A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Orbán és a román politika - miért is ne?

2012.08.02. 08:22 timargabor

A hajmeresztő tempójú román belpolitikai nyárnak talán az eddigi csúcspontja volt a hétvégi népszavazás: ezen a nép távolmaradásával úgy döntött, nem erősíti meg az államfő leváltását, Basescu maradhat.

Arányszámokban kifejezve nem sokon múlt: a jogosultak kicsit több mint 46%-a ment szavazni, és a résztvevők túlnyomó többsége támogatta az államfő leváltását. Az 50%+1-es érvényességi küszöb miatt viszont a kezdeményezés elbukott, az államelnök leváltása nem sikerült - tegyük hozzá, abszolút számokban a "hibádzó" 4% azért nem kevés.

Még folyt a szavazás, a leváltást kezdeményező Victor Ponta román miniszterelnök már azt nyilatkozta: a Tusnádfürdőn véleményt nyilvánító Orbán Viktor beavatkozott a román belpolitikába, amikor gyakorlatilag azt ajánlotta az erdélyi magyaroknak, hogy maradjanak otthon, ne szavazzanak. A szavazás során a magyarság részvétele valóban kiugróan alacsony volt: a Székelyföldön 15% körül alakult. Ponta érvelése nyilván arra utal, hogy ha a magyar megyék részvételi aránya hasonló lett volna a románokéhoz, talán meg is lehetett volna az érvényesség.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila pedig, számomra nehezen érthető módon, Ponta érveit visszhangozta:

A miniszterelnök kijelentése nem értékelhető másként, mint a román belpolitikába való nyílt beavatkozás. Orbán Viktor nem tűri, hogy bárki beleszóljon politikájába és kritikát mondjon róla, miközben ő gátlástalanul megteszi ennek az ellenkezőjét. Ez az a kettős mérce, ami jellemzi az ő és pártja politikáját. Vizet prédikál és bort iszik. Orbán Viktor súlyos hibát vétett, aminek kárát az erdélyi magyarság látja, a következményeket ők szenvedik el.

Pontát még csak értem, Mesterházyt - és az őt, a múltkor kritizált jobboldalhoz hasonlóan egységben követő baloldali  kommentelőket - már kevésbé, a válasz azonban közös felvetésükre nyilvánvaló. A magyarság kicsit több mint egytizede Romániában él. Ha közjogilag talán nem is, morálisan mégis fontos lehet számukra az anyaország választott vezetőjének a véleménye. A román politikusok is többször nyilvánítottak véleményt egy független, bár kétmillió román nemzetiségű polgárral bíró állam, Moldova ügyeiben. Nem is tartom véletlennek, hogy tudtommal semmilyen hivatalos külügyi lépés nem követte Ponta kiakadását román részről: ők is tudják, hogy ez benne van a pakliban. Kicsit durvábban fogalmazva: akinek odaát nem tetszik, hogy Románia majd' másfél millió polgára magyarként gondolkodik, kezdeményezzen tárgyalásokat a határmódosításról, nem fogunk elugrani előle. Mesterházy utolsó fenti idézett mondatát pedig végképp nem értem: az a veszély, hogy Ponta "leveri a magyarokon" a mostani kiállást, akkor lett volna reális, ha sikeres a népszavazás. Így inkább az történt, hogy megakasztották az ottani "fülkeforradalmat", ami itthon az MSZP-nek nem igazán sikerül.

Azon meg végképp nincs mit csodálkozni, hogy a Ponta-Basescu meccsben az erdélyi magyarság túlnyomó többsége az utóbbi pártján áll. Bár a székely autonómiát mindig következetesen ellenezte (volt, amikor ezt épp Bálványoson közölte Orbánnal), Basescunak a kisebbséghez fűződő viszonya elfogadható volt. Ehhez képest Ponta alatt meg sem melegedett a kormányfői szék, első lépéseinek egyike volt, hogy megakassza a marosvásárhelyi egyetem magyar orvosi karának megalakulását. És hát nemcsak Orbán, de Basescu is távolmaradásra szólította fel híveit. Itt bicsaklik meg Ponta fent említett esetleges gondolatmenete: az erdélyi magyarság nagyon nem reprezentatív mintája a román társadalomnak, és e kérdésben sem az.

Tippem szerint így az eredmény Orbán nélkül is ez lett volna - mindazonáltal nehezen tehette volna meg Tusnádfürdőn a magyar miniszterelnök, hogy kitérjen e kérdés elől. És hát persze elvileg nem kizárt, hogy lehetne olyan román politikus, akire az ottani magyarság jobban hallgat, mint az erdélyi politikájáért ott is egyébként egyre inkább bírált Orbánra, de pillanatnyilag láthatóan nincs ilyen. Ez van, ez Trianon következménye a románok számára, ezzel együtt kell élniük - vagy elfogadottabb politikust kell találniuk.

És nekünk is, kedves Mesterházy Attila.

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

87 komment · 4 trackback

Címkék: mszp népszavazás Orbán Viktor Mesterházy Attila Románia Traian Basescu magyar kisebbség Victor Ponta

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr464691403

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A vak ló bátorsága 2012.08.02. 17:13:31

Debreczeni József az ATV-ben, és – szerintem akaratlanul – bedobta az ötletet: az ellenzéknek meg kellene fontolnia a 2014-es választás bojkottját. Nem hinném, hogy a DK bármilyen vezető testülete ezt már megvitatta volna (mert akkor azt nem Debreczeni...

Trackback: Paranoid téveszméket feltételez Orbánnál az ex-fideszes Fodor Gábor 2012.08.02. 14:31:16

Képzelt ellenségek, rettegő bizalmasok, gátlástalanság, az ellenállás megtorlása – a Fidesz alapítói közül nem Orbán az első, akin az elmebaj jeleit véli felfedezni a környezete. Fodor Gábor kijelentéseire azért érdemes odafigyelni, mert a Fidesz...

