A KARD a Facebook-on

Látogatók

free counter

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Röghöz kötés mindenáron?

2012.07.05. 13:39 timargabor

Miután az Alkotmánybíróság - bár tartalmi ellenérveket is sorolt, de gyakorlatilag formai okokból - eltörölte az állami finanszírozású hallgatók röghöz kötését kimondó rendeletet, a parlamentben ezúttal törvényben kívánják kimondani: a képzést követő húsz évben legalább a képzési idővel egyenlő periódust kell a végzetteknek hazai munkahelyen dolgoznia.

Ez a bejegyzés most nem arról szól, hogy az első pont, hogy a kétharmadnak igaza van, a második meg az, hogyha mégse akkor lásd az első pontot. Sokkal nagyobb bajt látok abban, hogy lehet-e ebben az ügyben végrehajtható szabályozást alkotni? És persze abban is, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal.

Szóval tegyük fel, hogy a törvény életbe lép, tegyük fel, hogy sem az AB sem az Európai Bíróság nem semmisíti meg (vagy ha mégis, hát kit érdekel). Hogy lehet ezt betartatni? Mi lesz a végrehajtási rendeletben? (Ez utóbbitól most, lovasprogrammal nehezített időkben azt hiszem joggal tartok.)

Lesz minden állami finanszírozott végzősről egy karton, amin vezetik, hogy hol dolgozik? Van-e bejelentett állása? Szülni ment-e? Külföldön van-e? Kötelezik a végzősöket, hogy ezt jelentsék be, mint anno a hadkötelesek a kiegen? Tegyük fel, 5 államilag finanszírozott évet töltött egyetemen, akkor a végzés után 14 évvel kap egy levelet, hogy most már aztán húzzon bele, mert irgumburgum? És ha nem húz bele? Vagy ami a legrosszabb: haza se jön? Akkor mi van? Kell, hogy jogilag is kényszerítsük erre a fiataljainkat?

Mert miért is megy ki? Valószínűleg a legtöbben azért, mert itthon vagy egyáltalán nem kap munkát, vagy ha esetleg mégis, a jövedelem/megélhetési arány drasztikusan jobb. Foglalkozzunk az első esettel: akkor azokat a szakmákat - jogász, közgazdász - miért nem támogatják (más szóval: miért tartják fenn kizárólag a jómódúak gyerekeinek), amellyel el is lehet helyezkedni? OK, azzal magam is egyetértek, hogy évi több ezer jogász nem kellene. De száz, esetleg annyi sem?

Arra a kérdésre, hogy a jogász- és közgazdászképzésre miért nem szabadítottak fel keretet, azt mondta: ezeket a kormány piacképes szakmaként megtérülő területnek látja. Az az alapvető koncepció, hogy a köz javát szolgálókat hozzák helyzetbe állami ösztöndíjakkal - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

(Forrás: atv.hu)


Tehát amivel el lehet helyezkedni, az nem a köz javát szolgálja, amivel meg nem lehet, azoknak a végzőseit meg kössük röghöz, különben elmennek? Jó, tudom, sarkítom a dolgot, és messze nem ennyire fekete-fehér ez, de ez a gondolatmenet sejlik fel a döntések mögött, már ha ezt annak lehet nevezni.

De talán az a legnagyobb baj, hogy egyre többen nem szimplán munkát vagy jobb munkát vállalni mennek ki, hanem mert így nyilvánítanak véleményt a döntéshozatal és érvelés e rendszeréről?

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

214 komment · 3 trackback

Címkék: felsőoktatás röghöz kötés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr174630977

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szellemi röghözkötés 2 2012.07.05. 19:01:15

Azt hittem, az előző poszt lesz a végső, de ma is még a felsőoktatási törvény új tervezetén agyalva rádöbbentem, hogy lehet, hogy mégiscsak jó lesz ez nekünk. Persze nem azért, amiért Hoffmann Róza azt beterjesztette. Vagyis nem azért, mert ezzel majd ...

Trackback: Szellemi röghözkötés 2012.07.05. 19:00:52

Nos, az állam úgy döntött, hogyha a könyörgés nem megy, akkor inkább büntet. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár szerint ugyanis a felsőoktatásban részt vetteknek majd vissza kell fizetniük az állami támogatást akkor, ha a képzés után elhagyják az orsz...

Trackback: A képzési díj visszatérítésének fonákja 2012.07.05. 18:57:22

Az felsőoktatási képzési díj visszatérítése először jó ötletnek tűnt sokak számára. Arról van szó, hogy az egyetemi, főiskolai évek után, ha valaki a tanulmányai után külföldön vállal állást, térítse vissza az oktatásának költségeit. Hiszen, ahogy az o...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Módfelett Kényelmetlen 2012.07.05. 16:44:47

orwell majd megoldja
meg a különvélemény

baliquez 2012.07.05. 17:26:54

"Lesz minden állami finanszírozott végzősről egy karton" azt hiszed még nincs? LOL

spontan · http://erdekessegek.info 2012.07.05. 17:34:52

A valódi megoldás az lenne, hogy jobb körülményeket/fizetést adunk nekik, de amíg semmire sincs pénz, és esély nincs, hogy a sokszoros nyugat-európai fizetésekkel versenyezzünk, addig még ez a kisebbik rossz, hogy aki elmegy több pénzért egyből külföldre, az fizessen. Aki kint a többszörösét keresi, mint itthon, annak a törlesztés sem lehet gond.

2012.07.05. 17:40:29

ki kell menni, állampolgárságot szerezni, és a magyart lemondani
peace out orbán

SvenH. (törölt) 2012.07.05. 17:41:52

most ez tenyleg kerdes hogy hogyan lehet betartatni?

hat aki kipucol annak nem marad itt nyugdijas szuloje akinek a nyugdijara ra lehet rakni az inkasszot?

amugy a poszt tolo tisztaban van azzal, hogy mar nem tolhassa 180 -al az olasz palyan, hogy ugyse talalnak ra? mar van torveny ami az apro piszlicsare 50 EUR -s teteleket is kiszamlazza mas orszag allampolgaranak...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.07.05. 17:46:07

A röghöz kötés önmagában nem lenne gond, de a kivitelezés rossz. Miért kell az egyetem elvégzése után azonnal itt maradnia az ösztöndíjasnak? Miért nem lehetne mondjuk a végzés utáni 30 évet vizsgálni? Tipikusan az egyedülálló fiatalok mennek ki külföldre dolgozni és később visszajönnek, mert kiderül, hogy nem olyan jó a szüleik segítsége nélkül gyereket nevelni...

driopios 2012.07.05. 17:49:23

Mindegy is, mert mire a ma beiskolázottak a diplomáig jutnak addigra kilépünk az EU-ból és újra lezárják a határokat.

magyar ember teli szájjal 2012.07.05. 17:51:27

Tehát a köz javát akkor szolgálja ha olyan pályát választ ahol nem lesz állása? Vagy mivaaaan?

Diocles 2012.07.05. 17:52:24

A leendő törvény öngól, hiszen egy MSZP-LMP kormánykoalíciónak nyilván az első lépése az lesz, hogy eltörlik, nyilván ezzel fognak már kampányolni is.

Hogy aztán ők hogyan fogják itt tartani az orvostanhallgatókat, az egy jó kérdés... , mert az egyébként tényleg kicsit visszás, hogy az állam rájuk költ milliókat, aztán meg sem állnak Németországig.

vukkarak 2012.07.05. 18:01:21

Egy megjegyzés, miért nincs nálunk angol Master képzés?
Ki hol végzi az egyetemet, ott próbál először elhelyezkedni. A brain drain ellen csak normális viszonyokkal (ez ügyben pesszimista vagyok), illetve brain drainnel lehet védekezni. Mi mért nem csináljuk? És ne jöjjön nekem senki azzal, hogy az angolul tanított fizika, kémia master miatt hal ki a magyar nyelv.

piefke 2012.07.05. 18:07:53

@SvenH.:

„hát aki kipucol, annak nem marad itt nyugdíjas szülője akinek a nyugdíjára rá lehet rakni az inkasszót?” - Mindenkit csak a saját maga által elkövetett törvényszegésért érhet joghátrány, tehát a szülők nyugdíjából inkasszózni a vissza nem fizetett képzési költséget nem lehet. Ráadásul: a szülők a nyugdíjukra a saját, korábban fizetett nyugdíjjárulékukkal szereztek jogosultságot. Szóval, értem én, hogy védeni szeretnéd kedvenc (kenyéradó?) Fideszed baromságát jogtalan döntését, de ezt benézted!

„amúgy a poszt toló tisztában van azzal, hogy mar nem tolhassa 180 -al az olasz pályán, hogy úgyse találnak rá? mar van torvény ami az apró piszlicsáré 50 EUR -s tételeket is kiszámlázza más ország állampolgárának...” - A gyorshajtás: szabálysértés. Ellenben, a diploma utáni külföldi munkavégzés NEM AZ, hiszen az EU-n belül szabad a munkaerő áramlása, ezt az egyes tagállamok állampolgáraik részére nem korlátozhatják. (A már lejárt munkaerő-befogadási korlátozások oka/alapja más volt.)

Aztán: miből is fizeti az állam az „ingyenes” képzéseket? Hát csak nem az állampolgárok adójából? Úha! – akkor mégse Orbántól kapják a diákok ajándékba a diplomájukat? Akkor mégiscsak apuci-anyuci fizette meg, csak áttételesen? Akkor Orbán & Co. csak annyit tett, hogy pénzespostás volt az ügyletben?

Ez a törvény annak implicit beismerése Orbánék részéről, hogy:
- képtelennek tartjuk magunkat arra, hogy elindítsunk egy gazdasági növekedéssel, erőforrás-bővüléssel járó folyamatot az országban,
- amit itt művelünk, amiatt a magyar fiatalok egyszerűen nem tartják alternatívának a Magyarországon maradást, éspedig nem is csupán anyagi, hanem szemléleti okok miatt.

Az ilyen inkompetens kormányzásra csak Torgyán doktor egykori szavai illenek: „Monnyon le!”

Muzsikok közt 2012.07.05. 18:11:40

@piefke: Nem tvsértés, nem szabálysértés hanem szerződésszegés aki a hallgatói szerződését nem tartja be, attól az behajtható köztartozás formájában. Ez nem lesz nehéz, mert minden legális jövedelemre seperc alatt rávezetik külföldön is.

Szóval aki illegálba feketén mosogat, max. az tudja megúszni.

Sir Galahad 2012.07.05. 18:15:55

Van egy jelenség, nevezetesen hogy a magyar adófizetők pénzéből az állam kitaníttat fiatalokat, akik aztán kimennek külföldre, ott dolgoznak, jobbára ott telepednek le. Ez a másik államnak, amelyikben dolgozik a fiatal, tiszta haszon, annak az államnak ugyanis úgy lett egy kiművelt szakembere, hogy egy vasat sem kellett rá költenie - a magyar államnak meg kész ráfizetés a fordított helyzet miatt. Ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell, mert a magyar állam nem olyan gazdag, hogy a nyugati országokat ily módon támogassa. Az érintetteknek nyilván nem tetszik a kormány megoldása, mert személy szerint rosszul járnak vele, de más komolyan vehető megoldási javaslattal még nem állt elő senki. Aki most azzal jönne, hogy hopp, hirtelen emeljük nyugati szintre a pályakezdő diplomások fizetését, az legyen szíves tegye hozzá azt is, hogy milyen forrásból, meg azt is, hogy másokét miből, mert ha csak egy szűk réteg kap lehetőséget a jobb életre, abból lázadás lesz.

contractor 2012.07.05. 18:17:26

Aki kimegy az az egyetem után az sürgösen szerezzen egy másik állampolgárságot is, ne csak dolgozzon.

the_line 2012.07.05. 18:18:18

@magyar ember teli szájjal: ja, ez az érvelés vicces. Emellett tegyük hozzá, hogy azt mondják, hogy a közgazdászi meg jogász szakmával hú de faszán el lehet helyezkedni, ezért MÉRNÖKÖKET képezzünk még többet. Nem mintha nem éppen a mérnöki pálya lenne az, amivel kb te válogatsz az állásajánlatok közül, rengeteg a lehgetőség. Ezzel szemben a jogászokat gyakran évekig tényleg éhbérért, minimálbér körül vagy azt kicsit feketén kiegészítve kapnak. És nem is a vidékiek. Állami mérnöki képzésre meg már jóformán 3-as átlag érettségivel be lehet jutni...

piefke 2012.07.05. 18:18:44

@Zuckerbrot:

Erre a - khmm... - "szerződésre" a magyar állam
- erőfölényével és a jogalkotás monopóliumával visszaélve
- az EU-s szabályozás ellenében
kényszeríti rá a diákokat, Így a szerződés érvénytelen, azt egytelen EU-s tagállam bírósága sem fogja érvényesnek tekinteni, különösen nem az Európai Bíróság.

Megj.: a (nemsokára már) "törvény" ellentétes a magyar Alaptörvény betűjével is, ahogy azt az Alkotmánybíróság 3 ponton is megállapította - csupán gyávaságában és szolgalelkűségében, meg "elkötelezettságében" nem merte ezzel indokolni a döntését.

Kow 2012.07.05. 18:19:30

Annyira látom magam előtt, hogy hogy zalik ez döntéshozó körökben.

" - Te Gyrui, ezek a fiatal mitugrászok fogják magukat és kihúzknak külföldre a diplomájukkal, téged nem zavar? Kiperkáljuk az oktatásukat és más aratja le a babérokat.
- Hát majd hozol egy törvényt, hogy nem mehetnek.
- Király vagy, van még valami?
- Elfogyott nyugdíjpénz
- Óbazdmeg."

Diopapa_sok 2012.07.05. 18:22:08

Ez nem erről szól csak usákiában? www.imdb.com/title/tt0098878/ Sőt, neki még azt is megmondják, hova kell menni (a jó büdös f*ancba.. :) )

Muzsikok közt 2012.07.05. 18:22:53

@piefke: 1. Az Ogy azzal ha tv-be foglalja elhárítja a hibát.

2. EuB hogy jön ide? Magyar jog szerinti szerződés. A tagállami jog mindig elsődleges.

3. Magyar állam semmire nem kényszerít, miután hallgatói szerződést saját akaratodból kötsz v. nem kötsz.

piefke 2012.07.05. 18:23:23

@Sir Galahad:

Látszik, hogy nemérted, miért mennek el a fiatalok. Az ok nem a pénz, hanem a személyes perspektívátlanságuk. Normális társadalmi és morális viszonyok közepette akarnak élni és egyzserűen nem látnak arra lehetőséget, hogy Magyarországon ilyenek teremntődnének belátható időn belül.

