A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

The Public Machine

2012.05.28. 21:47 timargabor

Nagyjából a parlamenti ciklus fele telt el, ilyenkor érdemes félidős számvetést tartani. A napi történésektől, aktuális vitáktól hátrébb lépve összerakni egy képet: merre is tartunk. Megkísérlek én is felállítani egy ilyen képet, amelynek egyetlen kritériuma van: ne ütközzön sehol az ismert tényekkel. Konzervatív barátaimat és olvasóimat pedig arra kérném, hogy cáfolják meg ezt a képet, mert ha a modell, vagy ha jobban tetszik, a fikció mégis igaz, akkor borzasztó nagy bajban vagyunk. Igen, mi mindannyian. Nem lesz rövid, de megéri.

A jelenlegi kormányzó párt, illetve ha a KDNP-t is ideszámítom, akkor pártok legfontosabb célja a következő választás(ok) megnyerése. Nagyon kevés kivétellel ez bárhol, bármelyik demokratikusan megválasztott kormány pártjaira igaz. Nagyon nem mindegy azonban az eszközrendszer, amellyel ezt meg kívánják tenni.

A hazai kormányzás e törekvésének egyik pillére a politika, a törvényhozás és a média. A kétharmados többséggel bármilyen jogszabályt meghozhatnak, akár visszamenőleg is, és ezzel élnek is. Ahogy látom, e törvényhozás fő célja lényegében az, hogy a kormányzó pártok a maguk képére formálják a közjogi rendszert. Az Alkotmánybíróságtól a Nemzeti Bankon keresztül a már rég megszerzett ügyészségig, most már a bírói hivatalig, a Költségvetési Tanácsig és az állami médiáig mindenütt vagy az első számú vezetőt próbálják pártalapon kinevezni, vagy - ha az még nem váltható le - a döntési jogköreit egy, a kormány véleményét saját többségével garantáló szervezethez telepíteni. A médiatanács még ennél is túltesz: vezetőtől az utolsó tagig mindenkit ők adnak. Az így kinevezett vezetők hivatali ideje pedig bőven túlnyúlik a parlamenti cikluson, arra pedig, hogy az így megkapott felhatalmazást nem pártérdekekre használják fel, finoman szólva nincs garancia - kevésbé finoman szólva pedig még nem láttunk ellenpéldát. Ez a hatalmi pillér - nevezzük az ezt nyilvánvalóan irányító vezető nyomán Viktornak - elintézi, hogy minden, a hatalom megtartásához szükséges döntés megszülessen, hogy a frakció azokat megszavazza, hogy legyenek olyan képviselők, akik benyújtják a javaslatokat még akkor is, ha nem is értik, hogy mit csinálnak. És elintézi azt is, hogy ha a végeredmény gazdasági szempontból sokak számára mégis kiábrándító, az állami média, és a többi fórum irányításuk alá eső része mégis elmagyarázza hogy mégis, vagy hogy minden más irány csak a csődbe vezetne.

A másik pillér nem ennyire látványos, sokáig nevet sem lehetett volna neki adni. Most már tudjuk, hogy Lajosnak érdemes nevezni a gazdasági hátországot, a Közgép körül kiépülő birodalmat. A Közgép az utóbbi években több százmilliárdos állami-önkormányzati megrendelésekhez jutott, olyan közbeszerzési eljárásokban, amelyekben gyakorlatilag lehetetlen nyerni ellene. Az utolsó év eredménye alapján csak a tulajdonos(ok)nak járó osztaléka 3 milliárd forint volt. Két lényeges kérdés van (és ezekre nem tudom, csak sejtem a választ): mennyi a Közgép nem állami megrendelés-állománya, illetve hogy az építési szektorban a teljes közbeszerzési állomány mekkora részét nyeri el. A Közgép mellett, volumenében talán kisebb, de a vidékre gyakorolt társadalmi hatása miatt mégis fontos az állami földek tartós bérletének és tulajdonjogának kérdése. Miközben az uniós területalapú támogatások a csatlakozás utáni alacsonyabb százalékról lassan az Európában szokásos szintre emelkednek, nem a helyi gazdák - a Fidesz-program szerinti "családi gazdaságok" - kapják meg a lehetőséget e földek művelésére és a támogatás felvételére, hanem "nagytőkések", helyben gyakorlatilag ismeretlen, de az ország gazdasági krémjében általában ismert arcok.

