A KARD a Facebookon

Hirdetés

Látogatók

free counter

Őket ajánljuk

 

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Híresek és gazdagok

2014.10.24. 06:30 kinnbennfentes

Az elmúlt 25 év adópolitikája nem véletlenül emlékeztet egy véget nem érő dél-amerikai szappanoperához. Itt bármilyen kormány jön és megy, mindegyik csak hozza magával a hülyébbnél hülyébb sarcolási koncepcióit és persze hiába vezet ki vagy csökkent néha egyes adónemeket, az embernek olyan érzése van, mintha folyton csak növekedne a teher. És persze ilyenkor felmerül a kérdés: hová lehet még emelni? Van-e annyi pénz a rendszerben, hogy még ki lehessen venni?

Az Internetadó, vagyis az újabb (aktuális) baromság esetében tudjuk, hogy nincs, tehát halálra van ítélve az egész ötlet - és igen: még akkor is, ha az eredeti tervhez (blöffhöz?) képest jelentősen „szelídült”. Társadalmi szempontból egyébként is csődszagú a buli, nem beszélve a hazai innovációra leselkedő újabb veszélyekről, ami egyébként is mostohagyermeke a magyar gazdaságnak.

Az ilyen idióta adóötletekkel ráadásul azt is elérjük, hogy a viszonylag értelmes adónemeket is elsöpri a népharag. Például a környezetvédelmi vagy egészségvédelmi célú adókat.

És mára azt is elértük, hogy az egész világ megismerhette ezt a szappanoperát. Immár a konzervatív lapok is megtisztelnek minket azzal, hogy vezércikkben ismertetik meg a világ népeit a magyar adópolitika „meglehetősen sajátos elképzeléseivel” - egyben felhívva a figyelmet demokráciánk állapotára. Figyelem, ez az országimázs a végén sokba fog kerülni.

stock-vector-sheep-shearing-54838072.jpg

De miért tartunk itt? Hogy pattanhatott ki e becses elmék fejéből az Internetadó ötlete? Tekintettel arra, hogy korábban az MSZP-SZDSZ-kormány is játszott e gondolattal, ugye mondhatjuk, hogy nem most találták ki. A válasz a magyar politikai korrupció helyzetében és az ahhoz kapcsolódó társadalmi immunreakcióban, az adóelkerülési morálban rejlik. Nézzük lépésről lépésre.

  1. A bölcs kormányok rosszul és pazarlóan osztják el a pénzeket, ráadásul a haveroknak…
  2. ...tehát senki nem akar adót fizetni („ezeknek?!”)…
  3. …tehát folyton üres/hiányos az államkassza…
  4. …erre válaszul nem a hatékonyságot és a tisztaságot, hanem az adóterheket akarják valahogy növelni+kiterjeszteni…
  5. …a társadalom így magasról leszarja ezt az egészet (és az adózási morál marad vagy romlik)…
  6. …a hatalom marad korrupt és a társadalmi passzivitás miatt egyre kevésbé kordában tartható…
  7. …a buli az államcsődig tart.

Addig pedig jöjjön egy kis Internetadó.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

8 komment

Címkék: hülyeség költségvetés államhatalom internetadó magyar demokrácia

Internetadó: gazdasági csapás

2014.10.22. 17:47 Campek

Ustream, Prezi. Biztosan nem sokaknak kell bemutatni azt a két, online piacon meghatározó magyar céget, akik innovatív területen tudtak a világpiac meghatározó szereplőivé válni. Egy bökkenő van mindkét cég tevékenységével: korlátlan internetet igényel a szolgáltatásuk igénybevétele, hiszen az egyik esetben streamelésről van szó, ami folyamatos adatforgalmat igényel, másodiknál pedig felhőszolgáltatásról, hiszen a szolgáltató szerverén dolgozunk.

indexcover_internet.jpg

(Forrás: Index FB-cover)

Ez csak két nagyon konkrét példa arra, hogy miben is rejlene egy gazdasági kitörési lehetőség akár Magyarországnak is, és mi az, amivel teljesen ellentétes a kormány legújabb ötlete, a forgalomalapú internetadó. Gyakorlatilag biztosak lehetünk benne, hogy egy ilyen új adónem, nem csak a „zembereknek” jelent rezsinövekedést, hanem pusztító mértékű, igazából felmérhetetlen, de biztosan nagyobb mértékű gazdasági kárral jár, mint amennyi zsebpénz bevételt jelent a jelenlegi kormánynak az ebből befolyó, várhatóan később más területre költendő „extraprofit”.

