A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Trianon - mi kell a sérelmi politika végéhez?

2012.08.18. 07:38 timargabor

"Az 1945 utáni béke a háborúmentes Európának az alapvetése, a második világháború előtti sérelmek feladása." - írja a Kettős Mérce blog szerzője, Kell-e nekünk Trianon felülvizsgálata? című bejegyzésében, majd így folytatja: "Magyarország külpolitikai célja nem lehet Trianon visszacsinálása. Több mint 90 évet nem lehet visszacsinálni, azt pedig nem akarhatjuk, hogy más embereknek ugyanolyan szenvedést okozzunk, mint amit nekünk okoztak. Ez is Trianon üzenete.". Zárómondata ez: "Kínos módon, aki a trianoni revíziót kívánja, pont a határon túli magyaroknak árt a legtöbbet".

A külpolitikai lehetőségek és realitások tényleg korlátosak, és bár ez néha megváltozik, hozzá kell tegyük: jó ideje azok. És bár a Mérce szerzőjének jó szándékát nem vitatom, általános megközelítése, alapállása: "ne kavarjunk mi itt, mert úgyis rosszabb lesz", véleményem szerint egy tőről fakad mindazzal, ami a második világháború vége óta domináns volt külpolitikai felfogásunkban, és amely miatt játékterünk ennyire kicsi. Félre ne értsetek, nem határmódosításért kiáltok itt és most (bár van olyan politikai lépés vagy vélemény a túloldalon, amire ez érvként felvethető), de az nagyon zavar, ha azt hallom: felejtsük el a sérelmeket amúgy európai módon - miközben e sérelmek ma, 2012-ben is folyamatosan keletkeznek.

Nem a Mérce posztjának tévedéseit akarom igazítani, de két dolgot előre kell bocsátanom. A Benes-dekrétumokra tényleg jó lenne úgy tekinteni, mint egy letűnt kor jogtörténeti érdekességére - csak hát a csehszlovákiai német és magyar kisebbség 1945-ös jogfosztását kimondó szabályok mind a mai napig hatályosak, a cseh és a szlovák állam jogrendjének részei, és ennek megfelelően a jogalkalmazásban hivatkozhatók is. A békülés első lépése talán ezek hatályon kívül helyezése lenne. Helyesen jegyzi meg a Mérce, hogy ma már nem a trianoni, hanem az 1947-es párizsi béke rögzíti a határokat. Ebben Trianonhoz képest nem "kisebb határmenti városokat" csatoltak el, hanem Pozsonytól délre három falut (kis színes, hogy enélkül a bősi üzemvízcsatorna "C-variánsát" sem, vagy csak nagyon nehezen csinálhatták volna meg a (cseh)szlovákok).

Viszont a "feledjük el a sérelmeket" vélemény útjában sok nagyon is élő, ma is folyamatosan újra megvalósuló probléma áll. Nem is a magyarverésekre gondolok itt, hanem a rendszerszintű bajokra. A határon túli magyar többségű területek közül talán csak a Székelyföldön valósult meg úgy-ahogy az írásbeli kétnyelvűség a közterületeken és a hivatalokban. A szlovák nyelvtörvény diszkriminatív jellege nyilvánvaló, ami különösen azért szembeötlő, mert egy EU-tagállam korlátozza ezzel az EU egyik hivatalos nyelvének használatát. A Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért mozgalom Facebook-csoportját is érdemes figyelni, hogy milyen aprónak látszó - helyben azért nagyon fontos! - ügyekért kell napi csatákat vívni több mint félmillió magyarnak. És hát túl sokszor vetődik fel, mind politikusi megnyilvánulásokban, mind pedig - ami még nagyobb gond - közvélemény-kutatásokban, hogy szomszédaink többségi nemzeteinek meghatározó része nem szívesen hall magyar szót országában.

Erre nagyon is adekvát - bár nyilván nem a realitásokat célzó, de jól érthető - válasz, hogy akkor kezdeményezzék ők a határok módosítását, és ez a problémájuk megszűnik. De még felvetés szintjén sincs szó Trianon teljes revíziójáról. Ha nemzetiségi alapon gondolkodunk, akkor Trianon fő gondja nem az ezeréves ország szétszakítása volt - hisz az eredeti országterületen a magyarság az 1900-as évek elején épp csak többségben volt. Nagy és összefüggő területeket már akkor olyan többségben laktak románok, szlovákok, szerbek, ruténok, németek, mint amilyen magyar többsége van ma is a Csallóköznek vagy a Székelyföldnek. A fő gond az, hogy nemcsak ezeket "vették el" (mai román/szlovák értelmezésben: váltak ki!), hanem több millió magyart is, akiknek a kb. a fele az új határok közvetlen közelében élt. Lehetett volna olyan határt is húzni, amely lényegében csak Erdélyben okozott volna érdemi kisebbségi problémákat. A történelem fintora, hogy pl. Hitler 1938-ban egész jól eltalálta ezt a vonalat az első bécsi döntéssel. Nem neki kellett volna.

Szóval a dolog nem fekete-fehér. A "trianoni határok" és az "ezeréves ország" közt azért ott volt - érvekben felvethető szinten maradt is - az etnikai alapú revízió lehetősége, amely sokkal-sokkal kisebb területet érint, nem túl sok más nemzetiségű lakossal, és ezzel kapcsolatos "újabb szenvedés-okozással".

De maradjunk a mai realitások szintjén. Kereshetünk Európában működő modelleket az etnikailag szándékosan rosszul meghúzott határok következményeinek kezelésére. Hogy oldják meg, hogy ne keletkezzenek ma is további sérelmek? A szokásos példa Dél-Tirol. Az első világháború végén Ausztriától Olaszországhoz csatolt, szinte tisztán osztrák-németek lakta vidéken 1972-ben született megállapodás a két ország közt, majd az autonómia végleges formája egy 1992-es egyezménnyel állt elő. Az eredmény: teljes kétnyelvűség írásban is, a hagyományok, a nyelv megőrzése - kelet-európai mércével mérve - akadálytalan.

De hol vagyunk mi ettől?

Igen, haladjuk meg Trianont - a sérelmek elfelejtését azonban az újabbak nem okozásával kell kezdeni! Tehetünk mi is ezért, de a labda még mindig a trianoni határok túloldalán van. És amíg ez a helyzet, Magyarország nem mondhat le egyetlen rendszerszintű megoldási eszközről sem.

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

308 komment · 2 trackback

Címkék: trianon nemzetpolitika magyar kisebbség

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr534718371

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne takaríts, takarodj! – üzenet Vona Gábornak 2012.08.18. 10:58:44

A Jobbik szívesen összefogna a Fidesszel, hogy eltakarítsa az MSZP-t, jelentette ki Vona Gábor pártelnök Borzonton, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) táborában. Gratulálok, kedves Vona Gábor! Sorolnám, hogy kiket sértett egészen biztosan vérig ezzel a kije...

Trackback: A házi nácipálinka receptje 2012.08.18. 10:56:18

Egyszerű, olcsó, az alapanyagok minden nemzetállam háztartásában megtalálhatók. A recept a boldog békeidőkből származik, egyenesen a dédi vaníliaillatú konyhájából, ám kis találékonysággal ma is használható. Nem kell hozzá más, mint egy csipetnyi kilát...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.08.18. 09:25:39

Leginkább az kellene a véghez,hogy az ország lakóinak nagyobb része ne 200 Euro körüli összegből éljen havonta,és a vezetésnek ne a 150 legyen a célja...Így kell ez az ellenségkép.

piefke 2012.08.18. 09:40:40

A dél-tiroli példa a határok közelében élő magyar kisebbségek esetében csak korlátozottan követhető megoldás, ui. annak működéséhez az kell, hogy mindkét érintett nép meglehetősen magas szinten legyen „polgárosulva”, ennek mentalitás- és problémakezelésbeli következményeivel együtt. Ez a mi esetünkben Ausztria és Szlovénia vonatkozásában adott – és lám: ott gyakorlatilag nincsenek is magyar kisebbségi sérelmek, feszültségek. (Nem csupán a csekély ottani kisebbség-lélekszám okán.)

[Megj. Dél-Tirolban majd jól megvernek téged a helyiek a krimóban, ha azt találod rájuk mondani, hogy ők „osztrák-németek”: „Mia san Tiroia’!” – „Tiroliak vagyunk!”. Helyi felfogás szerint ui. az osztrákok Bécsben élnek, a németek meg a „Piefkék” – ld. erről Felix Mitterer Die Piefke-Saga c. művét…:-)]

A leginkább az segítheti a Trianonnal (és a párizsi békeszerződéssel) a szomszédos államokhoz került magyarok pozícióit, ha Magyarország nem a jelenlegi társadalmi és gazdasági képet fogja tudni mutatni, ha nálunk jönnek létre azok a bizonyos stabil polgári viszonyok.

Továbbá: vajon milyen erős hivatkozási alapja lehet a saját, határon túl élő, ott kisebbséget alkotó nemzettársai tekintetében egy olyan népnek (a magyarnak), amely kimagaslóan xenofób a saját territóriumán belül? Miféle példát mutatunk mi a nem velünk egy nemzetiségű, kultúrájú, kötődésű polgártársaink el- és befogadására, amikor nálunk paramilitáns szervezetek masírozgatnak, amikor nálunk bevett parlamenti téma az idegengyűlölet? Mi mit kezdünk a cigányainkkal? Hogyan tekintenek itt rengetegen a zsidókra? Hogyan beszélnek-gondolkodnak az EU-ban gyakorlatilag immár velünk együtt élő más nemzetekről?

…És még mi akarjuk megmondani a románoknak, szlovákoknak, hogy hogyan kell a saját „idegenjeikkel” bánniuk?

Ami pedig a Trianon előtti nemzetiségi számarányokat illeti, már akkor is kisebbségben volt a magyar etnikum a Magyar Királyság területén. „A Magyar Királyság lakóinak száma 20 886 487-ről 7 615 117-re esett vissza. 1910-ben a Magyar Királyságban élő magyar népesség az össznépesség kb. 48,1%-át – Horvát-Szlavónország nélkül 54,6%-át – tette ki.” (Forrás: hu.wikipedia.org/wiki/Trianoni_b%C3%A9keszerz%C5%91d%C3%A9s) (Az akkori Horvát-Szlavónországot azért kell a teljes számhoz hozzászámítanunk, mert ezek az országok is kiváltak Trianonnál és területükön ma is él magyar kisebbség.)

flippant 2012.08.18. 10:05:03

Minden vissza! Kártérítést a franciáktól! Kártérítést az EU-tól!

mahet 2012.08.18. 10:06:41

@flippant: kártérítést az általános iskolai tanároktól akik nem tudják logikus gondolkozásra és empátiára nevelni a gyerekeket!

flippant 2012.08.18. 10:11:02

@mahet: Kártérítést orbántól mert ellopta a nyugdíjamat! Kártérítést a zsidóktól mert döntetlen lett a focimeccs és buktam a fogadást!

mahet 2012.08.18. 10:13:34

@flippant: kártérítést Maci Lacitól, mert megette a mézet!

Szerinted abbahagyjuk az offolást? :)

salamander 2012.08.18. 10:18:47

Kérdés:
"Trianon - mi kell a sérelmi politika végéhez?"

rövid válasz:
Határrevizió, és jogszerűség.

p.s.
Ehhez illusztrációként elkészíthetjük minden domináns európai ország trianoni felosztását és a eredeti állapot helyreállítása érdekében indított per mellé csodálatos mellékletként szerepeltetni.
Kíváncsi vagyok mint szólna a nagypofájú Franciaország, ha csak akkora maradna, mint Párizs és agglomerációja. (Mondjuk én támogatnám).

...

68nyara 2012.08.18. 10:19:42

@piefke: Bár a többségével egyetértek a hozzászólásodnak (polgárosodás, dél-tiroli helyzet, stb. egy ponton azért vitatkoznék vele. (Jobban mondva fél ponton.) A cigányság helyzete nem mérvadó amikor a nemzetiségekről beszélünk. Ne érts félre, igen a cigányság is nemzetiség - bár ezt még ők sem tisztázták teljesen magukban - de a probléma velük egyrészt nem Magyarország szintű, hanem inkább Európa, sőt talán világ szintű, másrészt ott nem a más nemzetiséghez tartozás okozza a fő gondot. A magyarországi német, szlovák, román, rutén, stb. kisebbséggel nem nagyon van problémája senkinek, pedig van iskolájuk, önkormányzatuk, kétnyelvű tábláik. Természetesen itt is belemehetünk a ki kezdte szintű óvodás vitába, de nem érdemes. A lényeg, hogy a cigányság egy az európainak nevezhető kultúra/életmód felfogástól teljesen különböző szemlélettel él, ami, ismerve az emberi természetet teljesen érthetően vált ki ellenérzéseket. Pont a polgárosodott emberekből leginkább. A zsidósággal szembeni atrocitások pedig szintén nem magyar sajátosságok, az egész európai kultúrkörben megfigyelhetőek sajnos. Tehát összefoglalva: a cigánysággal és a zsidósággal kapcsolatos problémák nem tekinthetőek magyar problémáénak, tehát az a mondat, hogy: "…És még mi akarjuk megmondani a románoknak, szlovákoknak, hogy hogyan kell a saját „idegenjeikkel” bánniuk?" így nem is értelmezhető. Sem a magyart, sem a román, sem a szlovák, stb. nemzet oldaláról. Mert ezt a mondatot mindenhol elmondhatnád.

flippant 2012.08.18. 10:19:58

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ki hívta őket? Ki hívta a románokat? Ki hívta a szerbeket? Ki hívta a tótokat? Ki hívta? Senki! Maguktól pofátlankodtak be!

egy hülyemagyar 2012.08.18. 10:28:00

Legyünk realisták!

A környező országoknak csak a területre volt szükségük,az ott őshonos magyarokra nem.Ezért a mai napig is a ki nem mondott céljuk ezen magyarságtól való szabadulás.A rendszerváltozások a 24-ik órában jöttek,ez erősen lefékezte a szomszédos országok ebéli törekvését,de nem adták fel.
Legeklatánsabb példa a román társadalom homogénizálására a szászok és svábok eladása 5000 márka/fő Nyugatnémetországnak.Azoktól a németektől szabadultak ily módon akik jól érezték magukat Erdélyben 800 éven keresztül.Ez óriási szégyene a románoknak!
Szokásos mondásom:Erdély nem a románoké,azt csak bitorolják és ezt megindokolom:
Pl.egy erdélyi román(mondjuk kolozsvári)nem mondhatja azt hogy Kolozsvár az ő városa még ha ott született is addig amíg nem tiszteli,nem vallja magáénak a város történelmét,nem tiszteli a város híres szülötteit,nem emel szobrot nekik,nem nevez el utcákat róluk,sőt ezzel ellentétesen cselekszik.
Nagymagyarországot épeszű ember nem követelheti mert a horvátoknak joguk van független államra és Szlovákiát sem lehetne megszüntetni.Az azonban tény hogy hogy a második világháború idején hozott döntések korrektek voltak,mert etnikai szempontokat vettek figyelembe.
Nagymagyarországot még akkor sem tudnánk visszaállitani ha az USA állna mögöttünk.

jozicsenko 2012.08.18. 10:29:47

@flippant: pontosítsunk: károlyiék fizettek nekik: ők állták a cseh légionáriusok zsoldját, a románok fegyereit - miközben a honvédelmet lefegyverezték és a székely csapatoknak nem küldtek zsoldot...

a magyarinfo ott téved súlyosat, hogy tovább erőlteti a kovácslászlói legyünk kicsit gondolatot, amit a szomszédok ki is használnak, maximálisan: egy liberális párt "népjóléti" hivatkozással megszünteti a magyar nyelvű orvosképzést? itthon a liberálisok ilyenre gondoltak? nem, mert fontosabb a másik, mint a saját...

az a baj, hogy szomszédos népeknél a baloldali vagy liberális gondolkodó elöbb hazafi (patrióta), és csak utána baloldali, liberális...

nálunk a hazafiság gondolata azonnal náciság, mint ördög a tömjénfüsttől, úgy írtoznak tőle

mindegy, messszire mentem: ameddig a külhoniak egységes védelme nem olyan fontos alapkő, mint pl itthon a nyugdíjasoké, addig ezek az emberek ezt a kérdést nem értik meg...

piefke 2012.08.18. 10:37:24

@68nyara:

A cigányság és a zsidóság "egész Európára kiterjedő" problémája esetén a probléma mértékével van gond Magyarország esetében, azzal a mértékkel, amennyire ezek jelen vannak a magyar közgondolkodásban. (Erre utaltam a „kimagaslóan xenofób” jelzővel.)

Természetesen érthető és megmagyarázható, hogy egy történelme és sikertelenségei következtében annyira frusztrált, magát sarokba szorítva érző nép, mint amilyen a magyar, szükségképpen lesz xenofóbbá. Ez nem „szégyen” – emiatt kár is megpróbálni letagadni. Hiszen az emberi lélek önfelmentő mechanizmusai úgy működnek, hogy a saját bajunkért mindig másokat tüntetnek fel felelősökként.

…A lényeg: nem tűnünk fel „szerethető népként” környezetünk szemében. Agresszíven viselkedünk (ami szintén a frusztráció velejárója), nagyobb a szánk, mint amit teljesítménnyel fedezni tudnánk. Aki pedig agresszív módon nyilvánul meg a környezetével szemben, az csak növeli ezzel a viselkedésével a „különbözőség” érzését másokban. Ez pedig erősíti a „velünk szembeni védekezés szükségességének” érzését – ami növeli az etnikai megkülönböztetést a kisebbségi magyarokkal szemben. Ez egy, az általános emberi viselkedésből szükségképpen következő magatartás-láncolat és ha csökkenteni szeretnénk az etnikai ellenérzéseket, akkor éppen ezt a láncolatot kell megszakítanunk. Ehhez kell az agresszivitás helyett a higgadt, polgári attitűd – ahhoz meg persze higgadt polgárok kellenének… Persze odatát, a környező többségi nemzeteknél is!

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 10:43:48

90 év az nem idő.Én nem mondok le nagy Magyarországról és kész!

Balt 2012.08.18. 10:44:28

Tökéletes válasz. Arról az apróságról se feledkezzünk meg, hogy az egyedüli népszavazásra a német többségű Sopronban került sor, az eredmény közismert.

Zöldövezeti 2012.08.18. 10:45:58

@salamander: És ezt hol találjuk meg ? Vagy még nincs készen?
Addig is : Frankrei wird vernichten !
or, Frankreich muss man vernichten werden, Frankreich wird sich vernichten.

68nyara 2012.08.18. 10:47:37

@piefke: Nem értek egyet azzal, hogy a magyaroknak akár a cigánysággal szemben, akár a zsidósággal szemben komolyabb előítéleteik lennének mint bármely európai népnek. Ezt semmi nem támasztja alá. Azt sem hinném, hogy a frusztrált és a sarokba szorított jelzők stimmelnek.

Az agresszív viselkedés pedig a magyarságra pont nem jellemző olyan mértékben mint a környező országok polgáraira. (Csak egy példa: azért kíváncsi vagyok mekkora visszhangja lenne mondjuk egy szerb típusú hozzáállásnak ha az itthon lenne a nemzetiségekkel szemben....)

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 10:48:04

Nagymagyarországot még akkor sem tudnánk visszaállitani ha az USA állna mögöttünk.
Válasz erre
Nem akarásnak nyögés a vége.Továbbá nincs lehetetlen,csak tehetetlen.

Balt 2012.08.18. 10:48:28

@piefke: Miért nem a 23 millió románozást (meg a 2004-es "nemes" kampányt hozod példaként a xenofóbiára? Sokkal jobb...

egy hülyemagyar 2012.08.18. 10:48:49

Nem szeretem a cigányokat de megértem őket.Az a cigánygyerek aki beleszületik abba miliőbe nem tehet róla hogy ugyanolyan lesz.
Sokszáz éve élnek hazánkban,ugyanúgy művelhetnék a földet,gazdálkodhatnának mint a magyarok,de nem teszik.Tisztelet a kivételnek,tudok olyan falút ahol ugyanúgy dolgoznak a földeken mint a magyarok.
Különben ma is meg lehet élni már abból is ha valaki a háztájiján megtermeli a zöldséget,gyümölcsöt,állatokat tart.Megnéznék egy ilyen cigány családot.
Számomra a cigány akkor lesz roma amikor a cigányzenét romazenének,a cigánypecsenyét romapecsenyének fogják nevezni.

Zöldövezeti 2012.08.18. 10:51:14

Franciaországot minimum 5 részre darabolnám !!

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 10:51:31

Állítsák vissza a határokat!

