A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A nép elutasítja a regisztrációt - beleáll a Fidesz?

2012.09.27. 09:57 timargabor

Schmitt és a családon belüli erőszak után újabb 80%-os ügy körvonalazódik, ez azonban sokkal direktebb módon érinti a Fidesz hatalomtechnikai elképzelését: a választás előtti regisztrációt.

A regisztráció lényege, hogy valamilyen módon jelezni kell a hivatalban hogy majd én szavazni akarok (a részletekbe nem mennék bele, pro érvek pl. itt, kontra meg itt), és aki erről lemarad, az nem vehet részt a választáson.

Erről készített közvéleménykutatást a Medián, és eredményeiről az ATV és a HVG is beszámol. Az eredmények figyelemreméltóak, némiképp váratlanok. A megkérdezettek 80%-a utasította el az előregisztráció elvét - és a mára megmaradt Fidesz-tábor nagyjából fele is az elutasítók csoportjába tartozik. 75% szerint a módszer inkább sérti a demokratikus elveket, semmint erősíti azokat. Tudom, lehet mondani, hogy ugyan már, a Medián - tekintetbe véve, hogy a korábbi választások tényleges eredményeit ők saccolták meg a legjobban, a posztban elfogadom ezeket az eredményeket.

80-20-rule.gif

És ez az a pont, ahol a Fidesznek nagyon el kell gondolkodnia, hogy nem veszít-e sokkal többet a réven, mint amennyit esetleg megnyer a vámon? 80% ellen egy tömegpártnak nem szabad mennie! Kormányon, kétharmaddal, alkotmánymódosítással: pláne nem! Ezt két hete pontosan tudták, ámde az egy olyan ügy volt, amelynek nem volt közvetlen köze a hatalomhoz, hatalomtechnikákhoz, a mostani viszont a legközvetlenebbül ahhoz kapcsolódik.

A fenti kérdéshez képest talán másodlagos, egyébként viszont nem: abban egyetérteni látszanak a közvéleménykutatók (igen, a Századvég is), hogy 13% körüli azon választók száma, akik szavaznának, de nem regisztrálnának. Tudom, hogy ez egy képlékeny dolog és a gyakorlatban nem lesz ennyi, ugyanakkor minden olyan polgártársunk, aki elmegy szavazni, és ott közlik majd vele, hogy regisztráció hiányában szabad hazamenni, egy-egy súlyos ellenérv az egész rendszer ellen.

Nem tudom, tud-e a Fidesz itt visszakozni. És ha ez felvetődik, akkor azért meg kéne próbálniuk utólag azt is felfedni: honnan is jött ez az ötlet? Ki, vagy melyik testület volt az a Fideszben, aki vagy amely ennyire elszakadt az ország többségi véleményétől egy olyan ügyben, aminél nem igazán van fontosabb most hazánkban?

Nagyon veszélyes lehet ez az egész a Fideszre. Ha a közvélemény tényleg így áll, ők meg ragaszkodnak a regisztrációhoz, akár még az összefogás alapját is szállíthatják az eddig leginkább a "ki kivel nem" játékra összpontosító kormányellenes politikai erőknek. Ez végül is olyan ügy, ami mellett elég széles kiállás valószínűsíthető, és csak egyszer döbbenjen rá a 80%, hogy tényleg többségben van, onnan jöhet a fideszes lefelé spirál, amúgy Öszöd-módra. A mindenvédelmi megbízott szóvivő asszony ezt már nem fogja tudni kimagyarázni.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

292 komment · 5 trackback

Címkék: közvélemény-kutatás előregisztráció magyar demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr624805865

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sírvaröhögős törvényjavaslat-paródiát nyújtott be az előzetes regisztrációhoz Szanyi Tibor 2012.09.27. 13:37:07

“E törvény erejénél fogva feliratkozottnak minősülnek azok, akik a korábbi kormányzati konzultációk során visszaküldött válaszaikban hiánytalanul eltalálták a Kormány előzetes szándékát, illetve minden kétséget kizáróan egyetértettek a Kormány el...

Trackback: Összeesküvés-elméletekkel mossa a Fidesz az egyszeri szimpatizánsok agyát 2012.09.27. 13:32:29

A fanatizált narancsdroidok hamarosan a gyilkolásra, netán a kollektív öngyilkosságra felszólító üzenetet is megkapják majd? Számos értekezés olvasható a neten a történelem nagy diktátorainak elmeállapotáról, a diktátori elme és a paranoia, valamint a ...

Trackback: Bizalom tolvaj politikusok 2012.09.27. 12:52:08

Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás. Bármilyen választáson, szavazáson lennie kell igen, nem és tartózkodom lehetőségnek. Tehát a listás szavazásnál is, az egyik pártra, egyik képviselőre sem választásnak. Egyik Pártra S...

Trackback: Egyikre pártra sem. Legyen az is egy érvényes szavazat! 2012.09.27. 12:17:13

Mik is a legnagyobb és alapvető fő gondok hazánkban? Már régebben felsoroltam és most a szavazási bojkott és feliratkozás mizéria miatt talán elgondolkoznak rajta egyesek. Mert nem csak én, hanem egyre többen ebben, vagy hasonló változásokban látják a ...

Trackback: Pártok akadályozzák a közmegegyezést 2012.09.27. 12:02:44

Szórakoztató képes erkölcstan és etikaoktatás. Bármilyen választáson, szavazáson lennie kell igen, nem és tartózkodom lehetőségnek. Tehát a listás szavazásnál is, az egyik pártra, egyik képviselőre sem választásnak. Egyik Pártra S...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.27. 10:33:01

Nem érdekli a fideszt az ilyesmi, ők egy igazi bolsevik szemléletű párt, egyszer 2/3-ot kaptak, így az már mindig, mindenkor, minden ügyben érvényes és punktum.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.09.27. 11:27:46

"...a Fidesznek nagyon el kell gondolkodnia..." :-)

Ahogy @MolnarErik: is felismerte, a tagság a KB-tól (emeszempé Központi Bizottsága, a ma születettek kedvéért) várja, ... akarom mondani a frakció vezető úrtól várja a véleményét. Jut is eszembe pártunk és kurmányunk helyett újabban, vagy 22. éve, többpártunk és kurmányunk van, igaz a gondosan kontraszelektált "minőség" változatlan maradt. :-(

Magyarul ha szoktak is gondolkodni a narancsos-eftársak, azt nagyon gondosan titkolják. Majd megkérdezik a véleményüket a flotta parannoktól.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2012.09.27. 11:48:15

"80% ellen egy tömegpártnak nem szabad mennie" Miért nem? Tudunk mit csinálni? Nem. sajnos.
"..hogy regisztráció hiányában szabad hazamenni, egy-egy súlyos ellenérv az egész rendszer ellen"
És ki tudja fejezni ezt az ellenérvet? Pont hogy nem!
"ennyire elszakadt az ország többségi véleményétől" Elszakadt ő már attól nagon sok mindenben, és eddig sem hatódott meg.

Matróz Kommandó 2012.09.27. 11:48:19

Off
1. A logón látható fegyver nem kard, hanem szablya.
2. A hüvely nem tipikus viselési helye a nemzeti színeknek.
On
Üdv

Kutchek (törölt) 2012.09.27. 11:48:51

Na és?
Az, hogy még a fideszes szavazk nagy részének sem tetszik, nem azt jelenti, hogy nem is fognak a fideszre szavazni.
A 20% meg alig várja, hogy felkokárdzáva regisztrálni induljon.
Aztán meg átrajzolták a választókörzeteket, lesz 5 napjuk, hogy eredményt hírdessenek. És soko-sok mindent tehetnek még, ha netán lenne egy elenzék, amelyik esetleg fenyegetné.

wowerman 2012.09.27. 11:54:38

A vak fidesz hívők úgyis a 20%-ban vannak

Jimbo75 2012.09.27. 11:59:30

Nem vagyok fideszes, ugyanolyan szarnak tartom, mint az mszp-t, de azt nem látom be, miért van ez a nagy köpködés a regisztráció miatt...

Blogger Géza 2012.09.27. 12:04:59

"minden olyan polgártársunk, aki elmegy szavazni, és ott közlik majd vele, hogy regisztráció hiányában szabad hazamenni, "

Minden ilyen ember egy komoly érv lesz az OPNI újranyitása mellett. :) Már most erről szól minden, a következő másfél évben is téma lesz, ha valaki ennyi idő alatt nem érti meg, hogy regisztrálnia kell, az tényleg mire föl szavaz?

Másfelől minden egyes elkerült buszoztatás, konzervért vett szavazat egy ellenérv lesz a rendszer mellett. (Ezeket persze nem lehet mérni.)

Érdekes, a halálbüntetés bevezetésénél nem láttam ilyen szépen manipulált (betűnagyság ugye) százalékos mérlegeket, ott is szembemegy a legtöbb párt a közvéleménnyel, mégse történik semmi.

Az emberek általában azt tartják természetesnek, amit megszoktak, ha nálunk eddig is az lett volna, és most akarnák eltörölni, lehet, 80% azt is ellenezné.

Szerintem ez nem egy olyan kérdés, ami az embereket annyira lázba hozná, hogy ettől máshova szavaznának.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.09.27. 12:05:05

Egyik Pártra Sem

Küldetés
Alapítani kell egy mozgalmat, egyesületet, pártot. A neve: Egyikre Sem. Jelvénye a teljes fehérség. A fő célja, hogy egy ilyen szavazat is érvényes legyen és számítson. Szerintem, a szavazólapon elég sokan beikszelnék.
Leírás
I.§. Bármilyen választáson, szavazáson lennie kell igen, nem és tartózkodom lehetőségnek. Tehát a listás szavazásnál is, az egyik pártra, egyik képviselőre sem választásnak. Az e nélkül lefolytatott választások lényegében választási csalások.

II.§. Hasonlóan, mint a gazdaságban a monopolellenes törvények, a politikában sem lehessen egyik pártnak és semmilyen tömörülésnek, vagy egyénnek sem 48%-ot
meghaladó törvényalkotói és hatalmi befolyása. Ezzel el lehet kerülni a 1948-1989 tartó egypárti és a jelenlegi 2010-től tartó többpárti diktatúrát. A pártok inkább csak akadályozzák a közmegegyezést.

III.§. A parlament és a közvetett demokrácia egy elavult intézmény. Helyette meg kell teremteni a közvetlen és kiszélesített demokráciát. 200-400 ember sohasem dönthessen egy ország érdeke felől. Azok maximum a szavazásra feltett változatokat előkészíthetik és megvitathatják. Minimum 250 000 fő, sokkal gyakoribb váltásban, mint 4 évenkénti választás, szavazzon meg minden egyes fontosabb törvényt. Ennek lehetőségei már régen megvannak.

IV.§. Ameddig átmenet van a közvetettből a közvetlen demokráciába, addig is az országgyűlésben minden szavazás titkos. Tilos és súlyosan büntetendő a frakciófegyelemből elvárt, vagy elrendelt szavazási rend. Jelenleg, a kötelező szavazás elrendelése miatt, elég lenne 4 embernek, egy-egy pártonként, ülni szavazáskor. A többi csak díszletnek ül, vagy alszik bent.

www.facebook.com/EgyikPartraSem

2llkedő 2012.09.27. 12:08:35

@Jimbo75: "nem látom be, miért van ez a nagy köpködés a regisztráció miatt..."

És azt belátod, hogy miért kell, miért jó a regisztráció?
Mert elmesélhetnéd!

Jimbo75 2012.09.27. 12:11:53

@félázsiai 2llkedő: Szerintem, aki szavazni akar, az nem hal bele, ha elbattyog a kijelölt hivatalba, vagy akár neten, vagy mit tudom én hol, jelzi az igényét, hogy szavazna. Legalábbis nekem nem okozna törést az életemben...

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2012.09.27. 12:15:51

Röhej ez az egész, blattyogjunk, meg kinyomtatott borítékos levélben levelezzünk dolog.

MIÉRT NEM SMS-en, INTERNETTEN keresztül szavazunk?

Nem 4 évente, hanem akár havonta, vagy hetente is a fontosabb kérdésekben.

Kotkodus 2012.09.27. 12:16:54

@Blogger Géza: nem tudok a halálbüntetés ilyen arányú általános támogatottságáról (azt el tudom képzelni, hogy ha kiemelten felháborító egy bűntény akkor ideiglenesen többségbe kerülnek a halálbüntetést követelők). nyílván van forrásod is...

Zest 2012.09.27. 12:18:14

Én speciel örülök a regisztrációnak, mert így sok olyan ember, aki csak egy X behúzására képes (azt is csak némi ellenszolgáltatásért cserébe), ők majd most jól kimaradnak a szavazásból.

2llkedő 2012.09.27. 12:19:18

@Jimbo75: "Szerintem, aki szavazni akar, az nem hal bele, ha elbattyog a kijelölt hivatalba,"

A kérdésre még nem adtál választ. Miért kell és miért jó a regisztráció? Mert ha semmi pozitívum nincs benne, akkor mi értelme?

Zest 2012.09.27. 12:23:26

Választások 4 évenként vannak. Az ott elért eredmény a következő választásokig él. Ez a DEMOKRÁCIA egyik alapszabálya.

Nem értem, ezek után miért nem csinálhatna azt a fidesz, amit szeretne? Hiszen 2/3-ot kapott. És ez nem aznap délutánra szólt, hanem a 2010-2014-es időszakra.

Mindenki úgy ment el szavazni, hogy bármi is lesz az eredmény, az 4 évig úgy marad. Ezek után miért sír napról-napra a szátok a különböző blogokon, hogy a fidesz miért mert a nép akarata ellenére cselekedni??!

A fidesz most azt csinál, amit szeretne, hiszen 4 éves időszakra megkapta a 2/3-ot. Ezt fogjátok már fel, légyszi és viseljétek ember módjára a 2010-es vereséget, légyszíves. Köszönöm!

Blogger Géza 2012.09.27. 12:25:19

Amúgy érdekelnének a kérdések, ha megvannak írásban, hogy pontosan mit, hogyan, milyen sorrendben kérdeztek, mert ugye ezzel szépen lehet manipulálni a válaszokat. Meg hogy mit nem kérdeznek meg.

Pl. szerintem ez valahogy így lenne korrekt:

1) Hallott-e az új választójogi törvénytervezetről.

Ha nem, már elve kérdés, mennyire mérvadó a véleménye, hogyha a kérdezőbiztostól tudja meg, mi is folyik az országban. Mennyire ismeri így a részleteket, ellenérveket?

2) Milyen intézkedésekről hallott. (Ha nem említi a regisztráicót, aligha hozza lázba.)

3) Tudja-e, hogyan regisztrálhat majd. Mert ha gőze sincs róla, hogy ítéli meg?

4) És akkor mennyire szimpatikus neki, hogy

a) csak egy forduló lesz
b) nem lesz kopogtatócédula
c) előzetes regisztráció lesz

stb.

pl. támogatom/ közömbös / ellenzem /nem tudom megítélni stb. És akkor megnézni, hogy az egyes dolgok mennyire szimpatikusak annak, aki egyáltalán tudja, mi várható, vagy csak biztostól hall róla először...

Nyilván ha megkérdezték volna az embereket azelőtt, mikor 20%ról 25%ra emelte az áfát az MSZP, vagy most 25%-ról 27%re a Fidesz, nem hiszem, hogy 20% is támogatta volna... Mégis meglépték, mert nem lehet mindig csak azt tenni, ami a közvéleménynek legszimpatikusabb.

Zest 2012.09.27. 12:26:10

@félázsiai 2llkedő:
Szerinted kinek fog gondot okozni a regisztráció? Ki nem fog elmenni?

Mésrészt:
Eddig is kétszer kellett az embereknek felemelni a seggüket, hiszen 2 fordulója volt a választásnak. Most lesz egy regisztráció és egy szavazás. Szerintem ez semmivel sem több.

2llkedő 2012.09.27. 12:28:18

@Zest: "Mindenki úgy ment el szavazni, hogy bármi is lesz az eredmény, az 4 évig úgy marad."

Ezt Piktor, és nagyon sokan korábban másként gondolták.

Netuddki. 2012.09.27. 12:28:37

"és aki erről lemarad, az nem vehet részt a választáson."

Ezt szerintem javítsd, mert a lényege a dolognak, hogy aki lemarad AZ A KÖVETKEZŐ 4 ÉV választásain SEM vehet részt. EU parlamenti, esetleges kormányválság, népszavazás????, stb...

2llkedő 2012.09.27. 12:29:49

@Zest: "Szerinted kinek fog gondot okozni a regisztráció? Ki nem fog elmenni?"

Nem ez a kérdés, hanem az, hogy MI ÉRTELME?

aeidennis 2012.09.27. 12:30:23

"80% ellen egy tömegpártnak nem szabad mennie! Kormányon, kétharmaddal, alkotmánymódosítással: pláne nem!"

Szerintem az ingyen sör támogatottsága Magyarországon több mint 80%...

2llkedő 2012.09.27. 12:30:39

@kovi1970: Ezt hibásan tudod, bocs.

Netuddki. 2012.09.27. 12:30:41

@Zest: "Nem értem, ezek után miért nem csinálhatna azt a fidesz, amit szeretne? Hiszen 2/3-ot kapott."

Én viszont értem, hogy mért nem érted...

"Zest 0 bejegyzést írt és 35 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2008.04.10. óta tag."

Jimbo75 2012.09.27. 12:33:05

@félázsiai 2llkedő:

Ha már csak azt a párezer embert "kiváltjuk" a regisztrációval, akit mindkét oldal olyan lelkesen vesz meg babkonzervért, és egy szál kolbászért a választások előtt, talán már akkor is beljebb vagyunk. Saját véleményemet leírtam. Nekem nem árt a dolog, többet nem tudok erről mondani, hiába is feszegeted a témát. Leírhatod cserébe, hogy miért ellenzed ilyen vehemensen?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.09.27. 12:33:55

80% elutasítja, 20% támogatja, nah az a 20 biztos fidesz szavazó, és ők biztosan el is mennek. A 80% fele el se megy regisztrálni se, nemhogy szavazni.