Trackback: Besokallt az MSZP fővárosi elnöke a kamu nagykoalíciózás miatt 2012.08.02. 14:24:40

Azt kéri a nyilatkozatát tudatosan félreértő és félremagyarázó blogíróktól, hogy ne dőljenek be a címszerkesztő újságírók trükközésének és saját rövid távú politikai érdekeik helyett inkább az ország jövőjére gondoljanak. Igen, szándékosan fogalmaztam ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.02. 10:45:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2012.08.02. 10:19:56

Szerintem jó ez a megközelítés.
Talán azzal egészíteném ki - példákat nem sorolva -, hogy Mesterházynak következetesebbnek kell lennie:
1. Nem kell mindenre lőni, ami éppen "mozog" és
2. nem kell együttműködéseket (igen, többes szám!) kezdeményezni azzal akit le akar verni, mert mindkettő hamis.
Nem tudom észrevenni, hogy ez az ember meggyőző lenne, pedig a szándék megvan.
Ilyen viszonyokra Szanyi alkalmasabb lett volna, pedig Őt nem is kedvelem, de ez a realitás.

Kandeláber 2012.08.02. 11:05:22

Pontának már jó két hete Kovács Laci bácsi is elvtársi segítséget nyújtott Kálmán Olga műsorában.
Egyébként az RMDSZ honlapján olvasható az Orbán-barátsággal nem vádolható Kelemen Hunor nyilatkozata, mely szerint csaknem 700.000 szavazat hiányzott az igenekhez, ezt pedig az erdélyi magyarok akkor sem szállíthatták volna, ha valamennyi jogosult elmegy szavazni.
A részvétel tudtommal nem volt kötelező.
Legközelebb Ponta terelje karhatalmi segítséggel urnához az embereket, és csak "igen" legyen a lapon, akkor biztos a győzelem.

nookedli 2012.08.02. 14:00:09

Valakit érdekel még a Mester(kélt)(sz.r)házy és a balliberek véleménye? :)

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.08.02. 14:03:11

@nookedli: Az ország jövőjét tekintve igen fontos, meghatározó személy! :D Ki "moonlwalkerezi" az országot a csávából!

babakék 2012.08.02. 14:04:13

Azért abban az érvben van valami, hogy az erdélyi magyarságon verheti le Ponta az orbáni beavatkozást. Ha Orbán mondjuk Erdélyben nyaraló pék lenne, akkor nyugodtan véleményezhetne ezt-azt, de nem az - mondjuk sajnos -, sajnos Szlovákiában is történt már ehhez hasonló.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.02. 14:27:31

"mindazonáltal nehezen tehette volna meg Tusnádfürdőn a magyar miniszterelnök, hogy kitérjen e kérdés elől"

*

Mit keres ott, és főként miért nyilatkozik, szónokol és osztja az eszet Magyarország miniszterelnökének a minőségében minden egyes romániai választás és népszavazás előtt Romániában ez az agyatlan barom?

Kutchek (törölt) 2012.08.02. 14:28:19

Nem értem Mesterházyt.
Ha Pontának sikerül a népszavazás, akkor valóban ő Orbán legjobb tanítványa.
Egy olyan demokrata mint Mesterházy, hogyan támogathat egy olyan "zsarnokot" mint Ponta.
Miért lett volna jó az mszp-nek, ha beigazolódik az orbáni út járhatósága.

kanálwarrior 2012.08.02. 14:30:18

Abban azért van valami hogy amikor Orbán külföldön haknizik akkor tulajdonképpen az ottani magyarok faszával veri a csalánt. Én valahogy meg tudom érteni, hogy pl. az erdélyieknek ez nem tetszik.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.02. 14:34:36

@kanálwarrior: azt én is, az ő kritikájukat el is fogadom, linkeltem is.

Várúr 2012.08.02. 14:38:12

@kanálwarrior:
"Meg tudod érteni", mégse megy... Nemrég jártam a Székelyföldön. 2.000 km-t autóztam. Mesterházy oda a lábát be nem tehetné - nem is teszi - míg Orbánnak óriási tábora van. Tusványosra 50.000-ren mentek el a kedvéért. Mesterházy örül, ha itt Bpesten, ahová utazni se kell, 5.000 embert összeránt. További jó fanyalgást/hazudozást kanálharcos.

kanálwarrior 2012.08.02. 14:38:13

@timargabor: Jó, nem is kritikának írtam, csak a székelyekkel való egyetértésemet akartam kifejezni.

kanálwarrior 2012.08.02. 14:39:53

@Várúr: Erre most statisztikát nem tudok mutatni, de én úgy tudom, arrafelé a jobbik támogatottsága magasabb mint a fideszé, főleg a fiatalok körében.

calciomax 2012.08.02. 14:42:08

Ponta nyíltan magyarellenes ezt tudják-tudták az erdélyi magyarok eddig is. Különben is ki ez a Ponta?

Le_Penseur 2012.08.02. 14:42:37

"Tippem szerint így az eredmény Orbán nélkül is ez lett volna - mindazonáltal nehezen tehette volna meg Tusnádfürdőn a magyar miniszterelnök, hogy kitérjen e kérdés elől."

Biztos, hogy OV nélkül is ilyen eredmény született volna!
Orbánnak kínosan ügyelnie kellett volna arra, hogy egyáltalán ne említse Tusnádfürdőn a népszavazást! Ne nézzük már tudatlan gyereknek az ottani magyarokat! OV útmutatása nélkül nem tudnák eldönteni, hogy elmennek-e és ha elmennek akkor mire szavaznak?

OV kijelentésével teljesen feleslegesen keltett hisztériát és adott támadási felületet, miközben egy szemernyit sem javított a romániai magyarság helyzetén!

"Maroknyi székely porlik, mint a szikla"

Shmoo 2012.08.02. 14:45:08

@Várúr: Ez olyan "50.000", mint a Kossuth téren a 2.000.000?

madarasi.abel 2012.08.02. 14:45:21

Csak a rend kedvéért: Viktor nem miniszterelnökként haknizik Tusványoson, hanem főszervezőként: az egész tábort a Fidesz rendezte már akkor is, amikor azt még Bálványoson tartották, a Fidesz pedig fiatal liberálisok gyülekezete volt.