Jelen cikket egy Balaton közeli településről írom, az egyetlen elérhető internet előfizetés egy nagyobb szolgáltató 250kbit/s-re limitált alternatív csomagja (ennyit tud a hálózat), valamint a mobilszolgáltatók frekvenciavásárlása után most már stabillá vált EDGE kapcsolat (előtte ez sem volt). A szolgáltatókra kivetett korábbi extra adók eredményezték azt, hogy ez az állapot be lett betonozva sok évre. A magyarországi internetes infrastruktúra relatív fejletlensége és egyértelműen túl magas lakossági és üzleti ára már eddig is jelentős visszafogó erőt jelentett a magyar IT piac fejlődésében, egy ilyen adó, még az állítólag tervezett limittel is újabb csapás egy egész szektorra, mely a világ fejlett országaiban a húzóágazatok közé tartozik, illetve mindenki szeretné, hogy oda tartozzon, úgy tűnik, minket kivéve. Ez Magyarország, 2014. Ez pedig Finnország, 4 éve, és erről a 4 napos hírről se feledkezzünk meg. Ja és erről sem, bár lehet, hogy ő csak a biztonságos adózás körülményeinek megteremtésére gondolt, pedig erősen választásiígéret-szaga volt a dolognak.

!UPDATE! A cikk megírása után nem sokkal meg is érkezett a megmentőnek titulált FIDESZ által jegyzett módosító indítvány, magánszemélyek előfizetésére 700 Ft, céges előfizetésekre 5000 Ft a limit. Azt könnyű belátni, hogy ezeket a limiteket minden kihasznált internet előfizetés eléri. Számoljunk egy kicsit, akinek van otthoni előfizetése, valamint a családban két mobilinternet előfizetés annak 2.100 Ft lesz a költsége, bár állítólag ezt nem háríthatják majd át a magánszemélyekre (na persze), így ez csak a szolgáltatók megsarcolása lesz. Egy cég, aminek van két telephelye internet előfizetéssel, valamint 5 alkalmazottjának telefonra vásárolt internet előfizetése ezek szerint havi 35.000 Ft extra kiadással számolhat, ez éves szinten közel félmillió forint extra kiadás. Hiába ez az indítvány, a címben jelzett állításunk továbbra is fennáll. A szolgáltatók nem vagy csak mérsékelten fejlesztenek az egyre növekvő adóterhek miatt, ahogy eddig is, az internet előfizetések már így is túl drágák, olcsóbbak biztos nem lesznek, egy KKV-nek pedig brutális új terhet jelent majd az internetadó.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

67 komment · 1 trackback

Címkék: startup infrastruktúra magyar gazdaság internetadó

Népszavazási kezdeményezés az Internetadó ellen!

2014.10.22. 10:47 kinnbennfentes

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Internet-szolgáltatásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen a 2014. október 20-i állapothoz képest további adót fizetni?”

Ha bevezetik az Internetadót, úgy népszavazást kezdeményezünk a kivezetés érdekében.

Ez a KARD üzenete a jogalkotók felé.

 

nepszavazas_KARD.jpg

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

23 komment

Címkék: botrány hülyeség népszavazás államhatalom internetadó

Internetes rezsinövelés

2014.10.22. 08:02 timargabor

Magyarország jobban teljesit! Internetadóban úgy tűnik, jövőre mindenképp.

