A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A neokommunizmus győzelme a távközlési vállalatok felett

2012.12.15. 06:29 garmr

Az orbáni neokommunizmus már eddig is számtalan területen kényszerítette térdre a vállalkozásokat, a távközlési rendszerek akadozásáról szóló hírdömping azonban új minőséget jelez ebben a folyamatban. A KARD blogon már korábban is foglalkoztunk a szánalmasan alacsony magyarországi beruházási rátával. Tényként elfogadható, hogy a beruházások immáron olyan alacsony szintre estek hazánkban, ami nem hogy a fejlesztésekre, de bizonyos esetekben a karbantartási munkálatok elvégzésére sem elegendő. Ennek egyenes következményei lesznek az ellátási zavarok a közmű-szolgáltatásban. 

Az elmúlt napokban több olyan rendszerleállás is volt a hazai telefon- és internet-szolgáltatóknál, ami világosan jelzi, hogy az első fecskék már megjelentek az égen. Pénteken megakadt a T-Home email-szolgáltatása majd pedig órákig akadozott az Invitel rendszere is. A különböző közösségi csatornákon egész nap felháborodott hozzászólásokban szidták a felhasználók a szolgáltatókat. Ezek azonban profitorientált vállalkozások, amelyek normál piaci környezetben a bevételeikből hajtják végre a karbantartásokat és a fejlesztéseket. Nem gondoljuk, hogy ezek a cégek szentek volnának, azt viszont igen, hogy a működésük szempontjából sok ilyen hibát és leállást nem engedhetnek meg maguknak, pláne nem szándékosan. A közműszolgáltatók ellen folytatott kormányzati hadjárat immáron sikeresnek tekinthető abból a szempontból, hogy ezek a cégek (is) úgy tűnik, most már a túlélésre játszanak, a kormányzati elvonások és adóterhelések miatt a költségeiket minimálisra fogják vissza, fejleszteni nem fejlesztenek, beruházást és karbantartást pedig csak akkor végeznek amikor az már elengedhetetlenül szükséges. Ez viszont egyértelműen növeli a hibák lehetséges számát. A jövőben egyre több leállásra kell számítanunk. 

Ez a fajta kormánypolitika persze nem csak ebben nyilvánul meg, hanem olyan közvetlen károkat is okoz Magyarországnak amit már nehezebb kimagyarázni. Ilyen bizonytalan üzleti környezetbe ugyanis nem fog beruházni semmilyen normális cég sem. Ennek tükrében egyáltalán nem meglepő, hogy Magyarország helyett Romániát választja a Vodafone az új szoftverfejlesztő központjának építésére. Ez vajon hány minőségi munkahelyet és mekkora adóbevétel-kiesést jelent?

A helyzet tragikomédiáját jelzi, hogy az EU által évekkel korábban idelapátolt pénzek és az általuk megvalósult telekommunikációs beruházások is a kormányzati "stratégia" áldozatává válnak. A közműadó-terhek és a vezetékdíj miatt a kisebb településeken egyszerűen nem éri meg ezeket a hálózatokat fenntartani, pedig részben EU-s forrásokból hozták őket létre, most pedig ezeket egész egyszerűen lebontják vagy hagyják ott megrohadni. Végső esetben a hálózatokat átvehetik az önkormányzatok - és valószínűleg át is fogják venni, hogy mentsék a menthetőt - hogy ezáltal mentesüljenek az adóterhelés alól. Na de kérem, ez vajon megállja majd a helyét egy EU versenybírósági vizsgálattal szemben? Milyen ország az ahol az állami entitások adó- és ezáltal versenyelőnyt élveznek a piaci cégekkel szemben? Kommunista.