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 10:52:05

@Zöldövezeti: És az egyik részét minimum Inidához a másik részét pedig Mexikóhoz csatolnám.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 10:55:18

Állítsák vissza a határokat,amiért magyar emberek vére folyt és ami mindig is magyar föld volt!
Itt nem lehet mellébeszélés!Aki nem ezt akarja,az nem magyar és ennyi!

piefke 2012.08.18. 10:56:41

@jozicsenko:

A Cseh Légiót a cári Oroszország szervezte és persze az is pénzelte, ehhez Károlyinak már csak azért sem lehetett köze, mert a Légió 1916-ban alakult, amikor Károlyi még "senkise" volt…:-)

A későbbiekben a Cseh Légió cári rendszert megdöntő bolsevikok ellenében harcolt (az Antant pénzén), 1917-től, majd 1918 végén hazatért a megalakuló Csehszlovákiába. A felvidéki csehszlovák offenzívában is részt vett – de persze akkor sem a Károlyi-kormány pénzelte.

A „honvédelmet” pedig nem „lefegyverezték”, hanem az történt, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia elveszítette a világháborút.

Romániai magyar nyelvű orvosképzés: Nézd reálian a dolgokat. Mi értelme lenne egy külön orvosi kart fenntartani magyar nyelven Erdélyben? Nem egyszerűbb – és egyben nem ad-e magasabb szintű képzést – ha az erdélyi magyar fiatalok valamelyik magyar orvosi egyetemen tanulnak? (Ui. egy kis létszámú egyetem egyrészt egyszerűen nem tartható fenn racionálisan, másfelől szükségképpen alacsonyabb a szakmai-tudományos színvonala is… Ennek okaiba most nem mennék bele.) Pl. a dél-tiroli, bolzanoi/bozeni Paracelsus Orvosi Magánegyetemet - Paracelsus Medizinische Privatuniversität / http://www.pmu.ac.at/de/1530.htm)ú - 2010-ben magánfinanszírozással hozták létre, tehát az sem állami (olasz) pénzből működik.

nemhívő 2012.08.18. 10:57:25

...bármiféle határrevízió lehetőségét a horthysta magyar vezetés tette örökre lehetetlenné...

A türelmes és megfontolt kormányzás helyett a visszacsatolt területeken ostoba és kegyetlen mészárlást, esküszegést és hazaárulást követett el, ...örökre megutáltatva a "magyaruralmat", ...még az ott élő magyarokkal is.

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 10:57:49

A bejegyzés alpavetésével egyetértek,Trianon nem történelem, hanem egy nyílt seb, mely nem tud begyógyulni a bejegyzésben is felsorolt (és fel nem sorolt) okok miatt.

Tetszik, nem tetszik, az első világháború még nem ért végett (békediktátumok ide- vagy oda).

Szokás a kérdés megközelítését megosztani bal- és jobb oldali politikai irányultság szerint, ezzel szemben a tapasztalatom az, hogy Trianon és a határon kívülrekedt magyarok kérdésében nincs megosztottság politikai nézet alapján. Maximum a módszerekben, a megoldási javaslatokban van különbség magukat bal és jobboldalinak tartók között, de gyakran még abban sem.

Akik a kérdés fontosságát tagadják (idejét múltnak tekintik, a belenyugvást szorgalmazzák), azok vagy egyszerűen tudatlan emberek, vagy szándékosan akarnak kárt okozni a nemzetnek, és valóban felmerül a kérdés, kinek az érdekében cselekszenek.

A bejegyzéssel kapcsolatban egy kritikai észrevételem azért van: maga a "kisebbség" szó használatát el kellene felejteni. Ez a szó megbélyegez, másodrendűvé alacsonyít.

Ha a lakásomban elszaporodnak a hangyák, nem hiszem, hogy kisebbséggé válok (létszámbeli fölényük ellenére). Attól az még az én lakásom marad.

A kérdést nem feltétlenül kell megoldanunk a mi életünkben. Van időnk bőven. Ezer év mögöttünk, ezer év előttünk. Én már elégedett leszek, ha az életemben érezhetően elindul egy folyamat, ami eléri, elérheti a kívánt célt.

2012.08.18. 10:59:15

Látott már valaki balliberálist, aki Trianon relativizálgatása helyett inkább a Benes-dekrétumok ellen szólalt fel?

Én sem. Ennyire magyarok ezek.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.08.18. 11:01:10

Tetszik a cikk. Egyedül azzal nem értek egyet, hogy a labda csakis kizárólag a szomszédainknál van. Náluk is, meg nálunk is. Amíg Magyarországon a hazafiasság netovábbja nagy-magyarországos matricákat, öveket, táskákat, pólókat, stb... venni és hordani, addig bizony nálunk is van söprögetni való. Ezek a szimbólumok ugyanis a "mindent vissza" gondolaton alapulnak, ami a kibékülés alapja nem lehet. Miért is ne mutathatnánk mi példát először, a kibékülés felé?

egy hülyemagyar 2012.08.18. 11:01:19

Véleményem szerint egy nagy és erős Magyarország visszaállitására egy mód van és ez többévszázados folyamat lenne,ha a magyarság úgy felszaporodna az elcsatolt területeken(meg hazánkban is)mint ahogy felszeporodtak a szerbek,románok,szlovákok,ukránok stb.Nagymagyarország területén az évszázadok folyamán.Sajnos ellentétes irányba haladunk.Az elvem az hogy létszámban az erő.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:01:38

Állítsák vissza a határokat ami mindig is magyar föld volt!
És engedjék "szabadon" az ott élő népeket mert a büntetés lejárt!

piefke 2012.08.18. 11:01:47

@Balt:
I' kenn gonaz guad die G'schichte von Süadtiroi, aba' tank' schee!:-)))

68nyara 2012.08.18. 11:02:28

@piefke: "A „honvédelmet” pedig nem „lefegyverezték”, hanem az történt, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia elveszítette a világháborút."

Azért ez ennél kicsit összetettebb. Nem is fér bele egy ilyen blog kereteibe, hogy megtárgyaljuk, de én nem intézném el ennyivel...

piefke 2012.08.18. 11:03:20

@Dr. Furia:

Nálad viszont - ahogy látom - a terápia még korántsem járt le! Szedd tovább a gyógyszereidet és engedelmeskedj az orvosoknak, ápolóknak!:-)

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:03:24

@egy hülyemagyar: Nem kell erősnek lenni,az majd kialakul magától vagy sem.Gyenge ország is megfelel,de a területeket,amiért az ősök adták vérüket,azt adják vissza és kész!
Ez olyan mint ha nem akarnák kiengedni a börtönbe zárt embert holott lejárt a büntetési ideje!

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:04:07

@piefke: Aki nem akarja nagy Magyarországot,az nem magyar ember!
Nincs tovább!

Anselmo 2012.08.18. 11:04:26

@imperial: én még olyan liberálist se láttam, aki felszólalt a szlovák nyelvtörvény ellen.

piefke 2012.08.18. 11:05:44

@68nyara:

Lehet bonyibban is: kimerültek azok az erőforrások, amelyek lehetővé tehették volna a hadsereg további fegyverben, hadrendben tartását. Köznyelven ezt szokás "háborús vereségnek" mondani.:-)

Nem szégyen ez, megesett olyan fasza népekkel is, mint a németek - kétszer is!:-)

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:07:01

Tovább.
Az elcsatolt területeket pénzzel vagy adósságrendezéssel megváltani nem lehet.Az ötlet is hamvában holt!Egy örök seb marad,ami tovább fertőződhet idővel és örökké egy konfliktus forrása marad!Tehát mindenki érdeke,hogy vissza kapjuk a területeket vagy legalább is jó részét!

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.08.18. 11:07:07

@Dr. Furia: Sürgősen orvost ajánlok.

@Anselmo: Akkor keresgéljen tovább.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:08:37

@balazs_88: Én pedig sürgősen egy másik hazát ajánlok neked.

2012.08.18. 11:09:24

@Anselmo: "én még olyan liberálist se láttam, aki felszólalt a szlovák nyelvtörvény ellen."

Persze hogy nem, mert a segghülye liberálisok szerint Magyarországnak minden szemétséget be kellene nyelni, amit a szomszédos tolvaj országok művelnek az ottani magyar kisebbséggel. Mert attól majd jobb lesz a viszony. Nagy lófaszt, épp az ellenkezője történik, még jobban vérszemet kapnak a területrablók.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.18. 11:11:12

@68nyara:

"A lényeg, hogy a cigányság egy az európainak nevezhető kultúra/életmód felfogástól teljesen különböző szemlélettel él, ami, ismerve az emberi természetet teljesen érthetően vált ki ellenérzéseket."

*

Ez baromság.

A cigányság egyetlen problémája, hogy amikor 1990-ben elkezdték bezárni a gyárakat és felszámolni a mezőgazdaságot, a cigány férfiak maradtak legelső körben munka nélkül.

Valóban, a cigány nők jellemzően nem járnának el dolgozni, ha a férfiaknak lenne állása. De ez sem szocializációs vagy kulturális kérdés.

A háború előtt a "magyar" asszonyoknak se volt munkahelye, jellemző volt az a hozzáállás, hogy nem férfi az, aki a családját nem tudja eltartani, és az is, hogy egy nő ne járjon más férfiak közé, mert rákap a kurvaságra.

Ez előtt pár generációval a "magyar" nőket is a férjük tartotta el. Rákosiék a totális ellenőrzés miatt követték azt a politikát, hogy a férfiaknak csak a saját létfenntartásukra elegendő bért adtak, így a nők is munkavállalásra kényszerültek, a gyerekeket meg nevelték a "szocialista közösségek" egész nap.

jozicsenko 2012.08.18. 11:11:34

@piefke: Koltai Gábor Trianon c. filmjét ne nézd meg, még rosszul leszel tőle...

az ott megszólaló történészek meg talán jobbak ismerik a kort, mint mi itt a neten

erdély, orvosi oktatás: igazad van, holnaptól minden külföldi magyar csak csehül, szlovákul, románul, szerbül szabad hogy megszólaljon, gondolkodjon, létezzen - de legalább átérzed, hogy az ottani liberális sokkal jobban hazafi, mint bárki itt a baloldalon/liberális oldalon?

nemhívő 2012.08.18. 11:11:52

...a határrevíziót, NMO matricákat, ostoba hőzöngéseket kizárólag az anyaországi magyarok követik el...

A határon túliak "vegyesházasodnak" és élvezik az Unió és a kétnyelvűség előnyeit...

A 300e "újállampolgárt" inkább kudarcként ítélném meg a "1.500e határontúli" vonatkozásában...

....ennyit a "felszabadítás" teóriákról...

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 11:14:19

@68nyara:

Nagyon egyetértek minden szavaddal. Vannak persze bolondok, aki tényleg faji alapon ítélkeznek, de ezek eltévedt, elveszett emberek.

A többség bárkit befogad, aki a magyarságot elfogadja. Az a tapasztalatom, hogy nem is tartja senki cigánynak azt az embert, aki rendesen dolgozik, tiszta, becsületes. A "cigány" szót kifejezetten a lumpen elemekre használják. Bőrszín/hajszín alapján sok esetben amúgy sem lehet külnbséget tenni.

Akik a magyarságot szapulják, azok tényleg vajon kik? Lehet ez néha polgárpukkasztás is, ez rendben van elfogadható. Akik viszont tényleg tendenciózusan a magyarság számára fontos ügyekben ellenpropagandát folytatnak, azok tényleg kinek az érdekében cselekednek? Itt sokan mindjárt zsidózni kezedenek, pedig nem kellene. Teljesen érdektelen az idegen ügynökök származása. Felőlem lehetnek orosz, szlovák, román ügynökök is. A lényeg, hogy ne érvényesülhessenek.

Azzal is egyetértek, hogy mindegyik környező nép sokkal agresszívabb, minta magyar. Igen beleértve az osztrákokat is. Nem véletlenül kevesen vállalják ott az identitásukat. Ez nem vagyoni kérdés, hiszen akkor erdélyben nem lenne román, mindenki magyar akarna lenni (vö. burgenlandi magyarok). Itt van ez a Darabos miniszter. Ő is horvátnak vallja magát. Szerintem ez sem véletlen. A horvátok céltudatosabbak, agresszívebbek nálunk.

Meg kell nézni azt is, hogy a vegyesházasságokból milyen identitású gyerekek lesznek. Szinte soha nem lesz magyar. A magyar fél ritkán harcol gyerekének az identitásáért, míg egy szerbnél ez nem is kérdés.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.08.18. 11:14:25

@jozicsenko: Sajnos Koltai Gábor filmjeinek és a történelmi pontosságnak nem sok közük van egymáshoz.

piefke 2012.08.18. 11:15:09

@jozicsenko:

Ha te Koltai-filmekből tájékozódsz a történelemről, megértem, hogy itt tartasz...

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:16:11

@nemhívő: Azért konkrétan nem csak az ott lakó magyarokról szól ez a történet,hanem a föld alatt és föld felett lévő természeti kincs, akik ott,abban a földben nyugszanak.
A földet pedig a "kedves" szomszédok NEM örökbe kapták,használták eleget,és most szépen vissza lehet adni.Ámen!

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 11:16:34

@imperial:

Szili Katalin neve ismerős?

Egyébként meg legalább annyian vannak mint a jobb oldalon. Ahogy írtam, nemzeti kérdésekben nagy az egyetértés mindkét oldalon. A politikai vezetőket, és érdekeiket ne keverjük ide. Én a mindennapi emberekről beszélek.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:17:32

Újra leírom mert a fél hozzászólás eltűnt.

Tehát a föld alatt és felett lévő természeti kincsekről is szól ez a történet és az ősök sírjairól akik ott nyugszanak a sok történelmi emlékművel együtt.

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.08.18. 11:17:52

@Dr. Furia: Igazából örökbe kapták, vagy te olvastál olyat a békeszerződésekben, hogy x év múlva visszajár? Mondjuk gondolom ilyeneket nem olvasol el.

piefke 2012.08.18. 11:18:36

@Dr. Furia:

Már bocsesz, de a Kárpát-medencében a magyarok bejövetele előtt ott éltek a mai szláv népek - akkor kinek is kell visszaadnia a földet??? (...Már ha értelmesnek fogadjuk el a te történelem-szemléletedet!)

Anselmo 2012.08.18. 11:18:43

@piefke: olvasgattam a hozzászólásaidat, és úgy gondolom, ez a fajta baloldali gondolkodás felér egy második Trianonnal. Ez ma Magyarország igazi tragédiája.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:20:26

@balazs_88: Olvastam a Trianoni szerződést.Melyik részén van az,hogy örökbe kapták?Linkeld már ide be.

piefke 2012.08.18. 11:20:46

@Dr. Furia:

"Az ősök sírjai" - és mi van a honfoglalás előtti szláv, szarmata (germán!) temetőkkel, amelyek az egész Kárpát-medencében fellelhetők? (Még László Gyula is hivatkozott ezekre!)

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.08.18. 11:21:49

@Dr. Furia: Azt linkeld be, hogy hol van az, hogy visszajár? :D Eh...

@piefke: Én már szervezem az Avarország az avaroké mozgalmat.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:22:05

Már Attila királynak és az ő fiának is meggyűlt a baja a tetves csigazabáló franciákkal.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:23:36

@piefke: Azok száma lényegesen kevesebb,így szerintem elég egyértelmű hogy a többség dönt alapon a magyaroké az elsőbbség,hisz magyar sírból emlékműből és településből van jóval több.Van még hülye kérdés vagy befejezted mára?

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.08.18. 11:23:37

@Dr. Furia: Attila és a hunok nem magyarok voltak, azt tudod?

nemhívő 2012.08.18. 11:23:46

@Dr. Furia: ...marhaság...

Nem tudtuk sem "belakni", sem megtartani ezeket a területeket....sőt, az ott élő nemzetiségek sem akartak velünk együtt tovább élni...(..miért is?)

Talán, ha ez utóbbi nem következik be,...nincs trianon sem...

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 11:24:07

@piefke:
Buta ember. Azok a mi őseink. Őbelőlük, meg a honfoglaló magyarokból, később letelepül kunokból, jászokból stb. lett a magyar nemzet. Ez nem világos?

piefke 2012.08.18. 11:24:57

@Anselmo:

Magyarország igazi tragédiája az, hogy itt sokan a múltjuk megváltoztatásával/átalakításával/letagadásával/meghamisításával akarják elérni a sikeres jövőt - ahelyett, hogy elkezdenének hosszú távra előre tervező, a dolgaikat közösen megszervező polgárokként gondolkodni és viselkedni... Ja, ez utóbbi persze sokkal komolyabb valódi munkát, tudást és erőfeszítést igényel, mint „mélymagyarkodni” - azonban eredményesebb is annál!:-)

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:25:04

@Anselmo: Ne csüggedj,mert belőlük van a jóval kevesebb.A magyarok 99%-a örülne ha újra nagy Magyarország lenne,még ha gyenge lábakon is állna az egész.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:26:19

@piefke: A tragédia te magad vagy és az a (szerencsére) kevés hozzád hasonló agyatlan.

piefke 2012.08.18. 11:26:58

@'it's cool to know nothing':

Na várjá má, he! Akkó a szlávok/szlovákok is mi vagyunk?

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:27:56

@balazs_88: Most jön mindjárt hogy István király és Mátyás sem volt magyar?
Szerintem menj a picsába szépen és csendben.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:29:36

Adják vissza az ellopott területeket,Balázskát meg Piefkét pedig telepítsék ki a világűrbe,mert az az ő hazájuk,itt csak tévedésből vannak.

piefke 2012.08.18. 11:29:46

@Dr. Furia:

Hm... Lehet - de képzeld csak el, mi lett volna, ha a németek is csak azon siránkoznának, hogy "Elveszett Kelet-Poroszország, elveszett Szilézia, ránk tolták Lengyelországot, oda Elszász-Lotaringia!", ahelett, hogy dolgoztak volna...

balazs_88 · http://civiltulkapas.blog.hu/ 2012.08.18. 11:30:07

@Dr. Furia: De, ők azok voltak. A hunok meg nem. Egy középiskolás történelemkönyvet ajánlok. ( aztán meg "menj a picsába szépen és csendben")

Egyébként annyira jó itt trollkodni a hozzád hasonlókkal, én meg jóhiszeműen azt hittem még az elején, hogy a cikkhez hasonlóan értelmes dolgok lesznek alul is. Erre meg itt vagy te.

piefke 2012.08.18. 11:32:09

@Dr. Furia:

Tény, hogy sem István, sem Mátyás nem magyar "know-how"-val érték el a sikereiket. És mindketten legfeljebb lábjegyzetek lennének a töriben, ha olyan bezárkózó-önsajnáltató nemzetstratégiával éltek volna, mint te és a hozzád hasonlók!

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:33:21

@piefke: Ez a nemzet nem attól sikertelen,mert nem elég dolgos,hanem attól,hogy a kommunizmus élősködő eszméje túl mélyen rágta bele a történelembe magát.Több generációnak kell eltelnie ahhoz,hogy az élősködő szarfaszú politikusainkat képesek legyünk a szívlapáttal leváltani ha nem azt teszik,amit tenniük kell!

68nyara 2012.08.18. 11:33:22

@No_Fidesz_No_Problem: 1. Sem negatív sem pozitív értékítéletet nem kötöttem (direkt) a cigányság életmódjához, filozófiájához.
2. Nem Magyarországról, hanem Európáról beszéltem (sőt inkább európai kultúrkörről, amibe ebben az értelemben beletartozik az USA is.)
3. A cigányság problémája nem a rendszerváltással kezdődött, nem is 1948-ben. Főleg nem csak Magyarországon.
4. A cigányságnak igen is megvannak azok a hagyományai amik erőteljesen megkülönböztetik őket minden európai nemzettől. Pont ezen oknál fogva nem sikerült sehol beilleszkedniük. A gazdasági elmaradottságuk ennek csak következménye.
5. Kifejezetten humoros, amikor arra játszanak egyesek, hogy mi magyarok szégyelljük csak magunkat innen Európából, mert nálunk a legnagyobb a cigányok elutasítottsága. (Nálunk nem kerítjük körbe fallal a cigány lakótelepeket, ellenben nálunk voltak cigánygyilkosságok, ámde akkor mit szóljunk a cigányok agyonveréséhez, az ezen emberek szerint sokkal européerebb románoknál, vagy a cigány tábor felgyújtásáról, az ugyan ezen gondolkodók által fényévekkel kulturáltabbnak vélt olaszoknál?)

Szóval szerintem a kérdés ilyetén megközelítése inkább azért lehetséges itthon, mert a közelebb lévő (határon belüli) dolgokat sokkal inkább észrevesszük, azokról sokkal inkább tudunk, mint a távolabbiakról.

lavór 2012.08.18. 11:34:11

"de az nagyon zavar, ha azt hallom: felejtsük el a sérelmeket"

Ki mondta, hogy el kell felejteni? Ott van például a Holokauszt. Azt se akarják csak úgy "elfelejteni".
Hogy igazából mennyivel is visz előbbre bennünket a vélt vagy valós sérelmek felhánytorgatása, az megint egy más kérdés. Inkább politikai előnykovácsolásnak tűnik, mint értelmes dolognak.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:34:53

@piefke: Te miért nem dolgozol ahelyett hogy itt baromságokkal traktálod a nagyérdeműt?

