A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A Momentum, avagy támadás középről?

2017.03.18. 14:30 outisz

 Közeledik a 2018-as választás, és már most látszik, sokkal izgibb lesz a verseny a második helyért, mint anno 14-ben volt. A szokásos barátaink is tudnak még újat hozni a porondra, de még izgalmasabb az új arcok. A Momentum sikeres nemzetiálom-szaggatása után úgy tűnik beleáll a dologba - csak még nem tudják hogy melyikbe. Legyinthetünk, hogy sok az eszkimó és kevés a fóka, vagy ha nem is kevés, de a fókák pártpreferenciája viszonylag stabil és elkeserítő. Az új fókavadász csapat mégis kiáll a jégre, és máris mindenki őket támadja, de annyira mindenki, hogy még a Munkáspárt is. Balról érthető a dolog, az MSZP nem szívesen osztozna azon a maradék kis fókájukon, amivel azért ha minden kötél szakad is, 2022-ig simán bent vannak a parlamentben mint kvázi közép párt. (Addigra meg lehet fel is oszlatják az egészet, és átalakítják a parlament épületét teremfoci-pályává.)

Csakhogy a Fidesz is gyorsan savazni kezdte Momentumékat, a propaganda-osztály meg is találta az új jelszót:

Az új SZDSZ. Naná, rátolni a dolgot a ballibekre, osztozzatok ti. 

Csakhogy én elmentem a Momentum debreceni eseményére, és (azon túl, hogy a terembe nem fért el mindenki, az utcán álltak a későn érkezők, pedig nem osztogattak ingyen semmit, még egy lila tollat sem) igen sok magyar zászlós dekort láttam magam körül. Vegyes társaság, ahogy a végére kiderült, a Momentum is úgy saccolja, az érdeklődők fele talán balos, fele talán jobbos, de igazából ki nem szarja le ezeket a kiüresedett frázisokat. Mert aki ott megjelent, annak nagyrésze magasról szart rá, hogy a mellette álló libsi-e vagy náci-e. Egyik se, egyszerűen csalódottak. Érik a protest hangulat? 

dsc_0310_1.jpg

Volt már ilyen, jajj, de sokszor. Sok ilyen kezdeményezés pár hónap, egy év alatt elfekszik, de nézzük csak meg, hogyan is nézett ki 89? Mármint 1989, ó de régen volt. És a későn születettek kedvéért tisztázom, a mai populista maffiavezér Orbán Viktor nem a rendszerváltó, fiatal, lángoló tekintetű Orbán fia, csak ő régen olyan volt. Olyan, aki szembeszállt a végtelenül korrupt, sunyi és gátlástalanul hazudozó, sőt a saját hazugságaikba belefulladó komcsikkal. Aki fel akart építeni egy szabad, decentralizált országot, ahol az embereket a saját teljesítményük alapján mérik, ahol igazságosság van és jogbiztonság. Jujj, de nagy szavak, így 2017-ben már olvasni is fárasztó, nemhogy visszaemlékezni rá. 

Furcsamód a Momentum most ezt a képet mutatja. Nem az új SZDSZ, hanem az új Fidesz lehet. Nem (csak) a baloldalról szívhat el szavazókat, hanem a jobboldalról is. Ezt tudják a Fidesz propaganda osztályán is. Mi van ha bukik a centrális erőtér? Mi van ha a baloldal után a jobboldal is megoszlik? Magyarországon a rendszerváltás óta a választásokat nem nyerik az ellenzékiek, itt a választásokat a kormánypártok bukják el. 

Ma egy olyan régi barátom üzent rám, akivel évek óta nem beszéltem. Sosem volt balos, sokkal inkább jobbos, de a Fidesz maffiától undorodik. Annyit kérdezett, voltam-e a Momentum rendezvényén, és ha igen, mi a véleményem. Annyit tudtam mondani, sok a kérdés, kevés a válasz, de a baloldali pártokkal nem fognak összefogni.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

84 komment

Címkék: 2018 Momentum Mozgalom

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr412343947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2017.03.18. 16:50:01

Ezek szerint Szeged óta nem fejlődtek sokat?

DrotosRiChard 2017.03.18. 17:21:17

Outisz, barátom!

A Momentum nem új Fidesz. A régi Fidesz kádermentő volt exkommer utódoknak, akik MSZMP-s vagy állambiztonsági múlttal rendelkező anyukák, apukák, nagynénik, nagybácsik hátán vonultak be a hatalomba. Épp csak közbejött a rendszerváltás, ami furcsa mód a kezükre játszott.

Az SZDSZ-szel való rokonítás nem is nagy tódítás, persze túl azon, hogy személyükben a Momentumosoknak kurvára semmi köze nincs a volt liberális párt káderállományához, viszont a módszer, amivel dolgoznak az a régi Szabad Kezdeményezések Hálózata módszere.
És azért azt ne feledjük el, hogy a kiváló nyugat-európai és amerikai kapcsolatokkal rendelkező liberális értelmiség volt az, amelyik rendszerváltást csinált Magyarországon, hozzájuk csapódott az akkor épp ezt az ideológiát felhasználó Fidesz-banda, és innen váltottak át az időközben üressé vált jobbközépre, ahonnan azóta is szépen fokozatosan tolódnak a szélsőség felé. Ma már nincs érdemi programbeli különbség a magát nemzeti radikálisnak valló szélsőjobboldali Jobbik és a Fidesz között.
Legfeljebb a választóik nem ugyanazok.

