A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Török áfium ellen való orvosság

2012.09.13. 16:50 Carnivore

Egyeseknek nagyon fáj mostanában, hogy Török Gábor politológus elemzéseiben rendkívüli késztetést érez az ellensúlyozgatás művészetének bemutatására. Hadd tegye. Miért fáj az bárkinek is, hogy nem anyázza le a Kormányt a hazug IMF-levél ügyében? Miért beszél mellé akkor, amikor megpróbálja kitalálni, milyen motívumok sarkalhatták Orbánt e kommunikációs trükk bevetésére? Nem ez a munkája?

Figyelemelterelésről, gumicsontokról, elhallgatásokról, közvélemény számára történő előkészítésről („elő-emésztésről”), tompítási technikákról magam is írtam már e blog hasábjain – nem köveztek meg érte. Török Gábort miért kellene? Ugyanezekről beszélt. E megnyilvánulások azt a célt szolgálják, hogy segítsék a gondolkodó közönséget átlátni a szitán. A politikusok mindig készételt szolgálnak fel - az elemzők dolga a belsőségek kibontása. Ők a mi boncnokaink. Persze, más és más technikát alkalmaznak. Na és? Mindenki keresse meg a számára legjobban tetsző politológust.

Semmi nem bizonyítja, hogy Török Gábor össze akarna kacsintgatni a miniszterelnökkel – mint tették/teszik azt (ex-, és mostani) kollégái. Mert még ha egy csónakban eveznének is, Török még mindig csak az egyik lapátot fogja, a másikkal - legalábbis egyelőre - nem bajlódik. Ellentétben Giró-Szásszal, Kuminnal, Stumpffal, akik oly lelkesen eveztek már két esztendeje is, hogy mindannyian tudtuk róluk: előbb-utóbb ott fognak majd felmosni a Kapitány fedélzetén. (S lőn. De nézzék, hová tud süllyedni egy ilyen szép hajó!) Török mellettük ügyetlennek, esetlennek - mások számára persze ugyanolyan aljasnak - tűnik. Számomra sunyinak, helyezkedőnek semmiképpen. (Pedig nekem is volt egy-két „baráti szavam” az aszófői Sólyom-beszéd prezentálása kapcsán.)

egyensulyozas.jpg

Ez a történet valójában nem róla szól, hanem a Kormánnyal szemben álló tábor egy részének attitűdjéről. Nyilván még mindig sokan haragszanak azokra, akik valamilyen formában hozzátettek ehhez a kétharmadhoz (a hangsúly az "ehhez"-en van!!!). Nyilván sokan érzik úgy még mindig, hogy „innen a törökök, onnan a farkasok”. Nyilván gyanakvással fogadják azokat a hümmögőket (így Török Gábort is), akik nem torkuk szakadtából üvöltik a Kormánynak, hogy "elég!". Haragjuk, dühük érthető, azonban e ponton a tisztesség úgy kívánja, hogy különbséget tegyünk felelősség és felelősség között - főként a mértéket tekintve. Mert ezért a kétharmadért igazából mi felelünk. Mi húztuk be nekik az X-et - vagy épp mi maradtunk otthon, amikor menni kellett volna. És miattunk olyanok ők, amilyenek. Mert „minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel” (Széchenyi István).

Ami pedig a haragot illeti, jól vigyázzunk! Éppen ennek kijátszására játszik Gyurcsány is, amikor újra és újra meglebegteti: „na, vajon ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet?”. Mondhatná így is: „na, ki bántott engemet?” Ha valaki, hát ő pontosan tudja, milyen sokan élnek ebben az országban, akik lelkükben bosszút esküdtek az őszödi árulók ellen - s akiket a másodperc töredéke alatt egységbe lehet ugrasztani egyetlen provokatív kérdéssel. (S még mondják, hogy Gyurcsány ostoba!)

A Török Gábor elleni támadás tehát egy megkeseredett leszámolási kísérlet kezdete (csak szellemi értelemben, nyugalom!). Haragosai meg vannak győződve arról, hogy "nincs semmi rosszabb a töröknél és a tatárnál". Pedig bizony van. Ha például csillapíthatatlan dühük miatt lassan ugyanazon szellemi nívót kezdik képviselni, mint azok, akikre valójában haragudniuk kellene. Ha egy lapon lehet említeni őket azokkal, akik nem csináltak mást ez elmúlt évtizedben, mint átkot szórtak a velük egyet nem értőkre (másként gondolkodókra); akik lezüllesztették a magyar társadalom közéleti szellemiségét; akik akkori fröcsögésük „szellemi” sikerének – amelyet pusztán saját nívótlan közönségük körében értek el - "úgy örültek, mintha lefejeztek volna egy törököt". Akkor van baj. Mert akkor már nincs különbség - és nincs alternatíva sem. Akkor pedig "legyek inkább török elnyomás alatt"!


Másképp, törökösebben - óvatosan ellensúlyozgatva:

Török Gábor Kormányhoz való viszonyulásáról egyrészt nem mondhatjuk, hogy "eldicséri azt, mint török a lova farkát"; másrészt viszont azt sem, hogy "úgy bánik vele, mint török a rabjával". Talán dühítő, hogy a Kormányt "nem kergeti a török" és "nem száll fejére a török átka". És néha magam sem értem, Gábor "törökül beszél-e, vagy tatárul"? Azt azonban nem érzem vele kapcsolatban, hogy "törököt fogott, de az nem ereszt". Szerintem Giró-Szász, Stumpf és Kumin van/lesz inkább kiszolgáltatva ennek a helyzetnek. Egy dologban vagyok biztos: nem Gáboré az "a török torok, ami sok kárt tett az országban". Ez elég jó „dekázásnak”? (ahogy Chigavera mondja)

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

289 komment · 2 trackback

Címkék: véleményszabadság magyar demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr914775000

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politológusi szerepek 2012.09.14. 15:48:28

Giró-Szász András kormányszóvivő lett nemrég, épp olyan időszakban egyébként, amikor sok jó hírrel nem szolgálhat. Igaz, az előző kormányszóvivőtől sem emlékszem látványos mondatokra, ők inkább az újságírókon keresztül érnek el hozzánk, harmadik típusú...

Trackback: Politológusi szerepek 2012.09.14. 15:48:24

Giró-Szász András kormányszóvivő lett nemrég, épp olyan időszakban egyébként, amikor sok jó hírrel nem szolgálhat. Igaz, az előző kormányszóvivőtől sem emlékszem látványos mondatokra, ők inkább az újságírókon keresztül érnek el hozzánk, harmadik típusú...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wowerman 2012.09.13. 18:26:13

1: én nem húztam be nekik az X-et, és nem is maradtam otthon. ez a ti kétharmadotok.

2: az a Szécheny idézet egy férc, és nem tőle származik, hanem egy francia könyvből

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.13. 20:40:18

A pézsma blogos írás teljesen jogos szakmai jellegű kifogást emel, h miért nem vette be a lehetséges magyarázatok közé a legvalószínűbbet. A másik írás meg 1 kellemes és többé kevésbé szellemes paródia. A kommenetek közt természetesen vannak minősíthetetlenek.
TG elfogultságához. Eleinte még bátran elemezte, h miért fér bele a demokratikus hatalomgyakorlásba az, amit a Fidesz csinál. Aztán mikor ez már tarthatatlan lett, jöttek azok az elemzések, hogy hatalomtechnikailag miért hasznos az, amit a kormány csinál, és mikor már ez sem állja meg a helyét, elkezd relativizálni, hha Fletó is ezt csinálta volna, akkor a balosok biztos nem háborodnának fel. Ez azért már elég Kuminos szint.

bádogos 2012.09.13. 21:51:12

Általában egyet szoktam érteni a Kard értékelésével, de a Pézsma Blognak szerintem igaza van és az az írás elsősorban nem is Török Gáborról szól.

Török egyszer azt írta, hogy ő csak azt mondja el, mit lát, de nem kommentálja, hogy az helyes-e. Ez a szakmai kívülállás akár elfogadható is lenne. Az én bajom Törökkel, hogy sajnos alapvető dolgokat nem lát, és teljesen kézenfekvő következtetésekig nem jut el.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.09.14. 10:56:27

Nem akarok senkit ide vagy oda terelni, pont én mászok legjobban falra tőle, ha A-t szidom, akkor mindjárt B-fan vagyok, és fordítva, régebben meg is írtam: re.blog.hu/2011/02/10/josagos_nagy_szivem

Viszont amikor amikor a kormány csinál valami ordas faszságot (elő-előfordul), akkor mielőtt a hatásait meg az indítékait elemezgeti a politológus frönsziés finomsággal, "egyrészt-másrészt", először ki kéne mondani, hogy ez egy ordas faszság volt, mert ha nem, akkor a t. elemző falaz neki. Ami viszont már elkötelezettség.

Aztán lehet elemezgetni persze a következményeit, meg az indítékait, meg hogy illik-e és milyen stratégiába, egyébként ahogy a blogger rátapintott: nem (ezért a normális elemzések nem is helytállóak) pezsma.blog.hu/2012/09/08/santa_kutyak_ugetoje

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.09.14. 11:17:18

@bádogos: A kommentedtől bekattant egy jó párhuzam, milyen Török Gábor! Létezik (de legalább is létezett) egy újság, az a neve, hogy "Harmadik félidő", az ultrák lapja, azoké, akik a focimeccseken professzionális módon űzik a drukkerséget: kifestik magukat, beöltöznek, készülnek mindenfélével. Az újság gerincét a beszámolók képezik, hogy egy adott meccsen hogyan szurkoltak, milyen látványelemeket vetettek be - de a meccsről magáról egy árva szó nem esik. Az kívül esik az érdeklődési területen, nagyon találó a "hamadik félidő" elnevezés.

Na, Török Gábor a harmadik félidőt írja. Megírja, ki mit tett, milyen hatásai lesznek a pártokra, politikára, de az, hogy az adott lépés esetleg demokráciaellenes volt, vagy ostoba, netán bölcs húzás, az az ő érdeklődési körén kívül esik.

Aki a Harmadik félidőt írja, az nem fradista, nem Dózsa-drukker (vagy ha igen, azt nem árulja el), és ha úgy felrúgnak valakit a pályán, hogy hármat szaltózik, az csak annyira érdekli, hogy a drukkerek a szabálytalanságot trombitaszóval értékelték-e vagy fütyüléssel.

Ringlósztár 2012.09.14. 11:25:08

@wowerman:
+1
3: Azért a fideszoton vip páholyában smúzolni orbánnal számomra nem tűnik valami távolságtartó magatartásnak.

☉ ☾ 2012.09.14. 11:25:39

Török G. mint független politikai elemző már nem létezik, neve szitokszó, írásai szakmailag érdektelenek.
Vége.

kamerasmobil 2012.09.14. 11:27:12

Azert azt nem artana hozzatenni hogy kozben Torok Gabornak is befigyelt egy allami allas az MLSZ-nel es ott van az a kozos foto is az Orban Viktor mogott allo mosolygo elemzorol.

Az egyre jobban "egyensulyozo" tartalom mellett mar nem lehet figyelmen kivul hagyni az egybeesest es nem lehet nem megkerdojelezni a fuggetlenseget.

Alonee 2012.09.14. 11:33:28

@☉ ☾: Ez a mondat az, ami fölöslegessé teszi a TG-ről szóló polémiát, teljesen egyetértek. Olyan viharsebesen húztak el mellette a jobbnál, jobb blogok, hogy TG szót sem érdemel. A legszörnyűbb, hogy az írásait tényleg csak méla közönnyel olvasom, ha olvasom, valójában az, hogy merre húz ez politológus gyerek, tök érdektelen.

political ideology 2012.09.14. 11:35:02

@☉ ☾: mint a legtöbb index blognak...:)

dr. mesterséges színezék 2012.09.14. 11:39:20

Gáborról mind gyakrabban ugrik be a szexológus definíciója: szexológus az, aki úgy tud beszélni az adott témáról, mintha őt az csak tudományosan érdekelné.

Gyuri bá 2012.09.14. 11:42:15

És pont Török Gábor egy azok közül, akik lezüllesztették a magyar társadalom közéleti szellemiségét.

bios 2012.09.14. 11:42:26

Én nem értek egyet ugyan az alja fröcsögéssel, ami TG-t éri olykor, de arról rég meggyőződtem, hogy az objektívnek, moralizálástól mentesnek hirdetett álláspontja bizony túl gyakran és észrevehetően szelektív, nagyvonalúan kerül bizonyos következtetéseket, ami akárhogy is kerülgetjük a kását, nagyon szakmaiatlan és egy ilyen tehetségű embernél nem mellesleg rettenetesen bosszantó is. Én nem emelném az említettekkel egy szintre, azért ő messze van az émelyítőtől - legalábbis számomra. De szép lassan bekoszolja magát ő is, amit őszintén sajnálok, kár a hitelességéért.

Btw örülök, hogy megtaláltam ezt a blogot, nagyon ritka az értelmes párbeszéd mostanság, nem csak ebben a témában...

Régi Péter 2012.09.14. 11:45:43

A jobberek is elégedetlenek vele a ballibek is. Mindkettő a másik oldal szekértolóját látja benne. Nekem se jön be, pl. kinyilatkoztatta, hogy nem vizsgálja a politika gazdasági vetületét, mert ő politológus. Holott a gazdaság irányítása szoros összefüggésben van a politikával. Kb minta egy kardiológus azt mondaná, hogy az emberi szívet nem az emberi test részeként vizsgálja, hanem mint önálló élőlényt.

2012.09.14. 11:57:50

@ern0: Igaz! Még annyival toldanám meg, hogy azt imitálja, hogy nincs ítélete egy politikai esemény fölött. Pedig biztosan van. Ebből viszont az következik, hogy hatásvadász az elemzése. Egyszerűen oszt és szoroz, hogyha így vagy úgy fogalmaz, akkor ilyen vagy olyan lesz a visszhang. Konformista.

2012.09.14. 12:01:18

@DICKtátor: Illetve még annyit, hogy szerintem akinek a média átjáróház, mint TG-nak, az bizony igenis felelősség. A pártok hitelvesztettek, józan ember már nem hisz el nekik semmit. Azonban az elemzők véleménye megfontolásra érdemes lehetne, ha TG is őszinte lenne....

tarackos 2012.09.14. 12:02:36

@ern0: Igen, erről írtam én is a másik blognál...;)

Persze még mindig ott az űr: a tanár, önkori képviselő, közéleti személy Török Gábor mit gondolt? Mert ennek hiánya okán támadják. (sztem joggal)

AnnaKarenina 2012.09.14. 12:15:01

Számomra az a legrosszabb, hogy szinte mindig hatalomtechnikai szempontok alapján elemez, értékel, mintha a hatalom önmagában, önmagáért létezne (ezt el tudom képzelni egy középkori királyságban, ahol érdemes volt legyilkolni a regnáló, vagy várományos uralkodót és a helyére ülni). A polgári, a modern demokráciában a hatalom és a közjó szerintem elválaszthatatlan. Mi értelme egy hatalomtechnikai húzást dicsérni, ha az a közrossz irányába hat? És nem hiszem, hogy ez pusztán moralizálás lenne, amitől TG elzárkózik, vagy így próbál elzárkózni attól, hogy valamilyen ítéletet alkosson.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 12:17:44

Török elvtelen és ez az elvtelenség az, ami miatt ott tart az ország, ahol.

wowerman 2012.09.14. 12:28:16

látszik mennyi feszültség él az emberekben, merthogy fele sem igaz amit itt összehordtok a kommentekben, kb mintha TG lenne az antikrisztus. És akkor Giró-Szász? Már akkor is leplezetlenül fideszes volt amikor még nem volt a kormányszóvivőjük, ergo függetlennek kellett volna lennie

gono 2012.09.14. 12:28:53

De komolyan most mi ez itt?
Báncsák a konzervatív cimbit és ezt nem hagyhatjuk? Vagy mi. Egy rosszul választott téma rosszul kifejtve.

spinat 2012.09.14. 12:29:32

vajon Török GYF-re is azt mondtahogy csak kommunikációs trükköket alkalmaz? Mit is lehet arról gondolni, aki egy hazugságot csak kommunikációnak tekint.

Safer 2012.09.14. 12:33:51

Úgy vélem néhányan nagyon szeretnék Török Gábort a saját táborukban látni, s azért támadják mert ELEMEZ ahelyett hogy hozzájuk csatlakozna.

s.e.c 2012.09.14. 12:34:22

Divat lett szidni Török Gábort mostanában, pedig semmi gond nincs az írásaival. El kell fogadni hogy nem mindenki ír anyázós meg gyűlölködő cikkeket. Vázolja az éppen aktuális történések lehetséges politikai következményeit, ez a dolga. Nem foglal állást, nem is kell neki. Persze a sok bunkónak nem tetszik, a jobbosnak azért mert nem áll ki a kormány mellett, a balosnak meg azért mert nem szidja a kormányt. A legjobb bizonyíték arra hogy jól végzi a dolgát, hogy ennyien támadják.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 12:35:23

@Safer: Ha elemezne, lenne konklúziója.

Töröknek olyan nincs, tehát nem ELEMEZ, csak masszírozza a szart.

AnnaKarenina 2012.09.14. 12:40:00

@s.e.c: Ez nem így működik.:) Bár szoktak így érvelni a fideszesek, ha sok kritika éri a pártjukat: minél jobban fröcsögnek ellen, annál inkább jól végzik a dolgukat. Látjuk. @kolbászoszsömle: -nek igaza van.

AnnaKarenina 2012.09.14. 12:41:18

@Safer: Az objektív elemző nem csatlakozik sehova, de kimondja az igazságot, amit egyébként lát, függetlenül attól, hogy kinek "árt", vagy "használ".

