A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Szoríts meg még egyet és fogd rá a nyuszira

2012.10.04. 10:28 garmr

“We are not looking for more fiscal adjustment beyond what the government is already planning, there is no more austerity in our proposals,” Iryna Ivaschenko, the IMF’s representative in Budapest, said in an e-mailed response to questions. “But we think the adjustment can be achieved with more balanced measures, and more generally, we are looking for policies that can boost growth.”

(magyarul itt, a "Megszólalt az IMF" dobozban)

Rájár a rúd mostanában a Fideszre, a szerencsétlen sánta kutyákra meg lassan már cementes zsákokat kell kötni, hogy mégiscsak őket érjék utol hamarabb. 

A nyárutó egyik legkomolyabb kommunikációs irányvonala a kormány részéről a már unalomig tárgyalt IMF halállista volt, mely a kormány szerint elfogadhatatlan megszorító intézkedéseket követelt a folyósítandó hitelért cserébe. Az IMF ugyan később egy meglehetősen harmatos válaszban reagált a kormány horror forgatókönyvére, Iryna Ivaschenko budapesti IMF megbízott, a Bloomberg számára adott válaszai azonban már teljesen más megvilágításba helyezik a történetet.

Noha a mai IMF nyilatkozat szintén magán viseli a nemzetközi szervezettől megszokott visszafogottan púderezett stílusjegyeket, a sorok közt olvasva egyértelművé válik, hogy ez a nyilatkozat ebben a formában lerombolja a kormány kommunikációs felépítményét az IMF tárgyalások folytatásával kapcsolatban. A nyilatkozat elismeri, hogy bár az IMF kért megszorításokat korábban (there is no more austerity), egyértelművé teszi, hogy a kormány már egyébként is tervezett ilyeneket (not looking for more fiscal adjustment beyond what the government is already planning). Ez a politikai kommunikációs gyakorlatban azt jelenti, hogy a továbbiakban nem lehet az IMF által követelt intézkedésekre hivatkozni abban az esetben, ha a kormány valami népszerűtlen intézkedést tervez. Ugyancsak nem lehet a továbbiakban az IMF kapcsán (sem) a magyar nemzetet fenyegető külföldi érdekek diktátumára hivatkozni, ugyanis az a kijelentés, miszerint "olyan gazdaságpolitikát szeretnénk, amely elősegíti a növekedést" nem éppen a kizsákmányolás felé mutat. Bármennyire is szeretné azt a Fidesz.

Hungary needs to move away from “ad hoc” taxes and should create a more “business friendly” environment to boost growth and make budget financing sustainable

Világos beszéd és semmi új nincs benne, pláne hogy, már a július végi budapesti IMF látogatáskor elhangzott. Magyarország jelenleg nem tekinthető kiszámítható üzleti környezettel rendelkező államnak. A hasraütésszerűen egyik pillanatról a másikra bevezetett sarcok, a teljes iparágakat egyik napról a másikra ellehetetlenítő döntések oda vezettek, hogy a magyar beruházási ráta soha nem látott mélypontra zuhant. Ez az igazán nagy probléma. A ma beruházása a jövő növekedése. Ha ma nem hozok létre valami újat, akkor az holnap nem fog nekem hasznot hozni még a legunortodoxabb vudu tündérmesében sem. Kiszámíthatatlan környezetben pedig senki nem fog beruházni, hiszen miért tenné, ha azt látja bármikor semmivé válhat a befektetése. Beruházások híján nincs növekedés, ha pedig a beruházások már az amortizációt sem érik el akkor pedig előbb utóbb nem lesz áram meg víz sem. Növekedés nélkül az állam bevételei sem nőnek, ami az IMF mai nyilatkozat alapján pedig azért helyezi kínos helyzetbe a kormányt, mert az eddig folytatott szoríts meg még egyet és fogd rá az IMF-re taktika nem működik tovább, ha valahonnan még pénzt kell kierőszakolni a költségvetésen tátongó lyukak betömködésére. 

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

138 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz nyuszi imf hitelesség

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr154819336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mire számíthatunk? 2012.10.04. 11:31:42

Mikor jön a feketeleves? Kérdezi sok gazdasági szakember, válasz egyelőre sehol. A kormány vetít - a költségvetési lyukakat betömő valódi megszorító intézkedéseknek még körvonala sem látszódik, helyette réteg-intézkedéseket hoz - például kedvezőbb lesz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wowerman 2012.10.04. 11:24:35

te jó ég, AZ IMF MAGA A SÁTÁN! Még jó hogy itt van nekünk a jó pásztorunk

butus 2012.10.04. 18:40:16

@wowerman: Én csak azt nem tudom, hogy egy ilyen "sátáni" társaságnak miért vagyunk mi is tagjai?

No_Fidesz_No_Problem 2012.10.04. 18:43:29

Hmmm... hmmm... És akkor most mégis miről szóljon a sebtiben megrendelt, IMF-gyalázó médiakampány?

index.hu/belfold/2012/10/04/az_imf_miatt_kell_a_nagyon_surgos_mediakampany/

Habonyárpi szarba' van :D

vénkujon 2012.10.04. 18:48:55

nem értem én ezt a fura grafikont. valami olyasmit sugall, mintha rosszabbra fordulhatnának a dolgok, pedig tudjuk, hogy ez nem lehet így. a ner-rel ilyen nem történhetik.

K3rnel 2012.10.04. 19:10:06

ne már, több év kutatás és keresgélés után találtatok egy grafikont amit kirakhattok ? Kemények vagytok :D

bananarepublica 2012.10.04. 19:16:45

Termeszetesen a mediakampanyt csak es kizarolag
simicska lajosunk nyerheti mivel nalla plakatragasztok is rendelkeznek C tipusu nemzet
biztonsagi atvilagitassal.

Totof 2012.10.04. 19:17:23

@K3rnel: Azért lett ez kiválasztva, hátha te is megérted, hogy Gyurcsány balfaszsága után Viktor még nagyobb balfasz. Nem sikerült.

azbesztos 2012.10.04. 19:19:47

És miért nem lesz nekünk villanyunk meg vizünk? Mesélj?

mokusketto 2012.10.04. 19:23:45

Majd holnap Matolcsy segít a magyar gazdaság fellendítésében! Bejelent egy újabb ÁFA emelést, és az majd megold mindent!

Sikamlós Jim DiGriz 2012.10.04. 19:24:27

@vénkujon: ha kicsit is értenél a gazdaságpolitikához, akkor ki tudnád belőle olvasni, hogy a rendkívül ritka "befektetési szaturáció" állapotát érte el a gazdaság - azért nincs már több beruházás, mert már nincs hova. Lassan meg kell alapítani a Második Államkincstárat, mert az első tele van.

delano 2012.10.04. 19:28:06

Az a baj ezzel a cikkel, hogy értelmet feltételez a fidesz vallás híveiről. Ha Viktor kiáll és közli, hogy az IMF hazudott és igenis megszorítást akar, akkor azt elhiszik. Aztán, ha másnap azt mondja, hogy mégsem,akkor azt megint elhiszik. És így tovább. Az IMF mindegy mit mond, neki nem hisznek, csak mondogatják, hogy Viktorviktor.