Gigabájtonként 150 forint, persze az áfán felül, nyilván. És majd persze nem hárítják át, ahogy eddig sem hárítottak át semmit. Majd inkább veszteségesek lesznek - mert bizonyos, főleg a céges és a korlátlan adatforgalmat tartalmazó egyéni konstrukcióknál ez az adómérték bizony 100% (!) körül lehet. Állítólag azért, mert sokat skype-olunk meg viberezünk telekomadó fizetése helyett - amit már eleve szépen, a percre vetített adó helyett a maximált összegig érvényesítettek a fogyasztói árakban.

pilatuszintelnet.jpg

Kedves Varga Mihály, eddig mindent áthárítottak. Igen, már a rómaiak is kitalálták a PPP-adóbehajtást, de azért tudjuk, hogy az a párt áll a dolog mögött, amely 2008-ban ezt még rossz ötletnek tartotta. Persze, akkor még az orosz közeledés is nemzetellenes puccs volt, aztán mit tesz a kétharmad. (Hülye internet! Emlékszik minden régi fideszes álláspontra. Adóztassuk meg a rohadékot!)

Nekem azért volna egy kérésem a törvény megalkotóihoz: kötelezzék a szolgáltatókat, hogy minden számlán feltűnően tüntessék fel:

"Az internetadó bevezetése nélkül Önt ebben az elszámolt időszakban a következő fizetései kötelezettség terhelte volna: .... Ft

Az internetes rezsidíj növelésének eredményeképp az Ön inverz megtakarítása

- ebben az elszámolt időszakban: .... Ft

- 2015. január 1-je óta összesen: .... Ft

(Ezen összegekkel számlája végösszegét megnöveltük.)

És persze mindezt Pantone-színskálán előírt módon, de mégis a narancs valamilyen feltűnő árnyalatában.

Esetleg a fidesz.hu -ra is kitehetik: ezen oldal nézegetése pártunk és kormányunk intézkedése értelmében Önnek eddig ennyi és ennyi forintjába került. Ha oldalán engedélyezi a sütiket, akkor azt is meg tudjuk mondani, hogy 2015. január 1-e óta mennyit. Még egy kis pörgő "villanyórát" is oda lehetne tervezni.

Az egész üzenete is elég szomorú: innovatív ügyeket különadóztatunk, miközben a "rezsicsökkentéssel" meg támogatjuk az energiapazarékosságot. Arra a jogi csavarra meg külön kíváncsi leszek, hogy amikor megszűnik az uniós roamingdíj, akkor hogy fogják kizárni vagy megadóztatni a német, angol vagy román mobilnet használatát (kinti áfával persze) anélkül, hogy az idelátogató uniós polgárokra is kivessék az adót, tovább erodálva uniós reputációnkat.

Ennek a posztnak az elolvasása egyelőre ingyen volt. És amíg ezen rugózunk, sem azt kérdezzük, melyik kormánytisztviselőt tiltották ki Amerikából és miért, vagy hogy hogyan építünk gázvezetéket az oroszoknak uniós tiltás ellenére. De aki rugózni akar személyesen, itt megteheti.

(Most látom, hogy a címet már "ellőtte" Szilárd István a Kettős Mércén, olvassátok őt is!)

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

8 komment · 1 trackback

Címkék: abszurd internetadó rezsinövelés

Álmaimban Amerika…

2014.10.21. 06:30 kinnbennfentes

…nem mondhat nemet. De. Ebben a rémálomban biztosan.

Csak nem képzelte bárki, hogy az USA – amit egyébként is sokan a világ csendőr-államának írnak le – nem fogja elvégezni azt a piszkos munkát, amit a magyar népnek kellett volna? Hát most elvégzi – legalábbis azt, ami őt is közvetlenül érinti.

Ezzel az első gyakorlati lépéssel nemcsak azt üzenik nekünk, hogy ha szövetségesként demokráciát leépíteni szíveskedünk, akkor azt nagyon rosszul tesszük és hogy Orbán miniszterelnök barátai nem az ő barátaik, hanem azt is, hogy amit most főztünk, azt fogjuk megenni. Márpedig a mi kotyvalékunk keleti kaja, nagyon rágós, várhatóan kellemetlen utóízzel, rengeteg orosz, közel-/közép-/távol-keleti adalékkal, de mi akkor is meg fogjuk enni, mert mi ezt akartuk. És tényleg.

 

keep_out.jpg


Ilyenformán tehát érthetetlen is, hogy Orbán barátai miért akartak nyugat felé menni, amikor kelet a helyes irány? És miért fáj nekik annyira, hogy az új ellenség nem engedi be őket hanyatló országába?