Én nem vagyok hajlandó lemondani a területekről továbbra sem mert magyar vagyok.Ti meg nem tudom mik vagytok,de hogy nem magyarok az már biztos.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:35:01

@Dr. Furia:

Látszik, hogy nem nagyon jártál szórvány magyar területeken. Még a sírjainkat, templomainkat, régészeti emlékanyagunkat és emlékműveinket is elpusztítják a nem tömbmagyar területeken. Kinek szereznéd egyáltalán vissza a földet, ha csonka Magyarországon is alig születik magyar gyerek?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:38:22

@Dr. Furia:

Nagyon könnyű azt mondani, hogy nem mondunk le a magyar területekről. De mit teszel annak érdekében, hogy bármilyen értelemben is jobb legyen az ottaniaknak?

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:39:18

@Mj: Nem a népességen van a hangsúly elsősorban az elcsatolt területekkel kapcsolatban.
Hanem azon,hogy;
1-a fájdalom csillapítása és a további konfliktus forrásának megszüntetése.
2- a természeti kincsek hozzánk csatolása.

A lakosság és az ősök is nyilván sokat nyomnak a latban.Mint írtam feljebb 90 év az nem idő.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:41:05

@Mj: Küzdök itt ezen a fórumon a sok agyatlan Balázskával és Piefkével azon,hogy tudatosítsam bennük a dolog fontosságát.
Ez szerinted nem elég küzdelem?Indíthatna valaki a fészen egy felmérést hogy vajh hány ember szeretné nagy Magyarországot valójában?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:44:05

@Dr. Furia:

A konfliktusokat baromira nem tudod megszüntetni, ha népességre való tekintet nélkül mindent visszacsatolsz, mert az a nép, amelyik egyszer is független államalkotó nemzet volt, nem fog lemondani a szuverenitásáról.
Ráadásul ezt milyen formában kívánod elérni? Vagy csak a levegőbe beszélsz?

egy hülyemagyar 2012.08.18. 11:44:17

@Dr. Furia: Tisztelt Úram!Maximálisan egyetértek Önnel,de mint ahogy évekkel ezelött Orbán Viktor is mondta"Mivel a határmódositásoknak nem adottak a feltételei ezért a nemzet határokon átívelő egyesítése a cél".
Amúgy a jó politika az lett volna ha a rendszerváltozás után és egyfolytában hangoztatnánk a határrevízió szükségességét.Egy idő után a a nagyhatalmak is azt mondták volna hogy oldjuk meg végre a magyarok problémáját.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:46:41

@Dr. Furia:

Ezt a hozzászólást inkább nem értékelném. Ha azt hiszed, hogy a blogokon való szócsépléssel bármilyen értelemben is teszel a határontúliakért, nagyon naiv vagy. Egyáltalán, voltál valaha bácskai, bánáti, nem székely erdélyi, kárpátaljai, vagy nem csallóközi, de felvidéki magyar területeken? Beszélgettél az ottaniakkal? Van róla fogalmad, hogy ők mit akarnak?

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:47:47

Fel nem foghatom,hogy vallhatja valaki magát akár értelmes,akár magyar embernek úgy,hogy lemond idegen népek javára olyan földekről,melyek bőségesen termik a búzát,melyben rengeteg ivóvíz van,melyben rengeteg ásványi kincs van és melyben az őseik fekszenek.
Mindezt ilyen olyan totálisan lényegtelen okokra hivatkozva mint népességszaporulat meg gyenge ország.
Az ilyeneknek nincs hazájuk.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:49:31

@egy hülyemagyar:

"Egy idő után a a nagyhatalmak is azt mondták volna hogy oldjuk meg végre a magyarok problémáját."

Sajnos a döntési mechanizmusok nem egy jóságos nagybácsi méltányosságán alapulnak, aki megveszi a cukrot a gyerekeknek, ha eleget rágják a fülét.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:51:09

@Mj: A konfliktusokat baromira nem tudod megszüntetni, ha népességre való tekintet nélkül mindent visszacsatolsz, mert az a nép, amelyik egyszer is független államalkotó nemzet volt, nem fog lemondani a szuverenitásáról.
Válasz erre;
Nagy Magyarország még mindig nem mond neked semmit?
Azt sem tudod miről zagyválsz!Téged is győzködnöm kell?Nem elég küzdelem ez szerinted hogy a fiatalokat győzködjem a dolog fontosságáról?Te mit teszel azon kívül,hogy folyamatosan ellene beszélsz a dolognak?

Golgotai 2012.08.18. 11:51:22

Én azt mondom, szeezzünk mindent vissza, és a visszavett területekről zavarjuk ki a szlávokat, osztákokat. Azok a MI ősi földjeink, amikre senki nem kérte, hogy az 1700 as évektől ők betelepülgessenek. Persze igaza van, aki azt mondja, a jelenlegi gazdasági helyzetben és 5 tankal meg 12 könnyű vadász géppel mit tudunk csinálni. Ezért kell rendszerváltás. Végre magyar vezetést országnak, megoldani a zsidó és a cigány kérdést a magyar érdekeknek megfelelően. Kitoloncolni a rakjai szlovákokat, meg a többi idejött jómadarat, akik újabb területeket rabolnának. Aztán állami kézbe az ipart, felszámolni a kkv éket, a gazdákat, kizavarni a multikat.És ha ez mind megvan, jöhet a fegyverkezés, a harcra való felkészülés, közben gazdasági segítséggel akadályozni az elrablott területeken az asszmilációt. De még ez az utolsó fázis is jó 20-30 év lessz. De legbegjen a példa aszemünk előtt: + részre voltunk szakítva évszázadokig, mégsem adta fel egy magyar sem!

68nyara 2012.08.18. 11:52:53

@Mj: Annyiban igaza egy hülyemagyarnak, hogy ahol komoly problémák vannak, oda jobban odafigyelnek. Azonban ez inkább csak akkor lenne igaz, ha mondjuk folyamatos háborúban állnánk, vagy ha állandó terrorista akciókat hajtanánk végre. No ez meg senkinek sem érdeke....

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:53:14

@Dr. Furia:

Megint kérdezem: mit tettél eddig határon túlra szakadt magyar testvéreinkért? Hogyan csatolnád vissza a határokat? Mert szép szavakat és kliséket írni mindenki tud ugyebár, csakhogy ettől a semmittevéstől nem leszel jobb magyar.

Kristl 2012.08.18. 11:53:46

Na gyerekek. Megoldási javaslat:
Legyen a zsidó meg a cigány is magyar. Máris nagyobb az igényünk a szomszéd területekre. :]

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:54:06

@68nyara:

Bizony. Amíg nincs IRA, ETA szintjén lévő ellenállás, magasról le vagyunk tojva.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:54:44

@Mj: És neked miért nem fontos ez?Miért mindegy ez számodra?Miért vagy ellene az ország javának?Miből gondolod hogy jó idegen földön kisebbségként lakni élni?Mi a célod a folyamatos lebeszélési szándékkal?Vagy csak szimplán szeretsz ellenkezni?
Én nem megerőszakolni akarlak,főleg mert én is nő vagyok,hanem meggyőzni arról,hogy ne ellene légy,hanem mellette a dolognak.Mi ebben olyan bonyolult neked?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:55:45

@Kristl:

A határontúli magyar városok '45 után pont azért is kerültek kisebbségi helyzetbe, mert a magyarokhoz abszolút lojális, magukat magyarnak valló zsidókat is kiirtották. De még rengeteg székely szombatost is.

istvan_h (törölt) 2012.08.18. 11:55:50

Elég korrekt cikk, annyit azért hogy a benes dektrétumokra még akkor sem ha már 50 éve nem lenne, nem fogok úgy tekinteni mint jogtörténeti érdekességre, mint ahogy mondjuk az oly népszerü zsidó holokausztra sem történelmi érdekességként tekintenek általánosságban.
A revizióval kapcsolatban tény és való, hogy az első és második bécsi döntés, és jugoszlávia széthullásakor bácska visszafoglalása utáni határokat ha sikerült volna megőrizni, ma már nem vitatkoznánk trianonról, és nem lenne lelki trauma, mivel az azon határon kivüli területeken már nemigen élnének magyarok, maximum szórványban.
És nem is azzal volt a baj, hogy Hitler segitett minket azokhoz a határokhoz vissza, hanem az hogy a háború vége előtt nem tudtunk átállni a győztes oldalra, ami a románoknak viszont sikerült.
A mostani politikumnak a nemzetpolitika terén nem a területi revizió kellene a célja legyen rögtön, hanem a magyarság megerősítése a határokon túl és azon belül is. Gazdasági, kultúrális tekintetben is. Valamint egy fontos momentum amit mindig elfelejtenek megemliteni, egy erős nagyhatalom támogatása. Ahogy látom ebből van most a legnagyobb hiány, mert Magyarország mostani külpolitikája gyakorlatilag egy csatlós állam külpolitikájához hasonlít. Ha a magyar kormány és egy erős nagyhatalom diplomáciai nyomással próbálna autonómiát kiharcolni, bármelyik elszakított területen egy-kettő lenne autonómia és akár megindulhatna a magyarság felemelkedése is, valamint gazdasági tekintetben Magyarország vérkeringésébe kapcsolása az adott területnek. Innentől kezdve pedig nekünk lejt a pálya és csak idő kérdése a területi revizió is. Erre kell törekedni most!

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 11:58:04

@Mj: Hogyan?
Talán ugatni kéne az EU parlamentben egyfolytában megállás nélkül,hogy adják vissza!Talán nyílvánosan be kéne nyújtani a területi igényt vagy ahogy most a Japánok is teszik a szigeteik problémájával hogy valamilyen nemzetközi bíróságra vitték a szigeteik ügyét mert kell nekik a terület!Nem én vagyok a miniszter hogy ezt megoldjam!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 11:58:33

@Dr. Furia:

Nekem fontosak a határontúli magyarok, nem is véletlen, hogy kedden jöttem vissza szórvány területekről. Semmit sem tudsz rólam, az látszik.:) Mint ahogy a hangzatos szavakon túl láthatóan halvány gőzöd nincs arról sem, hogy hogyan kellene a kinti testvéreink javát szolgálni. Szóval, mindent vissza, oké, de hogyan, hogy az jó legyen?

KopaszMercis 2012.08.18. 11:59:13

Meg legyunk oszintek, a Magyaroknak is azonosulnia kellene ezekkel a celokkal, de addig, amig a magyar jobboldal zaszlajara vannak exkluzive tuzve ezek a celok ez nem fog menni. Kellene egy ertelmes magyar jobboldal, nem ez a rabbik magyarorszagert mozgalom, meg a fidesz, hanem valami haromszamjegyu gondolkodni kepes jobboldali ero, akit nem csak a tarsadalom 15-20%a tamogat, mig 80%a behany tole.

Amig ilyen jobbikos fideszes gogs ciganyok sajatitjak ki ezeket a celokat, addig nem fog mogejuk memzet felsorakozni.. A magyar nep ennel sokkal ertelmesebb es kritikusabb volt mindig is. Sajnos csak passzivan :(

Kristl 2012.08.18. 12:00:27

@Mj:

Tudom. Csak várom, hogy erre más is rájöjjön, miért is szar nekünk a holokauszt.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:01:11

@Mj: Nyilván ezért kapod a fizetést,tehát ne nekem kelljen már megoldani a problémát.De ahogy elnézlek mennyire ellene vagy a dolognak,(és ha hozzád hasonlók dolgoznak az ügyön) akkor az elcsatolt területekért még majd nekünk kell fizetnünk,hogy ne csatolják vissza.(

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 12:05:18

@istvan_h:

Szerinted 1940. augusztus 30-án hány %-nyi magyarsággal rendelkező területek tértek vissza? Azok a határok már Hóman és Bethlen szerint is csak pillanatnyiak lehettek, tehát sajnos kiindulási alapnak sem lettek volna megfelelőek. (Nagyenyed, Torockó, a Mezőség déli része és Székelyföld pereme ráadásul vissza sem került akkor, viszont a gyakorlatilag színromán máramarosi tömb igen.)
Egyébként valóban nagyon komoly nagyhatalmi érdek és kiélezett, vérfürdővel járó konfliktus kellene ahhoz, hogy itt bármi megváltozzon a javunkra. Egyedül a hatalmas orosz kisebbséggel rendelkező Ukrajna az, amely esetleg széteshet, és ennek folyományaként újra felvetődhet a kárpátaljai magyarság kérdése, főleg, hogy Kárpátalja gyakorlatilag sosem rendelkezett szuverenitással, önmagát eltartani is képtelen lenne.

moTmeN 2012.08.18. 12:06:26

@68nyara: toltottel-e huzamosabb idot barmely, europai unios orszagban? Honnan veszed ezeket a szerecsenmosdatashoz felhasznalt hazugsagokat, hogy mindenhol ugyanannyi a xenofob, antiszemita, stb. Ez egy nagy budos hazugsag.

Balt 2012.08.18. 12:07:00

@nemhívő: "A türelmes és megfontolt kormányzás helyett a visszacsatolt területeken ostoba és kegyetlen mészárlást, esküszegést és hazaárulást követett el, ...örökre megutáltatva a "magyaruralmat", ...még az ott élő magyarokkal is."

A(z amúgy példátlan esetnek számító) újvidéki "hideg napok" felelőseit felemás előzmények után megbüntették (halálra ítélték még a háború alatt, Németországba menekültek, de a háború után a titói Jugoszlávia újra elítélte és ki is végezte őket) a "válaszul" elkövetett magyarellenes pogrom a mai napig nincs feldolgozva.

hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ajvid%C3%A9ki_v%C3%A9rengz%C3%A9s_%281942%29

Balt 2012.08.18. 12:07:40

@nemhívő: "...örökre megutáltatva a "magyaruralmat", ...még az ott élő magyarokkal is."

Ja, ez meg persze messze nincs így - szerencsére.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 12:07:48

@Dr. Furia:

Egy árva fillért nem kapok érte, éppen ellenkezőleg.:P Számomra egy fontos dolog van a határontúli testvéreinkkel kapcsolatban: azt szeretném, hogy jobb legyen nekik. Ha te is ezt szeretnéd, nem intézheted el azzal, hogy mindent vissza, mert ezzel pont azt árulod el, hogy fogalmad sincs a helyzetükről.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 12:08:36

@flippant:

"Ki hívta őket? Ki hívta a románokat? Ki hívta a szerbeket? Ki hívta a tótokat? Ki hívta? Senki!"

S ennek van bármilyen jelentősége?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 12:11:25

@Balt:

Bizony. Nagyapám egyik bátyját is így ölték meg Tito hívei. Egyetlen bűne volt a szerbek szemében: magyar volt.

"Ja, ez meg persze messze nincs így - szerencsére."

Ebből kb. az ejtőernyős jelenség igaz, ami sok esetben valóban csalódással járt a kintiek számára.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:11:37

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Nincs.Amúgy meg IV.Béla.De semmi jelentősége.Határon innen vagy túl is az az érdek,hogy egyesüljünk.Nincs tovább!

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 12:13:31

@piefke:
Szlávok (mint nemzet, vagy mint nemzetek közössége), mint olyan, nincs. Vannak szláv nyelvek és vannak szláv nemzetek. Ott van a bolgár mint török nép és szláv nyelv. De a szerbeknek, horvátoknak sincs sok közük genetikailag sem, identitásilag sem a pl. csehekhez. Nem sok közük van egymáshoz, így értelmetlen az ilyen, nyelvek alapján történő nemzeti csoportosítás. A lengyelek sem szoktak lelkesedni a pánszlávizmusért. Nekünk is el kellene ezt felejteni. Finnugor nemzetekről sem szoktunk beszélni, csak nyelvről.

A szlovákok, igen mi vagyunk. Illetve fordítva. Vagy mindegy. Egy nép vagyunk, de az identitás-zavaros felünk, most éppen függetlenesdit játszik.
Uhor. Pontosabban uhornak tartották magukat a clovák tezsvérek. Azt, hogy clovák, csak nyelvnek tudták értelmezni. Nemzetük, pedig a magyar (uhor) volt.

Egyébként meg nem igaz, hogy a "szlávok" (akármit is jelentsen ez), itt voltak előttünk. Voltak szórványok, leginkább a peremeken, de nem lakták be az egész térséget. Egész magyarország tele van viszont avar honfoglaláskori temetőkkel. Megjegyzem, hogy írásos emlékek hiányában, igen nehéz egy sírban talált csontváz nyelvére következtetni. Maximum a tárgyak alapján próbálnak következtetni. De mint írtam, nyelv egy dolog, és XIX században kialakult nemzet egy másik dolog.

68nyara 2012.08.18. 12:14:07

@moTmeN: No, látom te abszolút informált vagy ezen a téren. Te hol töltöttél huzamosabb időt? Nem szerecsenmosdatás egyébként, csak ténymegállapítás. Nem vagyunk sem jobbak - és itt jön a lényeg - sem rosszabbak egyik nemzetnél sem.

(Különben igen, volt szerencsém elég sok időt külföldön tölteni, nem csak turistaként. A baráti köröm egy része jelenleg is kint él (Németország, Svájc, Anglia, Franciao., Olaszo., szóval talán van némi rálátásom a kinti dolgokra. Pont azok szoktak ezzel a szöveggel jönni a magyarokról, akik nem nagyon tájékozottak a kinti helyzetről. De ok cáfolj meg, hozd a példákat, én már hoztam.)

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:14:12

@Gondolkodni Próbáló Birca: Én nem vagyok logopédus és szellemi fogyatékosokat oktató pedagógus sem.

kifordított nagyanyó 2012.08.18. 12:15:03

Az a baj,hogy mi is meg a környékünkön élők is elég balkániak tudunk lenni.Nyugaton nincs gond egy másmilyen nyelvű táblával,a szomszédoknál igen.
Ebben szerintem benne van a csóróság is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 12:16:15

@Dr. Furia:

A trianoni békeszerződés már nincs hatályban. Eleve a békeszerződések nem egy adott időre szólnak, hanem határidő néküliek. Addig vannak hatályban, míg nincs valamilyen új megállapodás. Ezért nincs hatályban a trianoni béke sem, mert helyette új megállapodások születettek.

Balt 2012.08.18. 12:16:37

@'it's cool to know nothing': Egyetértek. Bár ezt talán árnyalnám:

"Szokás a kérdés megközelítését megosztani bal- és jobb oldali politikai irányultság szerint, ezzel szemben a tapasztalatom az, hogy Trianon és a határon kívülrekedt magyarok kérdésében nincs megosztottság politikai nézet alapján."

Szó se róla, a háború előtt egyedül a kommunisták (nyilván valami Marx "népek börtöne" és internacionalista alapon) utasították el a bármiféle revíziót, ma sajnos a "bal"oldalon eléggé általános a "merjünk kicsik lenni", vagy az "aki a múltba réved, seggel megy a jövőbe" attitűd. (Mindkettő nyilvánvalóan hamis, azaz virtigli kommunista hozzáállás.)

Fejtőt kellene például vennie a baloldalnak, nem Lukácsot és Rákosit. Kéznél van, hozom: :)

beszelo.c3.hu/cikkek/a-masodik-szamu-ellenseg

Szemelvények:
"Ami miatt nosztalgiát érzek, és ami azóta elveszett, az egy óriási tér gazdasági és kulturális egysége. Ami később Lengyelországgá, Csehszlovákiává, Magyarországgá, az Erdéllyel növelt Romániává, Horvátországgá stb. vált, valaha egy ország volt. Útlevél, sőt személyi igazolvány nélkül utazhattunk Krakkóba, Triesztbe. Külön engedély nélkül költözhetett az ember Prágába, Zágrábba vagy Budapestre.

Ez valamiféle előképe volt annak, ami felé most haladunk az Európai Közösség megteremtésével. A rosszindulatú propaganda, amely az első világháború óta uralta Nyugat-Európát, összemosta az Osztrák–Magyar Monarchiát a cári birodalommal. Úgy beszéltek az Osztrák–Magyar Monarchiáról, mint a népek börtönéről. Pedig nem a népek börtöne volt, hanem a népek családja. Egy család, amelyben egyesek felnőttebbek voltak, mint mások, egyeseknek több joga volt, mint másoknak – kétségtelen. Az osztrákoknak és a magyaroknak több joguk volt, mint a horvátoknak és a szerbeknek, de a horvátok, a szerbek, a románok és a szlovákok olyan autonómiát élveztek, amelyről manapság csak álmodni lehet. Volt saját irodalmuk, kultúrájuk, iskoláik, egyetemeik. A saját családomban még az eredetileg létező magyar nyelv is megszűnt, és olasz vagy horvát unokatestvéreimmel a német volt a közös, nemzetközi nyelvünk. Beszéltem egy kicsit csehül és horvátul is, de mindannyiunk második nyelve a német volt. Így hát a német majdhogynem anyanyelvem.

Akkor Ön szerint mi igazolja a győzteseket, akik az első világháború után feldarabolták az Osztrák–Magyar Monarchiát?