Hasonló lelki mechanizmusok működnek, mint 1956-ban: akkor sem a pénz motiválta a távozókat, hanbem a látható magyarországi perspektíva riasztotta el őket az országból.

...Egyébként meg: igenis, lehetne belátható időn belül jelentős jövedelemnövekedést elérni a diplomásokm esetében - éspedig ha a gazdasági növekedéshez szükséges alapokkal tisztában lévő kormány vezetné az országot.

Muzsikok közt 2012.07.05. 18:25:17

@contractor: Állampolgárséágnak a világon semmi köze a köztartozáshoz, sőt a nevedet is megváltoztathatod az sem változtat semmit.

piefke 2012.07.05. 18:33:52

@Zuckerbrot:

A FORMAI hibát hárítja el, de nem küszöböli ki azokat a tényeket, amelyek az Alkotmánybírósági döntés indoklásában is ott vannak (Olvass!)

Az EU (és az Európai Bíróság) úgy jön ide, hogy Magyarországnak, mint az EU tagjának kötelessége saját jogrendjében alkalmazkodni az EU-s joghoz - és ezzel (a munkaerő szabad mozgásával) ellentétes az elképzelt szabályozás. Egyébként pedig: az EU-s jog felette áll a tagállamok jogrendszerének, ha a kettő között ellentmondás van, akkor az EU-s jog érvényes.

„Magyar állam semmire nem kényszerít, miután hallgatói szerződést saját akaratodból kötsz v. nem kötsz.” – Csak épp ha nem kötsz és emellé szegény vagy, továbbá olyan pályát választasz, ahol a belföldi jövedelmi viszonyok nem teszik lehetővé azt sem, hogy diákhitelből finanszírozd a tanulmányaidat*, akkor nem lesz diplomád. A szerződő felek erőviszonyai és pozíciói tehát messze nem egyenlőek!
Hogy te, a Fidesz-hívő is megértsd a helyzetet: amikor sikítoztok, hogy „A bankok rákényszerítették a szegény, kiszolgáltatott devizahitel-felvevőkre a feltételeiket!”, akkor épp azt fujoljátok, amit most éltetsz!:-)

*Megj.: Ilyen pálya pl. az orvosi is, nem csak a „ködszurkáló” művész-bölcsész szakok, hiszen egy orvos ma, 10 éves gyakorlattal és szakvizsgával a közalkalmazotti bértábla szerint valahol 130 nettó körül kereshet. (Hálapénzzel és egyéb, polgári gondolkodáshoz méltatlan disznóságokkal elő ne gyere!!!) Ráadásul: a diákhitel lehetséges maximuma sem elég ahhoz, hogy csupán arra támaszkodva fedezhess tandíjat és megélhetést az egyetemi éveid alatt.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 18:34:53

Ebből is látszik, hogy

fényesebb a láncnál a kard.

Kow 2012.07.05. 18:35:13

@Zuckerbrot: Ahogy az állami nyugdíjrendszerbe is mindenki azért lépett vissza, mert hirtelen egy csapásra olyan baromi jó ötletnek találta. Ja nem. Kikényszerítették.

Tanulni akarsz? Nincs pénzed? Gáz... leszerződsz, vagy ami mégjobb: eleve külföldre mégy tanulni és sikeresen megkerülted a rendszert.

Kow 2012.07.05. 18:35:13

@Zuckerbrot: Ahogy az állami nyugdíjrendszerbe is mindenki azért lépett vissza, mert hirtelen egy csapásra olyan baromi jó ötletnek találta. Ja nem. Kikényszerítették.

Tanulni akarsz? Nincs pénzed? Gáz... leszerződsz, vagy ami mégjobb: eleve külföldre mégy tanulni és sikeresen megkerülted a rendszert.

Diocles 2012.07.05. 18:35:43

@piefke:

"Egyébként meg: igenis, lehetne belátható időn belül jelentős jövedelemnövekedést elérni a diplomásokm esetében - éspedig ha a gazdasági növekedéshez szükséges alapokkal tisztában lévő kormány vezetné az országot."

Jé, ilyen egyszerű volna?

Na mond meg a frankót, kire kell X-elni, h eljöjjön a Kánaán, máris hegyezem a tollam.

piefke 2012.07.05. 18:38:28

@Diocles:

Igen, ilyen egyszerű! Tudod: a logikus dolgok általában nem bonyolultak - a hüyleséget kell, lehet nyakatekerten magyarázgatni.:-)

[Egyébként meg: amikorra eljön a köv. választás, már nem fogsz x-ezés terén az én tanácsaimra szorlni!:-)))]

demján marley 2012.07.05. 18:40:01

@Zuckerbrot: dehogy elsődleges a tagállami jog

Sir Galahad 2012.07.05. 18:40:05

@piefke: Értem, hogy miért mennek el a fiatalok - részben azért is, amit írsz, de főleg az anyagiak miatt. Ugyanakkor az elvándorlás okozta, általam felvázolt problémára te sem tudsz jobb javaslatot, mint amilyen a röghöz kötés. Sajnos teljesen igazad van abban, hogy nem látni arra lehetőséget, hogy Magyarországon normális társadalmi és morális viszonyok teremtődnének belátható időn belül, de a problémával attól még valamit kezdeni kell, az nem megy, hogy ingyenes képzéssel támogassuk fél Európát. Abban meg nem hiszek, hogy pusztán egy kormányváltás bármit is megoldana. Kormányoztak már más pártok, akkor se voltak jobbak se a fizetések, se a körülmények.

ouroboros 2012.07.05. 18:40:23

Az egész úgy hülyeség, ahogy van.

Kis kitérő.
Ciprusról (görög fele) láttam/olvastam a következőt: ott minden pont fordítva van. Nincsen sehol egy felsőfokú képző intézmény. Aki valami ilyesmit tervez, jelentkezik a neki tetsző egyetemre/főiskolára külföldön. Világot lát, nyelvet tanul, s ha otthon hazavárják a remek állással, akkor hazamegy.

Most sarkítok, de ha mindenki panaszkodik a túl sok diplomásra, meg hogy az orvosképzés nem éri meg, akkor mér nem zárják be az egészet?
Az itthoni egészségügyi helyzetet elnézve már nem teljesen mindegy? Tisztelet a maradó és hozzáértő kivételnek...

szabidoki 2012.07.05. 18:42:06

Ameddig Orbánt (meg az összes többi kötélrevalót) nem érdekli, hogy én nem jövök ki a fizumból, addig engem sem érdekel, hogy neki milyen gondjai vannak. Amúgy meg ha valaki diplomaosztó után elhúz külföldre, félretesz a nyugati fizujából havonta egy keveset, akkor pár év alatt röhögve kifizeti a képzési díjat. A csürhe meg majd pislog, hogy szép, hogy most van pár milla plusz a kasszában, de orvos nincs aki megnézze, ha valami baja van...

Diocles 2012.07.05. 18:42:51

@piefke: Én azért mégis kíváncsi volnék rá...

B-rocker (törölt) 2012.07.05. 18:44:18

Majd a NAV befigyel mindenkit. Ahogy kell.

Szürke eminenciás (törölt) 2012.07.05. 18:44:29

@Sir Galahad: van itt egy olyan probléma, hogy amikor beléptünk az EU-ba, akkor a magyar állam vállalta, hogy betartja az EU jogszabályait. Ilyen a munkaerő szabad áramlása is, amire most Orr Bán jó magyar szokás szerint magasról köp.
Értem én, hogy a magyar állam az én adómon képzi ki a fiatalokat, akik elmennek külföldre, de ha ez neki nem tetszik, akkor kérdezzen meg engem, hogy mit szólok hozzá, elvégre az én pénzem van benne a képzésben. És én azt mondom, hogy bátran menjenek, és aki ezt megakadályozza, az nem szerződésszegő, hanem TÖRVÉNYSZEGŐ, aki az EU törvényeivel törli ki a valagát. (Körül kéne nézni a parlamenti vécékben mit használnak papír gyanánt...)
Na most akkor mit tegyen a magyar állam? Először is el kellene gondolkozni, hogy miért nem a francia orvosok jönnek hozzánk dolgozni. Mert ott az autószerelő is többet keres, mint itt egy orvos? Akkor nem kellene tenni valamit a gazdasággal végre? Nem azon kellene dolgozni, hogy az ország élhetőbb legyen? Nem az életszínvonal emelésének módozatain kellene dolgozni a fideszes holdudvar milliomossá tétele helyett?
Á, a fenét, le vagyunk mi szarva. Ahogy Demján mondta:
"a szegénység a legjobb motiváció, s ez a feltétel nálunk is megteremthető".
MEGTEREMTHETŐ, bazmeg! Nem emelni akarják az életszínvonalat, hanem LEVINNI! Legyen minél több szegény az országban, mert akkor az milyen jó lesz! Aztán meg törvényben akarják kötelezni a fiatalokat, hogy maradjanak itthon, beletaposva a nyomorba, a munkanélküliségbe. Mégis, hol élünk? Ki itt a miniszterelnök? Rákosi, Mussolini, Kádár? Miért nem zárják le egyenesen a határokat?
Bár ahogy elnézem jó ütemben haladunk afelé...

@Zuckerbrot: és ha nem kötsz, akkor nem tanulsz, mert nincs rá pénzed. Na elmész ám te is...

@piefke: valahogy így, de ezeknek te magyarázhatsz.

@Kow: ettől félek én is.

Muzsikok közt 2012.07.05. 18:46:35

@Kow: Nyugodtan leszerződhetsz uzsorással is, nem kell hallgatói szerződést kötnöd. Neki is lesznek feltételei, ahogy neked is lennének, ha te adnál pénzt.

Muzsikok közt 2012.07.05. 18:48:29

@Szürke eminenciás: és ha nem kötsz, akkor nem tanulsz, mert nincs rá pénzed. Na elmész ám te is...

Nem tudok róla hogy van ingyen diplomához való jog, a tanulmányi szerződés bevett dolog a világban. Vagy ledolgozod vagy visszafizeted. Ha a bankok kidolgoznak ennél kedvezőbb programot akkor nekik is lehet tartozni, tessék választani.

Sir Galahad 2012.07.05. 18:49:38

@Szürke eminenciás: Látom, neked sincs más megoldási javaslatod, mint hogy emelni kell az életszínvonalat - csak azt nem tudod megmondani, hogy miből és hogyan. Így azért elég könnyű :)

Diocles 2012.07.05. 18:50:27

"Először is el kellene gondolkozni, hogy miért nem a francia orvosok jönnek hozzánk dolgozni. Mert ott az autószerelő is többet keres, mint itt egy orvos?"

Mondjuk azért, mert Franciaország kábé mindig is jóval fejlettebb volt nálunk a történelem során, és erre csupán rátett az elmúlt fél évszázad?

"Akkor nem kellene tenni valamit a gazdasággal végre? Nem azon kellene dolgozni, hogy az ország élhetőbb legyen?"

Na mit? Itt láthatóan mindenki csupán Orbánozni akar, persze, hisz erre vannak kitalálva az Index-blogok, javasolnám, h ugorjuk át ezt a pontot, és mit tegyen akkor a köv. kormány?

"Nem az életszínvonal emelésének módozatain kellene dolgozni a fideszes holdudvar milliomossá tétele helyett?"

Mondok neked valamit, nem védve Simicskát, de ha holnap államosítod a 100 leggazdagabb magyar vagyonát, beleértve Simicskáét is, abból cca 8 havi nyugdíjat tudsz fizetni...

demján marley 2012.07.05. 18:53:02

@Szürke eminenciás: attól nem kell félni, hogy kilépünk az eu-ból, mert akkor buknák a lopott földjeikre járó támogatást a fideszesek. szóval a határ nem lesz lezárva, max ha az utolsó ember becsukja maga után az országot.

itt már úgyis csak az marad, akinek muszáj és nem azért, mert külföldön királyként élhet - hacsak nem orvos, mérnök, esetleg informatikus, esélyes, hogy nem a szakmájában fog egyébként sem elhelyezkedni. rohad szét az ország, egy korrupt szemétdomb az egész. lehet mutogatni brüsszelre meg az imf-re, de ez kizárólag a magyarok hibája.

piefke 2012.07.05. 18:53:12

@Diocles:

O. K., akkor neked majd külön küldök értesítsét!:-)))

Muzsikok közt 2012.07.05. 18:53:45

@Diocles: "Először is el kellene gondolkozni, hogy miért nem a francia orvosok jönnek hozzánk dolgozni. Mert ott az autószerelő is többet keres, mint itt egy orvos?"

- Azért nem él jobban a francia autószerelő, mint egy átlagos hazai orvos, aki ugye nem 200at keres.

Nálunk egy éttermi kaja 5-10 euró, ott 50, fodrász itt 5 euro, ott 30.

Diocles 2012.07.05. 18:54:22

@piefke:

Vagyis, halvány lila fogalmad nincs, h mit kéne csinálni, ugye?

Kábé ezt a választ vártam, köszi...

piefke 2012.07.05. 18:54:25

@Sir Galahad:

Mindenek előtt írok valami mellbevágót: az EU sokkal (nagyságrendekkel) többel támogatja Magyarországot, mint amennyit ebből a kimenő diplomásokkal „visszaad” az ország!:-)

Egyébként: tudok jobbat, mint a „röghözkötés”: pl. próbálta-e már a társadalom és a gazdaság újjászervezésébe bevonni a kormány az itt tartani akart (leendő) diplomás fiatalokat? Eszébe jutott-e itt valakinek az, hogy ők partnerek és nem „jobbágyok”?

A kormányváltás akkor oldhat meg fontos problémákat (nem egyszerre, hanem folyamatában), ha olyan politikai erő kap lehetőséget a kormányzásra, amelynek céljai és mentalitása valóban modern, célszerűség-alapú és nyugat-európai értelemben polgári. A feladatunk nem az lenne, hogy egy ostoba és az EU-ban amúgy is végrehajthatatlan „törvény” mellett érvelgessünk, hanem az, hogy elkezdjünk azon gondolkodni, hogy 22 év szabadság és demokrácia vajon miért nem termelt ki Magyarországon olyan politikai erő, amelyre érdemes lenne rábízni a kormányzást? mert ezzel kezdődik egy új politikai mentalitás megalapozása…

demján marley 2012.07.05. 18:59:33

@Diocles: mi lenne, ha nem egy blogos kommentelőknek kellene kitalálni, hogy hogyan pörgethetnénk fel a gazdaságot, amikor éves szinten milliárdokat költünk elméletileg hozzáértő politikusok és tanácsadók fizetésére? az látható, hogy amit most csinálnak, az szar. ezt kimondhatja az is, aki még nem kapott közgazdasági nobel-díjat.

piefke 2012.07.05. 19:01:07

@Diocles:

De, van..