Ha Orbán lennék, biztos azt mondanám: itt a keménykedés ideje. Tiltsunk ki mi is amerikaiakat. Mutassuk meg a magyar népnek, hogy nem a brüsszeli oslói washingtoni bürokraták fogják megmondani nekünk, hogy mit szabad és mit nem!

Hajrá.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

21 komment · 3 trackback

Címkék: botrány demokrácia nemzetközi kapcsolatok magyar diplomácia kölcsönös gyűlölet

Nekünk a vég, nekünk a kezdet

2014.10.18. 06:30 kinnbennfentes

Felébredtünk, kijózanodtunk és förtelmes látvány fogadott minket. Tájkép csata után. huszonöt évvel a rendszerváltoztatási kísérletet követően megállapíthatjuk, hogy csúfosan megbuktunk. Jóléti demokrácia: zengtük. Se jólét, se demokrácia.


Mindenki bizonyította alkalmatlanságát. A jobboldalinak nevezett és a baloldalinak nevezett pártok. A jobboldalinak nevezett és a baloldalinak nevezett kormányok. A semminek sem nevezett nép.


A nép, amelyről mindig azt mondták a hatalomba igyekvő, hazug és hízelgő jelöltek, hogy milyen bölcs és milyen jól tud választani. Általában a kisebb rosszat. Pedig nem. Ez csak akkor lett volna igaz, ha négyévente mindig más színezetű kormányunk lett volna és más önkormányzatunk. De nem. Kétszer sem.

startend.jpg


A tanulságos kísérlet végeredménye: kétmillió Fidesz-hívő, egymillió Jobbik-hívő, egymillió baloldal-függő, pár százezer protest, hárommillió örökké passzív. Konstans politikai attitűdök, észrevehetetlen generációváltás. A többiek? Már külföldön.


Nekünk ez a vég.


És most jön a kezdet. Legfőbb ideje begyűjteni a szétkergetett politikai hajléktalanokat. Azokat, akiknek az eddigi etetőanyagok közül egyik sem ízlett. Azokat, akiknek esetleg elfogadtató egy valamiféle, talán olykor homályos-zavaros-túlkomplikált, de mégis úgy igazán konzervatívnak-liberálisnak nevezhető gondolatvilág, amely nyomokban sem tartalmazza azt a szociális demagógiát, amely végül huszonöt évnyi kísérletet vágott tönkre.


Nekünk ez a kezdet.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

75 komment

Címkék: választások államhatalom pártállam magyar demokrácia konzervatív alternatíva

Balfenék, jobbfenék

2014.10.13. 13:29 outisz

Most az önkormányzati választások másnapján nyilván a baloldal újabb bukásáról, a fidesz sikeréről, esetleg az átszabott választási kerületek hatásáról … (Debrecenben 3 különböző választókerületi jelölt szórólapját dobták be egy postaládába, de még a fidesz saját újságjában is hibás térkép jelent meg az új - elég kacskaringós - körzetekről) írnak. Írhatnék a Jobbik előretöréséről, hogy mennyire jobb vagy baloldali szavazók pártoltak át a náci oldalra… Írhatnék arról, hogy merre tovább Magyarország, majd biztos fogok is…

...de hát jó reggelt! Az élet megy tovább, és most olvasom a hvg.hu-n, hogy a fenntartható fejlődés bizottságának napirendjéről a fideszes alelnök levetette Kishantos, és a parlagfűre elkülönített pénzek lenyúlásának ügyét. A bizottság nagy arányban megszavazta a dolgot, forog tovább a gépezet.

Szóra sem érdemes. Ma is hülyének néztek minket egy kicsit, cserébe mi úgy is viselkedünk. Igaz hogy Kishantos ügye bejárta az európai sajtót, minket, magyarokat ez alig érdekelt. Illetve bocsánat. Akit érdekelt, az már agitált, veszekedett, be is rekedt mára. Akit meg nem, az otthon maradt. Ahogy az index írta, a fenekével szavazott a nép. Nem, a nép a fenekével mást szokott csinálni. Az igaz, hogy nem kevésbé büdöset, mint a mai napi politikai élet, de a két dolog mégsem ugyanaz. Attól ugyanis, hogy a nép, úgymond a fenekével szavaz, Bencsik János, a fent említett bizottság kománypárti alelnöke még simán kihúzhat számukra két piszkosul kényelmetlen ügyet a politikai életből. És ki fognak húzni holnap is, meg azután is, meg azután is, egészen addig, amíg a nép a fenekével szavaz.