AnnaKarenina 2012.09.14. 12:43:16

@wowerman: Giró-Szász fizetett ember. TG független elemzőnek látszik.

dr. mesterséges színezék 2012.09.14. 12:44:22

@Safer: Biztosan "támadnám" akkor IS, ha volna táborom - viszont nincs, és azzal, hogy tábortalanul is van okom "támadni" kb. el is mondtam a lényeget a független politikai elemzőről.

Mr Thompson 2012.09.14. 12:45:42

Érdekes párhuzammal próbálja a blog szerzője védeni TG-t, mondván, hogy mennyivel rosszabb a Giró-Szász, mert ő nyíltan politizál.

Tessék csak picit továbbgondolni a dolgot, kedves szerző uram :)

Igen, arra a következtetésre kellett volna saját magától is eljutni, hogy TG pont azért aljas, mert nem nyíltan politizál. Merthogy polizitál, hogy nézetei nem semlegesek, hogy "kivülálló"-ként sosem mondja ki, ha a kormány rosszat tett, az bizony mindenkinek egyértelmű. Ahányszor sz@rt tesz a kormány, azt mindig "hatalompolitikailag", "távlatilag" és "kommunikáció-hatékonyságilag" kell vizsgálni. Amikor valami bejön a mostani kormánynak, akkor meg az le van írva feketén-fehéren. Aki nemcsak olvassa TG-t, de érti is (ó, áldott általános iskola), annak ez nyilvánvaló.

TG egy erkölcsi nulla. Giró-Szászt sem szeretem, de ő legalább nem hazudja függetlennek magát.

Ui: Nem húztam nekik ikszet és nem is maradtam otthon a szavazás napján - akkor is felelős vagyok a kétharmadért?

Mr Thompson 2012.09.14. 12:47:52

@AnnaKarenina: "Giró-Szász fizetett ember. TG független elemzőnek látszik"

mennyivel rövidebben s frappánsabban fogalmaztad meg, mint én :) egyetértek.

Safer 2012.09.14. 12:48:28

kolbászoszsömle: értem, és a konklúziójának egyeznie kellene a Tiedével.
AnnaKarenina:Az elemző nem az "igazságot", hanem a helyzetet látja és az mondja el ahogy látja. Ha állást foglalna, nem elemző hanem megmondó ember lenne. Mint néhány kommentező :-)

barázda_billegető 2012.09.14. 12:53:44

Elmagyarázza nekem valaki, hogy milyen erkörlcsi vagy morális megfontolás alapján lehet egy nem létező IMF levélről szóló - hazug - megyilatkozást kommunikációs trükké magasztalni?

Azok, akik saját hatáskörben eldöntik, hogy amikor Orbán hazudik, az csupán kommunikációs trükk, amikor viszont például Gyurcsány, az ok a lemondásra és utcai hőzöngésre, milyen alapon mérlegelnek? Csak nem az alapján, hogy ki mondta?!

Vagy, hogy egy lépéssel távolabb menjek, meddig tekinthető elég kicsinek egy hazugság ahhoz, hogy megengedhető legyen, és mikortől elég nagynak ahhoz, hogy lincselni akarjanak érte?

AnnaKarenina 2012.09.14. 12:55:37

@Mr Thompson: Én is egyetértek a véleményeddel.

AnnaKarenina 2012.09.14. 12:56:58

@barázda_billegető: Hát bizony. És annál megalázóbb, hogy ezek a hazugságok egyre gyakoribbak és egyre nyilvánvalóbbak.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.14. 13:00:27

@ern0: Régen (2010-ben) még TG is megírta, h miért nem demokráciaellenes, amit a Fidesz csinál(t), aztán mikor már nyugodt szívvel nem tudott ilyesmit leírni, azóta nem ír erről
Egy példa, amikor még demokratikus aspektusból vizsgálta a dolgokat.
torokgaborelemez.blog.hu/2010/07/25/218_bucsu_a_jogallamtol

dr kíváncsivagyok 2012.09.14. 13:01:38

"Török mellettük ügyetlennek, esetlennek - mások számára persze ugyanolyan aljasnak - tűnik. Számomra sunyinak, helyezkedőnek semmiképpen. "

Márpedig a sunyi , nyálkás dolog, hogy látszatra nem vall színt , de azt sugallja , hogy bár vannak kisebb hibák , alapvetően védhetőek a Fidesz és Orvbán tettei !

Safer 2012.09.14. 13:02:02

@barázda_billegető: Jó kérdés. Bármég egy gyermek sem támadt szüleire, amikor megtudta, hogy nem a gólya hozza a kisbabát.

s.e.c 2012.09.14. 13:02:23

@AnnaKarenina: De így működik. Valami történik, valaki pedig leírja hogy mik lehetnek ennek vagy annak az oldalnak a lehetséges következményei, személyes állásfoglalás nélkül. Nincs ezzel semmi gond. Se jobbos se balos nem vagyok egyébként, a Fidesz kifejezetten utálom az arrogáns bunkó stílusuk miatt. Ha TG követné a több tucat-bloggert és beállna a sorba utálkozni bármelyik irányba, már nem is lenne érdekes.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 13:03:33

@Safer: Ha szerintem egy elemző konklúziójának egyeznie kellene az enyémmel, akkor nem lenne szükség a munkájára, mert úgyis csak azt mondaná, amit én hiszek, gondolok.

Az Orbán által, az IMF nevében írt levél kapcsán Török "kielemezte", hogy _szerinte_ mi lehetett a célja a hamisítással Orbánnak, de egy szót sem szólt arról, hogy _szerinte_ mi lett az EREDMÉNYE.
Nem beszélt arról, hogy tovább erodálta az amúgy is alacsony megbízhatósági faktorunkat, hogy egy ilyen ellenséges lépés gyöngíti-e a tárgyalási pozícióinkat, hogy lehetnek-e következményei egy ilyen nyilvánvaló hazugságnak.

Simán megelégedett azzal, hogy leírta, Orbán TALÁN akarhatott valamit, majd nem vett tudomást arról, hogy Orbánon kívül léteznek mások is a világban.

Írt egy fikciót, amiben felvázolta a tudatos sikeres vezető képét.

dr kíváncsivagyok 2012.09.14. 13:04:05

"Elmagyarázza nekem valaki, hogy milyen erkörlcsi vagy morális megfontolás alapján lehet egy nem létező IMF levélről szóló - hazug - megyilatkozást kommunikációs trükké magasztalni?"

Erről van szó !
morálisan szabad CSAK megítélni pl. a baltásgyilkos , vagy az iemeflevél ügyét .
Ami hazugság és morálisan védhetetlen,...azt ne akarjuk már a politika szépségének betudni !

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.14. 13:04:13

@Régi Péter: Klasszikus hiba, attól hiszi objektívnek magát, h nem nyilvánít véleményt semmiben, még olyanban sem, amiben politológiai elemzőként a dolga lenne. De valójában csak azért nem, mert már nincs érve a Fidesz mellett.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 13:05:24

@s.e.c: de hát pont nem vázolja...
Egyszerűen nem azt csinálja, csak próbálja kimosni a gatyát.

dr kíváncsivagyok 2012.09.14. 13:06:51

@MolnarErik: Ha kiiktatjuk a morális , demokratikus , etikus szempontokat,...akkor TG kiválóan ír . ( De akkor milyen aspektusból nézzük ?! )

Anti Anyag (törölt) 2012.09.14. 13:09:22

A ballibsik lihegése az IMF-ért különösen annak fényében röhejes, hogy többségüknek vagy nincs fingja arról, hogy ez nekünk miért nagyon előnytelen, vagy úgy van vele, inkább ő is szív, de a kormány belebukik és jöhet vissza Gyurcsány és Bajnai.

babraba 2012.09.14. 13:11:34

T.G-vel csak annyi a probléma, hogy GY.F. ill Bajnai alatt nem volt ennyire "egyrészt,másrészt", ott érdekes módon nem zavarta az, hogy kimondta, amit ki kellett... Akkor nem volt annyira finnyás arra, hogy a véleményét kifejtse, helyes vagy sem amit lát!
Kedves T.G., ne légy szégyenlős, annyira konzervatív a kormánypártunk, mint én tizenéves fruska, szóval nem az elveidet árulod el, ha kritizálsz! (remélem, olvasod a rólad szóló blogokat)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.14. 13:12:10

@s.e.c: Nem írja már le a lehetséges következményeket sem igazán, pl a baltás gyilkos kapcsán a diplomáciai elhiteltelenedést, vagy a legújabb pávatánc kapcsán az IMF felé való teljes elhiteltelenedést, csak ilyeneket, h ezzel talán megtart még pár szavazatot. (ha jövő tavasszal tényleg megcsinálnák az argentín példát, akkor nem választásokon dőlne el a sorsuk [pont mint Argentínában]).

Mizu 2012.09.14. 13:12:36

Kb leszarom ernőt is (ki a franc ő h kritizál mit tett le az asztalra.... ja hogy egy proli kis hülyegyerek?)

Meg ezt a fröcsögést is ami itt megy. Ilyen sületlenségeket.

Anno az Igazságügyi Minisztériumnak dolgoztunk még Dávid Ibolyka volt, Akkor mi MDF-esek voltunk? Utána jöttek a szocik lehúztuk velük a 8 évet akkor mi büdös szocik voltunk? Majd jött újra fidesz és akkor most mi narancsseggűek vagyunk? Gondolkozzatok már kicsit...

Mizu a jobbszélről.

conmorientes 2012.09.14. 13:12:51

Azzal kezdődik nálam az igazi baj, ha valakit meg kell védeni és aztán azt meg is védik...
Mert ennek a pamflettnek minden morzsácskája ebből a célból készült, akár akarom látni akár nem.
Kard pedig hiába bújt elő a hüvelyéből, dologtalan maradt, mert az általa hőn áhított és magasztalt függetlenség fogalmát hasítja keresztbe egy némileg nyakatekert logikai menettel.
Nálam a függetlenség az objektivitás, vagyis hogy a független merje azt megírni ha valami szar és mindezt annyiszor ahányszor szarszagot érez, mindegy kinek a szara. Ugyanakkor felőlem éppen a függetlenség okán hallelújázhat olyan dologért amit értelmes meggyőződés alapján hasznosnak lehet tartani.
tehát az aki egy szarhalom mellett arról kíván meggyőzni, hogy az bár szarnak látszik, valójában sztracsatella puding, éppen ezért számomra nem független hanem idióta és orrvak, még akkor is ha tegyük fel Török Gábornak hívják.
Még egy fontos kérdés a cikk első mondatához. A közmegegyezés sokféle művészeti ágat ismer, ezeket felsorolni is nehéz, de az egyensúlyozás nem tartozik közéjük, és remélem sosem fog, ugyanis a művészetnek nem lehet alapeleme maga az elvtelenség, márpedig az egyensúlyozás olyan elvtelenség amelynek forrása vagy a félelem, vagy valaminek a leplezése, bármelyikbe is esett bele TG, a végeredmény egy politológusnál teljesen azonos és "karakteröngyilkosságnak" hívják.

E

kamill77 2012.09.14. 13:13:48

török gábor olyan a politológusok között, mint hajdú péter a televíziósok közt. alacsonyabb színvonalat képvisel. nem azét, mert nem anyázza a kormányt. még hogyan mondjuk semmit se művészetét sem képes nívósan véghez vinni.

amikor független elemzőnek hívják be egy választási műsorba, sólyom lászló hivatalos tanácsadójaként, az mi, ha nem óriási hazugság a választó felé?

természetesen, mint ahogy eddig, ezután is az fogja őt olvasni, akinek ez tetszik. akinek bizonyos nívó már magas...az könnyedén elégszik meg a semmitmondóval.

(hogy már megint ide keveredett egy juj, vigyázzunk, mert jön a gyurcsány... ez nem unalmas már a hajtogatóknak? számomra a közvélemény kutatási adatok fényében kezdenek a gyufe-rettegők ultraröhejesekké válni...)

Mizu 2012.09.14. 13:15:08

A lényeg lemarad, aki szereti az elemzéseit olvassa, aki nem annak nem kötelező.

(Látom tóta w szellme még mindig köztünk jár)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.14. 13:15:15

@dr kíváncsivagyok: TG írásai a politológiának is csak 1 kis területén, a szavazatszerzési technikák elemzése terén elfogadhatók. Eredményeket, következményeket is csak ezen a területen vizsgál, pedig ugye sok olyan területen mutatkozik hatás, amivel még foglalkozhatna politológusként.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2012.09.14. 13:17:07

@MolnarErik: Jó cikket választottál, szép mondatok vannak benne, pl.: "Az intézmények saját képre formálása és a zsákmányelv maximális érvényesítése a személyi politikában feltehetően sokak tetszésére szolgál, míg mások számára elfogadhatatlannak tűnik."

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2012.09.14. 13:18:51

Törökkel igazán semmi gond nincs annyit leszámítva hogy a semlegesnél is semlegesebbnek próbál látszani ami hát nem kicsit izzadságszagú mostanában már. Tipikusan oda tudna állni Ted Bundy mellé és el tudná magyarázni fapofával hogy nem is igazán beteg sorozatgyilkos csak unortodox udvarló...

érdekes bizony ám 2012.09.14. 13:19:05

Ennit Török Gábor "függetlenségéről"

Török Gábor új elemzőcéget alapított a Fidesz volt kampányemberével

hvg.hu/hvgfriss/2011.45/201145_cme_hungary_torok_uj_elemzocege

Roa 2012.09.14. 13:22:40

Nem igazán TG-t kellene védeni szerintem, mert ő az, aki nem szorul rá, hanem inkább azt kellene elemezni, hogy az SZDSZ-es csőcselék most éppen miért éppen őt választotta ki gyalázásra. Mert ez az érdekes. Mi a célja?

kamill77 2012.09.14. 13:23:00

az meg pláne vicces, hogy egy jobboldalt preferáló illető közli, hogy ha gyufe lehet megint az alternatíva, akkor ilyen alternatíva neki nem kell. milyen érdekes. ha a balon nem gyufe van (márpedig így fest), az talán kellene? nem tehet úgy, mintha balosként keresne alternatívát. úgyis képtelen beleérezni magát annak helyzetébe. viszont nevetségesnek tartom, mikor valaki így próbálja manipulálni azt az oldalt, amihez nem is tartozik...

részemről én egy mérsékelt ballal és mérsékelt jobbal is megelégednék.

Safer 2012.09.14. 13:25:11

@kolbászoszsömle: egyet értünk abban, ahogy írod "Ha szerintem egy elemző konklúziójának egyeznie kellene az enyémmel, akkor nem lenne szükség a munkájára". Következésképp az elemző másképp is láthatja a dolgokat, mint Te vagy én. Ami az "EREDMÉNYE" elemzését illeti: Miért várod egy ELEMZŐ-től, hogy állást foglaljon. Az az elkötelezett hívek szokása, nem az elemzőé!

IDKFA 2012.09.14. 13:27:28

@☉ ☾: Én még egy független politikai elemzőt sem láttam életemben. Ti igen?

mohaa 2012.09.14. 13:29:00

Szerencsére egyre több értelmes, gondolkodó ember szólal meg mostanában, ezért a lényeges érvek már elhangzottak amellett, hogy TG miért nem objektív és független. Csak egy visszafogottabb, árnyaltabb, szalonképesebb stílus a kormányközeli kommunikációs arcvonalban. A fiúk tudják, hogy ezt az igényt is ki kell szolgálni, nem lehet mindenkit "emútnyócév, meg libsibolsi" féle fröcsögéssel megszólítani.
Csak hát mivel ezek pont a gondolkodni képes emberek, ezért sajnos náluk ez sem fog működni!

A mi kétharmadunk és a felelősség kérdését sem intézném el ilyen könnyedén. Azon kevesek közt voltam, akik már a 2010-es választások előtt mondták, hogy nagy baj lesz, mert ezek túl fogják nyerni magukat. Bár ne lett volna igazam! Mindenki felelős, aki hozzásegítette ezt az ámokfutó bagázst a hatalomhoz. Nem vigasztal az sem, hogy sokan közülük ugyanúgy szopnak, mint én.

Bambano 2012.09.14. 13:30:16

Az a helyzet Törökkel, hogy semlegesnek írja, mondja magát, miközben nem az. Fizetett fideszes bérblogger.

Ami nem baj, mert érzek magamban annyi liberalizmust, hogy a szólásszabadság jogába ez is belefér. Legfeljebb nem olvasom ezeket a se íze-se bűze posztokat.

kamill77 2012.09.14. 13:33:54

@Roa:

"azt kellene elemezni, hogy az SZDSZ-es csőcselék most éppen miért éppen őt választotta ki gyalázásra."

szerintem az emberek nem szeretik, ha meg akarják őket téveszteni, alternatívákat akarnak nekik kitalálni, helyettük eldönteni, ki lehet az, és aki az írónak nem tetszik, azt a "csőcselék" előtt magát is a gondban lévő csőcselék tagjaként beállítva nagy nehezen eljut addig, hogy "xy-t? na, őt azért ne!" azért az nem olyan meglepő, hogy egy jobbos irtózik gyufétől, az viszont igen, hogy ilye szinten tart tőle, és a volt szdsz-szavazók alternatívakeresésének eredményétől...

valóban sok jobbos őgy gondolja, hogy az szdsz egykori szavazói lehetnek ismét a mérleg nyelve? és ezért vannak az esetleges választásuktól beszarva? ezért fikázzák agyba-főbe gyursányt? és ezért igyekeznek magukat balosként beállítva folyamatosan nyomni az lmp a volt szdsz alternatívája szöveget? hogy nehogy a gyufe nyúlja le eme szavazótábort?

minden oly átlátszó kérem, akár a "transzparens" azeri kiadási mizéria...

vannak itt emberek, kik simán átlátnak a szitán, még akkor is, ha török és társai folyton betömködi a lyukakat...

mint ahogy nyalógépek, úgy saját fikázógépek is láéteznek, saját ellemzék ésatöbbi... és ugyanígy létezik magát komoly gondolkodónak beállító, balosoknak tanácsokat osztogató, magát függetlennek beállító jobbos végrehajtó gépezet...

kamill77 2012.09.14. 13:35:32

@Safer:

"Miért várod egy ELEMZŐ-től, hogy állást foglaljon. Az az elkötelezett hívek szokása, nem az elemzőé!"

aki elemez, az következtetéseket von le. nem????