Uva 2012.08.02. 14:48:12

megmondom a tutit.
nem kéne a magyar miniszterelnök romániában észt osszon, dolog megoldva.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.02. 14:51:24

@madarasi.abel: olyan nincs. Ha ő a miniszterelnök, akkor ő az, függetlenül attól, hogy mióta szervezi a fidesz a bálványosi szabadegyetemet.

Le_Penseur 2012.08.02. 14:51:58

@Várúr:
"Meg tudod érteni", mégse megy... Nemrég jártam a Székelyföldön. 2.000 km-t autóztam. Mesterházy oda a lábát be nem tehetné - nem is teszi - míg Orbánnak óriási tábora van."

Most jöttem haza, jószerivel csak olyanokkal találkoztam, akik legszívesebben kötélen látnák az összes magyar politikust! Különösen azokat akik önös belpolitikai céljaik miatt csak rontanak a helyzetükön...
Azokat különösen kedvelik, akik kimennek, megígérik, hogy támogatják a templom felújítást, iskola felújítást stb, aztán persze semmi sem lesz az ígéretekből!

Kutchek (törölt) 2012.08.02. 15:01:59

@Várúr: "Orbánnak óriási tábora van. Tusványosra 50.000-ren mentek el a kedvéért. Mesterházy örül, ha itt Bpesten, ahová utazni se kell, 5.000 embert összeránt."

50.000? Miatta? :)))

tusvanyos.ro/?o=313
"A 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban több mint 40 ezren fordultak meg az elmúlt hét folyamán. A legtöbben az Omega koncertre voltak kíváncsiak, július 27-én 11 ezer fölött volt a látogatók száma, ami egyben azt is jelentette, hogy több érdeklődő befogadására már nem volt képes a tábor."

Legalább néz utána ha hazudsz!

Amúgy amikor Orbán legutóbb Hódmezővásárhelyre ment "kikérni az arát" /tényleg töke vót a mennyaszonynak/, nem volt 2 tucat fanatikus, aki miatta ment volna. Pedig le is foglalták a teret a szimpátiatüntetők részére!

blah 2012.08.02. 15:02:49

@nookedli: te figyelj már te kretén, ha abból indulunk ki amit ma a jobboldal csinál akkor az összes jobboldali konzervdoboz is elmehet a picsába.

oh no 2012.08.02. 15:06:44

Boleslaw Prus A fáraó című regényében szédítik az egyiptomi papok a népet azzal, hogy elsőtétítik az eget, miközben "egyszerűen" napfogyatkozás van.
Orbán is eljátszhatta a napfogyatkozást, azaz úgy tett, mintha tényező volna, na tessék, ha én nem szólok, akkor a sok magyar tévedésből elment volna népszavazni.
Szóval úgy tűnik, Orbán a farok, aki csóválja a kutyát.
Ebből csak az igaz, hogy orbán egy farok.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.08.02. 15:17:06

Mesterházy és az MSZP Ponta diktatórikus alkotmányellenes lépéseihez segédkezet nyújt az EP-ben, miközben a magyar kormányt szapulja minden fórumon.
Ennyit tud meg a nevét.

ezanicknevem 2012.08.02. 15:17:30

@Uva: "nem kéne a magyar miniszterelnök romániában észt osszon, dolog megoldva."

Te és a hozzád hasonlóan gondolkodók rosszul közelítik meg a kérdést. Nem abból fakad a gond, hogy a magyar miniszterelnök "Romániában" észt oszt. Hanem abból, hogy Székelyföldön jelenleg román zászló van felhúzva és román katonaság állomásozik. Székelyföld nem Románia, csak a román állam által megszállt terület, melyet a nemzetközi közjog - egyelőre - Románia részének tekint. De ahogyan ez száz éve még nem így volt, nem törvényszerű, hogy örökké így legyen.

Bármelyik kárpát-medencei ember, aki ismeri a történelmet és a helyi viszonyokat, beláthatja, hogy Romániának semmi, de semmi keresnivalója Székelyföldön. A románoknak semmi közük ahhoz a földhöz. Volt két háború, mely őket oda juttatta, de azért némi józan belátással könnyű felismerni, hogy nem oda valók. Ezért ezt az áldatlan politikai helyzetet nem szabad elfogadni, és törekedni kell az orvoslására.

(Az más kérdés, hogy Orbánnak sincs semmi keresnivalója a magyar miniszterelnöki pozícióban. Volt egy demokratikus választás, mely őt oda juttatta, de azért némi józan belátással könnyű felismerni, hogy nem oda való. Ezért ezt az áldatlan politikai helyzetet szintén nem szabad elfogadni, és törekedni kell az orvoslására.)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.08.02. 15:20:21

@Kutchek:
Nem egészen értelek.
Azt kritizálta éppen Ponta és az MSZP is, hogy Orbán beleszólt románia belügyeibe.
Ponta kiváltképp azt, hogy miatta nem mentek el a magyarok szavazni.

Szóval Ponta szerint Orbánnak számít a szava az erdélyi magyarok körében.

Mesterházy meg az MSZP nyílván le van szarva részükről, hisz a KÁP idején 23 millió románozták őket, akik majd idejönnek TB-t és nyugdíjat lopni.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.08.02. 15:24:00

@blah:

A jobboldali szavazók jelentős része szerint aktív politikai kapcsolatot kell tartani elszakított nemzetrészeinkkel.

A baloldali szavazók és Mesterházy 23 millió románozza őket.

Én nem látok kompromisszumra avagy álláspontok közeledésére lehetőséget.
te igen ?