Így azzal a 20%al választást lehet nyerni.

end of story.

2llkedő 2012.09.27. 12:35:18

@Jimbo75: "Ha már csak azt a párezer embert "kiváltjuk" a regisztrációval, akit mindkét oldal olyan lelkesen vesz meg babkonzervért, és egy szál kolbászért a választások előtt,"

Szerinted babkonzervért, kábászért nem lehet megvenni, hogy regisztráljon?

2llkedő 2012.09.27. 12:36:24

@Jimbo75: "Leírhatod cserébe, hogy miért ellenzed ilyen vehemensen?"

Azért, mert ha semmi haszna, akkor tök felesleges, és pénzkidobás.

Netuddki. 2012.09.27. 12:37:19

@félázsiai 2llkedő: Már bocs:

"Ha elfogadásra kerül, hogy előzetes regisztrációval választunk 2014-ben, akkor ennek részleteiről az állampolgárok jövő év augusztustól megkapják a tájékoztatást. Az előzetes regisztráció során egyszerre be lehet jelentkezni a következő négy év minden általános és időközi választására. Későbbi időpontban kizárólag azok az állampolgárok regisztrálhatnak majd, akik a regisztrációs időszak letelte után válnak nagykorúvá, ezzel szerezve meg a választójogot, vagy ez időszak után válnak magyar állampolgárrá. Az tehát, aki megfeledkezik a bejelentkezésről, kizárja magát a következő négy év összes választásából."
Forrás:topkalkulatorok.hu/valasztas-2014-elzetes-regisztracio-kell-hozza.html
De biztos máshol is megjelent.

Rókakígyó 2012.09.27. 12:38:46

biztos volt már, hogy ezt ki találta ki: a tajparaszt paranoiás volt személyesen.

Blogger Géza 2012.09.27. 12:39:15

@Kotkodus: Ha nem is pont ilyen, de 2/3 feletti volt. Nyilván ez változik.

"A csehek esetében a halálbüntetés-pártiak aránya 58 százaléka, Magyarországon pedig 68 százalék."

www.jogiforum.hu/hirek/2770

"A felmérés szerint ugyanis a népesség hét százaléka csak háborús körülmények között, 63 százaléka azonban békeidőben is elfogadhatónak tartaná a halálbüntetést. Csak 28 százalék vélte úgy, hogy a halálos ítélet semmilyen körülmények között sem lehet helyeselhető.
Ugyanezt a mentalitást tükrözi a Publicus Intézet 2009-es felmérése is. A reprezentatív kutatás szerint ugyanis az állampolgárok 75 százaléka inkább egyetért azzal az állítással, hogy a halálbüntetés visszaállítása jelentősen visszaszorítaná a súlyos bűncselekmények számát. A megkérdezetteknek csak 19 százaléka vetette el ezt a felvetést."

www.cikk-cakk.abbcenter.com/?m=Belf%F6ldi+t%E9m%E1k&al=BM+%E9s+Igazs%E1g%FCgy&PHPSESSID=f269edda78954f5c0b1bdb491bac1d99

Zest 2012.09.27. 12:40:21

@kovi1970:
"jövő év augusztustól megkapják a tájékoztatást"

Tehát még senki nem tud semmit pontosan. Akkor miről beszélünk addig?

2llkedő 2012.09.27. 12:40:25

@kovi1970: Múltkor a tevében azt mondták, hogy későbbiekben is lehet regisztrálni a következőkre.

Netuddki. 2012.09.27. 12:41:05

@Blogger Géza: "Mégis meglépték, mert nem lehet mindig csak azt tenni, ami a közvéleménynek legszimpatikusabb."

Jó érvnek tűnik, csak nem az. Ebben a kérdésben meg főleg nem...

2012.09.27. 12:41:49

namost én kijelentem, hogy nem vagyok egyetlen pártnak sem szimpatizánsa, úgyhogy kérném mellőzni a droidozást. Szóval nem teljesen világos, miért a nagy harc a regisztráció ellen. Aki az utolsó pillanatban dönt, az ezután is dönthet, csupán a részvételről kell nyilatkoznia a regisztrációval. Tehát a választás vasárnapján a rántotthús közben is kipattanhat az isteni szikra, hogy akkor én most jobbra/balra/stb szavazok. Én úgy látom, hogy annyi értelem van benne, hogy az utolsó pillanatban száraztésztával, és lejárt löncshúskonzervvel(bármely oldalról) beszervezett ezrek/tízezrek kiesnek a körből. Én ugyanis fájlalom, hogy mindenkinek ugyanannyi beleszólása van a dolgokba, mert az a helyzet, hogy nem vagyunk egyenlőek. Aki nem tesz be a közösbe, az beleszólásból se vegye ki a részét. A szavazás egyébként is egy felelős dolog elvileg. A rendszerünk úgy működik, hogy négyévente egyszer ugathatunk, aztán kuss. Talán nem kell magyarázni, hogy ez milyen jelentőségűvé teszi a választást. Aki ennek érdekében nem képes arra, hogy a választás előtti hat hónapban jelezze részvételét, az tényleg inkább ne is szavazzon. Ha valaki nem látja át a dolog fontosságát, és a pénteki tévés szájtépés alapján dönt, az nem dönt átgondoltan. De még neki is lehetősége van szavazni, csupán egy regisztráció, meg egy döntés kell korábban, hogy ő majd később akar _valakire_ voksolni.

Mad Mind 2012.09.27. 12:41:55

@Blogger Géza:
Mégis mi közöd hozzá, hogy valaki mikor dönti el szavaz-e, vagy kire szavaz? Semmi, a kormánynak úgyszintén semmi. Ha törvényben lenne, hogy kötelező szavazni, akkor lenne beleszólása, de a regisztráció akkor is felesleges lenne. Alapjog, hogy szavazhasson, bármennyire nincs tisztában semmivel. Ezzel az erővel köthetnénk felsőfokú végzettséghez is, vagy csak minden utcában a páros számban lakó szavazhatnának.

Csetepaté márki 2012.09.27. 12:42:21

Ha megvan a 80%(higgyük el, hahaha), lehet kezdeni gyüjteni az aläiräsokat a nepszavazäshoz oszt gol!
Ki is van ütve a fidesz, ketharmad ide vagy oda...

Blogger Géza 2012.09.27. 12:43:17

@Zest: Nem lényegtelen különbség, hogy most nem kell kétszer felemelni, mert elég ügyfélkapun regisztrálni. Ha korábban még a kopicetlit is elvitted a szimpatikus jelöltnek, akkor valójában 3 seggemelés volt eddig..

Netuddki. 2012.09.27. 12:43:24

@félázsiai 2llkedő: 1. Nem nézek tevét. 2. Ha fidesz szándéka az, hogy kizárjon 4 évig a választásokból ha nem regisztrálsz akkor meg is teszik. De a lényeg, úgyis az lesz amit megszavaznak...

2llkedő 2012.09.27. 12:44:06

@shitgun: Hozzád is az a kérdés, ha semmi előnye, semmi értelme, akkor minek?
Mondjál valami épkéláb érvet mellette!

Mad Mind 2012.09.27. 12:44:42

@shitgun:
Ez egy plusz kör, ami teljesen felesleges. Megvan a választói névjegyzék, amiben benne van ki szavazhat. Ezt minek kéne megerősíteni, egy újabb listával? Magyarországon a szavazáson nem kötelező részt venni, de most a regisztráción viszont kötelező, ellenben megvonják egyik alapjogodat. Ez mennyire etikus?

2llkedő 2012.09.27. 12:45:24

@kovi1970: Akkor nekünk az a feladatunk, hogy begyűjtsünk megfelelő számú aláírást, és irassuk ki népszavaásra a dolgot.

Blogger Géza 2012.09.27. 12:45:46

@Mad Mind: Eddig is korlátja volt a gondolkodásodnak. Pl hiába mondtad, hogy még vasárnap gondolkodnék, és majd hétfőn akarok szavazni. Senkit nem érdekel.

Blogger Géza 2012.09.27. 12:49:12

@Mad Mind: Ha nem veszel előre színházjegyet, akkor oda se engednek be, és ezzel "korlátozzák egy alapjogodat". (Igen, az alaptörvényben még előrébb is van, mint a választójog.) Ez mennyire etikus?

Netuddki. 2012.09.27. 12:50:11

@shitgun: "Szóval nem teljesen világos, miért a nagy harc a regisztráció ellen."

2 hétig(? pontos időt nem tudok) regisztrálhatsz levélben vagy ügyfélkapun. Aztán csak személyesen, a helyi jegyzőnél megjelenve. Mit nem értesz ezen? Jól ki van azért találva.

Múltkor azt mondta valamelyik fideszes, hogy a népességnyilvántartást nem lehet a választási regisztrációhoz használni. Bammeg, de akkor a levelet amivel kiértesítenek a regisztrációról mi alapján küldik ki? Az orbán bullshit leveleiről nem is beszélve.

Megaszongyák, hogy a határon túliaknak mindenképpen regisztrálni kell és egységes legyen, blablabla... Egek! Odanyomnak valaki kezébe egy útlevelet, ami sehol nincs regisztrálva aztán szabadon járhat kelhet a Földön? Ha vízum kell neki valahova akkor mi alapján fogják intézni B+? Szóval ezek csak azok akérdések amik a fidesz béna magyarázkodásakor felmerültek bennem...

Zest 2012.09.27. 12:52:39

@shitgun:

Igazad van.
Én még azt is támogatnám, hogy mindenkinek a szavazata a befizetett SZJA-val legyen súlyozva!!! Aki meg segélyt kap, az pedig vonódjon le a szavazata súlyából.

Így lenne igazán igazságos a rendszer szerintem.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.09.27. 12:53:07

VÁLASZTÓI REGISZTRÁCIÓ

Ez a rendszer tündérálom,
Tenmagamat regisztrálom.
Végül bátorodom is tán
S indulok a Has Párt listán.
Aki szeret, engem jelöl,
S én leszek a célban elöl.
Győzök s beszélyt villantok én:
"Népem, érezd magad okén!"
Benn leszek a tévében és
Has Párt vonul: lesz Has Menés!

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/09/valasztoi-regisztracio.html
:)

2012.09.27. 12:53:10

@félázsiai 2llkedő: zanzásítva elmondtam. Én onnan közelítem a dolgot, hogy a választás, annak rendkívüli fontossága miatt, legyen felelős döntés. Ne vasárnap reggel, meg a péntéki vitában döntsenek teljesen tájékozatlan emberek olyan dologról, ami engem is húsbavágóan érint négy éven keresztül. A regisztrációt én szűrőként értelmezem, és ilyen módon nem ellenzem. Kiszűri azokat az ad-hoc szavazókat, akiket az utolsó pillanatban elsütött hülye ígéretek, vagy némi adomány a fülkébe visz. Mindegy kire szavazna, de ilyen alapon és módon ne tegye szerintem. Tisztában vagyok azzal, hogy ez egy tökéletlen szűrő, mert lehet regisztráltatni is előre a később khm..., terelhető embereket, értem azt is, hogy nyűg, de tartom a véleményemet. Egyébként én egész máshogy csinálnám, első körben az adófizetéshez kötném a választójogot, mert meggyőződésem, hogy a közösség életébe való beleszólás nem alapjog, hanem kiérdemelhető státusz. Ilyen úgysem lesz sosem, de a mostani javaslat egy apró lépés efelé.

Zest 2012.09.27. 12:54:07

@félázsiai 2llkedő:

látom nálad beakadt a lemez és csak ugyanazt szajkózod, semmi újat nem vagy képes megérteni.

Valahol sajnállak azért...

Kutchek (törölt) 2012.09.27. 12:54:17

Miheztartás végett direktbe kimondhatnák, hogy panelprolik, cigók, nyuggerek, rokkantak nem mehetnek szavazni.
Kivéve persze, ha fideszesek....

Mad Mind 2012.09.27. 12:54:37

@Zest:
Ez nem teljesen igaz. Ha igaz lett volna, a fidesz csürhe, miért gyújtogatott Budapesten, mert mi közük hozzá, hogy gyurcsi hazudott, vagy igazat mondott, hiszen megválasztották. A demokrácia nem arról szól, hogy diktátort választ a nép négy évre.

2llkedő 2012.09.27. 12:54:37

@Zest: "Így lenne igazán igazságos a rendszer szerintem."

Miből gondolod?

2012.09.27. 12:54:38

@félázsiai 2llkedő: írtam egy bő választ, elnyelte a blogmotor, még egyszer be nem gépelem.

2012.09.27. 12:55:12

@shitgun: na most meg ott van, pedig vagy ötször frissítettem előbb.

Netuddki. 2012.09.27. 12:55:15

@Blogger Géza: "Ha nem veszel előre színházjegyet, akkor oda se engednek be,"

Jaj, ne má! Te is a fideszes bullshit magyarázkodást nyomatod? Ennél hülyébb analógiát még nem hallottam!

Ha bemész a színházba akkor ott helyben a pénztárban veszel jegyet és bemész az előadásra B+! Idáig kb. a választás is így működött. Azzal a különbséggel, hogy a választáson ugye nem korlátozott számú a választók köre, míg a színházban bizony elfogyhat a jegy néha...

2llkedő 2012.09.27. 12:55:37

@Zest: Látom, nehéz egyszerú kérdésre válaszolni. Ügy látszik, erre nem adtak ki propaganda anyagot a Párttól.

Netuddki. 2012.09.27. 12:57:30

@Zest: "Így lenne igazán igazságos a rendszer szerintem."

Ja, qrvára! A te számításod szerint egy oligarhának mennyit érne a szavazata?

Mad Mind 2012.09.27. 12:58:14

@shitgun:
De így döntsék el, mert alapjog. Neked nincs jogod megmondani, hogy más, hogyan viszonyuljon a választáshoz. Ha valaki csak ennyire érzi át az az ő dolga.
Nem alapjog? Persze a diktatúrákban nem is. De el kéne dönteni mit akarsz. Diktatúrát vagy demokráciát? A kettő együtt nem megy. Ha mindenféle cenzushoz kötöd, akkor az már nem demokrácia, hanem annak a paródiája.

2llkedő 2012.09.27. 12:59:32

@shitgun: "Én onnan közelítem a dolgot, hogy a választás, annak rendkívüli fontossága miatt, legyen felelős döntés."

Mennyivel felelősebb az a döntés amit egy registráció után vasárnap reggel döntök el, mint az, amit regisztráció nélkül döntök el vasárnap reggel?

Amatőr 2012.09.27. 13:01:24

@vilagnezet.blog.hu: Úgy tudom, hogy a svájciak rendszeresen "népszavaznak". Van regionális és országos népszavazás. Gyakorta. És, mint az közismert, ennek ellenéreelég jól működik az ország. Pedig vagy négy hivatalos nyelv létezik arrafelé és mégis megértik egymást. Valamit ott nagyon tudnak .

Ja,és ha nálunk az utcán megkérdezel akár ezer embert, valószínű, hogy a magyar kártyából ismert Gessler helytartón kívül más svájci "politikust" nem ismerünk. Talán ez is lehet a titok nyitja.

2012.09.27. 13:02:03

@Mad Mind: hát ez a különbség a felfogásunk között, mert szerintem nem kéne alapjognak lennie. Miért egyáltalán? De komolyan, mi indokolja, hogy aki tesz az egész országra, nem fizet a közösbe, nem csinál semmit, az ugyanúgy beleszólhasson, mint aki megteszi az előbbieket? A szavazás jogát szinte mindenki axiómaként kezeli, holott az inkább csak a hagyomány alapjain nyugszik. Semmi nem indokolja, hogy egyenlőek legyünk a teljes közösség sorsának eldöntésében.

Jimbo75 2012.09.27. 13:02:20

@félázsiai 2llkedő:

És? Az, hogy regisztráltam az nem jelenti azt, hogy meg kell adnom kire fogok szavazni...

Mad Mind 2012.09.27. 13:03:55

@Blogger Géza:
Ez kifejezetten szar volt még egy fidesznyiktől is. Kovi1970 leírta mekkora faszságot írtál nem is részletezem tovább.
"Eddig is korlátja volt a gondolkodásodnak. Pl hiába mondtad, hogy még vasárnap gondolkodnék, és majd hétfőn akarok szavazni. Senkit nem érdekel. "
ez meg teljesen értelmetlen válasz, mert ilyen esetben legfeljebb nem szavazott, a delikvens, de a lehetősége megvolt. Most a lehetőséget veszik el. Persz hiába írom a narancsvezér szava az egyetlen amit hallasz.

2llkedő 2012.09.27. 13:04:31

@Jimbo75: "És? Az, hogy regisztráltam az nem jelenti azt, hogy meg kell adnom kire fogok szavazni..."

Akkor még mindig nem tudom, hogy mire jó a regisztráció.

kriptoliberális 2012.09.27. 13:05:21

@Jimbo75:
azért például mert (szükséghelyzetet kivéve) erkölcsi minimum, hogy VÁLASZTÁSI SZABÁLYOK fennálló rendszerén úgy változtatunk, hogy a soron következő utáni választásokra vonatkozzon!

Ugyanis ez és csakis ez tudja garantálni, hogy ne hataommegtartó antidemokratikus eszköz legyen a választási szabályok átírása (beleértve szavazati jog adását nagy számban, a választókörzetek átrajzolását, regisztrációt és minden egyebet.)

Ilyen váalsztási szabálymódosítást igényló szükséghelyzetpedig nyilvánvalóan NINCSEN.

Ebből nyilvánvaló a változtatások mögötti szándék.
Vajon miért nem elegendő az új szabályok 2018-as választásokon történő bevezetése?

jó arc a lóarc! (törölt) 2012.09.27. 13:06:06

A Nép elutasítja a kötelező önkéntes polgári szolgálatot is, csak néhány f@szfej polgármester, főleg itt a fővárosban leszarja magasról a Népet. Ahelyett, hogy a kerületi polgárok érdekét képviselné, a kormányzat bégető birkája, bábja és benyal Orbánnak a meleg szarig.