AnnaKarenina 2012.09.14. 13:39:34

@s.e.c: Szerintem @MolnarErik: pontosabban írja le, hogy mi a baj: "Nem írja már le a lehetséges következményeket sem igazán".
"TG írásai a politológiának is csak 1 kis területén, a szavazatszerzési technikák elemzése terén elfogadhatók."

AnnaKarenina 2012.09.14. 13:41:52

@Safer: Az igazságról csak a hatalomgyakorlás és közjó viszonylatában beszéltem. Szerintem az eldönthető, hogy mi jó az országnak, nekünk és mi nem jó. (Szerintem a kommentelők nem megmondóemberek, a véleményüket írják, ahogy te is.)

lobster thermidor 2012.09.14. 13:46:39

Holló a hollónak nem vájja ki a szemét!

komszikomsza 2012.09.14. 13:50:29

TG vidis vip páholyos megjelenése önmagában nem jelent semmit, a páholyba sok módon be lehet jutni, ott lenni nem jelenti OV haverságát (a belépők kiadására nincs is rálátása) Az már elgondolkodtató h miért is van ott! Madarat tolláról embert barátjáról!
Ez alapján nehéz elhinni h született belga.

Mondjuk jelenleg tele a páholy olyanokkal akiket 2 éve még mutatóba sem lehetett ott látni, de most felfedezték magukban a vidi drukkert.

A "fideszes bérblogger" azért túlzás és igazságtalan is, jóval inkább arról van szó h "a királynőt megölni nem kell félnetek..." . Vannak ilyen emberek is. Az egzisztenciális ellehetlenüléstől jogosan lehet tartani, ezért elítélni bárkit nem fair.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 13:56:20

@Safer: Az nem állásfoglalás, ha leírja, hogy szerinte mi lett az eredménye egy történésnek.

Persze, lehet, hogy őt ez nem érdekli, de akkor ő egy unortodox, nem pedig egy politikai elemző.

WLaci 2012.09.14. 14:01:33

Törökkel nem elsősorban a kilúgozott semlegesség a probléma, hanem a színvonaltalanság. A machiavellista technikákat, lehetséges opciókat felvázolni nem nagy kunszt: de itt mindig meg is áll, pedig a valós elemzés az lenne, hogy az egyes opciók következményeit is bemutassa (pl. baltás gyilkosnál ehhez külügyi/diplomáciai ismeretek kellenének, az AB jogainak korlátozásánál ismerni kellene az alkotmányjogot, be kéne tudni mutatni, mi az a kötelezettségszegési eljárás, stb). De ezt mind nem kapjuk meg, mert Töröknek nem terjednek idáig az ismeretei. Eléggé szkeptikus vagyok magával a "politiológia" "tudományával" kapcsolatban is Magyarországon, mert amit látok belőle, az kb ennyi: felületes, felművelt okoskodás, érdemi mondanivaló és mélyebb ismeretek nélkül.

lobster thermidor 2012.09.14. 14:03:14

@érdekes bizony ám:

Azokat a magukat a pártoktól távolságot tartó, függetlennek beállító elemzőket, mint amilyen T.G. nyilván jól megfizetik azért, hogy a magukat függetlennek és a pártoktól távolságot tartónak gondoló választókat félrevezessék!

Ez is egy kocka a sakktáblán, amit el kell foglalni, le kell fedni az ilyen irányultságúak tájékozódási pontjait. Nyilván a fidesznek elemi érdeke, hogy a saját fizetett ügynökei legyenek azok a véleményformálók, akik ezt a nem kis létszámú tömeget dezinformálják.
T.G. megdolgozik a pénzéért, hiszen kiválóan játssza a ráosztott szerepet!

Mohican 2012.09.14. 14:03:17

alábbit a reblog TG bejegyzése után találtam. Egyet kell értsek vele és nem politikai "libsi" oldalazás hanem érték alapon.

nepszava.com/2011/01/velemeny/torok-gabor-vak-vagy-a-fidesz-elemzes.html

kamill77 2012.09.14. 14:12:58

@WLaci:

"felületes, felművelt okoskodás, érdemi mondanivaló és mélyebb ismeretek nélkül."

a "bors magazin olvasóinak" is igényt tartanak egy, az ő színvonalukat képviselő, saját politológusra...kevésbé érzik magukat tájékozatlanak, sötétnek, eligazodni képtelenek eme tárgyban. még ha ez nem is segíti a fejlődésüket. még ha? tulajdonképpen a nagy bűn az, hogy semennyire sem fejleszti a gondolkodást. megrekeszti, rögzíti a rövidzárlatot.

persze rögzített rövidzárlatra van, aki kifejezetten törekszik, s van, akinek képessége határai szabnak korlátot, ennyire képes.

kamill77 2012.09.14. 14:15:33

@lobster thermidor:

"hiszen kiválóan játssza a ráosztott szerepet"

miközben politológusnak csapnivaló.

dr. mesterséges színezék 2012.09.14. 14:19:34

@dr kíváncsivagyok: Egyszerűen egy magára valamit adó politikai elemző a jogrendszer de facto lenyúlásakor ne CSAK azzal foglalkozzon, hogy a szóvivő hányásában a sárgarépa meglepő hiánya ravasz trükk, vagy gyors emésztés eredménye.

Sir Nyű 2012.09.14. 14:19:35

bz+, ennyi barom proli hülyeséget, mint itt a kommentekben... Meg úgy az egész "polémia". Miért nem lehet akárkinek akármilyen véleménye? Milyen befolyása van TG-nek akármire? Pl. írja fent valaki, szándékosan nem linkelem, hogy egy ember (TG) lezülleszti a társadalom szellemiségét. Hogy lehet ekkora fasságot kitalálni egyáltalán? Ti eszeteknél vagytok?
És szinte mindenki más, tényleg, ha valaki nem a nektek tetsző véleményt mondja, akkor az már ekkora hazaáruló?
Érdekes, hogy néhány blog néhány bejegyzése alatt milyen értelmes hozzászólások születnek, máshol, pl. most itt, meg a legfelfoghatatlanabb, vérgőzös agyatlanság dühöng.
Miért fáj nektek TG? Miért kell a saját elfogultságotokat számon kérni rajta? És milyen legalja kultúra az, hogy névtelenül a lábatokat törlitek belé?
TG arról ír, ami őt érdekli. Ha nem érzelmi alapon közelít (ami az intelligens elemzés alapja), azt tán nem teheti? Mert nem mondja ki, ami nektek fáj a vérbe borult agyatokban? Jéééézusom.

Nem beszélve arról, hogy mint a legrohadtabb csürhe, most mindenki sunyin nekiesett.
Ilyenek vagytok, e, semmi különbség:
dotoho.blog.hu/2012/09/14/verekedes_eletre_halalra

Safer 2012.09.14. 14:20:12

@kamill77: Az angol/orosz/hottentotta.. stb tudós vizsgálja a bolhát. Kitépi egyik lábát és rászól: bolha ugorj! A bolha ugrik. Kitépi a másodikat is és a újra felszólitja. A bolha ugrik. Ez így folytatódik, amig az utolsót is kitépi. A felszólítás után a bolha nem ugrik. A tudós leírja a következtetést/konklúziót/állásfoglalást: ha a bolhának kitépjük az összes lábát, a bolha megsüketül! Az ELEMZŐ megelégszik a jelenség leírásával: a bolha nem ugrott!
@kolbászoszsömle: már megint nincs rajta sapka!

téglagyár 2012.09.14. 14:23:55

AZ ELLENSEG ARCA!!!!!!!!!!!!
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg

VESSZEN AZ SZDSZ!!!!AZ ELLENSEG ARCA!!!!!!!!!!!!
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg

VESSZEN AZ SZDSZ!!!!AZ ELLENSEG ARCA!!!!!!!!!!!!
erlauer3.nolblog.hu/files/rmisi.jpg

VESSZEN AZ SZDSZ!!!!

dr. mesterséges színezék 2012.09.14. 14:25:59

@Safer: "Az ELEMZŐ megelégszik a jelenség leírásával: a bolha nem ugrott!"

Gábor nem tép semmit, csak elnézi a bolhát, és szuggesztív nyugodtsággal közli, ha a bolha pestist okoz, akkor az egyrészt picit kellemetlen, másrészt az érintett negyedek felgyújtásával részben megoldódik az éjszakai közvilágítás.

Addig nem jut el, hogy a bolhát agyon kéne csapni, hogy ne kelljen senkinek feleslegesen felfordulnia.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 14:26:12

@Safer: Ha te ennyit látsz, legyen igazad.
Kár a szó.

kamill77 2012.09.14. 14:26:17

@Safer:

"a bolha nem ugrott"

szóval szerinted az elemző ilyen:

"az ég kék, a föld zöld"

EZ NEM ELEMZÉS

mikor kék és miért, milyen következményei vannak, mi okozza, ha nem az... stb... milyen hatásokkal járhat mindez.

ez elemzés. közölni, hogy látom, amit látsz, valóban, az ég épp kék. ez nem elemzés.

kamill77 2012.09.14. 14:27:25

"A politológia elsődleges célja a politikai események okainak vizsgálata, a TANULSÁGOK, KÖVETKEZTETÉSEK LEVONÁSA."

Mohican 2012.09.14. 14:28:44

@kamill77:
Számomra meg pont ezért lett súlytalan az ember mert régen ha korrekt helyzetelemzésre vágytam, akkor Török Gabit és Lakner Zolit hallgattam. Akkor nem volt a ma már TG mottó; "egyrészt-másrészt".
Tudta Ő máshogy is ezt a műfajt, csak akkor még nem volt önkormányzati képviselő és nem fotózkodott a miniszterelnökkel.

lobster thermidor 2012.09.14. 14:29:55

@Sir Nyű:

Hozzászólásod hangvétele láttán kézenfekvő következtetés, hogy te semmiben nem vagy különb, az általad kritikával illetettektől!

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2012.09.14. 14:30:55

Szinte kizarolag a polgari jobboldal sajatja itthon a mindennapi kritika haborus szovegkornyezetben elhelyezett, tamadasnak beallitott meltatlankodo taglalasa.

Torok Gabort nem tamadtak meg, csak lefikaztak es kigunyoltak ovatoskodo es semmitmondo elemzeseiert. TG a jobbos lakajmedia szerves tagja, aki az erteksemlegesseg alcajat probalja magara eroltetni, lathatoan siker nelkul.

A partsemlegessegi mimikri egyik celja, hogy ne kelljen vedenie Orbann vedhetetlen baromsagait, ezzel lerombolva az amugy is ketes szakmaisagot. Raadasul a fiuk nem halmoznanak el megbizasokkal egy barati politologust, ha kritikai hajlamokat novesztene.

A latszatsemlegesseg (gyavasag) masik oka, hogy TGnek akkor is meg kell elnie, ha a fulkeforradalom veget er, mert kisfius mosolya onmagaban aligha er majd szoci vagy LMP tendereket.

Szoval nem kell aggodni, a kritika nelkuli vilag majdnem egyenlo iszlam. Nem kell beleraketazni a blog nagykovetebe...

Sir Nyű 2012.09.14. 14:31:18

@dr. mesterseges szinezek: Miért, bazmeg, miért? Hol van előírva, mit KELL írnia egy elemzőnek? (Te írod neki elő? Vagy netán a saját véleményedet akarod máson számon kérni? De hát annyi más helyen kielégítenek téged, mit bánt téged egy másféle megközelítés?)
Persze aki a Kumin/Giró-Szász/Gréczy-típusú "politikai gondolkodókon" nőtt fel, annak elképzelhetetlen, hogy valaki ne a szekértábor vezércsujjogatója legyen.

tégIagyár 2012.09.14. 14:34:16

LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!! LEGFELJEBB 23 FOK VÁRHATÓ!!! ESTE CSAK 10!!! NEM LESZ SOK ESŐ!!! DE MINDENHOL MARADNAK A FELHŐK!!! ÖLTÖZZÖN EHHEZ ÚGY, AHOGY KITTI ÉS MÁRTON!!!!!!

kamill77 2012.09.14. 14:36:46

@Mohican:

és sólyom lászló hivatalos tanácsadója sem volt még... azután minden megváltozott. a színvonala is.

különvélemény 2012.09.14. 14:39:41

Gyengébbek kedvéért:

"A politológia elsődleges célja a politikai események okainak vizsgálata, a tanulságok, következtetések levonása, a politikusi torzítások mögött. Elsődlegesen a politikai „intim szférát” kutatja, a háttéreseményeket, az ok-okozati összefüggéseket, melyekből következtetéseket és tanulságokat von le."

kamill77 2012.09.14. 14:39:47

@Parmezanidész:

szerintem lmp-tendert még simá nyerhet. mert az lmp-re is nagyon jellemző az egyrészt-másrésztezés...

Safer 2012.09.14. 14:39:50

@AnnaKarenina: Kedves Anna! Többen elképzeljük, hogy mi lenne a jó az országnak. Sajnos vannak akik el is döntötték/döntik hogy mi a jó anélkül, hogy a következményekért vállalták volna, vagy viselnék a következményeket.
@kamill77: a vicc arról szólt, hogy van aki szerint a bolha süket lesz. A másik szerint nem tud ugrani, esetleg egy harmadik szerint a bolha megdöglik. Pedig csak az volt a tény, hogy nem ugrott. De mind vizsgálták/elemezték a bolhát!

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.09.14. 14:40:04

@WLaci: Jaj, ne már! Sokkal többet tud Török annál, mint amennyit egy blogbejegyzésben leírhat. A politikatudomány is több tudományágra bomlott már, akad ország, ahol ez nem szak, hanem kar az egyetemen. A sok ágat képtelenség egyenrangúan művelni. Egy elemzőnél a hétköznapi tapasztalat és a politikai éleslátás is sokat számít, azt pedig tényleg nem tanítják az egyetemen. (De amúgy sok mindent tanítanak, hidd el, az egyetemi órák ált. nyilvánosak, nézd meg saját szemmel.)

dr. mesterséges színezék 2012.09.14. 14:40:27

@Sir Nyű: Bazmeg, EGYRÉSZT Édesanyáddal kommunikálj így, MÁSRÉSZT gondolkodj el azon, hogy ki írja elő egy fizikusnak, hogy a gravitációs állandóról írjon, ha a szabadesést járja körbe, és ne arról mondjon semmit, hogy EGYRÉSZ jó, hogy a talajon állhatunk, másrész kicsit jó a madaraknak is.

Sir Nyű 2012.09.14. 14:41:15

@lobster thermidor: "Hozzászólásod hangvétele láttán kézenfekvő következtetés, hogy te semmiben nem vagy különb az általad kritikával illetettektől!"

Sajnos így van. Csak nekem az fáj, hogy amaz a csürhe nem képes elviselni az én csürhémet, aki nem velük huhog.
Meg az, hogy húsz éve nyilvánvaló (meg előtte több száz év történelemből), hogy ennyire elvakult érzelmi alapon csak a szellemi, közéleti és anyagi nyomor van és lesz, holott a higgadtságból, dogmamentességből ("márpedig XY-nak ezt kell mondania, különben nem rendes ember!") van a legnagyobb hiány. Látod, hogy engem is kihoztak a sodromból, itt bazmegolok munka helyett.
Meg az az iszonyat, hogy nem látja amaz a csürhe, hogy nem csak az én életem (meg a tiédet) teszik tönkre ezzel, hanem a sajátjukat is. Meg a meg (nem) született gyermekeinkét is.
Balkáni, proli tempó, gyűlölet l'art pour l'art, önreflexió nuku.

kamill77 2012.09.14. 14:41:41

@Sir Nyű:

"mit bánt téged egy másféle megközelítés?"

megközelített tg egyáltalán valamit???

:D:D:D

Blogger Géza 2012.09.14. 14:43:15

@barázda_billegető: A "nem létező" IMF levél annyira létezik, hogy még állítólag újságírók is átolvashatták. Persze Orbán Viktor nem a hosszú levél szó szerinti fordítását olvasta el, hanem összegezte, hogy a több témába vágó levél (nem csak ez az egy volt) ÉS a témában folytatott tárgyalások összegzésesképp mik azok a pontok,a amelyeket végre kéne hajtanunk, hogy az IMF-fel tutira legyen megállapodás.

Ezt sokan a mai napig nem értik. Mint ahogy az sem, hogy mit jelent pl. a "szociális kiadások csökkentése"

kamill77 2012.09.14. 14:43:39

@Safer:

de ezek csak vizsgálatok voltak. elemzésnek csak akkor mondhatók, ha levonják belőle a következtetéseiket.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 14:46:11

@Blogger Géza: Oh!

Van IMF levél, amiben pont az van, amit Orbán belehamisított!

Aztakurvaistenmegnemasszaabuziliberálisokkurvaanyját!