Most pedig forduljunk klasszikusokhoz, hallgassuk meg, miként definiálja a miniszterelnök az "oligarcha" fogalmát:

A mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé, az ország fontos ügyeinek eldöntését is saját hatáskörébe akarja vonni, elfoglal például egy pártot (...) vagy miniszterelnökké választják, így egy adott parlamenti többség támogatásával egy kézbe kerül a milliárd és a politikai hatalom.

Azt mondja tehát, hogy ha a "milliárdos" és a "miniszterelnök" nem ugyanaz a személy, akkor egyikük sem oligarcha. A trükk az, hogy természetesen Viktor és Lajos együttműködnek. Együttműködnek már a gimnázium, a pártalapítás óta, és jól emlékszünk együttműködésükre az első Fidesz-kormány idejéből is. Ha így olvassuk el a fenti idézetet, akkor ez a definíció nagyon is találó. (Bár az elemzés igyekszik távolságot tartani a napi aktualitásoktól, hozzá kell tegyem: valószínűleg emiatt utasítja el a Fidesz a parlamenti oligarcha-vizsgálóbizottság felállítását.)


Viktor és Lajos feltételezett - de a tényekkel sehol nem ütköző feltételezés ez! - együttműködésében Viktor biztosítja, hogy továbbra is Lajos kapja a megrendeléseket. Úgy látom, ez a valódi program, minden más ennek van alárendelve. Lajos pedig biztosítja, hogy Viktor bármilyen politikai kampányához legyen pénz, a TV, az újságok, a reklám mellette foglaljanak állást. Mindkettőnek eminens érdeke e rendszer fenntartása, és pillanatnyilag nem igazán látok olyan eszközt, amely kiszállást jelenthetne ezen ördögi körből. Nevezzük hát a rendszer e két ágát együttesen a Nemzeti Közgép Rendszerének. The Public Machine. Van erre koptatásig használt másik szavunk is: pártállam. Tessék mondani egyetlen olyan szeletet a hazai közpolitika rendszerében, amelyet ne ez uralna. Ez körvonalazódik most.

Ehhez adalék még a gyakorlatilag mindenre kiterjedő központosítás. Egy iskolaigazgatót se válasszanak meg helyben, majd a Párt eldönti - és mint a példák mutatják, ez nem csak lehetőség, de tényleg el is dönti, a helyiek ellenében is. Apátia, közöny, engedelmesség, gondolkodás mellőzése: ezt várja el a Nemzeti Együt Közgép Rendszere. Nehogy arra gondolj, hogy ezen változtatni is lehet. Kádár reloaded.

Kedves kormánypárti barátaim és kommentelők: kérlek, cáfoljatok meg! Nagyon örülnék, ha nem lenne igazam (csak már kicsit sokszor mondtam el ezt a Fidesszel kapcsolatban és eddig mindig igazam lett). Viszont ha nem tudtok úgy megcáfolni, hogy ez Titeket magatokat is meggyőzzön, akkor dőljetek hátra, és egy laza fröccs vagy Martini mellett gondoljátok végig: erről álmodtatok 10 meg 20 éve? És ha erre is nemleges a válasz, akkor mit tehetünk - akár együtt - most?