Mad Mind 2012.09.27. 13:06:21

@shitgun:
Én kérek elnézést. Azt hittem, hogy demokráciát akarsz. Mivel látom, hogy nem, irány Dubaj, Szaud-Arábia, meg a hasonló Közel-keleti államok. Ott neked való kormányzás van. Bár az is igaz, hogy ott te sem szavazhatsz, meg semmibe sem szólhatsz bele, mert nem helyi vagy. De végül is mi baj lehet, hiszen nem is kell demokrácia.

mizrolist 2012.09.27. 13:06:39

@Jimbo75: te erre szívesen rászánsz 1 nap szabadságot (optimista vagyok, tételezzük fel, hogy egy nap alatt sikerül megoldani az ügyet)?

Jimbo75 2012.09.27. 13:06:44

@félázsiai 2llkedő:

Leírtam, keress vissza. Egyebet nem tudok mondani, kérem kapcsolja ki.

Blogger Géza 2012.09.27. 13:06:52

@Mad Mind: Nem veszik el semmiféle lehetőség. Csak a szavazási eljárás megváltozik, regisztrálsz, névjegyzékbe vesznek, elmész. Ennyi. Sok országban működik így, és elvannak vele.

mirigy187 2012.09.27. 13:06:57

@shitgun: Nem érted. Aki nem regisztrál az nem szavazhat. Joga van mindenkinek az utolsó pillanatban eldönteni és ezt regisztráció nélkül tehesse meg vagy akkor az utolsó előtti napon is regisztrálhasson. Miért is zárják le két héttel a választások előtt a regisztrációt? Sehol mondom sehol nincs olyan ország ahol egy jól kiépített névjegyzék mellett előregisztráció lenne. Persze hivatkozik a fidesz más országokra, de ott más a jogi rendszer.Mindenhonnan kicsipkednek valamit aztán arra hivatkoznak. Erre mondta valaki, hogy ugyanabból a téglából lehet templomot és börtönt építeni.

2012.09.27. 13:07:11

@félázsiai 2llkedő: annyival felelősebb, hogy aki lesz*rja, meg elfelejti az egészet, és az utolsó héten kapkodja a fejét, hogy némá, lesz itt most valami választás, az szépen maradjon ki az egészből.

Blogger Géza 2012.09.27. 13:08:17

@kovi1970: Szerintem te még életben nem voltál színházban, ha azt gondolod, hogy ez így működik. :)

Heremóka 2012.09.27. 13:09:18

Le kéne számolni a mítosszal, miszerint demokrácia csak az, ahol mindenki szavazhat. Ez hülyeség. Attól, mert a debilek nem szavazhatnak, a lejárt száraztésztások, (gulyáspartin résztvevők sem) attól az még demokrácia, sőt: utóbbi szavazóréteg veszélyezteti azt a leginkább!

Én azért utasítom el az előzetes regisztrációt, mert sokkal tovább mennék. A fidesz ötlete egyébként a fenti tömegek szavazati kedvét csak csökkenti. Továbbá max. felbosszantja azokat, akik eddig vették a szavazatokat, mert többet kell költsenek ezután megvesztegetésre. A jobbik ötlete sem elégít ki (iskolai végzettséghez kötés), mert ez sem korlátozza igazán a fenti korrupciót.

Csak az szavazhasson, aki "tudja hogy miről szavaz". Mindenki szó szerint szavazókörzetenként "lefelelne" a legutóbbi választásokon minimum 2 %-ot elért pártok x karakterben maximalizált programjából az aktuális körzet egyik kijelölt ingatlanjában (iskola/önkorm.helyiség, stb.) írásban a pártok képviselői előtt.
Ezzel megszűnne a párt-támogatási mutyi, valamint be lehetne tiltani a pártreklámokat is, ami a korrupció melegágya, plusz erősen megcsappanna a "hülye" szavazók aránya és a demagógia lehetősége.
Sajnos ez csak "utópia".

HPL 2012.09.27. 13:09:36

@Blogger Géza: A "kopicetlit" te se keverd már ide, légyszi! Az ég világon semmi köze a választásra való jogosultsághoz. Én például egyszer sem adtam le, de mindig voltam szavazni. Pont.

Szóval, 2014: 1. "seggemelés": regisztáció + 2. "seggemelés": választás vs. Eddigi összes választás: 1. "seggemelés": választás.

Egyszerű elsős matek, hogy melyik igényel kevesebb "seggemelést"...

mizrolist 2012.09.27. 13:09:41

@shitgun: aki vesz valamit a boltban, az már fizetett is adót (áfa). Szóval ezzel nem szűkítesz le semmit...
Ha az szja-ra gondolsz, azzal kiszűröd pl. az egyetemistákat is abból a körből, akik választhatnak (kivéve, ha diákmunkát végez az illető a tanulmányai mellett, de nem mindenkinek van erre lehetősége/szüksége).

Bretschneider detektív 2012.09.27. 13:11:14

Mozgó urna van (volt). Mozgó regisztráció is lesz? (Ha csak egyetlen ember emiatt nem tud szavazni, már ugrik az egész alkotmányos jog.)

Blogger Géza 2012.09.27. 13:11:44

@shitgun: Fel van sorolva az alaptörvényben, innentől "alapjog". Mint ahogy mondjuk a kulturálódáshoz vagy egészséghez való jog is. Na és. Sokan azt hiszik, ha valami "alapjog", akkor nem lehet korlátozni. Marhaság. Egyetlen alapjog sem korlátlan. Amúgy a választáshoz való jog sem volt az eddig sem, pl. bírósági ítélettel is korlátozható, hogy csak egy példát mondjak.

belekotty 2012.09.27. 13:11:50

@Blogger Géza: "Ha nem veszel előre színházjegyet, akkor oda se engednek be," - Stimmel, az egész regisztrációsdi egy színház.

2012.09.27. 13:12:05

@Mad Mind: nem, nem akarok demokráciát, olyat nem, ami most van, nemcsak nálunk, egész Európában. Az egész döglődik, önnön demokratikus felfogásába fog belefulladni. Mindenkinek szabad mindent, mindenkinek jogai vannak garmadájával, kötelessége meg senkinek. Az nem kell, hiszen demokrácia van, és alapjogok járnak még a sánta kutyának is. Ez fogja Európát a Kelet kutyává tenni. Ha közösségként kezelnénk magunkat, akkor annak engednénk szólást, aki tesz a közösségért. A helóták kapjanak csontot, aztán hallgass a nevük. Ami most van, amit te védesz, az valamiféle anarchia, nem is működik, nem is fog. Várj húsz évet, és meglátod.

Mad Mind 2012.09.27. 13:12:31

@Blogger Géza:
Ember a mai budapesti színházakban örülnek ha valaki a pénztárban vesz jegyet, elővétel, meg bérletesek már alig. Te azt hiszed tele van bárhol is a nézőtér? Ja látszólag fel lehet tölteni, de az ingyenjegyesek, meg a rokonok nem fizető nézők. De a példád akkor is hibás, ha minden előadás teltházas lenne, amire hónapokkal előre elfogytak volna a jegyek. Mivel a színház, nem alapjog és nem is tudják előre, hogy színházi látogató vagy-e. Szóval kérj jobb érveket a narancsvezértől.

Amatőr 2012.09.27. 13:12:43

@shitgun: Szerintem minél kevesebb ember dönt egy-egy kérdésben - bármilyen bölcsek legyenek is - annál nagyobb "baklövéseket" követnek el.

Egy-két, vagy esetleg pár tucat ember döntése alapján milliók vonultak háborúkba, pedig a döntő többségük nem is akart menni. Tudom, egy háborút nem lehet megszavazni, de amiről lehet, arról jobb, ha a teljes lakosság dönt. Mert - érdekes módon - azért a többség helyesen dönt. A társadalom szempontjából. Ami, mint tudjuk - emberek millióiból áll. Nem csak a pár kiválasztottból.

svetapop 2012.09.27. 13:13:50

INDEX cikk: Százezres nagyságrendben csaltak a romániai népszavazáson
Volt, akinek személyi számával 19-szer szavaztakak.
Igen, a külföldön élő és külhoni magyarok szavazati jogot kaptak, de senki sem tudhatja, ki fog közülük szavazni, és főleg hányszor.
Regisztráció nélkül beláthatatlan visszaélésekre lenne lehetőség!!!
Azt mondod, minek kellett nekik szavazati jog?... És rajtuk kívül kit akarsz még kirekeszteni a "demokráciából" ??? Engem is? esetleg magadat?

2012.09.27. 13:13:58

@mizrolist: ez csak mondatos felvetés volt, nyilván az szja-ra gondoltam, és nyilván benne lennének a körben a kismamák, nyugdíjasok, egyetemisták stb. De ez már más téma.

Blogger Géza 2012.09.27. 13:14:07

@HPL: Rossz a matekod, nem számolsz sem a 2. fordulóval, sem a kopicetlivel (ez persze opcionális, de sokak vitték be), sem az ügyfélkapus regisztrációval.

Zest 2012.09.27. 13:15:26

@kovi1970:

Direkt nem azt írtam, hogy a jövedelem arányában súlyoznánk a szavazatot, hanem a befizetett adó arányában. Magyarországon ez e kettő köszönő viszonyban sincs. Én annyira vagyok bejelentve, amennyit keresek, ha mindenki csak ennyit megtenne, akkor semmi anyagi gondja nem lenne az országnak és mi adnánk kölcsön az IMF-nek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2012.09.27. 13:15:33

@vilagnezet.blog.hu: :-)

Tetszik az elképzelés. Valójában az eddigi választási rendszerben adott volt a lehetőség így szavazni.

Ez volt az érvénytelen szavazat. Pl lendületes X-el áthúzva minden párt és jelölt.

Ehhez ajánlom Bereznay András kicsit hosszú, de nagyon tanulságos írását:

www.kibulizottorszag.net/tartalom.html

Van azonban olyan hír, hogy az (amúgy szerintem felesleges) előzetes regisztráción túl további "érdekességek" is vannak a tervezetben. A tervezet? törvény? szerint tilos a választási csalás, ha tilos, akkor nincs is, ezért ami nincs, az ellen fellebbezni sem lehet, választópolgár nem tehet választási csalás gyanújára vonatkozó feljelentést.

Ha ez így van, az elég durva. Továbbá ha hinni lehet a pletykáknak az érvénytelen szavazat számítás módja is változik. Ami csak azért érdekes, mert már eddig is (pár helyen, ahol utána számoltam) kozmetikázták az érvénytelen szavazatok számát. Mindig lefelé.

Kutchek (törölt) 2012.09.27. 13:15:43

@Blogger Géza: "regisztrálsz, névjegyzékbe vesznek, elmész. Ennyi. Sok országban működik így, és elvannak vele."

Ehó ne! Névjegyzékben már benne vagyunk! Különben, honnan a faszomból tudnák, hogy kinek, hova küldjék a konzultációs levelet.

Ahol van regisztráció, ott meg azért kell, mert nincs egységes nyilvántartás. Elvannak vele, de változtatnának.

A különböző hatóságoknál minden adat meg van rólunk. Lakcím, Taj-szám, munkahely, szja levonások, cipőméret.

A TEK informatikai beruházásai helyett ezeket kellene egy kicsit összefésülni. Pl. meg lehetne szüntetni a jogosulatlan segélyeket 12 féle helyről, stb.

De nem, tök feleslegesen menjünk el regisztrálni. Újabb ügyintézés n+1-ik helyen.....

Blogger Géza 2012.09.27. 13:15:48

@Mad Mind: De, alapjog. Mondom, előrébb is van az alaptörvényben, mint a választásra való jogosultság. (Lássuk be gyakrabban is kulturálódunk, mint szavazunk..)

mizrolist 2012.09.27. 13:16:36

@shitgun: akkor viszont nem vagy konzekvens, és gumiszabályról beszélsz. Mondd ki nyugodtan, hogy a hosszú ideig állás nélkül levő lecsúszóban levő vagy már lecsúszott embereket, a nyugdíjasokat és a cigányokat akarod megfosztani a szavazati joguktól, de ne maszatolj az szja-val.

karpackie 2012.09.27. 13:16:56

@shitgun: Azért fölösleges a regisztráció erőltetése, mert nem old meg semmit. Ha valaki lecsókolbászért megy szavazni akkor azt a regisztrációért is megkaphatja, oszt jónapot.Ha azon kezdünk el filózni kinek mihez van joga , akkor én azt is mondhatnám, hogy csak azok szavazhassanak akik az általam megszabott mértékben tettek a közösbe.Ha semmit, akkor pl. kizárjuk azokat akik tanulnak, azokat akik nem MO-n dolgoznak és mellesleg az összes határon kívüli magyar állampolgárt. Én nem hiszem , hogy " beszervezett ezrek/tízezrek " vennének részt a választásokon konzervért stb., de a kampányokkal meghülyített százezrek bizonyosan. Az hogy csak négyévente ugatunk azért van , mert lusták és megalkuvók vagyunk. nem vállaljuk a fellépést két választás között.

2012.09.27. 13:18:12

@Amatőr: igaz, és szögezzük le, hogy elméleti dolgokról beszélek. Nem hinném, hogy az elképzelésem alapján a teljes lakosságnak nagy része kiesne. 70-80% akkor is voksolhatna, ami bőven elég. Jó, abba is hagyom, mert én igazából valamiféle utópiáról beszélek, ami sose lesz, csak ilyen hőzöngés, hogy mit szeretnék. Végsősoron az egész cirkusz csak szemfényvesztés, nehezen hiszem, hogy valóban van beleszólásunk valamibe. Ilyen szempontból a regisztráció is felesleges, mert ami következik, az már most nagyjából elő van készítve, pár név változása, meg egy-két cserélődő zászló nem tétel.

Mad Mind 2012.09.27. 13:19:16

@shitgun:
Ehem, jó érvek. Szóval a diktatúra az igazi. Gondolom, akkor is ezt gondolnád, ha tőled vonnának meg valamilyen jogot/tulajdont. Persze sokan azt hiszik ők majd a jó oldalon lesznek, eszükbe sem jut, hogy egy pillanat műve bármelyik diktatúrában, hogy ők nélkülözhetővé váljanak és lekerüljenek az általuk olyannyira lenézett csoportba. Amit te akarsz az meg sosem működött pár évnél tovább. A korlátozás mindig feszültségeket szül, amiket fegyverrel elnyomhatsz de az sem tart sokáig.

Blogger Géza 2012.09.27. 13:21:07

@Kutchek: Franciáknál is van nyilvántartás, mégis van regisztráció. Az, hogy te hivatalosan valahol laksz, egyáltalán nem azt jelenti, hegy

1) el is akarsz menni szavazni
2) pont ott ahol hivatalosan laksz (mert máshol laksz albérletben, máshol fogsz üdülni, külföldön dolgozol stb.)

Ha viszont ezt előre lehet tudni, meg lehet szervezni úgy a választást, hogy lehetőleg ne legyenek több órás sorban állások, mint 2010-ben. Pont annyi szavazócetli kell, ami várható, rövidebb lesz a névjegyzék, amiben kikeresnek, pörgősebb az egész stb.

Hajós 2012.09.27. 13:21:08

@Blogger Géza: Javaslom, hogy a választáskor sem csak egy név vagy egy párt legyen, ami mellé lehet x-t lehessen tenni. Kérdezzük ki a választót, hogy valóban kiderüljön mit is akar. Legyen ott rögtön minden párt programja, és minden program végén írja alá a választó, hogy megértette. Sőt számítógépén kelljen bejelölni, hogy minden párt- és jelöltprogrammal tisztában van, és ennek tudatában dönt. Addig nem is engedne a gép szavazni, amíg a programokat el nem olvassa a polgár. Egyébként meg ott volt a "Nem tudja" válasz lehetőség is, ha esetleg nem tudná miről van szó.
Egyébként miért gondolod, hogy a szavazáskor ennél a szintnél szofisztikáltabban dönt a polgár?

2012.09.27. 13:21:51

@mizrolist: legyen, egy kitétel: öt évnél régebben bejelentett munkaviszonnyal nem rendelkezők. Nem kell etnikázni, én ennyit tennék. Nyugdíjasokról szó sem volt, akinek öregségi nyugdíja van, valszeg munkája, adóbefizetése is volt.

Zest 2012.09.27. 13:21:55

Én mondjuk a nyuggerektől is elvenném a szavazati jogot. Aki félholtan fekszik az ágyában az miért kap több szavazati jogot, mint egy 18 év alatti? Bevezetnék egy felső korhatárt.
A fiataloknak az egész életüket abban a rendszerben kell leélni, amire szavazna és a megválasztott kormány által vezetett országban. Ezzel szemben a nyugdíjasoknak már úgyis mindegy, nem?

És így legalább nem kéne ígérgetni nekik. Végre.

Mad Mind 2012.09.27. 13:21:57

@Blogger Géza:
Akkor korlátozzuk azt is? Erre célzol?

Szelid sunmalac 2012.09.27. 13:22:50

@shitgun: Ertem. Mindneki legyen jol informalt es a politikaval foglalkozzon a foldmuves is, aki altal egyebkent az asztalodra kerul a krumpli. Ha meg nem figyelt oda, hat bassza meg. Hiaba fizet adot, hiaba teljes jogu allampolgar, leszarjuk es ne szoljon mar bele, hogy ot kik KEPVISELIK (remelem erzed a szo jelentoseget!) a parlamentben.

Mad Mind 2012.09.27. 13:23:11

@Zest:
Menj öld meg apád/anyád, hisz belőlük is lesz "nyugger" Sőt meg is ölhetnénk minden 35 év felettit, hisz már éltek egy emberöltőt.
Ember te nem vagy ép.

Zest 2012.09.27. 13:24:04

@Amatőr:

"Mert - érdekes módon - azért a többség helyesen dönt"

Ez abszolút bullshit. Lásd ingyen sör.

mizrolist 2012.09.27. 13:24:14

@shitgun: ezzel megint kiszűrted az egyetemistákat, a 18 év feletti középiskolásokat, a pályakezdőket és a háztartásbelieket. Ötletelj csak tovább, kíváncsi vagyok, igazából kit is akarsz megfosztani az alkotmányos jogainak egyikétől.