Ezt nehéz néhány szóban megmagyarázni. Egy vastag könyvet írtam arról, mik voltak a győztesek – nevezetesen Clémanceau – indítékai arra, hogy a Monarchiát feldarabolják ahelyett, hogy a háború valódi kirobbantóit, azaz a németeket tennék felelőssé. Németország túl nagy falat volt, az amerikaiak és az angolok érdeke azt diktálta, hogy Németország fennmaradjon, és fenntartsa az európai egyensúlyt. Németországot persze megalázták, de nem verték szét. Inkább kihasználták azt, hogy a teljesen átalakulóban lévő, soknemzetiségű Osztrák–Magyar Birodalomban amúgy is felerősödtek a függetlenségi mozgalmak, és elősegítették széthullását. A versailles-i és trianoni békeszerződések megalkotói, Clémanceau, Wilson, Lloyd George és a többiek, akik egy grandiózus, nagyvonalú, ámde teljesen irreális álomba ringatták magukat, úgy vélték, hogy a Monarchia feldarabolásával és úgymond nemzeti államokkal való helyettesítésével gátat vethetnek a német és az orosz terjeszkedésnek. Ez manapság már teljesen hihetetlennek tűnik, de a francia diplomaták érdekes módon elhitték, hogy van csehszlovák és jugoszláv nemzet. Ma az embereket majdhogynem bosszantja, ha arról értesülnek, hogy „jugoszláv” nemzet soha nem létezett, csak szerbek, horvátok, szlovének, montenegróiak, macedónok, magyarok. S hasonló a helyzet Csehszlovákiával.

Egy nagy birodalmat romboltak le, amely éppen konföderációvá alakult volna, és külön államokat, köztársaságokat alakítottak, amelyekre lehetett számítani a német expanzióval szemben. Franciaország republikánus volt, és egész Európában köztársaságokat akart létrehozni.

Illúzió és tudatlanság uralkodott. Egyébként a franciák ma sem tudják jobban, hogy mi is történik Közép-Európában. Elég meghallgatni a rádiót, a tévét, elolvasni a francia újságokat, hogy feltűnjön, mennyi a hiba és tévedés ezzel kapcsolatban. A francia diplomácia még nem is olyan régen fenn akarta tartani a jugoszláv egységet, gondolván, hogy Jugoszlávia éppolyan ország, mint Franciaország. (...) Franciaországban az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlásáról beszélnek. A Monarchia nem felbomlott, hanem felszámolták. Semmi olyasmiről nem volt szó, mint ami most Oroszországban vagy Jugoszláviában zajlik. Nem volt szó polgárháborúról. A horvátok az osztrák–magyar hadseregben harcoltak a legvégsőkig, csakúgy, mint a szlovákok és a szlovének. Az Osztrák–Magyar Monarchia felszámolásáról a nyugati diplomácia döntött. (...)

Mik voltak a Monarchia szétverésének a következményei?

Azt lehet mondani, hogy az ország és a családom sorsa szorosan összekapcsolódott. Magyarországot megcsonkították, területének kétharmadát elvették. Családomat is megcsonkították. Attól fogva horvátok, magyarok, csehek, szlovákok és olaszok lettünk. A családi kapcsolatok ugyanúgy szétszakadtak, mint a birodalom. És az apám is tönkrement mint könyvkereskedő, nyomdász és kiadó, mert az általa ellátott terület háromnegyedét Jugoszláviához csatolták. Ez az a terület, ahol 1991 júniusában kitört a háború, és ahol a szerbek, horvátok, magyarok egymást tépik, ölik, ahol a városok, amelyeket gyerekkorom óta ismerek, Eszék és Vukovár, amelyek éppen olyan szép európai városok, mint Pontoise vagy Toulouse, romokban hevernek, és tízezrek váltak menekültté. Magyarországon szülővárosomban és környékén 50 000 magyart és horvátot fogadtak, akik a háború elől menekültek.

Visszatérve a kérdésére, a békeszerződések első következménye Magyarországon a teljes anarchia volt, s ebbe érkezett haza az orosz hadifogságból a magyar katonák egy kisebb csoportja, lenini gondolatokkal és azzal az elképzeléssel, hogy a Vörös Hadsereg megvédi Magyarországot a feldarabolástól. Amikor ez az illúzió összeomlott, akkor a Budapestet francia segítséggel elfoglaló román csapatok nyomában érkezett ellenforradalmi erők reakciós rendszert vezettek be. Ez a rezsim nem volt fasiszta, inkább Francóéra hasonlított."

Stb. Kötelező olvasmány (lenne) internáci ballibáknak. :)

Kristl 2012.08.18. 12:17:16

@Mj:

Erre viszont rá lehetne menni, orosz és lengyel barát politikával. Mer előbb utóbb szétesik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 12:18:41

@Mj:

Ebben teljesen igazad van. Ha valakinek nincsenek követelései, senki sem fogja megkérdezni tőle, hogy mit szeretne.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 12:19:33

@Dr. Furia:

Az ügy nemzetközi jogilag tiszta, nincs mit bíróság elé vinni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 12:21:37

@Dr. Furia:

Olvasd el: I. bécsi döntés, II. bécsi döntés, 1947-es párizsi béke.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:21:43

@Balt: A vörös hadsereg valóban megvédte a feldarabolástól Mo-t,hiszen a román bagázs a Dunáig akarta a területet.Vagy ez tán hazugság?A szocializmus mentette meg az országot a teljes megsemmisüléstől,vagy ez hazugság?

Balt 2012.08.18. 12:22:04

@balazs_88: "Ezek a szimbólumok ugyanis a "mindent vissza" gondolaton alapulnak, ami a kibékülés alapja nem lehet."

Vagy esetleg az egykor volt nagyságra emlékeznek nosztalgiával...?

Azon röhögök, mikor némely adón a domborzati térképre montírozzák az időjárás-jelentést. (Elvégre ugye a domborzati viszonyok eléggé befolyásolják azt.) Azon csodálkozom, hogy még nem dózerolták le a Kárpárokat az utódállamokban, mert a Kárpátok gerince önmagába az egykori "természetes határokat" hozza legalább 2/3-nyi hosszban...

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:23:17

@Gondolkodni Próbáló Birca: A 47-es párizsi béke már nem lehet aktuális,hiszen minden újabb szerződés vagy megállapodás felülírja az előtte lévőt.És mi azóta már beléptünk az EU-ba.

Balt 2012.08.18. 12:23:58

@piefke: Alighanem "ironizál"...

Balt 2012.08.18. 12:24:45

@piefke: Azért olvasd csak el!

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:25:13

@Gondolkodni Próbáló Birca: Mivel beléptünk az EU-ba és nem érvényesek az előtte lévő szerződések és ha az EU mégis széthullik,akkor nem fog automatikusan a 47-es Párizsi békeszerződés hatályba lépni,hanem új határokat kell kijelölni.És erre készülni kellene,mert az EU igen csak gyenge lábakon billeg.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:29:43

Én nem bírom a fideszt,de nem lehet hogy emiatt van ez a nagy kavarásuk miszerint kettős állampolgárság meg szavazati jog és a többi?Ezzel is a nagy Magyarország vízióját erősítik?Mekkora agyafúrt már ez a Viktor?!D

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:31:50

Szépen csendben visszaköltözünk az elcsatolt területekre(Honfoglalás II.felvonás).És ha újrafelosztás lesz még is valami miatt,akkor...hehehe basszus.DD

Achilles 2012.08.18. 12:32:52

@Dr. Furia: Kérdezzük már meg a Németeket, hogyan intézték el az egyesítést?

Psyman 2012.08.18. 12:32:54

Én mindig is azt mondtam, hoyg vessük el a mindent vissza politikáját, és koncentráljunk a két Bécsi Döntés határrevízióira, mert azok voltak etnikailag igazságosak.

Achilles 2012.08.18. 12:36:14

@Dr. Furia: A Csehek Budapestet és max. Pest megyét hagyták volna...

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:36:33

@Psyman: Úgy sem lehet papírokkal szétválasztani egy ősi népet.Kit érdekel mit és hogy papíroznak Bécsben?Az identitás tudat a lényeg és az pedig a többség fejében az,hogy a magyar ajkúak összetartoznak és kész!Ennyi!)

Balt 2012.08.18. 12:36:52

@'it's cool to know nothing': "Itt van ez a Darabos miniszter. Ő is horvátnak vallja magát. Szerintem ez sem véletlen. A horvátok céltudatosabbak, agresszívebbek nálunk."

SPÖ-s. :) Bécsben született, mondjuk a neve elég árulkodó, de a felmenői történetesen horvát faluból valók, közvetlenül a magyar határ mellől: "Kroatischen Minihof" = Malomháza.
de.wikipedia.org/wiki/Darabos

Egyébként igaz: a horvátok még ma is bő 10%-át adják Gradisce (Burgenland) lakosságának:
hr.wikipedia.org/wiki/Gradi%C5%A1%C4%87e

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 12:37:10

@Balt:

Köszönöm ezt az idézetet. Akár én is írhattam volna. Feljebb Szili Katalint hoztam fel példának, aki inkább kivált az MSZP-ből, de nem volt hajlandó a magyar érdekeket megtagadni.

Magyarország az egyik legliberálisabb ország volt a 80'-as és 90'-es években. Sokan hittek abban, hogy az új világban a magyar nemzet sikeres lehet gazdaságilag és politikailag is. Néhányan, bár már kevesen, még mindig hisznek ebben. A tény viszont az, hogy Európa egyáltalán nem liberális. Itt kőkemény nemzeti harc folyik ma is. Az aki feladja a védvonalait, az érdekei kőkemény érvényesítését, elbukik. Ez az elmúlt 20 év kiábrádnító európai tapasztalata. Lehet, hogy egyszer lesz egy szabad, liberális európa, de ezt semmi esetre sem egy kis nemzet fogja megvalósítani, mert a nagyok, és azok a kicsik is, melyek nem adták fel nemzeti érdekeik érvényesítését egyszerűen bedarálják. Magyarország jóhiszeműen feladta magát és így elvesztettük iparunkat (több száz példát tud mindenki hozni, akkor jónak látszó, de katasztrofálisan visszaütő gazdasági döntésekről. Legutóbb a cukorgyárak ügye volt egy intő példa).

A csehek, szlovákok elbuktak, mára már német gyarmat mindkettő. Lengyelország néha próbálkozik.

De a lényeg, nemzeti kérdésekben, a külhoni magyarok kérdésében soha nem volt ellentét a jobb és bal tábor között, csak a célok elérését gondolják máshogy lehetségesnek az egyik és a másik oldalon.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 12:38:33

@Dr. Furia:

Részben igazad van. A párizsi béke több pontját nem tartja be Mo. Viszont a már megvalósult hatásai nem csinálódnak vissza.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 12:40:09

@Dr. Furia:

Tévedsz. A határok meg vannak vonva, s jogilag nincs velük semmi gond. Az EU-ba belépés nem változtat az egtes tagállamok határain. Ha valaki kilépne, ugyanazzal a határral lépne ki, mint amivel tag lett.

Balt 2012.08.18. 12:40:15

@'it's cool to know nothing': "A politikai vezetőket, és érdekeiket ne keverjük ide. Én a mindennapi emberekről beszélek."

Sajnos (egy ideig) elég népszerű volt a Kovács-féle "merjünk kicsik lenni" hozzáállás. Mérhetetlen károkat okozott a magyar közösségi öntudatban, a "szabad világban" önmagában összemérhető a 40 év szocialista-internacionalista agymosásával...

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:42:49

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ebben nem vagyok annyira biztos.Merkel vajh miért vizionálta a háborút az EU szétesése esetén?
A német és francia határok elég stabilan el vannak döntve,nem?Tehát a háború nem Ny-Európát veszélyeztetné ha lenne.Legalább is nem közvetlen Nyugat Európát.

Balt 2012.08.18. 12:43:22

@piefke: "helyett, hogy elkezdenének hosszú távra előre tervező, a dolgaikat közösen megszervező polgárokként gondolkodni és viselkedni..."

Ehhez minimum az szükséges, hogy a múlt értékelésében konszenzusra jussunk...

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 12:44:29

@Dr. Furia:
Igen hazugság. Gondolom, hogyha levágják a karod, akkor nem az lesz a legnagyobb probléma, hogy 5 cm-el többet, vagy kevesebbet vágnak le belőle.

Nem lett volna szabad aláírni semmilyen békediktátumot. Ha eltűnik a térképről Magyarország egy évtizedre, az is vállalható ár lett volna egy később felszabadítás érdekében.

Máig nem értem, hogy a határokon kívül rekedt magyarok hogyan voltak képesek kollaborálni a megszálló csapatokkal. Hogyan nem alakult ki teljes és totális ellenállás. Olyan számban élnek a határokon kívül magyarok, hogy lehetetlen lett volna ellenükben megszervezni egy új hatalmat (sőt ez még ma is igaz). Itt mindig a koszovói albánokat szoktam felhozni példának, akik teljes párhuzamos közigazgatást építettek ki, és bojkottálták a megszálló hatalmat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 12:44:54

@Dr. Furia:

Szerinted háború csak határok miatt lehet? Viccelsz?

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:45:44

@Gondolkodni Próbáló Birca: Ebben a végtelenül csóró régióban még mi miatt lehetne szerinted?Itt nem lenne ellenállás sem.

Balt 2012.08.18. 12:45:56

@piefke: "Na várjá má, he! Akkó a szlávok/szlovákok is mi vagyunk?"

Ja. Egyes magyar (?) liberálisok (?) szerint...:
dotoho.blog.hu/2012/08/15/turani_faszkalapok_szevasztok

Rókakígyó 2012.08.18. 12:47:05

Csak annyit elég lenne látni, hogy Trianon kiváló terepe a semmittevésnek és a másra mutogatásnak. Csak ilyen alapon is érdemes lenne elfelejteni már ezt az egész szart. Lassan erre van fogva minden. Románia rossz mánia - ezt a 30-as években találták ki és mégcsak nem is zsidók. Tessék nekikezdeni dolgozni.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:50:02

@'it's cool to know nothing': De aláírták,ezen pedig már kár rugózni.Tenni ellene pedig csak úgy lehet ha ;
1-folyamatosan ugatnak és követelnek minden fórumon
2-szépen csendben visszafoglaljuk az elcsatolt területeket észrevétlenül(nyaralók Horvátországban pl,szavazati jog,kettős állampolgárság)
3-közös identitástudat a Kárpát -medencére vonatkozólag miszerint ez egy ország ha a fene fenét eszik is,akkor is!

Ennyi!

egy hülyemagyar 2012.08.18. 12:53:22

Drága magyarkáim!

A szomszédokkal kötött alapszerződésekben az áll hogy nincs és nem is lesz területi követelésünk!Mint a kicsi gyerek aki rosszat csinál és a szülő megígérteti vele hogy soha többet nem fogja csinálni.Ennek ellenében a szomszédocskák kötelezték magukat hogy a kisebbségi jogokat biztosítják az ott élő magyaroknak.Mivel ezt csak minimálisan teljesítették ezért ránk nézve sem kötelező a vállalásunk.

Balt 2012.08.18. 12:53:49

@Golgotai: Szerintem tévúton jársz, még akkor is, ha geo-katonapolitikailag (a gyűrűben) a Gripen-flotta jelentős (légi)erőnek számit. A járható út kb. ez:
srbija.blog.hu/2012/04/25/vajdasagi_magyarsag_fogyatkozasanak_megallitasa_olvasoi

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:56:01

@egy hülyemagyar: Minek is követelnénk azt,ami ide tartozik?Kit érdekel merre firkálják a határokat Bécsben?Tele van magyar nyaralókkal Horvátország és magyar vállalkozókkal szlovákia.Erdély meg mindig is magyar volt és lesz.Nincs miről beszélni max arról,hogy ezt mikor ismeri el a többi ország.DDD

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 12:57:06

@Balt:
A mérhetetlen kárt/problémát az identitászavarral látom. Azzal is, ha valaki túlértékeli magát, és azzal is, aki alulértékeli.
Aki alulértékeli magát annak úgy szól a helyes intelem, hogy merjünk nagyok lenni, aki túlértékeli magát, annak meg úgy, hogy merjünk kicsik lenni. Ha látod a helyed a világban, akkor látod a megoldást is.

A magyar nemzet kicsi. Ez így volt, és így lesz (a Magyar Királyság is kicsi volt és kicsi lenne ma is. Egész Európa egy parányi hely.). Ezért ehhez kell szabnunk a játékszabályokat. Agyafúrtabbnak kell lennünk bárkinél, mert csak erőből nem fogunk tudni megoldani semmit. Talán a románokat lehetne itt példának említeni. Megfelelő célok és (akár évszázadokon átnyúló) kitartás kell céljaink eléréséhez. Erre pedig ez a nemzet képes, már sokszor bizonyította.

Balt 2012.08.18. 12:57:09

@Golgotai: "De legbegjen a példa aszemünk előtt: + részre voltunk szakítva évszázadokig, mégsem adta fel egy magyar sem!"

Ez egyébként igaz. Ezért ellenük lehet (és kellene) fordítani a saját "fegyverüket": rajkai szlovákokat és a Magyarországon dolgozó szlovákok (adott esetben az identitásában meggyengült/-ített szlovákiai magyarok), románok (és úgyszintén: "románok") "asszimilációjával.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 12:58:37

A szlovákok is tótok voltak mindig, FELVIDÉK,azaz MAGYAR!)

Alonee 2012.08.18. 12:59:34

@Dr. Furia: Én kb. kéthetente járok ki a Partiumba és Erdélybe, kirándulgatok, pihenek és hogy tök őszinte legyek, teljesen mindegy, hogy ahol én jól érzem magam, milyen országhoz tartozik. Az ott élő magyarok túlnyomó része sem olyan őrülten ''magyar'', ahogy képzelitek, alapvetően nem érdekli őket, hogy melyik ország tagjai. Valószínűleg csak az ilyen begőzölt zseb generálisok mint Te, aki a kényelmes foteljében osztja az észt, gondolják azt, hogy ez olyan pokolian fontos.

Balt 2012.08.18. 13:00:44

@68nyara: Mondjuk a délszláv válságban (vagy kicsiben: a Duna elterelés ügyében) is látványosan tehetetlen volt Európa, tehát erre kár apellálnunk. Bár talán a délszláv válság maga (+ a rendszerváltás) kitörési pont lehetett volna. A horvátokkal végül is felelevenítette/megerősítette a régi jó kapcsolatunkat, ez is valami.

68nyara 2012.08.18. 13:03:44

@Balt: Azt hiszem pont ezt írtam én is, vagy legalább is ez volt az értelme.

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 13:04:49

@Dr. Furia:
Erre egy komplex, hosszú távú program kellene.
- vegyesházasságok. Ha az ott született gyerekek többségében magyarnak vallanák magukat, dupla nyereség. Egyel több magyar és egyel kevesebb román/szlovák stb.
- ahogy felszították az öntudatát pl. a szlovákul beszélő magyaroknak, úgy lehetne segíteni a rutének stb. nemzeti ébredésének egy kis propagandával. Ha Romániában, Szlovákiában megjelenne 4-5 nemzet a magyarok helyzete javulna. Nem látom lehetetlennek pl. éket verni az erdélyi, moldvai, olténiai stb. románság között.
- vannak valóban ritkán lakott területek, ahol a magyarság arányát néhány betelepüléssel/visszatelepüléssel drasztikusan meg lehetne változtani.
- ösztöndíjakkal lehetne bátorítani a románok stb. kivándorlását a fontos területekről. Pl. egy argentin alapítvány fizethetne valami ösztöndíjat román diákok számára.

lenne még pár ötletem

Balt 2012.08.18. 13:05:05

@68nyara: Persze, egyetértünk. Ezért is bátorkodtam a fenti linket hozni. :)

egy hülyemagyar 2012.08.18. 13:07:10

@Mj: Ha el akarunk érni valamit akkor azt hangoztatni kell.Nagymagyarország nem lesz soha,de etnikai alapon történő területrendezésre szükség van,mégpedig az 1910-népszámlálási adatok alapján.A magyaroknak joguk van a többségében magyarok által lakott területekhez.Ez a minimum!Különben belátható időn belül a kisebbségben élő magyarok eltűnnek beolvadás,vegyes házasság és elvándorlás révén.

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 13:09:24

@Dr. Furia:
Még valami:

- ma ez utópiának hangzik, de hosszú távon jó lehet: Ha nem úgy néznénk, hogy elveszítettük Erdélyt, hanem úgy, hogy hozzánk csatolták a regátot, máshogy lehetne megközelíteni a problémát.
- A magyarság élettere kibővült, csak be kellene lakni. Ez zajlott le korábban Erdélyben fordított irányban. Egy a lényeg, a magyarság szaporasága legyen felette a románénak és akkor ez be is fog következni (természetesen a fogyásra is érvényes ez, a magyarság fogyása legyen kisebb, mint a románságé).

Balt 2012.08.18. 13:09:42

@Kristl: Ha magyarnak (is) érzi magát, ez magától értetődő. Nem is volt soha másképp, csak nagyon elborult elmékben.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:13:41

@Balt:

Azért Fejtőnek is vannak pontatlanságai, tévedései:

Például Clémenceau-t így írjuk.

"úgy vélték, hogy a Monarchia feldarabolásával és úgymond nemzeti államokkal való helyettesítésével gátat vethetnek a német és az orosz terjeszkedésnek."