Wl 2012.10.04. 19:28:33

Ja, az IMF azt mondta, hogy ő nem olyan, akkor az úgy is van. A tények kicsit mást mondanak, de sebaj. És itt nem csak az utóbbi listáról van szó, volt itt már korábban jó pár lista, meg az IMF által kért intézkedés, amitől csak rosszabb lett.

Ez így körülbelül annyira hiteles, mintha az Orbán most lenyilatkozná, hogy ők mindenben követik az EU akaratát, itt meg lenne egy poszt arról, hogy az EU menjen a búsba, mert nem is ellenkezünk velük semmiben... :)

vénkujon 2012.10.04. 19:29:06

@delano: kössz, kedves delano:)

Sikamlós Jim DiGriz 2012.10.04. 19:30:00

@delano: hát azt én nem tudom, én sem az iróniához, sem a szarkazmushoz nem értek. szerintem amúgy sem magyarhoz méltó mondani valamit, ami pont az ellenkezőjét jelenti. Remélem, be is tiltják majd az ilyen dolgokat mind.

Sikamlós Jim DiGriz 2012.10.04. 19:30:54

@delano: amúgy komolyan, ennyire nem tűnt szarkasztikusnak az én bejegyzésem? Tényleg van valaki, aki ilyen őszintén le tudna írni?

delano 2012.10.04. 19:34:42

@Sikamlós Jim DiGriz: Jól van - jól van, második olvasásra már átjött, késő van már nekem :)

Sikamlós Jim DiGriz 2012.10.04. 19:35:34

@delano: azért egy rövid időre kurvára megijedtem ám.

delano 2012.10.04. 19:37:42

@Wl: Tessék, mondtam én - egy fidesz hívőnek az IMF hibába mond bármit- nyilván hazudik. Csak egyet mond: miért hazudna az IMF? Mi a motivációja? Ő nem akar választást nyerni, nem érdeklik a szavazatok, neki aztán tökmindegy ki van hatalmon, max a pénzét szeretné majd visszakapni, amit odaad, és ehhez ad pár tanácsot az unortodox félhülye minisztereknek

Wl 2012.10.04. 19:37:49

És még valami: ugye az köztudott, hogy egy ország gazdaságának működését csak és kizárólag beruházások GDP arányos értéke jellemzi. Ha nem így lenne, nyilván lenne a posztban másmilyen adat is. De nincs, szóval nagy valószínűséggel így lehet.

Szóval, akkor miért van az, hogy 2008-tól kezdődően, amikor felvettük az előző IMF hitelt, ez az érték folyamatosan elkezdett csökkenni. Azaz (mivel a fentiek szerint ez az egyedüli mérőszám, ami az ország gazdaságát jellemzi), a gazdaságunk évről évre egyre rosszabb lett.

A válság nyilván nem lehet ennek oka, hiszen most is az van, és mégsem említik semelyik negatív gazdasági adat közvetlen vagy közvetett okozójaként. Az pedig a másik ok, hogy ugyebár a hitel elméletileg azért is lett volna jó nekünk, hogy mérsékeljük a válság (ami mint tudjuk hozzánk nem is gyűrűzik be, minket irigyelt fél Európa) hatásait.

OftF 2012.10.04. 19:39:18

Nem látom, hogy mi gátolna meg bárkit az IMF további bűnbakként való feltüntetésben.
Ha ezt a részt kifejtenéd bővebben, akkor tán világosabban látnék. Vagy csak túlságosan naív vagy (és nem sértésből mondom, csodára méltó a kitartás :) ).

delano 2012.10.04. 19:41:05

@OftF: ezt írtam én is feljebb

Mind meghalunk! 2012.10.04. 19:41:27

A jó emberek közügyek iránti közönyének a büntetése, hogy rossz emberek uralkodnak rajtuk.

delano 2012.10.04. 19:42:33

@Wl: Várjál, nem akkor irigyelt minket Európa, hanem most. Az 'elmúltnyócévben' minden szar volt, csak most lett minden tökéletes, ezt a köztévében is mindig mondják, és én elhiszem.

Wl 2012.10.04. 19:44:12

@delano:
Nem mondtam egy szóval sem, hogy hazudik. De abban gondolom egyetértünk, hogy attól, hogy valaki kijelent valamit, attól még nem lesz evidens az, hogy az úgy is van, és aki mást mond az hazug.
Meg kell nézni a tényeket..

"max a pénzét szeretné majd visszakapni, amit odaad"
Erre van egytejesen jó, ha úgy tetszik ortodox megoldás: nem adja oda, és akkor nem kell izgulni azon, hogy visszakapja-e.

Ha meg a piacok szeretnék a hitelt, akkor vegyék fel ők, és viseljék a vele járó pozitív és negatív hatásait :)
(gyk.: ez csak irónia volt, nem kell a közgazdasági elemzés, hogy ezt miért nem lehet kivitelezni)

Velden (törölt) 2012.10.04. 19:44:52

Mivel mindig az okos enged, már rég a hülyék uralkodnak.

Szevasztok 2012.10.04. 19:52:02

@Wl: A grafikon értelmezéséhez egy kis segítség. A beruházások szintjét első körben az amortizációhoz szokás viszonyítani. (Ezt nagy átlagban vehetjük kb. 20%-nak.) Ha a beruházási szint ez alatt van, akkor az azt jelenti, hogy az elavult, elhasználódott berendezéseket SEM pótolják újakkal, vagyis a termelőeszközök összkapacitása CSÖKKEN.

Ugye nem kell részletezni, hogy mit jelent a jövő év(ek)re nézve, ha a gazdaságban egyre kevesebb a termelésre alkalmas eszköz?

Wl 2012.10.04. 19:52:06

@delano: Bakker. Tényleg, igazad van. Ezt el kell ismernem. Akkor vedd úgy, hogy a zárójeles részek nincsenek, mivel azok csak tévedésből kerültek oda.

Nem tényleg, az a helyzet, hogy emlékeztem valami pannon pumára ami éppen ugrik a dübörgő gazdaságba. De tényleg, az máskor volt. Vagy csak egy lázálom lett volna az egész...? Fene tudja már...
De a lényeg, hogy jogos a felvetésed.

Nos, akkor folytathatjuk a nem zárójeles részekben felvetett dolgokkal?

Wl 2012.10.04. 19:55:11

@Szevasztok: Nem ezzel van a problémám, ezt én is értem. Kár magyarázni. Azt is látom, hogy a grafikon egy jpg kép, meg, hogy fekete betűkkel van írva rajta a szöveg. Bele lehet menni ezek magyarázásába is, csak nem visz előrébb. Egészen más dolgot vetettem fel, arra kellene reagálni...

flippant 2012.10.04. 19:56:53

büdösbaltás orbán esztelen kétszínű ámokfutásával lassan nagyobb károkat okoz az országnak mint a bolsevikok az emút8évben.