A Momentum Mozgalomból egy polgári párt lehet. Egyelőre ezt nem sikerült megfogalmazniuk maguknak, pedig a káderállományuk rekrutációs bázisa (jól képzett, fiatal értelmiségiek, akiknek van már némi vagyona is, vagy épp azt alapozzák meg) erre predesztinálja őket.

Én igazából egy ilyen pártnak örülnék.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.03.18. 20:53:57

A momo egy teszt(párt). Teszteli, van-e létjogosultsága a meglévő baloldali pártok mellett (helyett?) egy új baloldali pártnak, amelyik a nyilvánosság elé nem elhasznált, megosztó "csak ő ne" arcokkal lép majd ki.

A nolimpiának profi szervezés, elegendő pénz, és elegendő médiafelület jutott. Utóbbi, érdekes módon mindkét oldalon.

Erre az újkori pártalapítók nem voltak képesek. Nem hihető, hogy csak úgy napok alatt meg lehetett szervezni az aláírásgyűjtést, nagyobb előkészület nélkül.

DrGehaeuse 2017.03.18. 21:06:50

@DrotosRiChard: Most már aztán igazán kíváncsi vagyok erre a senem szadesz 2.x (vagy ha a PM a 2.0 akkor 3.x) senem fityisz n.y pártkezdeményre!
Meer` a nolimpia kampány elején én is szdsz reinkarnációnak néztem a módszreik (pl. ahogy a népszavazás intézményével visszaélnek,mint anno a 4igenes ősmutyi parasztvakítos trükkel) néhány tag szülei miatt. Unionista trollkommer egy nagyobb listát állított össze.
hafr.blog.hu/2017/03/10/a_pkp_megfontolhatna_hogy_felvallalja_a_fidesz_2002-ig_terjedo_orokseget/full_commentlist/1#c32612093

De tényleg! Mi a t@köm ez a momo?

DrGehaeuse 2017.03.18. 21:15:50

@digipenna: Nekem is a borzasztó nagy médiahátszél a furcsa. A szerencsétlen PKP 4 éve küzd és 3db ATV-s interjún egy HVG cikken és egy index poszton kívül (mindegyik régibb mint 2 év) teljes a médiacsend körülötte.

DrGehaeuse 2017.03.18. 21:31:57

A momo lesz a következő állampárt jogelődje mint volt a fidesz 89-ben?

Kovács Olivér 2017.03.18. 23:42:38

@DrGehaeuse: Nincs ebben semmi furcsa.
Nagyon is jó okai vannak a PKP totális sikertelenségének és nulla médiahátszelének, és nagyon is jó okai vannak a Momentum sikerének és médiahátszelének is. Szerintem ezen okok nagy része még kívülről is egész triviális.
Láttam(/látom) mindkettőt belülről, nem mennék bele hosszabban az előbbi ekézésébe, de ordító különbségek vannak jószerivel minden téren.
A Momentumnak van jövője, a PKP-nak nincs.

Tyreo 2017.03.19. 02:18:50

@digipenna: szó sem volt arról, hogy ne lett volna nagyobb előkészület.
Momentum saját bevallása szerint is 2 éve szerveződött a látóhatár alatt, a Nolimpia-s népszavazásra pedig tavaly a kvótás "népszavazás" óta készültek.

Hidvégi Mihály 2017.03.19. 07:20:32

Nagy az értetlenség a Momentum Mozgalommal kapcsolatban. Valószínűleg azért, mert a társadalom ennyire hitetlen lett. A legtöbb ember el sem tudja képzelni, hogy léteznek még ma Magyarországon fiatalok, akiket érdekel a politika, akik romlatlanok, akik lelkesek, akik tántoríthatatlanok.

Szomorú ez. Aki hitetlen, az Petőfiéket is megtagadja, az megtagadja 1848-at is, hiszen Petőfiék akkor még fiatalabbak voltak, mint most a MoMo-sok.

Félre a hitetlenséggel, félre a kishitűséggel, kicsinyességgel, éljen a magyar fiatalság (s idősség) azon része, amelyik legfőbb kihívója lehet Orbán lelketlen és gazember rendszerének!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.19. 07:35:55

@DrGehaeuse: nem baj, az a lényeg, hogy a kommentelők magabiztosak az éterben, ez a tudás mindenkinek megadatott :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.19. 07:38:17

@Kovács Olivér: Hi Olivér, nem hallottam rólad a nevezetes közgyűlésünk után, amikor megsértődtél. Remélem, a Momentum viszont rögtön bevesz elnökségi tagnak (vagy nem tette?).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2017.03.19. 07:42:19

@Hidvégi Mihály: Így van, éljenek a fiatalok, a középkorúak és az öregek is! Én ugyan leginkább középkorú vagyok, de elég romlatlan, mert az utóbbi nem kor kérdése. A fiatalokba pedig leginkább vessük a reményünket, szurkoljunk, hogy néha jut idejük olvasásra is, és túlélik az első félévet meg a harmadikat! A PKP három éve van más stratégiával, kívánom, hogy legyenek sikeresebbek, mint mi, remélhetőleg mindannyiunk javát fogja ez szolgálni.

DrGehaeuse 2017.03.19. 08:41:50

@Kovács Olivér: Rendben. Akkó` viriccsá` valamit arró` hogy mi ez a jövő és ez mennyire lesz franya?

DrGehaeuse 2017.03.19. 09:05:35

@Hidvégi Mihály: Néha az óvatosság hitetlenségnek tűnik.
Én már csak olyasmi óvatos vagyok mint a trójaiak. Ezek a momo-sok meg tökre úgy néznek ki mintha "görögök" lennének, úgy is mozognak, még a fegyvereik és a vértezetük is úgy néz ki. Ha holnap reggel egy böszme nagy faló lesz a parton én be nem húzom a várkapun az fix.