Csak azt tudnám, aki a fenekével szavaz, az pontosan hogyan? Itt is van bal-fenekű, és jobb-fenekű szavazó? (Moldovától nem szó szerint: “Olyan szegény, hogy még a segge is két darabból van”.) Vagy teszem azt, az első fenék szavazó emléklap helyett emlék wc papírt kap? Aki meg még sosem szavazott a fenekével, az a szűz fenék-szavazó? És ami a legjobban érdekel, két választás között, például egy ilyen fent említett szóra sem érdemes napi eseménykor - hol van a fenék-szavazó feneke? A fején?

Csak tisztánlátás végett: nem akarom, hogy bárki a baloldali pártokra szavazzon, nem azért vagyok dühös, mert a népi nihilizmus miatt most (is) elbukott az mszp meg a dk meg a többi. Nem. Én nyíltan felvállalom, egy civil összefogásra szavaztam (nem pesti vagyok). A szavazatom nyilván ment a levesbe, ezt már akkor is tudtam, de él bennem a remény. Egyszer a fenék-szavazók még meg fogják dönteni ezt a végtelenül elhasznált baloldalas-fideszes hatalmi tömböt, és akkor borulni fog a bili.

Csakhogy minél több a fenék-szavazó, annál nagyobbra nő az a bili választásról választásra.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

29 komment · 2 trackback

Címkék: érdektelenség választás? magyar demokrácia

Szoci-skizo

2014.09.29. 20:50 timargabor

Ahogy Fabius kolléga írta a Varánuszon, akart egy lehúzós cikket írni Falusról, de a röhögéstől nem bírt. Most lassan én jutok el ide. Hallgassák csak: a szocialista párt országos vezetői nem, míg a budapesti párttanács meg támogatja Bokrost, akinek javára Falus visszalépett.

Mivanmivanmivan?

Na jó, végül is a pártdemokrácia is valami, de a röhögőgörcs, az meg a másik. És tudják fokozni. She has a wife, you know.

...nem fogadhatják el, hogy kész helyzet elé állítsák őket. Az MSZP hétfő esti ülésén több elnökségi tag kifogásolta, hogy rossz üzenet lenne, ha az MSZP beállna egy olyan jobboldali jelölt mögé, aki a megszorításairól híres.

Azt most hagyjuk, hogy a sakkban, de még a Ki nevet a végén?-ben is úgy kell játszani, hogy mi állítsuk kész helyzet elé az ellenfelet - ez az MSZP-nek úgy 2006 óta konzekvensen nem sikerül. Nem baj, legalább látják, hogy ez gond, azért ez is valami. Nade emberek, szocialista barátaim! Pontosan melyik pártnak a kormányában csinálta az ikonikus megszorítást ez a kitűnő jobboldali jelölt?

Igen, annak. Szegfű van a logóján. Ennyi.

Tényleg nem zavar titeket, hogy egy lépésben vissza lehet ütni a fő tromfotokat? Nem kéne akkor pályát változtatni?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebookon is:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

18 komment

Címkék: mszp abszurd töketlenség

Falus és a politikai innováció hiánya

2014.09.29. 08:30 timargabor

Elég sokatmondó a hazai politikai élet magát "demokratikusnak" nevező oldaláról, hogy politikai innovációja a budapesti főpolgármesterjelölt-állításban odáig terjedt, hogy jelölt egy tökéletesen alkalmatlan figurát, majd most várhatóan visszalépteti. Mondjuk legalább ez utóbbiig is eljutott, de csupa vereséggel nem lehet háborút nyerni. Nem is fognak.