Blogger Géza 2012.09.27. 13:24:47

@Mad Mind: Arra célzok, hogy ez a "korlátoztuk az egyik alapjogot" duma erősen demagóg. Minden nap korlátozunk valakit valamilyen "alapjogában". Semmilyen jog nem korlátlan.

Hajós 2012.09.27. 13:26:28

@Blogger Géza:
French election officials automatically register eligible citizens when they reach the voting age.

www.brennancenter.org/page/-/publications/Appendix.France.pdf

Lefordítsam vagy menni fog?

2012.09.27. 13:26:36

@mizrolist: most mit trollkodsz, nem fogok neked komplett törvényjavaslatot írni, feljebb hozzátettem, hogy nyilván egy rakás csoport kivétel lehetne, kismama, nyugdíjas, egyetemista, stb, mindegy hagyjuk, azt is írtam, hogy ez az én személyes kis utópiám, mit kell vele foglalkozni, kár szájalnom itt, mindenki csak azt tudja mantrázni, hogy alapjog, alapjog, aztán ezen túlmenően a nagy nulla.

Szelid sunmalac 2012.09.27. 13:27:19

@Zest: Mert ezek a felholt emberek tettek lehetove, hogy te felnolj! Mert hiaba felholt, tudataban van annak, hogy azok az emberek hozzak meg arrol a korhazrol is a dontest ahol epp fekszik, akikre o (es a tobbiek) szavaz(nak). Mert benne volt a letrehozasaban annak, amit te most magad korul latsz. Mert egy eletnyi tapasztalat van mogotte, nem ugy, mint egy siheder mogott. De legfokepp: mert ALTALANOS valasztojog van, amibol nem zarunk ki valakit a kora miatt, kulonben jon a szin, a nyelv, a vallas, a gazdasagi szerep, a kereset stb.

Hat talan ezert baratom!

Mad Mind 2012.09.27. 13:28:00

@shitgun:
Ezzel csak a diákok nagy részét zárnád ki egy laza mozdulattal. Szóval nálad a választási korhatár az első munkába lépésnél indulna. Remélem már dolgozol, nehogy véletlen magad is kizárd.

Amatőr 2012.09.27. 13:28:29

"": Azért fölösleges a regisztráció erőltetése, mert nem old meg semmit.""

Szerintem a fidesz bízik abban, hogy az ő szavazóit lehet a legtöbbször és legnagyobb számban mozgósítani a többi párt szimpatizánsaival ellentétben.
A komcsi szavazók öregek,nehezebben mozdulnak, vagy a szervezetlen lumpen rétegből verbuválódnak. Más fajsúlyos párt pedig egyenlőre nincs a baloldalon.
A jobbik meg így is, úgy is adott.

Mad Mind 2012.09.27. 13:29:17

@Blogger Géza:
Ezt elrakom emlékbe, nehogy véletlen hivatkozz bármilyen jogra, amikor a narancsvezér bukik és elszámoltatják.

2012.09.27. 13:29:37

@Mad Mind: Igen, mert csak a diktatúra és a demokrácia létezhet? mIért nem lehet- legalább gondolkodás szintjén - kissé szélesebb körben látni a dolgokat? Ha most szerinted amire célzok ideálként, az Észak-Korea, akkor nincs miről beszélni, mert esélytelen a kommunikáció köztünk.

Zest 2012.09.27. 13:31:38

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Ok, azért ne kapj szívinfarktust egy kommentem után :)

Hajós 2012.09.27. 13:31:52

@Blogger Géza: Ne legyél már ilyen egyszerű (sítő). Leírom még egyszer. Nem azért, mert ilyen kurva okos vagyok, csak igyekszem utánaolvasni a dolgoknak:

Hajós2012.09.22 09:33:39

@Blogger Géza: Csakhogy a választási jogodat csak választáson gyakorolhatod, míg az általad említett egyéb jogokat sokkal szélesebb körben:más színházba mehetsz, más előadásra, ügyeletre, stb.
Igazad van, valóban korlátozhatók az alapjogok, de a korlátozásnak erős kritériumai vannak, és általában más alapjogok érvényesülést szolgálják. Érdemes végiggondolni:
-szükséges-e, elérhető-e a korlátozás célja más eszközökkel?
-alkalmas-e a korlátozás a cél eléréséhez?
-arányos-e a korlátozás a cél eléréséhez?
Már azt sem tudjuk mi a célja a regisztrációnak, a kormány is csak hadovál.
Az látszik, hogy a regisztráció mint alapjogkorlátozás a kormány nyilvánosan bevallott céljainak éléréséhez se nem szükséges, se nem alkalmas, és végképp nem arányos. Vagyis valami más, rejtett célt kell szolgáljon. A logika azt diktálja, hogy csak az elkötelezett szavazókat akarják az urnákhoz engedni, mert úgy látják ez garantálja a következő választási győzelmüket. Egyelőre azt a feltételezést nem sikerült érdemben cáfolniuk.

Amatőr 2012.09.27. 13:32:14

@Hajós: ""Legyen ott rögtön minden párt programja, és minden program végén írja alá a választó, hogy megértette. ""

A pártprogram olyan, mint a divatbemutató: az ott látható ruhákból az utcán senki nem visel egyet sem.

laci0011 2012.09.27. 13:32:54

@Blogger Géza: Jól nyomod,nemsoká már a DK szintje is magas lesz a fidiótáknak.15%-on vannak mostanában.Érdemes hülyének nézni és kifosztani az ország 90%-át,csak így tovább,hehe.Még pár baltás üzlet,aztán lehet léböjtölni orbánnak.

Zest 2012.09.27. 13:33:05

@Jimbo75:

Érdekes, végül mindig oda lyukadunk ki, hogy a Jobbik a legjobb párt :)

Kutchek (törölt) 2012.09.27. 13:33:18

@Blogger Géza: "pörgősebb az egész stb."

Aha, ezért kötötték ki, hogy 5 nap van a hivatalos végeredmény közlésére:)))

"ne legyenek több órás sorban állások, mint 2010-ben."

Javíts ki, ha tévedek, de ha valaki nem a bejelentett lakhelyén akar szavazni, annak ezt előre kellett jeleznie.
Tehát most párszáz átszavazó miatt minden állandón lakhelyén élő és lakhelyén szavazó fusson még egy kört.

Amatőr 2012.09.27. 13:33:39

@Zest: ""Ez abszolút bullshit. Lásd ingyen sör. ""

Komolytalan, nem érv.

Mad Mind 2012.09.27. 13:34:52

@shitgun:
Sajnálom, tényleg nem lehet veled értelmesen beszélni, mert pont a demokrácia lényegét nem érted. Ha bárkit korlátozol csak a szavazásban, az már nem demokrácia. Persze még nem Észak-Korea, bár ott is van szavazás és kötelező rajta mindenkinek részt venni. De ők meg minden másban megsértik a demokráciát. :D

Blogger Géza 2012.09.27. 13:35:16

@Hajós: De nem tudom, sikerült-e tovább olvasnod:

", 44.4 million people — 91.4% of the voting age population — were
registered to vote"

Tehát egyáltalán nem regisztrál mindenki.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.09.27. 13:37:00

@Blogger Géza: Igen csak az áfaemelés látens módon az ország érdekeit szolgálta. Akkor szükséges rossz volt. A regisztráció pontosan miért is szolgálja az ország érdekeit, pártszimpátia alapján elfogult barátom.

Zest 2012.09.27. 13:39:23

Ok, tegyük fel, hogy sok hülyeséget csinál a Fidesz és tényleg nem nyeri meg a következő választásokat.

Ki tudna helyette kormányozni?
A jelenlegi ellenzéki parlamenti pártok még így ellenzékben, a közös eszméért, hogy "orbántakarodj!" se tudnak egymással összefogni, mi lenne ha kormányozni kellene nekik?
Önállóan meg egyiket sem támogatják tömegek. Ha eddig nem álltak mögéjük az emberek - pedig az elmúlt 2 évben már csinált annyi hülyeséget a Fidesz, hogy lett volna rá alkalmuk - akkor ezután miért tennék meg. Vagy meg kell nézni egy milla tüntetést, vannak vagy 100. Vicc. Persze ahol Dopeman az ész, vakok között a félszemű a király. :)

Jimbo75 2012.09.27. 13:39:58

@Zest:

Az a baj, hogy Én már nem tudok kire szavazni...
Jószívvel egyik pártra sem tud szavazni az ember, csak a sok szar közül a kevésbé szart próbálja kiválasztani:(((

2llkedő 2012.09.27. 13:41:35

@Zest: "Ki tudna helyette kormányozni?"

Időszerűtlen a kérdés. Van még másfél év a vélasztésokig.

Hajós 2012.09.27. 13:41:46

@Blogger Géza: Nem regisztrál(!!!), automatikusan regisztrálják. Ha végigolvastad volna, akkor ott van, hogy csak annak kell regisztrálni, aki valami miatt kimaradt az automatikus regisztrációból. Szóval a továbbiakban a franciákat ki is hagyhatod az érvrendszeredből.

2012.09.27. 13:44:19

@Mad Mind: értem a demokrácia lényegét és nem tetszik. Nem is mondtam, hogy demokráciát akarok. Azt se, hogy diktatúrát. Azt viszont mondtam, hogy utópiáról beszélek. Ha te meg ezt nem érted, akkor tényleg hagyjuk. Ha félreteszed a bemagolt paneleket, van alternatíva. Elméleti szinten, ez világos. Erről beszéltem, nem a rögvalóról.

jó arc a lóarc! (törölt) 2012.09.27. 13:44:26

@Blogger Géza: Ez elég kevés nyereség.

@Zest: Nézd, igen, a kérdés jogos és értelmes, de attól, mert nincs jobb, attól még nem kell őket támogatni. Érvénytelen szavazat, és mondjuk 20% támogatottsággal már mindjárt nem lehet villogniuk. Kevés, kevés, persze, de mondj jobbat.

Zest 2012.09.27. 13:47:20

Mutassatok 1, azaz egyetlen 1 olyan embert, aki csak azért nem fog szavazni, mert előtte regisztrálni kell. Ha pedig találtok ilyet, akkor az meg is érdemli. Nem hiszel el, hogy valakinek ennyire nem fontos a szavazás, hogy nem képes elmenni regisztrálni.

És mi az előnye a regisztrációnak?
Egy rakás csalás kizárható. Nem lesz lehetőség olyanok nevében szavazni, aki ott sem volt. Nem lesz lehetőség a választás reggelén beugrani a kocsmába és az épp ott talált embereket az általunk megadott pártra szavazásra buzdítani pár felesért. Nem lehet egy embernek két különböző helyen szavazni. Stb., stb., stb.

Akinek nem tetszik a regisztráció, az burkoltan elismeri, hogy ő csalásra készül és most ez meg lett neki nehezítve, azért sír most.

Ennyi a story.

2012.09.27. 13:48:25

@Zest: teljes egyetértés.

Amatőr 2012.09.27. 13:52:22

@Zest: ""Ki tudna helyette kormányozni?""

A baloldal széthullott, az szdsz szétrohasztotta, és még jó időbe telik, amíg egy hitelesnek látszó párt mögé egységesen beállnak a szimpatizánsok.
Pártcsírák (dk), amatőr kisdobosok (lmp) vannak, de markáns próbálkozás ni9ncs a láthatáron.

A szavazók radikálisabb része a jobbikot választhatja, de a fidesz lenullázásához o.v. akárhány baklövése is kevés, ha azt olyan politikai hulladékok próbálják kiaknázni, mint m.a. vagy gy.f.

Hogy a jobbik mire viszi? Az valószínűnek látszik, hogy a kiábrándult fideszesek inkább választják a radikális jobbikot, mint a baloldali moslékos dézsát. Mert egyenlőre nincs más.

Kutchek (törölt) 2012.09.27. 13:52:59

@Zest: "Nem lesz lehetőség olyanok nevében szavazni, aki ott sem volt. Nem lesz lehetőség a választás reggelén beugrani a kocsmába és az épp ott talált embereket az általunk megadott pártra szavazásra buzdítani pár felesért."

Miért?
Akit megvettek a szavazás reggelén, azt egy regisztrációs időszak alatt is meg lehet venni, "nesze egy feles, mars regisztrálni, majd a választás napján is gyere, akkor is lesz egy feles".

"Akinek nem tetszik a regisztráció, az burkoltan elismeri, hogy ő csalásra készül és most ez meg lett neki nehezítve, azért sír most."

Nos, ezért tolták ki 5 napra a hivatalos végeredmény közétételét? Bush is minél tovább számolta, annál több voks lett neki;)
Ezért nem beszélhetnek nemzetközi megfigyelők az egyszerű választóval?

Kotkodus 2012.09.27. 13:54:06

@Blogger Géza: köszi! 68%... ha nem is 80, de közelebb a 80hoz, mint az 50hez... azt gondoltam ennél civilizáltabb a mi kis félázsiai csordánk...

"A halálbüntetést pártolókat (az egyházak között)a római katolikusok (74 százalék) és a reformátusok (69 százalék) között találjuk a legnagyobb arányban."

valljuk be ez azért irónikus (magasabb az országos átlagnál is)... látszik, hogy a magukat "hívőnek" nevezők mennyit is értenek és fogadnak el a saját vallásuk alapjaiból... és a legtöbbjük jobb embernek is képzeli magát ettől, pedig nem jobbak a csőcseléknél akik keresztre feszítették jézust... ecce homo... :(

viszont el tudom képzelni milyen műsort rendezne jézus egy korbáccsal a pompázó vatikánban...:)

2llkedő 2012.09.27. 13:55:31

@Zest: "Egy rakás csalás kizárható."

Nem zárható ki a regisztrációs csalás.

"Nem lesz lehetőség olyanok nevében szavazni, aki ott sem volt."

Ha volt is ilyen, lényegtelen az összességben.

"Nem lesz lehetőség a választás reggelén beugrani a kocsmába és az épp ott talált embereket az általunk megadott pártra szavazásra buzdítani pár felesért."

Mint előző.

"Nem lehet egy embernek két különböző helyen szavazni."

Ilyet eddig se lehetett.

Az ős kaján 2012.09.27. 13:55:50

Aki komolyan veszi a szavazást az el is megy regisztrálni.
Az előző választások is két fordulósak voltak.
A mostani sem lesz fáradtságosabb.

mendson 2012.09.27. 13:57:37

@shitgun: Hát pajtás , most sokkal jobban fog menni a dolog. És lebukás nélkül. Semmi mást nem kell tennie a fidesznek csak azt, hogy a nem regisztrálást jutalmazza konzervvel. Tetejébe még ellenöríyhető is. Magyarán kapsz 50 kg krumlit ha te és a szavazásra jogosult családtagjaid nem regisztrálnak.Aztán ha becsapsz úgy is látom , mert ott a neved a regisztráltak listáján.

dr. jenőke (jenőke) 2012.09.27. 14:00:10

Kipaterolták az IMF-et?
Igen.
Nnna! akkor mi is lesz a sorsa a regisztrációt nem akaróknak?

Blogger Géza 2012.09.27. 14:00:42

@Kutchek: Miért, eddig hány nap volt? Szerintem több... Állandóan rágódtak a kampánycsendsértéseken...

Hajós 2012.09.27. 14:01:34

@Zest: a választók több mint fele nem választana a szeptemberi közvéleménykutatások alapján. Ebben biztos találsz nem egy olyant, aki nem is regisztrálna, viszont ha tovább szopatják, akkor ezen véleménye radikálisan megváltozna. De nem szavazhatna.

Emlékszel még arra, amikor csak úgy lehetett autód, ha feliratkoztál évekkel előtte? Jó volt?

Amatőr 2012.09.27. 14:03:45

@Zest: ""Mutassatok 1, azaz egyetlen 1 olyan embert, aki csak azért nem fog szavazni, mert előtte regisztrálni kell.""

Szerintem a szavazásra jogosultak kb 20-25%-a nem regisztráltatja magát. De csak mert derűlátó vagyok. Mert lesz az akár 40 is.

Blogger Géza 2012.09.27. 14:03:56

@ormány triktor: Tudatosabb választói magatartás, kevésbé demagóg kampány, kevesebb felelőtlen ígérgetés, kevesebb konzervért vett szavazat, kevesebb buszoztatás, kevesebb gyanús biznisz a visszaléptetésekkel és kopogtatócédulákkal. Reméljük.

Én ezt várom az új választási rendszertől.

Ezek vajon egy párt érdekében állnak-e avagy az ország érdekében?

2llkedő 2012.09.27. 14:04:14

@Az ős kaján: "A mostani sem lesz fáradtságosabb."

Vasárnap lehet regisztrálni? Vagy csak munkaidőben?

Blogger Géza 2012.09.27. 14:05:13

@Hajós: A fiatalt regisztrálják automatikusan, ahogy nálunk is tervezik.

Amatőr 2012.09.27. 14:07:04

@Blogger Géza: Ezt a mértéktelen naivitást!

Zest 2012.09.27. 14:08:11

@Kutchek:

"Nos, ezért tolták ki 5 napra a hivatalos végeredmény közétételét?"

A szavazás estéjén 2014-ben is csak 99,7% lesz a leadott szavazatok feldolgozásának aránya és a hivatalos eredmány majd 5 nap múlva lesz meg. Ez miért fáj neked?

2llkedő 2012.09.27. 14:08:52

@Blogger Géza: "A fiatalt regisztrálják automatikusan, ahogy nálunk is tervezik."

Miért regisztrálják autómatikusan? Nekik miér nem kell bekocogni?

Zest 2012.09.27. 14:09:24

@Hajós:

"a választók több mint fele nem választana a szeptemberi közvéleménykutatások alapján"

És 2010-ben a választásra jogosultak hány %-a szavazott végül? Erre emlékszel még?

reccs 2012.09.27. 14:10:48

@Blogger Géza: @Zest: Jó az órabér, vagy benne van a fizetésetekben?