DrGehaeuse 2017.03.19. 09:28:00

Na ki a a két ikon akik videóüzennek a momo honlapján?
Alföldi Robi meg Bródy (Tini) János. Van még kérdés?

Hidvégi Mihály 2017.03.19. 09:34:46

@DrGehaeuse: Természetesen kell az óvatosság, nem kérdés. De még ennél is több kell, más valami is kell.

Az is kell, hogy részt vegyen az ember. A köznép. S meglegyen a civil kurázsija.

Ott vannak Orbánék. Még Orbán is jól járt volna, ha valaki pofán verte volna, amikor az első lépést megtette a gazemberség felé, amikor elkezdett lopni, hazudozni.

Ugyanígy lehetünk a MoMo-val is. Ott kell lenni mellettük, s ha rossz útra tévednének, ami megeshet, mert emberből vannak ők is, pofán kell őket is verni. Megeshetne, hogy úgy gondolják - ahogyan Orbánék gondolták - hogy le kell térni az általános erkölcs útjáról s lopni kell azért, hogy a pártjuk, az eszméjük fennmaradjon. Csak hogy a süllyedésből nincs visszaút, ezt látjuk a Fidesznél is, egyre lejjebb veszik az irányt. Ezért kell a támogatás most a MoMo-nál, ha tömeg van mellettük, akkor még véletlenségből sem akarnak, kényszerülnek lopni, hazudni, süllyedni.

Ha magukra hagyjuk őket, akkor már csak kétségbeesésükben is elbizonytalanodhatnak s rossz útra tévedhetnek.

Nem engedheti meg most a magyar társadalom, hogy még egy ilyen szart kitermeljen az ország, mint Orbánék.

Hidvégi Mihály 2017.03.19. 09:52:44

@DrGehaeuse: Mindkét megnevezett ember dolgozik, alkot, nem akart soha egyik sem egyeduralmat megvalósítani, ne tessék tőlük rettegni. Liberálisnak tűnnek? Nem lehet probléma, a MoMo épp az oldalak eltüntetést is célul tűzte ki.

Kénytelen leszek magam is videoüzenni a honlapjukon, legyen jobboldali ember is a sorban.

Az egy nagy baj, a jobboldalon alig van két olyan művész, aki annyit letett volna az asztalra, mint a két megnevezett. Ez már baj.

Meg az is, hogy jobb és baloldalról beszélünk, a teljesítmény számít, nem az oldaliság!

DrotosRiChard 2017.03.19. 11:29:50

Nos, ameddig a kulcspozíciókat a kezében tartó Fidesznek választásról választásra nincsen komolyan vehető választási programja, amíg a Jobbik táborát összetartó egyik fő erő a vidéki magyarok cigánysággal és a magyar társadalomban lényegében alig érzékelhető más nemzetiségű bevándorlókkal szembeni elutasító attitűdje, amire az ő társadalmi programjukat lenyúló Fidesz-kormány igyekszik is rájátszani (pl. adóforintok százmilliárdjait tolni egy migránsellenes médiakampányba), amíg a baloldali pártok az úgy "központi hatalmi erőtérben" keresik a helyüket, addig a Momentum elég erőteljesen kívülről jön ebbe a világa, láthatóan elutasítanak egy csomó olyan, a társadalmi szolidaritás elvét tagadó hozzáállást, amit jobb híján a pillanatnak politizálva még akár magukat a demokratikus ellenzéknek tartó pártok is át-átvesznek (pl. az FNA-tól látványosan visszariadó MSZP), addig úgy gondolom, hogy a Momentum egy működőképes programot alkothat.

Ehhez természetesen kell egy olyan szakértői gárda is, akik társadalompolitikai tanácsokat adnak, ám őelőttük még nagyobb szükség van a le nem járatódott, el nem használt arcokra, akik hitelesen képesek a társadalom előtt megjeleníteni azt az alternatívát, amivel a NER-rendszert le lehet váltani.
Amit eddig látok, abból úgy ítélem meg, hogy jó sorrendben, jó ütemben csinálják a dolgokat.

DrotosRiChard 2017.03.19. 11:38:06

:)
Nincs az országnak két elitje.
Hogy mást ne mondjak, ott van pl. Matolcsy György, aki ugyan annak a Matolcsy Mátyásnak az édes unokaöccse, aki annak idején a magyarországi zsidóvagyon államosításának ötletgazdája és kiszámolója volt, alig hinném, hogy őróla mostanában bárkinek is a holokausztban való bűnösség jutna az eszébe.
Az apák bűnéért nem felelnek a fiúk. (A helyzetbe kerülés más kérdés, az közös erőfeszítés eredménye -- nem csak az apának, de a fiúnak is akarnia kell...)

DrGehaeuse 2017.03.19. 13:24:42

@Hidvégi Mihály: Ez mind igaz. De a momo esetében én látok jeleket amik arra utalnak, hogy ez a meglevő levitéz lett elit új generációJának hatalomátvételt előkészítő Start-Up vállalkozása. A "politikai elit" a hatalmi harcok és ideológiai ellentétek álcája mögött abban az egy dologban egységes, hogy a nép alkalmatlan a saját sorsa intézésére. Ezért azt az egyet mindenképp el akarják kerülni, hogy másik "politikai elitet" termeljen ki magából. A 2014-es választás mutatta meg, hogy a NER igazából nincs ellenére egyik elitcsoportnak sem. Ha az lett volna, bojkottot hirdettek volna. Mindenki aki normál választási ciklusra készül 2018 után is, tehát úgy indul mandátumért, hogy utána beül a parlamentbe függetlenül a választás eredményeként felálló kormány összetételétől, és nem arra kér felhatalmazást, hogy az alkotmány helyreállító nemzetgyűlést előkészítő ideiglenes országgyűlés tagja legyen, az csakis a NER verziófrissítését akarja.
Ugyanis én (egyetértve Hafr nemrégiben írt posztjával) úgy gondolom, hogy 2010 előtt sem volt demokrácia Magyarországon, hanem liberális oligarchia. Az is egyfajta NER volt csak az oligarchák egy másik csoportja volt a fő haszonelvezője mint most, kivéve a legnagyobbakat (csanyidemjanleisztingerkoka).
Pillanatnyilag semmit nem látok a momo-ban ami az ezekkel való radikális szakításra utalna.