Pont a kommunista hatalomátvétel és a polgárháború miatt írta ki magát Oroszország cirka 20 évre a nagyhatalmak közül, éppen ezért is vált fölöslegessé egy monarchiával védekezni a terjeszkedésük ellen. A németeket pedig szintén nem tudta megállítani a monarchia, hiszen a háború végére a kitudódott különbéke kísérletünk miatt a hadseregünk gyakorlatilag teljesen német irányítás alá került. Persze - mondani sem kell - a kisantant pufferállamai még rosszabbak voltak.

"Franciaország republikánus volt, és egész Európában köztársaságokat akart létrehozni."

Románia királyság maradt, így a politikai Erdély is a román monarchia részévé vált, ahogy a jugoszláv egység is az SZHSZ-királyság égisze alatt jött létre.

istvan_h (törölt) 2012.08.18. 13:14:02

@'it's cool to know nothing': tetszenek az ötleteid, ahogy látom kezdik meglátni az emberek, hogy nem a durr menjünk neki politikára van itt szükség, hanem fü alatt elrendezni az egészet, aknamunka kell ide. És persze a gazdasági befolyást is ki kelle terjeszteni.
Az ilyen gondolkodni próbáló birkákra akik más blogokon nagy egyetértésben diskurálnak arról, hogy milyen jogos izrael számára más népek elnyomása és milyen helyes gyilkosnak nevelni a gyerekekét az embernek ha zsidó, nem kell hallgatni, csak elküdeni a jó kurva kétszinü anyjába!

egy hülyemagyar 2012.08.18. 13:14:51

@Alonee: Minden nemzetnek van önvédelme,ezzel próbálják megakadályozni azt hogy a másik nemzet terjeszkedjen az Ő rovására.Ettől akarod megfosztani a magyar nemzetet?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:15:35

@Kristl:

Talán tíz évet adok, úgyhogy össze kéne szedni magunkat diplomácia terén.

Balt 2012.08.18. 13:16:57

@istvan_h: Lényegileg egyetértek.

"A revizióval kapcsolatban tény és való, hogy az első és második bécsi döntés, és jugoszlávia széthullásakor bácska visszafoglalása utáni határokat ha sikerült volna megőrizni, ma már nem vitatkoznánk trianonról, és nem lenne lelki trauma, mivel az azon határon kivüli területeken már nemigen élnének magyarok, maximum szórványban."

Akkor is máig (meg meg ki tudja meddig) tartó trauma lett volna. Elég csak egy olyan ártatlan technikatörténeti sorozatot megnézni, mint "Fejezetek a MÁV történetéből", vagy egy tártai osztrák! természetfilmet - mert ilyet láttam nemrég. De igazad van, legalább a (fogyatkozó) tömbmagyarság autonómiáját ki kell vívnunk, amíg van értelme... Erre egy recept, fentebb már hoztam:

srbija.blog.hu/2012/04/25/vajdasagi_magyarsag_fogyatkozasanak_megallitasa_olvasoi

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:19:13

@Dr. Furia:

Te viccelsz?:D Mi köze az EU-s tagságnak a hatályos nemzetközi szerződések felülírásához?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:20:49

@Psyman:

Ez sem igaz. Észak-Erdélyben már 1940-ben is hatalmas román tömbök voltak.

Balt 2012.08.18. 13:21:12

@KopaszMercis: "amig a magyar jobboldal zaszlajara vannak exkluzive tuzve ezek a celok ez nem fog menni."

Ha más dafke kizárja magát ezekből a célokból (egyébként volt, amikor nem, lásd:
index.hu/belfold/2010/05/26/elfogadtak_a_kettos_allampolgarsagot ),
akkor lehet még sokáig malmozni...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:22:50

@Dr. Furia:

Hiábavaló az egész eszmecsere, mert alapvetéseket sem fogsz fel. Például azt, hogy lehet beszélni magyarajkúak összetartozásáról, de a magyarajkúak a tömbhelyzetű székelységen és a határmentieken kívül elfogynak. És ez a folyamat már Trianon előtt elindult egyébként.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 13:23:07

@Mj:Minden újabb szerződés felülírja a következőt.De kérdezd meg erről a kezelőorvosodat és jogészedet.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 13:24:12

@Mj: Folyamatosan a visszacsatolás ellen kampányolsz.Szégyelld magad!

Balt 2012.08.18. 13:24:18

@moTmeN: Hmm, sajnos igazad van, mi olyan xenofóbok vagyunk, hogy választást lehet(ett) nyerni a "23 millió román"-ozással...

Balt 2012.08.18. 13:26:51

@Mj: "Ebből kb. az ejtőernyős jelenség igaz, ami sok esetben valóban csalódással járt a kintiek számára."

??? Ez hirtelen nem esik le - hogy stílszerű legyek. :)

egy hülyemagyar 2012.08.18. 13:27:04

Amúgy a honfoglaló magyarok nem szlávokat találtak a kárpátmedencében hanem avarokat akik nem voltak szlávok.Ők követelhetnék vissza a területeiket.

Promptcillin kisasszony 2012.08.18. 13:30:42

Egy amerikai professzornak miért fontos kezdeményezni a Trianoni döntés felülvizsgálatát ? Érthetetlen számomra , hogy csak neki fontos . Egy körlevélben azt írta : háborús bűnökért nemzetet büntetni nem lehet. Én amikor kárpótlásra gondolok : mindig is az elszakított területeken élő magyar emberek megsegítése az elszenvedett sérelmeikért.Ez lenne a legfontosabb feladat.A területrendezés nem elsődleges szempont. Autonómia vagy bármi , ami jó nekik és jó nekünk. De ehhez úgy kellene hozzá állni a vezetésnek és az egész magyar népnek. Még bennünk él ez a sérelem ( fájdalom ) , amit elkövettek ellenünk. De félek a gyerekeiknek ez már nem lesz fontos. Az idő ellenünk dolgozik.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:31:08

@'it's cool to know nothing':

Az aradi tanító ükapám nem tette le az esküt a románoknak. 12 évig tengődött a családjával együtt, amíg át tudtak jönni Jászberénybe.
Egyébként pedig az a helyzet, hogy utólag mindenkinek megy a bölcsesség. De '19-ben, amikor az ország számtalan pontját megszállva tartotta idegen hadsereg, a magyarság pedig földrajzi értelemben is széttagolt volt, lehetetlen lett volna huzamosabb ideig, nagy területeken ellenállni. Ez a törököknek is csak úgy ment, hogy periférián voltak - tehát igazából nem sokat osztott-szorzott, hogy mekkora marad az országuk -, az örményeket éppen az I. világháború alatt irtották ki, tehát nemzetiségi problémáik nem voltak, volt egy kősivatagjuk, ami gerilla harcmodort is lehetővé tett, plusz egy alkalmas vezető is kínálkozott. Nálunk ilyen feltételek egyáltalán nem voltak.

egy hülyemagyar 2012.08.18. 13:31:44

@Mj: Ezért kéne a többségében magyarlakta területeket visszacsatolni hogy a további fogyást megakadályozzuk.Ez egy nemzet jogos önvédelme.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:33:16

@Dr. Furia:

Ha ezt a kintieknek is elmondod, kiröhögnek, ugye tudod?

Balt 2012.08.18. 13:33:32

@Dr. Furia: Mondjuk a legkevésbé a vörös hadseregen múlt, hogy hol húzódik a román határ... A szocializmus meg megnyomorította az országot (főleg lelkiekben, lásd jelen kommentfolyamot, bár ez elég disztingvált), noha elismerem, lehettek a "kisember" szemével nézve erényei.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 13:34:41

@Mj: Te egymagad képviseled a "kintieket" itt ezen a fórumon és én egyáltalán nem hiszek egy olyan embernek,aki ennyit kampányol az anyaország ellen.

Balt 2012.08.18. 13:36:11

@Achilles: Nagyhatalmi asszisztálással. Bár sokan be voltak fosva tőle... Abból a szempontból nézve: alaptalanul. A mai Uniót nézve: joggal...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:36:53

@egy hülyemagyar:

És Székelyföldet hogyan csatolod vissza, ha többségében román terület veszi körül? Illetve visszajöhet még Csallóköz java része meg néhány szlovák határmenti település, Beregszász fele és az ukrán Tisza-part, Visk és Tiszabogdány környékével, a Partium határmenti fele és néhány szilágysági falu, plusz néhány délvidéki terület, főleg Zenta és Szabadka környékén. Ami bizony nem túl sok. Ráadásul így lemondunk az 50%-1 fővel rendelkező magyar népességről. Velük mi lesz?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:37:46

@Dr. Furia:

Kampányol a fene az anyaország ellen, mondom, szart se értesz az egészből. Ráadásul budapesti vagyok.

egy hülyemagyar 2012.08.18. 13:37:51

@Dr. Furia: Jó magyarnak tartalak,mindketten jót akarunk a nemzetünknek,lehet hogy én realistább vagyok ezen e téren,de azért nem hülyézlek le.Ez egy magyar átok hogy mindenki hülye aki nem úgy gondolkozik ahogy "én".

Balt 2012.08.18. 13:40:08

@'it's cool to know nothing': Lehet, hogy elfogult vagyok, de az utolsó bekezdést nem látom valósnak. (Bár az lenne!) A többiben messzemenőkig egyetértek. Ja, a csehek azért dugdossák a partvisnyelet a buldózer küllői közé, szó, mi szó. :)

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 13:42:20

@Mj: De egyfolytában ellene beszélsz és megpróbálsz lebeszélni mindenkit arról,hogy nagy Magyarországot akarjon egyáltalán.Ezt minek neveznéd ha nem ellen kampánynak?Egyetlen olyan beírásod nincs,ami amellett szólna hogy te is szeretnéd.Csak mert te állítólagosan ismerni véled az elcsatolt területeken élők véleményét és ezt ide kivetíted.

egy hülyemagyar 2012.08.18. 13:44:03

@Mj: A bécsi döntést jónak tartom mert amennyire lehetett az etnikai határokat vette figyelembe az 1910-es népszámlálás alapján.És akkor a székelyföld is visszajött.Vagy vegyük példának Karabahot amit egy folyosó csatol össze Örményországgal.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:46:39

@'it's cool to know nothing':

"- vegyesházasságok. Ha az ott született gyerekek többségében magyarnak vallanák magukat, dupla nyereség. Egyel több magyar és egyel kevesebb román/szlovák stb."

Rengeteg vegyes házasság van most is, és általában az államnemzetbe olvadnak be a bizonytalan vagy kettős identitású gyerekek. Nem tudom, hogy ezen a tendencián hogy lehetne változtatni. (A magas színvonalú magyar oktatási nyelvű intézmények például segítenek.) Ráadásul házasságot kötni sem program alapján szoktak az emberek.

"- ahogy felszították az öntudatát pl. a szlovákul beszélő magyaroknak, úgy lehetne segíteni a rutének stb. nemzeti ébredésének egy kis propagandával."

Az ukránok már így is nagyon rájuk szálltak, folyamatosan nyomják, hogy az autonómiára vágyó ruszinokat valójában ukránságuktól fordítják el magyar ügynökök.

"Ha Romániában, Szlovákiában megjelenne 4-5 nemzet a magyarok helyzete javulna."

Csakhogy a szászok/svábok éppen eltűntek onnan.

"Nem látom lehetetlennek pl. éket verni az erdélyi, moldvai, olténiai stb. románság között."

Ők sokkal összetartóbbak, mint mi, tehát én nem látom, hogy hogyan tudnád ezt kivitelezni.

"- vannak valóban ritkán lakott területek, ahol a magyarság arányát néhány betelepüléssel/visszatelepüléssel drasztikusan meg lehetne változtani."

És ezt hogyan lehetne véghezvinni? És mi garantálná, hogy egy generáción belül nem olvadnának be újra?

"- ösztöndíjakkal lehetne bátorítani a románok stb. kivándorlását a fontos területekről. Pl. egy argentin alapítvány fizethetne valami ösztöndíjat román diákok számára."

Csakhogy ők egy idő után visszatérnek szülőföldjükre. Nézd csak meg, hogy Erdélyben hány spanyol, olasz és francia rendszámú kocsi van, ami nem turistáé.:-/

Balt 2012.08.18. 13:47:54

@'it's cool to know nothing': "Nem lett volna szabad aláírni semmilyen békediktátumot. Ha eltűnik a térképről Magyarország egy évtizedre, az is vállalható ár lett volna egy később felszabadítás érdekében."

Milyen igaz! (Az egész komment.)
Nekem is rögeszmém, hogy egy "teljes feladást" (ha pl. a kisantant "éhsége" minden ponton sikerrel jár, magyarul: teljesen felosztják egymás közt Mo.-t) mára korrigálta volna a történelem. Igaz, a bécsi döntésekkel a korabelit is - ami szükségszerű, Trianonban meghatározott szövetségi politika eredménye, mint maga a világégés is -, csak sajnos megint a végsőkig a vesztes oldalon maradtunk, mint '18-ban a Piavénál. (Jut eszembe: az a bájos, ha egy osztrák vagy német "utolsó csatlós"-ozza Mo.-t...)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:49:13

@'it's cool to know nothing':

Pont ez az, hogy a magyarok tervezett gyerekszáma még mindig 2 fölötti, de rengeteg ok miatt nem vállalnak átlagosan még kettőt sem, és ez még a fejlett országok népességére igaz trendbe is illeszkedik. (Minél nagyobb a jólét, annál kevesebb a gyerek.)

Balt 2012.08.18. 13:49:33

@'it's cool to know nothing': "Máig nem értem, hogy a határokon kívül rekedt magyarok hogyan voltak képesek kollaborálni a megszálló csapatokkal. Hogyan nem alakult ki teljes és totális ellenállás."

A magyar adminisztráció inkább feladva mindent áttelepült. (Esetleg még "rá is segítettek"...) De a kisemberek tömegei is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:52:11

@Dr. Furia:

Gőzöd nincs a joghoz, maradjunk annyiban. Bár a nemzetközi jog a jogon belül is külön állatfaj, azt meg kell hagyni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:54:33

@Dr. Furia:

Szívecském, neked teljesen fölösleges bármit is magyarázni a visszacsatolás elvi nehézségeiről is, ugyanis annyi fáradságot sem vettél magadnak, hogy találkozz azokkal, akiknek a nevében beszélsz. Egyszerűen baromira hiteltelen vagy.

Balt 2012.08.18. 13:54:52

@'it's cool to know nothing': Hmm, ezek jó ötletek. Olvastad Rothstein gondolatait a srbija blogon? Link fentebb. Érdemes lenne ezen (legalább) elmélkedni.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 13:56:03

@Mj: Maradjunk annyiban,hogy véleményem szerint te egy nagyon buta nő vagy,továbbá nem tudom mi érdeked fűződik ahhoz,hogy ennyire ellene legyél a saját országodnak és népednek,buta dolgokat erőltetsz nyilvánosan (nézz utána a nemzetközi jognak te birka),hinted az ostoba eszméidet,rugózol lényegtelen dolgokon mint népességszaporulat,kérdőre vonsz másokat hogy mit tesznek vagy mit nem,holott te magad teszel a legjobban a cél ellen és mindezt úgy próbálod beállítani itt,mint ha értenél hozzá.
Egy igaz szánalmas picsa vagy.Pont.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 13:56:41

@Balt:

A budapesti magyar közigazgatás fővárosi csókosokat küldött a visszatért részekre - ahelyett, hogy a helyiekre bízta volna -, akik messziről jött emberként jól elmagyarázták a 20 évet végigszenvedett testvéreiknek, hogy ők tulajdonképpen nem is igazi magyarok a tót/oláh/rác uralom miatt.

egy hülyemagyar 2012.08.18. 13:57:01

@Mj: Nem azzal kell érvelni hogy mennyi román van Erdélyben,hanem azzal hogy befogadtuk őket és hagytuk hogy fokozatosan ránkszaporodjanak,mignem elvették a jogos tulajdonunkat.Ha a szomszéd beköltözne a házadba mert jóindulatúan beengedted majd kisemmizne akkor gondolom hogy tapsolnál neki.Különben az első román települést az 1270-es években jegyezték.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 13:58:32

@Mj: És még mindemellett a képzelődsz is és hinted az végtelenül ostoba gondolataidat.Mint írtam feljebb, a magadfajta ökrök miatt szív ez az ország mindig,mert úgy intézik el a dolgokat,hogy a végén ráfizetés az egész.
Na "okoskodj" csak tovább szánalmaskám,engem nem győztél meg a hitelességedről sem másról.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:00:52

@Dr. Furia:

Szerintem ne menjünk el a személyeskedés irányába, mert nem pótolják az érveidet. Bármely tényállítást tegyek is - mondom, én a magyar nemzet javát nézem, akár ilyen legyen a határ, akár olyan -, egyszerűen ignorálod. Azt hiszed, hogy a mindent vissza elv mentén használsz a legjobban a magyaroknak, pedig sajnos nem így van, és ennek belátásához pont a határontúliakkal kellene találkoznod ahelyett, hogy messziről megmondod, hogy egyedül mi helyes. A tájékozottság szabaddá tesz, nem fogsz belehalni, ha befogadsz alapvető tényeket.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 14:01:22

@egy hülyemagyar: Akkor ő nem követelné vissza a tulajdonát,mert ott már más népek laknak és szerinte így jogilag már is az övék az ingatlan.MJ csúcs hülye,jogilag pedig egyáltalán nincs képben és abban is biztos vagyok hogy soha semminek nem olvasott utána.Egyszerűen hazalátogatott a faluba ahol született és a két szomszéd meg a nagypapi véleményéből úgy gondolja,hogy az összes elcsatolt kisebbség azt szeretné,ha minden így maradna ahogy van.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:01:41

@egy hülyemagyar:

De, szlávokat IS találtak, amire rengeteg szláv átvétel és helynév a bizonyíték.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 14:03:29

@Mj: Neked nincsenek érveid kisanyám,csak ontod itt magadból a hülyeséget ahelyett hogy elmennél mondjuk a jogi fórumra és elolvasnád a nemzetközi szerződésekre vonatkozó részt.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:05:58

@Dr. Furia:

Szerintem már többszáz kommentet írtam le a trianoni kérdéssel kapcsolatban, úgyhogy lehet böngészni a hozzászólásaim között, konzervatívként gyakorlatilag csak balosoktól kaptam anyázást ezzel kapcsolatban, de hát Istenem, a hülyeség a világ legpolkorrektebb dolga, most megkapom egy jobbostól is, hogy nem vagyok elég ilyen meg olyan.:D Vicc az egész.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:07:47

@egy hülyemagyar:

Máramaros már 1910-ben is gyakorlatilag színromán volt, némi ruszin és nagyszámú zsidó lakossal.
Tudod, hogy milyen állapotok uralkodnak Hegyi Karabahban? Konkrétan mini népirtás zajlik. Ott nem kolbászból, hanem töltényhüvelyből van a kerítés.:(

Balt 2012.08.18. 14:07:49

@Mj: "Azért Fejtőnek is vannak pontatlanságai, tévedései:

Például Clémenceau-t így írjuk."

Lehet, hogy a lejegyzés pontatlansága. Ő élt Párizsban hosszú évtizedekig, már csak tudja. Igaz 90 elmúlt az interjú idején.

Egyébként valóban van benne pontatlanság, pl. Tirolról beszél lényegében a (nekünk) Doberdó fémjelezte karszt (Carso) tőszomszédságában stb.
Elnézem neki.

"Pont a kommunista hatalomátvétel és a polgárháború miatt írta ki magát Oroszország cirka 20 évre a nagyhatalmak közül, éppen ezért is vált fölöslegessé egy monarchiával védekezni a terjeszkedésük ellen."

Mondjuk azért aktívan tettek a nyugati (egykori) szövetségesek, hogy így legyen... :) Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy a Tanácsköztársaság esetleges sikere esetén mi lett volna, ill. volt-e (biztos, tehát: mekkora?) hatása a béketervekre...

"A németeket pedig szintén nem tudta megállítani a monarchia, hiszen a háború végére a kitudódott különbéke kísérletünk miatt a hadseregünk gyakorlatilag teljesen német irányítás alá került. Persze - mondani sem kell - a kisantant pufferállamai még rosszabbak voltak."

Erről Fejtő nem tehet :), de még voltaképpen a béke diktálói sem. Nem jött össze nekik, ez látszik, ennek a terhét nyögjük a mai napig...

"Románia királyság maradt, így a politikai Erdély is a román monarchia részévé vált, ahogy a jugoszláv egység is az SZHSZ-királyság égisze alatt jött létre."