Végül pedig óhatatlanul is felmerül a kérdés, hogy vajon nem szándékos rombolás zajlik-e a telekommunikációban? Vajon nem kormányzati cél-e a digitális írástudatlanság fenntartása és az információáramlás lassítása az országban? A mindenki által elérhető közmédiumok már régóta csak a kormánypropaganda szócsövei. A szabad internet ebbe csak belezavar, nem?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

27 komment · 1 trackback

Címkék: telekommunikáció beruházások szolgáltatási hibák

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr64965971

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.15. 12:42:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

netukki 2012.12.15. 07:54:17

Lásd még a mobilfizetést, mint állami monopóliumot...

mrZ (törölt) 2012.12.15. 08:35:04

A mobilcégek, de szinte minden nagyobb szervezet technikai problémái, _jobbára_ a számítógépes rendszerük nem megfelelő kiépítése ill karbantartása miatt történik. Nincs köze a vezetékadóhoz.

Az önkormányzati tulajdonba kényszerített hálózati elemek koncesszióba adása lehetőséget teremt más szolgáltatók belépéséhez.

A kis falvak elnéptelenítése politikai döntés, agenda 21.
magyarul:
www.prof-turchany.eu/documents/Helyi_Agenda_21_utmutato.pdf

laci0011 2012.12.15. 08:40:34

Kell a pénz és kuss van!Sokba kerül a gazdag mentés és a fideszvalóság építése.Ráadásul az előző 8 évben sikerült megállítani az országot,meghiúsítani minden reformot.

KopaszMercis 2012.12.15. 08:51:19

Azert a keplet kurva egyszeru... 3 entitats kell "kiszolgalni" penzzel, a tulajdonosokat, az osszes embert (vagyis az allamot ado formajaban) es a fizeto ugyfeleket. Nyilvan ebben a sorrendben is. Az aki haragszik, az csakis az allamra haragudhat, ugyanis minden jogalap nelkul veszi el a penzt. Jo ez hazugsag, de ahhoz kepestkurva sokat von el, hogy mit szolgaltat. Ezen nem szabad meglepodni. Lusta inkompetens nepnek lusta inkompetens politikusok jarnak...

Kandeláber 2012.12.15. 09:14:05

"Nem gondoljuk, hogy ezek a cégek szentek volnának".
De, pontosan ezt gondoljátok és hirdetitek, mint ahogyan szentek a bankok és a hitelminősítők is.
Sajnos lejárt lemez, már maga Merkel is egészen másról beszél.

szemtanú 2012.12.15. 10:04:35

Azért a szürkének is van minimum ötven árnyalata. Ezek a cégek készen vették meg -tudjuk mennyiért- a privatizációnak nevezett kótya-vetye alkalmával a ma létező hálózatok kb 95%-át.Az pedig a mi (állam) pénzén épült ki. Érdekes lenne adatot látni arról, hogy mit és mennyiért fejlesztettek a profitjuk arányában azóta.
Ezzel együtt is az igaz, hogy sürgősen változtatni kellene a kormánynak a gazdaságpolitikáján.

Kandeláber 2012.12.15. 10:33:03

@szemtanú: Tegyük hozzá, hogy a kótya-vetye szerződésekben az akkori eladó - a magyar állam - "garantálta a 8 %-os profitot" a vevőnek.
Ilyen a világon nem volt máshol.

Alvarez 2012.12.15. 12:02:28

@Kandeláber: A távközlésben semmiféle 8%-os garantált profit nem nincs és nem is volt. Viszont a Matáv monopóliumot kapott Boross Péter kormányától, tudod, ő az Vezéred nagy haverja.

Kandeláber 2012.12.15. 12:10:20

@Alvarez: Nekem nincs sem Vezérem, sem Messiásom.
Egyszerűen jobban utálom a libbantakat, mint ezeket.
De mindegyiket utálom.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.12.15. 13:30:06

@mrZ: "A mobilcégek, de szinte minden nagyobb szervezet technikai problémái, _jobbára_ a számítógépes rendszerük nem megfelelő kiépítése ill karbantartása miatt történik. Nincs köze a vezetékadóhoz."