DrGehaeuse 2017.03.19. 14:22:35

@Hidvégi Mihály: Áldott baj ott kezdődött, hogy akiket még '89 előtt "jobboldali"-nak belyegeztek (leginkább származásuk miatt - osztalyidegen és/vagy megbízhatatlan) azok az esetleg bennük lévő tehetség kiművelésére sem kaptak lehetőséget, hát még arra, hogy közel kerüljenek ahhoz a bizonyos asztalhoz, amire azt a bizonyost le lehetne tenni. 89 után se volt jobb a helyzet a médiaháború ellenére sem. Antall idején a Duna TV-t úgy hozták létre mintha nem is jobboldali kormány lett volna hatalmon.
Dörner Gyuri a 80-as évek elején egy bálvány volt. A csajok csapatostul mentek színházba vagy moziba hogy láthassák. Az első politikai szereplése után kiközösítették.

Hidvégi Mihály 2017.03.19. 14:39:44

@DrGehaeuse: Ha nem látsz bennük mást, akkor tegyél azért, hogy legyen bennük.

röf 2017.03.19. 18:39:52

A Momentmozgalom az égi világon semmi érdemlegeset nem csinált, semmit nem mutatott.
Ja, de. Kitett az asztalra pár tucat papírt meg filctollat...
Inkább csak fölpumpált szalmaszál a kétségbeesett baloldalnak.

Netuddki. 2017.03.19. 18:40:54

@HaFr: Kedveském, aki meg szokott sértődni az építő jellegű kritikától, az pont te vagyol:

"Ebben a blogban jelenleg nem kommentezhetsz!"

Szóval rólad, a blogodról és a "pártodról" ennyit...

Netuddki. 2017.03.19. 18:44:52

@röf: Azon röhögök, hogy a tolvajfidesz (fidelitas) és a többi párt ifjúsági beépített ügynökei is ott vannak ezeken a Momentumos összejöveteleken. Nem csodálom a fanyalgásodat, ott pár óráig kulturált körülmények közt érezhetted magad, aztán utána jöhet a kijózanodás és visszatérés a tolvaj pártod mosdatásához, megosztáshoz és fröcsögéshez. Szánalmas...

VaradiJanos 2017.03.19. 18:49:50

Tyű, nem fértel el a teremben mind az ötvenen?

VaradiJanos 2017.03.19. 18:53:34

@Tibi !: te meg az építő jellegű kritika .... pffff .... vicces önértékelés egy bugris tahó komisszártól

Janossz 2017.03.19. 18:56:47

@röf: "A Momentmozgalom az égi világon semmi érdemlegeset nem csinált, semmit nem mutatott."
A sallert leszámítva, ugyebár?
Lehet, hogy koki is lesz a dologból...

Netuddki. 2017.03.19. 19:04:06

@VaradiJanos: Arra célzol, amikor lesüllyedek a szintetekre? Igen, le szoktam, veletek csak így lehet bánni. Muhaha!

LucisFero 2017.03.19. 19:05:23

A minden oldali aggodalom jogos a Momentum színre lépésétől, mert villámgyorsan felismerték, hogy a "nagyot álmodók" melyik álmát, hogyan lehet meglovagolni a hírnév felé vágtatandó és összeszedtek 266K aláírást hozzá. És folytatják ....

DrGehaeuse 2017.03.19. 19:24:56

@Hidvégi Mihály: Ha jönnek Egerbe, megnézem őket magamnak.

Tomiko 2017.03.19. 19:31:01

Adjunk időt a fiúknak, hogy kinőjék magukat. Csuti Norris sem egy év alatt szerezte meg a fél országot, meg az összes közbeszerzést.

Behajtó70 2017.03.19. 19:32:17

A rombolásról, a semmiért népszavazást kezdeményezni.....ez igazi, tőrőlmetszett szdsz.

Ha ezt nem látjátok be, akkor nem 4, de 40 évnyi kispad is várhat rátok!

Aminek persze nagyon örülnék!

Netuddki. 2017.03.19. 19:32:51

Azért azt tegyük hozzá, hogy a tolvajfidesz központi emberkéi már évtizedek óta ugyanaz a haveri kör. Akik a néptől kapott hatalommal visszaélve érinthetetlenek és elszámoltathatatlanok.
Ez a rákfenéje is a magyar politikának, kicsúszott az állampolgárok kezéből az irányítás. Nemcsak 4 évente szabadna lehetőségnek lenni a véleménnyilvánításra, hanem folyamatosan kontrollálni kellene a 2politikusokat", és szükség esetén beavatkozni. De ez már a hatalmi ágak szétválasztásáról szól, ami magyar viszonylatban a kecske és a káposzta tipikus esete.

vajdasagi 2017.03.19. 19:36:17

Egyelőre jól csinálják. Csak így tovább. A társadalom normális része meg jól teszi, ha támogatja őket. Ki-ki a lehetőségei szerint. Más esélyünk lassan nem nagyon marad.

röf 2017.03.19. 19:37:10

@Tibi !:
A nemmomentumfanok azért vannak ott az ilyen mókus-őrsi gyűléseken, hogy legyen valaki, aki józan kérdésekkel rávilágít a lényegre...mielőtt beleéli magát a nagyérdemű a Szabad Messiás Mozgalom eljövetelének ünnepi aktusába...