Nyilvéán ez egy rohadt nagy választási csalás előlészítése, csak az nem látja, aki nem akarja/pénzt kap érte, hogy ne lássa.

Mad Mind 2012.09.27. 14:14:47

@shitgun:
Az csak neked utópia, ha te szavazhatsz más meg nem.

Kutchek (törölt) 2012.09.27. 14:14:50

@Blogger Géza: 750 kopogtatócédula vagy 200 aláírás szűri ki jobban a paprikajancsikat?

Nem mindegy! Nehogy megint egy ilyet jelöljön köztársasági elnöknek a fidesz! :)))

Spiro 2012.09.27. 14:14:58

Azoknak, akik a regisztrációt védik, üzenném:

A választás így továbbra is kétfordulós marad, az ígéretek ellenére. Az ügyfélkapus dolog nem sokakat érint, így kétszer mennek majd a hivatalba, illetve a kijelölt helyre. Az utolsó napokban borítékolható a kurva nagy sorban állás, anyázás, ami nyilván azok ellen hat, akik ezt a faszságot erőltetik.

Ha mégis ügyfélkapuznak, akkor néhány laptoppal, a rendelkezésre álló viszonylag hosszú idő alatt segítőkész emberek az egész lakósságot beregisztrálják, így senki sem lesz kizárva a szavazásból (úgy hogy az egész semmit sem ért). Lehet, hogy ez kétszeri száraztésztaosztást jelent bizonyos esetekben.

Egyébként, ha a száraztésztáért szavazók kiszűrése a cél, akkor az antidemokratikus. Mert kevés különbség van a között, ha a kormányzás színvonalától elalélva, vagy egy TV reklám hatására szavazók valakire, mintha a száraztészta látványa inspirál.

Az eddigi orsz.gyűlis választásokon 60+ %-os volt a részvétel, ebből normális emberek számára világosnak kell lennie, hogy legalább ennyien akarnak szavazni.

Ha nagyon akarjuk szórni az adófizetők pénzét a felesleges regisztrációról szóló értesítésekre, és reklámokra, akkor is az az olcsóbb, hogy a kisebbséget (azaz az eddig nem szavazókat) késztetjük pluszmunkára, a kötelező regisztrálással.

Ha mindenképpen regisztrálni kell (ki tudja miért), akkor pedig lehessen feliratkozni az összes következő „n” számú választásra, és a jelenlegi bejelentés addig legyen érvényben amíg máskép nem nyilatkozunk.

Másrészről jó lenne, ha a pártlisták mellett, lenne egy nem szavazási lehetőség, ami azt jelentené, hogy az ezt választókat pártlistáról senki se képviselje, lehet hogy a parlament így csak 160 fős lesz, de legalább lesz tétje.

Kotkodus 2012.09.27. 14:20:09

@Blogger Géza: "Tudatosabb választói magatartás, kevésbé demagóg kampány, kevesebb felelőtlen ígérgetés, kevesebb konzervért vett szavazat, kevesebb buszoztatás, kevesebb gyanús biznisz a visszaléptetésekkel és kopogtatócédulákkal."

szerintem ugyanúgy lehet konzervért szavazatot venni & buszoztatni és ugyanúgy 2 fordulóban kell ezt tenni (reg+választás). ezáltal kihúzhatod a tudatosabb választói magatartást is.

visszalépések ugyanúgy lesznek, csak a kis pártok sokkal jobban ki lesznek szolgáltatva a nagyoknak (különben esélyük sem lesz egy választókerületben az élen végezni > nem tudnak a valós súlyuk arányában egyezkedni).

valljuk be, ez az új rendszer főleg a "komcsiknak" jó (fidesz+mszp), mert ők osztozhatnak a 106 területi helyen + a listás helyek legalább 60-70%án. ergo még jobban konzerváljuk ezt a nagyon jól működő demokráciát, amellyel mindenki minden oldalon meg van elégedve...:)

a kevesbé demagóg kampányt és kevesebb ígérgetést pedig nem is értem... ezt komolyan írtad? nem vagy te (ál)naív egy picit? mitől változna ez meg?

a kopogtatócédulás visszaélések megszünésében egyetértünk...:)

Blogger Géza 2012.09.27. 14:20:29

@reccs: Na, ezt az összeesküvés-elméletet még nem hallottam, de igen szórakoztatóan indul, fejtsd ki! :)

unionista (törölt) 2012.09.27. 14:22:52

@Amatőr:
csakhogy itt nem az a kérdés, hogy melyik párt nyer. hanem az, hogy ki fog kormányozni. mert az látszik, hogy a fidesz kétharmaddal sem tud.

Kotkodus 2012.09.27. 14:25:11

@Spiro: "Másrészről jó lenne, ha a pártlisták mellett, lenne egy nem szavazási lehetőség, ami azt jelentené, hogy az ezt választókat pártlistáról senki se képviselje, lehet hogy a parlament így csak 160 fős lesz, de legalább lesz tétje."

ez a gondolat nagyon tetszik! kivitelezhetetlen (mert nem lehet 950 nevet a választók elé tenni) ugyan, de attól még nekem nagyon tetszik!

egyébként a listán mögötte álló venné át a helyet, tehát ettől nem lenne 160fős az ogyűlés...

Az ős kaján 2012.09.27. 14:26:26

Amelyik párt a regisztráció ellen agitál az öngólt rúg. Csak a szimpatizálói hallgatnak rá. De akkor ki szavaz rájuk, ha nem regisztráltak.
Már most magyarázzák a vereség okát.

2llkedő 2012.09.27. 14:27:35

@Az ős kaján: Épp ezért kérdezem, hogy szabadságot kell-é kivennem ahhoz, hogy regisztráljak?

2llkedő 2012.09.27. 14:29:46

@Az ős kaján: "Amelyik párt a regisztráció ellen agitál az öngólt rúg."

Ha a törvény megszületik, akkor igazad van. De addig lehet ellenezni a regisztrációt.

A törvény megszületése után pedig népszavazást kell kiiratni, oszt jónapot.

Hajós 2012.09.27. 14:30:51

@Zest: Miért is kell a két halmaznak ugyanannak lenne (a közvélemyénykutatás szerint nem szavazók vs ténylegesen nem szavazók)? Ha pedig nem ugyanaz, akkor nincs is értelme összehasonlítani.

Bogyó 2 2012.09.27. 14:32:47

@Blogger Géza: "Sok országban működik így, és elvannak vele." Nem sok országban működik így. Ahol van regisztráció, többnyire a lakcímnyilvántartás hiányosságából fakad, vagy egy régi hagyomány, s akkor is sok esetben elég egyszer egy életre. Ilyen helyzet, hogy egy egyébként jól működő rendszert hirtelen mondvacsinált okokból megváltoztatnak, nem nagyon van.

felcsutisuttyo 2012.09.27. 14:35:11

okt. 23 án minden fIDESZ MAFFIÁT utáló, Magyar ember hozzon magával egy magyar baltát...mert az minőség,....:D
már kipróbált eszköz ....az Azeriak is azt használják a " megoldásokra":)

Martian (törölt) 2012.09.27. 14:36:58

A szavazás mikéntjére térjünk vissza az összes párt betiltása után. Addig csak minimum négyévente rotálódó oligarchia-diktatúrát választunk...

Az ős kaján 2012.09.27. 14:38:23

@félázsiai 2llkedő: Miért ne lehetne a törvény megszavazása után agitálni a regisztráció ellen?
Netán a törvény tiltani fogja?
Népszavazás? Most hallok róla először.
Az Alkotmánybíróság véleményezi, de az nem népszavazás.

Blogger Géza 2012.09.27. 14:40:16

@Bogyó 2: Szerintem meg nem működött jól a rendszer. Az utolsó választások tragikomikus estéje a választási műsorral elég ciki volt. No meg Szanyi kapitány kiszivárogtatott "jelentkezzetek át" beszéde is. És még sorolható...

2llkedő 2012.09.27. 14:43:21

@Az ős kaján: "Miért ne lehetne a törvény megszavazása után agitálni a regisztráció ellen?"

Értő olvasás!

"Az Alkotmánybíróság véleményezi, de az nem népszavazás."

Viszont lehet kezdeményezni népszavazást, csak elegendő számú aláírás köll hozzá.

Az ős kaján 2012.09.27. 14:43:29

@félázsiai 2llkedő: A nap 24 órájában dolgozol?

Sokan irigyelhetnek, ők még 8 órára sem kapnak munkát.

2llkedő 2012.09.27. 14:45:04

@Az ős kaján: Egy nap 24 órából és egy éjszakából áll. Nem tudtad?

Az ős kaján 2012.09.27. 14:45:26

@félázsiai 2llkedő: Remélem nem 24 órát dolgozol naponta.

Bogyó 2 2012.09.27. 14:45:36

@reccs: "Nyilvéán ez egy rohadt nagy választási csalás előlészítése, csak az nem látja, aki nem akarja/pénzt kap érte, hogy ne lássa."

A szabályok szerint nem lesz csalás, a demokrácia íratlan szabályai szerint az lesz.
Jönnek a süket dumával, hogy a külföldiek miatt (mondjuk talán ezért nem kellett volna nekik szavazati jogot adni.) Meg, hogy így nem lehet csalni. Tényleg elhiszik ezt?
Lépésről lépésre korlátozzák a lakosságot abban, hogy mást választhasson meg, de ezek nem akarják látni. Mindig kis apró lépések, hogy ugyan már, ettől még más is győzhet. persze, csak sok kicsi sokra megy. Először a törvényhozás korlátjainak leépítése AB kiherélésével a Közt. elnök báb- vagy pártemberi pozícióvá silányításával, pártemberek felelősségteljes szakmai pozíciókba való beültetése élethossziglan, ügyészség, bíróság megregulázása, centralizációja, választókörzetek átrajzolása, magyar állampolgárság kiterjesztése, utána persze a szavazati jog megadása nekik is, aztán ennek ürügyén regisztráció. Az nem veszi észre, aki nem akarja, mire megy ki a játék, s megy a süket duma meg a vita a jogegyenlőségről meg a babkonzervről, kopogtatócéduláról meg két fordulóról.
Miközben egyértelmű, hogy a saját szavazóbázis, a fanatikusok felülreprezentáltságának megerősítéséről van szó.

P.Freddy 2012.09.27. 14:47:01

@Blogger Géza: Azt nyilván Blogger Géza, meg Zest, meg a többiek is pontosan tudják, hogy a regisztráció azért kell, mert a Fidesznek szüksége van rá, hogy kisebb eséllyel bukjon. SEMMI MÁS oka, értelme, haszna nincsen, CSAK KÁRA.

De Blogger Géza a színházas hasonlatához visszatérve: odamegyek, megveszem a jegyet, oszt jónapotot kívánva bevonulok az előadásra és végigröhögöm/sírom, mikor mennyire vagyok berúgva.

Ezt miért nem lehet itt megcsinálni, kedves FIDESZES hívők? Miért kell sokmilliárd forintot kib@szni az ablakon, amikor ott, az előadás előtt, a választás helyszínén is lehetne regisztrálni?

Na, akkor most jöhet a FIDESZES bégetés, hogy vajon mi magyarázza azt, hogy két héttel előtte már nem lehet színházjegyet venni akkor sem, ha félig üresen kong a színházterem?

Az ős kaján 2012.09.27. 14:47:30

@félázsiai 2llkedő: Ha egy nap 24 órából áll akkor egy éjszaka hány órából áll? A matematika szerint 0.

Amatőr 2012.09.27. 14:50:06

@unionista: ""csakhogy itt nem az a kérdés, hogy melyik párt nyer. hanem az, hogy ki fog kormányozni. mert az látszik, hogy a fidesz kétharmaddal sem tud. ""

Lehet, hogy nem tud, de fog. Mert nincs más. Egyenlőre.

2llkedő 2012.09.27. 14:53:56

@Az ős kaján: A fizika szerint pedig egy időben egyszerre két helyen nem tud lenni az ember, sokan mégis két, vagy több helyen is vannak egyszerre. Legalább is fizetésileg.

Bogyó 2 2012.09.27. 14:54:08

@Blogger Géza: Hány helyen is volt az? Mert szerintem a 3-4 millió vidéki teljesen rendben leszavazott, s Pesten is a többség. Csak pár kerületben volt ez. De egyébként is az átjelentkezésekre miért megoldás a regisztráció? Előzetes igazolást eddig is lehetett és kellett kérni, s azt is csak a szavazást megelőző napig személyesen, levélben még korábban. Ott egyszerűen csak nem figyelték az átjelentkezettek listáját, amit már előző napon a kerületi jegyző megnézhetett volna, felkészülhetett volna több fülkével, a bizottságba bevonhatta volna a póttagokat stb. A problémának köze nincs a regisztráció lényegéhez.

Spiro 2012.09.27. 14:54:09

@Kotkodus:
Nem, én azt szeretném, ha a választható pártokon kívül lenne egy olyan opció is, hogy engem párt ne képviseljen a parlamentbe.

Azaz egyéni képviselőm bejut, de az országos listás helyekből csak annyit osztanak ki, ahányan pártokra szavaztak, és azokat a helyeket pedig nem töltik be, amiket a "ne képviseljen párt" szavazatok jelentenének, vagy a nem szavazók szavazatinak felelnek meg.

Mert azért lássuk be, vannak számosan akik azért nem szavaznak, mert nekik nincs szimpatikus alternatíva, de ez ne jelentse már azt, hogy a kompenzációs lista alapján szépen feltöltik a pártlistákból a maximumig a helyeket olyanokkal akikre senki sem szavazott.

Tegyük a szívünkre a kezünket egyetlen szavazó sem lehetett elégedett az eddigi választásával, és jogunknak kell lenni az ellenérzésünket kifejezni a pártokkal szemben is a választásokon.

Legrosszabb esetben, mondjuk 110 egyéni képviselők ücsörög csak a parlamentbe a pártlistákról meg senki. De ez vezetne oda, hogy minden párt csipkedje magát (hiszen ellenzékben is lehet konstruktívnak lenni és a haza javára politizálni, amire szintén kevés példa volt az elmúlt 23 évben)

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 14:54:34

@kovi1970: Erről még vita folyik, pontosan ezek miatt a jogos aggályok miatt. Vagyis, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt nem regsiztrál, az regisztrálhasson később, amennyiben az európai parlamenti, illetve a helyi önkormányzati választásokon részt kíván venni.

Bár a regisztrációt ezügyben feleslegesnek és ráadásul feszültségkeltőnek találom (nem tartom demokráciát sértőnek, hiszen vannak európai demokráciák - Görögország, Belgium), ahol a szavazásokon kötelező megjelenni - ez például inkább sérti a véleményszabadságot, amibe a szavazástól elmaradás is véleménynyilvánítási formaként fér bele.

Ráadásul a regisztráció nem óv meg senkit attól, hogy "megvegyenek" szavazókat. Elég annyit mondani a kiválaszott célcsoportnak: a felét a regisztrációért, a másik felét a leszavazásért kapják meg. Aki ezért megy el szavazni, az ugyanúgy elmegy majd regsiztrálni is hasonló érdekből. Így még a választások "tisztaságát" sem tudja óvni, vagyis ténylegesen felesleges.

2llkedő 2012.09.27. 14:54:44

@Amatőr: "Mert nincs más."

Mindig van más.

Amatőr 2012.09.27. 14:56:01

@P.Freddy: ""zt nyilván Blogger Géza, meg Zest, meg a többiek is pontosan tudják, hogy a regisztráció azért kell, mert a Fidesznek szüksége van rá, hogy kisebb eséllyel bukjon. ""

Ne álmodozz! Nem Bukik! Mert nincs kivel szemben!

Amatőr 2012.09.27. 14:57:45

@félázsiai 2llkedő: Mutass legalább egy esélyest légyszi! Mert én nem látok egyet sem.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2012.09.27. 14:58:09

A blogposzt sajnos (vagy nem), komolytalan, de annyira, hogy ennél egy óvodás többet tud a mai magyar politikai viszonyokról. Ezért erről felesleges is vitázni.

Viszont valaki (egy agyatlan fidesznyik - érdekes, a beszédközpontja nem sérült) kérdezte itt, hogy a maffiája helyett ki tudna kormányozni. A jó válasz erre a következő: Egy vak ló. De nem akárhogyan ám, hogy még véletlenül célzatos, értelmes, meggondolt döntéseket hozzon (mert Orbánnal, és bandájával ellentétben olyasmire még egy vak ló is képes), ó nem. Erre semmi szükség. Egy vak ló akkor, és úgy is jobban kormányozna, ha jó erősen kikötnék, a négy lába irányába egy-egy fidesz (plusz fidesz-oligarcha) funkcit, potentátot állítanánk, és áramütésekkel noszogatnánk arra (tudom, szegény ló - de most jó ügyről van szó), hogy véletlenszerűen megrúgván valamelyik gazembert, az így kiváltott nyögések valamely többállapotú döntést kódoljanak. Mivel ez a módszer remélhetőleg véletlenszerű (vagy ahhoz közelálló) outputokat adna, így mindenképpen sokkal eredményesebb, jobb, hasznosabb, és gyümölcsözőbb lenne ez, mint a fideszmaffia célzatos, előre megfontolt, aljas indokból, bűnszövetkezetben elkövetett, különös kegyetlenségű tevékenysége.

2llkedő 2012.09.27. 14:58:57

@Tyrion Lannister of Caster: "hiszen vannak európai demokráciák - Görögország, Belgium), ahol a szavazásokon kötelező megjelenni "

Ez nem lenne demokráciaellenes, ha a szavazólapon szerepelne egy olyan lehetőség is, hogy egyik se.

2llkedő 2012.09.27. 15:00:30

@Amatőr: "Mutass legalább egy esélyest légyszi! Mert én nem látok egyet sem."

Valamiről lemaradtam? Most hétvégén lesznek a választások?

Bogyó 2 2012.09.27. 15:01:31

@Kotkodus: "a kopogtatócédulás visszaélések megszünésében egyetértünk...:) "

Én azt sem értem. Most lesz helyette aláírásgyűjtés. Ez miért ad kevesebb visszaélésre lehetőséget?