Ez igaz. De szerintem Fejtő nem is az államformára hivatkozik a "francia köztársaságpártisággal", hanem a(z egymás ellen kijátszható) nemzetállami alakulatokra, mert ők nyilvánvalóan nem érthettek semmiféle szövetségi, (kon)föderalista rendszert... A britek szintúgy. Az amerikai "empátia" meg megmutatkozott a magasztos "wilsoni elvekben". Amit mindenki ott vágott pofán - a mi kárunkra -, ahol csak tudott.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 14:08:27

@Mj:
Teljesen mindegy hogy kik laknak az elcsatolt területeken,akár az ufók is lakhatnak ott,azt miénk,magyaroké!
És már most írom le ugyan harmadszorra neked és még mindig nem vagy képes felfogni a törpe agyaddal,hogy nem az a lényeg hogy hány magyar van ott meg mennyire szapora vagy sem,nem emiatt kellenek az elcsatolt területek,hanem a természeti kincsek miatt és mert ennek az országnak a történelméhez tartozik és nem a románéhoz és nem az osztrákéhoz és nem az oroszéhoz!De ezt te annyira képtelen vagy felfogni vagy inkább nem is akarod egyáltalán,hogy kár beléd és rád minden szó,mert egy villanyoszlop is értelmesebb és hamarabb felfogja mint te!Off!

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:10:01

@Balt:

Gyakorlatilag lehetetlen lett volna hosszú távon egy ilyen alternatíva, persze a "mi lett volna, ha", mint tudjuk, történelmietlen kérdés.

rohadjmegARCgeci 2012.08.18. 14:10:11

@Mj: És akkor most mekkorát fog csattani az állad ha sem balos sem jobbos nem vagyok?Ide hallom.Azt meg végképp nem értem,mi köze a balosjobboskodásnak ehhez a témához egyáltalán,ha csak nem terelni szándékozol!Szánalmas vagy!

egy hülyemagyar 2012.08.18. 14:13:56

@Psyman: Én ettől már nagyon boldog lennék.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:14:31

@egy hülyemagyar:

Kezdünk nagyon rossz irányba elmenni. Mint írtam, nekem csakis az számít, hogy a lehető legjobb legyen a magyarságnak. Viszont nem tanácsos elszakadni a realitásoktól.
Az első vlachokról szóló oklevelek egyébként az 1200-as évek elejéről származnak, és jól mutatják az oláhok Balkánról való beáramlási irányát Dél-Erdélyből észak felé.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:16:18

@Dr. Furia:

Érveket és az én állításaim cáfolatát kérem. Az alaptalan - ráadásul aki ismer engem, annak még nevetséges is - személyeskedéseid csak rontanak a helyzeteden, amikre nem vagyok kíváncsi. Tehát valld be feketén-fehéren: tudsz cáfolni, vagy képtelen vagy rá?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:18:33

@Dr. Furia:

Nagyon mellé. A család tele van jogásszal, plusz éppen a Pázmányon végeztem történelmet (is), ezen kívül minden évben a Kárpát-medence más-más részein vagyok. Persze nem tartozom neked semmiféle elszámolással, csak gondoltam közlöm, hogy még mindig fogalmad sincs arról, hogy ki vagyok.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:19:28

@Dr. Furia:

Te egy troll vagy. A trollokat pedig nem etetem huzamosabb ideig. Szóval ezek után nem érdekelsz addig, amíg nem kezdesz érvelni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:20:34

@Dr. Furia:

Te az anyagi javakat nézed, én a magyarokét. Téma túltárgyalva.

we 2012.08.18. 14:26:52

"Ahol sokat beszélnek a hazafiságról, keveset tesznek érte. Mije nincs az embernek, szivesen emlegeti."

Balt 2012.08.18. 14:26:59

@Mj: Lehet (nyilván), hogy így van, de az, hogy egy háború közepette a magyar vezetés (kipróbált) lojális adminisztrációt helyezett pozícióba, az szerintem rendjén van. De az anyaországban is komoly befolyással volt az elcsatolt részek vezető rétege, lásd: Bethlen.

egy hülyemagyar 2012.08.18. 14:28:43

@Mj: Szlovákokat nem találtak,legfennebb a szlovákok őseit akik nem nevezték magukat szlovákoknak.De mindegy,nem rendelkeztek állammal.És akkor nem voltak szerbek és románok a Magyar királyságban,utólag szivárogtak be.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:29:19

@Balt:

"Lehet, hogy a lejegyzés pontatlansága. Ő élt Párizsban hosszú évtizedekig, már csak tudja. Igaz 90 elmúlt az interjú idején."

Nem kell Párizsban élni ahhoz, hogy helyesen tudjunk leírni egy nevet. Csupán megjegyeztem, hogy a pontos írásmód ettől eltér. (Egyébként ejtésileg nem, mivel itt az 'e' hang nazális.)

"Egyébként valóban van benne pontatlanság, pl. Tirolról beszél lényegében a (nekünk) Doberdó fémjelezte karszt (Carso) tőszomszédságában stb.
Elnézem neki."

Természetesen az előző pontatlanság is megbocsátható, csak attól még tényszerűen pontatlan.:)

"Mondjuk azért aktívan tettek a nyugati (egykori) szövetségesek, hogy így legyen... :) Nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy a Tanácsköztársaság esetleges sikere esetén mi lett volna, ill. volt-e (biztos, tehát: mekkora?) hatása a béketervekre..."

A Tanácsköztársaság idejére gyakorlatilag már minden eldőlt, csak a nyugati határszél (Vierburgenland, majd Burgenland) kérdése nem egészen.

"Erről Fejtő nem tehet :),"

Fejtőt nem is hibáztatom semmiért.:)

"de még voltaképpen a béke diktálói sem. Nem jött össze nekik, ez látszik, ennek a terhét nyögjük a mai napig..."

Azért azt pontosan lehetett tudni, hogy a nemzetiségi kérdéseket nem fogják megoldani az előjel megfordításával. Ráadásul még nagyobb létszámú/arányú kisebbség keletkezett, mint ami azelőtt volt.

"Ez igaz. De szerintem Fejtő nem is az államformára hivatkozik a "francia köztársaságpártisággal", hanem a(z egymás ellen kijátszható) nemzetállami alakulatokra, mert ők nyilvánvalóan nem érthettek semmiféle szövetségi, (kon)föderalista rendszert..."

Tudja a fene. Erről szegény Fejtőt kellene megkérdezni, ha volna még rá lehetőség.

"A britek szintúgy. Az amerikai "empátia" meg megmutatkozott a magasztos "wilsoni elvekben". Amit mindenki ott vágott pofán - a mi kárunkra -, ahol csak tudott."

Ráadásul Wilsont is pofán vágták képletesen, ugyanis a Versailles-i békeszerződést nem is ratifikálta az USA, ő pedig meg is bukott.

Balt 2012.08.18. 14:29:56

@Mj: A "Dr." szerintem nem a jobbosságára utal. Szerintem egyszerű provokáció az egész, bár először iróniának hittem.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:32:10

@Balt:

Nyirő és Wass is feldolgozta az ejtőernyős témát. Erdélyt meg csak a vezető arisztokráciából képviselték, felső szinteken.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:33:42

@Balt:

Először azt hittem, hogy fake, de mivel nem csak sémákra épít, még az is lehet, hogy igazi.:) Valójában tök mindegy, mert nem érdemes időt pocsékolni a tévképzeteire.

egy hülyemagyar 2012.08.18. 14:35:23

@Mj: Gondoltam hogy ez szakterületed de azért jól esne egy kis elfogultság a részedről a magyarok irányában,amit nem érzékelek az írásaidban persze a tárgyilagosság megőrzése mellett,elvégre magyar történész vagy,vagy nem?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:35:49

@egy hülyemagyar:

Valószínűleg a mai szlovénok őseitől, a karantán szlávoktól vettünk át jópár szláv szót, illetve az ún. Nagymorva-birodalom is valahol a Balkánon volt. Úgyhogy különösen viccesek a szlovákiai Cirill és Metód szobrok.:) Egyébként a különböző -marót helynevek illusztrálják a morva nép beolvadását a magyarságba.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 14:40:01

@egy hülyemagyar:

Hidd el, éppen eléggé elfogult vagyok a magyarság irányába, a tényeket azonban nem vagyok hajlandó mellőzni.:) (Szimplán ellenőrizhető a kommentjeimen keresztül.) Csak ugye, aki mondjuk a jobboldal közepén áll, az mindjárt szélbalos lesz azok között, akiktől jobbra már csak a szakadék van, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy az én értékrendem állandó, és csak bizonyos kommentelők függvényében helyezkedik el itt vagy amott.:)
Egyébként azon túl, hogy számomra a legfontosabb az, hogy a lehető legjobb legyen a magyarságnak, ugyan mivel tudnám bizonyítani, hogy elfogult vagyok a magyarság irányába?:D Meg egyáltalán, kell-e, és milyen alapon?

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 14:47:22

@istvan_h:

Nekem nem tetszik a zsidózás/cigányozás/oháhozás stb., mert a magyart nem a származás teszi magyarrá. Az érdekel minek vallja magát, és ennek megfelelően cselekszik-e.

Nemzetünk felosztása származási alapon (szalámi taktika) nem szolgálja a nemzet érdekeit.

Ha nem a nemzet érdekében cselekszik, akkor nem érdekel román-e, zsidó-e. Nem közénk való és kész. Persze élhet itt, nem kívánnám elzavarni, csak jó tisztázni, ki kivel van. A kettős identitásban nem hiszek. Nem lehet egyszerre két urat szolgálni.

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 14:50:15

@Mj:

Sajnos félek jellemző a véleményed sok határontúli magyarra. Megtörték a gerincüket és nem is hisznek a helyzet megfordíthatóságában.

Csakhogy, van elég időnk rá. Ha ma elkedjük, amit eltervezünk, egyszer megvalósulhat. Én a 80-as években úgy gondoltam, hogy a cuclizmus 50 év alatt fog megbukni. Lám sokkal hamarabb bekövetkezett.

A kishitűség az első, amit le kellene vetkőzni. Ha mi nem hiszün magunkban, hogyan higgyenek mások bennünk?

Balt 2012.08.18. 14:51:22

@Mj: Tirolról Fejtő maga beszél, tehát ezen felszisszentem (egyébként nagyon emberi a történet), Clemanceau-t (lehet, hogy most én is rosszul írom, de nem nézem meg abbéli örömömben, hogy végre a kommentek végére értem; na meg Neked biztos van v.mi közöd a francia nyelvhez... :)) meg talán az újságíró írta el. Mindegy, túlragoztuk.

"... a Versailles-i békeszerződést nem is ratifikálta az USA, ő pedig meg is bukott."

Ezt nem is tudtam. Nem lehetne ezen alapon valamit keresgélnünk...? :)

De az amcsikkal sosem volt szerencsénk. Roosevelt is agyvérzést kapott Potsdam előtt, meg is nézhettük magunkat megint... Pedig ott voltak megint nagyszabású (amerikai) tervek Közép-Európa újrarendezésére: kvázi Dunamenti Föderáció inkluzíve Bajorország, Ausztria és Magyarország. (Láttam a Cecilienhof falán bekeretezve a térképét, de ennek nyilván már Jaltában el kellett dőlnie. De keresgélem, hátha...)

Balt 2012.08.18. 14:52:23

@Mj: Bevallom, nem olvastam tőlük semmit. (Pironkodó szmájli) :)

Psyman 2012.08.18. 14:53:52

@Mj: Igaz, de Erdélybben egyszerűen képtelenség "igazságos" határokat húzni.

egy hülyemagyar 2012.08.18. 14:53:55

@Mj: Pl.úgy hogy nem a románok sokaságát hangsúlyozod,meg nem a szlovákok jelenlétét hangsúlyozod amikor a magyarok történelmi jogairól van szó.

Balt 2012.08.18. 14:57:03

@'it's cool to know nothing': Tök igazad van. Egyedül ezen korrigálnék:
"A kettős identitásban nem hiszek."

Ez szerintem praktikusan úgy "működik", hogy mindig a többségi vélemény mentén (vagy épp azzal szemben) fogalmazódik meg a "másik" identitás, attól függően, hogy a kitűnés vagy a beolvadás a hasznosabb. Nem vagyok pszichológus, de nagyon el tudom képzelni, hogy ez voltaképpen egy atavisztikus ösztön. :)

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 15:00:22

@Mj:
Így van, ezért is vicces a "szláv gén" hangoztatása, mert akkor nem tudom, hogy most melyik nép is az igazi szláv: a cerb, vagy a clovák. Pl. ha a Nagy Morva birodalom a szerbiai Morava folyónál volt, akkor... Genetikailag ugyanis teljesen különbözőek. (lásd még dotoho blog turánt gyalázó cikkét)

Balt 2012.08.18. 15:01:59

@'it's cool to know nothing': Mj-nek nyilván megvannak a maga széleskörű tapasztalatai. Én a magam kis szeletkéjében egyelőre az ellenkezőjét látom: még a vegyes házasságokban született utódok is felveszik a kettős állampolgárságot, bár meglehet, inkább praktikus okokból, mint érzelmileg motiválva, de végül is lassacskán fordul a kocka, úgy tűnik. Nem akarom itt hozni a személyes vonatkozásokat, a srbija blogon esetleg meg lehet nézni az olimpiával kapcsolatban... (De psszt!) :)

Balt 2012.08.18. 15:03:26

@'it's cool to know nothing': Igen, az igazi "állatorvosi ló" volt, hogy a genetikánál (lótenyésztésnél) maradjunk. :))

'it's cool to know nothing' 2012.08.18. 15:11:07

@Balt:
Az emberek többsége opportunista, kevesen gondolkodnak történelmi távlatokban. Azt kérdezik, hogy mit lehet enni holnap és aki enni ad nekik, azzal könnyen azonosulnak. Ezen a magyarság szempontjából lehet és kell is változtatni.

A környező népekre ugyanúgy igaz ez az opportunizmus (és ezen nem is kívánnék változtatni).

Ezért is maflaság itt fentebb sokat ragozott lélekszámarányok kapirgálása, mert ha ma Magyarországhoz csatolnák Erdélyt, Felvidéket, akkor nem 2 millió magyarral nőne az ország magyar lélekszáma, hanem mondjuk 4-5 millióval. Sokan úgy válnának magyarrá, mintha csak alsónadrágot cserélnének. Persze a többség még mindig maradna románnak, szlováknak. Legalábbis egy darabig.

Ez a folyamat persze határmódosítás nélkül is elindítható. Pl. ha a román határ mentén lennének a legkitűnőbb, legjobban felszerelt általános iskoláink, óvodáink, a román szülők áthordanák a román gyerekeket is magyar iskolába. Ott meg aztán megkaphatnák a megfelelő nevelést oktatást.

Balt 2012.08.18. 15:13:21

@Balt: Aha, megvan:
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5d/Duitslandchurchill.png
Ez Churchill elképzelése volt '43-ból Az első bécsi döntést helyben hagyja.
Mellékesen innen van:
de.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Teilung

egy hülyemagyar 2012.08.18. 15:14:47

Az igazi és talán kivitelezhető megoldás az lenne ha visszakapnánk a második világháború folyamán visszacsatolt területeket és önkéntes lakósságcserével örökre megoldanánk a kárpátmedencei gyülölködést és tényleg jószomszédi kapcsolatok alakulnának ki a szomszédos államokkal.

Balt 2012.08.18. 15:17:23

@'it's cool to know nothing': Igen. A gulyáskommunizmus örökségén talán lett volna mód valamiféle regionális centrummá (hogy ne mondjam: Kelet-Közép-Európa Svájcává) válni, amihez óhatatlanul gravitál a határon túli magyarság... és nem magyarság, de ezt a lehetőséget elpuskáztuk nem kis részben a "merjünk kicsik lenni" hozzáállás miatt. (Jól látod, erre nagyon haragszom. Ennél jobban már csak a 23 millió románozásra meg a 2004-es "nemes" kampányra.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:14:39

@'it's cool to know nothing':

Miért ne hinnénk magunkban? Én abszolút optimista vagyok ilyen dolgokban: ha van szándék és erő, szinte minden jön utána. Csakhogy az alapokról kell kezdeni - hatalmas akarattal, összetartással és nem kevés pénzzel -, mert egyetlen ugrással itt sohasem lesz határmódosítás. Pont ez zavar Dr. Furia szemléletében: lehet itt mondani, hogy mindent vissza, de amíg nem dolgozunk keményen már eleve a kulturális, aztán területi autonómiáért, addig üres szólam marad az egész, ami abszolút elrugaszkodás a valóságtól.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:19:42

@Balt:

Clémenceau konkrétan, de szerintem is hagyjuk már.:)

Wilson 14 pontjából mára van, ami kötelező programelem az elnököknél - például a világ biztonságosabbá tétele és a demokrácia terjesztése -, de ő alapvetően pont azért bukott meg csúnyán, mert békeprogrammal nyert, és mégis háborúba vitte az országot.
Amíg a szovjetek amerikai szövetségesek voltak, addig a hódítás jogán minden európai rész az övék lett, Ausztria is csak '55-ben tudott szabadulni a szovjet érdekszférából. Később - például '56-ban - meg már a III. világháború kitörése miatti félelem határozta meg az amcsik döntési mechanizmusait, úgyhogy sajnos érdemben nem tudtak beavatkozni. (Nyilván nem is volt annyira érdekük, úgyhogy én sem szándékozom annyira jófiúként beállítani őket.:))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:21:20

@Balt:

Az Ember az országút szélén Wass Alberttől, vagy Nyirő Néma küzdelem című elég vaskos kötete (utóbbi azért tartalmaz tárgyi tévedéseket) ajánlott ebben a témában.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:22:01

@Psyman:

Ez így van. Tehát a II. bécsi döntés sem volt igazságos.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:24:50

@egy hülyemagyar:

Én a nemzetiségi elvet hangsúlyozom, márpedig, ha nekünk jogunk van nemzetiségi jogaink érvényesítésére, másokat sem szabad ezekben gátolni, már csak azért sem, mert visszaüt. Azzal ugyanis automatikusan nem lesz jobb a magyarság helyzete, ha történelmi jogon visszaállítjuk az ezeréves határokat. (Gondold el, hogy nemzetiségi többségű területeken mi történne a helyi magyarokkal, és hogy ez hosszútávon milyen konfliktusokhoz vezetne.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:28:25

@'it's cool to know nothing':

Dotoho blogot elvből nem olvasok azután, hogy hisztis óvodásként viselkedve moderáltak, majd kitiltottak onnan, úgyhogy konstatáltam, hogy újabb provokatív szenny lett címlapos.:) (Teljesen korrekt hangnemben beszélgettem ott emberekkel, csak hát az ideológia.)
Az a nagy helyzet, hogy a szlovák, szlovén, szlavón összevisszaságban szerintem maguk sem tudják.:) Ezért is volt mindig népszerű az atyai orosz nép által vezérelt pánszlávizmus.:)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:33:49

@'it's cool to know nothing':

"Ez a folyamat persze határmódosítás nélkül is elindítható. Pl. ha a román határ mentén lennének a legkitűnőbb, legjobban felszerelt általános iskoláink, óvodáink, a román szülők áthordanák a román gyerekeket is magyar iskolába. Ott meg aztán megkaphatnák a megfelelő nevelést oktatást."

Ez a járható út.
Egyébként ajánlom a románokkal való beszélgetést - akár regátiakkal is -, meg fogsz lepődni, hogy mennyire szilárd az identitásuk. A magyar fiatalok sértődötten kimennek külföldre - elnézést az általánosításért, tudom, hogy árnyaltabb a dolog, de most így érthető a kontraszt -, és rengetegen ott is maradnak úgy, hogy a gyerekeik jó eséllyel engedelmes angol/francia/német/egyéb állampolgárok lesznek. A románok is tömegével mennek ki dolgozni újlatin nyelvű vidékekre - így annyira a saját nyelvi közegüktől sem kell elszakadniuk -, és hazahordják a pénzt, nem pedig kiköltöznek és ott maradnak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:35:19

@Balt:

Az I. bécsi döntés egyébként valóban jó volt, gyakorlatilag mindenhol a nyelvhatárt követte, csak a nagyobb szigetekkel nem lehetett mit kezdeni. (Tavasszal végigmentem az egykori határon, alig-alig maradt mutatóba egy-egy magyar.:(( )

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 16:38:35

@egy hülyemagyar:

Lakosságcserével örökre elvesznének bizonyos kulturális és tájképi jelentőségű értékek. Gondolj bele, ha Kalotaszeget vagy Torockót megkapnák a románok. Ott nincs a szó eredeti értelmében vett műemlékvédelem. És nekem is hiányozna a gyönyörű máramarosi román falusi kultúra, ahol még tényleg népviseletben járnak az emberek, ahogy a szászföldi falvakat is hagyták lepusztulni a cigányok - tisztelet a kevés kivételnek -, akiket a szászok helyére telepítettek.:(

Balt 2012.08.18. 16:50:06

@Mj: Nem tudom, olvastad-e a kommenteket. (Én is csak utólag, nem "onlájn".) Tanulságos, hogy a "törzsi bizalmatlanság" okán egymásnak feszült indulat végül is a belátott egyetértés mentén feloldódik egy-két olyan pikírt megjegyzésben, mint:

"... kommentelőnk gyakran éles kirohanást intéz blogunk szerzői ellen, illetve a blog szellemiségével szemben." aztán: "(Azért a magas lóról ócsárló, pökhendi stílust ha nem muszáj, nem kellene erőltetni.)"