@Zuckerbrot:

El vagy tévedve az árviszonyokkal!

Maygarországon egy éttermi ebéd, átlagos, polgári helyen, kb. 3-5.000,- Ft, ez 10-17 euró. Ennyi pénzből akár Párizsban, akár Rómában, akár Münchenben megebédelhetsz hasonló helyenken.

Ha pedig a 30 eurós (8.700, - Ft) szinthez hasonló színvonalú fodrászmunkát akarsz, akkor azt Budapesten sem kapod meg sokkal olcsóbban.

demján marley 2012.07.05. 19:04:28

@ByA: ennyire futja nekik. védeni már nem lehet a fideszt, próbálják legalább zsidózásba és buzizásba fullasztani a beszélgetéseket. a nácik a hatalom kutyái, ebben nincs újdonság.

Diocles 2012.07.05. 19:08:35

@demján marley:

csakhogy itt permanensen rossz, két-három éve is rossz volt, most is rossz.

persze, értem én, hogy szidják, szidjátok a Fideszt, de egy kicsit magasabb szintű válaszokat várnék el annál, hogy "emelni kellene az életszínvonalat" és elzavarni a mostani rosszakat a korábbi rosszakra.

Persze én vagyok a hülye, mert nyilván egy blogtól kábé ennyit lehet várni.

Sir Galahad 2012.07.05. 19:12:30

@piefke: No igen, rátapintottál a lényegre: 22 éve van többpárti demokrácia Magyarországon, de politikai elitünk csak egy van. Ez az elit kormányoz, csak egyszer az egyik fele, aztán meg a másik és tényleg nincs olyan erő, amelyikre minden fenntartás nélkül szavazhatna az ember. Hogy lesz-e ilyen valaha is, afelől erős kétségeim vannak.

A fiatalok bevonása jó ötlet, bár - például ha ezt a blogot nézem - épkézláb ötletet még egyiküktől se olvastam. A kommentelők egy része az azonnali életszínvonal-emelésben látja a megoldást, csak azt nem mondja meg, miből, a másik fele meg a kormányváltásban. Ami a pillanatnyi feszültséget ugyan levezetné, de mint te is rávilágítottál, már másnap kiderülne, hogy egy lépéssel sem vagyunk előrébb.

És hogy én is írjak valami mellbevágót: amennyi pénzzel az EU támogatja Magyarországot, annál nagyságrendekkel többet nyer azzal, hogy megkapta a komplett piacunkat.

Don Quixote de la Ferko 2012.07.05. 19:12:59

@szabidoki:

Megnyugtatlak, orbánnak és csürhéjének sosem volt, és sosem lesz olyan problémája, hogy nincs orvos, aki megnézné.
Tán elfelejtetted a fogorvosát? Csak a jéghegy csúcsa, gondold végig, mennyi talpnyalót fizetnek a mi pénzünkből.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 19:15:23

@piefke:

Azért nem alakult ki olyan politikai erő, mert leosztották a kezdetén a lapokat.

Így:

www.kibulizottorszag.net

Nem a kormánnyal van baj, hanem a rendszerrel. Kizárt dolog, hogy egy kormányváltás – ahogyan ezt nálunk elképzelik, azaz, hogy majd egy másikat szavaz oda a nép – bármit is megoldhassson. Erre nagyon ideje ráébredni. Ez az ide-oda szavazásosdi garantáltan nem oldhat meg semmit.

demján marley 2012.07.05. 19:21:00

@Diocles: nem kell ahhoz kánaán, hogy maradni akarjanak az emberek, nem kell ugrásszerűen nőnie az életszínvonalnak, csak mondjuk jó lenne, ha nem zuhanna szabadesésben. nem véletlen, hogy orbán uralkodása alatt drámaian nőtt a kivándorlást tervezők aránya.

piefke 2012.07.05. 19:22:30

@Sir Galahad:

Az az állítás, hogy "az EU megkapja a piacunkat", sosem nyugszik számokon - ugyanis a számok ez ellen szólnak. Egyébként: az EU többek között mi is vagyunk - erről ne feledkezz meg!

Az (egyetemi) ifjúságot pedig nem azért kell bevonni a dolgokba, hogy "ötleteket adjanak". Az ötletek (illetve inkább: gondolatmenetek) adása a társadalmat vezetők feladata. A bevonás itt kooperációt jelent, no meg azt, hogy megérthessék (részt véve a dolgok alakításában), hogy "mi miért történik itt".

Hefe 2012.07.05. 19:23:20

a keplet egyszeru: a vegzes utan irany Hatso-Norvegia. Ott nem talalnak ra az orban-kopok. Ha megis, akkor az ottani fizetesebol rohogve kifizeti a dezsmat.

demján marley 2012.07.05. 19:24:14

@Sir Galahad: hatalmas piac tényleg magyarország, egy 9 milliós állam, aminek lassan a fele mélyszegénységben él.:D export tekintetében egyébként kifejezetten jól állunk, úgyhogy elég vicces úgy beállítani, mintha a közös piacra való belépés egy keserves ár lenne, amit mi a támogatásért fizettünk.

nemsirunk 2012.07.05. 19:24:20

Hiába vergődnek ezzel a törvénnyel, kizárt dolog, hogy évtizedek múlva ez alapján bizonyítékokkal alátámasztva bárkitől bármit be lehet majd hajtani külföldről, adott esetben a világ túlfeléről. Addig amúgyis ezerszer megváltozik majd a jogszabály, el is törlik talán, úgyhogy senkit ne tartson ez vissza, akinek van lehetősége, menjen külföldre és csinálja meg a szerencséjét.
Ezért is nagyszerű dolog az EU tagságunk.

Sir Galahad 2012.07.05. 19:24:27

@ByA: Nagy szellemek ha találkoznak... :)

piefke 2012.07.05. 19:24:28

@ByA:

Azért nem alakult ilyen politikai erő, mert még a legrátermettebb, leginkább "koncepciókész" magyarok mentalitása sem önszervező, polgári, hanem hűbéri. Felülről várják az "ukázt", az ellátást, a megoldást az életükre - ahelyett, hogy eszükbe jutna maguknak megkeresni ezeket!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 19:24:28

@Sir Galahad:

ës akkor te erre azt kezded, hogy jó kis represszáliákat vezetsz be, hogy itthon maradjanak.

Nem ám azt, hogy p.l. gazdasági ( kutatási, ipari, technológiai, stb ) stratégiát alkotsz, aminek következtében az életszínvonal majd növekszik.

Hát figyu. Én 12 éve, amikor fizikus PhD-vel állást kerestem Magyarországon ( ja igen : NyEurópából jöttem volna vissza ) azt hallottam, hogy ú.m. "túlképzett" vagyok, és hogy "menjek vissza az egyetemre". ( Ahol a témavezetöm akkor jelentette be, hogy a témámra adott OTKA pénzt elköltötte, amikor már ráítatta a nevét az általam írt cikkekre, amit meg sem értett ).

Nos, lehúztam 12 évet külföldön, amikor végre lett volna olyan ajánlat Magyarországon, amelyet a külföldön szerzett tapasztalatomnak köszönhetöen adtak meg.

Hol tanulhattam volna meg Magyarországon azokat a dolgokat, amiket külföldön ? Ugyanis a magyar ipar és tudomány nem annyira fejlett, hogy itt ezeket megtanul6ttam volna.

vagy fel kellett volna áldoznom 12 éve magamat annak érdekében, hogy Magyarországot segítsem ? Retrospektíven visszatekintve ennek lett volna értelme ? Öszintén ? Hogy gyurcsányi elkúrásokhoz meg az Orbán kedvenc autószerelöjéhez asszisztáljak ? Mit kaptam volna érte cserébe ? CHF alapú jelzálogot ? Leépítést 40 éves koromra ? Infarktust ? És mindezekre kötelezhetö lettem volna csak a "hazaszeretet" nevében ?

különvélemény 2012.07.05. 19:25:30

@Módfelett Kényelmetlen: "orwell majd megoldja
meg a különvélemény"

Na jó...
Szóval elég sok idő van rá, hogy itthon dolgozzon.
20 év alatt 5 évet, ami szerintem kell egy jó külföldi munkahelyhez gyakorlati időnek.

Ha meg nem akar, akkor visszafizeti a sulit, ami nem nagy szám, ha a kinti fizetéseket nézzük.
Ha valaki arra sem képes, akkor tényleg, csak kihasználta az ingyenes oktatást.

Tehát nem értem mi ezzel a gond.

A posztolónak meg nyilván fingja sincs arról, hogy aki itthon dolgozik, az adót fizet, így szerepel a NAV adatbázisában, így nem kell semmilyen "akta".

2012.07.05. 19:29:23

Engem is érint ez a dolog, nem akarok aláírni semmilyen papírt, ezért inkább várok egy-két-három évet(a mesterszakra). Tényleg nem értem a szerződéses dolgot, sok kérdés kavarog a fejemben. Mivel elég jó eredményt értem el, ezért nem akarok fizetősre menni. A tanult hivatásban vagy bármilyen munkakörben eltöltött éveket kell igazolni? És ez működik visszafelé is? Mi van azokkal, akik egyetemi diplomájuk megszerzése előtt/közben is dolgoztak?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 19:29:36

@piefke:

Amit leírsz, jelenségként igaz (meg is őrjít kissé időnként), de én úgy látom, jóval kevésbé ok, mint következmény. Biztosan ez összetett, de az árdekes, min van a hangsúly, hol a lényeg. Gyakorlatilag mekeényszerítették a népet abba a fajta magatartásba amit pontosan látsz, azzal ahogy kivették a kezéből a tényleges döntési lehetőséget.

Mint említettem:

www.kibulizottorszag.net

Sir Galahad 2012.07.05. 19:29:36

@demján marley: Egy 9 milliós piac azért nem kis tétel, még akkor sem, ha szegény az ország. Nézd meg, élelmiszeriparunk, könnyűiparunk, kereskedelmünk lényegében nincs, a piacot a nyugati multik uralják, a magyar termék ritkaság. Hogy ez keserves vagy reális ár-e a belépésért, azon lehet vitatkozni, de azon, hogy Nyugat-Európa jól járt a keleti bővítéssel, nem nagyon.

piefke 2012.07.05. 19:29:41

@különvélemény:

"aki itthon dolgozik, az adót fizet, így szerepel a NAV adatbázisában" - teee: a diák MÉG nem dolgozik (ergo: adót se fizet) és ha eljön Magyarorszáégról, akkor nem is NAV-ozik sosem.:-)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 19:30:31

@piefke:
"azt egytelen EU-s tagállam bírósága sem fogja érvényesnek tekinteni, különösen nem az Európai Bíróság."

Ebben nem vagyok olyan biztos.
A regisztrációs adót ( amely tartalmilag nem más, mint VÁM ) sem meszelték el 2004ben rögtön. ës föleg nem visszamenöleges hatállyal.
Az EU azt fogja nézni, hogy Magyarország ezzel kvázi olyan versenyhátrányba kerül, amely
a. veszélyezteti a társadalmi béket ( mert nem lesz aki nek az adójából fizessék a segélyeket )
b. veszélyezteti Magyaroszák képességet, hogy a külföldi ( t.k. IMFes ) hiteleket törlessze.

Sir Galahad 2012.07.05. 19:34:00

@piefke: Az EU-nak mi csak az egyik félgyarmati sorban lévő perifériaállama vagyunk. Ha úgy gondolod, hogy a magyar piacot nem tarolta le a Nyugat, mondd a cáfolatként felhozható számokat... én azt látom, amit az előbb is írtam: élelmiszeriparunk, könnyűiparunk, kereskedelmünk lényegében nincs, a piacot a nyugati multik uralják, a magyar termék ritkaság.

A többi meg rizsa...

Hefe 2012.07.05. 19:34:24

ha majd lesz igazi ellenzeke orbaneknak, egybol ezzel kell kezdeniuk a kampanyolast, hogy ok megszuntetik az ilyen idiota intezkedeseket, ha kormanyra jutnak.
Ezek utan 90%-os valasztoi tamogatassal jutnak majd hatalomra, csak par melyszittya fog orbanekra szavazni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 19:34:31

@Zuckerbrot:
"A tagállami jog mindig elsődleges."

Tévedés. A nemzeti jogrendszernek összhangban kell lenni az EUs kodifikációval.

demján marley 2012.07.05. 19:38:25

@Sir Galahad: még szép, hogy jól jártak a bővítéssel, épp ahogy mi is. vagyis igazán jól akkor járnánk, ha kihasználnánk a lehetőségeinket, de mit várunk attól az országtól, ami még a támogatásokat se hívja le? amit meg mégis, azt is inkább csak szétlopják. ez a mi szégyenünk, kár lenne másra mutogatni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 19:39:24

@Sir Galahad:

"Ugyanakkor az elvándorlás okozta, általam felvázolt problémára te sem tudsz jobb javaslatot, mint amilyen a röghöz kötés. "

Dehogynem.
1. Adósság átütemezésének a kérése
2. Költségvetés rendbetétele ( különös tekintettel a nyugdíjakra )
3. Stratégia alkotása, amely ve'grehejtása az életszinvonal emelkedését eredményezi.

Sir Galahad 2012.07.05. 19:39:38

@Scaramella va alla guerra: Te valamit félreértettél. A jogszabály, amiről szó van, csak az ingyenes állami képzésre vonatkozik. Ezt senki sem köteles igénybe venni. Mehet mondjuk fizetős képzésre, tanulhat külföldön. Azokban a problémákban, amit leírtál, nyilván igazad van, ezt nem vitatom. Azt sem, ha valaki azt mondja, a röghöz kötés rossz megoldás - csak akkor tegye a véleményéhez azt is, hogy mi a jó. És ne azt, hogy legyen kormányváltás, ill. emeljünk azonnal életszínvonalat, mert az egyik nem old meg lényegében semmit, a másik meg lehetetlen.

különvélemény 2012.07.05. 19:41:25

@piefke:

OMG
Neked ugye nincs diplomád?