Két forduló. Nyilván egyszerűbb a kettő mint az egy. Csakhogy a két fordulót nyilván nem szívatásból találták ki, hanem azért, hogy lehetőleg minél nagyobb támogatással legyen valaki képviselő, minél inkább legyen lehetőség az összefogásra, ami több szavazópolgár támogatását tükrözi. Ez most megint egy a nagy pártoknak, elsősorban nekik kedvező lépés, pedig enélkül ők se nyertek volna 1998-ban, amikor a kisgazdák kellettek Orbán mniszterelnökségéhez.
Most, hogy ők al egnagyobbak, most már ez a szabály se jó.
A regisztrációnál nincs ilyen, ez csak egy korlátozás

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 15:03:13

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem is beszélve arról, hogy némelyik 80 éves jobb szellemi kondícióban van, mint egyes trollok, ha még akár 60 évvel fiatalabbak is náluk.

JT_Biopower 2012.09.27. 15:03:35

@Blogger Géza:
"Ha viszont ezt előre lehet tudni, meg lehet szervezni úgy a választást, hogy lehetőleg ne legyenek több órás sorban állások, mint 2010-ben. Pont annyi szavazócetli kell, ami várható, rövidebb lesz a névjegyzék, amiben kikeresnek, pörgősebb az egész stb."

Erre az érvre kérdeztem már egy másik kommentelőtől, remélem te adsz rá valami választ!

A regisztráció miként gátolja meg a választókat, hogy ne mind egyszerre a választás utolsó órájában jelenjenek meg a szavazófülkénél?

Volt szerencsém részt venni választás alkalmával a bizottságban és nem gondolom, hogy a névjegyzékből kikeresés olyan rettenetesen nagy időt venne igénybe. Van ott más feladat is.
A szavazócetlik például 100-asával voltak csomagolva, amit meg kell számolni amint kibontanak egyet. (Ezeket csak egyesével lehet minden egyes választó esetében lepecsételni.) Ha esetleg nem 100 volt a csomagban -nálunk volt ilyen-, akkor arról külön jegyzőkönyvet kellett írni, de előtte még többen és többször átszámoltuk.
A bizottság tagjainak szépen eloszlanak a feladatok és ebből csak egy az, hogy kikeresik a nevet a jegyzékből.
Az hogy mennyi papír van, az teljesen lényegtelen amíg van elég, mert pár hét után megsemmsítik az egészet. A kitöltetlent is.

P.Freddy 2012.09.27. 15:05:24

@ipartelep: Ez zseniális ötlet, egy random generátorral tudományosan is nagy valószínűséggel jobban járna a magyar nemzet, mint a mostani tudatos és/vagy buta károkozással:)

lechat1 2012.09.27. 15:06:46

@svetapop: Kedves Svetapop! Csak azokat szeretném kirekeszteni a választás lehetőségéből, akik hivatalosan nem a jelenlegi Magyarország területén élnek, nem itt fizetik be az adókat, és nem itt költik el bevételeik -legalábbis- nagy részét. És ne kelljen már ezért elnézést kérni. A szabad letelepedés joga mindenkit megillet, amennyiben bárki Magyarországon szeretne élni, megteheti. Akkor majd szavazhat.

Bogyó 2 2012.09.27. 15:07:35

@Tyrion Lannister of Caster: "vannak európai demokráciák - Görögország, Belgium), ahol a szavazásokon kötelező megjelenni"

Ez biztos? Utánanézek, eddig Ausztráliát tudtam csak.
"a szavazástól elmaradás is véleménynyilvánítási formaként fér bele."
Egyetértek.

"Ráadásul a regisztráció nem óv meg senkit attól, hogy "megvegyenek" szavazókat. Elég annyit mondani a kiválaszott célcsoportnak: a felét a regisztrációért, a másik felét a leszavazásért kapják meg."

Pontosan. De holnap mégis megint ezzel az érvvel jön elő Blogger meg a többi is, hiába látja amit írtál, hiába nem tudja cáfolni.
Mire kiderül, hogy igazunk lesz, addigra megint ők az urak és röhögnek a markukba.
Itt a regisztráció ellenére csak akkor lesz nagyobb mértékű választási részvétel, ha az emberek nagyon el akarják őket küldeni a francba, s az eddigi passzívak is besokallnak. Azaz a magas részvétel a Fidesznek nem kedvező, mert az ő táboruk a legnagyobb, de a bizonytalanok inkább máshova mennek.

Amatőr 2012.09.27. 15:08:36

@félázsiai 2llkedő: Nem, Barátom, semmiről nem maradtál le. Én csak arra próbáltam célozni, hogy ma még nincs a láthatáron potenciálisnak látszó ellenfél. Sajnos. Mert tudod, az idő szalad. Földi halandónak pedig késő a választások előtt pár hónappal úgy bemutatkozni, hogy legyenek nyerési, sőt, egyáltalán parlamentbe kerülési esélyei is.
Persze csak szerintem. Lehet, hogy tévedek?

Hajós 2012.09.27. 15:08:54

@Amatőr: Most még nincs. De minél nagyobb a csalódás, annál könnyebben fogadnak el a választók bárkit, aki hitelesebb, mint a jelenlegiek. Azt gondolom, hogy Bajnai is akkor fog nyíltan színpadra lépni, ha a Fidesz elutasítottsága átlép egy szintet. A növekvő nem szavazói arány növekvő elégedetlenséget jelent, és az elégedetlenkedők jó része csak arra vár, hogy legyen kire szavaznia.

dr kíváncsivagyok 2012.09.27. 15:09:58

@ormány triktor: " Igen csak az áfaemelés látens módon az ország érdekeit szolgálta. Akkor szükséges rossz volt. "

Miért is ? Mert egykulcsos lett az adó ( a gazdagoknak kedvezve !) és hiányzott a költségvetésből 500 milliárd ?

2llkedő 2012.09.27. 15:10:18

@Amatőr: "Lehet, hogy tévedek?"

Tudod mennyi víz lefolyik a választásokig a Dunán?

Amatőr 2012.09.27. 15:11:59

@lechat1: Mélyen egyetértek! Mindenki csak a saját fff...ülével simogassa a csalánt.

campobaszo 2012.09.27. 15:15:55

A választás egy demokráciában a legfontosabb aktus,abba minél több embert kell bevonni,minél kevesebbet kizárni. A regisztráció egyetlen célja a választójog csorbítása,hiszen nyilvánvaló,hogy ezért vagy azért az emberek milliói nem szavazhatnak majd. Kubatov Gábor szerint 2006-ban 30000 ember nem volt benne a névjegyzékben.Ez azt jelenti,hogy még a bolsevikok szerint is a nyilvántartás 99.6 %-os pontossággal működik!

Bogyó 2 2012.09.27. 15:16:51

@JT_Biopower: Köszönöm, hogy leírtad helyettem is. Ebből is látszik, hogy olyanok osztják az észt, akiknek közük sincsen a választásokhoz, s a pártjuk bármit megetet velük.
Normál esetben a 2010-es ügynek nem lett volna szabad előfordulnia, a HVB és a munkacsoport nem volt a helyzet magaslatán, a feltűnően sok átjelentkezés ellenére nem tettek semmit, de tehettek volna, a jogi szabályozás megfelelő volt.
Max.annyit kellett volna beépíteni, hogy egy bizonyos szám feletti létszámnövekedésnél az OEVK melletti HVB vagy a kerületi/megyei intézkedjen tartalék szavazóhelyiségről, s tartalék emberek átirányításáról a szombati napon más HVB-k tartalék tagjaiból.
De kezdem hinni, hogy nem véletlenül volt az az eset.
Ez a 2010-es eset is olyan példa mint a külföldiek kényszerű regisztrációja. Ha két embernek mankót kell vennie, mert balesete volt, akkor a jogegyenlőség érdekében mindenkinek kötelező lesz venni és használni azt. Akkor is, ha ők 100-an vannak a 4 ellenében.

Amatőr 2012.09.27. 15:17:25

@Hajós: ""Most még nincs. De minél nagyobb a csalódás, annál könnyebben fogadnak el a választók bárkit, aki hitelesebb, mint a jelenlegiek.""

Könyörgöm, csak egyet mondj! Levitézlett, partvonalon túliakkal (bajnai, gyurcsány, kupa,kunce,torgyán, és egyéb párthulladékok) ne gyere.

bgp 2012.09.27. 15:18:43

@Amatőr: mikor döntött választáskor helyesen a többség? nem nagyon van helyes döntés, csak rossz és rosszabb.

Amatőr 2012.09.27. 15:18:58

@félázsiai 2llkedő: ""Tudod mennyi víz lefolyik a választásokig a Dunán? ""

Nem tudom. De azt igen, hogy a hátralevő idő már kevés. Vagy inkább semmire sem elég.

bgp 2012.09.27. 15:19:57

@Amatőr: ezek közül bármelyikre szavaznék, ha az lenne az egyetlen jelölt Viktor ellenében.

K.Endre 2012.09.27. 15:24:01

@Jimbo75: Nem vagyok fideszes, ugyanolyan szarnak tartom, mint az mszp-t, de azt nem látom be, miért van ez a nagy köpködés a regisztráció miatt...
Kedves Jimbo75!
Azért van köpködés, mert születésem ill. anyakönyvezésem óta regisztrált választásra jogosult magyar állampolgár vagyok! Ezt eddig az alkotmány garantálta! Most pedig ezt vették el tőlem és még ráadásul alkotmányosan, az alkotmányt módosítva.
Nekem nem lehet levélben regisztrálnom. Nekem el kellene mennem, egy szabadságot erre felhasználva, hogy megerősítsem én valamelyik s.fej bandára akarom adni voksomat, hogy szándékomban áll majd, talán megmondani, hogy melyik banda legyen, aki megfoszt még az utolsó levegővétel lehetőségétől is. Nekem majd még ekkor is el kellene mennem egy szavazókörzetbe, ahol majd mindezt megtehetném, ráadásul, majd utólag fog kiderülni mit is tettem, mert a szavazókörzetek átrajzolgatásával az eredményt bárhogy lehet majd manipulálni. Közben, azok akiknek mindez különösebb kockázatot nem jelent, azok ráérősen, otthonról feladják postán szavazatikat, mindezt arra a pártra, akik számukra a legtöbb ajándékot adja, mivel nekik nem itt megy vérre, nekik ez csak egy kis plusz bevételt jelent, bár az én bőrömre. És még az sincs garantálva, hogy ezeknek a leveleknek a valódiságát ki fogja ellenőrizni. Szóval! Azok, akik tudták, hogy a magánnyugdíj pénzeket úgy lehet a legjobban elvenni, hogy aki nem adja annak el kell menni nyilatkozni! Azok, akik tudták, hogy az emberek ennél lustábbak és még a saját pénzükért sem mentek.. na’ szóval ezek, most azt kérik az emberektől, menjenek regisztráltatni magukat, de előtte alkotmányt módosítottak, hogy a résztvevők számától független egyfordulós a választás. Tehát, eleve csak azokra a szavazókra számítanak, akik jól jártak ebben a ciklusban. Ha, ketten mennek el szavazni és mind a ketten rájuk, az már nem 2/3, hanem 100%-os győzelem. Minden esélyük megvan rá, mert a társadalom nagy része olyan letaszított állapotban van, hogy lesz.ja az egészet.
A levélírásból pedig már elég sokat gyakoroltak, senki nem fogja tudni leellenőrizni, hogy hány valódi levél érkezik. Én pedig ebben a színjátékban nem fogok részt venni.
Én is azt mondom, azt kellene csinálni, hogy regisztrálás nélkül odamenni szavazóhelyhez -az alkotmány egy példányával a kézben- és kérni, a szavazáshoz való jogot.

Amatőr 2012.09.27. 15:25:01

@bgp: "": mikor döntött választáskor helyesen a többség? nem nagyon van helyes döntés, csak rossz és rosszabb. ""

Nézd, ez csak szemantikus vita. Szerintem ha a rossz és a rosszabb közül a kevésbé rosszat választjuk, akkor az a jó döntés.

Egyébként számtalanszor leírtam; mi szegény ország vagyunk, csak egy csőcselékre tellik. Arra a parlamentire és a környezetére gondolok.

Blogger Géza 2012.09.27. 15:25:18

@P.Freddy: Egyáltalán nem biztos, hogy ez a Fidesznek kedvezne, általában alacsonyabb részvétel a kispártoknak kedvez. (Ha egyáltalán alacsonyabb lesz, ez sem biztos.) Azóta közvéleménykutatók azt mérték, hogy egyáltalán nem kedvez a Fidesznek, ott is kb ugyanakkora réteg nem akar regisztrálni, mint más pártoknál.

bgp 2012.09.27. 15:25:50

@félázsiai 2llkedő: kevesebb babért nagyobb arányt lehet venni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.09.27. 15:26:29

@dr kíváncsivagyok: Nem kíváncsi vagy, hanem butaember. Milyen gazdagoknak kedvezett az egykulcsos teeee. Ami ráadásul nem is egykulcsos a mai napig sem.

bgp 2012.09.27. 15:27:12

@Amatőr: akkor miért húzod az orrod a Bajnaira :D
4 év múlva el lehet küldeni, de sose nő a fejünkre mint a Viktor és az oligarchái

Szelid sunmalac 2012.09.27. 15:29:29

@félázsiai 2llkedő: Haaat. Ha az atlagos vizhozamot veszem alapul, akkor 2014 januar 1-eig saccperkabe 92586240000 kobmeter.

Hajós 2012.09.27. 15:30:15

@Amatőr:
1. Nem most lesz a választás.
2.A választó szívesen felejt.
3.2010-ben azért szavaztak a Fidesz-re, mert elhitték, hogy velük jobb lesz. Akitől jót várunk és rosszat kapunk, abban nagyobbat csalódunk, mint aki felé kisebb várakozással vagyunk.
4.Ha nincs jobb, akkor a kisebbik rosszat választják majd. Ebből a szempontból Bajnai a legkevésbé elkopott, országosan ismert személy.

Blogger Géza 2012.09.27. 15:30:50

@JT_Biopower: "A regisztráció miként gátolja meg a választókat, hogy ne mind egyszerre a választás utolsó órájában jelenjenek meg a szavazófülkénél?"

Ezt nyilván nem gátolja meg. De statisztikai törvényszerűségek alapján el kizárható, eddig sem az volt a probléma.

Amikor én szavazni voltam, mindig csak a név kikeresés volt az az "érdemi munka", amit tagoktól láttam, ez határozta meg ez eljárás sebességét. (Az aláírás tempóját nyilván a választó határozta meg.) Nyilván vannak más feladatok is, de azok inkább előtte meg utána, nem a választás közben vannak, de legalábbis nem lassítják le a dolgot. (OK, oda kell adni a borítékot, meg hasonlók, de ez konstans.)

Zest 2012.09.27. 15:32:06

Az ÁFA megemelése jó lépés volt a Fidesztől. Ugyanis ez a legigazságosabb adó fajta. Aki gazdag, sokat költ, sok autója van, az sok áfát fizet. Aki csak kenyeret és tejet vesz, az alig fizet áfát. És áfát attól függetlenül fizetnek az emberek, hogy feketén szerezték-e a jövedelmüket. Én az SZJA-t még tovább csökkenteném, 4-5%-ra, viszont az áfa legyen 35-40%.

Amatőr 2012.09.27. 15:32:35

@K.Endre: Mindenben egyetértek, kivétel az utulsó két mondat. Az egyik magánügy, de a másikra érdemes reagálni.

"Én is azt mondom, azt kellene csinálni, hogy regisztrálás nélkül odamenni szavazóhelyhez -az alkotmány egy példányával a kézben- és kérni, a szavazáshoz való jogot. ""

A szavazásnak vannak kötöttségei, szabályai, melyeket érdemes minden körülmények között betartani. Már csak a csalások megelőzése érdekében is. Pl szükséges a személyi igazolvány.
Meg most a regisztráció. Amivel egyáltalán nem értek egyet, tiltakozom ellene, írok, pofázok, de betartom. És büntetésből a komcsikra, vagy a nácikra, vagy valaki másra szavazok.

Zest 2012.09.27. 15:35:29

@ormány triktor:

"Milyen gazdagoknak kedvezett az egykulcsos teeee."

Nekem kedvezett, havonta sok tízezerrel többet kapok, mint előtte. Persze ez annak is köszönhető, hogy én tisztességesen be vagyok jelentve, így előtte a fizetésem felét levonták. Most csak a harmadát. De még így is többszörösét fizetem a sok minimálbérre bejelentett csalókhoz képest.

Amatőr 2012.09.27. 15:37:56

@bgp: Azért azt beláthatnád, hogy a bajnai nevű f..kalap nem azonos kaliberű o.v-ral (akit mellesleg megvetek).
Futottak még és az is marad. Se hal, se hús. Nímand.

OftF 2012.09.27. 15:41:55

@Zest: Hát pont ezért nem a gazdagoknak kedvezett, mert ők ugyanúgy minimálra vannak bejelentve, mint előtte. :D

Amatőr 2012.09.27. 15:43:22

@Hajós: ""1. Nem most lesz a választás.""

Igaz.

""2.A választó szívesen felejt.""

Úgy bizony.

""3.2010-ben azért szavaztak a Fidesz-re, mert elhitték, hogy velük jobb lesz. Akitől jót várunk és rosszat kapunk, abban nagyobbat csalódunk, mint aki felé kisebb várakozással vagyunk."""

Ezt Te csak úgy hiszed.A fideszre szavazók jelentős része protestált!

""4.Ha nincs jobb, akkor a kisebbik rosszat választják majd. Ebből a szempontból Bajnai a legkevésbé elkopott, országosan ismert személy.""

Mint azt fentebb írtam; bajnai nem lehet a kisebbik rossz, mert egy súlytalan nímand.

