
10) béremelés az egészségügyben
11) pedagógus béremelés 2014-ben vagy már 13-ban
12) nyugdíjkiegészítés 2013 végén

Kánaán! Itt meg nyavajogtok! Majd megtudnátok, milyen a görögök sorsa, ha a szocik visszajönnének! Ha Bárándyak minden este a pofátokba vigyorogva lehúznák rólatok az utolsó bőrt is!

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 17:35:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Németh azt mondta, hogy a kommunistákat a földbe kell döngölni"

Kezdhette volna mondjuk saját magán.
Őt az állampárt már jóval Orbán előtt küldte Oxfordba.

Vagy a besúgó apján, akit az állampárt Romániából hozatott át.

Hogy is írta Rejtő?
"Ha nem akarod, hogy a neved szerepeljen a listán, akkor te magad olvasd fel azt"

veracity 2013.01.10. 17:36:28

Menjetek, látogassátok meg a nyugdíjas anyátokat és kérjétek meg, hogy köpjön szembe benneteket! Aljas szocik!

GERI87 2013.01.10. 17:37:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ebben az esetben nem Európába kell kivándorolni, mert az így hozott intézkedések, populista demagógia és gazdasági hanyatlás, adóemelés vagy a vérfrissítésként beáramlók okozta társadalmi feszültség nem jó kilátásokkal kecsegtet.

"akkor ök most komcsik vagy nácik?"
"Van komoly különbség a 2 között?"

Sok a hasonlóság viszont antiglobalista, méregzöld, kapitalizmus ellenes jelszavakat sima tömegpártok is produkálnak.....a nácik pedig nem akarják megszüntetni a magántulajdont, csak erős állami szerepvállalást akarnak a gazdaságban.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 17:40:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Pozsgay, az állampárt vezetőságének a nagyimreista tagja"

Ezt még Pozsgay se hazudta eddig magáról :))))

De szerintem mostantól fogja.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 17:43:39

@veracity:

A faszt vergődsz itt te szánalmas bértroll, nem látod, hogy mindenki leszarja a hülyeségeidet?

Amúgy épp azt bizonygattad feljebb, hogy ma már a Fidesz a szocik :O)))

veracity 2013.01.10. 17:44:42

Kedves szocialista barátaim (lúdmillák és egyebek)!

Az agyatokat szét fogjuk szopatni a következő 15 hónapban. Szívtok majd, cuppugtok minden nap! A torkos borz szende szűz lesz mellettetek!

Horpadjék a homlokotok!

Ianas 2013.01.10. 17:58:25

@Lencsés István: Ja, csak gondoltam, szólok. Spórolhatsz pár kalóriát kevesebb szóköz leütésével :D.

Ianas 2013.01.10. 18:01:08

@veracity: Te ezt komolyan gondolod? Nézd, a helyzet az, hogy -- ellentétben azzal, amit hiszel -- a kormánynak nem az a feladata, hogy megszivassa a fél országot, mert nem úgy gondolkodik, mint te.

Ha mégis ezt teszi, akkor végső soron szívni fog mindenki, te is. Sajnálom... A világ így működik.

(Pl. mert az értelmesebbje elhúz, és kevesebb lesz az adóbevétel, mert az értelmesebbje sajnos pont egybeesik a jól kereső emberekkel..)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 18:07:08

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Pedig ez a helyzet. Ő volt a reformkommunisták között a nemzeti-nagyimreista vonal képviselője, sőt tulajdonképpen most is ezt vallja.

rókafogta 2013.01.10. 18:09:56

@veracity: Ígérni a Fidesz is tud.És mi az ,hogy mi és ti?Aki nem esik hasra az unortodoxiától az mind szoci?Egyébként ez a nem csak ígéret nagyon sokba fog kerülni.
Az igaz ,hogy 300 milliárdért lesznek nyugdíjasok akiket "megvesz" a Fidesz de jó pár százezer rendes rokkant lesz akit viszont nem a fiatalok nagyrészét nem a vállalkozók nagyrészét nem (nem Simicskára gondolok)és még sokan másokat sem és akkor még nem beszéltem azokról akik meggyőződésük miatt nem szavaznak a Fideszre. Ez persze csak egy vélemény.

rókafogta 2013.01.10. 18:15:33

@veracity: Azok akik úgy gondolkodnak, hogy másokat szopatni akarnak a végén azok szopnak a legnagyobbat. Mivel gondolom nem vagy Fideszes képviselő hiába ontod az okosságot nem fogsz közéjük kerűlni így nagy eséled van a szopásra.Mivel láttam én már sok embert akinek egyszer fenn volt aztán lenn. Az élet ehez elég hosszú ,ha máshoz nem is.Elég hozzá egy rossz döntés egy baleset egy betegség és még sok minden más-aztán széthullik az amiről az hittük ,hogy "örökös"

Ianas 2013.01.10. 18:16:47

@cellular: Ebben az országban sajnos nincsenek önmagukban álló döntések. Ha a maszop ad 13. havi nyugdíjat, az az államkincstár kirablása és választási csalás. Ha a fikusz, akkor az a nyugdíjasok megmentése.

(A teljesség kedvéért: vice versa.)

Az a baj a magyar demokráciával, hogy nincsenek alapok, amihez senki sem nyúl puszta politikai érdekből.

hondamonda 2013.01.10. 18:18:42

@Anyád, a szúnyogok!!!: Mibol lopnak el 5000 milliardot? Az utobbi evekben evi 1500-2000 milliardot koltottek kozbeszerzesre. Ennek kb a negyede ment korrupciora: www.kozszolga.hu/hirek/hazai-k%C3%B6zbeszerz%C3%A9sek-70-90-t-befoly%C3%A1solja-ko

Ez is rendkivul felhaborito osszeg, de hasonlitsd ossze a nyugdijasokra, szocialis ellatasra forditott 5-6 ezer milliarddal.

A kozszferaban legfeljebb nehany ezer vezeto beosztasu, partfunkcinak mondhato ember van. A jogrendszer egyszerusitiesevel feleslegesse valo 1-2 szazezer felesleges kozalkalmazottat kellene elbocsajtani. Azonban, az ezzel es a korrupcio csokkentese altal felszabadult penzt akkor sem szabadna fogyasztasra kolteni, hanem adot es adossagot kellene belole csokkenteni, a katasztrofalis szinvonalu egeszsegugybe, oktatasba, kozlekedesbe pumpalni, stb.

GDP aranyosan 3-4%-kal tobbet koltunk az inaktivjainkra, mint a hasonlo fejlettsegu szomszedaink, ezert a gazdasagunk versenyhatranyban van veluk szemben. Ha megnezed Lengyelorszag, Szlovakia, Csehorszag, Romania fejlodesi gorbejet, akkor ez teljesen nyilvanvalo.

politikus-omm 2013.01.10. 18:18:56

@Lord Snow: Kurvára nem ugyanolyan mszmpsek ülnek a fideszben, mint az mszp-ben. A fidesznek csak nagyon kevés politikusa volt fontos poziban az átkosban.

Ez a poszt arról szól hogy hogyan váltsuk le a fideszt, amit csak az mszp-vel lehet megtenni, tehát ez egy mszp propagandablog.

'Egyébként a poszt maga is erről szól többek közt, a Fidesz most pont MSZP-s módszerrel vásárol szavazatokat magának.' - ahogy ez is hazugság, mert amit az mszp tett az tény a fidesz meg nem csinált szavazatvásárlást, ráadásul az ellenzék akkor pofázik jogosan, ha 110%-os államadóssággal vásárol szavazatot a fidesz.