Sir Galahad 2012.07.05. 19:42:17

@demján marley: Abban igazad van, hogy a politikai elitünk közös szégyene, hogy nem használja ki az ország a lehetőségeit. De hidd el, még ha minden támogatást lehívnánk az utolsó centig, akkor se az Unió nyugati fele járna rosszul a bolton.

mokkaczuka 2012.07.05. 19:44:43

@Sir Galahad: Azért van Banglades, hogy onnan meg Magyarország importálja a diplomást, ez tiszta sor. Nem értem, mit kell ezen görcsölni? Aki el akar menni, mindenképp elmegy, és valóban nem érdemes ebben a szar országban küszködni, max egy-két évente visszajönni, fogorvos, szemüveg-csináltatás meg kurvázás végett, amíg még ezek a dolgok olcsóbbak.

Sir Galahad 2012.07.05. 19:46:36

@Scaramella va alla guerra: No, ezek már legalább konkrét javaslatok, vegyük őket sorra.

1: Kérdezz meg bármilyen közgazdasághoz értő embert, nem megy. Először is a hitelezők nem mennek bele, másodszor azonnal romlana annyit az ország adósbesorolása, hogy amit az átütemezéssel nyertünk, azt elveszítjük a kamatfeláron.

2: A nyugdíjakhoz hozzányúlni NEM LEHET. Ez nem jó, én sem örülök neki, de így van. Ha egy kormány hozzányúl a nyugdíjakhoz, bukik, mert a választásokat a nyugdíjasok döntik el - bukni meg melyik kormány akar?

3: Stratégiából volt már annyi az előző kormányok idején, meg most is, hogy Dunát lehetett volna velük rekeszteni. Változott tőlük valami? Ugye hogy nem...

piefke 2012.07.05. 19:47:10

@Sir Galahad:

De a gépipar nettó exportőr - és köztudott, hogy ott fajlagosan sokkal több a hozzáadott érték, mint az élelmiszer-, vagy textiliparban. Ja, és a magyarországi kis- és nagykereskedelem többsége sem külföldi kézen van.

Fontos tudni, hogy az élelmiszeripart az verte agyon, hogy az Antall-kormánynak hozzávetőleges fogalma sem volt arról, mit jelent a korszerű, teljes termékpályákban gondolkodó, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart egységesen kezelő szemléletmód. A régi, szocialista struktúrák már finanszírozhatatlanokká váltak, újak nem keletkeztek, ezért egy üresen hagyott piaci szegmenst töltött ki az import. (Javaslom, olvasd el, mit nyilatkozott erről – is - Csányi Attila: hvg.hu/gazdasag/20120702_Csanyi_Attila_Pick_interju )

„A magyar termék ritkaság” – ez meg nettó demagógia! A Magyarországon elfogyasztott javak többségét Magyarországon állították elő. Ha ez nem így lenne, azt az ország nem is lenne képes finanszírozni, nem lévén ahhoz elegendő exportteljesítménye.:-)

LEndy 2012.07.05. 19:47:11

Hogyan ellenőrzik? Így: ezek az évek hiányoznak a nyuggerből, valamint az adóbevalásod se lesz kerek.

És miért nem büntetik azt, aki orvosként manikűrös lesz? Ez is érdekes kérdés...

piefke 2012.07.05. 19:47:51

…Egyébként meg: hol is dolgoznának ezek az otthontartott fiatal diplomások? Vannak-e dögivel olyan munkahelyek, ahol minőségi, magas hozzáadott értéket produkáló tevékenységet végezhetnének, ezzel sok pluszerőforrást teremtve a társadalom számára?

Ja, hogy nincsenek ilyen munkahelyek?

Akkor nem arról kellene-e előbb gondoskodni, hogy kialakuljon az a vállalkozási (munka-)kultúra, amely ennek az alapja?

Hiába tartod otthon az orvost, ha nem teremtődik ahhoz elég erőforrás a versenyszférában, hogy abból minőségi egészségügyet finanszírozhassanak az emberek. Hiába marad otthon a mérnök, ha csak „nem XXI. századi technikával épülő” (id.: Orbán Viktor) közmunkákon bizonyíthat. És: hiába tartanak otthon erőszakkal fiatal, jól képzett embereket, ha a nekik minőségi munkát adni képes, világszínvonalú technológiákat meghonosító multiknak nem lesz érdemes itt beruházni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 19:48:07

@Zuckerbrot:
"Nem tudok róla hogy van ingyen diplomához való jog, a tanulmányi szerződés bevett dolog a világban."

Tökéletesen igazad LENNE egy normális országban.
Ha Magyarországon az elmúlt 22 évben az "elit" azt csinálta amit csinált, akkor ugyan nem de iure, de "morálisan" jár a nem az "elithez" tartozónak is, hogy ingyen tanulhasson.

Praktikusan nézve is igen nagy marhaság amit akarnak. Az lenne a logikus, ha az elégedetleneket ( többre törekvöket, stb ) kipaterolnák az országból. Ugyanis ha ezek M.o-n maradnak, akkor pont az ö status quojukat veszélyeztetik ( vagy valami forradalomfélével, vagy pedig azzal, hogy módszeresen hozzákezdenek a status quo erodálásához ).

piefke 2012.07.05. 19:49:31

@különvélemény:

De van, négy is.:-) Igaz, egyiket sem Magyarországon hasznosítom.:-)

Sir Galahad 2012.07.05. 19:49:51

@mokkaczuka: Ha Magyarország Bangladesből importál diplomásokat, az még nem oldja meg azt a problémát, hogy most a magyar adófizetők nyugati országokat támogatnak az ingyenes egyetemi képzéssel, legfeljebb a szakemberhiányt enyhíti. Amúgy sajnos igazad van: tényleg nem érdemes ebben a szar országban küszködni.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 19:49:52

@piefke:

"Egyébként: tudok jobbat, mint a „röghözkötés”: pl. próbálta-e már a társadalom és a gazdaság újjászervezésébe bevonni a kormány az itt tartani akart (leendő) diplomás fiatalokat? Eszébe jutott-e itt valakinek az, hogy ők partnerek és nem „jobbágyok”?"

Ott a pont.

Muzsikok közt 2012.07.05. 19:50:30

@mokkaczuka: Pontosan. Nyugodtan el lehet menni nyugatra és törleszteni a hazai tanulmányokat. Ezzel a nyugat csepegtet vissza a hazai oktatási rendszerbe pénzt, ami a nyugatnak is jó, mert nálunk az oktatás munkaerőktge csak töredéke a kintinek, a színvonal pedig, ugyan ez erősen szakfüggő, de nem rossz.

mokkaczuka 2012.07.05. 19:50:57

@Zuckerbrot: Ember, itt senki sem "ad" pénzt, legkevésbé az állam. Lófasz van az államnak, nem pénze. Az van neki, amit befizettet adóba! Nem igaz, hogy nem érted. Az meg többek közt azért van, hogy legyen ingyenes felsőoktatás, mert ha nem lesz, akkor a 18 éves, ha németül tud, elmegy Bécsbe, ha angolul, elmegy Angliába, mert ott ingyenes a felsőoktatás, és nem basztatják az embert baromságokkal.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.05. 19:51:15

@LEndy:

Tök jó észrevétel! És lehet, hogy még annál is lényegibb, mint ahogy gondoltad.

Arra világít rá, nagyon élesen, hogy minden adminisztratív úton történő megoldási kísérlet eleve zsákutca.

demján marley 2012.07.05. 19:52:21

@Sir Galahad: egy üzleten nem kell feltétlen szopni az egyik félnek. még a jelen helyzetünkben is jobban állunk, mintha nem lennénk eu tagok, pedig kevés helyet vezetnek olyan dilettáns korrupt tetvek, mint mo-t.

Qqriq 2012.07.05. 19:53:49

Ilyen az, amikor egy párt a korábbi hülyesége foglya. A megoldást úgy hívják: tandíj.
Minden felsőoktatási intézményben, minden szakon, mindenkinek. A képzés költségének 100%-a. Akinek van pénze rögtön fizet, akinek nincs hitelt kér állam bácsitól. Hitelszerződéssel, ami a világ bármely (civilizált) pontján visszafizetésre kötelez. Állam bácsi mindenkinek ad, méghozzá kamat mentesen, aki megugorja a szintet (=felvételi ponthatár). Aki hitelbe tanult, az végzés után törleszteni kezd. Aki a "jól" fizetett magyar közszférában helyezkedik el, annak állam bácsi minden évet betud 5%-on, befizetés nélkül. Aki máshol helyezkedik el, az fizet. És mindegy, hogy Kanadában, Svédországban vagy M.o.-on helyezkedik el. Nem kell itt röghöz kötés, mindenki mehet amerre lát, de a hitelt bizony vissza kell fizetni. A civilizált világban legalább is.

anyu 2012.07.05. 19:53:54

Ha jól értem lesz valami nyilvántartó rendszer, ahova az ősszel egyetemet kezdő gyerekem neve felkerül és minden megkezdett félévvel felraknak a neve alatti számlára egy milla tartozást.

Végigtanul hat évet, közben egy kanyi csp-t, adókedvezményt sem kapok utána, pedig eltartott gyerek és egy fizetésből két gyereket támogatok és mire kezében a diplomája , nekem meg kilóg a fenekem a gatyámból, anyagilag a padlón vagyunk, kap egy levelet miszerint tartozik 12 millával
állambácsinak.

Na ettől nem a hazaszeretetem jön meg...

mokkaczuka 2012.07.05. 19:54:25

@Diocles: "és mit tegyen akkor a köv. kormány?"

Kezdheti mondjuk azzal, hogy a mostanit fölakasztatja, nehogy még egyszer hatalomra kerüljenek. Ettől önmagában visszatér a befektetői bizalom, és az már valami.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 19:55:18

@piefke:

"Az az állítás, hogy "az EU megkapja a piacunkat", sosem nyugszik számokon - ugyanis a számok ez ellen szólnak."

van valami felmérés, hogy az EUs alapokból elnyert támoga'tás PLUSZ a magyar önrész hány %-a hagyja el az országot ?

Egyébként 1 dolog van, ami indirekten cáfolja amit mondasz.
Hallottál olyan ötletröl, amely szerint az EUs finanszírozások jelenlegi rendszere megváltozik úgy hogy nem lenne önrész, és nem projektalapú lenne a finanszírozás, de azt ADÓSSÁGCSÖKKENTÉSRE is lehetne használni ?

Ugye nem.

Nem véletlenül.

Muzsikok közt 2012.07.05. 19:55:34

@mokkaczuka: Minden hülye tudja hogy a bécsi ingyenes felsőoktatásra a magyar átlagnak sosem lesz pénze, így ez a javaslat müködni fog. A tandíj a töredéke egy diák megélhetési ktgének.

desw 2012.07.05. 19:56:01

Minek kell mindent túlbonyolítani? Fizessen tandíj a diák, azt annyi! Ha utána kimegy, akkor kiment!

zotyikaa 2012.07.05. 19:56:19

Szép lassan bebizonyosodik a piaci kapitalizmus csődje és vagy versenyben elhülyülnek az országok polgárai vagy visszaépítik a berlini falat és mindenki emögött versenyben oktatja a saját oldali népét

Muzsikok közt 2012.07.05. 19:57:17

@Qqriq: És mindegy, hogy Kanadában, Svédországban vagy M.o.-on helyezkedik el. Nem kell itt röghöz kötés, mindenki mehet amerre lát, de a hitelt bizony vissza kell fizetni. A civilizált világban legalább is.

- természetesen szó sincs röghöz kötésről az csak a szokásos gumicsont.

Sir Galahad 2012.07.05. 19:57:59

@piefke: Szerintem azzal, hogy mondjuk azt boncolgatjuk, az Antall-kormány is hibás volt-e a belföldi élelmiszeripar tönkremenetelében (amúgy szerintem is hibás volt), erősen eltérünk a tárgytól.

különvélemény 2012.07.05. 20:01:59

@piefke:
Akkor jó, mert sokat felejtettél magyarból, a szövegértésed legalábbis nem százas.

Silent Bob 2012.07.05. 20:03:44

@Zuckerbrot: Tök jogos lesz ez abban az esetben, mikor majd nem megy állam bácsi zsebébe a kitermelt fizetés 70%-a.

mokkaczuka 2012.07.05. 20:03:47

@Zuckerbrot: És ugyan miért nem, mert Bécsben felébe kerül a távfűtés, mint Pesten? Na ne röhögtess már.

demján marley 2012.07.05. 20:05:03

@Qqriq: magyarországon jóval az eu átlag alatt van a diplomások aránya, pedig eddig ingyenes volt a képzés. az oktatás színvonala emellett a béka segge alatt van, pakisztáni egyetemek verik a honiakat a rangsorban. ha bevezetik a kötelező tandíjat, akinek van egy kis esze külföldre megy, ott legalább kapsz valamit a pénzedért, esetleg még ingyen is tanulhatsz. meló persze a tandíjtól pedig továbbra sem lesz itthon, úgyhogy visszajönni senki nem fog. gratulálok a megoldásodhoz.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 20:06:45

@Sir Galahad:

"Ezt senki sem köteles igénybe venni. Mehet mondjuk fizetős képzésre, tanulhat külföldön. "

Bocs, apám mérnök volt, anyám egyetemi oktató volt, hogy tanulhattam volna külföldön pénzért ? Nem tudták volna fizetni.

Természetesen amikor már volt mire, több éves nyugati ösztöndíjakat nyertem. De addig el is kellett jutni.

"Először is a hitelezők nem mennek bele,"

Nem igaz. Volt az elmúlt hetekben egy interjú az Erste osztrák CEO-jával, ö jött elö a magyar haircut ötletével ( hogy ö t.i. támogatná azt. )

"A nyugdíjakhoz hozzányúlni NEM LEHET. Ez nem jó, én sem örülök neki, de így van. Ha egy kormány hozzányúl a nyugdíjakhoz, bukik"

Aha értem .. szóval bukik a kormány.
Hát kössük röghöz a többet akarókat, az igyekvöket.
így gondlod ?

"Stratégiából volt már annyi az előző kormányok idején"

Ugye viccelsz ?
Stratégiája volt p.l. a finneknek a 70s-80s években, Szingapúrnak, Indiának, stb.
Olyan stratégiát kell kidolgozni, ami müködik. Nem Gyurcsány féle 48 pontokat.