Bogyó 2 2012.09.27. 15:43:58

@svetapop: Senkit nem akarunk kirekeszteni a demokráciából, akire a megválasztott Országgyűlés törvényei majd vonatkoznak. Az a baj barátom, hogy te szavazol egy pártra, az meg majd hoz adójogszabályokat, ami rád nem vonatkozik. Hoz honvédelmi jogszabályokat, rád ez se fog vonatkozni. Hoz polgárvédelmi kötelezettségről szabályokat, de téged ezek se köteleznek majd semmire. Hoz törvényt az iskolák bezárásáról, a te gyerekedre ez sem fog vonatkozni. Hoz törvényt a kórházak bezárásáról, téged ez se zavar igazán, mert te alapesetben nem itt kezelteted magad. Ellenben egy másik ország ilyen jellegű törvényei meg vonatkoznak rád. Miért nem csak abba akarsz beleszólni? Ez nem vonatkozik rád, rám meg igen, de ketten döntünk róla? Szerinted ez korrekt?

Értem én, hogy most van egy ilyen sokunk által nem etikusnak tartott törvény, hogy a szavazati jogot nemzeti alapon adjuk, csak ez nincs összhangban azzal, hogy akire szavazunk az meg mégsem nemzeti alapon, hanem területi alapon hoz törvényeket. Nem a nemzet, hanem csak az ország gyűlése ez, bárhogyan is nevezzék. Nem tud olyan törvényt hozni, hogy egy erdélyi, felvidéki magyarnak bármit is előírjon, ami annak esetleg nem teszene, jogokat persze adhat.
Nyugodtan szavazz, ha hozzájárulsz az ország költségeihez ha van olyan jövedelmed, ha behívhatnak alkalmasság esetén háborúba katonának, vagy árvízveszély esetén menteni. Ha életed nagy részében az itteni polgári jogi szabályok alapján kötöd a szerződéseidet, ha az itteni BTK. fenyeget azzal, hogy ne bűnözzél. De nem így van!
Te röhögve szavazhatsz arra a pártra, amelyik állati módra akar adót emelni, vagy meg akarja szüntetni a szociális segélyeket, vagy netán bezárja az összes kórházat. Téged ez nem érint, igaz? Bennünket meg, akik itt élünk érint.
Olyanról akarsz dönteni, ami saját személyes sorsodra szinte abszolút nincs hatással annak tükrében, hogy mire terjed ki majd egy választásokon győztes párt felhatalmazása, másokéra meg igen. Én miért nem szólhatok bele, hogy nálatok mi legyen az iskolákkal, az adórendszerrel stb. Szerinted az, hogy te magyar vagy elegendő alap arra, hogy beleszólj mások sorsába, akik a tiédbe nem tehetik? Hogy egy olyan döntésben vegyél részt, aminek a következményei rád nem vonatkoznak, ránk meg igen?

A korrekt az lenne, ha azok vehetnének részt egy döntésben, akik viselik annak a következményeit, ez ilyen egyszerű. Te nem viseled, ezért én nem adnék neked szavazati jogot.

Amatőr 2012.09.27. 15:46:13

@Zest: "" Én az SZJA-t még tovább csökkenteném, 4-5%-ra, viszont az áfa legyen 35-40%. ""

Akkor visszaesne a vásárlás, mert mindenre külföldön költenénk.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.09.27. 15:46:39

a nép több hitelt akar!

a nép barátok köztöt habzsol!

a nép...

Érdekes 2012.09.27. 15:49:06

NAGYON JO!Én kiegészitené avval, hogy adatokat kérnék es igazolasokat, majd egy GLOBALIS SZAVAZO ADATBAZISBAN tàrolnám.Termeszetesen csak regisztralt es jovahagyott polgar szavazhatna.Feltételek : MUNKAVISZONY FENNÁLLÁSA,VAGY minimum 5 év munkaviszony igazolas abban az esetben, ha jelenleg segelyezett v. nincs neki (v. nyugger).AKi ezeket nem tudja igazolni, az nem szavazhat, egyszeru.Persze lennenek finomitasok, pl. tul regota segelyezett v. munkanelkuli se szavazhatna. Ez a leglogikusabb modja..LEGYEN azok joga eldönteni , h ki veri el a BEFIZETETT ADO PENZT, akik befizetik/fizették!!!!

Matróz Kommandó 2012.09.27. 15:49:24

@Bogyó 2: ok, mi a helyzet azokkal a magyar állampolgárokkal, akik momentán külföldön élnek. Nem fizetnek itt adót, nem itt kezeltetik magukat stb. Ők se szavazhassanak. Mi a kritérium az adófizetés. Akkor kevesebb mint 4m szavazhatna csak a kb 8-ból. Ne hidd, hogy a te megoldáskezdeményed bármennyire is igazságosabb lenne. Sőt.

Bogyó 2 2012.09.27. 15:50:10

@Amatőr: Szerintem annyira Orbán is levitézlett volt 2010-ben mint Bajnai.
Lehet, hogy Bajnai nem olyan kaliber, a rövid miniszterelnökség nem volt elég erre eldönteni. De Orbán kaliberjét meg köszönöm szépen, ennyi elég volt bőven.

1120 2012.09.27. 15:50:34

A HVG(!) megbízásából a MEDIÁN(!) által végzett felmérés szerint...
Ne komolytalankodjunk, kérem! :DDD
Ezt az "eredményt" Hann Endre VAGY a saját ujjából szopta, VAGY olyan rafináltan tették fel a kérdést, ahogy csak ők tudják... (Utóbbira tippelek.)
Tudomásom szerint egyébként csak egyszer, méghozzá 2002-ben találta el a Medián a legjobban a választási eredményeket - nyilván belekalkulálta a tudomására jutott tömeges láncszavazásokat is...de még ők is Fidesz győzelmet jósoltak! (Igaz, a legkisebb arányút.)

Amatőr 2012.09.27. 15:51:30

@Bogyó 2: Ez bizony BETŰ szerint így helyes. És logikus.

Hajós 2012.09.27. 15:52:28

@ormány triktor: Családok százezreinek életét könnyítette meg az egykulcsos személyi jövedelemadó – ez derül ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adataiból.

Így a Magyar Nemzet...

Az adótábla szerint a havi bruttó 200-220 ezer forint felett keresők (a nyertesei), mert az egységes 16 százalékos személyi jövedelemadó bevezetése számukra jelentett tavaly és idén is havi több ezer forint pluszban mérhető előnyöket. Mintegy 700-900 ezer emberről, a 4,5 millió adóköteles jövedelmet szerző állampolgár 15-20 százalékáról van szó.Idetartozik a középosztály középső és felső rétege ...

Ugyanakkor csaknem két millióan lehetnek azok, akik havi bruttó 216 805 forint alatt keresnek, így rosszabbul járhatnak idén, mert a kormány egy lépésben kivezette a kvázi adómentességet biztosító adójóváírást. Már február elején, vagyis a januári fizetés kézhez vételekor több százezren szembesültek azzal, hogy kevesebb pénz marad a zsebükben...

Így a Heti Válasz...

mirigy187 2012.09.27. 15:55:16

@1120: Látom te sem olvastad a nézőpont felmérését ami nem maszopos, ott is túltengtek az ellenzők. De a kisalföldön is össze vissza beszélsz :)

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2012.09.27. 15:55:19

Van az 90% is. Ugyanis sok fideszes is van, aki nem ért egyet ezzel, nem csak ellenzéki.

Kutchek (törölt) 2012.09.27. 15:55:33

És mi lenne, ha a képviselőjelölteket baszogatnák.
IQ teszt, vagyonosodási és elmeorvosi vizsgálat stb.

Azért nem mindegy, hogy 8 millió hülye cak okosokból választhat, vagy 8 millió okos csak hülyékből válogathat.

Azt a baromságot sem értem, hogy a "tudatos választó, már előre tudja...".
Melyik a jobb:
-négy évig zombiként követ valaki egy pártot /legyen komcsi nyugdíjas, vagy épp békemenetes/
-vagy egyetlen délután spontán módon hoz egy jó döntést.

s 2012.09.27. 15:57:29

Akasztgatáshoz, gyújtogatáshoz nem kell regisztráció. Soha nem is kellett eddig, és nem kell majd ezután sem.

Bogyó 2 2012.09.27. 15:57:36

@Matróz Kommandó: Hogy hogy mi a helyzet? Nem erről beszéltünk? Akik külföldön élnek. Hót mindegy, hogy az ángliusoknál a Kolibri-szigeteken vagy Erdélyben.
Az szavazhasson akinek Magyarországon van a bejelentett lakcíme. Ez 20 éven keresztül így volt, nem véletlenül és sokkal, de sokkal igazságosabb.

Mondd már meg, ha nem vonatkoznak rád az adó, a tb, a polgári jogi, a büntető jogi, a honvédelmi stb. az életedet legalapvetőbben szabályozó szabályok akkor az azt megalkotó testület megválasztásába miért kívánsz beleszólni? Én nem kívánnék, s szerencsére Erdélyben is vannak, akik így gondolják.
Mit vár egy erdélyben attól, hogy x vagy Y alakít kormányt Magyarországon? Jóval, de jóval kevesebbet, sobjektíven, nem úgy mint az, hogy valaki nem adózik és itt él. Mert azt is ez az OGY által hozott törvény mentesíti, s változtathat rajta.

mirigy187 2012.09.27. 15:57:38

@1120: Csakhogy ne maradj tudatlan:

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint nem örvend népszerűségnek a választási feliratkozás ötlete, azzal ugyanis csak a megkérdezettek 25 százaléka ért egyet, míg 70 százalék továbbra is azt szeretné, hogy mindenki szavazhasson. (aug 15.)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2012.09.27. 15:58:52

Melyik ez a nép aki elutasítja? Ki mondta ezt? :)

Zest 2012.09.27. 16:00:18

A legértelmesebb dolog az lenne, ha végre nem pártokra szavaznánk, hanem csak egyéni képviselőkre.

Annak lenne értelme, ha az X.Y. képviselő nem azért jutna be a parlamentbe, mert ő a Fidesz, MSZP, Jobbik stb. tagja, hanem azért mert eddig ezt és ezt tette le az asztalra.

Így lenne tisztességes.

mirigy187 2012.09.27. 16:03:29

@Bogyó 2: Nem hiszem hogy sok kettős állampolgár fog szavazni abból a 300 ezerből. Nekik is elegük van a fideszből. Jó nagyot bukott a fidesz kihelyezett tagozata erdélyben és szlovákiában

Zest 2012.09.27. 16:04:57

@Bogyó 2:

"Az szavazhasson akinek Magyarországon van a bejelentett lakcíme. Ez 20 éven keresztül így volt, nem véletlenül és sokkal, de sokkal igazságosabb."

Igen, ez 20 éve így van. 1920 előtt meg 1000 évig úgy volt hogy 1 nemzet vagyunk az erdélyiekkel, felvidékiekkel, kárpátaljaiakkal és a délvidékiekkel.

Amatőr 2012.09.27. 16:08:12

@Bogyó 2: "" Szerintem annyira Orbán is levitézlett volt 2010-ben mint Bajnai.
Lehet, hogy Bajnai nem olyan kaliber, a rövid miniszterelnökség nem volt elég erre eldönteni. De Orbán kaliberjét meg köszönöm szépen, ennyi elég volt bőven. ""

Ne érts félre, de orbán karizmatikus, lehet szeretni, lehet utálni,de van kisugárzása.

A bajnai meg olyan, amilyen; se hal, se hús. Nímand.
Ha maradt a komcsiknak eszük és "humánerőforrásuk", akkor használhatóbbat keresnek. (bajnait vagy megyesit hallgatva sajnálatosan látszik, hogy "nem jön át" amit beszélnek.(Retorika) Ugyanis nem tudnak beszélni,vagy nem tanulták.Alkalmatlanok.
Az orbánon látszik (hallatszik), hogy képezte magát. Tud beszélni, képes érthetően megfogalmazni a gondolatait. Már-már torgyáni vagy kuncei magasságokban.

Izo 2012.09.27. 16:11:28

"egy olyan ügyben, aminél nem igazán van fontosabb most hazánkban"
Ilyen egy jóllakott óvodás véleménye.

2llkedő 2012.09.27. 16:11:40

@Amatőr: "Ne érts félre, de orbán karizmatikus, lehet szeretni, lehet utálni,de van kisugárzása."

Az embereknek szerintem már nem hadvezérre van szükségük. Békét akarnak, nem állandóan háborúzni. Nem kíváncsiak már a fegyvercsörgésre. Élni szeretnének. És aki állandóan csak harcol, az nem a béke embere.

mirigy187 2012.09.27. 16:11:43

@Amatőr: A napokban amikor közvetítették a litvánokkal közösen tartott tájékoztatót lehalkítottam a tv-t és néztem orbánt gesztikulását. Vihogott, tellegetett, nyalogatta a száját és közben grimaszolt. Nekem nem tűnt ép elméjűnek.

2llkedő 2012.09.27. 16:14:07

@Zest: "1920 előtt meg"

Az a régmúlt. Szép volt, jó bolt, de volt. A jelenben kell élni, nem a múltban. Ők már egy másik családhoz tartoznak. Mint a gyereked is, amikor megnősül, férjhez megy. Ettől még magyarok, és a magyar családhoz tartoznak. De már egy másik családdal élnek együtt.

Zest 2012.09.27. 16:15:40

2014-ben még egyszer megnyeri a fidesz a választásokat orbánnal, s utána számos olyan alak van a pártban, aki alkalmas miniszterelnüknek. 2018-ban és 2022-ben már velük fog nyerni a fidesz.

Ezzel szemben az összes ellenzéki pártban együttvéve sincs 1 ember sem aki alkalmas lenne. Persze ott van dopeman, mint alternatív miniszterelnök :)))

Aszpartám 2012.09.27. 16:18:44

A regisztráció kapcsán csak én gondolom úgy, hogy itt a Kubatov-listának komoly jelentősége van?

kvadrillio 2012.09.27. 16:20:24

@Amatőr: KARIZMATI KUS ?

nEM ! oRBÁN EGY TÖMEGGYILKOS !
OLYAN INTÉZKEDÉSEK SOROZATÁT HOZZA, AMINEK KÖVETKEZTÉBEN ELKESEREDETT, KILÁTÁSTALAN EMBEREK TÖMEGEI HALNAK MEG !
EZ HOLOKAUSZT ! EZ TÖMEGGYILKOSSÁG !
EZÉRT CSÖKKEN DRASZTIKUSAN A NÉPESSÉG SZÁMA !
ORBÁN EGY KÁRTÉKONY FÉREG !

Érdekes 2012.09.27. 16:20:36

@Kutchek: azert evvel a 8 millio okossal ovatosan! (börtönökböl is szavaznak..cigok is szavaznak - 2 sportszeleté - , elemivel nem rendelkezok is szavaznak..sulyos ado penzek kezeleserol!!! ) màsreszrol,ja meg nem tunt volna fel...a politikusok is a 8 millio magyarbol kerulnek ki..Nem a marsrol hozzak oket ! :D szoval
..amilyen a vezeto , olyan a nep.

2llkedő 2012.09.27. 16:21:00

@Zest: "1000 évig úgy volt hogy 1 nemzet vagyunk az erdélyiekkel"

Erdély nagyrészt erdély volt. Mint ahogyan most is székelyeknek mondják magukat. Ami igaz is.

De nézd meg, hogy az ezer évből minnyi ideig volt Nagymagyarország. Az pedig, hogy egy nemzet vagyunk, igaz, de nem jelenti, hogy beleszólhatunk egymás életébe. Mi se szólhatunk bele az Ő szavazásukba.

Amatőr 2012.09.27. 16:21:04

@félázsiai 2llkedő: @mirigy187:
"És aki állandóan csak harcol, az nem a béke embere. ""
""Nekem nem tűnt ép elméjűnek. ""

Nem kell túllihegni, utálom én anélkül is.
De, mint mondtam, eddig ő a kisebbik rossz.
És ne felejtsük; a cserepadnál melegít a jobbik! Akik nem olyan képzetlen kispályások, mint a bajnai-félék.

mirigy187 2012.09.27. 16:21:18

@Zest: 20 éve orbán van a fidesz élén. Ha nincs orbán a fidesz már rég a lefolyóban lenne. Ellenben a szocik mindig tudtak másokat indítani kettészakadtak és még mindig itt vannak :) Mutassál már a fideszben valakit aki orbánt váltja :)

2llkedő 2012.09.27. 16:23:01

@Zest: "ellenzéki pártban együttvéve sincs 1 ember sem aki alkalmas lenne."

Jelenlegi ellenzéki pártban nincs. De addig jöhet még párt ismert emberrel akár jobbról, akár balról.

mirigy187 2012.09.27. 16:23:23

@Amatőr: Nem képzetlenek? A cigányozáson kívül meg a multik kifele skandálásan kívül mire jók?

M_R 2012.09.27. 16:24:48

@Zest: "2014-ben még egyszer megnyeri a fidesz a választásokat orbánnal"

És ha nem akkor megint lezárjátok az Erzsébet hidat, felgyújtjátok a TV székházat meg kiloptok pár rádiót feltört autókból...

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.09.27. 16:25:15

@félázsiai 2llkedő: nem minden erdélyi magyar székely, csak kb. hatszázezer

mirigy187 2012.09.27. 16:26:15

Ja orbán annyira karizmatikus hogy egy mesterházy is megelőzi :) Elmúlt már a varázsa. Nem egy fideszes ismerősöm van aki odavolt orbánért elmondta mennyire megöregedett és nem beszélve arról, hogy nem ezt ígérte ellenzékben. Van még pár százezres rajongótábora de már fele annyi sem mint ellenzékben volt

2llkedő 2012.09.27. 16:27:01

@Amatőr: Több helyen már leírtam. Olyan ez a hozzáállás, mint azé a feleségé, aki az alkoholista, verekedős férjtől azért nem válik el, mert ki jön utána? És nyugtatgatja magát, hogy akkor, amikor józan a pasas, akkor minden rendben van. És ezzel van elfoglalva, miközben lehet, hogy éppen mellette ül a buszon, akit keresne.