Melchi Zadok 2012.08.02. 15:26:55

ilyen esetekben, mielőtt az önérzet és a sértettség szokás szerint túláradna a magát totális tévedésből jobboldalinak hallucináló félzsiai bolsevik tömegből, szóval tessék egy kicsit elképzelni:
milyen lett volna, ha mondjuk victor ponta magyarországon, magyar belpolitikai kérdésekben szólítana fel magyar állampolgárokat?
bayer zsóti egy hétig levegőt se tudna venni.

mesterhézyt meg rendesen le kell szarni... még annyit se ér, hogy foglalkozzon vele az ember.

belekotty 2012.08.02. 15:27:09

@Várúr: "Nemrég jártam a Székelyföldön. 2.000 km-t autóztam. Mesterházy oda a lábát be nem tehetné - nem is teszi - míg Orbánnak óriási tábora van."
- Tényleg? Akkor miért nem az Orbán által támogatott magyar párt nyert?

blah 2012.08.02. 15:28:12

@Trompf: ez egy nagy faszság amit leírtál.

Netuddki. 2012.08.02. 15:31:33

@ezanicknevem: Akkor B+, ha te lennél a miniszterelnök hadat üzennél Romániának?
Szerencsére nem te vagy, és remélem nem is leszel, de azért érdekelne...

Kutchek (törölt) 2012.08.02. 15:32:52

@Trompf: Pontának pont jól jött Orbán "tanácsadása". Az erdélyi magyarok valszeg így sem, úgy sem mentek volna el szavazni. De most legalább van bűnbak bőven, hogy miért is volt érvénytelen a népszavazás. Egyrészt ez a "megátalkodott" magyar kisebbség, meg egy szomszéd állam 2/3-os miniszterelnöke is "összeseküdött" a román nép leghőbb vágya ellen.

Olyan ez, mint az "ülünk az asztalnál, de mégsem jönnek tárgyalni", meg az egész EU és IMF gyarmatosítani akar minket.
Nem így van, de olcsó könnyen eladható propagandát kiválóan lehet rá építeni.
Ponta Orbánt másolja még ebben is.

Uva 2012.08.02. 15:35:38

@ezanicknevem:
amiket leírsz, az én értelmezési tartományomon kívül van, így nagyon nem lenne értelme vitába szállni sem.
sajnos vagy nem, majdnem 100 éve románia fennhatósága alá tartozik az a terület, így bárki bármit is szeretne vagy nem szeretne székelyfölddel kapcsolatban, az attól még románia.

Netuddki. 2012.08.02. 15:36:46

@Kutchek: Ja. Ezt a Pontát és az orbánt össze kéne ereszteni egy ketrecben. Meccseljék le egymás között ne az állampolgáraik faszával verjék a csalánt...

Stefánia kisasszony (✝ Joachim Peiper 1915-1976 ✝) 2012.08.02. 15:38:53

Romániában mindenki nacionalista, ami ott sajnálatos módon egyet jelent a zsigeri magyargyűlölettel. Sőt, talán nem túlzás azt állítani, hogy a román balliberális pártok a legnacionalistábbak. Európában egyedülálló jelenség, magyar sajátosság, hogy a hazai balliberális oldal teljesen nemzetidegen.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.02. 15:41:30

@melchi zadok: amíg Orbán nem hívja, nem fog idejönni. De hogy a kérdésedre is válaszoljak (még ha a jelzőidet nem is veszem magamra): magasról tennénk rá, hogy mit mond. Talán a húszezer magyarországi román nem, de ebben sem vagyok biztos.

Ezt magyarázom: a kisebbségek drasztikusan aszimmetrikus eloszlása (más szavakkal: történelmi okokból rossz helyre húzott határ) miatt nem kezelhetők ezek a helyzetek szimmetrikusan, nem állíthatók ilyen hasonlatok.

Persze ettől Bayer még valószínűleg tényleg magához kapna - de arra is magasról teszek :-)

szürkegém 2012.08.02. 15:42:15

Az erdélyi magyarság jól döntött, hogy Orbánra hallgatott. Nem volt jobb akire hallgathatott volna. Ez magyar ügy. Mesterházy meg csak azért mert ellent kell mondani Orbánnak, ne dumáljon. Ő mit tanácsolt volna?
Itt látszik a hibás politika az Mszp-nél.
Nem tud felülemelkedni a megosztottságon (persze Orbán sem). 1000 éves átok ez. 2014-ben azé a hatalom, aki legalább megkísérli ezt. Közel az idő, hogy új párt jelenjen meg.Hajrá konzervatív liberálisok!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.08.02. 15:42:41

@Kutchek:

Pár dologban valóban másolja. Pl ugyanúgy alkotmányt módosít, centralizált rendszert épít Ponta mint Orbán.

Van azonban két alapvető különbség.
Az egyik, hogy Orbán alkotmányozó többséggel teszi ezt, Ponta pedig nem.
A másik, hogy Orbán ellen saját hazájuk büntetéséért könyörögnek térden állva az EU-ban az MSZP-sek, míg Pontát szavataikkal rendre felmentik, mivel egy frakcióban vannak.

A propagandában is van különbség.
Óriási különbség, hogy honfitársaid mellett állsz-e ki, mint Orbán, akiket a sors máshová sodort, avagy veled együtt élő kisebbség ellen kampányolsz demagógan gyűlölettel telve, mint Ponta.

Szúrófény 2012.08.02. 15:42:51

@kanálwarrior: Az erdélyi ember naívabb becsületesebb, könnyebben átverhető! Annál nagyobb gazemberség a jobbik hazafias szólamokkal való vissza élése! Lásd Szegedi/Ambrus leleplező vitáját, kik is ők!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.02. 15:46:14

@Stefánia kisasszony (✝ Joachim Peiper 1915-1976 ✝): az messze nem igaz, hogy minden román magyargyűlölő. Persze, olyant nem fogsz találni, aki magától revideálná Trianont, de ez nem ugyanaz.

Spiro 2012.08.02. 15:53:03

Addig nagyfaszoskodunk, amíg a Szlovákiai példára Románia is bevezeti, hogy csak 1 állampolgársága lehet minden ott élőnek, akik meg magyarok akarnak lenni azoknak fel is út, le is út.