Bár látom akad aki beszopja.

semmiextra 2013.01.10. 18:20:00

Mèlyen tisztelt Kommentelő társak!

Tessék elolvasni a szöveget. Ez nem a nyugdíjasok ellen van, hanem egy felelőtlen kormány ígérgetéseivel szemben, aki rá mozdult az egyik legkiszolgáltatottabb rétegre, ezzel komoly károkat okozva mind nekik mind mindenki másnak.

politikus-omm 2013.01.10. 18:28:57

@Távmunkás: A Deficit Bajnainak 10 körül jött össze, így tényleg elég jó lesz az a 2,1.

politikus-omm 2013.01.10. 18:35:07

@semmiextra: 13. havi nyugdíj vagy a nemzedéki szolidaritás felmondása

Ha a 12. havi nyugdíjat eltörlik, akkor a cím ugyanez lenne, megfelelően módosítva.

-Ilyen amikor a cuclibbant a taknyán csúszik, mert eddig kevés esélye volt választást nyerni így már nemigen van remény sem.

na4 2013.01.10. 18:42:36

Inaktív nyuggerok (akiket én tartok el) ne döntsék el az én aktív jovömet :-((

politikus-omm 2013.01.10. 18:42:44

@veracity: Ezek a szopásra vágynak, egyébként. És meg is lesz nekik.

Elhagytad a listából, hogy:

- A szélsőjobb mindig a balkormányok alatt erősödött meg, és a jobbosok alatt gyengült.

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.10. 18:43:47

@Távmunkás:
Jó ötletnek tartom ezt.
Kiábrándultál a hazug és csaló politikusokból mert a saját és pártjuk érdeke fontosabb nekik mint a haza és a nép érdeke ?
Nem vagy elégedett a jelenlegi kormány munkájával mert nem azt teszik amit kellene tenniük, becsapták a népet azért, hogy hatalmat szerzzenek ?
Úgy érzed, hogy a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás nagyobb a politikusokban és ez háttérbe szorítja az ország, a nép érdekeit ?
Nem hiszel abban, hogy a leszerepelt, bizalmat eljátszó régi és új ellenzék összefogása kiút lenne a válságból ?
Elutasítod azt,hogy a szocialistáknak (és egyéb tömöröléseknek) álcázott kommunisták újra hatalomra kerüljenek ?
Akarod azt, hogy olyan ember legyen a vezető aki át tudja látni a gazdasági, társadalmi, pénzügyi folyamatokat és összefüggéseket, reagálni fog a nép rezdüléseire is, hogy helyes döntéseket hozva nem erőből (a hatalmával visszaélve) kurucosan kormányozzon ?...folytatás a www.facebook.com/szabadmagyarnep

A Szabad magyar Nép egy új civil szerveződés amely kellő népi támogatás mellett ki tudja vezetni az országot a válságból a néppel közösen együttműködve.
A mozgalom vezetője sohasem volt tagja egyetlen pártnak sem, tiszta, egyikkel sem szimpatizált és elég bölcs és tapasztalt (59 éves) ahhoz, hogy az országot kivezesse a válságból egy "politikától független szakértői kormánnyal" amíg nem késő. Minden lépést, minden döntést a néppel konzultálva fog meghozni.

Anyámasszony_sanyija 2013.01.10. 19:08:55

Az a fő probléma, hogy az inaktívak többen vannak, mint azok, akik eltartják az országot. Ezért az összes populista párt az ő kegyeiket keresi, és fedezet nélküli költekezésükkel csődbeviszik az országot.
Szerintem az lenne az igazságos, hogyha azok dönthetnének a pénz felhasználásáról, akik a pénzt adják.
Két kamarás parlament kellene. Az egyik kamara képviselőire általános választójoggal lehetne szavazni, hasonlóan a mostani rendszerhez. Ez a kamara általános törvényekről szavazna, mint pl. polgári törvénykönyv, stb. Tilos lenne viszont az államháztartásról szavazniuk.
Az állami költségvetést a másik kamara szavazná meg, az itt ülő képviselőkre csak azok szavazhatnának, akik az elmúlt 4 évben legalább x hónapon keresztül (pl. 6 hónap) jövedelemadót fizettek. Így végre valóban azok döntenének a pénzek elosztásáról, akik a pénzt adják.

Józsi bá' · http://jozan-parasztok.blog.hu/ 2013.01.10. 19:35:56

Off
Egy kis olvasnivaló a Bajnaitól megváltást remélőknek (nyugi, semmi Békemenetes szar):

jozan-parasztok.blog.hu/2013/01/10/bajnai_es_az_mszp_a_gyatra_hazassag

rohadjmegARCgeci 2013.01.10. 19:37:34

@veracity: Eljött az ideje a burzsoázia szétfingatásának!
Elég volt a sok nagypofájú tehénlepény arcú Prüntyi prüntyögéséből!
:)
Le a burzsoákkal,éljen a... ki is?
ÉN!

GERI87 2013.01.10. 19:39:08

@Anyámasszony_sanyija:

"akik az elmúlt 4 évben legalább x hónapon keresztül (pl. 6 hónap) jövedelemadót fizettek."

Ez sem megoldás. Az aktív keresők között is annyi a dumával megvehető szavazó mint a nyugdíjasok között, csak a nyuggerek aktívabb szavazók.
Semmi sem változna, csak nem a nyugdíjemeléssel lehetne választást nyerni, hanem a minimálbérrel, adócsökkentéssel, multiellenes lózungokkal stb.

Az alapok rosszak, a többségi társadalom posztkádári, kilóra megvehető síkegyszerű zemberekből áll.
Csak ezt belátni fájóbb mint más társ réteget hibáztatni, meg a politikusokat.

"Így végre valóban azok döntenének a pénzek elosztásáról, akik a pénzt adják."

E logika oda vezetne hogy az állami alkalmazottak nem szavazhatnának, meg aki kevés adót fizet...
De ez ma már nem működne, semmivel se lenne jobb, mivel érezhetően nincs jelentős különbség iskolai végzettség, egzisztencia, életkor stb terén. A többség érzelmi szavazó.

emzéperiksz 2013.01.10. 19:44:59

@Anyád, a szúnyogok!!!: Nem a 13. havi nyugdíj elvétele miatt esett vissza a fogyasztás meg a GDP. A fogyasztás visszaesését inkább a devizahitelek megnövekedett terhei, a munkahelyek elvesztésétől való félelem miatti tartalékolások, vagy a tavaly év végi végtörlesztés okozta (akkor ugye senki nem költött semmire, minden mozgatható pénzét végtörlesztésre fordította, utána pedig a megcsappant tartalékait kezdte feltölteni fogyasztás helyett).
Az egyébként nem húzza ki az országot a szarból, ha 5-6 százalékos kamatú hitelt veszünk fel a 13. havi nyugdíj kifizetésére, amit egyáltalán nem biztos, hogy a nyugdíjasok fogyasztásra fognak használni, és nem tartalékolnak inkább belőle.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 19:51:32

@Anyámasszony_sanyija:
"az elmúlt 4 évben legalább x hónapon keresztül (pl. 6 hónap) jövedelemadót fizettek"

Pl.állami alkalmazottnak,állam csecsére bekötött vállalkozónak, önkormányzati és pártfunkciknak szerinted ugyan ki a lófasz fizeti a jövedelemadóját? Vagy annak,aki állami támogatásból ruház be, alkalmaz embereket?

Ami kevesebb, mint az ÁFA?
Amit a hajléktalan, a nyugger vagy a csokit vásárló kisgyerek is fizet.