Miért lett Falus a főpolgármester-jelölt, kicsit kínosan későn? Mi volt a kiválasztási szempont? Semmi más, minthogy ő volt az első olyan név, amelytől az asztal körül ülő három, közös jelöltet nagyon állítani akaró, de egymás előretörésétől féltékenyen tartó párt - MSZP, DK, Együtt - egyike sem dobott egy hátast. Ez a feltétel persze gyakorlatilag kizárta, hogy értelmes jelöltet állítsanak. Aztán amikor a közvélemény-kutatások már az egyébként eleve kudarcnak megjelölt második helyre sem hozták ki Falust (a győzelemnek pedig a leghalványabb esélye sem volt nála soha), és most még ezzel a gyönyörű "bilincsbe zár az Egyetlen" örökbecsűvel is előrukkolt, visszaléptetik. Ebből az a tanulság, hogy (1) ha nyerni akarok, akkor nyerni akarok és nem a partnereim esetleges előretörésétől félni (2) keresek egy alkalmas arcot, és jó előre, nyilvánvalóan felépítem. Nem kizárt, hogy a semmiből is berobbanhat valaki - de kérem, ne egy vödör jeges vízzel próbálkozzon, maximum a cirkuszban vagy a kabaréban. Falus lehet, hogy jó tisztifőorvos volt, de neve ezzel a két hónappal a töketlenkedés és a gyáva, eleve defenzívára játszó jelölés szinonimája lett.

Hogy nincs alkalmas ember ebben a három pártban? Akkor viszont minek vannak?

Úgy tűnik, így most Bokrosra száll át a jelölés. A saját szemszögükből ez racionális lépés. Még egy halvány, általunk üdvözlendő jobbratolódást, a populizmustól a gazdasági racionalitás felé tett lépést is felfedezhetünk, de ez azért részben wishful thinking. Azt pedig ne feledjük, hogy a hazai politikai jobboldal szavazói nem igazán fognak magukénak tartani olyasvalakit, aki a jobboldal számára ikonikus toposzokkal szembemegy. Ettől függetlenül a balos szavazók összefogását egy valamennyire jobbra húzó figurával akár politikai innovációnak is tekinthetnénk, ha nem a sokkal nagyobb blamázstól megóvó kényszer lenne.

Összességében azonban az egész sztori egy újabb méretes bukta a szocialistáknak és klónjaiknak, amely megmutatja: nem tartják kezükben a saját dolgaikat sem. Akkor meg miért mondják, hogy szavazzon rájuk bárki is?

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on is:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

24 komment · 2 trackback

Címkék: mszp töketlenség DK Bokros Lajos főpolgármester-jelölt Falus

Üdv a veszélyzónában

2014.09.25. 06:30 timargabor

Obama amerikai elnök ma hajnalban beszólt Magyarországnak. Nem avatkozott a belügyeinkbe épp, csak közölte, hogy szerinte nálunk szívatják a kormányfüggetlen civileket (felsorolt még pár államot, nem kerültünk menő klubba), és hogy neki ez nem tetszik. Meg hogy szerinte ez "nemzetbiztonsági kockázat". Mármint az amerikai nemzeté.

Nem, kedves olvasó, nem azért vagyunk veszélyben, mert a "nemzetbiztonsági kockázat" után jönnek a Tomahawk rakéták. Ez most másról szól, különben is, mint azt megtudhattuk ma Szíjjártó külgazdasági és külügyminiszter úrtól,  szövetségesek vagyunk, egyébként sincs semmi alapja Obama szavainak, nincs itt semmi látnivaló.

Nem, ez a dolog az ingerküszöbről szól, amit elértünk. Voltak ennek előjelei, de persze mindenre lehet legyinteni, ahogy erre is most. Amikor először európai, aztán amerikai konzervatív (!) lapok szerkesztőségi cikkben kutyázták a kormányunk ténykedését. Persze, nyilván a libsibolsik íratták a cikkeket, legyintettek a fideszfanok meg persze a Fidesz is, és megyünk tovább az orbáni úton. Csak előbb-utóbb összejön a kritikus tömeg, és átvisszük az ingerküszöböt. Először Clinton (aki rég járt Magyarorszgon), és aztán Obama.