Sajnos meg kell mondanom, hogy érdemben nem tudtad cáfolni a felsoroltakat.
Baromi jól elmagyaráztad, hogy miért

NEM LEHET

valamit megcsinálni. Ha én is megideologizáltam volna, hogy miért NEMLEHET valamit megoldani, ahelyett hogy megoldottam volna a feladatot, most biztos nem innen írnék neked.

@piefke:

Normális dolgokat írsz, kár, hogy LMPs vagy. ( Ugyanis az LMP is az újraelosztás növelésében és a progresszív adórendszer visszaállításában mesterkedik. Olyan, mint Orbán, csak az érem másik oldala. )

piefke 2012.07.05. 20:07:34

@Scaramella va alla guerra:

A magyar önrész nem hagyhatja el az országot, ennek %-a tehát nulla. Ez azért van így, mert az EU olyan, önrészt is igénylő támogatásokat ad, amelyek valamely, az adott célországbeli fejlesztéshez kötődnek, ott valósulnak, épülnek meg. Ezek döntő többsége pedig valamilyen állami, vagy önkormányzati projekt. (Nézd csak meg, hogy a 2007-2013 közötti támogatott EU-s projekteknek csupán töredéke volt vállalkozás-fejlesztési támogatás! Ez egyébként a magyar állam balfaszága, nem az EU miatt van-volt így!)

Az, hogy ne legyen önrész, bizonyos fejlesztéseknél ma is megvalósul. Ha pedig államadósság-visszafizetésre is fel lehetne a támogatásokat használni, akkor az azt jelentené, hogy a rosszul gazdálkodó államok a közös kasszából állnák a saját költekezéseiket, amelyekre a saját gazdaságuk nem termelt alapokat.

…De értem én, hogy mire gondolsz: arra, hogy az EU azért ad támogatást, hogy az adott ország abból megvehesse az fejlett EU-s országok termékeit! Csakhogy, ha ez így is lenne (amint nincs így), ez is csak azt jelentené, hogy ingyen adják a cuccaikat, mert azokért nem a saját pénzünkkel kell fizetnünk, hanem az övékkel… Az önrész tehát nem arra van, hogy azt, cserébe a projekten belül az EU fejlett országaiból behozott termékekért, kivihessék Magyarországról. Ha ez így lenne, igen nagy baromságot csinálnának az EU urai, ui. eszerint legfeljebb féláron adnának termékeket (legfeljebb 50% önrész mellett a további 50%-ot ui. az EU állná).:-)))

piefke 2012.07.05. 20:13:36

@Scaramella va alla guerra:

Én soha egy szót sem írtam, ami az újraelosztás növelését támogatná - ezt ui. kifejezetten ellenzem! A progresszív adórendszer nem az újraelosztást növeli (Ezt csak extrém magas felső kategóriás adókulcsok esetében tenné, mint pl. a svéd progresszív adórendszer.) Maga az adórendszer (hogy egy-, vagy többkulcsos-e) alapjában véve indifferens, ezen rugózni tipikus példája a félretematizált közbeszédnek.

[Annál jobban, hogy „LMP-s vagy!”, még soha, senki sem sértett meg – ezért elvárlak péntek hajnali fél 5-re, a mezítlábas karmeliták mögötti térre, egy szál kardra!:-))) Ha van ember, aki a lehető legtávolabb áll az LMP-sektől, akkor épp annak sorait olvasod…]

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.07.05. 20:17:03

@demján marley: "pakisztáni egyetemek verik a honiakat a rangsorban" - gondolom ezt képletesen értetted, mert ennyire azért nem rossz a helyzet. Van 2-3 versenyképes egyetemünk (ez kb. a világ top500-at jelenti...), a "legyen ebben a városban is főiskola" jellegű intézmények viszont tényleg nincsenek még a regionális térképen sem.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 20:19:00

@piefke:
"az adott célországbeli fejlesztéshez kötődnek,"

de nem mindegy, hogy azokat a beruházásokat ki vitelezi ki.
P.l. a 4es metró is EUs támogatott, az Alstrom kocsikkal, meg a Strabaggal együtt.
Az adósság, az helyben marad.

" akkor az azt jelentené, hogy a rosszul gazdálkodó államok a közös kasszából állnák a saját költekezéseiket"

az attól függ. Lehetne p.l. kedvezö folyó mérleghez kötni ( vagyis a jelen ésszerü ), amely nem sokat ér, ha a stock dolgok ( p.l. az adósság ) nincsenek rendben ( vagyis a múltban valaki(k) elkúrtá(k)).

Ja igen : és ha a görögök meg a semmire EUR százmilliárdokat kapnak ( jó, tudom az EU övezet ), úgy hogy közben a benzinkutasaik ostorral hajtják el az adószedöket ), akkor érdemes lenne ezt M.o viszonylatában is megvizsgálni.

"ingyen adják a cuccaikat"

na men feltétlenül.
1. A támogatásokhoz az EUhoz kellett csatlakozni, és ennek következményei is vannak ( vám, profithazautalás, stb ).
2. Az önrészt hitelböl fedezik, és ez az országot még mélyebbre taszitja a hitelspirálban.

Tulajdonképpen a kötelezö önrész miatt ( és részben a külföldi kivitelezök miatt ) ez az egész EUs támogatási rendszer a mérgezett cukorkához hasonlít.

Egyébként valóban ez így baromság : hitelfelvételre ösztönöz, így a megtérülése sokkal lassabb, ha ugyan valaha megtérül.

Sir Galahad 2012.07.05. 20:25:07

@Scaramella va alla guerra: 1: Lehet, hogy az Erste Bank valamelyik főnöke belemenne, de más hitelezőink is vannak, mint tudjuk. Sajnos az adósság átütemezésének már az emlegetése is pánikszerű gazdasági sokkot okozna az országnak.

2. Tehát szerinted nem a nyugdíjasok képviselik a legnagyobb létszámú szavazóbázist, így aztán nyugodtan hozzá lehet nyúlni a nyugdíjakhoz? Érdekes felvetés.

3. Na, ebben speciel igazad van. Én azt értettem stratégia alatt, amilyenekkel a mi politikusaink dobálóznak, te meg azt, ami nálunk nincs és nem is lesz soha, mert a politikai elitünk képtelen ilyesmit alkotni. De álmodozni lehet: tényleg jó lenne...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 20:27:19

@piefke:
"A progresszív adórendszer nem az újraelosztást növeli "

dehogynem.
A pénzt annál kell hagyni, aki megtermelte. A progresszió, mint olyan, szocialisztikus, mert azt bünteti, akinek jobban megy. Ahelyett hogy azt segítené.

Mint ahogy te is nagyon jól leirtad, hogy az az EUs önrész elhagyása a hatékonytalan államokat ( és így a hatekonytalansagot ) jutalmazná. A progresszív adóra ez 6ványozottan igaz.

Olvasgatom a blogotokat ("progresszív BALoldal", ha jól emlékszem ), és ott olvastam egy adóügyben írt posztot.
Hát, ami ott állt, annak a szelleme szöges ellentétben állt azzal, amit itt képviselsz ( illetve leírsz ). Valóban, az LMP lehet hogy csak implikáció, amit a BALoldal keltett bennem. ( Sajnálom, ha a baloldalról hallok, akkor a "szolidaritás" nevében elkövetetett adóügyi merényletekre meg a gyurcsány féle eszement dolgokra birok csak gondolni. Biztos én nem rendelkezek elég absztrakciós képességgel, elismerem. )

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.05. 20:31:28

@Sir Galahad:
1. Nézd, az Erste CEOjának elég jó a lobbiereje.
ha ö valamit felvet, akkor nyilván nem ott helyben rögtönözte.
Egyébként lehet v'lasztani : (1) haircut, 2 évig szar lesz, de utána van esély a javulásra (2) nincs haircut, karistolás van, de akkor a kudarc ( csöd ) csak idö kérdése.

2. "Tehát szerinted nem a nyugdíjasok képviselik a legnagyobb létszámú szavazóbázist"

Van olyan is, hogy felelös kormányzás. Amibe a nyugdíjasetetés nem tartozik bele. Ennek egyszerüen most nincs itt az ideje.

Meg nem kellett volna 2008ban a demagóg hülyeségeket nyomni, aminek 2012ben pont az ellenkezöjét akarják bevezetni.

piefke 2012.07.05. 20:32:30

@Scaramella va alla guerra:

Senki sem kötelezi a tagállamokat, hogy a magyarokéhoz hasonlóan használják fel a támogatásokat, átgondolatlan, rosszul finanszírozott, és/vagy presztízsberuházásokra. A 4-es metrónál pl. nem volt előfeltétel az, hogy a Strabaggal kell építtetni - ez ui. színtisztán pártfeletti korrupciós ügylet "eredménye" volt. Ergo: „adósságok” sem szükségképpen keletkeznek.

(Megj.: már a formális EU-csatlakozást megelőzően is támogatta-támogatja a partnerországok fejlesztését az EU, pl. a kohéziós alapból.)

Az önrész azért elvárt, mert „terel” a prudens beruházás felé, ui. a beruházó saját pénzt, vagyont is kockáztat, ha rosszul tervez-kivitelez-kalkulál. (A bankok is éppen ezért várnak el önrészt…) Az, hogy ez a funkciója magyar viszonyok mellett nem működött kielégítően, nem az EU-összeesküvők, hanem a „nem-polgári” magyar közmentalitás következménye.

(Még egy off topic: Josquen des Prez helyett én inkább Tylman Susatot kedvelem abból a korból, ha már harcbamenetelről van szó: www.youtube.com/watch?v=cv2Eq35cn8s&feature=related )

epres trombozis 2012.07.05. 20:33:21

oké hogy a hallgatói szerződés kib.szás, de tegyük fel hogy sokáig pattogunk és bevezetik leplezetlenül a TANDÍJAT. akkor már nem rinyálhatunk meg rohanhatunk az unióhoz, mert semmi emberi meg EU-s jogot sértő nincs abban, hogy egy ország egyetemi tandíjat vezet be. és mondjuk nem kétszázezret, hanem milliósat minden szakon. akkor mindjárt visszasírnánk hogy "a hallgatói szerződéssel legalább volt esélyem diplomát szerezni..."

abszolút a röghöz kötés ellen vagyok, de még mindig azt mondom, hogy aki majd el akar menni, az el fog tudni menni. kifizeti a képzése költségét a nyugati fizetéséből és ennyi!!

Sir Galahad 2012.07.05. 20:34:50

@Scaramella va alla guerra: Amelyik kormány nem eteti a nyugdíjasokat, bukik. Olyan politikus még nem volt, aki azt mondta volna: kérem szépen, én szeretnék a következő választáson megbukni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.07.05. 20:35:13

@Scaramella va alla guerra: amennyire tudom, a PregresszívBlog nem baloldali, ez a nevében sincs benne. Az asszociációdat értem, először én is azt hittem, hogy ez valami Gyurcsány-csapat, mivel az ő egyik kedvenc jelzője volt a "progresszív", de nem. Nagyon nem! És amennyire látom, az ésszerűség határáig nem is tolják az elosztási ráta növelését, a credójuk a növekedési potenciál és annak a növelése. Szerintem igazuk van, tényleg ez a kulcskérdés.

piefke 2012.07.05. 20:38:04

@Scaramella va alla guerra:

A blogunk neve - amelyben többen dolgozunk - Progresszív Blog (www.progressziv.blog.hu), semmi "baloldaliság" nincs benne. Itt a "progresszív" a legkevésbé sem Gyurcsányra utal, hanem a szó eredeti jelentésére...

Nem tudom, melyik "adóügyben" írt posztunkra gondolhatsz, ui. adóügyben nem is íródott poszt a blogon. Az adóztatással ui. nemigen foglalkoztunk, lévén az nem erőforrás-teremtő, hanem csupán átcsoportosító eleme a gazdaságnak.

piefke 2012.07.05. 20:38:49

@timargabor:

Gábor, tank' schee!:-)))

Hülyeség, ha fájna 2012.07.05. 20:39:48

@piefke: meg a süket falmelléki duma..

No barátom én nem a kilátástalanság hanem amiatt fogok elmenni egy határral nyugatabbra, ha a Maszop Lmp Dk meg a többi előáll azzal, hogy emeljék csak fel az adómat, mert egy - gazdag szemétláda vagyok, hogy mérnökként az átlag felett keresek - és a kis szemefénye cukorfalat hülyegyerekek a zöldséges és butikos szakjaikon még maszturbálhassanak pár évet és aztán alibimunkahelyeket lehessen nekik biztosítani ahol eltölthetik a napot...

hát lóóóóópiklit mama, hogy egy klasszikus idézzek!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 20:42:51

Bocs, talán kissé off, de... tegnap v. tegnapelőtt hallottam, hogy "munka alapú gazdaságot kell építeni" - ezt valamelyik fő-fő fideszes faszkalap mondta.
Mintha hallottam volna hasonlókat egy bizonyos gengszterváltást megelőző időben. Arra a rendszerre is azt mondták, hogy munkaalapú... :D

demján marley 2012.07.05. 20:43:37

@timargabor: sajnos nem, vannak rangsorok, amelyeken megelőznek akár pakisztáni egyetemek is, míg magyarok a legjobb 100-200-ba sem igazán tudnak bekerülni. nyilván a különböző rangsorok kritériumai mind-mind másak és nem jelenti ez, hogy összességében pakisztánban vagy indiában feltétlen jobban működik a felsőoktatás (bár nem esik nehezemre elképzelni), de tény, hogy itthon kevesen elégedettek azzal, amit akár a nevesebb intézmények nyújtanak és erről nem csak a forráshiány tehet. elavult tananyag, szakosodási lehetőségek hiányából fakadó felesleges tárgyak, elméleti tudásra helyezett hangsúly gyakran ott is, ahol ennek értelme nincs.

a magyar felsőoktatásban nagyon rég megérkezett már a reform ideje, de sajnos ez rendszerint kimerült eddig a forrásmegvonásban.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 20:43:46

Ja, ez csak a "röghöz kötés" kapcsán jutott eszembe... Amit még az ú.n. komcsik sem mertek meglépni. Pedig akkor még a tanulók számára valóban ingyenes volt a felsőoktatás.

demján marley 2012.07.05. 20:46:16

@A fidesz a betegek kiirtására készül: a fideszesek azt képzelik, hogy azért nem dolgoznak az emberek magyarországon, mert nincs kedvük hozzá. érthető: nekik mindig csak kérni kellett és már jött is a zsíros állás.