Oszt szegény erdélyi magyarok nézhetnek, hogy milyen jól elintéztük ezt nekik. Majd Ádert sem engedik be a határon, ahogy Sólyom Lászlót sem Szlovákiába.

Kedves posztoló, ha a románoknak az ott elő magyarok nem tetszenek, attól még az a terület tetszhet ahol ezek élnek. Így őket az sem zavarja, ha hirtelen 1,8 M-val kevesebben lesznek.

Másrészről kibicnek semmi sem drága, amire ha tetszik ha nem fel kell hívni a figyelmet, ha már ez magától nem jut eszébe valakinek
(az erdélyiek hozzáállása valószínűleg amúgy is ez volt, így Orbán a borítékolható kimenethez csapódott - pont úgy mint amikor valaki szellent és a társaság bohóca felüvölt, hogy ne fingjatok már)

v. jókormányzósember 2012.08.02. 15:55:58

Draga C.o.r.d!

(Hínnye, va' ezeket nem is így híjják? Co-nservative r-eformanti d-ogma? Nnna- mer' eddig reforme- nem naon vót, gyerökik! Ottan van a (maghiaros) sör (alátét) adó! Aszt akkora adó van mán, hogy attú kódultok!

gabore! (Nékem mán tamás gabore- a limboo királ es naon teccik - csvédorcágból limbózza el a "likkeolom a hargittát" c. szongját...

Hát- akkor - nízzük- busiscu elnök- naon jó embör!

Ectet onnan lehet tunni, hogy amikor közlekedécsi minicter vót- hát annyi jót tett a magyar megyékkel- Hargita, Kovászna, és Maros (fele)-amennyi csak a
- fijjú lónak van! Hehej! Hát- eza zembör megírdemli ám az altecsti cépcségápolácst!

Különössen, amikor aszongya valaki (echte victoriánussan)- hogy "Magyarok- válasszátok meg a magyar pártot!" (Ja- nem- busiscu elnököt! Hihíj! Érted? A' mán bizonyított! Cít ba...

balettozta az erdélyi megyéket- de utat nem javított, stb. (na, hát Magyarorcágon es sokan vannak, akik nem tudnak magukkal mit kezdeni- pölö a "naaagy autópálya építűk"- 7(!) hít(!) kilaméter autópályát kécítettek el! Hahaaaaahaj!!!!

NNa- actán- gyütt busiscu elnök- aszt kitalálta (figyejjetek)- ho' megint aszt nektek magyarok, ami a fijjúlónak van! (Ugyanis- az erdélyi megyéket úgy szeretné ez a magyarok kedvence szétszabni (hihíj! Ismerős ez valahonnan? Megváltoztatjuk a szavazókörzetet?) NNa- tehát, úgy, hogy még véletlenül se legyen magyar többség egyikben sem! Hihíj!!! Hát, ezír asztán mán megírdemli, hogy a cíp hátsóját jól megnya...

nyargalásszák ajánlgató levílkékkel, cólamokkal!

Aszt- így es lett!

busiscu elnökköt- megént ajánlotta valaki - aszt éfogatták!

Hát- irán(y)- Irán! Aszt magyar (megye) írmagba cse marad ERdélyben! Hahaajjjj!

De maj'- bictos lecc koncerv! Aszt jó koncervativisme!

NNa- aggyon az Isten-

több józanságot!

VJK

UI: Es végül- nna- nézzzük eszt a cíp, maghiaros victort- (jja, da- a ponta-t!) Hát, 2014-ben aszongya: "Magyarok- szavazzatok dottore orbane ellen!" NNa, akkó' mi lesz?

blah 2012.08.02. 15:58:20

Nos a Romániai magyarok tudtommal egy másik országban élnek, ott dolgoznak, azt az országot építik (ahogy a románok is), egy másik társadalomban dolgoznak a saját közösségükért. Ha ezek után még mindig nem világos, hogy miért nem kell beleugatnia egy külsősnek a Romániában élők (ez alatt az egész lakosságot értem) dolgába csak azért mert vannak köztük magyarul beszélők is, akkor nem igazán tudom másképp elmagyarázni, miért faszság amit csinált. Ha valaki meg Viktor/Mesterházy/stb észosztására vágyik az költözzön ide.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.08.02. 16:01:19

@Spiro:
Biztos hallottál róla, hogy a MÁÉRT-et határontúli testvéreinkkel vállvetve 1999-ben Orbánék keltették életre.
Ezen szervezet célja, hogy a magyarok egységes politikai szándékot, akaratot, érdekérvényesítést hozzanak létre határon innen és túl.
Itt fogalmazódott meg az állampolgárság igénye is határontúli testvéreink részéről.
Ezt szarta le nagyívben az MSZP 8 évig, mely idő alatt egyszer se hívta össze az egyeztetést a szervezettel.

Az meg hogy tapsikolsz a honfitársainkat ért retórzióknak, és ennek kapcsán semmittevésre, kívülállásra buzdítassz, az csak téged minősít.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.08.02. 16:08:29

@blah: Bizonyára elkerülte a figyelmed, hogy minden ország Európában kiáll a határaikon túl éló nemzettestvéreik érdekében.
Így a románok is Moldáviában Pontával az élen.

blah 2012.08.02. 16:13:20

@Trompf: te várjál, itt most ez történt?

flippant 2012.08.02. 16:15:29

1. mesterházy hogy a rákban van még szabadlábon? Hol van a fidesz által beígért elszámoltatás?

2. orbán csak akkor szóljon be a bocskoros szőrőstalpú vlachoknak ha magyar. De míg fajtársait segílyezi a lenyúlt manyup pénzekből addig jobban tenné, ha csendben maradna.