Sir Nyű 2012.09.14. 14:46:39

@dr. mesterseges szinezek: Juj. Tehát alapvető fizikai törvény, hogy egy elemzőnek dr. mesterseges szinezek előírja, mit kell mondania?
Hát még mindig bazmeg, csak most máshogy. Vedd már észre, hogy a saját VÉLEMÉNYEDET kéred számon máson. Hallottál már arról, hogy az igazság nem fekete-fehér?
Ezt az egyrészt-másrészt dolgot hol oktatják? Ráadásul irreleváns (amúgy buta és hibás, ha akarod, kifejtem) példákkal? Egy nap alatt ellepte a netet, pedig TG egyáltalán nem ezt csinálja, max paródiának lenne közepes.

kamill77 2012.09.14. 14:46:40

@Sir Nyű:

>>"márpedig XY-nak ezt kell mondania, különben nem rendes ember!"<<

márpedig xy-nak MONDANIA KELL erről és fontos arról is mondania VALAMIT, különben nem politológus.

kamill77 2012.09.14. 14:47:58

tehát mindegy, mit, csak kerüljön a fókuszába végre az, amiről a politológia szól. a figyelem tárgyát kerülgeti, attól tart rendkívüli távolságot.

Sir Nyű 2012.09.14. 14:50:26

@kamill77: Na ezt ki mondja? Hol van a politológusok tízparancsolata? Hadd olvassam már el én is, ti mind annyira betéve tudjátok :-)
TG rengeteget mond szinte mindenről, csak nála máshol vannak a hangsúlyok, nem a véres kard jut eszébe először. Vagy ha igen, az a hozzáállása, hogy létezik más is, mint az elfogult állásfoglalás.
Te elolvastad egyáltalán a posztot?

dr. mesterséges színezék 2012.09.14. 14:51:16

@Sir Nyű: Szerintem nekünk nem muszáj egymással társalognunk - nem azért mert más a véleményed, azt jól kezelem -, hanem mert összekeversz azzal a szalmabábuval, akivel a disznóólban felnőttél.

Safer 2012.09.14. 14:51:23

@kolbászoszsömle: Nekem csak ennyire futja. Megelégszem azzal, hogy egy politikai elemző elmondja, hogy ő mit, hogyan lát. Az értékelést, véleményalkotást bizza rám, ne igyekezzék semmilyen irányból befolyásolni.

Sir Nyű 2012.09.14. 14:52:19

@kamill77: jó vót, ééértem :-D
De tudod, hogy nem ARRA gondoltam. Mint egyébként mindig.

Izo 2012.09.14. 14:53:28

A kritikus gondolkodás fontos része a kritizált fél motivációjának megértése. Hiszen hogyan adhatnánk megfelelő választ a hibáira, ha nem tudjuk, miről van szó?
Nagy divat a másik oldalról azt gondolni, hogy alapból hazaáruló és szándékosan rosszat akar. Nos, ennek az idióta gondolatnak áll ellen TG. Vegyük észre, hogy a politikai elit az "oszd meg és uralkodj" játékot játssza velünk.

Blogger Géza 2012.09.14. 14:53:44

@kamill77: Hogyne, de az nem azt jelenti, hogy csak olyan következtetést vonhat le, ami neked személy szerint tetszik. (Pl: itt agy totális diktatúra épül, Orbán egy gazember, azonnal mondjon le stb.) Az a baj a ballib oldallal, hogy ha valaki nem áll be bégetni a nyájukba, akkor az rögtön ellenség lesz.

Sir Nyű 2012.09.14. 14:54:13

@dr. mesterseges szinezek: Nyöhehe, ennyit az érvekről. Bocs a bazmegért, további jó uszulást!

Safer 2012.09.14. 14:55:36

@kamill77: A következtetés, véleményalkotás az amit szeretnék magamnak fenntartani. Nem szeretem ha elöre megrágott pempőt akar valaki a számba tuszkolni. Információra, ismeretekre viszont szükségem van.

kamill77 2012.09.14. 14:56:02

@Safer:

Az értékelést, véleményalkotást bizza rám, ne igyekezzék semmilyen irányból befolyásolni."

mondhatnád ezt is ennyi erővel:

"Megelégszem azzal, hogy egy politikai elemző..." nem elemez...

rövien: megelégszel a tájleírással.

minek ragaszkodsz ahhoz, hogy elemzést olvasol, ha az elemzés nem is érdekel?

:D

a lényeg, hogy neked elég ennyi. neked nem kell elemzés. na.

Sir Nyű 2012.09.14. 14:56:31

@Izo: "Vegyük észre, hogy a politikai elit az "oszd meg és uralkodj" játékot játssza velünk."

És ebben oly sokan, boldogan röfögve dagonyáznak. Na ezt nem értem, pedig nem volna muszáj nekik.

dr. mesterséges színezék 2012.09.14. 14:58:07

@Izo: "Hiszen hogyan adhatnánk megfelelő választ a hibáira, ha nem tudjuk, miről van szó?"

Hogyan adhatsz megfelelő választ egy hibára, ha annak hiba voltát sem mondod ki, sőt direkt ezt a kimondást kerülöd ki azzal, hogy minden áron eljutsz odáig, hogy levezesd, ő pont így akart, mert így szokott leszállni a bicikliről?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 14:58:25

@Safer: Az nem elemzés, hanem megfigyelés.

Az elemzésben van értékelés, feltárás, jóslás.

Egyszerűen nem úgy hívják azt a dolgot, amivel te megelégszel, hogy elemzés.

Persze érthető,ha ez nem zavar.
Megvédték a nyugdíjakat, munkahelyeket, most elemez a kormánypárti független, stb.
Van, akit az efféle dolgok nem zavarnak.

kamill77 2012.09.14. 15:00:07

@Blogger Géza:

"Hogyne, de az nem azt jelenti, hogy csak olyan következtetést vonhat le, ami neked személy szerint tetszik."

így van! élvezettel olvasok színvonala, véleményemmel ellenkező elemzéseket, következtetéseket. mindemellett zavar, hogy színvonalon aluli teljesítményeket állítanak be színvonalasnak, avagy egyáltalán "bármitmondónak" valakit, aki semmit sem mond.

Sir Nyű 2012.09.14. 15:00:45

@különvélemény: Hopp, nem jelöltél meg forrást. Így most nem tudom megnézni, benne van-e (csak te esetleg szándékosan kihagytad), hogy a politológusnak az én véleményemet kell-e leírnia általam is érthető formában!

dr kíváncsivagyok 2012.09.14. 15:01:04

@Roa: SZDSZ - es lennék...?
Inkább csak nem szeretem az elemzés címszó alatt megjelenő fideszigazolásokat ....

kamill77 2012.09.14. 15:03:54

@Safer:
ha információkra van szükséged, pártfüggetlenek éhségével ess neki a lapoknak. ne csak török-borsot olvass!
szerintem...

Blogger Géza 2012.09.14. 15:04:33

@kolbászoszsömle: Naná, Orbán már az IMF felett is átvette hatalmat, és saját magával levelezik, ez csak természetes! :) Nemsoká USA alelnök lesz, aztán pedig ENSZ főtitkár! :)

Amúgy az IMF a görögöknél nyíltan követel 11 órás munkanapokat, 6 napos munkahetet, szóval amivel hozzánk jöttek, az még a sztenderd követelésekbe tartozik. (Mivel mi nem állunk olyan rosszul, mint a görögök.)

dr kíváncsivagyok 2012.09.14. 15:04:39

Hanem, amikor Török Gábor azt mondja, hogy: “ezért is vallom, hogy a szándékokra vonatkozó külföldi bírálatok egy része valóban túlzás, félreértés vagy pánikkeltés”, az már átmegy egy határon. Amikor üres címlapokkal jelennek meg a magyar újságok, amikor kollégák szabadságharcot vívnak, egzisztenciájukban, létükben, szakmai tisztességükben veszélyeztetettek, amikor a demokratikus világ a New York Times-tól a Guardian-an át a Die Welt-ig felemeli a szavát, szolidáris és tiltakozik, akkor ezt a mondatot leírni, enyhén szólva arcátlanság. Szemen köpése a teljes magyar sajtónak, kollégáknak, kiváló tollforgatóknak, becsületes, egyenes embereknek.

Sir Nyű 2012.09.14. 15:05:39

@kamill77: drága ember, mennyi olyat találsz a neten, ami semmit sem mond?
TG-t nem állította be senki semminek, írogat egy blogot a saját stílusában és meggyőződése szerint (amit részletekbe menően szintén kifejtett), csak tegnap vagy ma valamiért hirtelen sikkes lett baszogatni ezért, illetve kiderült, hogy ő társadalmunk legveszélyesebb mételye.

phaidros 2012.09.14. 15:06:26

@kolbászoszsömle: az se mindegy, milyenek azok az elvek, ha vannak. Szerintem inkább az a problémája az országnak, hogy elvek vannak, csak épp pragmatizmusra nincs igény.

lobster thermidor 2012.09.14. 15:08:05

@Mohican:

Török Gábor néhány éve családjával leköltözött a Balaton északi oldalára, a Balatonfüred után következő kedves kis faluba, Aszófőre. Jómagam kerékpározás közben számtalanszor láttam a ház felújításakor, majd annak elkészültek után is, hiszen a saroktelken álló épület a balatoni kerékpárút nyomvonala mellet áll. T.G. miután leköltözött a tihanyi félszigetre szép kilátással rendelkező takaros házba, hamarosan az aszófői önkormányzat képviselőjévé választották. T.G. elmondása szerint a helyi polgármester felkérése nyomán indult a választáson.
Miután életem nagy részét ott töltöttem, és jelenleg is sokat tartózkodom a környéken, tapasztalataim és szerteágazó ismeretségeim nyomán elmondhatom, hogy a Balaton-felvidék hagyományosan a keményvonalas jobboldal, és a "baráti" haszonélvezők bázisa, beleértve a Balatonfüred, Aszófő, Örvényes, Balatonudvari, Balatonakali, és még sorolhatnám a Badacsony felé húzódó községeket.

dr kíváncsivagyok 2012.09.14. 15:09:56

Ezt írja TG Bartus Lászlónak :
"Köszönöm, hogy megtisztelt a figyelmével és kitüntetett a véleményével. Továbbra sem értem, hogy miért nem elegendő azt mondani, hogy rossz, hibás, káros stb., miért kell állandóan felsőfokot használni (értsd: elhasználni), üldözöttekről és diktatúráról beszélni. De értem, hogy ez a harc nem az értelmezésről szól, itt nincs helye mérlegelésnek és méltányosságnak, mert csak fekete és fehér létezik. További sok sikert kívánok Önnek ebben a küzdelemben. Üdvözlettel, Török Gábor"
Ezek után megerősödött a véleményem :
TG -nek az , ami itt megy Orvbán részéről csak egy megmagyarázandó ( nem elemző !) politikai játszma ! Nem érződik az írásán más , csak a problémák "elkenése", kisebbítése , megmagyarázása buckalakó aspektusból ! Szóval nyálkás angolnára hasonlít...

kamill77 2012.09.14. 15:10:29

@Sir Nyű:

egy bizonyos színvonal alatt tartani az emberi gondolkodást... megrekeszteni. nem szép dolog. valóban veszélyes. ám lehet, ez a kormány nézőpontjából inkább veszélyelhárítás.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 15:11:44

@Blogger Géza: Te egy SEGG vagy, és beszélsz!

@phaidros: Ha lennének elvek, akkor a keresztény kormány, amelyik az életellenes bűncselekmények ítéletinek súlyosbításáért lobbizik a bíróságon, nem adná ki egy muzulmán országnak azt a gyilkost, amelyik egy nálunk vendégeskedő keresztényt vert agyon.

Itt sem elvek nincsenek, se pragmatizmus.

dr kíváncsivagyok 2012.09.14. 15:13:02

@Sir Nyű: Ja, ...sikeres lett....egy Fideszes haverjával új céget alapított...ha ez sikernek tekinthető .Még van másfél év , hogy megszedje magát és amúgy is kell egy új, a Századvég mellé !

Safer 2012.09.14. 15:15:38

@kamill77: @kolbászoszsömle: Igazán nem akarok szavakon lovagolni csak arról beszélek, hogy nekem az elemez azt jelenti elemeire, részeire bontok valamit, megnézem, megvizsgálom, leírom. A többi mint pl. értékelés, következtetés, jóslás már nem az elemzett dologról, hanem arról szól, aki - úgymond- "elemzett". Ez utóbbiakat inkább szeretem magam elvégezni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.09.14. 15:17:31

" Ha egy lapon lehet említeni őket azokkal, akik nem csináltak mást ez elmúlt évtizedben, mint átkot szórtak a velük egyet nem értőkre (másként gondolkodókra); akik lezüllesztették a magyar társadalom közéleti szellemiségét; akik akkori fröcsögésük „szellemi” sikerének – amelyet pusztán saját nívótlan közönségük körében értek el - "úgy örültek, mintha lefejeztek volna egy törököt". Akkor van baj. Mert akkor már nincs különbség - és nincs alternatíva sem. Akkor pedig "legyek inkább török elnyomás alatt"! "

Legyetek, bazmeg félázsiában.

De ne felejtsétek el megszülni a 4-5 gyereket, mielőtt dolgozni mentek.

És vigyétek a kocsit is a köznek a polgári védelmi szolgálatra.

Addig majd szorgos kezek lesöprik a padlást.

Sir Nyű 2012.09.14. 15:18:46

@dr kíváncsivagyok: ÚÚÚ, CÉGET ALAPÍTOTT? TG akkor egy bűnöző!
Azért az elmúlthúszévben meg lehetett már figyelni, hogy ha folyton mindenki farkast kiált, akkor senki se fog figyelni, ha akkor ordítunk, amikor tényleg baj van.
Persze messzire vezetne a kérdés, hogy most baj van-e... De ez itt off.

AnnaKarenina 2012.09.14. 15:20:09

@Safer: Erre:"Kedves Anna! Többen elképzeljük, hogy mi lenne a jó az országnak. Sajnos vannak akik el is döntötték/döntik hogy mi a jó anélkül, hogy a következményekért vállalták volna, vagy viselnék a következményeket."
Szerintem mindig el lehet dönteni, hogy mi a jó az országnak, nekünk, és mi nem, talán még politológusnak sem kell lennie valakinek! Egyaránt el lehet dönteni szociknál, fidesznél.
A következmények vállalását szintúgy minden kormányzaton számon lehetne/kellene kérni.
Ne haragudj, de ezzel nem lehet mit kezdeni.

Sir Nyű 2012.09.14. 15:22:58

@kamill77: De milyen érdekes, számosan mondják itt is MÁSRÉSZRŐL!, hogy TG éppen serkenti a gondolkodást, mert nem előrerágott gumicsontot tesz a szánkba, nem ítéletet mond, hanem motivációkat kutat. És a motivációkat nem szekértáboralapon értékeli.
Akkor most melyik állítás igaz? Lehet, hogy az egész csak egy vélemény és nem az egyedüli szent igazság?!

AnnaKarenina 2012.09.14. 15:23:03

@Blogger Géza: Maga OV mondta, hogy innen-onnan csipegették az IMF-levél -ezt én mondom: feltételezhető(?), elvárható(?)- tartalmát. Ráadásul úgy sikerült csipegetniük, hogy azért elég ijesztő legyen az átlagpolgár számára.
Legutóbb az IMF pont az alacsony keresetűekért (is) aggódott egyébként.:)

Sir Nyű 2012.09.14. 15:26:46

@dr kíváncsivagyok: Pedig milyen felvilágosult, tiszta szöveg ez TG részéről! Több ilyet a közéletbe! ... vagy legalább a kommentek közé...
Egy kérdés csupán: lehet minden nap világvége?

AnnaKarenina 2012.09.14. 15:28:19

@Sir Nyű: "Balkáni, proli tempó, gyűlölet l'art pour l'art, önreflexió nuku."
Írt erről itt már az elején valaki, az egyik hazugsága hazugság, amely vért kíván, a másik hazugsága nem hazugság. És ha nem beszélünk a hazugságról, akkor az nem elhallgatás.
Cuki.

AnnaKarenina 2012.09.14. 15:30:16

@Sir Nyű: Milyen szekértáborról beszélünk, amikor már egyszerű, nem elemző emberek szemét is kiveri az igazság, a valóság? Ez pont olyan, mint amilyen a fideszes viselkedés, ha nem mondom ki, nincs is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 15:31:22

@Safer: Az, hogy neked mit jelent, az egy dolog, az meg hogy magyarul mit jelent, az egy másik.

Az elemzés nem analóg a csontozással.

Szóval, a csontozás hiába azt jelenti, hogy kiszedni a csontjait, az elemzés nem azt jelenti, hogy kiszedem az elemeit.

Egyszerűen nem ezt jelenti.
Persze, most, hogy mondtad, hogy mennyit értesz a magyar nyelvből, hirtelen világossá válik sok minden veled kapcsolatban.

Azt azért ajánlanám, hogyha magyarul kezdesz beszélgetni valakivel, említsd meg neki, hogy nem bírod anyanyelvi szinten a nyelvet.
Sok félreértést elkerülhetsz vele.

kamill77 2012.09.14. 15:40:04

@kolbászoszsömle:

nem kell bántani safert, neki ez tetszik és kész.
viszont fel lehet hívni a figyelmét arra, hogy a széles látókörű gondolkodás eléréséhez ez szerintünk nem elégséges.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.09.14. 15:40:43

Török Gábor „elemez” ;-)

"Az 1x1 kérdésben én nem venném a bátorságot, hogy határozottan állást foglaljak a sokak által többé-kevésbé egyezményesen elfogadott 1 mellett, hiszen fennáll a megingathatatlannak hitt véleménybe való bemerevedés, már-már tévedhetetlenségnek látszó úgynevezett vaskalaposság veszélye. Mások mást állítanak, de mit is jelent állítani, és kik is azok a mások?
Ha valaki hisz a 2-ben, vajon nem felelőtlenség megingatni az akár boldogságot is generáló optimista hitében, másrészről viszont a 0 (null?, nulla?, zéró? - ilyen horderejű kérdés eldöntésébe most ne menjünk bele, hiszen holnap is meg kell töltenem a hasábomat!) is elfogadható, ha van, akinek érdekében áll elfogadni.
Egyszóval én nem mernék biztos lenni semmiben, de a véleményem mellett szeretnék kitartani, hacsak valaki nem gondolja úgy, hogy az ellenvéleménnyel globálisan jobban járhatnánk. Mi? Ti? Ők? Ki tudja?
Szóval mennyi legyen 1x1? Lényegében mindegy, de fontos a konszenzus és egymás lényegtelen véleményének aprólékos elmismásolása. Azt hiszem…"

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/09/torok-gabor-elemez.html
:)

Safer 2012.09.14. 15:44:54

@kolbászoszsömle: Úgy tünik privát szerencsémnek kell tartanom, hogy nem moderálták ki hozzászólásaimat anyanyelvi hiányosságaim miatt. Ez megnyugtató, így gondolom nincs akadálya a további észrevételeimnek, amelyeket - legnagyobb sajnálatomra - most másirányú kötelezettségeim miatt későbbre kell halasztanom. További jó eszmecserét kívánok mindenkinek: Safer

Blogger Géza 2012.09.14. 15:46:07

@AnnaKarenina: Na most kb ugyanazt mondtad, csak más szavakkal. Amúgy Rogán Antal nyilatkozta is, hogy egyik tárgyalásnál azért biztos, ami biztos alapon rá is kérdeztek, hogy mire tetszenek gondolni, amikor a "szociális kiadások csökkentése" a téma. Természetesen a nyugdíjak csökkentésére, válaszolták. Amúgy ez nem meglepő, a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások és családi pótlék az, ami combos szociális kiadás.