De! - és ez az az aranyos:
"Jelen esetben még csak azt sem mondanám, hogy a lentebb kifejtett nézetek alapjaiban eltérnének a sajátométól. A vajdasági magyarság fennmaradását magam is fontos célnak tartom."

Esküszöm, mintha ez a megosztottság (ehh, de nem szeretem ezt a szót, mondjuk inkább véleménykülönbség) szánt szándékkal, valami külső erő által fenntartott dolog lenne. Nem konteó, csak furcsa. Nincs ez jól így. Persze én is rendszerint türelmetlen és bosszús vagyok, de talán ezen a szép szombat délutánon nem. :)

Balt 2012.08.18. 16:51:34

@Mj: "Clémenceau konkrétan, de szerintem is hagyjuk már.:)"

:) Biztos nem hátrafelé nyilazó ékezettel...? :))

Balt 2012.08.18. 16:58:24

@Mj: Igen, Ausztria érdekes kérdés. Mondják, hogy Trianon idején egyáltalán nem volt evidens, hogy "érdekből" (a személyes jólét okán) Ausztriát lett volna érdemes választani. (Már legalábbis ahol erre volt lehetőség: Sopronban és környékén...) Sőt, ez nyilván így volt nagyjából '55-ig (mások szerint az Anschlussig), Burgenlandban és Kelet-Ausztriában legalábbis. Ehhez képest néhány röpke év alatt úgy elhúztak, hogy csak pislogtunk és pislogunk ma is, az olló nem látszik zárulni. Én mondjuk már abba nőttem bele, hogy "a Lajtán túl kolbászból van a kerítés", de nyilván Te sem "egyenesben" követted az eseményeket. :) Sőt, ha jól gondolom, Neked még a Gorenje-forradalom is történelem. :)

Balt 2012.08.18. 17:02:07

@Mj: Pár hete én is jártam a Csallóközben. (Előtte még soha.) Színmagyar ma is. Annyira, hogy a bősi zsilip "civil"(?) biztonsági szolgálata is magyar. Érdekes ez a bizalom Ficoéktól - vagy kitől. :) De díjazom.

Balt 2012.08.18. 17:04:12

@Balt: Mondjuk most belegondolva: lehet benne annyi hátsó szándék, hogy úgyis csak magyarok lakta vidékekben tudnának kárt tenni... :) De ez nagyon rosszindulatú megközelítés volt, lényeg: magyarok bizalmi munkát kapnak.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.18. 18:56:24

@Balt:

Szerintem ez egy Pygmalion-effektus. Annyi ideje mondogatjuk magunknak, hogy a magyar széthúzó, még külföldön is egymást szidó, egyetérteni képtelen fajta - ugyanígy: a magyar emberek szürkék, idegesek, fúrják a másikat, sírva vigadnak és állandóan panaszkodnak -, hogy ebből önbeteljesítő jóslat lesz. Én ezt a valóságban is tökéletesen tudom modellezni: ha ideges vagyok valami miatt, és hagyom, hogy ez meghatározza a napomat - nem éri meg -, akkor csupa ingerült és rosszkedvű emberrel találkozom. Ha meg kiegyensúlyozottan, enyhe mosollyal végigmegyek az utcán, vagy felszállok egy zsúfolt BKV járműre, érdekes módon csupa kedves ember vesz körül.:) Szóval szerintem magunknak csináljuk, és egy adag odafigyeléssel és szemléletváltoztatással jó irányba terelhetnénk a dolgokat. (Nekem nagyon sok plusz erőt ad, hogy mi, magyarok annyi minden tragédián mentünk már keresztül, és még mindig itt vagyunk, illetve az is, hogy számtalan külföldivel beszélgetek a munkám miatt, és odáig vannak Magyarországtól és Budapesttől.:))

Accent aigu kell oda, mert é-nek ejtjük, nem pedig nyílt e-nek, ami az accent grave.:) (Egyébként néha azért hagyják le az ékezetet, mert a franciák nagy nyomtatott betűkre sosem tesznek, és számtalan esetben szerepel a név Caps Lock-os formában.)

Ajánlom ehhez Botlik József: Az őrvidéki magyarság sorsa 1922-1945 című hosszabb lélegzetű tanulmányát és Margittai Gábor: Trianoni Menyecske című cikkgyűjteményének vonatkozó részeit elolvasni. Magyarország nyugati része ugyanis nagyon sok tekintetben fejlettebb volt, mint Kelet-Ausztria, aztán jött a nem is olyan kellemes osztrák uralom. Utána pedig a kommunizmus véglegesen(?) is megtette hatását.
A '70-es években születtek a tesóim - Nagy Imre újratemetésén már kint voltak -, és a szüleim is 40 körül voltak, amikor én születtem, úgyhogy a kortársaim történelme nálam sok esetben még politika.:)

Miért ne kapnának magyarok bizalmi munkát? Határontúli részeken a többség alapvetően békében együtt akar élni az államnemzettel.

Kristl 2012.08.18. 21:49:01

@Mj:
Nyitra és Pozsony kimaradt belőle tudtommal, ezért nem volt éppen "tökéletes.."

yamakawa 2012.08.19. 01:19:59

Ez az egész vita csak elméleti jellegű, gyerekes álmodozásra való. Semmilyen reálpolitikai lehetőséget nem látok a közeli jövőben. Mert vagy a másik országgal megegyezünk, mert Neki és érdeke valamiért, hogy átadjon területeket, vagy ismét megjelenik Európában egy olyan hatalmi tényező, ami felvetheti ezt a kérdést. De ezt mindenki látja, hogy ilyen egyhamar nem lesz. Másrészt ha Magyarországon megerősödik egy olyan esztelen politikai irányzat amelyik területi kiigazítást a zászlajára tűz, ezzel csak a szomszéd országok hasonlóan agyatlan nacionalista erőinek adnak remek lehetőséget, hogy fokozott félelmet keltsenek a Magyarsággal szemben. Az a politika, hogy mindenkinek könnyen megadjuk állampolgárságot, az szülőföldről való elköltözést is sietetheti. De ezt majd meglátjuk.

laci0011 2012.08.19. 01:57:31

@Dr. Furia: Ritka alacsony szinten társalkodol,nagy sikerek várnak rád,ezzel a szinttel.Amiket jelzőként osztogatsz másra,jobb ha magadra veszed és még volna pár ötletem...

Szúrófény 2012.08.19. 07:53:53

@Mj: A románoknak Erdélyre való jogát már a háború előtt elismerte Németország; az önálló Csehszlovákiát már 1916-ban elfogadta Németország. 301. Fejtő F.: " Az USA bízott valamelyest abban, hogy elszakíthatja Ausztriát Németországtól, ha biztosítják, hogy e válás estén érdekeit tiszteletben fogják tartani. Válasz: szó sem lehet arról, hogy az Osztrák-Magyar- Monarchiát elválasszák szövetségesétől! Viszontválasz: az USA háborús céljai között említést tett" az elnyomott kisebbségi népek felszabadításáról" Ebből csak a hülye nem értette meg, ki­mondatott a Monarchia halálos ítélete!

sithól 2012.08.19. 08:12:12

Az a baj, hogy ha egy picit is élelmesebb nemzet volna a magyar, akkor már rég rájött volna, hogy ami nem megy erővel, azt ésszel kell csinálni.

Lássuk be, hogy a mai Európában vajmi kevés esélye van annak, hogy bármilyen határrevíziót végrehajtsunk. Az, hogy autonómiát csikarjunk ki egy olyan nemzetből, aki a magyarságot tekinti az országa egyik fő problémájának,az gyakorlatilag lehetetlen. A jelenlegi politikai elitünkkel (értsd az összes párt a magyar parlamentben) meg talán még szánalmat is kelt bennem a gondolat.

Van egy eszköz, ami viszont a magyar ember kezében lehetne, ha egy picit rátermettebb volna, és minimálisan is közelítene ahhoz a szabadságharcoshoz, amit Orbán olyan naivan vizionál. Ez pedig a gazdasági pozícióink erősítése a határon túli magyar lakta területeken. Ha miénk a piac, akkor miénk a befolyás. Ezzel én sem valamiféle leplezett határrevíziót próbálok elérni (távol álljon tőlem), de talán így jobban érvényesíteni tudnák az ottani magyarok az érdekeiket. A legjobb példa erre Kína és az USA (mármint az befolyásszerzésre).

De hát erre még várnunk kell sajnos, mert most a nép Matelcsi ámokfutását nézi tátott szájjal és éljenzi... A másik fele meg izzadó tenyérrel szurkol a jobbiknak...

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.19. 11:44:08

@Kristl:

Valóban, de keleten is kimaradt pár nyelvi sziget, viszont összességében kb. 67 ezer magyar maradt odaát, ami azért nem olyan sok. (Majd ha otthon leszek, megnézem a falamon lévő 1942-es Kogutowicz-féle Magyarország térképemen.) Így a visszacsatolt területen összesen majdnem 85% volt magyar, ráadásul ez még messze békeidőben történt, tehát elvileg lett volna rá esély, hogy megtarthatjuk. Már csak az volt a probléma, hogy a britek és franciák szándékos távolmaradásával ez a döntés is ugyanúgy hozzákapcsolódott Hitler és Mussolini nevéhez, mint a többi revíziós eredmény, így egy sikeres kiugrás esetén is kétséges lett volna a sorsa. (A német szövetség alól viszont gyakorlatilag nem vonhattuk ki volna magunkat, mivel a szlovák bábállamot és az 1944. augusztus 23-ig szövetséges Romániát ráuszíthatták volna a magyar területekre.)

@yamakawa:

"Mert vagy a másik országgal megegyezünk, mert Neki és érdeke valamiért, hogy átadjon területeket, vagy ismét megjelenik Európában egy olyan hatalmi tényező, ami felvetheti ezt a kérdést. De ezt mindenki látja, hogy ilyen egyhamar nem lesz."

Alapvetően én is úgy látom, hogy jelenleg nem áll a realitás talaján az, aki határkiigazítás-szintű közeli magyar sikerekben gondolkodik. (A területi autonómiára is kevés jelenleg az esély, de világos célként lehet érte harcolni.) Viszont azt se felejtsük el, hogy 1913-ban senki se gondolta volna, hogy mi lesz 1920-ban, illetve 1980-ban sem lehetett megjósolni, hogy mi lesz 1989-ben. Én egyedül Ukrajna szétesését látom esélyesnek, amiből a kárpátaljai magyarság is profitálhat, a ruszinokkal együtt.

"ezzel csak a szomszéd országok hasonlóan agyatlan nacionalista erőinek adnak remek lehetőséget, hogy fokozott félelmet keltsenek a Magyarsággal szemben."

Ezt a hivatkozást nagy általánosságban sokan használják eszközül arra, hogy ne tegyenek semmit a kinti magyarságért. Ellenben a szlovák, ukrán, román, szerb nacionalistákat tökéletesen nem érdekli, hogy itthon mi van - maximum ürügyek szintjén -, ők folyamatosan a magyarok ellenében működnek. Abban viszont egyetértek, hogy a határok módosítására irányuló programmal azokat a mérsékeltebb szomszédokat is viszonttámadásra sarkalljuk, akik egyébként nem feltétlenül konfliktuskeresők. Igazából nagyon nehéz a helyes utat megtalálni úgy, hogy következetesen képviseljük a kintiek érdekeit - mert ha mi nem, ki igen? -, mert folyamatos defenzívában vagyunk, az idő a szomszédoknak dolgozik, ugyanakkor a kinti magyarság jó része is összezár, ha jogfosztás éri, és még sorolhatnám azokat a tényezőket, amelyek egyik vagy másik oldal malmára hajtják a vizet.

"Az a politika, hogy mindenkinek könnyen megadjuk állampolgárságot, az szülőföldről való elköltözést is sietetheti."

Már így is határontúliakból pótlódott a népességfogyás majdnem fele, és így előbb-utóbb tényleg értelme lesz Trianonnak. Ugyanakkor a határontúliak egyáltalán nem felejtették el 2004. december 5-ét, így az állampolgárság megszerzésének megkönnyítése számukra olyan értékű gesztus, amit szavakban nem is tudnak igazán kifejezni, és amiért rettentő hálásak. Közöttük pedig rengeteg az olyan, aki ezt a gesztust értékeli, és esze ágában sincs elhagyni a szűkebb szülőföldjét. (A románok is megadták a moldovai románoknak egyébként.)

@Szúrófény:

"A románoknak Erdélyre való jogát már a háború előtt elismerte Németország; az önálló Csehszlovákiát már 1916-ban elfogadta Németország."

Ez tényszerűen nem igaz, maguk a csehek 1918 elejéig vitatkoztak azon, hogy tulajdonképpen mi is lenne nekik jó, Magyarország pedig német egyetértéssel kötött a románokkal különbékét, miután elmentünk egészen Bukarestig, és ott természetesen szó sem volt Erdély átadásáról. Másrészt Németország bármit elfogadhatott, a béketárgyalásokon mindenki magasról tojt rá.

A monarchia halálos ítéletét egyébként az erőegyensúly elve mentén politizáló britek és a revanche-ista, román- és csehbarát franciák is kimondták, önmagában az USA döntése nem is lett volna olyan rossz a számunkra, mert az általuk javasolt határok inkább etnikai, mint gazdasági, infrastrukturális elveken alapultak.

@sithól:

"Az a baj, hogy ha egy picit is élelmesebb nemzet volna a magyar, akkor már rég rájött volna, hogy ami nem megy erővel, azt ésszel kell csinálni."

Ez az, ami megy a románoknak. Mi is vehetnénk földet, építhetnénk templomot, színvonalas óvoda- és iskolahálózatot működtethetnénk, megóvhatnánk identitásőrző műemlékeinket, vállalkozhatnánk. Meg kell nézni például, hogy a semmiből mit ért el eddig Böjte Csaba.

salamander 2012.08.19. 12:03:42

@Zöldövezeti: Nagyon díjazom a kérdést! (Amellett, hogy én is ezt kérdezem) azt tudom mondani, hogy a jogászok többsége olyan helyzetben van, hogy nincs lehetősége ilyesmivel foglalkozni.

Általános példa: képzeletbeli ügyvédi iroda olyan szerződéses viszonyban áll nagyobb cégekkel bankokkal, hogy egy ilyen mozdulatra azok rögtön szerződést bontanának vele.
(10 pontos Kérdés: vajon elvállalják-e egy ilyen kereset összeállítását s az ország jogi képviseletét?) Mellesleg ezért nincs aki tisztességgel ellátná a devizaadósok jogi képviseletét. A kormány meg szintén csak maszatol. Pedig fehéren feketén bebizonyítható, hogy komoly jogsértés történt. (Ahol volt annyi az adósban és pert indított - s volt a környékén jogász is - ott mindenhol nyert az adós!)

Másik példa: a külügy minisztérium és az igazságügy minisztérium esetében a kezdeményezés már csírájában hal el, mert amint tudomást szerez a nemzetközi sajtó idetelepített "demokrácia őrsége" támadásba lendülnek és - ha más nem "megijednek" a befektetők..."

Talán a Jogi Egyetemek még nem fertőzött végzős hallgatóira lehetne támaszkodni.

***

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.19. 15:42:51

@egy hülyemagyar:

"Az igazi és talán kivitelezhető megoldás az lenne ha visszakapnánk a második világháború folyamán visszacsatolt területeket és önkéntes lakósságcserével örökre megoldanánk a kárpátmedencei gyülölködést"

Igen, semmi realitása. A vh alatti revíziós területeken már korántsem ugyanaz az etnikai arány, mint akkor volt. Ráadásul erre gyakorlatilag nincs is valós igény.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.19. 15:49:10

@Mj:

"A budapesti magyar közigazgatás fővárosi csókosokat küldött a visszatért részekre"

Ez teljesen igaz. Saját családi példát tudok erre. Saját - budapesti születésű és lakos - nagyapám pénzügyőr volt akkoriban. 1938-ban lett kiküldve kiküldetésbe az akkor visszaszerzett Dél-Kárpátaljára.

Mondjuk én végülis az I. bécsi döntésnek köszönhetem létezésemet, mert a nagyapám Kárpátalján ismerte meg nagyanyámat. :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.19. 15:51:20

@egy hülyemagyar:

"Vagy vegyük példának Karabahot amit egy folyosó csatol össze Örményországgal."

Nem éppen folyosó. Gyakorlatilag Örményország és az EREDETI Karabah közti teljes terület karabai ellenprzés alatt van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.19. 15:56:32

@'it's cool to know nothing':

Ami a ruténeket illeti, személyesen érintett vagyok. A mai rutének ma már nem magyarpártiak. Miután 1939-ban a magyarok elárulták a ruténeket, ma már inkább szlovákpártiak. S a szovjet időszak alatt a kárpátaljai rutének már egyszerre érzik magukat ukránnak és ruténnek, sőt többen kifejezetten ukrán nacionalisták.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.19. 18:46:47

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Szép.:)

"Nem éppen folyosó. Gyakorlatilag Örményország és az EREDETI Karabah közti teljes terület karabai ellenprzés alatt van."

Van is nekik külön pecsétjük az útlevélbe.:)

"A mai rutének ma már nem magyarpártiak. Miután 1939-ban a magyarok elárulták a ruténeket, ma már inkább szlovákpártiak."

A Királymező környéki németek pedig azt hitték 1939. március 14-ike után, hogy német igazgatás alá fog esni a terület, úgyhogy házilag varrt horogkeresztes zászlókkal várták a birodalmi katonákat.:) Úgyhogy még ők is csalódtak, nem csak Volosinék.

"S a szovjet időszak alatt a kárpátaljai rutének már egyszerre érzik magukat ukránnak és ruténnek, sőt többen kifejezetten ukrán nacionalisták."

Ruszinból könnyen lesz ukrán - nagyon könnyű elmosni a történelmi, nyelvi és néprajzi határokat -, de ukránból valószínűleg sosem lesz ruszin.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.19. 19:10:13

@Mj:

Erről a kérdésről elég sokat tudok, magam is 1/8 rutén vagyok.

Valójában a rutén-ukrán elválasztás alapvetően mesterséges. Eredetileg MINDENKIT ruténnek hívtak, a mai ukránokat is. Aztán Oroszországban lecserélték a "rutén" nevet az "ukrán" névre, viszont ez nem hatott az Oroszországon kívüli területere, jellemzően az OMM területére, így azok nem vették át az "ukrán" nevet.

Szóval a rutén jelentése "nem-oroszországi ukrán" lett. Ezzel együtt az ukrán népen belül vannak természetesen regionális alidentitások. 1945 után a dolgok helyre jöttek, visszaállt a kapcsolat a rutének és az ukránok között. Ma már a rutének 90 %-a ukránnak is tartja magát.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.19. 20:06:57

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Tudom.:)

A ruszinok pont a teljesen különböző történelmi adottságok és földrajzi elzártság miatt váltak többé, mint nyelvjárás, vagy mint (ezen belül is bojkókra, lemkókra, dolisnyákokra és huculokra osztható) külön néprajzi egység. Kicsit olyanok lehetnek az ukránoknak, mint nekünk a csángók.

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 21:21:40

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Tehát ezért vagy te is magyarellenes, mert 1/8-ad részben rutén származású vagy? Az 1/8-ad hogyan befolyásolja valaki identitását? Vagy az 1/2-ed? A gének ilyet tudnak csinálni az emberrel?

Én elfogadom, ha nem tartod magyarnak magad, lehetsz felőlem rutén is, vagy albán, vagy tiroli. Elfogadom, hogy neked mások a céljaid, érdekeid. De ha a magyar nemzet érdekeivel szemben nyilvánulsz meg, akkor már nem semleges vagy a szememben, hanem ellenség. Ha pedig ez odáig fajul, hogy kárt okozol, akkor az a véleményem, hogy szándékos károkozásért büntetni kellene.

A szlovákok aztán olyan jól bántak/bánnak a ruténekkel, hogy mindjárt szlovák pártiak lettek?

(amúgy igen érdekelnének a rutén sérelmek, ha azt objektíven leírná valaki)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.19. 21:33:42

@'it's cool to know nothing':

А magyar nacionalizmust szarnak tartom, s általában minden nacionalizmust.

Nem hiszem, hogy a magyar nemzetnek lennének érdekei, ill. hogy ezek az érdekek maguktól értetődők lennének. Szerintem ezeket az érdekeket mindenki másképp látja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.19. 21:35:18

@'it's cool to know nothing':

Eleve a rutén egy szláv nép, nyilván közelebb állnak hozzájuk a szlovákok.

Mik a magyarok elleni sérelmek? Leginkább az, hogy amikor a történelemben először lehetőség adódott saját rutén államra, ezt a magyarok akadályozták meg.

goldenhorde (törölt) 2012.08.19. 22:20:53

Talán kezdetnek el kellene magyarázni, hogy a trianoni trauma egy legenda, a független magyarország de facto 1526-27-ben megszűnt.
akkor mi is történt 1920-ban? így van, lényegében semmi.

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 22:39:17

@Gondolkodni Próbáló Birca:
Rendben lehet a magyar nacionalizmust így nézni, de akkor legyél kedves így nézni a szlovák, német, amerikai, izraeli, orosz és kínai nacionalizmust is.