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához. Ha pedig úgy gondolod, hogy a fenti kérdést minél több embernek kell feltennie magában, nyomj egy megosztást is. Köszönjük.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

33 komment · 2 trackback

Címkék: államhatalom nemzeti közgép rendszere

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr544551648

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kis fideszes állathatározó, avagy ki kicsoda Orbán Viktor állatkertjében 2012.05.29. 11:02:59

“Orbán pártja Orbánról szól. A többiek pillanatok alatt lecserélhető pofozózsákok, akiket leginkább akkor tol előtérbe a nagy sakkjátékos, amikor arra van szüksége, hogy ne az ő renoméja sérüljön.” - fogalmazta meg kommentjében hungarisztan...

Trackback: Negyvenhat érv: miért volt jobb magyarnak lenni huszonöt éve, mint mostanában? 2012.05.29. 11:00:21

“Először is: 25 éve miénk volt Magyarország, ma a kormány szolgái, de inkább cselédjei vagyunk saját hazánkban. Másodszor: 25 éve a gyárak, az üzemek, a bankok és minden-minden magyar volt. A magyar gyárakat bezárták vagy privatizálták, jellemzőe...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ianas 2012.05.29. 10:13:46

Csak azért nem mondom, hogy atomot nekik, mert itt vagyok én is. Így inkább csak egy véreres lófaszt tudnék megajánlani Szeretett Vezérünk okosabbik végébe.

TheSaurus62 2012.05.29. 10:26:31

'89-'90 körül volt egy kabaréban az alábbi szösszenés (nem szó szerinti idézet):
Fejlődés:
- Pártunk és kormányunk
- Pártjaink és kormányunk
- Pártjaink és kormányaink
- Pártunk és kormányaink
- Pártunk és kormányunk
Már akkor se lepődtem meg.

Pan Modry 2012.05.29. 10:44:09

A fiatalsagnak erdemes elhagyni az orszagot, ezaltal elvagni az adofizetoi utanpotlast, aztan majd az egesz szar rajuk dol a mutyirendszerre.

Akinek nyugdijas szulei vannak, legfeljebb majd kuld penzt ha az allamnak arra sem lesz az osszeomlas utan.

dolgozni kék 2012.05.29. 10:47:44

Megmondták előre, hogy a közmunka rendszerét fejleszteni fogják, csak elfelejtették említeni, hogy ez közgép-munka keretein belül képzelik el.

dolgozni kék 2012.05.29. 10:52:01

osszanak közgép részvényt a zembereknek, ha már a zemberek pénzén tollasodik..

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.05.29. 11:47:11

Nagyon szomorú ez! Ork bán újraépíti a Kádárizmust! :( Sőt, inkább a Rákosi-féle államosítást is beveti. Igazi "komenista" pártot épített ide körénk! Szánalmas!

driopios 2012.05.29. 12:11:15

"A mi fölfogásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé, az ország fontos ügyeinek eldöntését is saját hatáskörébe akarja vonni, elfoglal például egy pártot (...) vagy miniszterelnökké választják, így egy adott parlamenti többség támogatásával egy kézbe kerül a milliárd és a politikai hatalom."

Milliárdos, aki elfoglal egy pártot majd miniszterelnökké lesz (előtte sportminiszter, de gondolom az a kipontozott részben hangzott el).
Vajon ki lehet ez? Kire gondolhatott?

MacChicken (törölt) 2012.05.29. 12:29:03

@driopios: Ja hat GyF, de ot le lehetett valtani. OVit vajon le lehet majd?

Behajtó70 2012.05.29. 12:39:16

Elemezzük a fenti balos firkálmányt:

"Nagyon nem mindegy azonban az eszközrendszer, amellyel ezt meg kívánják tenni."

--->ferencetek az MSZP-ről, a Liberálisok közös kormányzásáról: "...Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet." + "És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit."

Ehhez képest a 2006-os választásokon telhazudták a médiát, hogy milyen nagy a jólét, meg a pannonpuma, meg a satöbbi.

---erről ennyit!

"e törvényhozás fő célja lényegében az, hogy a kormányzó pártok a maguk képére formálják a közjogi rendszert."