Netuddki. 2017.03.19. 19:39:14

@Behajtó70: Öcsisajt! Nem rendezünk világra szóló kertipartit hitelből, hogy még az unokáink is nyögjék annak visszafizetését. Aki ezt nem látja át, az ostoba.

Netuddki. 2017.03.19. 19:44:01

@röf: Muhaha, röfika! Azért vagytok ott, hogy kémkedjetek és felmérjétek a veszélyt a tolvajfideszre. Illetve, persze azért is hogy oda nem illő kérdésekkel provokáljatok és trollkodjatok. Aminek, nyugodtan bevallhatod magadnak, nem sok sikere van. A momentumosok ennél azért profibbak, hogy hagyják magukat, meg azért a számbeli arányok se a ti oldalatokon vannak, hogy forszírozzátok a verést, így a próbálkozásotok gyakorlatilag hamvába halnak.

Netuddki. 2017.03.19. 19:47:37

@röf: Persze a hozzászólásod arról is árulkodik, hogy maximum másodkézből értesültél mi folyik egy ilyen "mókus-őrs gyűlésen". Ezért is beszélsz baromságokat, és a képzelgéseidet vetíted ki csak.

vaffanculo 2017.03.19. 19:53:04

@Behajtó70: A romblás pont az olimpia lett volna. Országrombolás..

Sir Galahad 2017.03.19. 19:53:07

Nos, nem. A Fidesz azért támadja vehemensen a Momentumot, hogy egyrészt jobbról lezárja - eddig úgy néz ki, sikerrel - , másrészt a baloldalon jelentős erővé növessze. Ez növeli a baloldalon a megosztottságot. És furcsa módon itt kialakult egy pillanatnyi érdekazonosság köztük.

Skankhunt42 2017.03.19. 19:59:51

@Tibi !: Jesszusom kovi, te panaszkodsz azért mert kitiltottak? te, aki minden egyes blogba mikor porig aláznak egy vitában cenzúráért kiáltasz? Szent Szövetség szakértő történész úr :DDD

Netuddki. 2017.03.19. 20:02:26

@Skankhunt42: Nekem ne dumáljon egy tolvajfidesz troll, aki még a nickjét és az avatarját is a South Parkból lopta. Muhaha!

Skankhunt42 2017.03.19. 20:18:01

@Tibi !: mondtam már neked, h McDaniels polgármester fizet, h ez legyen a nevem

berne 2017.03.19. 20:21:40

Pedig bizony szdsz 2.0

Aron Janos Lang 2017.03.19. 20:22:42

@digipenna: Pedig lehetett. Igen rövid idő alatt.

Sexual Harassment Panda 2017.03.19. 20:23:40

Sztem a Fidesznek jól jön a Momentum .
A hülye ellenzék meg észre sem veszi, hogy pont ők járnak szarul.

Moin Moin 2017.03.19. 20:25:04

@nevetőharmadik: Nem az a feladatuk, hogy fejlődjenek!:-)

(...Istenkém, ez a sok örökös passzív reménykedő itt: hogy egy sunyi kismalacba is képesek belelátni a Megváltó Jézus Krisztust!)

Sexual Harassment Panda 2017.03.19. 20:29:38

@Sir Galahad: bakker pont erre gondoltam fentebb.
A Fidesz érdeke annyira megerősítrni a momentumot, hogy megossza az ellenzéket, hiszen jövőre nem jelentenek veszélyt a Fideszre, viszont a baloldalt megosztják.

nevetőharmadik 2017.03.19. 20:33:35

@Moin Moin: Húsvét közben keveredhetett össze a kettő :P

Jobb és közép 2017.03.19. 20:39:21

@Sir Galahad: Az érdekazonosság a Fidesz és a Momentum között nem pillanatnyi, hanem tartós és hosszú távúnak ígérkezik. A Momentum vezetője kiköpött Orbán 1990-ből, nyilatkozata szerint rajong is érte nem kicsit. Ha egy ilyen fiatalembernek a pártja kelleni fog egy koalícióba a 2/3 érdekében, akkor be lesz édesgetve abba a koalába. Aztán meg Orbán kicsavarja és elhajítja, mint a citromot. Vagy mint korábban Torgyánt. Orbán minden koalíciós partnerét leamortizálta eddig, de még azt is, aki csak távolról, egyes ügyek tekintetében, leginkább csak ellenzékben működött vele együtt, mint az MDF. De Torgyánt és pártját konkrétan kiklopfolta. Ángyán Józsefet és a mögötte álló vidéki gazdálkodó szavazókat laposra taposta. A KDNP-ből kirugdalta a legutolsó szenteskedő szellentést is, amire utolsó erejükkel még képesek voltak, ha esélyt láttak rá, hogy cserébe akár csak egyetlen templomjáró nénike szavazatát is be lehet zsebelni. Borítékolható, hogy a Fidesz kormányon előadott legtöbb hülyeségéért a KDNP lesz felelőssé téve a 2018-as kampányban, nemcsak a vasárnapi boltzárért.
A Kisgömböc következő hamija a Momentum lesz. Kivéve persze, ha egyedül is 2/3-ot szerez a Fidesz, vagy legalábbis kényelmes kormánytöbbséget. Akkor nem lesz szüksége a koalára. De akkor még mindig megversenyeztetheti a Momentumot és a Jobbikot pár fb-tagságért meg más sine cura pénzecskéért, hogy szavazzanak csak szépen a Fidesszel együtt, ha kétharmados törvényt akarnak már megint bizdergálni.
Remélem, lesz olyan jobbközép párt, amelyik végre rendesen meg tudja szólítani a szavazókat.

sZulamith 2017.03.19. 20:39:49

Igen nekem is nagyon szimpatikus a Momentum, csak nem kéne visszanézni, vagyis Gyurcsányozniuk, ez kicsit lelohasztotta rajongásomat. Vagy az is lehet, hogy ezzel akarnak szimpátiát maguk felé? Ha igen, giccses fogásnak gondolom én.