Hülyeség, ha fájna 2012.07.05. 20:48:17

egyébként is 20 évből mondjuk 6-ot magyarban dolgozni ezért megy a hiszti? Na neeee, nevetséges

Hülyeség, ha fájna 2012.07.05. 20:55:18

@demján marley: mint a veszprémi késelésben rész vevő szegény bodza szedő fiú... Ő is imád dolgozni, főleg a bodzaszedésben jeleskedik mi? Na ne fárassz a hülyeséggel.
Nyilván annyira nem érzékelik ezt a hülye fideszesek hogy a mercedest meg a knorr-bremset is inkább elküldték szlovákiába nehogy munkahelyek legyenek a hátrányosabb régiókban.

különvélemény 2012.07.05. 20:55:19

@A fidesz a betegek kiirtására készül: "Amit még az ú.n. komcsik sem mertek meglépni."

Nem is, csak börtön várt rád, ha hazajöttél.

déjá vu39 2012.07.05. 20:59:02

@Diocles: "Itt láthatóan mindenki csupán Orbánozni akar, persze, hisz erre vannak kitalálva az Index-blogok.."

Nem hiszem, hogy mindenki Orbánozni akar. Csak éppen az Ő nevéhez köthető egy olyan hatalomgyakorlási módszer, ami valahogy nem eredményez egy jól működő országot.

Hülyeség, ha fájna 2012.07.05. 21:03:34

@A fidesz a betegek kiirtására készül: mi volt ingyenes a komcsik alatt??? A kollégium? A jegyzetek? Az utazás vagy a zabálnivaló? D209-es művészúr alatt történt meg az a csoda, hogy egyik évről a másikra a koleszdij 40%-al az albiárak cca 100%-al emelkedtek (ez utóbbi frankón felpörgett ingatlanpiac meg a közalkalmazotti osztogatás eredménye lehetett) csak néztünk mint a moziban - ingyen volt minden - nem is értem mi a francért kellett nekem éjszakai műszakban szárnyasbetétet pakolni vagy szórólapozni 350 HUF/óráért ...
Biztos hogy többet tudjak elninni mi?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.07.05. 21:03:50

@demján marley: "a magyar felsőoktatásban nagyon rég megérkezett már a reform ideje, de sajnos ez rendszerint kimerült eddig a forrásmegvonásban." - maximálisan egyetértünk, az okokban is.

különvélemény 2012.07.05. 21:03:59

@déjá vu39:

Nem működik az ország?
Mesélj, mi romlott el, ami olyan szuper volt eddig...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2012.07.05. 21:09:55

@Sir Galahad: Ha van egy rendszered, ami teret ad a visszaélésre, akkor nem az a hibás, aki visszaél vele, hanem a rendszered. Ha megélsz a gyerekcsinálásból, akkor miért végezd el a gépészkart? Hozzuk össze ezt a két dolgot. A társadalom szempontjából hasznos, ha vannak értelmes emberek, akik tanulnak és dolgoznak, illetve nem hasznos, ha vannak hülyék, akik csak szaporodnak. Implicite implikáltam is a megoldást.

Laciii 2012.07.05. 21:22:08

Ennyi barmot. Hitelt felveszel és kimész szerinted mi lesz?

Ez egy kedvezményes hitelkonstrukció amit ki _LEHET_ váltani itthoni munkával.
Apehnak ott az adatbázis, mikor lejár a futamidő megnézik mennyit dolgoztál itthon, ha eleget leírják ha nem akkor meg kérik vissza.

egy maréknyi dollár 2012.07.05. 22:12:38

@driopios: Gondolom, az ellen sem fogunk tiltakozni.Ez van - mondjuk búsan és maradunk.
Ébresztő!

xaverta 2012.07.05. 22:17:00

@különvélemény:
"Mesélj, mi romlott el, ami olyan szuper volt eddig..."

Mesélj, mi az, ami jobb lett, mint volt!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:22:14

@különvélemény: mikor? 80-as években már nem. Volt pár ismerős, akik külföldön dolgoztak hosszú ideig. Igaz, nem disszidáltak, csak hónapokra vagy akár évekre kimentek.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:22:52

@Hülyeség, ha fájna: ha fájna, akkor te ordítanál, mint aki megveszett. :D
Többet nem érdemel az ostoba kommented.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:24:15

@déjá vu39: az ő nevéhez köthető egy részben rákosista, részben horthysta restauráció. Ami a világ szégyene.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:26:32

@különvélemény: hát pl. a munkavállalóknak voltak jogaik. Mostanra csak kötelességeik maradtak. Alkotmányban foglalt joga volt az itt élőknek a nyugdíjhoz, egészségügyi ellátáshoz. Volt Alkotmány. Lett belőle tákolmány.
Voltak magánnyugdíjpénztárak, relative tűrhető hozamokkal. Kirabolta őket valaki... ki is volt? Ja! Valami orbán viktor és söpredéke.
Folytassam? Minek? Te is tisztában vagy vele, csak muszáj védeni a védhetetlent, igaz?

/tmp 2012.07.05. 22:27:38

A társadalmi igazságosság érdekében, összhangban az új alkotmánnyal helyes lenne kiterjeszteni az érintettek körét azokra is, akik ugyan nem vándorolnak ki de mégsem képességeiknek megfelelően vesznek részt a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.

Ne az emberekkel fizettessék meg a tenisztanárként elhelyezkedő jogász, a lecsúszott alkoholista mérnök, a recepciós bölcsészkislány vagy a politikára átnyergelt orvos képzésének költségeit!

Még gondolkozom, hogy a két- vagy többdiplomásokkal mi legyen, hajlok arra, hogy az is tűrhetetlen, hogy az adófizetők költségére szórakozásból elvégeznek valami egyetemet aztán még egyet csak mert meggondolták magukat és mégsem magyar-angol szakos tanárok lesznek hanem bányamérnökök.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:27:47

@xaverta: fideszes maffiózók életszínvonala.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.05. 22:28:36

@/tmp: ez most valami ironikus megjegyzés akart lenni vagy tényleg ilyen hülye vagy?

/tmp 2012.07.05. 22:44:58

Szerinted?

Egyébként nem szabad megállnunk félúton, következetesnek kell lennünk, minden diplomásnak, nem csak a külföldre távozóknak igazolnia kell, hogy a képzésének megfelelő munkakörben dolgozott legalább 10 évig!

Erre célszerű lenne egy hivatalt felállítani, vagy valamelyik meglevő szerv feladatává tenni, hogy rajtaütésszerű ellenőrzéseket végezzen a munkahelyeken.

Diplomást természetesen csak e hivatal engedélyével lehetne alkalmazni.

Annak a részleteit is ki kell dolgozni, hogy mi legyen azokkal, akik részben azért a tanult szakmájunkál maradtak, mondjuk ha egy villamosmérnök szoftvert szeretne fejleszteni, akkor legyünk-e méltányosak, és mondjuk 8 év után engedjük neki, csak mert néhány tárgy ugyanaz volt a két képzésben? Még elkanászodnának.

Van még itt munka, tegyük a dolgunkat, Barátaim!

kela-bá 2012.07.05. 22:58:22

Azt mondják a pénzügyi világhatalom játékszerei vagyunk ?! Ha igaz kár egymást bántani. Érdekes ez a blog: www.forradalommost.hu Jó éjt Mindenkinek !

subtotal 2012.07.05. 23:06:51

Nagyon vicces, ahogy a Fideszes "Csak kormányváltás kell és megváltjuk a világot!" mentalitás a választások előttről hogyan csúszik át "Egy kormányváltás nem oldana meg semmit." típusú önmentegető magyarázkodásba, hogy más se csinálná jobban.
Sajnos ki kell mondani, hogy ami ellen ez a banda '95 kiabál, sokkal inkább szolgálná az ország érdekét. A minimális tandíj megteremti az önrészt a rendszerben, érdekelté teszi a hallgatót a minőségi oktatásban.
A bevezetett rendszer viszont ilyet nem tesz, viszont 25%-os felvételi jelentkezés csökkenést okozott az első évben!
53ezerről 35ezerre csökkentették az államilag finanszírozott keretet és 25ezer a végső cél. Vajon 2008-ban ezt miért nem tették mellé, mint alternatívát, hogy az általános tandíj helyett mi így képzeljük?

Qqriq 2012.07.05. 23:09:09

@demján marley:

"magyarországon jóval az eu átlag alatt van a diplomások aránya, pedig eddig ingyenes volt a képzés."

Nagyon fájsz!
Ha olyan sok ott a diplomás, akkor miért is megy az a kevés magyar oda? Ahol annyira túltelített a piac?
Lehet, hogy azok a könyvtár-kaptár és büfé-ruhatár szakok lószart sem érnek? Mi is elindultunk ebbe az irányba 1990-ben, diploma gyárakká alakítottuk az egyetemeinket, főiskoláinkat, aminek az lett az eredménye, hogy mi is tele vagyunk jogásszal, közgazdásszal, média kommunikátorral és pszichológussal. Csak hegeszteni, esztergálni és egy egyenes falat felhúzni nem tud már szinte senki sem ebben az országban. Akik tudtak, már kihaltak, vagy az eu nyugati felén teszik többszörös pénzért, mint itthon, mert ott sem tud már senki ilyet.
Ezt a problémát lassan már a legidiótább Magyar Bálint is felismeri, de neked még kell 2 papír, míg megérted.
Abban is nagyon el vagy tévedve, hogyha egy magyar egyetemista oly mértékben ki tud törni a nyelvi elszigeteltségből, hogy be tud jutni egy nyugat-európai egyetemre, akkor majd az ingyenes magyar felsőoktatás ténye itthon fogja tartani.
A másik nagy igazság, hogy amit ingyen kap, valaki, annak nincs becsülete. Olyan, hogy "ingyen" nincs is. Az a kérdés, ki fizeti meg?

SvenH. (törölt) 2012.07.05. 23:18:22

@Zuckerbrot: koszi hogy megvalaszoltad :)
igen ezert is csinaljak a torvenyt hogy meg lehessen kotni a szerzodest ket fuggetlen fel kozott...
ha meg mar megkototte, senkit nem erdekel ki mit gondol a szabad munkaeroaramlasrol, van egy szerzodes megszegtek akkor FIZETNI KELL
es pont ezt gondolom en is, max. mernoknek argentinaba mehet el, az tok jo fuggetlen hely :)))

komplikato 2012.07.05. 23:36:04

@Laciii: "Ez egy kedvezményes hitelkonstrukció amit ki _LEHET_ váltani itthoni munkával."
Érdekes, mert nem egy ember levezette, hogy miért NEM lehet ...

Qqriq 2012.07.05. 23:36:19

A fidesz-idióták ezt a teljesen egyszerű dolgot is elcseszték/elcseszik. Nem a magyarországi munkahelynél kell meghúzni a fizet/nem fizet választó vonalat, hanem a magyar közszféra/nem közszféra között. Egy M.o.-on maradó, és a magánszektorban elhelyezkedő fogorvos, ügyvéd, informatikus már miért ne fizetné vissza utólag a képzési költségét? A visszafizetés alól csak a rendkívül alulfizetett közszféra kapjon kivételt.

(Ennyit sem tanultunk az elmúlt 60 évből? Ha valakinél el akarunk érni valamit, nem izomból kell neki diktálni, kölcsönt kell neki adni! Az orosz tankok 45 év után eltakarodtak, de az osztrák bankok 100 év múlva is itt lesznek.)

Rántott máj (törölt) 2012.07.06. 00:04:54

@Zuckerbrot: Az ettermi ebed es a fodrasz kb. annyival dragabb, amennyi az alkalmazottak berkulonbsege az itthonihoz kepest.
Boltban mindent megkapsz nagyjabol ugyanannyiert, mint itthon.

SvenH. (törölt) 2012.07.06. 00:55:15

@Qqriq: azert ha itthon dolgozik akkor jelentos adot be is fizet talan azert... mig ha kimegy kulfoldre utana nulla adot fizet, gyakorlatilag a tanitasi koltsege azonnal elveszik
es igen, ha vannak jo mernokok akkor jonnek ide a gyarak, es kutatokozpontok, es hat azok mar olyanok hogy teljesen bejelentett embereket vesznek fel

SvenH. (törölt) 2012.07.06. 00:58:06

@subtotal: hat igen 97 -ben havi 2e volt az felevente 10e... ezt az idiotak eltoroltek pedig ma 15 ev elteltevel az a penz most lenne kb 30e, es valoszinuleg nem lenne jelenleg olyan sok felsooktatasi hely, mivel a bolcsesszakokat nem most kellene bezarni hiszen a burgerkinges fizubol nem tudtak volna fizetni azt a 30e -t sem :)))

Fullánkos Algol 2012.07.06. 01:56:43

Ezt érdemli az a nép meg az a generáció, amelyik önként szavazta vissza magát a diktatúrába, hogy legyetek átkozottak ezen a kontinensen amíg vissza nem takarodtok oda ahonnan jöttetek

renevol 2012.07.06. 02:44:59

Ha ellenzékiként nem lett volna pártpolitikai érdeke a Fidesznek, hogy népszavazást kezdeményezzen a felsőoktatási tandíj ellen, most kormányra kerülve nem lenne szüksége ilyen hülye megoldásokra.

M_R 2012.07.06. 03:15:46

Nem kell karton: a magyarok mindig nagyok voltak egymás feljelentgetésében. Meg majd a Kedves Vezető esetleg jutalmat is ad annak aki feljelent egy külföldre készülő diplomást. Aki meg kimegy és akár állampolgárságot is szerez - annak is maradnak a Tündérországban rokonai: szülei, testvérei. Na azoknál mindennapos vendég lesz a nav, sündőrség, TEK meg ami éppen soron következik...