---> Mint azt az MSZP+SZDSZ kormányok kezdték: először körbement a levél 2002-ben, hogy az ellenzéki sajtóban tilos állami vállalatoknak hírdetni. Azután minde fontos posztra beültették a saját embereiket, pl az MNB vezér mellé a 3 tagú monetáris tanácsot 5 fősre bővítették (érdekes, ezt simán benyelte az EU!), és persze sajtá embereiket rakták oda.

De mehetünk hátrébb is az időben: Göncz Árpád megválasztásakor az SZDSZ aktív politikusa, sőt alapító tagja volt!

A bírók kifejezetetten a kádár-rendszerben érlelt személyek, akik lojálisan "értékelték" a haveri kört.

Egyedül Polt Péter lógott ki a komcsi sorból, de őt meg folyamatosan parlamenti beszámolókra hívogatták, ahol sorozatosan leszavazták beszámolóit.

"Az Alkotmánybíróságtól a Nemzeti Bankon keresztül"
---> Mint már írtam: MSZP+SZDSZ = a Monetáris tanács bővítése

"a már rég megszerzett ügyészségig"
---> nem megszerzett, hanem a pártállami elvtársak helyett vogre egy függtelen szamély került oda!

"most már a bírói hivatalig"
---> azon ki, mit szerzett meg? A bíroságok önállóak jelenleg is.

"a Költségvetési Tanácsig"
---> az agittegylet mire volt jó egyáltalán? a pártok magasról leszarták, hogy mit mondanak, az mszp+szdsz is!

"és az állami médiáig mindenütt vagy az első számú vezetőt próbálják pártalapon kinevezni"
---> vidámság! te vagy agyhalott vagy, vagy egysejtű! Mert érdemes lenne emlékezned arra, hogy a legbalosabb műsor, a NAKELTE 7 ÉVIG URALTA A KÖZTV-t, M1-et M2-tőt egyszerre, sőt még éjjel is nyomták a havashenriket + a verebest.

Úgyhogy kicsirigó, nagyon el vagy te tévedve, és jobb ha felvésed: NEM FELEJTJÜK EL A FENTIEKET, s ESZERINT FOGUNK SZAVANI ISMÉT!

driopios 2012.05.29. 12:41:32

@Behajtó70: nagyszerű elemzés. Fáradjon a kasszához.

csárli hárper 2012.05.29. 12:46:49

nemzeti elhülyülés rendszere...

Ringlósztár 2012.05.29. 12:49:07

@Behajtó70:
SZAVAJATOK nyugodtan, mert az előzetes regisztrációt - hozzászólásod alapján - már nem fogod tudni megugrani.

Behajtó70 2012.05.29. 13:19:17

Izzadtságszagú a blogposzt...ennyi az egész.

És azt még elő sem vettem, hogy:

TECCETTEK VÓÓÓNA 8 ÉVIG JOBBAN QURMÁNYOZNI!!! akkor most nem kéne itt óbégatni!!!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.05.29. 13:32:44

@Behajtó70: Helyes Te virslifejű, nyomjad csak a propagandát. De egy válaszod sincs a "balos firkálmányban" foglaltakra, csak elmútnyócévezni bírsz, az meg nem segít semmit. Hasznos csávó vagy te, na.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.29. 13:33:35

@Behajtó70: azt kéne megérteni, hogy nem "mi" qurmányoztunk, és nem tetszett az sem. Viszont szerencsére azt le lehetett váltani.

Inkább a Nemzeti Közgépre mondj valamit, mert a cikk arról szól.