Az IMF nem szereti a lineáris adót. Lehet, azért, mert az IMF fő részvényeseinél sem az van, és az ő filozófiájukat akarják mindenkire ráerőltetni? Ki tudja. Szlovákia köpött rájuk és megcsinálta, és kb egy évtizeden át üzemeltette, le is hagytak minket ebben az időszakban.

Parajpuding 2012.09.14. 15:46:40

Eddig olvastam csak el az irományt:
"Miért fáj az bárkinek is, hogy nem anyázza le a Kormányt a hazug IMF-levél ügyében?"
Ez a böffentés tudott kikívánkozni belőled?
A kormány a hazug te szerencsétlen, nem egy - pláne nem is létező - IMF levél!!!

Sir Nyű 2012.09.14. 15:46:52

@AnnaKarenina: Nem gondolom, hogy teljesen igazad van. Nem az igazság/valóság veri ki a szemeket, hanem a vélt vagy valós sérelem, vagyis az interpretáció. Ezért van aztán a túlfűtöttség, ami szüli a balkanizmust.
De nem értem a két hozzászólásodat, mintha ellentmondanál magadnak. Igen, a balkáni tempó az, hogy ha te nem ordítasz velünk tetszőleges témában, akkor a másik oldal bérence vagy.
Megint ott vagyok, hogy miért kell mindenkinek ugyanazt mondani? A hazugságokra ramutatnak sokan, hiteles és hiteltelen emberek (elemzők, "elemzők", újságírók, "újságírók", kommenterek stb.). Mitől lenne jobb TG, ha elsőként/sokadikként ő is ennyit mondana? És mitől kevesebb, ha nem teszi, hanem másik dimenziót figyel? Ki kérheti számon és milyen alapon?
Nekem felüdülés TG-t olvasni, mert képes kilépni a szekértábor-attitűdből, nem hagyja magát az által meghatározni. Amiből meg totálisan telítődtem már, nem találok benne semmi érdekeset se. Pláne, hogy időnként eltévedek Gréczyhez meg GSzA-hoz az indexről, emezek után rosszul vagyok.

Sir Nyű 2012.09.14. 15:48:46

@Frady Endre: Nagy kortárs költő vagy, de most különösen igaz, hogy ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.
Tudod, hogy van az a millárd léggyel?

Kopi3.14 2012.09.14. 15:49:05

@Blogger Géza: azért ugye te sem gondolod komolyan, hogy az egykulcsos szja miatt hagyott le minket akkor a szomszéd?

AnnaKarenina 2012.09.14. 15:54:40

@Blogger Géza: Nem ugyanazt mondtam. Az sem mindegy, hogy ha egy 5 évvel ezelőtti igényükre (ld. 14. havi sose létezett nyugdíjak!) hivatkoznak. Én ezt olvastam erről: Így például a napvilágot látott információkkal ellentétben egyetlen szó sincs a nyugdíjakról, nyugdíjkorhatárról (általában a szociális ellátásokról igen) vagy értékalapú ingatlanadóról.
Ahogy az IMF-tárgyalásokon általában lenni szokott, a levélben inkább célokat, irányokat jelölnek ki, melyek ugyan szükségszerűen feltételeznek bizonyos intézkedéseket, de valójában a kormánynak még elég jelentős mozgásteret biztosítanak. A levél fő mondanivalója az, hogy a jelenlegi politika nem tudja kimozdítani Magyarországot a nagy adósság – alacsony növekedés problémából, és nem tudja érdemben csökkenteni a pénzügyi instabilitás kockázatát. A Széll Kálmán tervben voltak jó célok, de a kormány az intézkedéseivel letért az ott vázolt útról.
konkrét elvárások:
-az MNB-t sújtó tranzakciós adó eltörlése, ami miatt azóta már az EU újabb eljárást is kilátásba helyezett (ez a legkonkrétabb elvárás);
-a banki különadó és a telekomadó kivezetése;
-az Alkotmánybíróság költségvetési kérdéseket érintő hatáskörének visszaállítása.
Még részletesebben: index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/06/imf_level/

béla a görög (törölt) 2012.09.14. 16:01:50

Azért ez nem teljesen igy van.
1) TG, nem is annyira a Kormányhoz áll közel mint inkább szereti a hatalom szemszögéből elemezgetni mondandóját.
(ezt leirtam nála/neki /megfelelő aláhúzandó/ is) Na most speciel engem ez az ami feldühit.
Mégegyszer nem kell olyan hatalom amelyik meg akarja mondani mi a jó és mi a rossz - mit kell csinálnom. A hatalom van értem és nem én érte.
2) "Ez a történet valójában nem róla szól, hanem a Kormánnyal szemben álló tábor egy részének attitűdjéről."
Ebben nagy igazság van. De! Ezt az egészet lehet elismerésnek is venni, mert ő az akit még legalább elolvasnak!!! Szerinted másra veszik a fáradságot? /Én legalábbis nem/
3) "A Török Gábor elleni támadás tehát egy megkeseredett leszámolási kísérlet kezdete"
Én úgymondanám ha már nem lesz 'TG' ellen támadás az már rosszabb lesz! /tényleg nem a személye az érdekes/
====
Szerintem nem érdemes TG személyével foglalkozni se pro se kontra. Majd a 'piac' ezt is eldönti azt jól van.
====
ami pedig a el/leszámoltatást illeti...
még egy 2/3-os hatalomnak is tudnia kell két dolgot a) egyszer bukni fog. b) ha belerúg mindenkibe - bele is bele fognak.

vikiliksz 2012.09.14. 16:04:59

Látom a kedves kommentelők nem politikatudományból diplomázta, ezért néhány dolgot érdemes tisztázni:

1.)A politikának számos definíciója van, de mindegyiknek 3 kifejezés a központi eleme: hatalom, uralom, legitimáció;
Török Gábort szárazon erre a három fogalomra koncentrálnak.

2.) A politikai elemzőke általában kettő csoportba szokás sorolni: 1.)értéksemleges megközelítés; 2.) Értékorientált megközelítés.
Török Gábor elemzései módszertanilag az ún weberiánus iskolához sorolható.

Török Gábort lehet nem szeretni, de akkor nem vele, hanem az általa válaszott módszertannal nem értesz egyet.

Létezik-e független politológus/politikai elemző?
Módszertanilag igen, magánemberként/választóként nem. A kiindulás, hogy a politikai elemzések megrendelői a politikai piac szereplői.

A megrendelő, az elemzések mellett gyakran elemző hitelességét, politikai csatornáit is meg akarja vásárolni. Ennek célja, hogy egy "hiteles szakemberrel" mondassa ki saját álláspontját, juttasa el az üzenetet a megcélzottakhoz.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.09.14. 16:06:17

@Sir Nyű: Ha hallgattam volna, nem tudtam volna meg, hogy nagy kortárs költő vagyok. ;-)
Amúgy a legyekről és a nyűről ez a régebbi versem jutott eszembe:

LEGYEK URA?!

Rovarkirály lett a szörnyű
Menyasszonnyal bíró Sir Nyű.
Arajelölt vad hárpia,
Kit kibírni csak pár pia
Után lehet, vagy akkor se.
„Bár kenődne fel egy Porsche
Szélvédőre!” – dühöng halkan –
„Vagy falná fel ebihal-kan!”
Kéznyűves menyecske-kendő
Mögül néz rá a leendő
Sir Nyűné és hősünk Jura-
Dínómód bőg: „Legyek ura?!”

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.com/2012/01/legyek-ura.html
:)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:08:28

Elég nagy szánalom ez a cikk.

1) A csúcs, amikor sikerül Török Gábor védelmében gyurcsányoznia egy jót. Azért ez a manőver durván szánalmas és aljas volt. Mi a jó édes nénikéd köze van Gyurcsánynak Török Gáborhoz?! Hogy a jó büdös fenébe sikerült ezt érvként felhoznod, te észkombájn?!

2) "Mi húztuk be nekik az X-et - vagy épp mi maradtunk otthon"

húzta a jó édes nénikéd. Olyan két X-et tettem a Fidesz ellenében, hogy még. Ha te nem, akkor magadról beszélsz, te vagy a hülye, ezt ne vetítsd ki másra!

3) "Figyelemelterelésről, gumicsontokról, elhallgatásokról, közvélemény számára történő előkészítésről („elő-emésztésről”), tompítási technikákról magam is írtam már e blog hasábjain – nem köveztek meg érte. "

De. Téged is megköveztünk. Tehát az egész cikked arról szól, hogy te is hasonlóan szánalmas kis hülye vagy, mit TG, ezért persze, hogy véded. De az eredmény az látod nem az, hogy mivel téged sajnálunk, ézert TG-t majd nem bántjuk, hanem az, hogy igazad van, te is mész a levesbe.

AnnaKarenina 2012.09.14. 16:08:39

@Sir Nyű: Összevonom a két ellentmondásos kommentemet: Miért alkalmazzunk kettős mércét, ha a valóság már az egyszerű, nem politikai elemző szemét is kiveri? És miért mondanánk a valóság helyett (vélt és valós(?), írod)sérelmet, sértettséget? Neked felüdülés TG, nekem bosszankodás, pont a kettős mérce és a következtetések ki nem mondása miatt. Miért ne mondhatnám azt, hogy a hatalomtechnika és a közjó legyen együtt kezelve?
TG-t miért ne lehetne ugyanúgy bírálni, mint bárki mást, aki közszemlére teszi a gondolatait? Rajongói nyilván megmaradnak, akinek pedig ez kevés, vagy nem fogadható el, az elmarad.

WLaci 2012.09.14. 16:10:00

@politologus: Neked legyen igazad. Azért AB jogkörcsökkentéskor meg pl. a legfelsőbb bíróság elnökének eliminálásakor nem hallottam olyan politológust, aki beszélt volna arról, mi is az a jogállamiság, és hogyan különbözik a demokráciától. Olyasmikről volt szó, h belefér-e ez a demokráciába vagy sem, pedig abba persze, csak épp a jogállamiságba nem. (És itt nincs egyrészt-másrészt: az előzőek egyértelműen nem férnek bele.) Nekem az volt a benyomásom, hogy ezek a "tudósok" nem igazolni akarják Orbán rendszerét, hanem egyszerűen kimaradt nekik az alkotmányjogi alapismeretek, nincs meg a tudásuk ahhoz, hogy megragadják a problémát. Így teljesen irreleváns állításokig jutottak el: pl. amíg vannak választások, addig ez demokrácia. Ez önmagában igaz, csak semmi jelentősége, mivel így sem jogállam.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:12:22

@vikiliksz:

"Török Gábort lehet nem szeretni, de akkor nem vele, hanem az általa válaszott módszertannal nem értesz egyet. "

hülyeség. nyilvánvalóan vele, és a módszertanával SEM értek egyet.

kb olyan hülyeséget mondtál, hogy "Hitlert lehet nem szeretni, de akkor nem Hitlerrel, hanem a nácizmussal nem értesz egyet".

nyilván, hogy Hitlerrel és a nácizmussal sem értek egyet, az egyikből következik a másik. Hitlerrel AZÉRT nem értek egyet, mert náci.

Te hol tanultál logikát, hülyegyerek?!

Az értéksemleges politikai bakelitozással nem értünk egyet. Aljas, szánalmas, tisztességtelen, embertelen baromság.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 16:14:53

@vikiliksz: hátő, ezt már a definíciónál elbuktad...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:15:19

@vikiliksz: "A politikának számos definíciója van, de mindegyiknek 3 kifejezés a központi eleme: hatalom, uralom, legitimáció;"

az ilyen faszokra vagyunk dühösek, pont ezért vagyunk dühösek TG-re, mert ilyen baromságot akar csinálni a politikából.

a politika az egy nemzet irányításának "tudománya" vagy "művészete" annak jóléte érdekében. Azaz a politika legfontosabb eleme az érték alapű nézőpont.

És ha te ezzel nem értesz egyet, akkor te számunkra egy veszélyes wanabe megmondóember vagy, és TG végül is ezért veszélyes.

politologus · http://politologus.blog.hu 2012.09.14. 16:17:01

@WLaci: Ez már így oké, egyetértek! Egyszer felhívtam a figyelmet arra (egy dajcstomis bejegyzésben), hogy a "nincs demokrácia" bírálatokat ne kenjük el a d. fogalmi kifejtésével, annak publicisztikai és hétköznapi jelentése az is lehet, hogy sérül a jogállam.

vikiliksz 2012.09.14. 16:18:06

@Brendel Mátyás:

Kedves Mátyás, logikát nem tanultam. Egyéébiránt bármely elemző és az elemzését szíved joga bírálni, nem szeretni, vitatkozni vele.

Álláspontodból az következik, hogy Max Weber "aljas, szánalmas tisztességtene, barom".

Szerintem nem így van, a XX. század egyik legnagyobb hatású gondolkodója, álláspontom szerint.

barátsággal:

AnnaKarenina 2012.09.14. 16:18:14

@vikiliksz: Akkor ezek szerint a közjó már nagyon az értékorientált vonalhoz tartozna.
De ha csak erre korlátozódik a politika és annak elemzése, amit leírtál, akkor ez csak a hatalmat érdekelheti - talán ezért is bosszankodunk. (Bár mintha szoclib irányban lenne egy kis mínuszos értékorientáltsága.:)

Sir Nyű 2012.09.14. 16:20:02

@AnnaKarenina: "nekem bosszankodás, pont a kettős mérce és a következtetések ki nem mondása miatt. Miért ne mondhatnám azt, hogy a hatalomtechnika és a közjó legyen együtt kezelve?"

És megint: ki írja elő, hogy a politológus a te következtetéseidet mondja ki, illetve hogy a közjóért hullasson könnyeket? Pláne az, amelyik LEÍRJA, hogy őt a hatalomtechnika érdekli...
Vegyük észre, hogy a közjó nem abszolút fogalom, különben nem lennének pártok. Valamint ha TG nem következtet [úgy, ahogy szeretnéd], tőled még nem vett el semmit!
Lehet bírálni, de az alapállást nem értem, lásd korábbi kommentjeimet is, mínusz a bazmegolás.

vikiliksz 2012.09.14. 16:21:04

@AnnaKarenina:

Abban egyetértünk, hogy az értéksemleges iskola legnagyobbjain (nem Törökre gondolok)is érződik néha a magánvélemény...

Ez szerintem nem baj.

OftF 2012.09.14. 16:21:43

Sajnos nincs időm végigolvasni a 158 kommentet, csak egy gyors válasz:

Azért nem köveznek meg téged ugyanazért, mint amiért TG-t igen, mert TG olvasottsága nagyobb, így az ő kommentfolyamába érdemesebb beleordítani a saját megmondásukat. Amint megduzzad az olvasótáborotok, nem leszen már különbség. :)

vikiliksz 2012.09.14. 16:22:40

@Sir Nyű: Egyetértek. Megjegyezném, hogy azon is vitatkozik a tudomány, hogy a demokrácia abszolút érték-e...

Sir Nyű 2012.09.14. 16:23:11

@Frady Endre: Ó, nem vagyok méltó... :-D
Elsüthetem itt is, hogy bekerültem az iroda-lomtárba?

De hogyhogy erről csak most értesülök?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:24:15

@Izo: nem tudom, mi az idiótizmus abban, ha azt vélem, hogy Orbán Viktor szándékosan olyat akar, ami nekik jó, de a többségnek kurva rossz.

az volna az idiotizmus, ha azt hinném, ez csak valami véletlen. az meg, hogy kurva rossz, az meg elég nyilvánvaló, csak TG becsukja a szemét. és ez az, ami egy politológusnál bűn. amikor ennyire nem veszi észre az embereket maga körül az országban, és az elefántcsonttornyában "elemezget" bugyuta szempontból dolgokat.

petyah1379206 (törölt) 2012.09.14. 16:25:12

@Brendel Mátyás: veled ilyenkor mi van? otthagyott az asszony, vagy nem már áll fel? elfelejtetted be venni a vikodint?

belépsz, dühöngsz itt mint egy agyirokkant.
Ember, vezesd le máshol a magánéleti frusztrációid mert így csak magadból csinálsz hülyét...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:27:35

@Sir Nyű:

"Hol van előírva, mit KELL írnia egy elemzőnek? "

a fejembe van előírva, hogy mit várok el egy elemzőtől.

"Te írod neki elő?"

igen, én, a potenciális olvasó. vagy TG ki a fasznak ír, az asztalfióknak?! akkor mi a fasznak nem hagyja ott az írását?!