A Momentum kiütötte orbánt 2017.03.19. 20:39:59

Nyugodjon le minden félhülye okoskodója az országnak. A Monmentum le van leplezve:

- a Monetum az új SZDSZ, de mivel az LMP is az új SZDSZ volt, így a Monentum az új LMP is
- a Momentumot az MSZMP tenyésztette ki, hogy Orbán bukása után is titokban maradjanak az ügynöklisták
- a Monentumot Soros pénzeli, hogy ha hatalomtra jutnak, akkor mindent neki privatizáljanak el, legfőképp a magánnyugdíj megtakarításokat
- a Momentum egy marxista-maoista párt, amelyik célja a kínai politikai vezetési módszer megvalósítása Magyarországon
- a Monetumot a Fidesz teremetette, hogy ebbe az álellenzéki pártba terelődjenek a Fidesszel elégedetlen szavazók
- a Monetumot az MSZP és a DK teremtette, hogy hátha így hitelesebben lehet a baloldalt hatalomra juttatni
- a Momentumot a Jobbik teremtette, hogy a magyar parasztja lássa, hogy milyen undorító is az a párt, amelynek vezetőségében egyetemet végzettek vannak, nem pedig színtiszta parasztok
- a Momentumot Brüsszel pénzeli, hogy miután megdöntötte Orbánt, számolja fel Magyarország szuverenitását és nevezze ki a brüsszeliakat Magyarország királyának

Minden magyaridiótája kiválaszthatja tehát a maga rögeszméjét. Akár többet is egyszerre.

Jobb és közép 2017.03.19. 20:51:07

@Sexual Harassment Panda: Pont erre a célra hozta őket létre a Fidesz. Hogy behozzák egy jövendő koalába több százezer olyan balos szavazónak a voksát is, akik direktben a Fideszre sose szavaznának. Majd szavaznak a Momentumra abban a hiszemben, amelyben anno egy csomó emberke az SZDSZ-re szavazott, "mert azok biztos nem állnak össze az utódpárti komcsikkal", meg amely hiszemben anno egy csomó másik ember meg a kisgizdákra szavazott, "mert azok sose állnának össze a Fidesszel". Dehogynem!
Éppen ezért is van az, hogy a Fidesz szempontjából és funkcióját tekintve a Momentum valóban az új SZDSZ: egy jövendőbeli koalíciós partner, amelyet majd leamortizálhatnak. A külső szemlélő számára meg a Momentum az új Fidesz, hiszen az 1990-es Fideszre hasonlít mind a vezetőjét, mind a mondandóját tekintve. S azokat a szavazókat nyeri meg, akik akkoriban a Fideszre voksoltak, azóta meg balra és a liberálisokra. Meg azokat az új és ifjú választókat, akik éppoly naivak, mint azok, akik a kilencvenes években szavaztak a Fideszre.

Boross Bence 2017.03.19. 20:52:33

@DrGehaeuse: Azért tegyük hozzá azt is, hogy a PKP a veszprémi időközin való majdnem jelöltállítás óta - azaz két éve - semmi konkrét politikai dolgot sem csinált - szemben a Momentummal.

Sexual Harassment Panda 2017.03.19. 20:54:23

@Jobb és közép: szóval a Fidesz kineveli a saját utánpótlását, ami esetleg majd 2022-ben vagy utána az új Kdnp lesz.

colonel Tigh 2017.03.19. 20:58:09

@A Momentum kiütötte orbánt: erre van egy idevágó Zen-Bushido(?) mondás: ha látni akarod az igazságot, ne legyen véleményed.

Moin Moin 2017.03.19. 20:59:54

@nevetőharmadik: Ja: a húsvéti sonka a húsvéti báránnyal!

Nálunk, germánoknál bezzeg nem képzelhető el ilyen baleset: lehetetlen összekeverni Odin urunkat azzal a herélt vadkannal, amelynek húsából a hősök lakomáznak.

nevetőharmadik 2017.03.19. 21:14:39

@Hidvégi Mihály: Magyarországon azt elvárni, hogy csak úgy higgyünk, egyszerre ostoba és arrogáns hozzáállás. Belekeverni Petőfi megtagadását pedig ízléstől függően nevetséges vagy felháborító. Gondolom, véletlenül sikerült most így neked.

Normális helyen ha nekem el akarnak adni valamit, úgynevezett garanciát vállalnak rá, amire részben törvény, részben aláírt szerződés kötelezi őket: ezzel szerzi meg a szolgáltató a bizalmat önmaga és a terméke iránt.

A Momentumnál ilyenről szó sincs, semmi biztosítékot nem nyújtanak arra nézve, hogy az ígéreteiket teljesítik, hogy nem kurvulnak el, hogy nem csak századjára is át leszünk baszva. (Az meg, hogy álljunk mellettük, hogy alkalomadtán pofánverjük őket, arcátlan tréfa részedről. Vagy mégis hogy gondoltad? Odamegyek Fekete-Győr árnyéka lenni, és ha korrumpálódni merészel, beleverem a fejét az íróasztalába? Vagy mi?)