Szevasztok 2012.10.04. 20:02:14

@Wl: Idézlek:
"Szóval, akkor miért van az, hogy 2008-tól kezdődően, amikor felvettük az előző IMF hitelt, ez az érték folyamatosan elkezdett csökkenni. Azaz (mivel a fentiek szerint ez az egyedüli mérőszám, ami az ország gazdaságát jellemzi), a gazdaságunk évről évre egyre rosszabb lett."

Igaz fontos az a kérdés, hogy a beruházási szint mennyivel haladja meg az amortizációs szintet, és jól látod, hogy már jó ideje csökken. (Bár az IMF-fel kapcsolatos összefüggésbe hozni elég meredek...)

Az azonban egy teljesen más dimenziójú helyzet amikor azt kérdezzük, hogy mennyivel van ALATTA! (Nem azt kérdezzük, hogy mennyivel növekszünk, hanem mennyivel zsugorodunk.)

És nem elég, hogy alatta van de nem látszik a trendforduló sem.

Kopi3.14 2012.10.04. 20:19:27

@Wl: mondd, ha nincs beruházás, akkor miböl fogja a gazdaság kinöni magát, fog megjönni a kormány által áhított fellendülés? mi fog termelést generálni?

zsg? 2012.10.04. 20:27:56

A szikár tények és a kormányzati kommunikáció állításai között semmiféle korreláció nincs, ezt már megtanulhattuk a kormányváltás óta. Magyarán a kormány hazudik, reggel, délben, este. És elvárja, sőt megköveteli, hogy mi hálától bepárásodott tekintettel zabáljuk a szart, amit elénk tesznek.

Nem értem, az IMF levélben foglalt tények miben befolyásolnák a folyamatos hazudozást. Hacsak abban nem, hogy fokozzák a hazudozás intenzitását.

butus 2012.10.04. 20:32:40

@delano: Nem csak a fidesz vallás hívői a hülyék, hanem maguk a fidesz politikusok is. Lásd Rogán szövegét az IMF-el és az MNB-vel kapcsolatban:
Ám lehet - folytatta -, hogy nem ez lesz a kormány végső döntése, mert "a tárgyalópartnereink a másik oldalon elég elszántak, kőkeményen ragaszkodnak ahhoz, hogy minél kevésbé adóztassuk a bankokat, és ha már a kereskedelmi bankok adóztatásának visszavonásáról nem is tudnak meggyőzni minket, de elszántak abban a tekintetben, hogy a jegybank megadóztatásának szándékát szüntessük meg".
Ennek a hülyének az magas, hogy az MNB adóját maga a jelenlegi kormány fizetné!
Egyik zsebből, a másikba. Micsoda sok ész van itten.

garmr · http://kard.blog.hu 2012.10.04. 20:35:47

@OftF: Nyilvánvalóan meg fogják magyarázni, ahogy eddig is megmagyarázták. :)
Ugyanakkor minden megmagyarázhatatlan dolog megmagyarázása növeli kicsit azt a kritikus tömeget, amit a végén már tényleg nem lehet kidumálni. Lásd Kósa Lajos legutóbbi szereplését.

Blogger Géza 2012.10.04. 20:42:27

A kozervativizmus azt jelenti, hogy

1. csalok a grafikon készítésénél, és a 13,5%-ot (utolsó oszlop) úgy ábrázolom, hogy kb fele akkorának tűnjön, mint a 18%? (kettővel mellette)

2. múlt időnek fordítom a "beyond what the government is already planning" kifejezést, és elhallgatom azt, hogy nyilván azt is az eddigi tárgyalások határa teszi?

Majd ezek után vastag betűvel szedem a legnagyobb csúsztatást? (" Ez a politikai kommunikációs gyakorlatban azt jelenti, hogy a továbbiakban nem lehet az IMF által követelt intézkedésekre hivatkozni abban az esetben, ha a kormány valami népszerűtlen intézkedést tervez.") Miért, a kormány szerinted tökön akarja magát szúrni, azért hajt végre népszerűtlen intézkedéseket?

És slusszpoénként leírok egy ilyen mondatot, amelyik demagógiában egyszerre veri a Jobbik-ot, az LMP-t meg az MSZP-t együtt? "előbb utóbb nem lesz áram meg víz sem. "

Ha ez a konzervativizmus (hálistennek egyébként nem), akkor jöjjön inkább a baloldal, még azok sem hazudnak ennyit.

Gyurcsány ehhez képest egy igazmondó juhász...

Blogger Géza 2012.10.04. 20:44:47

@butus: Ez nem feltétlenül igaz, csak ha az MNB veszteséges, azt ki kell pótolni. Ugyanakkor az MNB-nek megvan a lehetősége, hogy nyereségesen működjön, ez irányban többféle lépést is tehet. Járai idején vastagon nyereséges volt az MNB, támadták is érte erősen balról... :)

niklex 2012.10.04. 20:46:20

"Magyarország jelenleg nem tekinthető kiszámítható üzleti környezettel rendelkező államnak. "

A vezetői meg tekinthetők beszámíthatónak. :-)

De komolyan, úgy tűnik, hogy a Fidesz/KDNP vezetésében vagy nincs meg a szükséges szellemi kapacitás az ország gazdasági irányításához, vagy teljesen el lett nyomva.

Blogger Géza 2012.10.04. 20:47:39

@Kopi3.14: A kereslet generál termelést.
Hiába esett vissza az általános beruházási ráta 2011-ben, mégis nőtt a gazdaság, és dinamikusan nőtt a export is. Tévedés azt hinni, hogy csak plusz beruházásokból lehet növekedni, ez csak abban az elméleti esetben lenne igaz, ha minden a kapacitása végső kihasználása mellett működne. Ez nyilvánvalóan nincs így.

shwarcz bácsi 2012.10.04. 20:48:10

@Kopi3.14: Közmunkából, mi másból ?

Blogger Géza 2012.10.04. 20:55:10

@Szevasztok: Marhaság. A számvitelben ált 7 év alatt írnak le egy termelő gépet, de a valóságban a legtöbb jóval tovább működik. Az épületek sem 5 év alatt dőlnek össze stb.

És feladnék neked egy rejtvényt: a gazdaság nulla körüli növekedést produkál, a fogyasztás szintén. Ellenben az ország úgy dönt, hogy a korábbi folyamatos eladósodás helyett (amiből korábban az extra beruházásokat finanszírozta), elkezdi leszorítani az adósságát. Matematikailag hogy a fenébe nem esik vissza ilyenkor törvényszerűen a beruházási ráta?