3. fidesz = mszp, egyik kutya, másik eb

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.08.02. 16:17:19

@blah: A beszéd jelentős (kb 80-90%) része az összetartozásról szólt.
A beszéd semmilyen kisebbséget avagy többséget nem támadott.
A beszédben volt egy felhívás mely kb arról szólt, hogy ne segíts az alapvetően magyarellenes populista diktatúrát építő Pontának azzal, hogy szavazol, csak sokkal polkorrektebben.

wirth6 2012.08.02. 16:19:58

@melchi zadok: Mármint ha Ponta idejönne Magyarországra, és szólna az itt élő közel nyolcezer románhoz, hogy szerinte mi okos döntés egy belpolitikai ügyben? Biztos nagy horderejű lenne.

VT Man 2012.08.02. 16:21:46

@Kutchek:
Na igen. Az MSZP, amely Schmitt lopott doktoriját -- jogosan -- kritizálta, miért is védi most Pontát, aki szintén lopta a doktoriját?

kvadrillio 2012.08.02. 16:22:29

Orbán... a bán.......addif avatkozik be más országok belügyeibe..., amíg eccercsak KAP EGY SALLERT, AMIBE ÚGY BELESZÉDÜL, HOGY ÉLETFOGYTIG FOROG MAJD A SAJÁT TENGELYE KÖRÜL...:).

blah 2012.08.02. 16:30:02

@Trompf: te figyelj már, ilyet nem lehet csinálni, hogy miniszterelnök vagyok és csak úgy valakiről kijelentem, hogy magyarellenes. Ha olyat csinál/csinálnak ami ténylegesen hátrányosan érinti célzottan a magyarságot akkor annak megvan a maga fóruma. Ha egész Romániát érintő dologban foglal állást egy Románia területén elhangzott beszédben az elég jogos felháborodásra ad okot. Ezt nem igazán tudom már másképp elmagyarázni. Nem kell keverni a szezont a fazonnal. Ezzel az erővel ott ülhetne a román parlamentben azt ugathatna naphosszat... Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy Orbán ne vakeráljon összetartásról meg magyarellenességről amikor pont ő az egyik legmegosztóbb ember a mai magyar társadalomban, ami nem éppen a magyarság érdekeit szolgálja.

cellimega 2012.08.02. 16:35:21

Ha ilyen ütemben folyik a Nyugatra vándorlás Romániából, előbb-utóbb úgy meggyengül az ország, hogy a székelyeknek (már ha ők maradnak) esélyük nyílik saját ország alapítására.
Remélem, még megérem azt a napot; nagyon szurkolok nekik. Sokkal talpraesettebbek, mint a magyarországi magyarok.

dr. jenőke (jenőke) 2012.08.02. 16:41:05

@Trompf:
Honnan veszed, hogy honfitársainkon valamit is meg kellett torolni?
Vagy nem tudod, hogy mit jelent a retorzió?

THaruca 2012.08.02. 16:42:34

@Spiro: Romania nem tudja bevezetni amit Szlovakia, mert ok is rengetek Moldvainak adnak konnyitett roman allampolgarsagot.

THaruca 2012.08.02. 16:44:36

Azt szeretnem hozzatenni a cikkhez, hogy meg nem lehet tudni a szavazas ervenyes volt-e vagy sem. Az Alkotmanybirosagnak kell kihirdetnie, es mivel sok vita van amiatt, hogy az 50%+1-et 10 evvel ezelotti adatok alapjan szamoljak, amik valoszinuleg nem ervenyesek mar (vagyis sokkal kevesebb roman szavazhat), csak szeptember 12.-en fogjak veglegesen megmondani, hogy Basescu marad-e vagy sem.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.02. 16:46:04

Egyetértek. A románbarát hozzászólók pedig kimehetnének magyarként oda pár hónapra. (De nem románkodni).

Az új román kormány elsőként a magyarokat szívatta meg, még jó, hogy nem támogatják.

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.08.02. 17:03:23

@szürkegém: Kik lennének azok a konzervatív liberálisok? Tudnál említeni néhány személyt a mostani képviselőik közül? Abszolút kiváncsiságból kérdezem, mindenféle rossz szándék nélkül. Köszönöm

nordas 2012.08.02. 17:04:10

@blah:
akartam irni, de már szinte mindent leirtal amit szerettem volna. Ja, talán még annyit h én szlovákiából származom és a mérsékelt lapok itt anno jól rávilágitottak a dolgokra: Fico és Orbán bár egy külső szemlélő számára ellenségnek tűnnek, valójában egymást segítik és az akcióikkal mozgósitani tudja az egyik, v a másik a radikális szavazókat.
Ugy látom hasonló helyzet lesz Pontával is, persze ennek a határontuli magyarok isszák meg a levét leginkább...

János legyen fenn a János hegyen 2012.08.02. 17:06:42

Nehezen tudom megérteni Mesterházy Attilát. Egy valamire való politikus -teljesen mindegy, hogy jobb, vagy bal oldali- kötelessége, hogy a határon túl élő magyarok sorsát kövesse, őket minden területen támogassa. Ez minimum követelmény, nem pedig pártállás kérdése. Aki pedig egy kicsit is követi a román belpolitikát, annak tudnia kell, hogy Basescut kell támogatni Pontaval szemben. Mesterházy nem ezt teszi. A baloldal két év alatt nem tudott kijönni a kátyúból és egyenlőre esélye sincs rá. Esélye sincs, mert arctalan, a jelenlegi vezetői nulla karizmával rendelkeznek, ráadásul a még nem aktívan politizáló polgárok jelentős része is érzi, hogy a határon túli politikájuk valamitől nagyon bűzlik.

ppppalika 2012.08.02. 17:07:59

@Le_Penseur:
"Orbánnak kínosan ügyelnie kellett volna arra, hogy egyáltalán ne említse Tusnádfürdőn a népszavazást!"

Pontosan!
Elég lett volna annyit mondania, bízik benne, hogy mérlegelik a lehetőségeket és bölcsen döntenek.

Melchi Zadok 2012.08.02. 17:21:10

@wirth6: igen, pontosan. elég lenne,ha csak azt a 8000-et szólítaná meg, akkora hisztizés menne a szekta prominensei körében, hogy az epehányástól besárgulna a "nemzeti" média...