Áttételesen van, ugyanis ha a cégnek növekszik a kiadása fix bevétel mellett, akkor elkezd spórolni, aminek egy lehetséges módja, hogy a számítógépes rendszer kiépítésére és/vagy üzemeltetésére még kevesebbet költ.

biohouse 2012.12.15. 13:50:21

@Kandeláber: Poltikai irányzatokat, elveket nem érdemes utálni, legfeljebb ne értesz velük egyet, vitatod őket stb.
Vannak szimpatikus gondolatai a kereszténységnek, a konzervatívizmusnak, a liberalizmusnak, a szociáldemokráciának, sőt a szocializmusnak is.
Más kérdés, ha emberek , "politikusok" beállnak egy elvrendszer mögé, azt álarcként használva szanaszétlopják magukat.
Na ezek érdemesek az utálatra. Elvtelen gazemberek, simlis szarházik. Akár legyinthetünk is persze: "gyarló az ember."
A gyarlóságon túl is van azonban valami: a gonoszság.
Jellemzői a rosszindulat, cinizmus, értelmetlen kitolás másokal.
Na ez volna Orbán és bandája.
És ha már neokommunizmus.
Emlékezzünk Ronald Reaganre és a gonosz birodalmára.

Morcos Kartal (törölt) 2012.12.15. 13:51:09

Ezeket minden zavarja ami szabad és/vagy független, a vélemény nyilvánítástól az alkotmánybíróságon és jegybankon át a választásig minden. És mindent meg is tesznek azért, hogy ezeket korlátozzák. Bármi áron. Arra még nem jöttek rá a rengeteg sok eszükkel, hogy ebbe bele fognak bukni. Marhák.

Kandeláber 2012.12.15. 13:58:23

@biohouse: Nem politikai irányzatokat utálok, hanem azokat a személyeket, akik jelenleg bizonyos politikai irányzatot képviselnek.
Az "Alvarez" nicknevű, önmagát valószínűleg rendkívül szellemesnek vélő hozzászóló nyilván Orbán Viktorra gondolt, mint az én "Vezéremre", ezért ki kellett ábrándítanom, hogy mellé lőtt.
Hozzá kellett tennem, hogy a Messiás sem jön be.
Nem mindenki megy a vezérürü nyakába kötött kolomp után.

NIPREDIL 2012.12.15. 14:37:17

@Morcos Kartal: Csak azt nem tudtam még eldönteni, hogy Kádár vagy Mussolini legjobb tanítványai-e. Az viszont biztos, hogy pocsék kis országot akarnak létrehozni. De még ehhez is tehetségtelenek, már a végjáték eszelős és eszeveszett kapkodásánál tartanak. Sajna a romeltakarítás hosszú lesz.

mrZ (törölt) 2012.12.15. 15:23:27

@stoic79:
A hiba már megvolt a törvény előtt is.
Nincsenek benne a hírekben, de az utóbbi fél évben többszáz komoly szervezet/cég irányítási rendszerét törték fel, az adatbázisaikat ellopták, és szervereiket törölték.
Az MBA diplomákhoz nem adják a józan észt, így fordulhat elő hogy pl a T.l.n.r dolgozó, otthonról, windóz felületen távmunkázik. De hasonló helyzetű a szuperbiztonságos Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is, ami épp két hete "kapott" egy parastoo néven nyomuló "rendszergazdát", aki azóta is "kirúghatatlan".
A vezetékadó úgyis megjelenik majd a számlákon, egy kis kezelési költséggel megfejelve.(profit first)

gabest1 2012.12.15. 17:07:04

Ahogy a képviselők zsebét is előbb tele kell tömni, hogy ne korrumpálódjanak és a munkájukra koncentráljanak, úgy a multik tulajdonosai is akkor fognak a cégükre ráérni, ha már a harmadik porsche áll a medencés házuk garázsában, mit nem lehet ezen megérteni?