Mi a kis nacionalizmusunkkal a fasorban sem vagyunk az említett (és sok más) nép nacionalizmusával szemben.

A magyar nemzet érdekei azok, amelyeket a többség annak tart. Még az emberölésnek sincs abszolút helye az értékrendben. Az inkák tudvalevőleg elfogadták, sőt kívánatosnak tartották az emberölést bizonyos körülmények között, de ma is elfogadott pl. saját életed védelmében. Szóval a társadalom többsége fogja megmondani, hogy mi a nemzet érdeke. A többi meg elfogadja, vagy kirekeszti magát a társadalomból. Ha meg kifejezetten ellene tesz a társadalom által elfogadott jónak és kárt okoz, akkor büntetni kell ugyanúgy, mint az emberölést.

A jászoknak sem lett saját államuk. Mégsem háborognak. Ők is a magyar nemzet részének tekintik magukat.

A pánszlávizmusról meg már leírtam, hogy hülyeség: egy lengyel soha nem fog az orosz kebelére borulni és egy szerbnek is lesznek fenntartásai a horvátokkal kapcsolaban még egy darabig. Szóval miért is kellene a ruténeknek a szlovákokat jobban szeretniük? Amit ide írtál az csak egy ócska propaganda.

'it's cool to know nothing' 2012.08.19. 22:41:47

@goldenhorde:

Értem. Lengyelországnak sem kellene léteznie, hiszen megszűnt már egy párszor. A határokon kívül rekedt nemzettársainknak sem kellene gondot okozzon, hogy nem mernek az anyanyelvükön megszólalni. Így gondolod? Ezek valóban történelmi dolgok ugye? Ezek véletlenül sem mai ügyek. Nemde?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 07:41:56

@'it's cool to know nothing':

Elutasítom a nacionalizmust, mint ideológiát, de külünösen a Magyarországon szokásos etnikai alapú nacionalizmust. Ez egy abszurd, elavult, baloldali eszme.

A pánszlávizmus sosem volt egységes, mindig volt egy cseh és egy orosz változata, melyek ritkán értettek egymással egyet.

A rutének ma már ukránok is, így a kérdésnek sok értelme nincs. Mint mondtam, a legtöbb rutén kifejezetten nacionalista, s az oroszellenes ukrán nacionalizmus pártján áll.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 07:43:42

@'it's cool to know nothing':

Az, hogy valami megszűnt csupán egy tény. Nincsenek történelemi jogok. Országa annak van, aki ki tudja magának harcolni.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.21. 19:53:10

@goldenhorde:

Van párhuzam a két évszám között, azonban merőben más: 1526-tól, de még inkább 1541-től a török hódítások színmagyar területeket szakítottak le az országból, amelyeket állandó háborúskodás közepette 1718-ig sikerült visszafoglalni. (A sárvári Nádasdy-kastély mennyezetfreskóin láthatóak is az elszakított részek allegóriái, akárcsak a Horthy-korszak Szabadság terének szobrai esetén.) 1920-ban szintén szakítottak le színmagyar területeket - csak nem háború, hanem béke keretében -, és ezeket részben 1938-tól 1941-ig sikerült visszakapni, -foglalni.
Ezen kívül az ország a teljes függetlenségét formálisan 1687-ben vesztette el, amikor a rendek - hálából Buda visszafoglalásáért és az ország török alóli felszabadításáért - lemondtak szabad királyválasztási jogukról és az ellenállási jogról, amit későbbi jogszabályok rendeztek és árnyaltak, egészen 1867-ig. 1920-ban pedig Magyarország valóban független lett, ezzel a jogilag teljes, ámde területileg és népességileg csonka függetlenséggel azonban rosszabbul járt, mint az OMM időszakában, amikor csak a külügy, a hadügy és az ezekre fordítandó pénzügy kérdésében kellett megegyezni.

@'it's cool to know nothing':

"A jászoknak sem lett saját államuk. Mégsem háborognak. Ők is a magyar nemzet részének tekintik magukat."

Keleten maradt rokonaik pedig Dél-Oszétia népességét alkotják. Egyébként az semmire nem érv, hogy voltak, akiknek nem sikerült államot létrehozni, mert már sokkal korábban asszimilálódtak, semhogy érintette volna őket a polgári nemzettudat. Tudomásul kellene venni, hogy egyik tőlünk elszakadt nemzetiség sem fog automatikusan szeretni minket, hacsak nem kínálunk nekik előnyöket. A történelmi jog hangoztatását ugyanis sajnos a hajunkra kenhetjük, amíg nem tudunk élni vele.

Balt 2012.08.23. 09:40:30

@Mj: Ha már szóba került: a gondolatmenet tükrében kérdem csak érdeklődésből kifolyólag - tudásvágy, nem provokáció :) -, a Dél-Oszétiában élő jászok hogyan viszonyulnak az orosz-grúz konfliktushoz? Valamint a fülembe cseng Iasi (Jászvásárhely?) - ami nyilván nem véletlen név, hanem etimológiailag magyarázható a jászokkal.

(Telefonról írok, így körülményes a neten keresgélni.)

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.23. 11:21:05

@Balt:

A grúzoktól már jó ideje el akarnak szakadni Dél-Oszétia lakosai, hogy csatlakozzanak az orosz birodalomhoz tartozó Észak-Oszétiához - ebben természetesen támogatják őket az oroszok -, ami nem egyszer fegyveres konfliktushoz is vezetett már az oszétok és a grúzok között, legutóbb 2008-ban. Azóta Oroszország el is ismerte Dél-Oszétia függetlenségét.
Jászvásárhely neve nem véletlenül ez, hosszabb ideig voltak ott ugyanis szálláshelyeik, mielőtt a kunokkal együtt beköltöztek hozzánk a 13. század 30-as, 40-es éveiben. (Az sem véletlen, hogy rengeteg román bojárcsalád kun származással büszkélkedhetett.)

Balt 2012.08.23. 11:49:55

@Mj: Ezek szerint az oszétoknak mégiscsak sikerül(het) valamiféle önálló(?) államalakulatot létrehozni, mielőtt beszippantaná a birodalom. Igaz, egyelőre az épp dezintegrálódik. :)

Balt 2012.08.23. 11:55:17

@Mj: Ja, innen nézvést (felületes szemlélőként) a dolog engem inkább a baltiak elszakadására emlékeztetett, ahol a (még elég erős szovjet-orosz kül- és hadügy) az orosz kisebbség védelme ürügyén lépett fel katonai erővel. (Akkor - szerencsére - sikertekenül.) De ezt látom az "ukrán" belviszályban is.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.23. 17:02:13

@Balt:

Ez csak a látszat. Valójában abszolút orosz függésben vannak, aminek azért örülnek, mert így legalább az ősellenség grúzoktól megszabadulhatnak.
Az ukrán belviszály lesz még rosszabb is: szerintem, ahogy korábban írtam is, kb. tíz év, és Ukrajna keleti, oroszok által lakott fele leválik.

2012.08.24. 11:36:02

@Mj: Azt se felejtsük el, hogy Trianonnal csak de jure lett független állam Magyarország.
Fizetni kellett a jóvátételt, és egyéb kötelezettségeket, továbbá az 'entente' azt is megakadályozta, hogy a legitim király elfoglalja a trónt.
Miféle szuverén ország az, amelyik nem dönthet szabadon az államfőjéről?

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.24. 13:05:25

@SontPent:

Azért írtam, hogy jogilag független.:) Bár egyébként ma is rengeteg olyan egyezmény köti meg a kezünket, ami ilyen értelemben csorbítja a szuverenitásunkat a halálbüntetéstől kezdve a prostituáltakig.
IV. Károly egyébként az antant nélkül sem jöhetett volna vissza sikerrel.:(

2012.08.24. 16:11:33

@Mj:
"IV. Károly egyébként az antant nélkül sem jöhetett volna vissza sikerrel."
Már úgy érted, ha nem ellenezte volna az antant, akkor sem jöhetett volna vissza? Mert így van értelme a mondatnak.
Nos, a kontrafaktuális állításokkal a történelem (pláne a magyar történelem) kapcsán óvatosan bánnék. Mindazonáltal a visszatéréssel (visszatérésekkel) kapcsolatban a "hivatalos" verzió az, hogy a Főméltóságú Kormányzó Úr :)) ugyan hajlott arra, hogy (valamikor) átadja Károlynak a hatalmat, de mivel a kisantant már szervezkedett, összevonta a csapatait, stb., ezért az ország biztonsága érdekében döntött úgy, ahogy. A külpolitikai veszélyeket először Károly is belátta, mert 1921 tavaszán szépen el is hagyta az országot. stb.
Szóval ha őszintének tartjuk Horthyt, akkor a legfőbb akadály nemzetközi volt, vagyis külső. Emlékirataiban is ezt írja indoklásént. Valamint azt mondja (persze már a háború után vagyunk, az 50-es években), hogy legszívesen egy Habsburg uralkodót látna a trónon, meg Duna menti népek szövetségét.
Kösz szépen. ;) Eső után köpönyeg.

(Melleslge nagyon jellemző, hogy a Jobbik kussol a kormányzó úr és a Habsburgok kapcsolatáról, - eskütétel stb. - ami legalábbis nem volt egyértelműen ellenséges. Meg aztán ott van "liberálisbérenc" Ottó 2. vh.-ús szerepe is. ;) )

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.24. 20:30:20

@SontPent:

Igen, természetesen úgy értem.
Horthy - aki így is, úgy is esküszegő volt - szerintem csak a kommunikációjában volt ilyen megengedő, amúgy pedig esze ágában sem lett volna visszaadni a hatalmát. (Más kérdés, hogy amikor ő már reálisan nem kerülhetett hatalomra, kit látott volna szívesen Magyarország élén.) Az Emlékiratokat pedig a megcélzott közönségnek szokták írni, így hiába keresünk bennük őszintébb sorokat, mint bármely politikai üzenetben. Persze abban én is egyetértek, hogy a "mi lett volna, ha" típusú eszmefuttatások ingoványos talajra vezethetnek. (Azért néha nem árt számba venni az alternatívákat, mert így az is kiderülhet, hogy léteztek-e egyáltalán reális választási lehetőségek.)

Igen jellemző a nemzeti radikális táborra, hogy egyszerre vagy felváltva éltetik Horthyt és Szálasit, ugyanakkor elvétve fordulnak elő köztük legitimisták. (Én szívesen fogadnám Habsburg Károlyt, Ottó legidősebb fiát, ha arról lenne szó.:))

2012.08.24. 23:32:20

@Mj: Nem tudom, persze sok minden magyarázkodásnak, utólagos mosakodásnak tűnik az Emlékiratokban, de azért (1) mégiscsak forrásértékű (2) én ahhoz tartom magam, hogy amíg nncs rá különösebb ok értelmezzük jóindulatúan a megnyilatkozásokat (lehet, naiv vagyok).

Ami tény, hogy a legitimista "szervezkedőket" két-három hét fogság után elengedték, nem voltak megtorlások. A 43-as tárgyalások a britekkel, USAval (Isztambul) pedig jelentékeny szerepet játszottak voltak a legitimisták is, Horthy tudomásával, jóváhagyásával (no meg Szent Györgyi Albert is ott volt) ;). Persze ettől még igazad lehet, Horthy nem az a fajta volt, aki csak úgy átadja a hatalmat. (Ezt láttuk a német megszállás után is.)
Viszont a Monarchista blogon megjelent ez, nem tudom ennek mennyi történeti alapja van:

regnumportal.hu/node/486

Erről te tudsz valamit?

Amúgy Ottó 2. vh alatt játszott szerepe a mai napig érdekes kérdés, sok mindent nem tudunk, pedig érdekes lenne. Meg annak a szerepe is jelentős volt a Mo kiugrási kísérleteiben, hogy Benesek keményen nyomták az ellenpropagandát nyugaton.

2012.08.24. 23:44:09

kicsit offolok:
Ami a Jobbikot illeti, örülök, hogy megerősíted, amit írtam. Igen, teljes a káosz. Az acélbetéses bakancsban a Parlamentben grasszáló Zagyva Gyula (nonem est omen) ilyet szól: a célja az Apostoli Magyar Királyság visszaállítása. Persze, hogy kivel (és kivel nem) és hogyan képzelik el, arról lehetnek sejtések.
Miközben Gaudi Nagy Tamás a királyság mellett érvelt (talán egyedüliként) az alaptörvény vitában, ez persze derék, de amikor Plagi bácsi lemondott Vona miért mondta azt, hogy a Jobbik szerint közvetlenül választott köztársasági elnök kell?

Meg ugye a Szent Korona Tant is úgy képzelik, hogy közben kirekesztenek minden olyan magyar állampolgárt, akinek a származása nekik nem tetszik, holott Szent Korona tan pont ennek az ellenkezőjéről szól. Ha történelmi alkotmány talaján állunk, akár még a szlovákok, románok is Szent Korona tagjai lehetnek. (godolom ennek ők első körben nem örülnének)
Persze meg a szöveg a szélsőjobbról, hogy magyar krály legyen! Legyen magyar, magyar, magyar, magyar, magyar! Holott már az Árpád-háziak se voltak "fajtiszta magyarok", ha csak az anyai ágat nézzük. stb.

Én mint monarchista személy szerint nem ragaszkodnék mindenáron Habsburgokhoz (egyébként se Károly a "favorit" :), hanem a legidősebb fia, Ottó unokája, Ferdninánd Zvovimir).
Itt vita van, hogy szabad királyválasztás vagy öröklési rend.
A legnagyobb poén persze az lenne, ha az a sci-fi forgatóköny érvényesülne, hogy szabad királyválasztás lenne, és a nemzet megválasztana egy Habsburgot. :))

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.25. 10:51:02

@SontPent:

"Nem tudom, persze sok minden magyarázkodásnak, utólagos mosakodásnak tűnik az Emlékiratokban, de azért (1) mégiscsak forrásértékű (2) én ahhoz tartom magam, hogy amíg nncs rá különösebb ok értelmezzük jóindulatúan a megnyilatkozásokat (lehet, naiv vagyok)."

Forrásértékű, persze, de minden forrást kritikával kell kezelni.:) Van rá különösebb ok: amíg Horthy hatalmát semmi sem csorbíthatta, föl se merült se a '20-as, se a '30-as években, hogy gáláns lovag módjára visszaadja a hatalmát a jogos örökösnek, sőt, István fia kormányzóhelyettesi posztjának létrehozásával dinasztikus célok is lebeghettek a szeme előtt.:) Amikor már baj volt, akkor persze mindjárt bevonta Ottót is, de meggyőződésem szerint azért, hogy az országot nagyobb eséllyel menthessék meg, ami persze tiszta és becsületes cél, de elsősorban nem a hatalom önzetlen átadásáról volt szó.

Habsburg Ottó II. világháborús tevékenységét eddig még nem tanulmányoztam, de valószínűsítem, hogy marginális szerephez juthatott csak. Az írást egyébként elolvastam, és persze boncolgathatunk alternatívákat, hogy mi lett volna velünk, ha a szovjetek nélkül győznek az angolszász erők, csakhogy az a helyzet, hogy fölösleges. Sztálin ugyanis mindent bekebelezett, ahová csak elért a hadserege.
Azért azt, hogy elszúrtuk a kiugrást, nem lehet szimplán a már I. világháború alatt is profi propagandista Benes nyakába varrni.:-/ Főleg, hogy a szlovákok hivatkozhattak az 1944. augusztus 29-ikei besztercebányai felkelésre, mi viszont csak egy bukott Horthyt meg egy Szálasit tudtunk felmutatni.:-/

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2012.08.25. 11:03:38

@SontPent:

Ismerem őket, mint a rossz pénzt.:) A legvadabb balos fasiszta - mert a fasizmus bizony baloldali gyökerű - képzelgések keverednek a nacionalizmus fölötti konzervatív hagyományok közé.
Egyébként a Habsburgok is Árpád leszármazottai, I. Béla Zsófia nevű lánya ugyanis az első Habsburg uralkodó, Rudolf ősanyja volt.:)
Ferdinánd Zvonimir egyelőre még csak egy kissrác, úgyhogy én, amíg életben van, Károlyt, az apját tartom a valódi örökösnek.:) (A briteknél sem Vilmos, hanem Károly herceg az örökös.) Mi, magyarok nem túl gyakran voltunk jók a királyválasztásban, szerintem a Habsburgokon kívül nem is lenne megfelelő személy, aki töretlenül képviselhetné az összes magyart (és a Szent Korona összes tagját).

2012.08.25. 16:50:41

@Mj: "amíg Horthy hatalmát semmi sem csorbíthatta, föl se merült se a '20-as, se a '30-as években, hogy gáláns lovag módjára visszaadja a hatalmát a jogos örökösnek, sőt, István fia kormányzóhelyettesi posztjának létrehozásával dinasztikus célok is lebeghettek a szeme előtt.:)"

Ja, ez tök igaz, de ettől mondjuk még hihetjük őszintének azt hogy a háború után, a Szovjet birodalom bekebelezte egész KK Európát megváltozott a véleménye a Habsburgokról. ;)

Ottóval volt egy beszélgetés, azt mondta nagyon nehéz helyeztük volt Eckhardttal ők voltak ketten kb. nyugaton, úgy kezelték Mo-t mint ellenséges, németbarát országot (ami hát így is volt).
Bár Ottó jó személyes viszonyban volt Roosevelttel, de ahhoz hogy jobb békefeltételeket csikarjunk ki, az kellett volna, hogy Mo a németek ellen fordul, és elismerk mint hadviselő felet, meg Horthynak le kellett volna mondania, emigráns kormány stb. 43 végén ígérgettek Ottónak még független Erdélyt meg egyebeket. Ki tudja persze mennyire őszintén.
A kiugrást Horthy keményen elbénázta, de azzal, hogy a balkáni partszállás terve ugrott 43 ban a teheráni konferencián, gyakorlatilag eldőlt KK Europa sorsa. A szovjet megszállást nem kerülhettük el, de területeket, mint a lengyelek visszakaphattunk volna. Valószínűleg a Partiumot, talán Felvidék egyes részeit, Kárpátaját szinte biztos hogy nem, mert SZU-é lett. ;)

"a szlovákok hivatkozhattak az 1944. augusztus 29-ikei besztercebányai felkelésre, mi viszont csak egy bukott Horthyt meg egy Szálasit tudtunk felmutatni.:-/
"
Hát ja. De azért a lengyel menekültek befogadására hivatkozhattunk volna.

2012.08.25. 17:09:06

@Mj: Szimpatikus az elvhű legitimizmusod, bár én nem vagyok ilyen "keményvonalas". :)
Károly azt hiszem nem tud magyarul, és nem is nagyon ambicionálja a magyar kapcsolatot, nem úgy mint György (aki már okból esik ki).

Felőlem lehet persze Habsburg, bárcsak már ott tartanánk hogy ez legyen a legnagyobb probléma. Nem vagyok elvakult legitimista, az intézményrendszert és a szellemiség fontosabbnak tartom mint a személyi kérdéseket. (Szóval a "na de ki legyen a király" kérdése, amit a republikánusok mindig feltesznek véleményem szerint nem a legfontosabb. Első lépésként a lényeg az alkotmányos folytonosság helyreállítása.)

Nekem kb. az a véleményem, mint a Habsburg szimpátival nemigen vádolható Raffaynak, hogy legkésőbb IV. Károllyal és Ottóval megtörtént a magyarok és a Habsburgok történelmi megbékélése.
(Ha egyáltalán beszélhetünk külön Habsburgokról és magyarokról, hisz mindketten magyarnak tartották magukat.

Lásd: 1.05-től Ottó énekli a magyar Himnuszt.

www.youtube.com/watch?v=uWtrpnMGVCo

A környező népek szempontjából mondjuk érdekes kérdés. A szlovákok, románok szívesen látnának egy Habsburgot?

És hogy visszakanyarodjuk a Trianonhoz, a post témájához.
A Trianon kérdés "rendezése" szerintem csak a királyság helyreállításával együtt lehetséges. Ez nem feltétlenül jelent persze mindent vissza határrevíziót.
Inkább Kossuth Dauna menti népek konföderációjának tervét kellene modernizálni. (bár, ő Habsburgok nélkül akarta ;) ) Nagyon időszerű szerintem.
Az EU úgyis valószínűleg szét fog esni, vagy legalábbis tovább a nő a különbség belső mag és a pefiréfia között. A nyugati országok nem fognak több pénzt adni a csórók felzárkóztatására.
Most is megy az agyalás Mo nyugat vagy kelet felé orientálódjon? Szerintem részben mindkettő, de igazából egyik sem. Meg kell csinálni nekünk magyaroknak a saját uniónkat. A Duna menti uniót. Akár közös pénzzel, stb, persze független államokkal.
Ausztriával, lengyelekkel, szlovákokkal, románokkal, horvátokkal egy gazdasági-politikai középhatalom lehet ez a térség. Csak azok a fránya nemzetiségi kérdések és a történelmi sebek ne lennének....
süti beállítások módosítása