És ugye nem mindegy, hogy mi esik vissza. A síkvidéki alagutak építése erősen visszaesett, ellenben a feldolgozóipari, mezőgazdasági beruházások erősen növekedtek 2011-ben. A 2012-es év lesz várhatóan a mélypont, de ez törvényszerű a megszorítások miatt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.04. 21:07:25

@Blogger Géza: akkor remélem, ő jön vissza márciusban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.10.04. 21:26:19

@Blogger Géza: kérdésben hazudni, ez ám a bravúr. téged csupán azért látunk, mert nincs még minden blogon trollszűrő. húzás vissza a KIMbe, a tündérek már készítik a borítékodat.

dr kíváncsivagyok 2012.10.04. 21:28:42

@butus: " Én csak azt nem tudom, hogy egy ilyen "sátáni" társaságnak miért vagyunk mi is tagjai? "

Úgy,..komám,...hogy mi még saját magunkat is képesek vagyunk gyarmatosítani... ( Lásd : "Nem leszünk gyarmat" -kormány által megrendelt - tüntetés,....SAJÁT MAGUNK ELLEN ...)

dr kíváncsivagyok 2012.10.04. 21:30:57

@garmr: " Lásd Kósa Lajos legutóbbi szereplését."

Adná Isten, hogy megint megszólaljon pénzügyekben ez a seggbuta ember....mert Eurót várok a forint számlámra , és nem mindegy mennyiért váltja a bank 284 - ért,...vagy 310 - ért...amikor legutóbb megszólalt ez a barom !

Doktor Kotász 2012.10.04. 21:31:16

@Wl: Az IMF nem ad listákat a hogyanról. Nem mondja, hogy ezt meg azt csináld, csak azt, hogy a költségvetési hiány, a növekedés ennyi vagy annyi legyen, és vár, hogy ezt mivel érnéd el.

Mellesleg én a helyükben már rég azt mondtam volna, hogy viszlát.

Doktor Kotász 2012.10.04. 21:43:53

@butus: Ezt komolyan a Rogán mondta? Nem kevered a Szíjjártó Petikével? Az szokott ilyen agyilag rokkant nyilatkozatokat tenni.

ob.szerver 2012.10.04. 21:46:47

A grafikon csak ballib zavarkeltés. Szíjjártó tegnap egy műlófaszüzem avatásán megmondta, hogy az ilyen beruházások bizonyítják, hogy a kormány jó úton jár, termelési központ leszünk, az európai növekedés motorja. Ő meg még sohasem hazudott, még annyit sem, mint a főnöke.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.10.04. 22:00:39

Mondjuk az tény és való,hogy szerintük inkább mi szívjunk,mint a nyugati cégek.
De a többi csak fideszes humbug.

2012.10.04. 22:03:04

@Blogger Géza:" 1. csalok a grafikon készítésénél, és a 13,5%-ot (utolsó oszlop) úgy ábrázolom, hogy kb fele akkorának tűnjön, mint a 18%? (kettővel mellette)"

Van olyan kivetítés, hogy a jobb láthatóság miatt csak az oszlopok felső szegmensét ábrázolják. Az nincs megjelölve, hogy az X tengely vajon 0-ról indul-e.
Bár semmiképp nem elegáns a dolog, mert akkor illett volna az oszlopokat megtörni.
Szóval igazad van, ez így becsapós.
Bár a trend egyértleműen látszik, és nem pozitív.

2012.10.04. 22:07:17

@Blogger Géza:" Ellenben az ország úgy dönt, hogy a korábbi folyamatos eladósodás helyett (amiből korábban az extra beruházásokat finanszírozta), elkezdi leszorítani az adósságát. Matematikailag hogy a fenébe nem esik vissza ilyenkor törvényszerűen a beruházási ráta?"
Javaslom, olvasd el Mellár és Chikán legutóbbi nyilatkozatát. Ja, tudom, mindkettő kommunista. Mást mer mondani, mint a vezír.

ob.szerver 2012.10.04. 22:10:53

@Blogger Géza:

"ellenben a feldolgozóipari, mezőgazdasági beruházások erősen növekedtek 2011-ben."

Jobban tolod mint Szíjjártó, ez most komolyan mondom. Szíjjártó minden szaváról ordít, hogy nyilvánvaló, primitív, ostoba hazudozás. Ellenben, noha nem igaz amit írsz, kevés ember vágja kapásból, hogy hogyan alakultak tavaly a feldolgozóipari vagy mezőgazdasági beruházások, utánanézni meg lusták vagyunk.

Látod, így kontraszelektál az orbánrezsim. Hacsak, nem vagy a tagja.

zala 2012.10.04. 22:19:59

@Blogger Géza: "A 2012-es év lesz várhatóan a mélypont, de ez törvényszerű a megszorítások miatt."

nyugtass meg, hogy már jön jön jön az elrugaszkodás éve

room_101 2012.10.04. 22:48:32

" a továbbiakban nem lehet az IMF által követelt intézkedésekre hivatkozni abban az esetben, ha a kormány valami népszerűtlen intézkedést tervez"

Dehogynem, a tényektől eddig se zavartatták magukat különösen. Milyen kár, hogy a populizmust nem számolják bele a GDP-be, akkor leelőznénk Kínát is a növekedésben.

room_101 2012.10.04. 22:52:39

Ja és a világért se adnék tippeket, de ott van még vagy 80 ezer megmaradt renitens manyup tag, az 2 milla per kopf esetén úgy 160 milliárd, szép nagy lyukat be lehetne tömni vele, meg a mórest is megtanulnák a hazaárulók a miheztartás végett.

rohadjmegARCgeci 2012.10.04. 22:54:40

@zala: Bruhaha!
Csak nehogy rossz felé rugaszkodjunk.D

rohadjmegARCgeci 2012.10.04. 22:55:54

@room_101: Na és még mindig ott van a milliomosok sok sok ingatlana,luxus autója és magas fizetése,amit szintén rommá kéne adóztatni és 10 lyukat is betömhetnének az összeggel.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.04. 23:15:34

@Blogger Géza: "A 2012-es év lesz várhatóan a mélypont, de ez törvényszerű a megszorítások miatt" - ezt már hallottuk:
www.orbanviktor.hu/cikk/2011_a_megujulas_2012_az_elrugaszkodas_eve_lesz

és mintha most azon menne az aggódás a kormányban, hogy jövőre honnan lehet még 350 milliárdot spórolni. az ideihez képest.

delano 2012.10.04. 23:47:00

@Wl: "Erre van egytejesen jó, ha úgy tetszik ortodox megoldás: nem adja oda, és akkor nem kell izgulni azon, hogy visszakapja-e."

Az a dolga, hogy odaadja, ha kérik. Ezért hozták (sőt hoztuk) létre. Márpedig mi most kérjük.

elwood 2012.10.04. 23:47:50

@Blogger Géza: "A 2012-es év lesz várhatóan a mélypont, de ez törvényszerű a megszorítások miatt. "

húha, miféle megszorítások ? szájjártató tud már róla ?

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.04. 23:53:53

Az LMP országgyűlési képviselői holnap (pénteken) Pécsett lesznek.