Kedves Loránd · http://hajnalvilag.hu 2012.05.29. 13:36:57

Ha már izgalmas gondolatkísérletek, én is beneveznék a sajátommal. Lassan másfél éves, de nem látom a tényekkel való ütközését - bár lehet, hogy a szemüvegemben van a hiba.

hajnalvilag.blogspot.com/2011/12/kell-egy-orszag.html

ideologia · http://ideologia.blog.hu 2012.05.29. 13:39:05

@Behajtó70:
Ezzel a logikával a jobbosok hibája gyurcsány ámokfutása is, mert 2002-ben és 2006-ban sem szavaztak elegen viktorra.
Ugyehogy? :)

Ludovikás Levente 2012.05.29. 13:52:25

"Apátia, közöny, engedelmesség, gondolkodás mellőzése"

Nehéz a hivatásos forradalmár élete, amikor senki sem akar hallgatni rá. Kiabálhatja napestig hogy fegyverbe, fegyverbe, oszt akkor rászólnak hogy most már hallgasson mert nem tudnak aludni

tintamin 2012.05.29. 13:54:43

Azt mondja a választások előtt valami kőokos fidesz-szavazó: legjobb lenne, ha a szocik miatt csődbe menne az ország, mert akkor a nulláról lehet indulni.

Na, ez például egy be nem váltott választói akarat, ami lassan meg is történhet.

Egyébként tökmindegy, ki van hatalmon, a stílusban van különbség: ezek most kicsit agresszívabban (és pofátlanabbul) akarják a hatalmat és a pénzt.

Az "elmúltnyolcév" alatt nem egy közgép volt, hanem több. Mindenesetre akkor nem mászott az emberek szájába ennyire a politika, ez igaz, de kicsiben ugyanúgy ki kellett nyalni a csinovnyikok seggét, csak most már félni is kell tőlük.

Aki fiatal, azt nem érdekli a politika, csak a lehetőségek. Azok pedig a kiszámíthatatlan kormányzásnak és törvénykezésnek hála, jelentősen beszűkültek.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2012.05.29. 13:59:57

@Behajtó70: gyurcsányék töketlensége és mutyijai továbbra se validálja a fidesz töketlenségét és mutyijait.

Ludovikás Levente 2012.05.29. 14:00:31

"... pillanatnyilag nem igazán látok olyan eszközt, amely kiszállást jelenthetne ezen ördögi körből."

Az ördögi körből való kiszállást egy választási vereség jelentené. Akkor visszajöhetne az előző kormány udvari beszállítója a Strabag, és az általa leosztott pénzből róhatják a maguk köreit a szocik és a libaberránsok

tintamin 2012.05.29. 14:01:58

Egyébként az, ami itt törvényhozás (és kritikakezelés) címén zajlik, eléggé nevetség tárgya lehet(ne, ha nem velünk történne).

Először megmondjuk, hogy az Alkotmánybíróság mibe szólhat bele, aztán ha mégis beszól a kerítéskapun, hogy alkotmányellenes a törvény, akkor nem a törvényt próbáljuk meg úgy faragni, hogy jó legyen, hanem fél éven belül tizenkettedszer is megváltoztatjuk az alkotmányt, hogy befogjuk a köcsög renitens alkotmánybírók pofáját.

Ez mindent elmond arról a stílusról, ami most belengi az országot: "Nem tetszik, amit csinálunk? Majd kapsz a pofádra, öreg!"

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.29. 14:05:52

@Ludovikás Levente: azt kell mondjam, az ördögi körnek az is része.

A Strabag és társai meg most sem mentek el, hanem a Közgép alvállalkozói.

(A zsidózást meg, ha már nagyon muszáj, kérlek ne itt.)

tintamin 2012.05.29. 14:13:36

Ilyen is volt: "Kíváncsi vagyok, mit kezdenek kétharmaddal, ezért én rájuk szavazok."

Hát ezt sikerült összehozni a zemberek felhatalmazásával.
A "köz" szó benne van, és ez már nagy dolog.

empatikus pszichopata 2012.05.30. 11:40:48

@timargabor: Strabagról és másokról. Ha igaz, hogy udvari beszállítói voltak az MSZP-nek, ugyanúgy udvari beszállítói voltak a fidesznek is, hiszen nem illene elfeledkezni arról, hogy különösen a 2006-os ciklustól kezdődően az ország önkormányzatainak túlnyomó többségében fideszes polgármester ült - és lopta szét büntetlenül "helyben" az országot - lásd: Esztergom, Debrecen, Hódmezővásárhely... Az MSZP (és SZDSZ) egyik legnagyobb "bűne", hogy ezt a rablást és az ország szélsőjobbra tolódását "demokrataként" tétlenül nézte.