Effektíve 1-1,5 millió ember termel itt valódi, újraelosztható jövedelmet, ha az irodai és kisegítőszemélyzetet nézem, akkor még annyi se.
Ha az összes olyan kereskedelmi és szolgáltatóipari részt vesszük, ahol nem állítanak elő új értéket, nincs bővített újratermelés, akkor 7-800 ezer ember.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 19:57:29

@emzéperiksz:
"inkább a devizahitelek megnövekedett terhei"

Baromság, 260-270 volt az Euro, a svejci frank 180-200, amikor elvették a 13. havi nyugdíjat és nagyfejszével kezdték faragni a szociális ellátórendszert.
Az élelmiszeripari cégek tényleg most csődölnek be sorra, mert a csórók Orbán alatt lófaszt se kapnak, tartalékaik rég elfogytak, így kaját is alíg vesznek.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 20:06:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az apád faszát, ekkorát még Pozsgay se mer hazudni.
Tudod élnek még a kortársak, akik pontosan tuják, hogy ki is volt, mekkora gerinctelen karrierista, törtető fasz Pozsgay elvtárs!

csőcsere 2013.01.10. 20:10:30

A képlet egyszerű, a nyugdíjasok ugyanaz, mint a viccbeli női lábak és a felső 10000, nem szidni kell őket, hanem bekerülni közéjük. Az aktívakat csak szipolyozza a mindenkori kormány, az inaktívak vannak itthon támogatva, nekik áll a zászló, ők kapják a kedvezményeket, nekik politizálnak a politikusok.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 20:10:41

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Soros csak a helyet intézte, nélküle az életben Oxford közelébe se engedték volna ezeket a mezitlábas parasztgyerekeket, putriból, istállóból, disznóólból kivakart janicsárkáderokat.

Az összes költséget az MSZMP KB Kulturális Osztálya álta.

emzéperiksz 2013.01.10. 20:11:15

@Anyád, a szúnyogok!!!: Továbbra is kitartok az álláspontom mellett. Nem a 13. havi nyugdíj elvétele, hanem inkább a megnövekedett devizahitel-részletek, a bizonytalanabbá váló munkahelyek, valamint a tartalékok végtörlesztés általi kisöprése veti vissza a fogyasztást.
Az meg tök mindegy, milyen euró meg frankárfolyamnál vágták meg a szociális juttatásokat, illetve a nyugdíjat, ezek ugyanis nem devizában érkeznek a számlákra, az összegük nem függ az árfolyamoktól, az érintetteknek meg jellemzően nem volt devizahitelük. Segélyesnek meg nyugdíjasnak azért a bank sem nagyon hitelezett.

JimGilmoure 2013.01.10. 20:15:22

Nem emelkednek a közszolgálati fizetések 2013-ban sem. Az Országgyűlés által elfogadott 2013. évi központi költségvetés szerint a közszolgálati tisztviselői illetményalap és a közalkalmazotti bértábla a 2008. januári szinten marad befagyasztva. Így a fizetésekben továbbra sem fog megjelenni az elmúlt 5 év inflációja. A 13. havi fizetés és alkalmankénti jutalmak is évek óta hiányoznak a közszolgák fizetési borítékából.

A maximálisan adható éves kafetériakeret 200.000 forint marad, amelyből az adók levonásra kerülnek.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 20:16:05

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Nesze,itt a te nagyimristád:

"Es jött 1956. oktober 23. Lopva, alattomosan közeledett. Sunyi bábáinak száján egy percre sem halkult el a szocializnus igéje, miközben egy nyáron át járták a Petőfi-rondót 'nemzeti sajátossagaink' körül azzal a magasztos céllal, hogy kiköszöbüljek a szocializmus épitése közben elkövetett hibákat. Majdnem sikerült nekik még a szocializmust is kiköszöbülni. Tépett szájú, hasított körmű sok kis senki, háta mögött több úri bitanggal, megcsinálta az 'Első Hazai Nemzeti Forradalmat. Hogy megis nem 'Nemzeti Szocialistanak' keresztelték vivmányukat, az talán azzal magyarázható, hogy a két szó így együtt hányingert okoz minden becsületes embernek.
A 'Nemzeti Forradalom' olyan nevezetes renegatot sorolhatott v e z e t ő i közé, mint Nagy Imre, akinek szellemi képességeit ugyan csak adóvégrehajtói karrierhez szabtak, de jellemtelensége biztositotta, hogy miniszterelnök legyen a legdühöngőbb fehérterror napjaiban.
Lehetett-e nálunk forradalom 1956. októberében? Hová vezethet nálunk a termelési viszonyok megváltoztatása és az uralkodó osztály megdöntése? – (Mondjuk, hogy a forradalom ezt jelenti.)
Ilyen lépés nálunk csakis visszafelé, a kapitalista viszonyok, és a burzsoá uralom visszaállításához vezethetett és vezetne ma is. Ez viszont színtiszta, steril ellenforradalom.”
(Petőfi Népe, Kecskemét, 1957. december 15.)

"Az életmód, a kultúra, az ideológia kérdései közül a legnagyobb figyelmet azokra az összefüggésekre kell fordítanunk, amelyek előbbre viszik a szocialista közösségek fejlődését, a társadalmi tudat és magatartás alakulását… Az ideológiai nevelő munkához jó feltételt teremt a párt politikája… A fejlett szocializmus építése közben, a nép közös érdekeinek alapján, társadalmi-politikai egységünk a szocialista nemzeti egység világnézeti-ideológiai egységgel párosul. A marxizmus-leninizmus általánossá tétele következetes ideológiai harcot kíván, amelynek csupán egyetlen célravezető eszköze van: gyakorlatunkkal összhangban álló eszméinknek meggyőző hirdetése."

(Magyar Filozófiai Szemle, 1975/3)

Cervisia 2013.01.10. 20:21:55

@tede: Mert ez mindenképp hitelből lesz, hiába mond mást Viktor, hiába mondja Matolcsy, hogy találtak rá pénzt. Mert ez azt jelenti, hogy a kb 1000 milliárdnyi lejáró kötvényből mind az ezret meg kell újítani, pedig elég lenne 700 is.

emzéperiksz 2013.01.10. 20:22:09

@Anyád, a szúnyogok!!!: Mellesleg nem az élelmiszernél van a drasztikus visszaesés a forgalomban, hanem a gépjárműveknél, műszaki cikkeknél, bútornál stb. Tisztán látszik, hogy a fogyasztásnak a halasztható tételeit fogták vissza az emberek.

Anyámasszony_sanyija 2013.01.10. 20:26:52

@GERI87:
"E logika oda vezetne hogy az állami alkalmazottak nem szavazhatnának, meg aki kevés adót fizet"

A "általános" kamarára mindenki szavazhatna, tehát a társadalmat érintő kérdésekbe ugyanúgy lenne beleszólásuk, kivéve a költségvetést.
A "költségvetési" kamarára viszont a jövedelemadót fizetők szavazhatnának, beleértve az állami alkalmazottakat is. Vannak köztük hasznos munkát végzők (pl. tanár, tűzoltó, rendőr, stb...). Persze lehet, hogy idővel optimális méretre csökkenne az állami alkalmazottak száma, mivel a privát szférában szerencsére többen dolgoznak, mint az államiban.
Az állami alaklmazottak számának csökkentésében van még hova fejlődni: pl. Ausztriában az állami alkalmazottak feleannyian vannak, mégis elvégzik a feladatukat.

csőcsere 2013.01.10. 20:28:07

@Sir Galahad: miért ne vezethette volna be a zOrbán, hogy csak az szavazhat, aki adót fizet? Lenyúlt 3000 milliárdot, szidta az IMF-et és a EU-t, ésatöbbi, meg se nyikkant senki. És ha ellenállás lett volna? Mikor érdekelte ez a zOrbánt és a Fideszt?