infrablu 2012.12.15. 17:22:48

@szemtanú: Azt hiszem olyasmiről beszélsz, amiről fogalmad sincs. A Matáv pl. a privatizációkor "kapott" hálózatával ma egy postagalambot tudna elindítani a lábán a leveleddel. Abból a technikai háttérből mára már az egérfogók sincsenek meg. Az azóta beruházott pénzt pedig magyar tulajdonban kb. ötezer év alatt tették volna bele. Ne hidd el, de sok száz milliárdról van szó, az IT szektorban nem szarral gurigáznak és a megtérülés kb 10 év, vagy soha.
De ne sajnáld a multikat, nélkülük szabadon nyilazhatnál a pusztában. (rovásírás tarsolylemez, turulpörkölt)

szemtanú 2012.12.15. 18:44:15

@infrablu: Nem tudom, lehet igazad van, de pl az Invitel - ami nekem is szolgáltat - még mindig rézkábelen hozza a netet, persze, hogy ez ugyanaz a rézkábel vagy már új, nem tudom. És, van olyan rész a városban, egy patakon túli terület ahol még mindig rádiófrekvencián továbbítják a jelet, mint huszon évvel ezelőtt. Szóval nem esek hasra a multik sirámaitól, de ez nem jelenti azt, hogy ha némi pénzt elkér az állam tőlük akkor csak a nyilázás marad. Nem kicsit vagy demagóg. Másrészt nem ők a hibásak, hanem azok akik "szaré-húgyé" eladták anno, és ezzel ők jól megtömték a saját zsebüket.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.15. 18:46:20

azért a t-home üzemzavarát rögtön Orbánra fogni, ezt szerintem csak az indexes ketrecért vállaltad be

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.15. 18:47:17

ugye van az az index ketrec, amiért leírsz egy ilyen spekulációt a t-home és invitel leállásáról és orbánról

biobender 2012.12.15. 18:53:22

@Kandeláber: "Nem mindenki megy a vezérürü nyakába kötött kolomp után. "

Nem oregem, te csak veletlenul arra setalsz amerre a nyaj menetel. Te egy egyeniseg vagy veletlenul a zorbanbirkak kozott.

G.Freeman 2012.12.15. 19:33:59

@Kandeláber: Ki mondta hogy ennek örök életre így kell maradnia?
Amikor Hornék eladták az erőműveket, biztosítaniuk kellett a hasznot, hogy az amúgy hihetetlenül sokba kerülő hatásfok-növelést, ágazati modernizációt állni lehessen.Nem kis pénzbe került volna, nem véletlen hogy az akkori állam nem tudta a saját pénzeszközeiből megcsinálni.
Mivel monopolhelyzetben vannak, állami árfelügyeletet működtetnek-verseny helyett. A cégek csak úgy vállalták ha az árfelügyelet mozgásteret ad számukra.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.12.15. 19:50:54

@infrablu:
Én is ezen röhögtem fel :D
Idén húzták körbe a kisvárosunkat optikai kábellel. De ezt is biztos a Matáv raktárában találták meg, és kiolvasztották a szakemberekkel együtt...

Szűcslaci 2012.12.15. 19:52:35

Buta vagy poster, minta föld. Gondolom, a "Vajon nem kormányzati cél-e a digitális írástudatlanság fenntartása és az információáramlás lassítása az országban?" mondatot okostelefonon szerkesztetted, HSDPA kapcsolattal. Zabáljátok a McDonaldsot, zsbetekben kétszázezres teló, hónotok alatt rágott almás noteszgép, nike cipő, lófasz láncon - és nyűszítetek. De még egy talicska követ nem toltatok arrébb ebben az országban.

Time Killer 2012.12.15. 20:46:23

@Szűcslaci: ne irigykedj, ha neked nem telik ilyesmire a közmunkából; elbasztad ha még nem is tanultál, mert most már nem is fogsz, tapló :D

biobender 2012.12.15. 21:35:31

@Szűcslaci: malacok megetetve, ganye kihordva?

Szűcslaci 2012.12.16. 06:24:44

@Time Killer: Van nekem is - igaz, saját pénzből. Tanultam is - bár 18 évesen már dolgoztam és mellette kellett tanulnom. Irigykedni? Soha...ha irigy természetű lettem volna, most én is az utcán hőzöngenék, ahelyett, hogy azon munkálkodjak, hogy nekem is jobb legyen. Te kovakő.

@biobender:

Látod, malac: még azt sem vetted észre, hogy enni kaptál.
süti beállítások módosítása