Én nem tudom, a fidesz megnyeri-e a 2014-es választásokat, miután abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán elérnek odáig. Ugyanis mélyen hiszem, hogy ez a rendszer így nem tartható fenn. Az ország olyan ütemben pusztul mind gazdasági, mind szellemi értelemben, hogy máris robbanásponton van.

sisifux 2012.05.30. 12:58:30

@Behajtó70:
"Izzadtságszagú a blogposzt...ennyi az egész."

Nagyon papagájhangú az érvelés....ennyi az egész

Rozsdás öreg buldózer 2012.06.02. 08:01:39

Ha már Strabag, akkor engem ez az őscinizmus zavar ami beléjük van kódolva. Nekik mindegy, hogy a két párt közül melyik van hatalmon, ők fennmaradnak. Az aktuálisan pártközeli tenderezget, majd beveszi a buliba a másikat alvállalkozóként. Ugyanez a politikában is, bár ott még jobban látszik a gentry mentalitás. "Eh csak egy kis szerencse kell és tűrhető lapjárás" Rohadtul nem érdekli őket, hogy kit/kiket tesznek tönkre, egy bukás, egy választási vereség nem gondolkodtatja el őket, csak még erősebben akarnak tőle előre törtetni. Pedig elvileg a köz érdekében kellene cselekedniük. Sajnos ez igaz mindkét oldalra.

SzVa 2012.11.19. 19:31:44

Eszembe jutnak a régi töriórák. Visszatérő sémának tűnt, hogy a központi hatalom (a király) hatalmi harcot vív a főurakkal (kiskirályok, nemesek, rendek), és csak ha nyerésben van, akkor tud az egész országot előremozdító reformokat végrehajtani. Mi van most? Globalizáció, és e csomagban - többek között - határon átnyúló kiskirályok (munkahelyteremtéssel zsaroló multik, shortolással zsaroló spekulánsok, lejáratókampánnyal zsaroló médiabirodalmak stb.). Ezekkel szemben egy kis (vagy akár közepes) ország központi vezetése szinte tehetetlen. Talán az az egyetlen esélye a viszonylagos szuverenitásra, ha vannak úgy-ahogy helyi kiskirályok (oligarchák) is, akikre úgy-ahogy támaszkodhat. Persze egy helyi oligarcha hatalma (megrendelésállománya stb.) gusztustalanul nagynak tűnhet az ország méreteihez képest, de a viszonyítási alap sajnos adott. Szóval... mit kéne akarnunk?

marco74 2012.11.19. 23:46:23

Gyerekek!
Ez a szörnyüség mind igaz (bármelyik oldalt nézem) és nagy szégyen. De!
Ez csak egy része a dolgoknak.
A sok rossz mellett ott van az állampolgársági törvény (szerintem fontos), a nyugdíjpénztárak államosítása (bár van aki másként ítéli meg, érthetően), míg az ország zöme szívta a gazdasági válságot, az eközben óriási nyereséget elérő cégeket adóztatták meg (állítólag azok meg ránk hárítják, de ez csak részben igaz, mert pl a bankok a FÉL!!! százalék extra adótól úgy sírnak, hogy szinte elérzékenyül az ember, de ők nem fél százalékot emelnek!), a svájcifrankosok bizonyos szintű kisegítése a szorult helyzetből.
Csak úgy hirtelen ennyi jutott eszembe, de még biztos lehetne találni.
Na most ezt meg tegyük a mérleg másik serpenyőjébe,
hova billen.
Utána végezzük el ugyanezt az előző ciklus szereplőivel is, itt hova billen a mérleg nyelve?
Az igazán nagy gond az, hogy ezt a mérlegkészítést nemigazán tárgyilagosan szoktuk megtenni, már ha megtesszük, hanem szigorúan érzelmek és rokonszenv-ellenszenv alapján.
Képzeljétek el, hogy valamelyik szövetségi kapitány rokonszenv alapján állítaná össze a csapatot. Ti is így látjátok?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.11.20. 06:56:25