" De hát annyi más helyen kielégítenek téged, mit bánt téged egy másféle megközelítés?"

attól, hogy valaki valami egzotikus perverziót elégít ki, még nem lesz értékes.

Sir Nyű 2012.09.14. 16:28:17

@vikiliksz: Ó, valaki egyetért velem! Mivanitt?!

Egyébként ja, mivel a demokráciának (vagy a közjónak) van értékítéleten alapuló meghatározása (sőt, elsősorban olyanok ezek), ezért kétlem, hogy lehetne egyfélét lefektetni, amivel mindenki egyetértene.
Tán az is lehet, uramirgalmazz, hogy a demokráciát valahogy a közjóval definiálják?

Sir Nyű 2012.09.14. 16:29:27

@Brendel Mátyás: "attól, hogy valaki valami egzotikus perverziót elégít ki, még nem lesz értékes."

Ennél jobban én se fogalmazhattam volna meg :-D

vikiliksz 2012.09.14. 16:31:21

@Brendel Mátyás:
Sajnálom, hogy a társadalomtudósok nem a te definíciós elemeidet használják...

Szívesen olvasnék tőled is egy elemzést, hogy a politika definíciójáról, lényegéről. Számos kitűnő hazai és nemzetközi lap közölne egy színvonalas írást.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:32:07

@Sir Nyű:

"Miért fáj nektek TG?"

neked miért fáj, ha TG-t kritizáljuk?

saját elveid szerint neked akkorát kéne itt kussolnod, hogy még. elvégre, ha TG-nek joga van leírnia a véleményét, akkor nekünk is jogunk van leírni, hogy mekkora hülye tuskónak gondoljuk. nem?!

vikiliksz 2012.09.14. 16:33:05

@Sir Nyű:
Régi vita ez (Arisztotelész - Platón eltérő felfogása a jó politikai berendezkedésről).

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:33:41

@vikiliksz:

"Sajnálom, hogy a társadalomtudósok nem a te definíciós elemeidet használják..."

a társadalomtudósok nem definiálhatják azt, hogy mit várunk egy politikai elemzőtől. a valóságot nem lehet kidefiniálgatni.

"Szívesen olvasnék tőled is egy elemzést, hogy a politika definíciójáról, lényegéről."

olvastál. ha diszlexiás vagy, ne szólj hozzá!

mrs. white 2012.09.14. 16:33:47

Fogalmam sincsmiért lenne elvárás, hogy egy politologus csak Fritz Tamás vagy Ágh Attila lehet, akikről már megszólalásuk előtt pontosan lehet tudni, hogy mit fognak mondani. Az egyetlen érdekesség amikor egyszerre összeengedik Őket, mert vicces, hogy ugyanazt a dolgot hogyan lehet teljesen másképp látni. TG megprobál egyensúlyozni ami nyílván a tőle jobbra balra lévőknek nem tetszik. Nyilván sokkal direktebb volna ha xart xarnak nevezné és nem pedig valami barna színű feltűnően büdösnek tűnő dolognak. Az átlag hollywoodi filmek egyértelmű happy enddel végződnek. Az eredetnél a pörgettyű forgott a végén. Mégsem lehet azt mondani, hogy az egy rossz film lenne mert a rendező nem rágta szánkba a tanulságot a végén.

Sir Nyű 2012.09.14. 16:34:28

@Sir Nyű: Sőt, tovűbbfűzve, aki nem elégít ki egzotikus perverziókat, az szerintem értékes, mert függetleníti magát mindenféle egyéb fejekben lévő elvárásoktól, megfeleléstől stb.

komissarlajos 2012.09.14. 16:34:43

@kamill77: Itt a kötőjel (diviz) nem indokolt. Az eredeti volt a jó. (pl. orvosnak, mérnöknek stb...)

AnnaKarenina 2012.09.14. 16:35:30

@Sir Nyű: A közjó olyan értelemben abszolút fogalom, hogy mérhetőek a társadalmi-(pláne)gazdasági változások pozitív-negatív irányban. @Brendel Mátyás: -sal egyet kell értenem, hogy nem mindegy, 8 millió embernek nem jó, 2 milliónak jó valami. (A számok csak arányt próbálnak kifejezni.)

AnnaKarenina 2012.09.14. 16:38:22

@vikiliksz: De baj, ha érték- és egyéb irányban is semlegesnek akarják mutatni magukat. És ő sem semleges. Egyébként még semlegesként is lehet következtetést levonni, nem de?

vikiliksz 2012.09.14. 16:38:43

@Brendel Mátyás:

Csak gépelni nem tudok :-) De szerintem így is érthető, hogy mit akarok írni.

Azon nem tudok segíteni, ha valaki nem szereti a társadalomtudományokat és a társadalomtudósokat. Bár szíved joga..

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:40:05

@vikiliksz: értem én, filozófus vagyok. először is idézel, és hivatozást adsz meg, vagy elmész a fenébe!:)

vikiliksz 2012.09.14. 16:40:06

@AnnaKarenina:

Nem minden elemmzés célja az abszút igazság kimondás (már ha van olyan)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 16:40:08

@vikiliksz: "1.)A politikának számos definíciója van, de mindegyiknek 3 kifejezés a központi eleme: hatalom, uralom, legitimáció;"

Vizsgáljuk meg az állítást!

Az, amit itt csinálunk, az politizálás, a politika művelése.
Ennek a dolognak amit konkrétan csinálunk, ennek mihez van köze?

A hatalomhoz?
Hát, nem hinném, hogy itt bárki úgy gondolná, hogy hatalmat tud szerezni, hatalmon tud tartani, meg tud buktatni bárkit is.

Az uralomhoz?
Uralni a blogszféra alsó szegmensét? Áhh, ez sem igazán tűnik igaz célnak.

A legitimációhoz?
Igazából nem tudom, ez hogy' jön ide, de ha valami nincs az itteni ténykedésünkben, akkor az a legitimációs törekvések, főleg, hogy ez csak hatalmi aspektusból értelmezhető fogalom.

Szóval, vagy a kiindulás nem igaz, itten kérem -meg a kocsmában sem- nem politika van, vagy a definíció az.

Ha úgy definiáljuk a politikát, hogy a hatalom megszerzésének, megtartásának, legitimitásának biztosítási tudománya, akkor rendben, viszont akkor a funkciójával definiálsz.
Ami ok, hogy nem tanultál logikát, de hidd el, hogy hibás eredményre vezet (tautológiát szül).

Ha viszont nem így definiáljuk a politikát, az az eset jön elő, hogy a Török-mentő gondolatmeneted hibás, hiszen török nem politológusként vizsgálódik, hanem valami másként.

is 2012.09.14. 16:40:40

@Blogger Géza: dehogynem értjük. a levélből nem olvasható ki, amit Orbán mondott, a tárgyalások meg titkosak voltak. na ebből egy negyedikes általános iskolás összerakja, hogy Orbán összevissza hazudozott a levélről is, meg a tárgyalásokról is, amint azt azóta vagy tucatnyi forrás megírta/elmondta/bemutatta.

itt te vagy, aki már megint félre próbálasz valamit magyarázni,dehál istennek máregyre kevésbé vevők a baromságaidra.

AnnaKarenina 2012.09.14. 16:41:47

@mrs. white: TG határozott irányba terel az ő függetlennek látszó vélekedésével. Lehet úgy csinálni, mintha nem vennénk észre.

vikiliksz 2012.09.14. 16:43:05

@Brendel Mátyás:

tudományos munkákba szokás hívatkozást adni, nem kommenteken.

Egy baráti megjegyzés: indulatok, sértegetések nélkül is érthető vagy...

is 2012.09.14. 16:43:11

@vikiliksz: hátén tudok egy olyan defincióját a politikának, amelyikben egyik sincs:

A poltika az érdekkülönbözőség felmerülése és megoldása közötti út.

Ha politikatudományban ezt neked nem tanították, akkor el is mondtad a színvonalat.

Sir Nyű 2012.09.14. 16:43:21

@Brendel Mátyás: Mer én buzi liberális vagyok? Mik a saját elveim?
Ha te valakit hülye tuskónak nevezel, mert a nyomorult nem akarja a te véleményedet leírni a sajátjaként, az rám nézve még a világon semmit nem jelent. Én csak azt mondom, hogy TG-nek szíve joga az általa választott nézőpontból vizsgálni a világot, és butaság a saját véleményedet számonkérni rajta.
Megint ott vagyunk, hogy mi a feladata a politológusnak. Ajánlom figyelmedbe @vikiliksz: kommentjét. Már ha persze befér a fejedbe az előírások mellé. Mondd már meg, mit számít a te elvárásod egy közíró munkájában? Honnét kéne tudnia egyáltalán, mit kell írnia? És miért nem az én elvárásaimnak kell megfelelnie? (Láthatóan a kettő, a tied meg az enyém szöges ellentétben van.)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:43:52

@mrs. white:

1) Török Gáborról pontosan annyira lehet tudni, hogy mit fog írni, mint Fritz Tamás vagy Ágh Attila esetében. Semennyivel nem érdekesebb. Sőt, inkább unalmasabb

2) Az egyensúlyozásnak semmi értéke, mert ugyebár ritz Tamást és Ágh Attilát fele-fele arányban összekavarni, vagy súlyozottan összeadni, az nem kunszt, nem érdekes. Végül, kurvára semmi köze az igazsághoz.

Tehát nem tudom, hogy Török Gábornak mi értéke, mi érdekessége van. Mire jó egy ritz Tamás és Ágh Attila fele-fele keverék?

AnnaKarenina 2012.09.14. 16:44:04

@vikiliksz: Rendben, azt hiszem, elfáradtam. Nincs abszolút igazság, de jó és rossz közül mindig van választás, és ez nem csak morális, hanem racionális kérdés is.

vikiliksz 2012.09.14. 16:45:03

@kolbászoszsömle:

a politizálás és a politika csinálás nem ugyanaz... :-)

vikiliksz 2012.09.14. 16:45:58

Abszolút jó és rossz van? A demokrácia abszolút jó?

AnnaKarenina 2012.09.14. 16:47:16

@Sir Nyű: Ne vidd át a vitát afelé, mintha egy közíróról akarnánk eldönteni, mit írjon, v. mit ne írjon. Ő ír, nekünk meg véleményünk van róla; te is elmondod, mások is.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 16:47:41

@is: Ezért hagytam ott.
Me fasságot tanítanak.
Politika, ha szájba vágja Jancsi Pistit, mert lenyúlta a homokozólapátot?
Vagy, ha a farkas megeszi a szarvast? Mindkét esetben van érdekkülönbözőség, van megoldás, van oda vezető út...

És nem politika az, hogy kibulizza Böske, hogy együtt mehessen Karcsival nyaralni, mert nincs érdekkülönbözőség?

Sir Nyű 2012.09.14. 16:48:09

@is: A poltika az érdekkülönbözőség felmerülése és megoldása közötti út.

illetve

@Brendel Mátyás: a politika az egy nemzet irányításának "tudománya" vagy "művészete" annak jóléte érdekében. Azaz a politika legfontosabb eleme az érték alapű nézőpont.

illetve

@vikiliksz: A politikának számos definíciója van, de mindegyiknek 3 kifejezés a központi eleme: hatalom, uralom, legitimáció

Na, akkor mi is a politika?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:48:54

@Sir Nyű:

"TG-nek szíve joga az általa választott nézőpontból vizsgálni a világot, és butaság a saját véleményedet számonkérni rajta. "

nem fogod fel, te hülyegyerek, hogy ez a mondatod egymagában önellentmondás? ha TG-nek szíve-joga, akkor számonkérni is szívem joga. ugyanannak az elvnek a két oldala.

te miért csak TG-nek akarsz jogot adni? ki a fasz ő, hogy előjogai legyenek?

"Megint ott vagyunk, hogy mi a feladata a politológusnak. Ajánlom figyelmedbe @vikiliksz: kommentjét."

igen, nem az a feladata, ennyi. azzal nem fogsz meggyőzni, hogy márpedig az orvos feladata az emberkinzás, tehát Mengelével semmi gond nem volt. NEM, NEM AZ A FELADATA. capito?!

"Mondd már meg, mit számít a te elvárásod egy közíró munkájában?"

azt számítja, hogy én vagyok a köz egyik tagja. és láthatóan sokan vagyunk még, és a köz egy elég nagy részét reprezentáljuk. a kommentek alapján TG stílusának nagyon kevés rajongója van.

tehát TG közírő helyett egy nagyon kis rétegíró valójában.

"És miért nem az én elvárásaimnak kell megfelelnie? "

láthatóan kevesen vagytok.

AnnaKarenina 2012.09.14. 16:50:45

@vikiliksz: Nincs abszolút jó. De ezt felesleges idecitálni. Rengeteg döntés van, amit racionálisan, egyben morálisan megalapozva kell meghozni.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 16:51:05

@vikiliksz: ahonnan te jössz, ott lehet, hogy a pocsolya és a tenger különbözik egymástól, viszont, ahonnan én jövök, ezek csak mennyiségi kérdések, nem minőségiek...

Sir Nyű 2012.09.14. 16:51:59

@AnnaKarenina: Drága asszonyom, de hát B. Mátyás nagykorú szó szerint azt írta nekem válaszolva, hogyaszogya

>"Hol van előírva, mit KELL írnia egy elemzőnek? "
a fejembe van előírva, hogy mit várok el egy elemzőtől.
>"Te írod neki elő?"
igen, én, a potenciális olvasó. vagy TG ki a fasznak ír, az asztalfióknak?! akkor mi a fasznak nem hagyja ott az írását?!

Ez mi, ha nem az?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 16:52:29

@vikiliksz:

"tudományos munkákba szokás hívatkozást adni, nem kommenteken."

ja, te csak idáig jutottál el?! na ennyit a nagy társadalomtudományodról. nem az a releváns kérdés, hogy hol szoktak megadni hivatkozást, hanem az, hogy MIÉRT. azért, hogy valaki hiteles legyen, számonkérhető,ellenőrizhető, és hogy az írása elvezessen további értékes írásokhoz.

namost te ezt mond nem tudod, hiteltelen okoskodó felvágós hülye vagy. nem értesz te semmit a társadalomtudományból sem.

"Egy baráti megjegyzés: indulatok, sértegetések nélkül is érthető vagy..."

tudom.

vikiliksz 2012.09.14. 16:53:23

@vikiliksz:

Ennek a fórumnak a kereteit szétfeszítené - és unalmassá tenné - egy definíciós elemzés.

Javaslom vegyél kézbe egy "Bevezetés a politikatudományba" tárgyú könyvet, vagy látogass be Török Gábor hasonló című előadásaira a közgázon...

Biztosan bőségesen kielégíik az érdeklődésed.

vikiliksz 2012.09.14. 16:54:46

@Brendel Mátyás:

Mi a konkrét kérdésed, amihez hivatkozást vársz?

Sir Nyű 2012.09.14. 16:58:32

@AnnaKarenina: Jól átgondolt véleményem szerint abszolút nincs igazad, mert olyan, hogy "köz", nem létezik. Sokrétű, sőt, sokdimenziós társadalom van, ahol a legtöbbször ami az egyik csoportnak jó, a másiknak rossz, legalábbis költségvetési síkon biztosan. Tekintve, hogy a politika eszköztára nagyon is véges. És akkor még elviekről, értékítéletről nem beszéltünk. Még egyszer: ha egyféle közjó van, miért vannak (ideális demokráciában is) pártok?

És ha már ilyet írtam: lehet elemezni az eszköztárat is, nem csak a társadalmi vagy akármilyen hatásokat.

AnnaKarenina 2012.09.14. 17:01:19

@vikiliksz: A döntéshozó morálja (mindegy, hogy egyén, vállalat állam), amit azért lehet a társadalmilag elfogadott normák alapján beirányozni.

vikiliksz 2012.09.14. 17:01:54

@kolbászoszsömle:

Ha jól emlékszem nem írtam le, hogy honnan jöttem és te sem... :-)

vikiliksz 2012.09.14. 17:02:52

@AnnaKarenina:

a társadalmilag elfogadott normákat ki határozza meg és ki értelmezi?

AnnaKarenina 2012.09.14. 17:03:15

@Sir Nyű: Le lehet egyszerűsíteni ezeket a dolgokat: sok ember érdekét sérti, keveseket jogtalan előnyhöz juttat; emelkedik-e egy ország, vagy süllyed (gazdaság, kultúra, eü., társadalmi mobilitás, oktatás, stb.). Szeerintem.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 17:04:47

@Sir Nyű: ő nyuszóka. az, hogy a társadalom differenciált, nem jelenti azt, hogy nincs társadalom. tudod, a "köz" felnőttkori neve.:) a közjó pedig nyilván az, amely átlagosan a legjobb a társadalomnak.

a pártok pedig a differenciált társadalom különféle rétegeit képviselik, és a demokratikus szavazás az valamiféle nagyon hozzávetőleges közelítése annak az átlagos közjónak, amiről beszéltem.

mindebben persze elég sok tükéletlenség van, de ettől még nem nemlétező. és ez az, amit TG totálisan elfelejt, figyelmen kívül hagy, és ezért káros a tevékenysége. és minden hasonló tevékenység, amely a politikát annak lényegétől, a közjótól függetlenül akarja "elemezni": gyakorlatilag ez úgyis baromság, mert hogy lehet szempont nélkül elemezni valamit?!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 17:06:07

@vikiliksz: "a társadalmilag elfogadott normákat ki határozza meg és ki értelmezi?"

a válasz benne van a kérdésben. te melyik elmegyogyóból menekültél?:)

Sir Nyű 2012.09.14. 17:06:25

@Brendel Mátyás: Fú, appám, te még hány embert hülyegyerekezel itt le?
Olyan magas labdákat dobsz, hogy szégyellem lecsapni.
"ha TG-nek szíve-joga, akkor számonkérni is szívem joga. ugyanannak az elvnek a két oldala. "
Te ugye nem vagy nagyon cizellált? Számonkérni olyat lehet, ami valakinek dolga. Egy elemzőnek se dolga téged szellemileg vagy máshogy kielégíteni, ezért nincs mit számonkérni. Attól persze még teheted, csak magadat teszed nevetségessé. Pláne ilyen suttyó stílben.
De valamiben igazad van (csak a nagy fene keménykedésedben, sztán Babettád van-e?, rosszul fogalmazol): TG egy rétegnek szól, ahova láthatóan nem tartozol. És akkor mi van? Mindenkinek, aki az internetre betűket vet, a te többségednek (röhögnöm kell, persze) kell megfelelnie?