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 05:29:34

@timargabor: ismerve egyes fideszes, pláne jobbikos kretének mentalitását, akár komoly is lehetett volna... :-(

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 05:33:59

@/tmp: ha nem emlékeztetne a stílusod egy fideszes (bár azóta lehet, hogy jobbikra váltott) ismerősömére, talán meg sem fordult volna a fejemben a kérdés. ;-)
(tudom, hogy nem ő vagy, de ahogy a blogokat nézem, ez a színvonal nem nevezhető egyedinek az említett pártok szimpatizánsai körében. És ilyenek "vezetik" ezt az országot)
----
Apropo "ilyenek": mazsihisz dicső vezetőit hol lehet elküldeni a kurvaanyjukba? Fel vannak háborodva, mert szerintük sértő a zsidóságra nézve, hogy valamelyik maszopos képviselő egyenlőségjelet tett a kormány e.ü. intézkedései (főként a rokkantnyugdíjak elvétele) és dr. Mengele életműve közé. Holott véleményem szerint minimális a különbség...

kpityu2 2012.07.06. 05:53:04

Javaslom, hogy a bölcsészeknek adott képzési támogatást ne kelljen visszafizetniük, hanem dolgozzák le egy sertéstelepen fizikai munkával.
Na jó, ne az egészet, mert akkor hátralevő életükben trágyát lapátolnának, elé mondjuk 3 év.

lobster thermidor 2012.07.06. 06:52:37

A posztíró nagyon fiatal még, vagy nem emlékszik dolgokra!
Az előző. "átkosnak" mondott rendszerben az ilyen problémákat elég jól megoldották. A külföldre utazáshoz munkahelyi, szakszervezeti, háztömbmegbízotti, és még sorolhatnám hány engedélyre volt szükség. Ha valaki lelépett, annak az itthon maradó családtagjai, rokonai megfizették az árát.
A ma uralkodó rezsim szólamait, harcos retorikáját, és a vezető magasra emelésének metodikáját az ötvenes évekből copyzta.
Nyugi, nyugi, nem kell izgulni barátaim!
A mai újrákosista vezetés tudni fogja a módját, hogy hogyan tartsa itthon a menni szándékozókat, és hogyan fizettesse vissza az oktatásukra költött pénzt.

Lehet a jogban bízni, de felesleges! A bírósággal sem lesz gond, az ítéletek úgyis előre megírva sorakoznak majd az orbáni elvárásoknak megfelelő, szigorúan elvhű fogalmazók íróasztalain!

midnight coder 2012.07.06. 07:04:16

@A fidesz a betegek kiirtására készül: Akkor javaslom, vonulj be önként valamelyik észak-koreaia büntetőtáborba. Ami még mindig egy fáklyásmenet Mengele elvtársad tevékenységéhez képest. Ezt összevetni azzal, hogy felülvizsgálják a rokkantak egészségi állapotát elég vicces. Amúgy amikor a vörösnácik voltak kormányon évenként kellett járni felülvizsgálatra. Más kérdés, hogy a cigó akkor is odanyomott a megfelelő dokinak pár tízezer forintot és továbbra is maradt rokkant és járhatott szabadidejében lomizni az osztrákokhoz.

midnight coder 2012.07.06. 07:09:35

Amúgy aki azt hiszi, hogy záros határidőn belül (úgy 50 év) kis hazánk el fogja érni bérszínvonal tekintetében a nyugati országok felét, az finoman szólva igencsak optimista. Ha csak azért nem, mert az ottani fizetések mennek le a béka segge alá.

Ennek pedig bizony az lesz a következménye, hogy az átlagpolgár - ha fiatal, és ha van használható szakmája, nyelvtudása, diplomája - ha teheti, el fogja hagyni az országot. A népesség ugyanis az EU-ban továbbra is csökkenni fog (ahogy nálunk is), és az afrikai iszlamista birkapásztornál a magyar villamosmérnök az EU fejlett országaiban bizons sokkal-sokkal hasznosabb a népesség pótlására.

Ugyanakkor, a folyamat végeredménye az lesz, hogy ebben a térségben lényegében a cigányokon kívül nem marad itt senki. A fiatalok elmennek, az öregek meghalnak (jó eséllyel éhen, mivel nem lesz aki kitermelje a nyugdíjukat).

2llkedő 2012.07.06. 07:25:36

Tündérországban Tündérgyuri megálmodta, hogy 2025-2030-ra Magyarország meg tudja kétszerezni bruttó hazai termékét. A miniszter megfogalmazása szerint 5-6 százalékos éves növekedési ütem elegendő ennek eléréséhez.

Akkor miért kell a röghöz kötés? Vagy már a saját álmaikban sem hisznek?

"""Buddha: Tanítás a boldogságról:
- Így érvel az ostoba: ez a föld, ez az otthon az enyém, ezek itt a gyermekeim. Íme minden együtt van, hogy teljes legyen a boldogságom - mondta Buddha a tanítványainak.
Hallgatói megkérdezték: - Miért ostoba az efféle gondolkodás?
- Mert aki ezt mondja, az azt sem érti, hogy még ő maga sem a saját tulajdona. Valóban semmit sem birtoklunk, csak őrizzük egy ideig. Aki képtelen a dolgokat továbbadni, azt a dolgok birtokolják. Bármi legyen a kincsed, úgy tartsd a kezedben, mintha vizet markolnál. Ha nem így teszel, és ha tenyeredbe zárod, összenyomod. Ha magadhoz láncolod, a lényegétől fosztod meg. Tartsd szabadon, és örökre a tiéd marad. Ez az igazi boldogság! {Forrás: György Edit: A boldog élet titka} """""

nu pagagyí 2012.07.06. 07:27:17

Ha az ingyenes képzésre és/vagy ösztöndíjra teljesítménye alapján jogosult valaki, akkor elég gusztustalan egyéb feltételeket támasztani. Az állam tegye úgy a dolgát, hogy egy jó képességű embernek ne kelljen feltétlenül nyugatra elhúznia, ha a saját sorsát az elképzelései alapján szeretné irányítani. Ne gördítsen akadályt a vállalkozások elé, ne halmozza a szükségtelen bürokratikus szabályokat. Az állami állások betöltésénél tiszta pályázatok legyenek és a teljesítmény számítson. Ahonnan kivonul az állam, oda engedje be a magántőkét és ne rohassza le az országot. Az állam esélyeket biztosítson és ne akarjon mindent megoldani a polgárai helyett. Szabályozzon, ne termeljen. Az állami fizetési listán levőket pedig fizesse meg, persze mindezt, a minél kisebb állam jegyében.

Amennyiben fontosnak tartja az állam, hogy szerződést kössön diákokkal, akkor a legtehetségesebbekkel tegye (ezen van a hangsúly) és csak a saját tevékenységét érintő, közigazgatási, közszolgálati tevékenységgekkel kapcsolatban. Plusz ösztöndíjakról szóljon a szerződés, önkéntes, kétoldali kötelezettségvállalással. Legyen benne a szerződésben, hogy az állam garantál megfelelő munkahelyet, megfelelő ideig. Ha állambácsinak az a baja, hogy az adófizetők pénzéből nem óhajt a legtehetségesebbeknek sem ingyenes képzést nyújtani, akkor a legtisztább dolog az általános tandíj bevezetése, de erről, előbb kérdezze meg népét, aki az adókat fizeti.

reálisan 2012.07.06. 07:36:55

A felvetést értem, mert bizonyítani kell, hogy minden rossz amit a kormány csinál, de azért itt messzebbre kell nézni.

Én sokat dolgoztam külföldön, nyelvtudással szellemi munkát. De nagyon rossz külföldön élni. A pénz nem minden. Rövid az élet, a barátok, család, a nemzeti beágyazottság (pl. tudjuk, hogy mikor van egy nemzeti ünnep, és az miért az ami) nagyon , de nagyon fontos. Nagyon szürke, nagyon silány a külföldi élet egy magyarnak!

midnight coder 2012.07.06. 07:39:04

@2llkedő: Meséld ezt el egy hajléktalannak.

midnight coder 2012.07.06. 07:42:10

@nu pagagyí: Ha állam bácsi a seggét veri a földhöz, itt akkor sem lesz 50 éven belül olyan életszínvonal ami csak a felét eléri az európainak. Nincs tőke, nincs saját ipar, nincsenek természeti kincsek, nincs itt semmi ami ezt lehetővé tenné. Azaz, azzal mindenképpen számolni kell, hogy anyagilag záros határidőn belül senkinek nem éri meg itt maradni ha nincs röghözkötés.

midnight coder 2012.07.06. 07:43:40

@reálisan: A nemzeti ünnepeket magasról szarja le az állampolgár. A barátok pedig akkor is távolra kerülnek, ha csak Pestre kell felköltöznöd, vagy az ország másik felére.

2llkedő 2012.07.06. 07:46:10

@midnight coder: Örülök, hogy ennyit értettél meg belőle.

lobster thermidor 2012.07.06. 08:00:31

@reálisan:

No azért krokodilkönnyeket ejteni ugye nem kell?
Van ám olyan magyar is, nem is kevés, aki megtalálja a helyét, tartalmas, színes életet él külföldön.
Vannak barátai, akik érdeklődéssel fogadják, sőt elfogadják!
Te pedig ha akarod, a Duna tv közvetítésein keresztül még a nemzeti ünnepeknek is résztvevője lehetsz. Amúgy sem hiszem, hogy minden zenés zászlófelvonásnál ott álltál haptákban a Kossuth téren.

Szóval nem kell itt ez a nemzetieskedő rinyálás!

reálisan 2012.07.06. 08:08:54

midnight coder

Szerintem Te és sokan mások félreértik az ilyen fórumok használatát. Itt egy véleményt kell elmondani és nem vitákba bonyolódni, az már magán szféra. (Persze, ha ezért fizetnek, akkor bocs. Meg kell élni valahogy és a gyerek enni kér)

belekotty 2012.07.06. 08:10:08

@reálisan: Fura hogy valaki megmondja mit kell csinálni a fórumokon.

c 2012.07.06. 08:12:43

Az elmúlt 8 + 2 év hozadéka.
Tehetséges fiatal dobbant.

Olyan politikát kéne folytatni, hogy legyen a fiatalnak is jövőképe. De kommunista kormányunk éppen az ellenkezőjén dolgozik. (pl. manyup. beszántása)

NIL7 2012.07.06. 08:14:21

@reálisan: Ez valószinűleg erősen személyiségfüggő - te így élted meg. Nekem a gyerekeim nem a több pénzért mentek más országokba, hanem mert nem kedvelik a gyűlölködést a korrupciót a hatalmaskodást és a lustaságot. Nem is fognaki soha visszatelepülni - legalábbis remélem, de ők is ezt mondják egészen határozottan (nem is lenne miért, mert eladok mindent és én is megyek - egy marék sót hajintok hátra a határnál:-). A maguk módján szabadok, és mintegy mellesleg a megélhetésük is sokkal jobb mint Mo-on ... de mint mondtam nem ez a fő szempont, hanem a társadalmi közérzet. Másik dolog, hogy az unokákért is meghozták (már multidő) azokat a lemondásokat amiket az átmenet hónapjai/évei jelentettek.

Természetesen van aki másként - Mo-on - gondolja életét és itt érzi csak jól magát. Nem vagyunk egyformák.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 08:21:58

@midnight coder: majd pont egy magadfajta "nemnáci" meztelencsiga fogja megmondani, hogy mit csináljak, mi? :D

lobster thermidor 2012.07.06. 08:48:57

@reálisan:

Egy cseppet sem csodálom, hogy nem érzed magad jól külföldön!
Neked Magyarországon sem lehet túl jó, de ha szerinted az egész világ szarul működik, akkor leginkább benned van a baj.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.06. 08:51:15

@piefke:

off

Hi,
szoval szereted Susatot ?
Ha mar itt tartunk, akkor inkabb Gervaise. Susato egy kicsit tul flamand, Gervaise a maga feluletessegeben sokkal konnyedebb.
Persze ez nem gatolt meg abban, hogy Antwerpenben minden alkalommal elmenjek a Het Vleeshuisba, ahol a varosi regizene muzeum mukodik ( es tk Susato meg Phalese nyomtatvanyokat is kiallitottak ).

1ebkent a La Bataille is egy Jannequin dal "atirata". Szerintem az eredeti jobb.

Meg aztan a Josquin dal sokkal inkabb reprezentalja a reneszansz polifoniat es kontrapunktikusabban is szebb, mint a csak cantus firmust tartalmazo La Bataille.

on.

Diocles 2012.07.06. 09:03:41

@midnight coder:

"Ugyanakkor, a folyamat végeredménye az lesz, hogy ebben a térségben lényegében a cigányokon kívül nem marad itt senki. A fiatalok elmennek, az öregek meghalnak (jó eséllyel éhen, mivel nem lesz aki kitermelje a nyugdíjukat)."

Ugyan már, látszik, h nem olvasol elég index-blogot, csupán az LMP-re kell szavazni, és máris kész a megoldás.

Ja, és persze el kell törölni a csúnya egykulcsost, jól meg kell adóztatni a csúnya gazdagokat, mert akkor nyilván kevésbé fognak elmenni Nyugatra.

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 09:07:26

@Diocles: de szarzsák! Attól, hogy te jobban jártál az egykulcsos SZJA-val, az ország háromnegyede szopik, mint a torkosborz!
Már feltéve, hogy Magyarországon élsz és nem vagy adócsaló...

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.07.06. 09:15:01

@A fidesz a betegek kiirtására készül:

Nezd, mi is az ado ?
Az ado az, amikor valakitol elvesszuk azt, ami az ove ( o kereste meg ).
Ennek a tovabbfejlesztese, ha ezt masvalakinek odaadjuk, aki semmit nem tett erte.
Az adojovairas es a progressziv ado pont igy mukodik.

Miert is kell valakit szarzsaknak nevezni, aki nem oruil annak, hogy amiert o dolgozott meg, azt elveszik tole es masnak adjak oda ?!

Az orszag haromnegyede meg jobban tenne, ha azon gondolkodna, hogy OK hogy tudnak olyan helyzetbe jutni, ahonnan ok is profitalhatnak az egykulcsos ( es ez ebbektive 3X% es nem pedig 16% ) adobol.

Vajon nyelvet kellene tanulni ? Vagy korulnezni az ICT piacon ? Vagy hianyszakmat tanulni ? Esetleg eszrevenni egy piaci rest, ahova be lehet torni ?

masra irigykedni, mast leszarzsakozni es a kormanyra varni, hogy " az majd segit ", az a legegyszerubb, es a leginproduktivabb.

bIQa 2012.07.06. 09:18:32

Egyetértek a posztolóval abban, hogy hülyeség volt a röghöz kötést kitalálni, és lehetetlenség lesz megvalósítani. Nem így működik a világ, manapság senki se tervezhet 20 évre előre

Szánalmas pótcselekvés a hazai egészségügy reformja helyett az orvosok röghözkötésével próbálkozni (mert ebből indult ki az egész). Csak nehogy valaki félreértse, az előző kormány se tudott semmit felmutatni ilyen téren

Diocles 2012.07.06. 09:20:30

@A fidesz a betegek kiirtására készül:

azért majd magyarázzátok el a Nyugaton tárt karokkal várt fiatal informatikusoknak, mérnököknek, orvosoknak, hogy miért fizessenek itt 40-50%-os szja-t (LMP-program) havi 200-300 ezer felett...

biztos szívesen maradnak majd fejőstehénnek...