Simán bevezethette volna, hogy csak az adófizetők szavazhatnak és akkor többet tett volna az országért és a jövőért, mint bárki.
Ezt a lehetőséget elpasszolta. Jó szokás szerint most majd át fogunk esni a ló túlfelére és senkinek sem lesz nyugdíja 10 év múlva.

Cervisia 2013.01.10. 20:30:44

@laci_52: És mégis mennyivel tett többet az országért az, aki felnevelt két rablót meg három segédmunkást, mint aki egy orvost és egy mérnököt?

emzéperiksz 2013.01.10. 20:31:53

@csőcsere: Demokráciában úgy illik, hogy mindenki szavaz, akire a törvények vonatkoznak. Ha bizonyos emberek nem szavazhatnak, de elvárod, hogy a törvényeket betartsák, akkor az valamiféle feudalizmus vagy diktatúra, szerintem nem csak az EU-ból repülnénk egy ilyen húzással, de talán még az ENSZ-ből is, és jönnének az országgal szembeni embargók. De szabad persze hülye álmokat dédelgetni neked is :P

Anyámasszony_sanyija 2013.01.10. 20:32:57

@Anyád, a szúnyogok!!!:
Természetesen az állami alkalmazottakat a privát szféra tartja el, de véleményem szerint ebben a rendszerben idővel az állami szféra az optimális méretre zsugorodna.
Direkt írtam jövedelemadót. Az a szemény, aki áfát fizet úgy, hogy nincs jövedelme az hivatalosan nem végzett termelő/szolgáltató tevékenységet. Tehát azt a pénzt egy dolgozótól kapta vagy közvetlenül, vagy újraelosztás formájában. Ezek a személyek a "költségvetési" kamarára nem szavazhatnának, csak az "általános" kamarára (amennyiben cselekvőképesek, és elmúltak 18 évesek).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 20:33:43

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Miben hazudtam? Nem volt Pozsgay a reformkommunisták egyike? Nem volt a reformkommunistákon belül a nemzeti irányzat híve?

Azt meg, hogy karrierista volt-e, nem tudom, de tök mindegy a téma szempontjából. Végülis mindenki karrierista, aki magas pozícióba kerül.

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.10. 20:35:47

Nem akarom bántani szegény nyugdíjasokat , nem irigylem tőlük a pénzt. De egy pillanatra el lehet tűnődni azon, hogy vajon akkor is ilyen jelentős népszerűségre lenne a nyugdíjasok körében ennek a juttatásnak ha a média a akkurátusan elmagyarázta volna azt, hogy a kiosztott többletjuttatások nem Orbán Viktor miniszterelnök személyes ajándéka nekik, hanem az ő unokáiktól kölcsönvett pénz, amelyet azoknak kell a következő évben majd visszafizetni. Miért nem beszél erről a média? A kérdés a lényegen nem változtat, pusztán csak azt tisztázhatná, hogy a magyar szavazópolgárok mennyire tájékozatlanok és/vagy önzőek.
Nyugdíj: választási cukorka ami ma a nyugdíjasoknak édesnek tűnik az a jövőre a gyermekeire, unokáira nézve nagyon is keserűvé válhat, hiszen ők fogják a mostani juttatásokat kiizzadni, az ő életük lesz ezáltal rosszabb. Csak remélni tudjuk azt, hogy a nyugdíjasok átérzik ennek a súlyát és nem hozzák kellemetlen helyzetbe fiatalabb családtagjait, azaz megelégszenek a jelenlegi nyugdíj összegével, ugyanis 300 milliárdba kerülne a 13. nyugdíj kifizetése és nem is pénzt kapnának hanem a mostani állami cafeteria-elemek valamelyikében, például Szép-kártyán vagy Erzsébet utalványon kapnák meg a nyugdíjasok.
Ez semmi mást nem szolgál mint a választások megnyerésére meg akarja nyerni a nyugdíjasokat OV.
Csak rajtunk múlik az, hogy sikerül e neki ez a tett. Nem kell engedni ezt..

Az SZMN egy új civil tömörülés, a magyar demokrácia visszaállítására. A vezetője tiszta, sohasem volt egy pártnak sem tagja.
Csatlakozz hozzá.
www.facebook.com/szabadmagyarnep

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 20:35:56

@Anyád, a szúnyogok!!!:

S ez mit bizonyít? Mondtam, hogy ellenzéki volt? Nem mondtam. Reformkomcsi volt, az is a 80-as évek kezdetétől.

Ez olyan mintha beidéznéd Nagy Imre 1956 előtti szövegeit. Semmi értelme.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 20:38:57

@csőcsere:

Magyarországon 1920 óta nincs vagyoni cenzus a választói jogosultságot illetően. Hülyeség lenne újra bevezetni, ráadásul nem is lehet az EU-ból való kilépés nélkül.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 20:39:48

@emzéperiksz:

Az ENSZ-ből nem. Az ENSZ-tagságnak nem feltétele a demokratikus jogrend.

GERI87 2013.01.10. 20:41:26

@Anyámasszony_sanyija:

Semmit nem érne, régebben volt különbség jövedelem, iskolázottság, egzisztencia terén, lehetett arra építeni hogy aki iskolázottabb, műveltebb, magasabb társadalmi osztályba tartozik az felelősségteljesebb döntést hoz és alkalmas az állam ügyeiben való részvételre...ma a mai MO-o már alig.

"tehát a társadalmat érintő kérdésekbe ugyanúgy lenne beleszólásuk,"

És ez miért kisebb súlyú terület mint a költségvetés, a közélet ezen részét miért lehetne a plebs dagonyájává tenni?
Nem látom értelmét.

emzéperiksz 2013.01.10. 20:44:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Lehetséges. Én mindenesetre azon a mocskos libsi állásponton vagyok, hogy mindenki választhasson képviselőt a törvényhozásba, akire a képviselők által hozott törvények vonatkoznak. Nem csak adótörvények meg költségvetési törvényt hoznak a képviselők.

Cervisia 2013.01.10. 20:47:00

@Anyád, a szúnyogok!!!: Meg a jó kurva anyád, azt! Az egy kulcsos adó a fityisz egyetlen valamennyire is pozitív intézkedése. Csányiék meg megsúgom, hogy jövedelmük döntő részét nem az szja hatálya alatt szerzik..

emzéperiksz 2013.01.10. 20:48:20

@GERI87: Ha ilyen problémáid vannak, akkor nem a választópolgárokat kellene szűrnöd, hanem a politikusokat. A törvényjavaslatokat ők adják be, és a gombokat is ők nyomják. Nem az egyszerű választópolgár tehet róla, hogy a politikusok az ország hosszú távú érdekeinek képviselete helyett a saját hatalmuk megőrzésére koncentrálnak, és szavazatokat vásárolnak.

Anyámasszony_sanyija 2013.01.10. 20:49:10

@GERI87: Az, hogy mennyit érne ez, korai lenne kijelenteni. A szavazás után idővel kiderülne. De ami szerinem lényeges, hogy végre azok döntenének a pénz felhasználásáról, akik a pénzt adják. Ez még akkor is igazságosabb, ha rosszul döntenek. Az ő döntésük.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 20:50:54

@emzéperiksz:

Ez sehol nincs így, ráadásul technikailag megoldhatatlan. Az alap: aki állampolgár, az szavaz, s kész. Az életkori cenzuson kívüll csak kivételesen vonható el a választójog, jogerős bírósági ítélettel bizonyos bűncselekményekért. Ez a mai moder választójog.