@marco74: nem, én például nem. Az említettek közül csak az állampolgársági törvény az, amit egyértelműen pozitívumként élek meg (és épp miattuk tartom hihetetlenül méltatlannak a rájuk hivatkozást választási regisztráció-ügyben!). Az összes többi amit említesz, minimum vitatható, a többi posztban ezt nagyjából meg is tesszük.

De ez más. Ez arról szól, hogy a korlátlan politikai hatalmat arra használják, hogy a sokak által áhított, és sajnos masszívan közpénzből épített "nemzeti burzsoázia" a személyes baráti körükből álljon, akik aztán szépen visszacsorgatnak ebből annyit, hogy csak ők folyjanak minden kampánycsatornán. Ebből már az első fél is khm khm, súlyosan illetlen dolog (nagyon finoman fogalmaztam!), a másodikkal együtt a pártállam, vagy ha úgy tetszik, a belorusz modell. Meg is jött a vállveregetés tőlük.

A korábbiaknál is lehet mérleget vonni, az eredmény nekik sem jó (lásd 2010-es választás), de a rendszerváltás óta ez az első pártállam-építési kísérlet. A poszt ennek a technikájáról szól.

Ppix 2012.12.21. 17:24:34

@Tictonic:
"Talán az az egyetlen esélye a viszonylagos szuverenitásra, ha vannak úgy-ahogy helyi kiskirályok (oligarchák) is, akikre úgy-ahogy támaszkodhat. Persze egy helyi oligarcha hatalma (megrendelésállománya stb.) gusztustalanul nagynak tűnhet az ország méreteihez képest, de a viszonyítási alap sajnos adott."

Sajnos ez hülyesség. Nem csak azért mosnak le minket nemzetközi szinten, mert kicsik vagyunk, hanem azért is mert végletesen elavultak, rosszul szervezettek, alulképzettek. Az infrastuktúra, a tőkeellátottság és mi a lakosság együtt, mint munkavállalók.
Az nem stimmel ezzel a gondolattal, hogy hiába lopsz el akárhányszázmilliárdot a saját oligarchádnak, attól még a gazdaságod az oktatásod, az egészségügyed stb. fos marad. Mert az. Mi változott itt 1990 óta az alapvető állami rendszerekben???
Semmi.
És nem csak arról van szó, hogy ha igazi piacgazdaságot és fejlődést akarsz, akkor engedned kell a szabad versenyt a házon belül és a határon túlról is. Mert enélkül mindenki aki itt van betagozódik a feudális államrendbe, ami megfojtja a teljesítményt. Verseny nélkül nincs sikeres gazdaság. Ne gyere nekem Kínával, ott százmilliók és a természet totális kizsákmányolásából folyik a gazdasági "csoda", messze nem fenntartható (és ott is piacgazdaságvan néhány léptékben).
Nincs sikeres "keleti modell", ez csak a matolcsy meg orbán féle sügérek mellébeszélése. Illetve van, pl. Dél-Korea (ami a _nyugat_ totális másolása).
Visszatérve nem fog sikerülni a bezárkózás, igen rövid idő alatt megborul itt minden ha így folytatjuk. Ja és nem csak a verseny jön át a határon, de az emberek is átmennek. Az ország valós lakossága közelebb jár már szerintem 9.5 millióhoz mint a 10-hez, brutális kivándorlás van.
Az emberek nem hülyék, tudnak választani egy feudális fos és egy szabad ország között.
És aki a hazaszeretet kéri rajtuk számon az általában az a köcsög politikus szokott lenni, aki elüldözi őket...