Elijah_Baley 2012.07.06. 09:22:10

monnyuk az tényleg érdekes h hogy fogják ez végrehajtani, 20 évvel az 1etem elvégzése után lefuttatnak egy szkriptet a központyi adatnyilvántartóból h befizettél-e 60 hónapnyi járulékot?
nagyon izginek tűnik,mert az ok, h az orvos, miután kitaníttattuk, és megkapta a papírjait, elhúz svédbe és sose jön vissza, de mi van ha mondjuk véletlen tarisznyás bölcsészlány vagy, hozzámentél egy hollandus úriemberhez akivel a grinzingiben ismerkedtél meg féktelen hallgatói éveid alatt és aztán szültél neki 5pulyát haarlemben, akkor most asse szabad?

MEDVE1978 2012.07.06. 09:49:40

Lehet fikázni a röghöz kötést, de azért be kell látni, hogy viszonylag kevés alternatíva van jelenleg.
Az oktatás elvisz egy rakat pénzt, mialatt messze van az optimalizálttól. Persze a helyzetet másképpen is meg lehetne oldani. Pl: Mindenhol tandíjas rendszer, olyan diákhitellel, ahol az állam a hitelező és a teljes tandíjat fizeti.
Gyakorlatban az állam tanulmányi szerződést köt a hallgatóval és ő ennek fejében Magyarországon dolgozik X ideig. Vagy igazolja, hogy munkanélküli. Ha nem így tesz, az sem gond, de akkor vissza kell fizetnie. Ez hajaz a mostani rendszerre.
De lehetséges olyan is, hogy nincsen ez a hitelprogram és az oktatás 99%-a piaci fizetős, legfeljebb a tehetségesek és a szegények kapnak könnyítést.

Ami nem lehetséges és nem fenntartható, az az önköltségmentes felsőoktatás. Egyszerűen ugyanis ez finanszírozhatatlan. Emellett ott van az, hogy egyes szakmákban tényleg nem külföldre kellene képezni munkaerőt. Tegyük fel, hogy egy orvosi képzés ára 8 millió Ft. Ezt egy nyugatra kivándorolt orvos mondjuk 500 EUR hónap megtakarítással kevesebb, mint 5 év alatt vissza tudja fizetni...
A pénz pedig újabb bevonható tőkét jelent a rendszernek.

reálisan 2012.07.06. 09:49:49

Elnézést, pont én írtam be feljebb, hogy itt nem kell vitákba bonyolódni, de nem tudom megállni, hogy valamit ne írkak be még a külföldi élettel kapcsolatban.

Óriási tévedés azt hinni, hogy mi magyarok rossz emberek vagyunk, a "jobb" országokban élők, viszont toleránsak és jóindulatuak. Nem az emeberek mindenhol egyformák. Hozzáteszem - szerencsére.

Viszont aki nem itt él az odakint eltürt bevándorló. Amíg kell, amit csinál és nem mástól veszi el a kenyeret, addig mosolyognak rá. De ha romlik a helyzet, és most mindenhol romlik, hamarosan nagyon rossz szemmel fognak rá nézni!

subtotal 2012.07.06. 10:03:07

@A fidesz a betegek kiirtására készül: ne keverd az egykulcsost az adójóváírás eltörlésével, amivel tényleg jövedelmi sokkot okoztak, ráadásul egyszerre lépték meg az egykulcsossal.
Valahogy ez is kimaradt a "Radikális adócsökkentést azonnal!" smonca kifejtéséből anno.

Muzsikok közt 2012.07.06. 10:18:45

@subtotal: Ja, a bérkompenzáció 5 milliárdjába kerül az államnak. Ami rendkívül piti összeg, ahogy bérsokkot mondani rá ordenáré hazugság.

5 mrd vs. -400 mrd szja bevétel. Azaz ennyivel kell kevesebbet befizetni.

subtotal 2012.07.06. 10:25:54

Ad1: 5mrdFt nem a teljes kiesés, közel sem
Ad2: 400mrdFt nem csak az egykulcsból jön

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.07.06. 10:32:49

hülyeség ez a külföldre menéssel riogatás. nyilván mindenki külföldre akar menni dolgozni, de csak egy nagyon kis hányad aki ezt tényleg meg is teszi, annak is csak egy kis része aki nem jön vissza, mert rájön hogy az élet külföldön sem habostorta.

gabcigirl 2012.07.06. 10:44:15

Egyfelől sajnálom a becsületes, normális fiatalokat, akik ilyen hülye intézkedések miatt lemaradnak a továbbtanulásról.

Ugyanakkor a Jobbikos, újfasiszta, neonáci kis hülyéket, akik szerint Horthy, Hitler, Szálasi rendes ember és a Holokausztot kitalációnak vélik, valahogy nem tudom sajnálni, hogyha nem kapnak lehetőséget a tanulásra.

Ahhoz a hentes irányzathoz, amit a nekik nem tetsző emberekkel kapcsolatban képviselnek, más sem hiányozna, minthogy ilyen elmebetegek tanuljanak és pozíciókba kerüljenek. A normális fiataloktól, akik nem ez a kör, még egyszer elnézést.

Kakimaki0123456789 2012.07.06. 11:10:35

A kormany egyetlen intezkedessel meg tudna szuntetni a gazdasagi problemak jo reszet.
A lemondasaval.
Mast ugysem hisz mar el nekik senki.

Kakimaki0123456789 2012.07.06. 11:13:00

@nu pagagyí: Nem akarnak felsooktatasra kolteni, el akarjak riasztani a diakokat, menjenek kulfoldre tanulni; aki nem tudja ezt megfizetni az meg ne tanuljon.

Netuddki. 2012.07.06. 11:20:40

Ez is tipikus példája az átgondolatlan, ad-hoc, ostoba törvényalkotásnak. A fideszre ez különösen jellemző, de nem volt sokkal jobb a többi sem.

1. Betarthatatlan. Sajnos nem ez az első ilyen törvény.

2. Talán akkor tenni is kellene valamit, hogy itthon lehessen munkát vállalni. Mondjuk az adórendszer normalizálása munkával kapcsolatos horror adók normális szintre vitele. Adók beszedése. Csak, hogy a legfontosabbakat említsem.

3. A térítésmentesség azt jelenti, hogy az állam befektet emberekbe. Teszi ezt azzal a tudattal, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a végzősök jól fizető állásokhoz jussanak és jó adófizető váljék belőlük. Kényszerrel senkinek nem lesz se állása se jó fizetése. Az orbánék fordítva ülnek a lovon...

Netuddki. 2012.07.06. 11:23:24

@Kakimaki0123456789: Ja, csak így a felsőoktatást is tönkreteszik. Persze nem ez az első az orbántól. Amihez hozzányúl szarrá válik a kezében...

2llkedő 2012.07.06. 11:26:26

@kovi1970: "Az orbánék fordítva ülnek a lovon..."

Dakota ló mán csak ilyen. Fordíítva köll rajta ülni.

Netuddki. 2012.07.06. 11:26:43

@Disintegrator Rising: "az élet külföldön sem habostorta"

A habostorta és a fekália közt sok szint van ám.
Ha a habostorta van fönt akkor Magyarország elég lent helyezkedik el. És itt nemcsak a pénzbeni viszonyok játszanak...

Netuddki. 2012.07.06. 11:28:06

@2llkedő: Ja, a dakota ló tolatva megy mint a rák. Ha fordítva ülnek rajta akkor megy előre...

Netuddki. 2012.07.06. 11:29:30

@kovi1970: De ez csak a látszat mert ha előre megy ha hátra, Európától sajnos csak egyre távolodik...

Netuddki. 2012.07.06. 11:33:53

@kovi1970:

4. Nemcsak a végzett hallgatók jövőbeni adófizetői képessége ami fontos. Az egyetemeken azért elég komoly kutatómunka is szokott folyni. Amihez a kiemelkedő képességű hallgatók nem kis mértékben járulnak hozzá. Észt pedig pénzen nem lehet vásárolni. Sajnos mint a példa mutatja a 2/3 mellé sem osztanak észt...

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.07.06. 11:49:06

@kovi1970: magyarországon is jól lehet keresni ha versenyképes a szakmád. külföldön se keresel sokkal jobban és kihajtják ott is a beled ha nem vagy versenyképes.

2llkedő 2012.07.06. 11:51:45

@Disintegrator Rising: "magyarországon is jól lehet keresni ha versenyképes a szakmád."

Nevesítsd lécci ezeket a szakmákat!

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 12:02:16

@subtotal: én csak azt tudom, hogy a párom igen sokat bukott az egykulcsossal.
Mert ugye a keveset keresők vannak a legtöbben, tőlük a legkönnyebb elvenni még és még...

"... még és még, a burzsujnak soha nem elég ..."
Régóta aktuális. :(

fidesz = házmesterek pártja 2012.07.06. 12:02:48

@2llkedő: IT, pénzügyi szektor, klímaszerelő. ;-)

Laciii 2012.07.06. 14:03:57

@A fidesz a betegek kiirtására készül:
Nem, a keveset kereső 80% az adók 20%-át fizeti, szóval nem tőlük vesznek el többet továbbra sem.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.07.06. 18:47:21

@Hülyeség, ha fájna: No most, ha elmész nyugatabbra, ott ippeg a progresszív adórendszert fogod megtalálni, ezt jobb, ha most tudod! A franciáknál éppen 70%-os adót készülnek bevezetni 1 m euró fölött (bár szerintem ezt meg fogják még gondolni).

Nem felemelni akarják az adódat, hanem visszaállítani egy igazságosabb elosztásra.

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.07.06. 18:48:24

@Scaramella va alla guerra: Ez az, segítsük a gazdagokat, legyen degresszív adórendszer!

iii · http://nemzetimarhulat.blog.hu 2012.07.06. 19:04:56

@Diocles: Nem így van, az LMP legutóbbi javaslata szerint a legmagasabb kulcs 40% lenne évi 7 mFt felett (havi 580 eFt) és 36% lenne 3,5 mFt felett (havi 300 e). Ez félszuperbruttóra van kalkulálva, egész pontosan havi 275 e alatt maradna a jelenlegi 16% adókulcs. Cserébe viszont 2-3%-kal csökkentenék a tb-járulékokat, ezzel tehát ezt is korrigálni kell.

lehetmas.hu/allasfoglalasok/34023/ado-rendszervaltozast-az-lmp-adojavaslata/

Kolb Ace 2 2012.07.06. 19:43:04

Scaramella va alla guerra:
""A progresszív adórendszer nem az újraelosztást növeli "

dehogynem.
A pénzt annál kell hagyni, aki megtermelte."

Igen! A MUNKÁSNÁL, aki megtermelte, nem a zsírosnyakú kulák burzsujnál, aki lenyúlja az egészet, és minimálbérre bejelntve dolgoztatja a pénz megtermelőit! Ezért kell a progresszív adózás!

déjá vu39 2012.07.26. 22:32:21

@különvélemény írta: "Nem működik az ország?
Mesélj, mi romlott el, ami olyan szuper volt eddig..."

Én azt írtam: "Csak éppen az Ő nevéhez köthető egy olyan hatalomgyakorlási módszer, ami valahogy nem eredményez egy jól működő országot."

A válasz tehát nem adekvát. Nem írtam azt, hogy szuper volt, csak azt hogy most nem jól működik (Nálam nem volt elmúltnyolcév...). Azt is mondhatjuk, hogy jól működő országot ígért, de nem jött össze...

blogol-ó 2012.08.28. 20:43:49

@gabcigirl:

"Ahhoz a hentes irányzathoz, amit a nekik nem tetsző emberekkel kapcsolatban képviselnek, más sem hiányozna, minthogy ilyen elmebetegek tanuljanak és pozíciókba kerüljenek. A normális fiataloktól, akik nem ez a kör, még egyszer elnézést."

És kik a normális fiatalok? Akik a gyerekeiket csonkíttatják? Vagy náciznak a blogkommenteknél ismeretleneket arc nélkül, gyáván a túloldalról? Mesélj már nyuszika, érdekelne, tényleg. Kik a normálisak szerinted?

blogol-ó 2012.08.30. 17:13:45

@gabcigirl: Tényleg nem mesélsz, kik a normálisak? Hogy definiálod őket? Csicseregj már erről is valamit, tényleg érdekelne kis drága...

wowerman 2012.08.31. 22:33:55

@blogol-ó: inkább azt definiálta ki a nem normális. és egyetértek vele. felőlem mehetnek akárhova a rasszista és/vagy zsidőgyűlölő orkok, csak ki ebből az országból. Vagy maradhatnak, de akkor én és a családom megyünk.

blogol-ó 2012.09.01. 16:48:20

@wowerman:

Ja, sok blogban definiálta, elég frusztrált módon. Nagyjából mindenkit lenyilasozott, aki nem volt a kedvére.
Még ENGEM IS.
Ami aztán tényleg nagyon röhejes....

De válaszolni sehol nem válaszol a kis drágaságom a kérdésre, hogy MIÉRT.
Gondolom, te se tudod megmondani. Tán csak nem azért, mert primitívnek tartom az olyan vallást és művelőit, akik gyerekek testrészeit csonkolják ősi elcseszett iratokra hivatkozva? És mert ezt ki merem mondani?

Tudod, ez a kis lotyó nem vállalja föl nyilvánvalóan a sértegetéseit, a véleményét, én viszont bármikor bárkinek megmondom a szemébe mindazt, amit a neten megmondok. Mert így tisztességes. Megmondom bármelyik nácinak, hogy nevetséges, amit gondol, mert ATTÓL még nem lesz valaki rossz ember, mert valamilyen családba, rasszba beleszületett.
De azt is megmondom, ha valaki undorító módon átalakíttatja a kutyáját, hogy neki aztán jobban tessen, bármikor belemondom a szemébe, hogy ez nem szép dolog.
Az viszont már kb bűncselekmény-kategória, amikor valaki a SAJÁT GYEREKÉT csonkíttatja, mert a sivatagi törzsi varázsló elvárja tőle, hiszen a többiek is ezt csinálták és most is ezt csinálják és különben is. Ezt kimondom és egyből NEONYILAS leszek.Szerinted ez normális?
De őszintén!
Ez szerinted tisztességes jellemre vall?