Egyébként én is rossznak tartom az általános választójogot. A jó megoldás a XIX. században volt, de nem lehet visszamenni oda.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 20:52:12

@Cervisia:

Valóban, az egykulcsos adó a kevés jó intézkedések egyike. Igazságos és racionális.

Anyámasszony_sanyija 2013.01.10. 20:52:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
A mostani választójogot én sem tartom jónak, ezért javasoltam kétkamarás parlamentet külön "költségvetési" kamarával.

emzéperiksz 2013.01.10. 20:55:28

@Cervisia: Elcseszett intézkedés volt, csak a szemellenzősök nem látták még be ezt, vagy azok, akik jól jártak vele, de azok nem különbek a 13. havi nyugdíjjal megvásárolható nyugdíjasnál.
A lyukat, amit ütött a költségvetésen, különadókkal tömték be, a multik emiatt rengeteg embert elbocsátottak. A magánnyugdíjpénztárakat államosították, ezzel a jelenkori aktívak időskori megélhetését nehezítették meg, az államosított pénzből - "különleges forrásból" - 2011-ben kb. 460 milliárddal pótolták ki a költségvetést.
Ennek a lyuknak a befoltozása minden évben olyan megszorításokat eredményez, amelyek lassítják a gazdaságot, sőt recessziót eredményeztek.

emzéperiksz 2013.01.10. 20:57:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az általános választójog nagyjából azt jelenti, hogy mindenki szavazhat, akire a törvények vonatkoznak. A gyerekekre ezek a törvények korlátozottan vonatkoznak, ha megszegik a jogszabályokat, korlátozottan vonhatók felelősségre stb.

csőcsere 2013.01.10. 20:59:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: így van, menjünk tovább a megkezdett úton, előre az 5 millió inaktív szavazóért. :-)

Anyámasszony_sanyija 2013.01.10. 20:59:40

@emzéperiksz: A lyukat kiadáscsökkentéssel is be lehetett volna tömni. Én ezt tettem volna. A többi visegrádi országban legalább 10%-al alacsonyabb az újraelosztás mértéke. A nyugdíjakat pl. a bevételekhez kellene igazítani. Ez minden bizonnyal infláció alatti emelést jelentene.

csőcsere 2013.01.10. 21:00:00

@emzéperiksz: lásd birca-nak írt válaszom.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:03:19

@emzéperiksz:

Az általános választójog nem ezt jelenti, hanem azt: szavazati joga van mindenki vagyoni helyzete és műveltségre, iskolázottságra való tekintet nélkül

Magyarországon általános választójog 1939 óta van. Akkor szűnt meg a műveltségi cenzus. (A vagyoni cenzus még 1920-ban megszűnt.)

Korábban a vagyoni és a műveltségi cenzus miatt a lakosság többsége nem szavazhatott. Ez annyira így van, hogy pl. 1848 után KEVESEBB embernek lett szavazati joga, mint 1848 előtt, ugyanis 1848 előtt minden nemes szavazhatott, vagyoni és műveltségi cenzus nélkül, míg a nemesi választójog megszűnése miatt immár a nemesekre is az általános szabályok vonatkoztak, azaz a cenzus. (Bár jellemző a kor jogtisztelő felfogására, hogy a szerzett jogot nem vették el senkitől, azaz aki 1848-ben már nagykorú nemes volt, annak megmaradt a cenzustól való mentessége haláláig.)

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 21:07:13

@hondamonda:

Mondom, onnan indulj, hogy az állami költségvetés 15-16.000 milliárd.

Ja és miközben nulla közelivé(68 milliárd) redukálták a segélyeket, az állami újraelosztás nem csökkent, sőt, nőtt.
Hol a lóvé?

Jövedelempótló és jövedelemkiegészítő szociális támogatások
2011 - 145 574
2012 - 68 041 millió forint.

Itt az 5000 milliárd:
A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok
2011 - 4 211 296
2012 - 4 979 175 millió forint

Forrás:
3.7.3. A központi költségvetés kiadásai (2005–2012)

emzéperiksz 2013.01.10. 21:08:40

@Anyámasszony_sanyija: Hát lehetne recesszióban, reálbércsökkenés idején kisebb mértékben emelni a nyugdíjakat, és az sem lenne rossz megoldás, ha vonnának belőle egészségügyi járulékot, hiszen az eü-ellátást a nyugdíjasok is használják, nem is kicsit, nekik is érdekük lenne, hogy több forrás jusson rá.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 21:10:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Mesélj, te mennyivel többet kapsz abból, amennyivel többet a kurva állam a mi zsebünkből kivesz a hozzád hasonló közpénzekből lébecoló propagandistának, a fene nagy igazságosság nevében?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:13:55

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Engem személyesen nem érint az egész.

Viszont tarthatatlan volt a 2009 előtti állapot a többkulcsos rabló adórendszerrel.

Nem kapok közpénzeket.

Propagandista vagyok, ez igaz. Mint te is: mindketten saját gondolatainkat propagáljuk.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 21:15:14

@Cervisia:

És mit cáfolsz, mit állítasz te?

Szerinted mi a faszomból fizeti Csányi vagy Simicska hozzád hasonló köcsögöket?

palyazat24.info/2012/07/03/bertamogatas.php

Ezek még beruházni is úgy ruháznak be, hogy egy fillérjükbe se kerül!
Abból kapod te a lóvét.

csőcsere 2013.01.10. 21:21:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ergo vissza az alaptételhez: nem szidni kell a nyugdíjasokat, hanem bekerülni közéjük.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 21:23:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Viszont tarthatatlan volt a 2009 előtti állapot a többkulcsos rabló adórendszerrel. "

Hehe, ez egy igen magabiztos propagandaállítás?
Vagy mi lenne?
Alátámasztanád valamivel, vagy úgy kaptad brossúrában?

Nézz már szét hol van egykulcsos adó!
Ott ahol az állam szétesett, kurva gyenge és fogjul ejtette a maffia(state capture).

Albániában a legkisebb, mert az állam csecsére bekötött bürokráciamaffia csak keresni szeret.

Náluk csak 10% az SZJA.

Ergo állításod szerint Albánia jóval igazságosabb ország, mint Magyarország.
És ha igazságosabb, akkor fejlettebb az erkölcsrendszerük is.
Ugye?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:26:02

@Anyád, a szúnyogok!!!:

A többkulcsos adó a leggazdagabb országok luxusa. Mo. nem tartozik közéjük. Nagyon sok Mo-hoz hasonló, ex-kommunista államban egykulcsos adó van.

Nézd meg a 2009 előtti adókulcsokat! Szerintem rendben voltak?

Lencsés István 2013.01.10. 21:33:32

@Lencsés IIstván: Nem direkt írok hibásan , hanem direkt írok így , van a kettő között különbség . Te meg hol tudsz írni , hol nem , de az olvasás továbbra sem megy , de a csalás igen , meg az unalmadban való ( igazság által ért fájdalmadban ) folytonos velem foglalkozás .

@Ianas: Köszönöm , de oka van hogí rok . :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:34:27

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Bajnai előtt:
havi 160 ezer Ft alatt - 18 %
felette - 36 %
Ha ez neked normális, akkor valami baj van veled.