Rémbódess 2012.08.02. 17:21:34

@flippant: "1. mesterházy hogy a rákban van még szabadlábon? Hol van a fidesz által beígért elszámoltatás?"

Most volt a főpróba Gyurcsánnyal... Ja nem... hogy is volt? Segíts, kérlek!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.02. 17:22:38

@Spiro: "amíg a Szlovákiai példára Románia is bevezeti, hogy csak 1 állampolgársága lehet minden ott élőnek"

Lehet, hogy nem közismert, de tudtommal a kettős állampolgárság magyar szabályozása a román szöveg szinte szó szerinti átvétele, pontosan azért, hogy ilyen probléma ne legyen. Nem is hallottunk a vonatkozó magyar-szlovák vitában "kisantant"-felhangokat Romániából, pedig az ilyen helyzeteket nem szokták kihagyni. Ők legalább ennyire érdekelve vannak Moldovában.

Alf (törölt) 2012.08.02. 17:27:01

jaj, ne. inkább alázkodjunk meg, nehogy baj legyen belőle...

déjá vu39 2012.08.02. 17:28:56

Viktor szereti azt észt osztani a határon túli magyaroknak, oszt csodálkozik ha jönnek a pofonok. Mi a fenének kell ez?

2012.08.02. 17:34:35

Mesterházy egy idióta, ebben a kérdésben inkább Orbán. Akármit pofáznak egyes román politikusok pl ez az új magyaerellenes társaság, szerintem jó és normális dolog, hogy Magyarország saját problémájának tekinti a kinti magyarság problémáit.
Gyakorlati jelentősége nincs, de ne féljünk már annyira a románoktól, hogy még vélményt sem merünk mondani, vagy beszélni ezekről a dolgokról egy ilyesmire hivatott magyar rendezvényen.

hopptarisznya 2012.08.02. 17:40:59

Ezt a szlovákokra és az ukránokra is kéne terjeszteni, és Orbánnak is mondogatni kéne, hogy aki a belpolitikába való belepofázásnak éli meg, az nyugodtan mondjon le a magyar területekről! :-)
Végre egy értelmes poszt az index címlapján!

hopptarisznya 2012.08.02. 17:43:47

@blah: amíg ilyen emberek vannak az országban, mint te, addig az MSZP-nek van kihez szólnia. Hálistennek egyre kevesebben vagytok!

hopptarisznya 2012.08.02. 17:50:14

@babakék: a szlovák példád ott sántít, hogy ők akkor rúgtak a legnagyobbat belénk (nyelvtörvény), amikor az MSZP a seggüket is kinyalta! Szóval le vannak szarva a drága szomszédaink magasról! Legalább a véleményünket hadd hangoztassuk, ha már közben a lábukat belént törlik. És ha majd valóban elege lesz a kinti magyaroknak, akkor tesznek ellene. Példul érdemes megnézni az erdélyi és a szlovák magyarság közti különbséget. Szerencsére a felvidékiek is ébredeznek. Tiszta vicc példul, hogy full magyar városokban (révkomárom, dunaszerdahely) csak most kezdenek el harcolni a magyar helységnévtábláért. Ezek eddig aludtak? A 40 év komcsi agymosás, és a folyamatos rettegés (hogy ne szóljunk mert rosszabb lesz) ezt hozta ki az emberekből. Abba kéne már hagyni! Itt Magyarországon is, mert a folyamatos meghunyászkodás elpofátlanította az ellenséget.

KopaszMercis 2012.08.02. 17:50:25

"morálisan mégis fontos lehet számukra az anyaország választott vezetőjének a véleménye"... Gyurcsany velemenye a kettos allampolgarsagrol miert nem volt nekik fontos?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.02. 17:53:20

@KopaszMercis: fontos volt, de ott nem őket kérdezték. (Elég baj hogy nem, de ez egy másik történet.)

Még jó, hogy FIDESZ! 2012.08.02. 17:54:27

Úgy van Viktorunk! Adj a pofájuknak!!!!

moophlander 2012.08.02. 18:00:44

@blah: "Azt csak mellékesen jegyzem meg, hogy Orbán ne vakeráljon összetartásról meg magyarellenességről amikor pont ő az egyik legmegosztóbb ember a mai magyar társadalomban, ami nem éppen a magyarság érdekeit szolgálja." Én nem vagyok egy orbán fan ....sőt, de aki anno a kettős állampolgárság ellen szavazott, azok jobban tennék, ha kussolnának, mert a világon ilyen aljasságot nem merne elkövetni senki sem! Csak azért lázítottatok ellene, mert féltetek hátha választójogot kapnak! Mivel ti lesz...tátok a kinti magyarokat, tudtátok, hogy ezzel megpecsételődne a sorsotok! A maszop-szadesz bagázs a hatalomért elárulta őket! .... és ezek az emberek még mindig az adófizetők pénzéből vannak fizetve!

yatumux 2012.08.02. 18:17:26

@No_Fidesz_No_Problem: Azért mert romaniaban magyarok is élnek akikkel főleg az eu osszenoves óta több közünk van egymáshoz mint az erdelyi magyaroknak a romanokhoz. Ez ilyen. Mikor megtámadtak a kvázi fegyvertelen, éppen gyenge Magyarországot és megszállták annak egy jókora teruletet akkor arra is kellett volna gondolni hogy ez óhatatlan feszültséget szül. Eszünkbe nem jutna leszállítani Bécset ausztriából azután puffogni hogy miért beszélnek az osztrákok németül, a Kossuth utca helyett miért akarnak Wolfgang Amadeus utcát és miért próbálnak együtt politizálni a graziakkal... Ebben nincs Fidesz vagy MSZP csak magyar.