Veszélyes ügy ez, de először a tájékozottságukról. Nehogy valaki azt higgye, hogy ezt így akár a hazai szétesett és épp öngyilkos elit kommandót játszó baloldal, akár valamilyen nemzetközi cionista összeesküvés össze tudná hozni. Igazából senki sem tudná - ha az amerikai átlagpolgár véleménye nem lenne valami hasonló. Amerikának elég jó hírszerző apparátusa van, de ehhez az nem is kell: elég néhány ember a követségen, aki csak megnézi a híreket. És nem foglalkozna velünk Obama, ha nem tartaná az amerikai kormány ezt fontosnak, ennél jóval drágább az ideje.

És miért, hogyan veszélyes ez? Ezek az emberek véleményvezérek. A Frankfurter Allgemeine Zeitung meg a The Washington Post is azok, Clinton is az, de Obama a pozíciója miatt nagyon is. Sokan hallgatnak rá - és a kérdés itt igazából Merkel és európai konzervatív társai. Pár hónapja írtuk, nem fenyeget európai kirekesztésünk. Most sem érzem a közvetlen veszélyt - azt viszont igen, hogy hallatlanul megnőtt e kijelentés bizonytalansága. És minden olyan nyilatkozattal, amely a most elvárt keménykedés szerint önt olajat a tűzre, ez a bizonytalanság nő. Azt írtuk, hogy nincs előjele európai kirekesztésünknek - közvetlenül most sincs, de Obama nyilatkozata közvetetten bizony erre mutat. Előbb-utóbb meg kell mondaniuk, hogy a Nyugat egy polgári klub, ahol nem tesznek rendszerszerűen mást, mint amit mondanak és amit elfogadnak.

Ha valamikor, most kéne egy profi külügy - de hát ugye, a janicsár jobban kell, mint a profi. Így aztán a profi apparátus és önvédelmi mechanizmusok nélkül léphetünk be a veszélyzónába. És hát olyan külügy sem ártana, amelynek vezetője ismeri a Nyugatot, és nem a keleti illiberális példaképek seggének minden haszon nélküli fényesre nyalásában szerzett szolid gyakorlatot. És lenne a Fidesznek ilyen embere, ez még innen, a partvonalról is látszik.

Továbbra is fenntartom, hogy amíg a Fidesz az Európai Néppárt tagja, addig nem szórnak ki minket. A címben is említett veszélyzónát abban látom, hogy ha a Fideszt kizárják a Néppártból, akkor utána már nem lesz néhány hónap korrekciós időszak. Ha a nyugati véleményvezérek mind ellenünk fordulnak, akkor európai kirekesztésünk az esetleges néppárti kizárás után hetekkel, vagy ha épp valamit, mondjuk egy kritikus ponton orosz-ukrán ügyben benézünk, napokkal is megtörténhet. Legjobb szomszédaink lelkes támogatásával persze.

Ezt eddig a Fidesz minden áron el akarta kerülni, még azt is, hogy a túlzottdeficit-eljárás miatt befagyjanak az uniós pénzeink: a NER nem finanszírozható ezek nélkül. Nyilvánvaló, hogy az EU-Magyarország viszonylatban a status quo fenntartása a Fidesz gazdasági holdudvarának nagyon is érdeke. Simicska, ugye. De hát mintha a régi szép rendszer most akarna szétrobbanni, nem? A többiek meg, megannyi Szíjjártó meg Lázár, soha nem fognak ellentmondani Orbánnak, de ami talán még rosszabb, hogy intellektuális partnerei sem lesznek. Orbán egyedül marad, és kérdés, hogy kétségtelen politikai érzéke nem hagyja-e pont a legfontosabb pillanatban cserben. És 2-3 nap gondolkodás - mialatt a szabadságharcra programozott janicsárok nyomják a közleményeket - végzetes időveszteség is lehet.

Nem állítom, hogy így lesz, sőt kívánom, hogy ne legyen így. Csak a forgatókönyv valószínűsége nőtt meg. - Ez még nem Seldon-válság, de a mester már csettintene, különösen a beharangozott megszorítások hallatán.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

128 komment · 1 trackback

Címkék: magyar külpolitika Fidesz Barack Obama