Az első helyes lépést Bajnai tette, a határt megemelte 160 ezerről 420 ezerre, s a kulcs 17 % lett. Maradt a második magas kulcs havi 420 felett, de a kulcs mértéke csökkent 32 %-ra.

Orbán egyszerűen folytatta ezt a folyamatot.

Lencsés István 2013.01.10. 21:34:33

Azt akartam írni hogy oka van hogy így írok , elnézést .

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 21:36:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Megint egy szentencia.

Hol a kőtáblád, esetleg propagandabrossúrád, ahol ezt olvastad?

Nem Maxi, a történet arról szól, hogy ott van egykulcsos és kicsi adó, AHOL AZ ÁLLAM KÉPTELEN A NORMÁLIS ÜGYMENETRE, ÉS AZ ADÓHIVATAL, AZ ÁLLAMIGAZGATÁSI RENDSZER VELEJÉIG KORRUPT.
Úgy van vele az állam, hogy azt a keveset talán befizetik, cserébe szemet huny a stiklik felett.
Az is talált pénz az államon élősködő maffiabürökráciának és az állami újraelosztás kedvezményezettjeinek, az oligarcháknak.

Az egykulcsos adó a neoliberálisok kedvenc mantrája.

Anyámasszony_sanyija 2013.01.10. 21:38:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Sajnos voltak vesztesei is az adócsökkentésnek az alacsony keresetűek között. Ezt azzal lehetett volna kompenzálni, hogy nagyobb mértékű az adócsökkentés, ezért az alacsonyabb keresetűek is jól jártak volna. Értelemszerűen ez nagyob lyukat eredményezett volna a költségvetésben. Ezt a lyukat nagyobb mértékű kiadáscsökkentéssel kellett volna kopmenzálni. Valószínűleg hozzá kellett volna nyúlni a nyugdíjakhoz is. Amúgy volt erre példa a világban: az olaszok bizonyos szint fölött nem emeltek nyugdíjat 1-2 éve.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:38:45

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Az egykulcsos adó igazságos, hatékony. Ez a lényeg. A többkulcsos meg nem az, különösen annak magyarországi változatában.

A magyarországi többkulcsos adó az alsó középosztály ellen irányult, ez pedig öngyilkos lépés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:40:33

@Anyámasszony_sanyija:

Persze, ez így igaz. A kormány gazdaságpolitikája rossz, ezen kár vitatkozni. De maga az egykulcsos adó jó lépés volt, bár nem tudott eredményt hozni, mivel a többi rossz lépés lerontotta a hatását.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 21:42:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Orbán egyszerűen folytatta ezt a folyamatot."

Igen, és 16%os adót vetett ki a minimálbérre,és leszorította az igazságosság nevében a közmunkásrabszolgák bérét.
Arra a minimálbérre, amely a KSH adatai szerint nem éri el a létminimumot.

Ez a minimálbér Ausztriában 1100 Euro és adómentes.
770 Euro az állampolgári jogon járó szociális segély.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:43:55

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Magyarország nem Ausztria.

S a minimálbér adómentessége súlyosan igazságtalan.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 21:50:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Maxi,minimális következetesség elvárható lenne.

Te pont úgy hazudsz, mint egy magyar politikus, félpercenként változtatod a véleményed, kétpercenként ellentmondasz a saját logikai menetednek.

Állításod szerint a nyugati országok nem hatékonyak, nem igazságosak ellentétben az űberhatékony,überigazságos magyarral és a hyperhatékony,hyperigazságos albánnal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:55:05

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Nem változtattam a véleményemet. Mo. összehasonlítása nyugati országokkal értelmetlen, mert Mo. nem nyugati ország. Ezzel az erővel azt is mondhatnád, hogy Mo-n miért nem kap egy középiskolai tanár 2 millió forint fizetést, hiszen Svájcban annyit kap.

Ha egy ország nagyon gazdag, megengedheti magának, hogy magas szociális kiadásai legyenek, s visszavegyen a hatékonyságból szociális szempontok miatt. Mo. Albániához áll közelebb, nem Ausztriához. S osztrák adórendszerrel Mo. NEM fog fejlődni.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 21:55:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Magyarország tényleg nem Ausztria, CSAK ÉPP UGYANAZT A MELÓT VÉGEZZÜK, SŐT TÖBBET!

Csak nálunk háromszor négyszer nagyobb a kizsákmányolás, mert az állam gyenge és az oligarchák, multik irányítják, hozatják a munkavállalókkal kapcsolatos törvényeket, ellentétben Ausztriával, ahol működik a Sozialpartner.

www.sozialpartner.at/

politikus-omm 2013.01.10. 21:57:07

@Anyád, a szúnyogok!!!: Ausztriában egy hajvágás 30 euró, a lakbér minimum 500. Van más hülyeség is a tarsolyodban?

Mi közünk nekünk Ausztriához egyébként?

politikus-omm 2013.01.10. 21:58:24

@Anyád, a szúnyogok!!!: 2010 óta dolgozol többet mint az osztrák?

Szívódj már fel idióta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.10. 21:59:19

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Kizsákmányolás nem létezik, ezek elavult XIX. századi fogalmak a százszor megcáfolt marxizmusból. Azaz erre hivatakozni eleve hülyeség.

Ezen kívül Mo-n nem ugynaaz a gazdasági szint, mint Ausztriában, így a fizetések sem lehetnek ugyanazok.

Szociális törvényekhez gazdasági alap kell.

Persze hozhatsz törvényt, hogy mostantól a minimálbér legyen félmillió forint, de a hatása az lesz, hogy a munkaadók 90 %-a elmegy az országból, s akkora nyomor lesz, mint eddig sosem.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 22:05:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

És mekkora gazdadasági visszaesés kell ahhoz te neoliberális próféta, hogy még hatékonyabb legyen ez az überhatékony, überigazságos rendszer?

2009 óta tart a kvázi egykulcsos adó.
Azóta visszaestünk a 2000es évek elejei gazdasági szintre, újra nem érjük el a 89 előtti fejlettséget.

Jövőre se lesz gazdasági növekedés.
Az elkövetkezendő 10 évben 2% körüli gazdasági növekedést jósolnak.

Kurva hatékony,mivel az állam arra ösztönzi a magasabb jövedelmek tulajdonosait, hogy fokozzák a tőkekiáramlást végtörlesztéssel és hasonlókkal.

És kurva igazságos, mert már négymillió ember él a szegénységi küszöb alatt.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 22:15:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Kizsákmányolás nem létezik, ezek elavult XIX. századi fogalmak a százszor megcáfolt marxizmusból."

Életedben nem dolgoztál te élősködő kommunista fasz!
Te szánalmas hülye, épp azok hirdették ezt 89 előtt, hogy nálunk nincs kizsákmányolás, akiket hangzatosan támadsz.

Mondom,hogy komcsi voltál te, a legvadabb hites fajta!

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 22:21:11

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Amúgy a kínai kommunista elvtársaid máig ezt hirdetik, hogy náluk nincs kizsákmányolás, miközben milliószámra adnak el tizenéves kölköket 12-16 órás műszakokra rabszolgának.

hondamonda 2013.01.10. 22:24:01

@Anyád, a szúnyogok!!!: "Itt az 5000 milliárd:
A költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok
2011 - 4 211 296
2012 - 4 979 175 millió forint "

Tehat ez a penz egyenesen Orban bankszamlajara megy?

"Mondom, onnan indulj, hogy az állami költségvetés 15-16.000 milliárd."