Én hajlandó vagyok elhinni, hogy ők most tisztességes szándékúak, de azt már nem, hogy Jézus Krisztus óta elsőnek lesznek bűntelenek. És mások is voltak már fiatalok és romlatlanok, szóval ez nem biztosíték semmire - sőt!

Szóval hajrá, hol vannak a Momentum írásba adott, szerződésben vállalt garanciái? Hol van a jogállamiság és számonkérhetőség nagy területe a bizonyos öt beazonosított terület mellé? Amikor kérdeztük, nem voltak meg, és azóta sem hallottunk ilyesmiről. Ennek pedig két oka lehet:

1.) Hülyék ahhoz, hogy ennek a jelentőségét felfogják
2.) Aljas szándék vezérli őket

Egyik esetben sem alkalmasak az önként vállalt feladatra.

Jobb és közép 2017.03.19. 21:16:05

@Sexual Harassment Panda: Nem egészen. A Fidesz tesz róla, hogy egy olyan szervezet gyűjtse be a 2/3-hoz őneki hiányzó szavazatokat, amelyik csupa olyan szavazót vonz, akik a Fideszre magára nem szavaznának. Egyúttal megszabadul a Fideszen belüli esetleges trónkövetelőktől is, mert azok oda átpártolnak. Aztán, amikor úgy alakul, mehet az egész banda a lecsóba, mint anno a kisgizdák.

Sexual Harassment Panda 2017.03.19. 21:29:07

@Jobb és közép: és a ballib ellenzék miért örül a momentumnak??

A Momentum kiütötte orbánt 2017.03.19. 21:37:03

@Jobb és közép:

És mivel tudjuk, hogy a Fideszt anno Moszkva parancsára az MSZMP (későbbi nevén MSZP) hozta létre, így a Monentum végülis az MSZP (korábbi nevén MSZMP kreálmánya. Az MSZMP tehát mind a mai napig háttérhatalomként kormányoz, így a Monetum által lesz biztosítva, hogy ez a következő 20 évben is így matadjon. A Fidesz-MSZP-Monetum kormányok egymást fogják váltani, miközben egymást létrehozas, hogy végülis az MSZMP maradjon a kommunista világ végső eljöveteléig hatalmon.

Hidvégi Mihály 2017.03.19. 21:48:47

@nevetőharmadik: Nagyon nem értjük egymást. Kurvára nem.

Te azok közé tartozol, akik tátott szájjal várják a sültgalambot. Azt szeretnéd (ha szeretnéd, én ugyan ebben sem vagyok biztos), hogy jöjjön egy csapat, s végezze el azt a mérhetetlen munkát, amit ebben a szerencsétlen kizsigerelt (anyagilag és erkölcsileg) országban el kell végezni, szar Orbánt seggbe rúgni, a gazdaságot feléleszteni, az igazságszolgáltatást megteremteni stb. stb.

Hát ... faszát, :)3.! Jobbat ennél nem tudok mondani neked. Csak neked s csak itt és most.

B+, ahhoz, hogy ez az ország élhető legyen elsősorban hit kell, abban lévő hit, hogy ez a nyomorult 9 millára zsugorodott embertömeg tud okos is lenni, tud elszánt és eltökélt, ugyanakkor nagyvonalú és igazságos. S te pedig pofázol arról, hogy adjon neked a Momentum írásos garanciákat?!

Hát nem kispofám, garancia csak te magad lehetsz, ha odamész azok közé, akik tenni akarnak valamit, segítesz nekik, ellenőrzöd őket, ha kell pofánbaszod, de az, hogy más kikaparja ennek az országnak a gesztenyét a tűzből, nos, az sosem fog eljönni. Vagy mi együtt megcsináljuk, vagy hagyjuk az egészet s felejtsük el a magyar nyelvet.

Kovács Olivér 2017.03.19. 22:01:28

@HaFr: :D :D :D
Jaj, Péter, de komolyan, te tényleg azt gondolod, hogy nettó személyes sértődöttségből hagytalak ott, és hogy a Momentumba meg azért mentem, mert mindenféle címeket akarok a nevem mellé? :D Ha valóban érdekel, mik az általam említett vaskos különbségek, és mi volt a személyes motivációm (erősen kétlem, hogy bármelyik is foglalkoztatna, ha igen, tudod, hogy találsz meg, az elmúlt egy évben is tudhattad), egyszer elmondom személyesen, de nem fogok most iszapbirkózást rendezni veled, itt, bár ahogy látom, szívesen kiprovokálnád, mint Fidelitasos a kidobatást.
"I do not wish to get into a pissing contest." /Idézet az egyik leveledből/

Kovács Olivér 2017.03.19. 22:08:37

@DrGehaeuse: :D "Viríccsá'" magadnak és a kérdéseidnek egy részvételt valamelyik programon, és/vagy használd a Google-t! :)

MACISAJT 2017.03.19. 22:10:07

"Furcsamód a Momentum most ezt a képet mutatja. Nem az új SZDSZ, hanem az új Fidesz lehet. "

Vicces.A szerző ugyanis nagy igyekezetében épp ennek az ellenkezőjét bizonygatja.

Hiszen az eredeti Fidesz sem volt más - soros george szándékai szerint- mint az "SZDSZ Ifjúsági tagozata".