13:30-tól látogatás a Mecsek Öko Zrt. telephelyére, Kővágőszőlősre (volt uránbánya, I. bányaüzem)

15:30-16:30 -ig Zsolnay Negyed bejárása (Márta István vezetésével)
16:30-17:30-ig Kötetlen beszélgetés a frakcióval (Zsolnay negyed Júlia termében)

19:00-től Koncert Mohácson (Trón étterem)

Várjuk az érdeklődőket, szimpatizánsokat, támogatókat!

delano 2012.10.04. 23:59:46

@Blogger Géza: "És ugye nem mindegy, hogy mi esik vissza. A síkvidéki alagutak építése erősen visszaesett, ellenben a feldolgozóipari, mezőgazdasági beruházások erősen növekedtek 2011-ben. A 2012-es év lesz várhatóan a mélypont, de ez törvényszerű a megszorítások miatt."

Jól tolod tényleg, de azért lássuk be, hogy aki ebben az országban él, az érzi, h vmi nagyon nagyon nincs rendben. 2011-ben azért volt növekedés, mert a lendület még vitte a gazdaságot. 2012-re ért be az unortodox gazdaságpolitika, és kezdett el minden, de tényleg minden szétrohadni. A bankadóval, meg a végtörlesztéssel elvették a bankok kedvét a hitelezéstől, és ezzel komplett iparágakat kúrtak szét az építőipartól a húsiparon át a sütőiparig. A költségvetés csak azért nem omlott össze, mert a zsarolással elrabolt nyugdíjvagyon egy darabig kitartott, de mostmár annak is sikerült a seggére verni, könnyen jött - könnyen ment.
Vki fent javasolta, h olvass Mellárt, én is ezt javaslom, hiszen ő mégiscsak rendes magadfajta jobboldali.

2012.10.05. 00:14:08

@Dr. Furia: Már elrugaszkodtunk. Védőháló nélkül. Ez a salto mortale. Vagy molto szartál-e? Már nem tudom, olyan bizonytalan vagyok.

2012.10.05. 00:17:06

@delano: "Márpedig mi most kérjük."
Vagy mégse? Vagy mégis? Senki sem tudja, mit akar a kormány. Egybiztos, az IMF is növekedést szeretne.
Megszorítások nem lesznek. Mondotta volt a fidesz.
Tehát nincs!

2012.10.05. 00:19:49

@Blogger Géza:" A 2012-es év lesz várhatóan a mélypont, de ez törvényszerű a megszorítások miatt. "

Gejza! Nem figyeltél? Megszorítások nem lesznek! Szégyelld magad, ilyet mondani! Nahát! Méghogy megszorítás. Ez unortodox életszinvonal növelés, te!

2012.10.05. 00:22:29

@Blogger Géza: Te Géza, egy másik blogon nem azt állítottad, hogy minden rendben a gazdaságban? Nő az export, a foglalkoztatottság, a beruházások, nő a GDP , hogy 2011-hez képest milyen remekül fejlődünk.
Most meg azt mered írni, hogy 2012 a mélypont?

dr. Balta$ár 2012.10.05. 00:43:33

1/2ázsiai 1/2csuti 1/2eszű el1/2ezte a beruházásokat...

ha évente megfelezik, akkor gyorsan tart az ország a NULLÁHOZ...

de ez a hitvány buta nép ugyis pusztulásra érett...

aztán még ott van a delikát adóspirálunk is... 27+ % áfa:)

jajrá magyarok ! jajrá fides mafia !

a fides az egy BŰNSZERVEZET,
HITVÁNYSÁG csúcsa (alkalmatlanok+gerinctelenek)

nincs1itt 2012.10.05. 06:51:00

@Blogger Géza: HA 2011 az "intenzív" ágazati növekedés éve volt, akkor milyen növekedés, aminek mélypontja(!) a következő évben van!?
A mezőgazdaság jelentős veszteségeket szenvedett el 2011-ben, ami a termelést befolyásoló gazdasági környezet totális bizonytalanságából fakadt.A feldolgozóipar pedig, erősen kapcsolódik, mi több, függ a mezőgazdaságtól. Egyszerű fidióta vagy, ennyi!

citrix 2012.10.05. 07:40:00

Mi az hogy nincs beruházás,növekedés?És a szép új gigantikus stadionok,kormányzati gépkocsivásárlások az smafu?Egyébként is nemsokára október 23,a kedves vezető kiáll a tribünre és olyan de olyan turulmadaras-sátános beszédet rittyent az őt spániel szemekkel bámuló híveinek hogy csak na.Lesz abban táltos,sámán,szent korona és fél-ázsia,küldetéstudat és szabadságharc.A kedves vezető megemlékezik az 56 évvel ezelőtti kedves vezető és sleppje bukásáról.Ez a fidesz bája :-)

butus 2012.10.05. 07:53:59

@Doktor Kotász: Ezt történetesen nem Szíjjártó mondta. Rogán az IMF előkészítő bizottság tagjaként nyilatkozott ilyen bölcsen.

butus 2012.10.05. 08:06:57

@Blogger Géza: Egy nemzeti banknak legkevésbé az a feladata, hogy nyereséget termeljen! Bár tudom, hogy neked hiába írom, hiszen okosabb vagy, mint Chikán és Mellár együttesen.

Pussy Riot (törölt) 2012.10.05. 08:55:11

Vessetek rám térkövet, cementeszsákot,
de akkor mi van ha volt IMF lista, de már elmúlt,
és történetesen a kormányzati kommunikáció az igaz?

veracity 2012.10.05. 08:56:27

A fene egye meg már a Fideszt! Úgy vártam, hogy most ősszel összeomlanak és végre becsődöl az állam, akkor el lehetett volna végre zavarni a törpe diktátort és megszüntethetnénk a demokrácia deficitet. Erre meg mit ad Isten? Viszik az állampapírokat mint a cukrot, Orbán meg fütyül az IMF-re, mert bőven van az államnak a finanszírozáshoz pénze. A krva életbe már csakugyan! Pár hónap és szegény Simor is megy a süllyesztűbe, már igazán nem tudom, miben bízhatok!

Mindegy, fasiszta egy bagázs ez akkor is!

Blogger Géza 2012.10.05. 09:04:14

@butus: Neked sem feladatod, hogy okosakat írj. De nem árt, ha mégsem. :)

Blogger Géza 2012.10.05. 09:05:53

@Könnyen elkaptuk, uram!: A kettő nem áll ellentmondásban egymással, ott az egész eddigi ciklusról beszéltem, ezen belül viszont 2012 lesz a mélypont várhatóan.

veracity 2012.10.05. 09:09:08

Nem is értem, miért nincs itt beruházás! Hiszen a termelő-szolgáltató kapacitások a magyar vállalatoknál 100%-ban ki vannak már használva, hatalmas mértékben nő a termékeik iránt a belső és külső kereslet. Tiszta hülye az, aki most nem fektet beruházásba, hiszen ahogy beindulna a beruházás eredménye, a termékeket azonnal felszívná a magyar piac. Ott a sok devizahiteles, teli vannak elkölthető pénzzel, hát kinek érdemes beruházni ha nem az ő vásárlóerejüre bazírozva? De a robbanásszerűen bűvülő világpiaci keresletre is bátran lehet alapozni a beruházásoknál! Különös vonzerőt jelent a görög, spanyol és portugál piac fizetőképes keresletének szárnyalása!

