A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Hervadó Rózsa

2012.10.10. 09:30 Carnivore

Hoffmann Rózsa bizalmat kér. Nem kellene már. 2010-ben megkapta, de nem sikerült megfelelnie a társadalmi elvárásoknak. A felsőoktatás fenntarthatatlanná és a korábbiakhoz képest diszkriminatívabbá vált. A közoktatás rendszeréből csak a panaszok hangja hallatszik ki. Nem nevezhető ki államilag annyi marionett bábu iskolaigazgató, hogy el tudja nyomni a felháborodás zajait. Nem állítható föl annyi iskolaőr, hogy biztosítani tudja a szülők és pedagógusok nyugalmát. A pedagógus életpálya-modell totális kudarcot vallott.

Akit korábban is foglalkoztatott a téma, pontosan tudta, hogy ez lesz a vége, mivel a 2011-es nyilatkozatokból, elszólásokból világosan kiderült, hogy a Kormány nem biztosít költségvetést a terv mögé. Sem akkor, sem azóta. (Ennek ellenkezőjét Államtitkár Asszony sajnos a mai napig is elhiszi kollégáinak – de talán már nem sokáig.) Tavaly még annak függvénye volt a bevezetés, hogy a gazdaság milyen mértékben fog pozitívan teljesíteni: ma már – annak tudtában, hogy nem várható felemelkedés – maximum azon töprenghetnek a minisztériumban, vajon az óraszámok drasztikus emelését is elhalasszák-e tűzoltás gyanánt.

hervado rozsa.jpg

A pedagógus életpálya-modell nem volt rossz ötlet: a tanárok professzionális szakemberekké válásához egy ösztönző, egyben szigorú pedagógusminősítő-rendszer kiépítése vezetett volna el. Szerves része lett volna a teljesítményalapú bérnövekedés, a rendszeres továbbképzésre kötelezés, az esetleges eltanácsolás lehetősége. A tervezhetőség a pedagógus számára, világos játékszabályokkal: előre láthassa, mit kell letennie az asztalra ahhoz, hogy karrierje (fizetés, rang, megbecsülés, a tevékenységi körök kibővülése) fejlődhessen.

Rózsa volt, kóró lett.

Az államtitkár bizalmat kér. Megkaphatja. Bízunk benne; hogy lemond. Bízunk benne, hogy ezzel demonstrálja, mennyire nem ért egyet kormányának oktatáspolitikai elképzeléseivel. Bízunk benne, hogy végre beismeri: az elmúlt évek intézkedései kudarcot vallottak. A szakma becsületéért. Meg a sajátjáért.

Ángyánnak sikerült.

„Az egész pedagógus életpályát csak együtt lehet bevezetni. Tehát azt nem tudom elképzelni és elfogadni sem tudnám, hogy a béremelés elmaradásával együtt a pedagógus életpálya egyéb intézkedései életbe lépjenek. Dupla vagy semmi. ” – Hoffmann Rózsa államtitkár (HírTV - Kontraszt, 2012. október 7.)

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

4 komment

Címkék: oktatás magyar felsőoktatás hoffmann rózsa következmények nélküli ország ángyán józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr244828577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2012.10.10. 11:03:47

Na jó, de ha Rózsának önérzete lett volna, már réges-rég, amikor visszadobálták a terveit, lemondott volna (most függetlenül attól, hogy az elképzelései mennyire voltak jók vagy sem).

Nagyon meglepődnék, ha most mondana le.

wowerman 2012.10.10. 13:54:32

Oké hogy mondjon le, blablabla, de attól az országnak mi lesz jobb? Beültetnek oda egy bólogató pártkatonát akinek még ilyen ötletei sincsenek, és 0% esélye lesz hogy valaha is változik bármi pozitív irányba az oktatásban. Így még van 1 százalék.

efhábé 2012.10.10. 15:04:54

@wowerman: No most speciel van a fidesznek egy olyan "bólogató pártkatonája", aki még véletlenül ért is a dologhoz, sőt, vannak neki elképzelései, előremutató gondolatai. Csak ugye kellett a KDNP-nek valami konc. Ezt az embert úgy hívják, Pokorni Zoltán és nagyon ideje lenne, hogy ő üljön Rózsika helyére.

schmittpál 2012.10.10. 20:09:03

rózsa egyszer már lemonodott egyébként, ha jól emlékeszem, de viktor visszadobta– index.hu/belfold/2011/06/19/hoffmann_rozsa_lemondo_levelet_irt_orbannak/
süti beállítások módosítása