AnnaKarenina 2012.09.14. 17:07:08

@vikiliksz: Ugye, tudod, hogy léteznek? Nem fogok ilyen kis vitákba bonyolódni, el lehet ezeken a szőrszálakat hasogatni. Ha a hatalom cinikus, az nem jó.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 17:07:08

@vikiliksz: az nem érv, hogy hülyének tetteted magad. sőt.:)

vikiliksz 2012.09.14. 17:09:26

@Brendel Mátyás:

Értem. Ezek szerint a társadalom minden kérdésről egységesen gondolkodi és vannak olyan személyek akik ezeket az egységes elképzeléseket pontosan tudják...

vikiliksz 2012.09.14. 17:11:04

@AnnaKarenina:

Nem kötekszem, csak el akarlak vezetni az alapkérdésig... Ne vedd sértésnek, hogy közös gondolkodásra hívlak.

Sir Nyű 2012.09.14. 17:13:15

@Brendel Mátyás: Cuncimókus. Édes aranybogaram, te!

"a közjó pedig nyilván az, amely átlagosan a legjobb a társadalomnak."

Csak ezért senki sem dolgozik. Mindenki (párt, politikus) csak az általa preferált rétegeknek próbál kedvezni. A társadalom felemelkedését pedig úgyis csak minimum rövid, de történelmi távlatból lehet egyáltalán megfigyelni, ezért értékelni is.

"a demokratikus szavazás az valamiféle nagyon hozzávetőleges közelítése annak az átlagos közjónak, amiről beszéltem."

Akkor demokratikus szavazás nálunk nem volt, vagy max. 1990-ben.

De azt magyarázom, hogy összekevered a politológust a néptanítóval.

vikiliksz 2012.09.14. 17:14:00

@vikiliksz:

Minden politikai ideológia és vallás morális alapokat határoz meg és erre építkezik. Kinél az igazság?

vikiliksz 2012.09.14. 17:14:31

@AnnaKarenina:
Minden politikai ideológia és vallás morális alapokat határoz meg és erre építkezik. Kinél az igazság?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 17:14:31

@vikiliksz: Szerinted nem politika az, amit itt csinálunk, mert a politikát mi nem csináljuk.

Szerintem viszont ez nem minőségben, csak mennyiségben -a megmozgatható erőforrások mennyiségében- különbözik attól, amit a pártházban (kocsmában) csinál az ember egy demokratikus pártban.

Szóval, te onnan jöttél, ahol a mennyiségi változás átcsap minőségibe.
Ezt kikövetkeztettem, nem kellett megmondani,
a te világod a dialektikus materializmus.

Íme egy elemzés, konklúzióval.

Én meg onnan, jöttem, ahol nem így gondolják. Ez nem következtetés, kinyilatkoztatás, amit vagy elfogadsz, vagy nem...

nu pagagyí 2012.09.14. 17:15:35

@Blogger Géza: Az Index újságírói elolvasták a levelet és nem találták benne azt, amit Orbán összekompilált. index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/06/imf_level/

A szociális kiadások megnyirbálását a kiadások csökkentése címszó alatt javasolják ugyan, de ez tág fogalom, csak a Fidesznek jelenti a szegények további sanyargatását. Símán meg lehetne szüntetni egy jövedelemhatár felett a családi pótlékot, támogatott bérletet stb. Legyen büszke magára az, akinek nagy a jövedelme, hogy nem szorul a társadalom támogatására.

A kiadáscsökkentésnek amúgy is van, jóval hatékonyabb módja is. Például szélnek lehet ereszteni a haverok lerakataként létrehozott relaxációs hivatalokat, a TEK és hasonló látszatszervezetekre gondolok. Lehetne spórolni a felesleges reklámkiadásokon, az álkonzultációs pénzeken. Nem kell hülyeségre hivatalt létrehozni. A megyék helyett 170 járási hivatalt, de még azon belül is a tervezett járási rendszámok kiadásához járásonként, legalább 5-6 ember költségét bevállalni. Nem kell az adófizetők pénzét olyan dolgokra herdálni, amit a piac jobban csinál (MOL, közműcégek). Csak újabb BKV-k születnek évente többszáz milliárdos veszteség pótlási kötelezettséggel, a fejlődés minden reménye nélkül.

vikiliksz 2012.09.14. 17:19:09

@kolbászoszsömle:

Rossz következtetés...

A hatalom gyakorlásra, a hatalmi ágakra milyen hatást gyakorol a jelenlegi diskurzusunk? Semmit, csak egy jó beszélgetés, amely a másik fél megbecsülésésn és a véleményének a tiszteletbentartásán alapul... Ezért nem politikacsinálás csak politizálás (politikai véleménycsere). Egyébirán, ha jól emlékszem, konkrét politikai kérdésekben nem foglaltam állást.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 17:19:51

@nu pagagyí: Blogger Géza egy segg, és a seggből csak kifelé jönnek a dolgok (főleg, ha az egy konzervatív segg), így tök felesleges neki írni.
Csak felülről töltik.
Innen nem.
Összezár, és még vazelinnel sem megy be semmi...

panelburzsuj 2012.09.14. 17:20:24

@vikiliksz:

Hazugsággal választást nyerni bűn. A politikában pláne.

Hazugsággal hatalmat megtartani erény. A politikában pláne.

Az utóbbi 10-12 év a használható közbeszéd tudatos szétverésével telt. Ebben az aljas játékban többé-kevésbé minden politikus cinkostárs volt, és a politológusok nagy része is lelkesen beszállt a buliba - vagy illedelmesen lapított és szépelgett.

Sir Nyű 2012.09.14. 17:24:11

@AnnaKarenina: Ha keveseknek kivételez egy hatalmon lévő csoport, a kevesek azt fogják mondani, hogy márpedig a csoport a közjóért dolgozik. Lásd a napi realitásokban...
Igazából ez itt off, de a közjó egy totál ködös fogalom, és mint B. Mátyásnak írtam, az, hogy most emelkedünk vagy süllyedünk, az egészen nyilvánvaló esetektől eltekintve nem dönthető el máról holnapra. Még ma is vannak az országban, akik elhiszik, hogy O. Viktor és ormánya épp a jövő alapjait veti meg, sőt, betonozza. Az ő közjófelfogásuk akkor most hibás? És ha őket kérdezem, akkor ők mit mondanak?
Rohadt komplikált ez, ezért is nem sikerül ezeknek a bal- és jobbfaszjóskáknak húsz éve. Mert a szűklátókörűségük nem engedi az általad is citált kultúra-mobilitás-stb. felvilágosult értékeket a képletbe. Sőt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 17:26:30

@vikiliksz: Ha az a definíciója a politikának, hogy a "hatalom gyakorlására, hatalmi ágakra hatást gyakorló aktus" akkor politika volt a Katyini lengyel repülőgép-szerencsétlenség, ám az nem politika, ha a gyerek kibulizza, hogy a nagymamánál aludhasson, mert ott meg szabad nézni a dragonball vs. mechakiborgmen 3-mat.

vikiliksz 2012.09.14. 17:26:43

@panelburzsuj:

Mondanál nekem olyan kormányzatot a világban amelyik még nem "hazudott"(hazudott=nem osztott meg információkat, a döntések mögötti valós érveket a választókkal)?

vikiliksz 2012.09.14. 17:28:43

@kolbászoszsömle:

Szerintem eltérően értelmezünk szavakat... Nem adtam politika definíciót, pusztán kérdeztem.

panelburzsuj 2012.09.14. 17:35:52

@vikiliksz:

Nem.

Egyrészt nincs kedvem hülyegyerekest játszani, másrészt te is pontosan tudod, hogy nem 0 és 1 létezik ezen a skálán, hanem egyik és másik közötti csúszkálás.

A magyar "hivatásos" közbeszédben teljesen bevett dologgá vált az abszurditások nép közé köpködése. Miniszterelnöki, szóvivői, publicisztikai szintről egyaránt. És minden oldalról.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 17:37:06

@vikiliksz: fentebb mondtál valami olyat, hogy a politika minden definíciójában benne van a hatalom, uralom és legitimáció. kard.blog.hu/2012/09/13/torok_afium_ellen_valo_orvossag/fullcommentlist/1#c17811095

vikiliksz 2012.09.14. 17:39:05

@panelburzsuj:
Mit gondolsz miért teszik ezt a politikusok? (Induljunk ki abból, hogy nem mind hülye, van aki tud logikusn gondolkodni. Mi a cselekedetük, kommunikációjuk célfüggvénye?)

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 17:40:24

@vikiliksz: Meg, ha nem gondolnád,hogy kellenek a fenti kérdésedben szereplő dolgok a politikához, miért kérdezted meg, hogy benne vannak-e?

Elterelés?

vikiliksz 2012.09.14. 17:44:21

@kolbászoszsömle:

De nem csak ennek a három szónak ez egymásmellé helyezése...

Még egyszer nekifutok: a "politika", a "politikacsinálás" és a "politizásá" nem ugyanaz a szó. Eltér a tartalmuk...

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 17:52:20

@vikiliksz: tegyük fel, hogy én azt mondom, a szocik nemzetellenesek.
Akkor én politizálok, mert nincs igazi súlyom (kevés embert érdekel a véleményem), viszont, ha ezt Orbán mondja, akkor a fidesz politizál, és ha a fidesz politizál, az maga a politika csinálása, mert nagy a súlya (sok emberhez ér el).

Ugyanaz az aktus egyszer politika csinálás, egyszer csak politizálás, miközben a különbség pusztán mennyiségi.

Íme a dialektikus materializmus diadala.

vikiliksz 2012.09.14. 18:00:26

@kolbászoszsömle:

Kezded kapizsgálni: a cél és a politikai alrendszer valamely elemére gyakorolt hatás a különbség lényege.

Mondok egy pédát ugyanazon cselekvés eltérő tartalmára (illetve R. Dahl nevű társadalomtudós mondja):

Egy ember fekszik az ágyon, míg egy másik tűt nyom a gerincébe.

Az első esetben egy kínzókamra, ahol valakit vallomásra akarnak rávenni.

A második esetben egy orvos epiduráli érzéstelelenítést alkalmaz.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 18:06:04

@Sir Nyű:

"Csak ezért senki sem dolgozik. Mindenki (párt, politikus) csak az általa preferált rétegeknek próbál kedvezni. A társadalom felemelkedését pedig úgyis csak minimum rövid, de történelmi távlatból lehet egyáltalán megfigyelni, ezért értékelni is."

Ez mind meggondolandó, és a politológusnak ezen van mit elmélkednie, de akkor is ilyen szempontból kell elmélkednie, és nem olyan tuskó szempontnélküliségből, illetve baromság szempontból, ahogy Török Gábor teszi. A politológusnak pont arra kell rámutatnia, amikor a politikus ilyeneket tesz, mint amiről te írsz.

"De azt magyarázom, hogy összekevered a politológust a néptanítóval."

nem. ez a politológus feladata. néptanító szak egyébként melyik egyetemen van?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 18:07:45

@vikiliksz:

"Minden politikai ideológia és vallás morális alapokat határoz meg és erre építkezik. Kinél az igazság?"

a társadalmi átlag ha nem is igazság, de ez az, amit nézni kell, és ez az a szempont, amelyből a politológusnak elemeznie kell.

szempont nélkül úgyse tud elemezni, tehát TG ehelyett csak a maga kis baromság szempontjait veheti elő, és ezért egy káros féreg.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 18:12:25

@Sir Nyű:

"Ha keveseknek kivételez egy hatalmon lévő csoport, a kevesek azt fogják mondani, hogy márpedig a csoport a közjóért dolgozik. Lásd a napi realitásokban..."

és a Török Gáboroknak pot az lenne a feladata, hogy ezt kritizálják. és Török Gábor pont ezt nem kritizálja eléggé. ezért káros féreg, mert a kevesek érdekének uralmát támogatja részleges hallgatásával.

"Igazából ez itt off, de a közjó egy totál ködös fogalom, és mint B. Mátyásnak írtam, az, hogy most emelkedünk vagy süllyedünk, az egészen nyilvánvaló esetektől eltekintve nem dönthető el máról holnapra. "

igen, emiatt van a politológusnak dolga. mert ha egy másodfokű egyenlet kidobná a megoldást, akkor ugye nem sok politológusra lenne szükség. pont azért van politológusra szükség, mert nem triviális a dolog. de ez nem mentség arra, hogy kedves álpolitológus tuskókánt ehelyett valami tük mást csináljon.

attól, hogy nehéz dolog fát vágni, a favágónak még nem nézhetjük el, hogy helyette pecázik.

"Még ma is vannak az országban, akik elhiszik, hogy O. Viktor és ormánya épp a jövő alapjait veti meg, sőt, betonozza. Az ő közjófelfogásuk akkor most hibás?"

ők lehet, hogy nem a közjót nézik, ahogy TG sem. ugyanolyan férgek.

vikiliksz 2012.09.14. 18:13:06

@Brendel Mátyás:

A kissebségi álláspontok ezekszerint nem érdekesek?

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 18:14:52

@vikiliksz: Hamis a példád, mert ott, a kínzás során szándék és technológiai különbség is van.

Én viszont szándék- és technológiai egységben tudom azt mondani, amit Orbán: kiposztolom a fácséra.
Ha Orbán posztolja ki, politikát csinál, mert őrá többen figyelnek, ha én, akkor én csak politizálok, mert rám nem kevesen.

Ez szimpla mennyiségi különbség, és nem úgy mennyiségi, mint ami az között van, mint amikor megböki Józsi egy gombostűvel Béla seggét, meg az között, hogy Vlad Tepes karóba húzatta a fél világot.

Ha a hatást mentén nézzük a dolgot, akkor pedig az lesz, hogy ha teszem azt a BME jedije a vizipisztolyával lelövi Lázárt, akkor az politikacsinálás, ha pedig nem találja el, akkor gyilkossági kísérlet...

Innen nézve sehogy sem jó ez!

A politika szerintem olyan, mint a szék.
Azt sem lehet definiálni, de tudjuk miről beszélünk.

Nekem az az érzésem, hogy amikor valaki egy problémát úgy akar kezelni, hogy a definícióval kizárja a másik problémafelvetését, akkor ott éppen terelnek, vagy szalmabábot próbálnak összeeszkábálni.

panelburzsuj 2012.09.14. 18:16:20

@vikiliksz:

Továbbítom a kérdésedet Török Gábornak, oké? :)

vikiliksz 2012.09.14. 18:18:25

@Brendel Mátyás:

Megjegyzem Török Gábor többször jelezte, hogy a blogja nem a politikatudománynak (politológiának), amelynek megvannak a szakmai lapjai, hanem politikai elemzésnek ad terepet.

A politológusok nagy többsége nem is végez politikai elemző tevékenységet, hanem kutat, tankönyvet ír és tanít.

vikiliksz 2012.09.14. 18:19:29

@panelburzsuj:

Én a te véleményedre vagyok kiváncsi. Az övét tudom...

vikiliksz 2012.09.14. 18:22:05

@kolbászoszsömle:

Bocs, nem tudlak követni, velem van a baj. Én az ilyen típusú vitához nem értek.

További sok sikert az életben.

Pézsma · http://pezsma.blog.hu 2012.09.14. 18:26:32

Magam részéről nagyon szeretem a Kard posztjait, még sok ilyen blog kellene.

Emellett néhány gondolatot fűznék a poszthoz. TG blogja vagy a re.blog.hu, a Kard vagy a Pézsma, meg a sok-sok többi, a kommentelők, a politikusok, az utca embere is mind egy közös beszédtér szereplői. Súlyuk, szerepük, felelősségük stb. persze különbözik, mégis egyazon társadalmi diskurzusban vesznek részt.

Az, hogy ezen szereplők között vita van, eltér a véleményük, nézőpontjuk a világ legtermészetesebb dolga. Ezért, ha ennek a résztvevők hangot adnak, az még nem feltétlenül „támadás”. Ha valakivel érvekkel vitatkoznak, akkor azt sokkal inább megszólítják. Őt is, az őt olvasókat is, szintúgy az általa képviselt értékrendet, gondolkodásmódot és szerepet. Mert a netben éppen az a jó, hogy a szereplők épp úgy lehetnek a beszéd létrehozói mint tárgyai.

Egy jól működő társadalomban az egészséges vita folyamatos. Hiszen éppen az segít egyensúlyban maradni, ha a folyamatosan változó események és körülmények körvonalait az élénk vita pontosan és élesen tudja körülrajzolni. Ez a társadalmi nyilvánosság egyik legfontosabb funkciója.

Ebbe külön rezervátumokat létrehozni, ahol az érinthetetlenek laknak, nem sok értelme lenne. (Gondoljunk csak arra, amikor Schmitt Pált próbálták ilyen sérthetetlenségi bűbájjal védeni.) A közbeszédben nincsenek „védett férfiak” és nők, nem kell őket a vitától félteni. Ha már, akkor sokkal inkább a vitát kell félteni a meglapozatlanságtól, személyeskedéstől, rosszindulattól és a többitől, amelyek megdöglesztik az éltető véleménycserét.