Beruházni emberek! Most van itt az ideje. Csak írjuk már alá az IMF szerődést és mindenki kap annyi kölcsönt beruházásra, amennyit csak akar!

Blogger Géza 2012.10.05. 09:12:22

@Könnyen elkaptuk, uram!: Erre Mellár és Chikán sem adott választ. :) De ha mégis, idézd be, kérlek. Egész Európa recesszióval vagy alacsony növekedéssel küzd, a "hard landing" elkerülése érdekében a legtöbb szereplő visszafogja a hitelfelvételét és beruházást. Ez tényleg nem az az időszak, amikor beruházási boomot várhatunk. A sokat szidott stadionépítések és hasonlók enyhíthetnek némileg a dolgon. Persze a sok agyatlan képes egy oldalon szidni a alacsony beruházási rátát, meg a stadionépítést és a vasútfelújítást - juj, a csúnya Közgép dolgozik! - (az állam kb ennyit tud tenni a beruházási ráta direkt növelésére)

butus 2012.10.05. 09:13:59

@Blogger Géza: Neked viszont úgy látom, hogy a feladatod, leírni azt a sok marhaságot, hiszen ezért kapod a fizetésedet.

2012.10.05. 09:17:08

@Blogger Géza: Géza! Már megint terelsz.
Arról van szó, hogy a hiány visszafogása nem feltétlen jó, mondják a jobboldali közgazdászok, mert ha sikerül elérni az 50 %-ot, amit nem tartanak lehetetlennek, akkor az csak egy dologra lesz jó. Semmi más előnye nincs. Na, mi lehet az?

veracity 2012.10.05. 09:19:15

Már csak abban hiszek, hogy 8 éven át akkorára duzzasztottuk az állmadósságot, hogy a visszafizetése most és a közeli jövőben akkora teher lesz, hogy az állam nem lesz képes támogatni a beruházásokat.

Így aztán vígan szidhatjuk a Fideszt, mert csökkenek a beruházások. Bezzeg a cseheknél, lengyeleknél! Ott van beruházás! Hehehe, ott nem mi voltunk hatalmon 8 évig!

2012.10.05. 09:20:19

@Pussy Riot: Volt IMF lista. Ez egyértelmű. Csak az ajánlás, nem követelés.
Mostanra a kormány mindegyiket végrehajtotta, csupán egy hiányzik: koncepció a növekedésre.
Az számukra kevés, hogy majd ha a német gazdaság felpörög, az húz minket is.
Tehát olcsó IMF hitel helyett, a piacról hitelezve magunkat, végrehajtották az IMF "követeléslistájában" szereplőket.

dr. Balta$ár 2012.10.05. 09:22:19

@veracity: bödös g*ci ne hazuggy...

a beruházásokhoz nincs köze az álamnak...

elég lett volna ha tisztességes jogalkotnak... és szerények...

mindenkit elzavartak... ezek MAGÁNBERUHÁZÁSOK...

amugy ez most csúnyán néz ki a grafikonon, de a gazdasági hatása HOSSZÚTÁVÚ

te agyhalott barom
remélem +gebecc az áldásos gazdaságpolitika miatt
aztán majd véggyed akkor is...

2012.10.05. 09:23:03

@Blogger Géza: " A kettő nem áll ellentmondásban egymással, ott az egész eddigi ciklusról beszéltem, ezen belül viszont 2012 lesz a mélypont várhatóan."

De, A kettő kurvára ellentmond egymásnak. Ha egy időszak alatt növekedés figyelhető meg, hogyan lehet az utolsó év a mélypont? Unortodoxia? Úgy növekedünk, hogy a mélypontot most érjük el?

Blogger Géza 2012.10.05. 09:24:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Teljesen nyilvánvaló, hogy az 50%-ot még jó sokáig nem érjük el, ezen kár filózni 2012-ben. Majd ha 60 alatt vagyunk, akkor esetleg... Mivel 52%-ról 80% fölé kúrta az MSZP három kormánya.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2012.10.05. 09:24:10

@butus: Ezek, a mások által "trollnak" nevezett egyének tényleg érdekesek. Persze ők nem a klasszikus trollok, de lehet (valószínű), hogy nem is direkt ezért fizetik őket. Jó eséllyel valamilyen fidesz apparatcsik, vagy haszonélvaző/seggnyaló, aki hitből csinálja. Ezek még akkor is hisznek majd, amikor a bunkerben már egyészetnek indul a führerük. Idióták.

butus 2012.10.05. 09:26:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: Természetesen a piacról finanszírozza magát a kormány még akkor, ha belegebedünk. Ne felejtsd el, hogy IMF hitelszerződés esetén joguk lenne negyedévenként a kormány munkájába betekinteni. Nos ez az, amit minden áron el akarnak kerülni. Vajon miért???

2012.10.05. 09:26:35

@Blogger Géza: " Persze a sok agyatlan képes egy oldalon szidni a alacsony beruházási rátát, meg a stadionépítést és a vasútfelújítást - juj, a csúnya Közgép dolgozik! - (az állam kb ennyit tud tenni a beruházási ráta direkt növelésére)"

Figyelj, fideszdroid, meg tudnád magyarázni, milyen hosszútávú hatása lesz egy stadionnak?
Akkor miért nem vasutat, közutat, repülőteret, szanatóriumot , stb építenek?
A stadion semmi hasznot nem termel Magyarországon.

dr. Balta$ár 2012.10.05. 09:27:23

@Blogger Géza: te agyatlan fidesznyik !!!!

a zálamadóságnak és a beruházásnak SEMMI KÖZE egymáshoz...

remélem pénzér vagy ijjen hüje... mert ha pénzt se kapsz...

amugy az álamadóság 2006-tól ugrott meg az önkorik miatt (megyé, városok) mongyam neked kik voltak ott hatalmon?

2012.10.05. 09:27:53

@Blogger Géza: Nem. Az elmúlt időszakot vizsgálva, jól látszik, hogy a gazdasági válságig 63% volt a hiány.

2012.10.05. 09:28:35

@butus: Ööööö talán mert a transzparencia az nem elég unotrodox?