Inkabb onnan kene kiindulni, hogy globalis gazdasagi verseny van. Aki tobbet kolt rezsire (nyugdijra), az lemarad.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 22:26:59

@politikus-omm:

Semmi, Ausztriában demokrácia van, nálunk pártokrácia és oligarchiák uralma, ugyanaz,mint 89 előtt.

Amúgy 30 Euroért már nem nagyon vágatsz nálunk hajat, legfeljebb a szomszédodban, és 500 Euro alatt se nagyon találsz családnak való normális albérletet.
Sőt, Berlin keleti felében olcsóbbak a jóval magasabb színvonalú, komfortfokozatú és alapterületű albérletek, mint nálunk.
Ha szar a szociális helyzeted, akkor még az állam is támogat.

politikus-omm 2013.01.10. 22:33:07

@Anyád, a szúnyogok!!!: Akkor mit keresel itt? Ausztriában demokrácia van itt meg pártokrácia...:)) Ezt jól fogod látni amikor Tirolban fejed a kecskét.

Amúgy 30 Euroért már nem nagyon vágatsz nálunk hajat, legfeljebb a szomszédodban, és 500 Euro alatt se nagyon találsz családnak való normális albérletet. - Muha-haha-hihi

Miért nem a hírcsárdán humorkodsz?

Miért nem mész Berlinbe ha olyan olcsó? Hmm?

hondamonda 2013.01.10. 22:35:06

@Anyád, a szúnyogok!!!: A visszaesesunket nem az egykulcsos ado okozza, hanem az allami tuladoztatas. Azokban az orszagokban, akikkel versenyzunk a toke idecsabitasaert, a munkahelyeket teremto beruhazasokert ez joval alacsonyabb. Szlovakiaban peldaul egysegnyi netto jovedelem utan feleannyi adot kell fizetni, mint itt. Ilyen fejlettsegu orszag nem teheti meg, hogy egy gazdag tokes orszaghoz hasonlo ujraelosztasi szintet tartson fent.

Hiaba van egykulcsos, ha az 50%-os! Aki azt akarja, hogy ennel tobbet adjak be a kozosbe, az bekaphatja!!

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 22:38:42

@hondamonda:
"Tehat ez a penz egyenesen Orban bankszamlajara megy?"

Oda is, meg a jól fizetett klientúrának a bankszámlájára.

"Inkabb onnan kene kiindulni, hogy globalis gazdasagi verseny van. Aki tobbet kolt rezsire (nyugdijra), az lemarad."
Hehe, ez Matolcsy és Orbán dumája, ők már nem is Kínával, hanem Afrikával akartak már tavaly is versenyezni.
A 47 ezres rabszolgabér már versenyképes az afrikai minimálbérrel.
Zambiában a nyáron akasztottak fel kínai rabszolgahajcsárokat, akik a 230 dolláros minimálbért se akarták kifizetni.

GERI87 2013.01.10. 22:48:31

"Nem az egyszerű választópolgár tehet róla, hogy a politikusok az ország hosszú távú érdekeinek képviselete helyett a saját hatalmuk megőrzésére koncentrálnak, és szavazatokat vásárolnak."

Dehogynem! KI más? ők szavaznak rájuk, azok meg kielégítik az igényeket, sajnos erre van igény.
A pártalapítás is állampolgári jog nemcsak a szavazás, a felelősség tehát a polgároké.

@Anyámasszony_sanyija:

Ha az inaktívakat kiiktatnánk akkor se változna semmi, a dolgozó adófizetőknek is populista tömegpártokra van szüksége és meg is kapják.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.10. 22:49:18

@hondamonda:

Nem értesz te semmit!

Az állami újraelosztás NŐTT 2010 óta, csak épp kevesek felé áramlik.

Ők meg kiviszik a pénzt az országból, nem itt élik fel, nem itt ruházzák be.

hondamonda 2013.01.11. 00:46:36

@Anyád, a szúnyogok!!!: Igen, az ujraelosztas nott 2010 ota, holott csokkenteni kellett volna.

Mi van akkor, ha valaki az adovaltozason nyert penzet nem itt ruhazza be? (amugy leginkabb devizahitel torlesztesre forditjak) Ugyan, ha mar leadozza az altala megkeresett penz felet, akkor a maradekot hadd koltse el arra, amire akarja! Te megis mekkora hozzajarulast varsz el?

komplikato 2013.01.11. 02:51:53

@Kőmíves Kelemen: "Miért nem lehet megérteni, hogy NINCS MIBŐL?!"

MNB tartalék ...? Talán kijön belőle 4 évre, oszt' jó napot ... utána a vízözön. Szerintem annyira nem akarják megnyerni a 2018-as választásokat, mert 2020 körül már a nyakukba folyik a sok sz*r amit a nyugdíjrendszer ellen elkövettek, meg a diákhitel is!

Sir Galahad 2013.01.11. 08:14:12

@csőcsere: Meg se nyikkant senki? Mondd, hol éltél te az elmúlt 2 évben? :) Amúgy persze én személy szerint nem bántam volna, ha bevezetik, hogy csak az szavazzon, aki adót is fizet. Kiesett volna a rendszerből nem csak a sok nyugdíjas, de egy másik, igen nagy létszámú réteg, amely segélyekből teng-leng. Na, a külföld szemét ez szúrta volna, egyből fasisztarasszista ország lettünk volna... szóval nem, ez nem ment volna. Nekem az ötlet szimpatikus, de sajnos kivitelezhetetlen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.11. 08:32:47

@Anyád, a szúnyogok!!!:

Nem voltam komcsi. Talán csak 16-17 éves koromban hittem, hogy igaza van Marxnak, de ez a téveszme gyorsan kiment a fejemből.

Cervisia 2013.01.11. 10:19:49

@emzéperiksz: Ellenben az legalább igazságos volt, mert aki az adócsökkentéssel jól járt, az tényleg megdolgozott érte, nem csak a markát tartja és hőbörög. 20%-a helyből visszajön áfában, azt csak a minimálbéres demagóg parasztok állítják, hogy 200 bruttóval külföldön szórja el a pluszt az ember.

Ha lesz is újra második kulcs, azt sokkal magasabb jövedelemnél kell bevezetni, vagy még többen húznak el ebből az országból, aztán a 16%-ot is lehet sietve pótolni.

emzéperiksz 2013.01.11. 12:24:24

@Cervisia: Nem az igazságosságát vitatom, hanem a költségvetésben ezáltal okozott lyukat, és annak betömési módját.
A 20 vagy 25 százalékos általános kulcs is igazságos, amúgy meg a jövedelmek nem a munka mennyiségével állnak pariban, hanem a piacképességével. Egy szrtiptíztáncos pár óra munkával többet megkeres, mint egy takarítónő egész hónapban, de nem dolgozik többet.

"20%-a helyből visszajön áfában, azt csak a minimálbéres demagóg parasztok állítják, hogy 200 bruttóval külföldön szórja el a pluszt az ember."

- Ezt valami adattal is alá tudod támasztani, vagy csak hordasz össze hetet-havat? 2011-ben 400 milliárddal kevesebb szja folyt be, mint egy évvel korábban, és az áfa-bevétel is alacsonyabb volt abban az évben, mint 2010-ben. Szóval én a tényadatokban semmiféle bizonyítékot nem látok az állításod igazolására.

Cervisia 2013.01.11. 13:48:54

@emzéperiksz: Azt én is elfogadhatónak tartanám, hogy mondjuk 20%-ra növeljék a kulcsot. Eleve nem is értettem, miért 16% lett. Könnyebb is a 20-al számolni.