Potrien 2013.05.27. 11:18:33

Hagyjátok behajtó70-et. Esélye sincs megérteni...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.19. 10:53:51

@Behajtó70: Egyedül Polt Péter lógott ki a komcsi sorból, de őt meg folyamatosan parlamenti beszámolókra hívogatták, ahol sorozatosan leszavazták beszámolóit."

polt peti nem komcsi? mióta?

Polt Péter (Budapest, 1955. –) jogász, ügyész, egyetemi oktató, 2000–2006 között, valamint 2010-től Magyarország legfőbb ügyésze.

1975-ben felvették az Eötvös Loránd Tudományegyetem Jogtudományi Karára, ahol 1980-ban szerzett jogi doktorátust. Emellett posztgraduális képzésen vett részt a Strasbourgi Egyetemen és a Hágai Nemzetközi Jogi Akadémián. külföldön tanul 1980-ban (!)
A diploma megszerzése után az Országos Kriminológiai és Kriminalisztikai Intézet munkatársa lett, majd 1983-ban az ELTE ÁJK büntetőjogi tanszékének tanársegédje lett, 1985-ben adjunktussá nevezték ki. 1982-ben szakvizsgát tett, 1985-től 1995-ig ügyvédként dolgozott. 1990 és 1995 között az Igazságügyi Minisztérium tanácsadójaként is tevékenykedett. 2010-ben PhD-fokozatot szerzett a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

1993-ban belépett a Fideszbe. Az 1994-es országgyűlési választáson a párt képviselőjelöltje volt, de mandátumot nem szerzett.

1995-ben megválasztották az állampolgári jogok országgyűlési biztosa általános helyettesévé (az ombudsman akkor Gönczöl Katalin volt). Ekkor kilépett a Fideszből. 2000-ben az Országgyűlés megválasztotta legfőbb ügyésszé, Györgyi Kálmán utódjaként. Tevékenysége során többször is kritizálták tevékenységét, az Országgyűlésben többször leszavazták interpellációkra adott válaszait. Mandátuma 2006-ban járt le (utódja Kovács Tamás lett), majd a Legfőbb Ügyészség Büntetőbírósági Ügyek Főosztályának élére került. 2010-ben Schmitt Pál köztársasági elnök Poltot jelölte legfőbb ügyésznek, akit a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz- és KDNP-frakciók megválasztották az új választási szabályok szerint immár kilenc évre. 2011-ben Polt Pétert választották meg az uniós legfőbb ügyészek szervezetének elnökének Rómában.

milyen érdekes, ha nincs rendszerváltás, ő ugyanúgy ott lenne az elitben

dr. Polt Péter legfőbb ügyész édesapja az a dr. Polt Miklós, aki a Kádár-rezsim Legfőbb Ügyészségében a bírósági főosztály örökös vezetője volt, és mint ilyen a halálbüntetés eltörléséig nyilván maga is többször tett indítványt halálbüntetés kiszabására. Birtokunkban van az az irat, amelyben a Legfőbb Ügyészség elismerte, a vérügyész, egészen két évvel ezelőttig, még nyugdíjasként bejárt a Legfőbb Ügyészség könyvtárát rendezgetni. Tiszta családi vállalkozás! Azért érthetetlen az a maszopos és szadeszes magatartás, amivel dr. Polt Péter parlamenti megnyilvánulásait rendre leszavazzák, mert a legfőbb ügyész maga is egy-gyökerű velük. Ezt leginkább az domborítja ki, hogy éppen a maszopos közpénzügyi államtitkár, Keller László által tett és elhíresült agancsos feljelentés alapján szerzett tudomást a közvélemény arról, hogy dr. Polt Péter legfőbb ügyész együtt vadászgat dr. Bártfai Jánossal.

kkbk.blog.hu/2013/07/04/kasler_kontra_otp_bank
süti beállítások módosítása