Blogger Géza 2012.10.05. 09:31:09

@Könnyen elkaptuk, uram!: Így van, szoktasd magad a gondolathoz, attól, hogy egy ciklusban összességében növekedés van (lesz), attól még azon belül van mélypont meg csúcspont. :)

Az előző ciklus mélypontja a Bajnai idején mért 6% körüli visszaesés volt, ehhez képest ezt megússzuk várhatóan egy egy százalékos 2012-vel, és az egész ciklus összességében pozitív lesz, szemben a 2006-2010-essel, amikor a 4 év együtt is visszaesést hozott. Nem mindegy.

nixe 2012.10.05. 09:35:47

Nyilvánvaló,hogy a beruházások csökkenése a jelenlegi problémákat enyhíti, és a jövőben fog okozni gondot.
Ékes példa erre az állami tualjdonban levő közművek vagy a tömegközlekedés amelyek beruházás nélkül szétrohadnak és a jövőben még a jelenleginél is alacsonyabb szintű szolgáltatást fognak nyújtani.
Ez persze baj, de a felháborító az a tény, ahogy ezt kommunikációban próbálják eltakarni, pl. Tarlós úr, hogy az visszavett közműveknél majd megfogják az áremelkedést.A valóságban azért lesz "csak" inflációkövető áremelés (tényleg, a béreknél is lesz?)mert nem lesz beruházás a cégnél.

butus 2012.10.05. 09:36:31

@ipartelep: Azért érdekes helyen dolgozhat, hiszen megengedheti magának reggel, délben, este a blogozást. Az igaz, hogy a mai viszonyokat nem ismerem, mert nyugdíjas vasgyok, de az én időmben véletlenül sem jutott eszembe, hogy munkaidőben Internetezzek, vagy blogokba írogassak. Hiába, ezek szerint két év alatt nagyot változott a világ, ha már ezt is lehet.

2012.10.05. 09:39:25

@Blogger Géza: Géza! Nagyon unortodox vagy! Ha azt írod, hogy 2011-hez képest 2012 növekedést mutat, akkor hogy lehet 2012 a mélypont? Akkor 2011 volt az!!!

Blogger Géza 2012.10.05. 09:40:05

@dr. Balta$ár: "a zálamadóságnak és a beruházásnak SEMMI KÖZE egymáshoz..." A te kis buta fejedben... :) A valóságban nagyon is, ugyanis a beruházások jó része állni forrásból valósul meg.

873ujr3rk 2012.10.05. 09:43:10

rossz a grafikon. vagy mást ábrázol. cseréljétek vagy javítsátok.

Blogger Géza 2012.10.05. 09:43:30

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez egy részigazság, ami nem áll ellentmondásban azzal, hogy az MSZP három kormánya (D-209, Gyurcsány, Bajnai) 52%-ról 80% fölé vitte.

Amúgy most kijött az új csomag, nekem szimpatikus, bár kérdés, hogy egyes tételek tényleg hoznak-e annyit. Az ATM és a tanári dolog jól tervezhető, de a hús meg a kisker áfája...

dr. Balta$ár 2012.10.05. 09:44:53

valaki magyarázza már el a fides csicskáknak hogy a grafikon címe:

NEM: az álami beruházások...

de mind1 ugyse értik, eséjtelen... kevesebb eszük van mint a kormányuknak...

Blogger Géza 2012.10.05. 09:45:51

@Könnyen elkaptuk, uram!: A te kis buta fejedben lehet, hogy nem, de a valóságban igen. Ugyanis a stadionokban rendezvényeket tartanak (sportesemény, vásár, koncert stb.), amik ugyanúgy növelik a GDP-t, mint egy szanatórium (sőt valószínűleg jobban.)

Kopi3.14 2012.10.05. 10:45:32

@Blogger Géza: mennyi stadionokat megtöltö koncert van egy évben az roszágban? Debrecen egyedül mennyi ilyen koncertet tud összehozni? Dunaújvárosban mennyi vásár volt a csodás stadionban?

Kopi3.14 2012.10.05. 10:49:18

@Blogger Géza: a vasútépítés rendben levö dolog, dfontos, kell, az úthálózat egyidejü felújításával, a stadionépítés ellenben semmit nem hoz az ország gazdaságának, ami fenntartható belöle. Pláne nem állami feladatnak kéne tekinteni, hisz a profi sport manapság már profitorientált, így magántökével van tele, oldja meg az. A tömegsport más téma, de abba meg nem stadiont kell felhúzni, hanem kisebb sportpályák tömegét.

blah 2012.10.05. 11:00:54

@dr. Balta$ár: a kommunista felfogást nehéz levetkőzni miszerint csak az állammal karöltve lehet beruházni.

dr. Balta$ár 2012.10.05. 11:02:56

@blah: ez eccerűen hihetetlen hogy szavazó lyoggal rendelkező emberek ijjen szinten tarthatnak...

hogy a beruházás szóról arra asszociál hogy a kiráj stadiont épít...

ez eszméletlen szánalmas eu közepén a harmadik évezredben...

2012.10.05. 11:09:05

@Blogger Géza: Géza, ne mahyarázd a hülyeséget. Ha növekedés van a tavalyihoz képest, akkor a tavalyi volt a mélypont. Bármilyen időintervallumot is veszel. Tehát valamelyik állításod hamis.
Mondjuk az, hogy neked tetszik az új megszorìtó csomag, azt tudtuk. Neked már akkor tetszett, mikor még ki se jött.

Blogger Géza 2012.10.05. 11:10:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: "Ha növekedés van a tavalyihoz képest," és ezt ki mondta?

2012.10.05. 11:11:56

@Blogger Géza: stadionokban vásár. Hol? Te teljesen hülye, az tönkretenné a gyepet.

Blogger Géza 2012.10.05. 11:19:20

@blah: Nehéz levetkőznötök a tudatlanságotokat, ha azt hiszitek, hogy az állami szféra nem jelentős szereplője a beruházási piacnak. Olvass és okulj, miért is esett vissza 2011-ben a beruházok szintje:

"A legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások beruházásai
2011-ben 3,7%-kal nőttek, de a növekedés elsősorban a feldolgozóiparban tevékenykedő nagyvál-
lalatoknak köszönhető. A költségvetési szervek beruházásainak 2011. évi jelentős, 8,7%-os visz-
szaesése mögött az önkormányzati beruházások számottevő csökkenése áll. "

dr. Balta$ár 2012.10.05. 11:22:26

@blah: monta neki vki... hogy az álam nem szereplőlye beruházásnak?

blah 2012.10.05. 11:30:01

@Blogger Géza: papa, nem azt mondtam, hogy egyáltalán nincs köze, de nem feltétlen szereplője. A beruházások visszaesése meg nem az állam pénztelensége miatt történt. Persze ezt magyarázhatom egy fidesz droidnak.

delano 2012.10.05. 11:39:39

@Blogger Géza: Gézám, válaszolj lécci nekem is, tényleg kiváncsi vagyok mit fog írni a megmagyarázhatatlanra....

Blogger Géza 2012.10.05. 11:49:00

@blah: Akkor miért volt növekedés az 50 fő feletti vállalatoknál, és visszaesés a közületi beruházásokban?