Költségvetésileg meg lényegtelen, hogy egyesek erkölcsi ismérvek alapján mennyire tartják valaki keresetét jogosnak, vagy igazságosnak, ugyan annyit adózik, mint aki beteg koalák mentéséért kap fizetést.

Bizonyítani meg úgy lehetne, hogy megnézzük a párhuzamos kísérlet eredményeit. Amit ugye a való életben nem lehet. Magyarán a válság miatt visszaesett a fogyasztás, de nem tudjuk mennyivel jobban esett volna vissza nélküle. Minden esetre egy 250 bruttót kereső nem Balin költötte el a plusz bevételét, ebben biztos lehetsz.

De vannak nem vagy csak még nehezebben mérhető hatások is. Aki keres annyit, hogy pozitívan érintette az egy kulcsos, az jellemzően olyan végzettséggel rendelkezik, ami nyugaton is keresett. Ugyan vannak szemet szúró ellenpéldák, de azért nem annyi, mint sokan állítják. Ha egy családnál a havi plusz 10-20 jelenti, hogy még nem mennek el, addig a "láthatatlan" haszna óriási a dolognak. Én most megmondom, ha a project amiben most vagyok nem fut fel, és lesz újra több kulcs, ráadásul az átlagjövedelmek környékén, akkor pakolok, és megyek. Aztán tartsák el a minimálbéresek az országot.

Simonyi Miklós 2013.01.11. 14:48:48

Akinek a nyugdíja a havi 60 ezret sem éri el, annak nevében nem lehet a hírt kommentálni. De fennáll a veszélye annak, hogy a társadalmat jobb- és baloldali érzelműek között húzott vertikális szakadék mellé egy újabb, horizontális árok jön létre a tanulóifjúság és aktív keresők (egyrészről) és a nyugdíjasok (másrészről) között, ami tragikus következményekkel járna. Ezért a magam nevében lemondok mindenféle 13. havi juttatásról, legyen az nyugdíj, kompenzáció, utalvány, vagy bármi egyéb!

emzéperiksz 2013.01.11. 15:21:47

@Cervisia: Az egykulcsos adóval a szerényebb jövedelműek az adójóváírás kiesése miatt rosszul jártak. Az ő fogyasztásuk biztosan visszaesett. A magas jövedelműek pedig válságban csökkentik a túlfogyasztásukat, helyette takarékoskodnak. Az ilyen intézkedések, amelyek a felsőbb rétegeknél több pénzt hagynak, az alsóknál meg kevesebbet, válságban nem tudják növelni a fogyasztást. Akinek még összébb kell húznia a nadrágszíjat, kevesebbet fogyaszt, aki meg eddig is mindent meg tudott venni, amit akart, az nem fog többet fogyasztani. Nem olyan nehéz ezt belátni.
Amivel betömték a költségvetési lyukakat, azok az intézkedések pedig még tovább rontották a helyzetet.

Cervisia 2013.01.11. 17:41:06

@emzéperiksz: Hát ha szerinted bruttó 200 körül van az "eddig is mindent meg tudott venni" határ, akkor vizsgáltasd ki magad.

Akik meg rosszabbul jártak, azok örüljenek, hogy eddig voltak akik a mostaninál is sokkal aránytalanabbul kifizették helyettük a közszolgáltatások árát. Amíg nem fix összegű adó van, addig hőbörgés helyett mormoljanak el egy halk köszönömöt.

emzéperiksz 2013.01.11. 20:28:16

@Cervisia: Szerintem te csak azért véded ezt a szar egykulcsost, mert te jobban jártál vele, ez elég ahhoz, hogy ideológiát csinálj magadnak a védelmében. A tények meg, hogy visszaesett a fogyasztás az alacsony jövedelműek nagyobb arányú megsarcolása miatt, vagy hogy a lyukakat tömködő különadók miatt padlón van a hitelezés és a beruházások, egy csöppet sem zavar.
Szerintem amúgy ugyanolyan kilóra megvásárolható állampolgárok, akik az egykulcsos szja-t védik, mint a 13. havi nyugdíjért egyik vagy másik pártra szavazók. Minden intézkedés mellé lehet hülye ideológiát kreálni, hogy igazságos, megérdemli meg hasonlók. A kérdés csak az, hogy eljutsz-e odáig, amit Kennedy mondott, hogy ne azt kérdezd, mit tett érted az ország, hanem hogy te mit tettél az országért, mert ha így fognád fel, akkor nem védenéd az ilyen intézkedéseket.

hondamonda 2013.01.11. 21:16:41

Szerintem nem nehez belatni, hogy az orszag problemajara, vagyis arra, hogy tobbet koltunk, mint amennyi bevetelunk van, nem az a megoldas, hogy leraboljuk a vekony, magasabb jovedelmu reteget. Azokat, akik nem gazdagok, hanem csak a nyugat europai minimalber es atlagber kozott keresnek. Igen, az alacsony jovedelmuek megsarcolasa vagy a mindenfele extra ado sem jo megoldas az alapproblemara.
Az egyetlen jo megoldas, a kiadascsokkentes. Nincs mas realis alternativa. A magyar gazdasag 50% feletti elvonas mellett remenytelenul versenykeptelen. Valoszinuleg mar most recesszios spiralban vagyunk. Sokat mernek tenni arra, hogy osszel ujabb megszoritasokra lesz szukseg, ami ujabb visszaesest indukal majd.

2013.01.11. 21:25:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Svájcban a szakszervezetek próbáltak bohóckodni azzal, hogy legyen népszavazás a munkaidő csökkentéséről, és emellett vezessenek be egy elég magas minimálbért (NB. ott, és még sok más európai fejlett országban NINCS semmiféle kormányzatilag szabályozott minimálbér).

Persze kiröhögték őket, mert a svájci melós értelmi színvonala meghaladja egy hatéves gyerek szintjét, belátta azt, hogy kb. addig lenne munkája, amíg ezeket megszavazná.
Dolgozni meg sokat szeret az ember, hiszen több munka, több pénz, nem igaz?

bolygóközi 2013.01.12. 21:29:15

@szabadmagyarnép:
Hát igen nem egy jó foglalkozás a nyugdíjas szakma.
Megcsinált apád - anyád téged, felnevelt és hol a hála??
Remélem Te kellőképpen támogatod szüleidet.

bolygóközi 2013.01.12. 21:36:00

@tff:
a hidegháború sűrűjében / 1975 előtt / , amikor a nyugati szociális ellátás minta volt a keletnek, a munkaidő csökkentés nagyon hatékony propaganda volt.
Most már a lényeg a munkaidő meghosszabbításán a munkanélküliségen van. A tőke kamata lett a mindenható, na de meddig.

bolygóközi 2013.01.12. 21:44:08

@Simonyi Miklós:
valamit nem értesz.
A lényeg az, hogy a nyugdíjasok hülyítésére adnak a választások előtt 1 hónapnyi nyugdíjat, de valószínűen nem pénzben, utalványokban.
Milyen jó PR fogás már most bedobni, mint sok minden mást is. / talán nem jó a hajó fekvése?? /

dibbler 2013.01.29. 20:58:47

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
elég lenne, ha csak sommásan leírná a véleményét, a sok eltévelyedett agyú emberrel nincs miről kommunikálni.

Pont erről szól a cikk, az agyament hőbörgők országa lettünk - valahogyan a társadalmi esztelenségből gazdasági veszteség, verseny vesztés lesz.

Az okosabbja nem akarja erre a lúzer ignoráns bandára fecsérelni a fiatalságát és rábízni az öregségét a szavazat vásárló hatalomra.
süti beállítások módosítása