Egyébként úgy gondolom, ez egy olyan kihívás, amelynek érdemes nekigyűrkőzni :))

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 18:35:01

@vikiliksz: én azt mondtam, hogy a kisebbségi álláspontok nem lehetnek hatalmon. ez ugye csak agyhalott hülyénél ekvivalens azzal, hogy nem érdekesek. te ilyen agyhalott hülye vagy

panelburzsuj 2012.09.14. 18:35:14

@vikiliksz:

Legsűrűbb válasz: mert a túltermelés lenyomta a törökgáborok árát.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 18:36:14

@vikiliksz: amit csinál, az politikai elemzésnek szar. olyan, mint egy verselemzés emberi szempontok nélkül.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 18:36:54

@vikiliksz: Keveseknek sikerül.

A háromszoros szórás átka...

vikiliksz 2012.09.14. 18:37:35

@Brendel Mátyás:
Ezzel az állásponttal szerintem vitatkoznának a határon túli magyarok. Mármint nem az agyhalott hülyével hanem, "hogy a kisebbségi álláspontok nem lehetnek hatalmon".

teknoc erno 2012.09.14. 18:41:16

Szóval Török Gábort kritizálni az egyet jelent az agyhalállal, ostobasággal, elfogultsággal? Jaj, én eddig bírtam ezt a blogot, ezután is szeretni fogom, de ez a poszt kakukktojás, ami rendeben is van ilyen is kell, biztosan okod volt arra, hogy ezt megírd :-) egyébként az rendben is volna, hogy véded, csak az a zavaró ebben az írásban, hogy túlzásba estél...és ez így. Eléggé szánalmas... DE! Majd felnövök Török Gábor szellemi nagyságához, én a törpe és akkor majd átkerülök egy magasabb szellemi dimenzióba, a Tudomány talajára, vagy akárhová!

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 18:46:18

@Brendel Mátyás: Hogyne lehetne egy kisebbségi álláspont hatalmon?
Vagy honnan kell nézni a kisebbséget?
Kormány felől, vagy nép felől?

Ha kormány felől nézzük, akkor az abortusz azért nincs betiltva, mert a nép még nem elég felkészült erre. Mondta Orbán, tehát a kormánytöbbség ellenére nincs meghozva a döntés, ha meg a kötelező erkölcsoktatást nézzük, annak csak a kormányban van többsége, azon kívül nincs, és mégis lesz olyan!

Szóval, ha lehet vizsgáld meg, hogy amit állítasz, az igaz-e, lehet-e igaz!
Légyszi!

Szindbad 2012.09.14. 18:48:35

Ha az ember hazugságot lát, akkor morális kötelessége azt nem elhallgatni, elmaszatolni.

Török Gábor hitelessége a tét, és hát úgy látszik, hogy őt is magával rántja a fidesz. Csak idő kérdése.

vikiliksz 2012.09.14. 18:56:26

@panelburzsuj:

Bocs nem tudlak követni...

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 19:03:55

@vikiliksz: jó, vannak olyan hülyék, akik kisebbségként hatalmon akarnak lenni, szerintem a határon túli magyarok többsége egyébként nem. de nem tudom, ez miért volna érv.

meg ettől a kérdéstől függetlenül, Török Gábor továbbra is egy a társadalomra kártékony féreg

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.09.14. 19:06:05

@kolbászoszsömle: a "nem lehet" itt "nem szabadna" értelemben használtam, és nem a "nem fordul elő" értelemben

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.09.14. 19:11:46

@Brendel Mátyás: Akkor nem értem, mit akartál mondani!

A kormánytöbbség bevezetné az abortusz tilalmát, de a nép erre valszleg elzavarná a kormánytöbbséget.

A nép többsége visszaállítaná a halálbüntetést, de a kormány ezt nem teszi meg.

Egyik esetben a nép akarata szerint, a saját meggyőződése ellenére cselekszik a kormány, a másik esetben pedig (nagy valószínűséggel) a nép akarata ellenére.

Szerinted melyiket nem lett volna szabad meglépnie a kormánynak?
Az abortusz megtartását, vagy a halálbünti tilalmának fenntartását?

s 2012.09.14. 19:12:56

Ahogy én ezt most itt értelmezem, ez egy szerecseny mosdatás. Jól értem?

Egy elemző legfőbb tulajdonsága számomra az objektivítás. Objektíven kell ítélnie. Másrészt - ez a dolog természetéből adódik - ítélnie kell. Az ítélet mindenképpen kimond valamit, valami érvényeset és ezáltal visszavonhatatlant. Lehet ezt udvariasan csinálni, persze, de mondani kell valamit. Az nem mondás, hogy lehet így is meg lehet úgy is. Ezt Török nélkül is kb. tudja mindenki. Mondd meg, hogy melyikre nagyobb az esély. Nem kell biztosat mondani, de mondani kell valamit. Az eddigiek vonatkoztak az eseményekre.

Másrészt az értékeket is meg kell ítélni. Egy balhé mellett (sok balhé mellett meg különösen) nem lehet elmenni egy vállrándítással. Állást nem foglalva elemezgetni a szereplő kommunikációs technikáit (csapnivaló az is, akár az akció maga). Láttunk erre sajnos túl sok példát is a közelmúltból.

Zárásként végül vegyük ezt: "Mert „minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel” (Széchenyi István)." Nos, azért nem teljesen. Választani a kínálatból lehet. Persze igaz, tehetünk mi arról, hogy a régóta dobostortaként felkínált szar-szarabb-legszarabb választásba belemegyünk, de azért ebben bűnös a politika is. A magyar népet nem gondolom annyira bűnösnek abban, hogy gyurcsányék ámokfutása után a fideszhez menekült, mint abban, hogy a fidesz immár két éve tartó eredménytelenségét (cinikus lopással, és egyéb balfaszságokkal súlyosbítva) nem torolja meg egy huszáros akcióval. Ebben persze hibás lehet az ellenzék, mert (kormánypárti ökörsége és cinizmusa folytán) lehetelen számára a potenciális választók véleményének politikai erőként való megjelentetése. Erre azt tudom mondani, hogy a jövő valószínűleg nem a mai politikai elitnek nevezett bűnözőké, hanem egy alulról induló kezdeményezésé, aminek a hitelességgel talán kevesebb problémája lesz, mint a maffiaszerűen viselkedő gazdasági érdekkörökkel. Mert illúziója senkinek se legyen, a fidesz és mszp emberei ugyanazokat a magyar, gazdasági befolyással bíró érdekeket szolgálják ki nagyjából. A lapok már ki vannak tehát osztva. Aki reklamálni akar, annak a (kissé megnyírbált) demokratikus lehetőségek nem fognak elegendő teret biztosítani az érdekei kiharcolásához. Mondhatnám: "FEGYVERBE!", de ezt már annyian mondták előttem, hogy ennek a szónak a fénye is - sok máséval együtt - mára már megkopott, nem csillog úgy, mint annak előtte. Viszont más megoldás nincs. Akár akarod, akár nem.

Blogger Géza 2012.09.14. 19:27:56

@is: " tucatnyi forrás megírta/elmondta/bemutatta." :D

Egymást hülyítő ballib újságírókra és blogokra gondolsz? Akik sem a levelet nem olvasták, sem a tárgyalásokon nem voltak ott, de persze ez nem akadályozza meg őket, hogy bárki másnál jobban tudják, mi is a helyzet....

panelburzsuj 2012.09.14. 19:28:28

@vikiliksz:

Ezen nincs mit "követni": tudom - nemtudom - guglizok.

Ha nem tudod, guglizni meg lusta vagy, akkor keresek másik szemléltetőeszközt.

panelburzsuj 2012.09.14. 19:31:24

@Blogger Géza:

Ennyire azért nem bonyolult: az IMF nem adja ki a levelet, de a kormányt nem akadályozza meg ebben.

Lássuk!

Blogger Géza 2012.09.14. 19:33:34

@AnnaKarenina: OK, most te az indexes újságírónak hiszel, aki szemmel láthatóan nem is ért a témához, és persze megpróbál belekötni az élőfába is, vagy annak, aki ott volt a tárgyaláson:

"A frakcióvezető szerint ugyanakkor a nyugdíjra és a családi pótlékra fordított kiadások csökkentése a tárgyalásokon konkrétan elhangzottak, amikor rákérdeztek arra, az IMF pontosan mit ért a szociális kiadások csökkentése alatt. "

index.hu/gazdasag/magyar/2012/09/13/rogan_finomitana_a_munkahelyvedelmi_tervet/

Sztyepan Asztahov 2012.09.14. 19:41:48

fasza a poszt. Én is pont ezt gondolom

Blogger Géza 2012.09.14. 19:42:56

@nu pagagyí: Valójában az összes pontból kettőt nem találtak benne, amiből az egyik más szavakkal, de benne van (szociális kiadások csökkentése), a másikat pedig már hónapokkal ezelőtt megszellőztette többek között a hvg és az atv is:

atv.hu/belfold/20120710_imf_hitelkriterium_lehet_az_ingatlanado_bevezetese_is

Ne feledjük, hogy itt egy IMF-EU kettős valójában a másik fél, nem pusztán az IMF (Az előző "IMF-hitelnek" nevezett csomag egy részét is az EU finanszírozta, nem pusztán csak az IMF.) Ezért baj, ha hozzá nem értők, illetve rövid memóriájú hülyék írnak cikkeket, de hát Magyarországon ez a divat. És aztán az ilyen hazugságokat mantrázzák hónapokig, évekig.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2012.09.14. 19:44:37

Ez a Török Gábor egy darab szar.

Majd ha az orbanokrácia után is "motivációkat kutatgat", akkor talán lesz valaki.

Sztalinnak és Hitlernek is a motivációit kellene kutatni, nem?

Blogger Géza 2012.09.14. 19:45:52

@panelburzsuj: Hogy a fenébe tudná megakadályozni? Sehogy. De szemmel láthatóan nem is akarja, hogy ez az alkudozás a nyilvánosság előtt menjen, hiszen ha akarná, kiadhatná, de nem adja. Aki ért egy kicsit is ért hozzá, az tudja, hogy ez mit is jelent.

Blogger Géza 2012.09.14. 19:52:34

És minden lassú felfogású egyénnek, aki azt még mindig azt hiszi, hogy Orbán Viktor egy konkrét levél egy konkrét részletét olvasta volna fel: Nem. Ezt csak hülye újságírók írták. A valóságban ez történt:

"Őszintén megmondom önöknek, hogy nem egy konkrét dokumentumból tárgyaltunk, a kormány tájékoztatója alapján tekintettük végig, hogy melyek a nemzetközi szervezetek elvárásai. Számomra ezek nem okoztak meglepetést, több alkalommal is volt módom személyesen is tárgyalni az IMF delegációjával. Az ismert javaslatok szinte mindegyike elhangzott valamilyen formában ezeken a tárgyalásokon. A meggyőződésem szerint, és ezt osztotta a Fidesz-frakció is, ezekkel a javaslatokkal nehéz lesz Magyarország számára is jó megállapodást kötni. "

nol.hu/belfold/_oszinten_megmondom__-_rogan_az_imf-ugyrol

Tehát egy több dokumentum illetve több tárgyalás alapján kirajzolódó lista került ismertetésre.

panelburzsuj 2012.09.14. 19:55:41

@Blogger Géza:

Kezdesz odakuminizálódni, Géza...

Ha egyik fél se mutatja, viszont hadovál róla, akkor legkézenfekvőbb úgy tekinteni, hogy mindkettő hamiskártyás.

Minél többet hadovál, annál hamisabb.

Szindbad 2012.09.14. 19:59:24

@Blogger Géza: Persze, nem korrekt, a valóságban valószínűleg úgy történt, ahogy Rogán mondja.

De a "greater-good" édekében ez az aprócska torzítás szükséges.

becsoccsent 2012.09.14. 20:23:49

" Mert ezért a kétharmadért igazából mi felelünk. "

akkor pusztuljal el te is.

Blogger Géza 2012.09.14. 21:14:42

@panelburzsuj: Persze. Végül is lehet, hogy nincs is IMF, nem is folynak tárgyalások, és az egész csak egy médiahekk. :)

And37 2012.09.14. 22:44:22

Bár az első hozzászóló jelezte, nem Széchenyié az idézet.

www.urbanlegends.hu/2007/03/minden-nemzetnek-olyan-kormanya-van-aminot-erdemel/

Ez viszont igen:

„A nemzet nagysága, boldogsága mindig csak magában a nemzetben rejtezik.”

Azért remélem, nem boldogulunk meg egyhamar. :)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.14. 23:37:29

@vikiliksz: "Török Gábort lehet nem szeretni, de akkor nem vele, hanem az általa válaszott módszertannal nem értesz egyet."
Hát erről van szó.
Egyébként attól még értéksemleges maradhatna, h leírja 1 intézkedésről, hogy a demokrácia, a jogállamiság ellen hat, hiszen ezek a politológiában is létező dolgok. (és amíg úgy vélte, h nem hat ellene, azt le is írta) Akkor nem lenne értéksemleges, hha leírná, hogy ez jó v rossz.

márta)) 2012.09.14. 23:42:57

Tetszik, nem tetszik?! némelyeknek. A Török Gábor kiváló politikai elemző.
hm?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.14. 23:58:44

@vikiliksz: TG elmondja, h miért is politikai elemzés is az, amit e néven művel?
Szuper :)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.09.15. 00:03:35

@vikiliksz: Nem közös gondolkodásra hívod, hanem csapdába akarod csalni.

panelburzsuj 2012.09.15. 01:41:10

Na kérem:

konzervatorium.blog.hu/2011/02/16/a_szalonkepes_konzervativ/fullcommentlist/1#c12826089

"A kérdés az, egy lépés, egy politikai döntés _helyes-e_ vagy sem."

Aki ennél mélyebben szánt - az rigoleke!... :)

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.15. 22:11:06

Hát ez marha jó cikk!

Egyúttal megspórolt nekem egy kis időt, mert szinte ugyanezt akartam leírni én is. :)

Annyival egészíteném ki, hogy mindkét oldalon ez a helyzet.

Orbánék úgy vannak vele, hogy aki nincs 100%-ig velük, az ellenük van.

Orbánék ellenzéke szerint viszont aki nincs 100%-ig Orbán ellen, az Orbánnal van. :)

De hogy a neten miért van ekkora fesztivál, és miért érvényesül folyamatosan az a törekvés, hogy mindenkit de mindenkit akár egy-egy kommentje alapján is ki kell sodorni valamely szélre, ezt nem tudom. De vicces ez a nagy igyekezet, mindkét oldal részéről.

Doberdo 2012.09.16. 09:55:22

Talán nem szükséges Török Gábort a bal oldalról sem
feltétlenül csak bírálni. Szerintem Török egy olyan
történész-politológus, aki a történteket ugyan igyekszik "objektíven ? " értékelni, de a következtetéseket mellőzi, tehát tőle nem nagyon
tudható meg, hogy elveti, vagy helyesli az adott
politikai jelenséget, vagy irányt. Ezzel hosszú
távra rendezkedik be a politológusok világában.
Szerintem 20-30 év múlva is valószínűleg politológus
lesz, feltéve ha lesz erre igény.....

Szúrófény 2012.09.17. 07:57:20

@is: A kormány hazugságai, oly súlyosak, hogy 4 "szóvivő" kell cipeléséhez!De már Ady ismerte!
Kiállott, egy ifjú együgyű, ki hiányos intelligenciájával más, kultúr országban evőkészlet tisztító sem lehetne. Meg X. úr, meg Y. úr, meg a többi jól ismert idióta. Néznek bennünket a kultúrnépek. Látják képtelenségünket a haladásra, látják, hogy szamojéd erkölcsökkel terpeszkedünk, okvetetlenkedünk Európa közepén, mint egy kis itt felejtett középkor, látják, hogy üresek és könnyűek vagyunk, s ha nagyot akarunk tenni, zsidót ütünk. Látják, hogy semmittevők és mihasznák vagyunk: a nagy népek sziklavára, a parlament, nekünk csak arra jó, hogy lejárassuk. Menjünk vissza Ázsiába című cikk részlet.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.17. 22:04:41

@Doberdo:

"a történteket ugyan igyekszik "objektíven ? " értékelni, de a következtetéseket mellőzi"

Nem csak az a következtetés, hogy Orbán vagy Gyurcsány hülye!

"tehát tőle nem nagyon
tudható meg, hogy elveti, vagy helyesli az adott
politikai jelenséget, vagy irányt"

Nem is ez a fontos.

Doberdo 2012.09.18. 07:11:17

@ccactus: Kedves ccactus! Ön szerint milyen egy echte politológus ? Mondjon egy nevet a választékból!

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.18. 20:23:22

@Doberdo:

Szerintem az a jó politikus, aki nem tör lándzsát semelyik politikai párt oldalán sem. Egy egy eseménynek, akciónak világosan látja az előnyei és a hátrányait is a különböző szempontok szerint nézve. Mert hát minden dolognak van előnye és hátránya is, sőt egy dolog az egyik szempontból előnyös, a másik szempontból meg hátrányos. Ezeket az előnyöket és hátrányokat bemutatva, minden lehetséges szempontból megvilágítva a dolgokat eljuttathatja az egyszeri embert/gondolkodót egy olyan helyzetbe, hogy a különböző szempontok közül kiválasztva azokat, amelyek számára fontosak, megalapozott álláspontot tud kialakítani egy-egy dologról.

Na ezt szépen megfogalmaztam. Szerintem ilyen a jó politológus. És ehhez Török Gábor áll a legközelebb. De nem volt rossz Stumpf István sem, amíg politologizált, illetve korábban Kéri László sem.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.09.18. 20:24:00

@Doberdo:

"Szerintem az a jó politikus" - akarom mondani politológus. :)
süti beállítások módosítása