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 16:51:11

@félázsiai 2llkedő: Ilyen szavazati lehetőség, hogy "Egyik se", a demokráciákban nem ismert. Olyankor távol maradsz a szavazástól, ezzel nyilvánítva ki, hogy egyik politikai erő sem képviseli az akaratodat.

Amatőr 2012.09.27. 16:51:35

@mirigy187: ""Nem képzetlenek? A cigányozáson kívül meg a multik kifele skandálásan kívül mire jók? ""

Nem ártana fellapoznod a törikönyvet! Az a hitler nevű, sokat gúnyolt pojáca, vagy a mussolini nevű tettestársa, képesek voltak közérthetően beszélni. Sőt, szónokolni. Tömegeket megmozgatni. Mert " a szó veszélyes fegyver" , hogy a klasszikust idézzem.
És a vonáék nem fegyvertelenek.

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 16:53:24

@ipartelep: A reakciód még komolytalanabb volt, mint a poszt. sajnos.

Amatőr 2012.09.27. 16:54:43

@félázsiai 2llkedő: Barátom, én 99%-os biztonsággal mondhatom; legközelebb sem a fideszre fogok szavazni.Azaz nem tudok válni, hisz nem vagyunk házasok.

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 16:59:29

@Bogyó 2: portal.zmne.hu/pls/portal/docs/PAGE/ZPORTAL/ZMNE_ROOT/KLHTK/SZERVEZET/INT_TANSZ/JOG_TSZ/AKTUALITASOK/TAB44697/EUPARLAMENT.PDF

Ebben benne van, mely EU országokban kötelező a parlamenti szavazáson való részvétel. Lehet, hogy a görögöknél azóta ez megszűnt, ezt most nem tudom biztosra, de ott élő ismerőseim is mondták pár éve, hogy az útlevelüket nem hosszabbítják meg, amennyiben nem mutatják be az igazolásukat, hogy jelen voltak a legutóbbi választásokon.

Zest 2012.09.27. 16:59:56

@Amatőr:

"eddig ő a kisebbik rossz.
És ne felejtsük; a cserepadnál melegít a jobbik"

Ez így 100%-ban igaz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.09.27. 17:01:30

@Zest: Pont erre próbáltam célozni. Én is jobban jártam, pedig nem vagyok gazdag.

Amatőr 2012.09.27. 17:07:53

@Zest: Amíg nem jövünk rá arra, hogy mi kb 10 millióan bizony ugyanabban a csónakban evezünk, addig csak fradista cigányok, buzi dózsások és zsidómtk, stb maradunk (már ha érted). Mert oszd meg és uralkodj.
Azok pár ezren a politika partvonalának épp a külső vagy belső oldalán meg kijátszanak minket egymás ellen és kiröhögnek. Okkal. Mert ostoba birka nép vagyunk.

Zest 2012.09.27. 17:08:50

@ormány triktor: Én sem vagyok gazdag és én is jól jártam. Nem az járt jól, aki gazdag, hanem az, aki eddig is tisztességesen fizette az adót.

2llkedő 2012.09.27. 17:15:57

@Amatőr: Örülök, hogy a barátodnak tekintesz.

2llkedő 2012.09.27. 17:18:44

@Zest: "Nem az járt jól, aki gazdag, hanem az, aki eddig is tisztességesen fizette az adót."

Én is tisztességesen fizetem az adót, még se jártam jól.

2llkedő 2012.09.27. 17:20:55

@Tyrion Lannister of Caster: "hogy "Egyik se", a demokráciákban nem ismert."

Ismert. Mert az is egy döntés. Elfogadom a többség akaratát, de nem támogatom egyiket se. A későbbiekben egyik oldal se hivatkozhat rám, mint 2010 után Piktorék.

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 17:51:40

@félázsiai 2llkedő: Ez nagy csúsztatás. Ilyen alapon Németország 1871 óta van csupán, olaszország garibaldiék óta, franciaország pedig nagyjából a 18. század végére állt össze, stb.
Nem hiszem, hogy mégis elvitatnád tőlük, hogy sokszázados országok-népek.

Az viszont szintén igaz, hogy ezen nem érdemes lovagolni.
Ha jól emlékszem, akkor a határon kívülről szavazók számára limitált képviselői mandátum áll rendelkezésre (jól emlékszem, hogy 10?). Eza 200 fős parlamentből 5 százalék, ráadásul ezek nem pártokat jelentenek, hanem külhoni magyarság képviseletet. Ugyanez a képviselet lesz akkor is, amikor nem Fidesz kormány lesz hatalmon. Hidd el, ott sem mindenki fideszes.

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 17:57:16

@félázsiai 2llkedő: Kérlek, mondj egy példát, mert tényleg érdekelne. Melyik ország parlamenti képviselő választásán szerepel ilyen rubrika?
Nem állítom, hogy ismerem az összes EU vagy egyéb demokrácia választási rendszerét, így nem állítom 100%-osan, hogy ebben nekem igazam van, de legalábbis eddigi tudomásom szerint nincs ilyen.
Aki senkire sem tud/akar szavazni, az távollétével jelzi ezt.
A távolmaradás mértéke jelzi, hogy az emberek fásultak, mivel nem látják értelmét leadni valakire a voksukat, mivel egyik sem képviseli az ő akaratukat.

Ez nem is mindig jelenti azt, hogy minedezek akarata eleve végrehajtható lenne.
Lásd a példálózást korábban az ingyen sörről, stb.
Azért, mert mondjuk az országban élő kb 1 millió alkoholista ezt szeretné, attól még ez nem lesz támogatva semmilyen párt által.

2llkedő 2012.09.27. 17:58:29

@Tyrion Lannister of Caster: "Hidd el, ott sem mindenki fideszes."

Tudom, és nem is ezért mondom, amit mondok, hanem az elv miatt.

2llkedő 2012.09.27. 18:00:42

@Tyrion Lannister of Caster: "Kérlek, mondj egy példát, mert tényleg érdekelne."

Ha rendesen elolvastad volna amit írtam, akkor tudnád, hogy én arra írtam ezt, hogy ha kötelezővé lenne téve, akkor úgy lenne demokratikus, ha lenne egy ilyen lehetőség.

Laciii 2012.09.27. 18:19:27

Ennyire alap dolgon hogy lehet vitázni. Fülkében sehol nem állnak oda melléd, szépen nem ikszelsz sehova hanem leadod az üres lapot és kész az egyik sem.

Regisztráció mellett az is látszik ki az aki magasról szarik rá és ki az aki nem talált megfelelőt a listán.

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 18:51:48

@Laciii: ugyan hogy látszana?
Regisztrálsz. (Már korábban jeleztem, nem tartom jó ötletnek, nem védeni akarom).
Valamikor később, akár hónapokkal később választások, elmész, leadod a szavazatodat.
Ha semmit sem jelölsz meg a lapon, akkor sem tudják, ki volt az, aki üres lapot dobott bele.
mennyiben regisztráltál, de nem mentél el szavazni, akkor egyszerűen távolmaradtál. Ennyi. Senki sem tudja, kire adtál volna le szavazatot.
Aki el is megy és üreset dob be, az expressis verbis kijelenti, hogy lófasz a seggükbe mindnek.

Amatőr 2012.09.27. 19:03:44

@Tyrion Lannister of Caster: Azért jobb a lapot áthúzni keresztben, hogy ne lehessen felhasználni csalásra.

Laciii 2012.09.27. 19:31:20

@Tyrion Lannister of Caster:
Miért kéne tudni ki volt?
Regisztráltak - szavazatok összessége = ennyien szavaztak volna, de nem volt kire.
Választásra jogosultak - regisztráltak = szarnak rá.

Tyrion Lannister of Caster 2012.09.27. 19:43:17

@Amatőr: 16 éve benne vagyok a szavazatszámláló bizottságba. Az első, amit kiszortíroznunk kell, az érvénytelen szavazatok. Jelzem, hogy ilyenkor az önkormányzati tag előre begyűjt minden tollat, éppen a bármilyen esetleges ikszelés kivédésére.

nemecsek ernő áruló 2012.09.27. 19:47:39

@Jimbo75: Ez jogállamban úgy működik, hogy a szavazás napján besétálsz a szavazókörbe, és ha addig nem regisztráltad magad, akkor megteszed ott. A XXI. században élünk, nem valóságtól elrugaszkodott igény, hogy ha már választói regisztrációt akarnak, akkor az a kettős szavazás kiszűrésére legyen hivatott. Tehát minden szavazókörben kell lennie egy központi adatbázisra csatlakozó gépnek (távírónak), ami akár a személyi szám alapján egyértelmű választ ad, hogy adott illető szavazott-e aznap valahol máshol. Ha regisztrálsz, akkor azt elég egyszer megtenned, onnantól az adott szavazókörbe vagy bejelentve akár életed végéig, mint regisztrált szavazó, mindaddig, amíg bármikor, akár két választás között is, vagy a következő választás napján nem jelzed elköltözésedet egy egyszerű feliratkozással a polgármesteri hivatalban, illetve a szavazókörben ami várakozással együtt 5 perc. Ilyenkor a másik oldalon ha aznap ott még nem szavaztál, törölnek az adatbázisból, és legalább 3 hónapig, nem jelentkezhetsz át másik szavazókörbe.

Viszont nem látom értelmét ennek a regisztrálósdinak olyan országnál, ahol a belső népvándorlás ilyen alacsony, mint itt.

Az Amerikai Egyesült Államokban bármikor megtörténhet, hogy mondjuk Texasból Idahoba kell költöznöd egy munka miatt. Az ügyintézés leegyszerűsítése érdekében ott a legelső, George Washingtont hivatalába emelő szavazás óta csak ilyen módon lehet szavazni, de ahogy mondtam, a választás napján a szavazókörbe besétálva is tudsz regisztrálni, és az egy életre szól, onnantól mindig nyilván leszel tartva ott.

Amatőr 2012.09.27. 19:49:23

@Tyrion Lannister of Caster: Bocsánat, előjött az igazi énem; a kisstílű gyanakvó.

Peripetia 2012.09.27. 20:23:57

A nép nem ért hozzá, ezért a fideszpista köp a véleményére. Ellenben a NEMZET nem utasítja el, ezért a fideszpista ha beledöglik is a nép, a NEMZET kedvéért még is megcsináltatja a regisztrációt, amit feliratkozásnak becéznek a bitangok. Legutóbb a ccoializmusban kellett feliratkozni, ha kenyeret akartam kapni még aznap. Éljen az orbáni Szocializmus!

Peripetia 2012.09.27. 20:26:43

@félázsiai nemecsek ernő áruló: Jó, jó, de ott nem orbánnak hívják az elnököt. Mecsoda köülönbség!

JT_Biopower 2012.09.27. 21:07:26

@Blogger Géza: Természetesen életszerűtlen példát hoztam, de miért ne lehetne? A pakliban benne van és ugyanazt produkálja, mint az említett problémás eset, hogy ott áll többszáz ember.

Például azzal is lehet gyorsítani a szavazást/választást, hogy az ember magával viszi a választási értesítőjét és nem csak a neve alapján kutakodják ki a névjegyzékből, hogy ő egyáltalán abban a szavazókörben jogosult-e szavazni. Ha majd a következő alkalommal megnézed, szerepel rajta egy sorszám, ami pont a gyorsabb kikeresést szolgálja.

Az előzetes regisztráció még mindig nem gyorsítja a szavazást.

P.Freddy 2012.09.27. 21:14:14

@félázsiai nemecsek ernő áruló:

"Ez jogállamban úgy működik, hogy a szavazás napján besétálsz a szavazókörbe, és ha addig nem regisztráltad magad, akkor megteszed ott. "

Pontosan ez a követendő példa. Ezt lehetne még megfejelni azzal, hogy Orbán kedvéért (ugye ő mondta, hogy MINDENKÉPPEN lesz regisztráció, tehát ez az ő homokozója - nyilván mert fosik mint a kacsa p@csája:) ne kelljen már nekünk, az ADÓFIZETŐKNEK MILLIÁRDOKAT elkölteni az ő agyament, pöffeteg szórakozásuk kielégítéséért.

Inkább fizessük be őket a nyóckerbe, vagy a hetes út mellé, oszt jó (napot) nagyot szopathatnának ott, olcsóért. Mindenki jobban járna:)

Munchausen 2012.09.27. 23:48:23

Nem jo ez az egesz valasztasi rendszer. Valahogyan ugy kellene csinalni, hogy az indulok kozul aki nem nyer azt az eredmenyhirdetes utan nyilvanosan felakasztjak, legyen mar egy kis tet, nemigaz?

Szúrófény 2012.09.28. 03:30:40

@Bogyó 2: Aki nem, vagy nem ide adózik ne szólhasson bele! Főleg nem az "üveggyöngyön vett kinnszülött," átverhető, valós információval nem rendelkező magyar!

Vanek főfoglár úr. 2012.09.28. 06:36:58

211.12.08-án írtam:
"Nem lesz kétféle magyar állampolgárság.(by Semjén). Az állampolgárság és a szavazati jog elválaszthatatlan egymástól. És mint tudjuk, ehhez a szavazati joghoz nem szükséges állandó, bejelentett magyarországi lakcím.
És itt álljunk meg egy pillanatra! Az FHP teljes mellszélességgel kiáll a határon túliak szavazati jogáért. Viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a szavazat bejelentett lakhelyhez legyen kötve.
És akkor lássuk az Alaptörvényt!
“Alaptörvény XXXI. cikk (3) bekezdés
„Rendkívüli állapot idején vagy ha erről megelőző védelmi helyzetben az Országgyűlés határoz, a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú magyar állampolgárságú férfiak katonai szolgálatot teljesítenek.”

Mit is jelent mindez? A választójogi törvénnyel mégis sikerült kétféle magyar állampolgárt teremteniük.
Miről is van szó?
Az állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár számára a haza védelme alkotmányos, akarom mondani alaptörvényes kötelessége. Akinek viszont nincs lakóhelye az országban, viszont beszavazhat olyan képviselőt a parlamentbe, aki miatt a haza védelme éppen aktuálissá is válhat, nos annak a haza védelme csak laza, fakultatív, hétvégi programajánlat.
Gratulálok kedves képviselők! Igen,ti ott a kormánypárti padsorokban." És akkor az önkéntes hazavédelem is levélben fog történni. hende kap egy csomó borítékot, amiben az van írva: puff-puff-durr!

Hajós 2012.09.28. 07:44:44

@Amatőr:
"Bajnai Gordon népszerűbb lett januárban, mint Orbán Viktor - derül ki az Ipsos ma publikált közvélemény-kutatási adataiból. Sőt, a volt miniszterelnököt többen látnák szívesen fontos politikai pozícióban, mint bármelyik parlamenti párt vezetőjét."

Szonda Ipsos 2012. január

"A kormányváltáskor, 2010 májusában még Orbán Viktor kétszer népszerűbb volt: akkor 53, míg Bajnai 26 százalékon állt – írja a VG.hu."

Hajós 2012.09.28. 07:58:15

@Amatőr:
Orbán Viktor népszerűsége 27 százalék, míg Bajnai Gordoné 28, vagyis a volt miniszterelnök minimálisan népszerűbb utódjánál, sőt, bármelyik parlamenti párt vezetőjénél is. A kormányváltáskor, 2010 májusában még Orbán Viktor kétszer népszerűbb volt: akkor 53, míg Bajnai 26 százalékon állt – írja a VG.hu.

2012. január

Amatőr 2012.09.28. 08:22:25

@Hajós: Nagy fiú vagy, annak hiszel, akinek akarsz. Én mindenesetre nem fogadnék jelentős összeggel gordonkára a következő választás előtt.
Véleményem változatlan; a pasi egy alkalmatlan nímand. Súlytalan. Amellett persze lehet, hogy egy jószándékú és másban tehetséges ember.

Mikk^ 2012.09.28. 10:54:17

Hmm
Orbán - tud pofázni, hülye ötletek, gazdasági hanyatlás
Gordonka - nem tud pofázni, lehetnek jó ötletei, esetleg fellendíti a gazdaságot, (még a fidesz hathatós közbelépéseinek ellenére is)
Hát akkor asszem legyen inkább olyan ember a főnök aki még ért is valamihez nem csak pofázni tud.
Személy szerint mindig jobban bírtam azokat a főnökeimet akik értettek is a szakmájukhoz.

Egyébként, nem kell itt túlságosan erőltetni, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni. Utolsó orbánféle levelezésnél úgy 95% a kukában kötött ki. Tehát nem kell mást tennie ennek a csürhének, mint a regisztrációra felszólító levelet (honnan a picsből tudják hova küldjék ha regisztrálnom kell?) ellátni orbán bácsi pofájával és lám máris többszázezer esetleg 1-2 millió ember nem fog regisztrálni, hiszen megint valami hülye levelezésnek fogják venni és hajítják automatikusan a kukába felbontás nélkül.

Mikk^ 2012.09.28. 10:59:23

Egyébként a rossz bizonyítványt szokták magyarázni, hogy miért is rossz.
Azaz orbánék folyton magyaráznak, mindig más a hibás, van valami ellenség.
Nekem ez eléggé rossz bizonyítványnak tűnik, mondhatni csupa egyes.

Amatőr 2012.09.28. 16:11:28

@Mikk^: ""Hát akkor asszem legyen inkább olyan ember a főnök aki még ért is valamihez nem csak pofázni tud.""

A politikusi "szakmának" szerves része a beszéd.
Hanem tudja a saját (vagy a másoktól lopott) gondolatát közérthetően megfogalmazni és értelmesen elmondani (retorika), akkor sajnos alkalmatlan a pályára, hisz nem tudja a hallgatóságát meggyőzni.

Mint azt fentebb írtam; hitler, mussolini vagy churchill azért lehetett sikeres, mert magával tudta ragadni a hallgatóságát.

Mellesleg az is szánalmas, hogy egy parlamentnyi magyart nem sikerült összeszedni, aki nemhogy beszélni, de legalább olvasni képes. És ez már nemcsak a magyar oktatás csődje.
süti beállítások módosítása