Blogger Géza 2012.10.05. 11:50:37

@delano: Mi a konkrét kérdés, kicsi huszár, mi nem világos még? :)

blah 2012.10.05. 12:05:14

@Blogger Géza: nos a feldolgozó iparban amire ugye hivatkozol, ott volt jelentős bővülés, de nemzetgazdasági szinten, amit jelen esetben figyelembe kell vennünk ha nem akarunk csúsztatni, 4,5%-os visszaesés volt a beruházásokban. Tündérmese reloaded. Valamint lehet, hogy volt jelentős beruházás volumen a feldolgozó iparban csak éppen az iparágra vonatkoztatott megrendelésállományuk csökkent 8% körül. Ezt nem az export csökkenés generálta. Szóval minden szép és jó.

Blogger Géza 2012.10.05. 12:08:26

Ezt még így mindnyájatoknak bemásolom, hadd örüljetek hét végén is. :)

Az elkövetkező két hétben két olyan amerikai vállalat is bejelenti magyarországi bővítését, amellyel Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára tárgyalt a nyár folyamán az Egyesült Államokban.

A vállalatvezetők pozitívan értékelték a kiszámítható és stabil magyarországi befektetői környezetet, valamint a magyar emberek szorgalmát és szakértelmét, ami mind-mind hozzájárult az ország számára kedvező döntés meghozatalához - olvasható a sajtófőnök tájékoztatásában.

www.napi.hu/magyar_gazdasag/szijjarto_ket_amerikai_ceg_is_bejelenti_hamarosan_magyarorszagi_boviteset.533256.html

garmr · http://kard.blog.hu 2012.10.05. 12:13:39

@Blogger Géza: Na de most érted. Nem azért váltottunk rendszert, mert nem azt akartuk hogy ne az állam legyen a főszereplő? :)
Ahhoz ami te akarsz, szépen vissza kell menni Kádár alá és élvezni az állam jótékony beavatkozását.
Vagy már most is ez történik? Elvégre a jelenlegi kormány is a kommunizmusban szocializálódott, meg is látszik, hogy bolsevik kutyából nem lesz nemzeti szalonna. :)

2012.10.05. 13:49:25

@Blogger Géza: "Ha növekedés van a tavalyihoz képest," és ezt ki mondta?"

Te. Már nem így van? Gyorsan változik a véleményed.

2012.10.05. 13:53:02

@Blogger Géza: Majd várjuk meg a konkrétumokat. Ezt szargyártó hivatala nyilatkozta. Annyit is ér.
Nem lesz megszorítás!

Blogger Géza 2012.10.05. 13:55:23

@Könnyen elkaptuk, uram!: Javaslok egy alapfokú olvasási tanfolyamot így elsőnek. Utána egy alapfokú közgazdaságit-statisztikait. :)

2012.10.05. 14:12:30

@Blogger Géza:
Én meg azt javaslom, hogy húzd ki a fejed Matolcsy seggéből, aztán próbálj meg igazat mondani.
Tudod, aki hazudik, az csal...

2012.10.05. 14:14:39

@Blogger Géza: www.mfb.hu/sites/default/files/mfb_periszkop_2012_julius.pdf

Tudom, hosszú és nehéz, elemezni meg nem tudod, de legalább én megpróbáltam...

Blogger Géza 2012.10.05. 14:16:25

@Könnyen elkaptuk, uram!: Mit próbáltál meg? Megpróbáltad elolvasni, de nem ment? Megértem... :)

2012.10.05. 14:18:16

@Blogger Géza: Szóval? Melyik stadionban rendeznek vásárokat, mennyi a bevétel?

2012.10.05. 14:20:40

@Blogger Géza: Szóval érveid már nincsenek. Stadionhuszár. Hogy te mennyire zseni vagy! És még itt vagy? Neked már rég Brüsszelben kéne adni a tanácsokat a gazdasági válság leküzdésére. Ha a spanyolok tudnák, hogy csak stadionokat kell építeniük....
Ennyire buták ezek, na!

2012.10.05. 14:24:58

@Blogger Géza: Erdős Tiborról hallottál már? Tanulmányozd a munkásságát. A gazdád annaka törvényszerűségnek megy szembe, amit ő írt le.

Blogger Géza 2012.10.05. 14:29:07

@Könnyen elkaptuk, uram!: Kérdezd meg őket, rendszeresen vannak sportcsarnokban és hasonló helyeken vásárok, kiállítások. De te olyan buta vagy, hogy még ezt sem tudod. :)

Blogger Géza 2012.10.05. 14:31:02

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ki a fene az én gazdám, és mi köze Erdős Tiborhoz???? Egyre kevésbé tudom követni, amiket írogatsz, szerintem pihenj egyet, jó hétvégét! :)

2012.10.05. 14:37:12

@Blogger Géza: Konkrétan a Diósgyőr managere a barátom.

2012.10.05. 14:40:53

@Blogger Géza: A te gazdád a fidesz. erdős Tibor pedig közgazdász, a fordított összefüggés rendszerét fogalmazta meg. Technikai fejlesztés nélkül nincs beruházás, és beruházás nélkül nincs fejlődés.

2012.10.05. 14:41:44

@Blogger Géza: Tehát, hol vannak vásárok? Tényeket, légyszíves!

2012.10.05. 14:44:58

@Blogger Géza:" Kérdezd meg őket, rendszeresen vannak sportcsarnokban és hasonló helyeken vásárok, kiállítások."

Most nem tudom, hazudsz-e, vagy csak olvasási nehézségeid vannak.
NEM sportcsarnokról, hanem stadionokról (konkrétan debreceni focistadion) beszéltünk.
Vagy felétek sportcsarnokban rendezik a football meccseket? Szép nagy lehet!

zala 2012.10.05. 23:25:47

kedves géza lehet, hogy a fideszes 10% elrugaszkodásszerű növekedést mutat az előző kurzushoz képest, de fogadd el, hogy a pragmatikus többséget nem fogod meggyőzni semmilyen cizellált szofisztikával arról hogy jó irányban mennek a dolgok, amíg a pénzáraknál többet fizetve durván kevesebbet visz haza, mint korábban. persze tudom az államháztartás hiánya bizonyos gondosan megválasztott mutatók szerint javult. ennek én is örülök ám.

KG2000 2012.10.08. 11:24:16

Az egész érvelés azért hamis ALAPVETŐEN, mert az ábrából is világosan látszik, hogy 2002 és 2008 között csak úgy dőltek a beruházások, mégis csődbe ment az ország, mégis vissza kellett venni a 13. havi nyugdíjat, amit 2002-ben adtak, hogy egy példát említsek a 2009-es megszorításokból. Ez a rendkívül egyszerű tény BIZONYÍTJA, hogy az egész érvelésrendszer, mintha azok a statisztikák zöld grafikonokkal azt jelentenék, amit a Kard végkövetkeztetésként lehoz. Egy nagy frászt.

KG2000 2012.10.08. 11:27:34

"not looking for more fiscal adjustment beyond what the government is already planning" És az IMF pedig mindig igazat mond, na persze. Másrsézt viszont ez csupán a 400 milliárd Ft-os MEGSZORÍTÁS!!!!!!!!!!! jóváhagyása, tehát 400 millirdos megszorítást KÖVETELT az IMF.
süti beállítások módosítása