Tojglitojas 2012.08.02. 18:25:52

Nekem baromira tetszik, amit az erélyiek csinálnak. Következetesen védik a saját érdekeiket. És kurvára leszarják mind a jobb, mind a baloldalt, ha az faszságokat beszél.
Fidesznyikok: mekkorát szart Orbán a Ti fejetekre az erdélyi magyarság? Hány százalékot is kapott Orbán vagy Kövér támogatta párt? Tudták az erdélyiek, hogy azok a pártok Orbán csicskái, nem az erélyiekért cselekszenek, csak vakon végrehajtják, ami Orbán beteg fejében megfogan. Abból meg az elmúlt két évben láttunk szépen eredményeket.
Szóval örömködött is a baloldali sajtó, de mi a fasznak, mert közük semmi nem volt hozzá, csak élvezték Orbán pofára esését.
Most meg savanyodnak a balosok, örül a narancsagyú tábor, lám-lám mégiscsak Ovi a király.
Pedig ezúttal is szartak mindkét oldalra. Nem azért nem mentek el szavazni, mert Orbán azt mondta (lehet sopánkodni, de ez a helyzet), hanem azért mert Ponta egy klasszikus balos frusztrált pöcs (pont mint Fico a tótoknál) és ahol lehet betartott eddig is a magyaroknak, látszik nem csípi túlzottan őket és a magyar kártya a kedvenc játéka, ki is játssza mindenkor, ha időben ki nem verik majd a kezéből.
Van 3 erdélyi kollégám, nem a levegőbe beszélek. 2 év 7-en voltak, de közben egy Németországba ment, három meg vissza Romániába, olyan jól dübörög Matolcsy tündérmeséje.
Mi meg itt "magyarban" :) ájult tisztelettel és drukker mentalistással szopjuk a kedvenc pártunk faszát, nem tud Ovi akkorát hazudni, hogy a barom fideszes, akár egyetlen fél másodpercig elmélázzon rajta, frankó e ez a fazon…
Ha Ovi azt mondja, szarni, ezek szarnak, még gatyát is akkor tolják le, ha Viki megengedi nekik.
A balosokat meg inkább hagyjuk. Mindenki náci meg fasiszta akinek nem egyezik meg hajszálra a véleménye velük.
Szóval nem azt észt osztom, csak kijelentem, amit kb. az ország nagyobb része is mondd, kurvára unom már Mesterházyt meg Orbánt, náluk is jobban a csicska pártjaikat, de akiket kurvára utálok, az a drukker mentalitású szavazótáboruk. Ezek még 50 év múlva is egymást basztatják, miközben itt már kő kövön nem marad és a törmelékkel játszik az a megmaradt 3 millió magyarországi lakos, akiből 2.9 lesz a cigány. :))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.02. 18:30:28

Ki az a mesterházi?

Miért kell egy magyar politikusnak egy másik ország belügyeibe beavatkozni, egy ottani szavazásra kampányolni?

moophlander 2012.08.02. 18:33:02

@Tojglitojas: Szerintem ezzel zárulhat is ez a poszt! :)

nemzetikonyves · http://www.gyepu.hu 2012.08.02. 18:36:27

"A balosokat meg inkább hagyjuk. Mindenki náci meg fasiszta akinek nem egyezik meg hajszálra a véleménye velük."

10 pont!

drsm987654 2012.08.02. 18:36:56

Szerintem mindegy, hogy román vagy magyar akár hottentotta, a baj az ha az elvvel érnek vissza.

Egy szavazás - demokráciában - azért van, hogy eldöntsünk valamit. Az aki arra biztat, hogy ne menjünk el szavazni az azt gondolja, hogy ha arra biztatna, hogy menjünk - alulmaradna a véleménye.

Már a gondolat is ellentmond az elvnek, hiszen a többség véleménye alapján kellene dönteni.
Ez csak ügyeskedés..... az érvénytelenségre játszani.
Minősíti, aki javasolja...ha román, ha magyar, de biztos, hogy nem demokrata, esetleg "politikus"...pfujjjj.

Spiro 2012.08.02. 19:23:38

@THaruca:
Majd beírják a törvénybe, hogy kivéve a Moldávok.

Spiro 2012.08.02. 19:37:24

@Trompf:
Lefordítom neked egy példával, amit írtam, mert vagy nem érted, vagy nem nekem akartál válaszolni:

Attól, hogy kívülről belepofázol egy családi vitába, a gyengébb védelmében (még ha igazad is van), nem biztos hogy jót teszel vele. Te egyszer csak haza mész, ő meg ott marad.

A földön elő emberek génállománya 99,9%-ban azonos, így a nacionalizmus abszolút ostobaság.
Ha elgondolkozol azon, hogy Burgenland miért nem ilyen kardinális kérdés a magyar álampolgárság, akkor valszeg megérted, hogy ez inkább gazdasági kérdés.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.02. 20:20:58

@Spiro: Burgenlandban nem maradt túl sok magyar, szerintem 10 ezer sem. *Azt* a határt sikerült viszonylag precízen belőni, nyelvi szempontból.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.02. 23:01:34

Egy szavazás - demokráciában - azért van, hogy eldöntsünk valamit. Az aki arra biztat, hogy ne menjünk el szavazni az azt gondolja, hogy ha arra biztatna, hogy menjünk - alulmaradna a véleménye.

EMlékeztetnék arra, amikor azt mondta az amerikai nagykövetnek, hogy minél kevesebben mennek el szavazni, neki annál jobb.

antialáthatatlan 2012.08.03. 16:31:01

@timargabor: www.origo.hu/nagyvilag/20120803-megvertek-ket-magyar-fiatalt-nagyvaradon-mert-magyarul-beszeltek.html
Ébredjünk már fel, kedves Gábor!
Mindegy ki van hatalmon a homogén nemzetállam elérése a cél lassan 100 éve...

Melchi Zadok 2012.08.04. 11:04:36

@timargabor: egy francokat... az ottani magyarságnak fontosabb volt a jólét és a diszkét, de minél gyorsabb és hatékonyabb asszimiláció, mint a nemzeti identitásuk.

tanulságos történet.

érdekes megfigyelni ennek kezdő jeleit pl szlovákiában, de lassan már erdélyben is...
süti beállítások módosítása