Csupán később távolodtak el fokozatosan ettől az irányvonaltól(pl.az szdsz-es taxisblokádra vagy az 1992-es Chartára sem mentek ki), végül a szakítást a sikertelen hatalomátvételi kísérlet után ( Fodor, Ungár, Vágvölgyi stb.-féle kompánia távozott a pártból , természetes közegükbe tartva ami nem volt más mint, na mi, hát persze hogy az szdsz), és az 1994-es nyílt nagykoalíció jelentette a korábban magát legvérmesebb antikommunistának tituláló szdsz és a bolsevik jogutód párt között...

MACISAJT 2017.03.19. 22:17:22

@Sexual Harassment Panda: "Sztem a Fidesznek jól jön a Momentum .A hülye ellenzék meg észre sem veszi, hogy pont ők járnak szarul. "

Szarabbul már úgysem járhatnának...

Ez a "momentum",a hazai Kohncsíta Wurst vezetésével meg azt hiszi hogy azok a népszavazásos szavazatok majd átválhatóak 2018-ban..( tényleg, hány érvényes volt, már régesrég megszámolhatták, feltűnően nagy kuss van, sok lehetett a kamu).

Pedig csak centire ugyanannyi volt mint ahányan 2014-ben panamai emberünkre, bokroslujas örökös bajusz-és csomagügyi "főpolgármester-jelöltükre" szavaztak Demszkigrádon.

MACISAJT 2017.03.19. 22:42:15

@Sexual Harassment Panda: "és a ballib ellenzék miért örül a momentumnak?? "

Alapvetően azért mert sikerült meghekkelni egy olyan kezdeményezést( az olimpiai pályázatot), amivel csapást mérhettek Orbánékra na és Magyarországra.
Nekik ennyi már kapásból elég is.

Másodsorban mert ebben az új szdsz-ben olyan háttér van mint Mécs János az egykori SZDSZ-es, később MSZP-s képviselő Mécs Imre fia, Soproni Tamás a 2014-es önkormányzati választás Együtt–MSZP–PM–DK VI. kerületi jelöltje, Radnóti András külpolitikai koordinátor Radnóti Sándor filozófus, volt SZDSZ-es politikus gyereke...
( Csurka István " Apák és fiúk" örökzöldje).

Kovács Olivér 2017.03.20. 00:05:39

@nevetőharmadik: Mesélj már olyan politikai szereplőről, aki valaha is mutatott egy ilyen szerződést! :D Vagy kérlek, mondd el, mégis mit fogadnál el biztosítéknak, reálisan!

A jogállamiság és korrupció kérdésével külön munkacsoport foglalkozik, ahogy idővel alakul a program, úgy biztos lehetsz benne, hogy a kérdés helyet kap majd benne. Jelenleg az eddigi 140 fős tagságnak rengeteg dologgal kell egyszerre megbirkóznia - dolgozni a programon, járni az országot, és beléptetni 600 jelentkezőt, majd felhúzni országos szinten az alapszervezeteket. Tudom, hogy mindenki azt várja, hogy egyből tokkal-vonóval legyen meg minden, 500 oldalas paksamétában kidolgozott-kiszámolt program (mert ez egyébként olyan jellemző itthon :D ), de egyelőre éppen csak megtörtént a párttá alakulás, úgyhogy türelem. Ha neked ez mindennél fontosabb kérdés, akkor gyere el az egyik rendezvényre (a facebookon rendszeresen meghirdetnek minden nyilvános eseményt, hamar fogsz találni alkalmat), kérdezz, vitatkozz, és szállj be a munkába! A legkönnyebb dolog állni a partszélen, és kritizálni, csinálni már egy egész másik kérdés.

Egyébként megsúgom: ezzel kampányolni, ezt zászlóra tűzni teljesen felesleges, mert a szavazók többségének (a szűk értelmiséget leszámítva) csak üres frázis, amit mindenki el szokott mondani, aztán mégsem történik semmi az ügyben. Nem azzal lehet megszólítani a többséget, hogy "majd nálunk jogállam lesz, meg eltöröljük a korrupciót", hanem azzal, hogy lesz miből megélniük, nem halnak meg a kórházban, és a gyerekük valami munkaerőpiacon használhatót is tanul az iskolában. Ettől még nagyon is fontos kérdés szerintem is, és attól, hogy nem erről beszélnek minden interjúban, nem lett elfeledve. Ha neked is fontos annyira, hogy tenni is hajlandó vagy érte, akkor megtalálhatod a módját, hogy beleszólj a Momentum munkájába, és magad is alakítsd azt. Ha meg annyira neked nem fontos... :)

Aranyi Gábor 2017.03.20. 08:03:44

Sötét-Győr fejét az előtt kellett VONA beleverni apcikája íróasztalába, mikor kitalálta Haris Éva nénivel és Mécs Imi bácsival a Nomen Tumot, hogy 100 évre elcsessze annak a MAGYAR olimpiának még csak a lehetőségét is, amit a lakosságarányos éremtábla igen előkelő helyezettjeként 1920 óta megérdemeltünk volna, és amit minden párt minden képviselője helyeselt - kivéve Pi-Csárdi és Gy. Náczi képviselőket. (Akiknek a fejét egymáshoz kéne verdesni tiki-taki golyóként.) A Lompos Más Parasztja paralel gyűjtött velük, és paralel akarja megfúrni Paks II-t. Nem fog menni. Nincs koalás kényszar, a kérdés csupán az, hogy Orr bán effendhy helyből 4/5-öt szerez, és csak 2022-ben 2/3-ot, vagy fordítva, esetleg mind a kétszer 2/3... A Nomen Tuum pofátlan rózsadombi ki- és eltartottak bandája. Pont. Ugyanúgy sztárolják őket, mint az Ádokzoli CD-jét... (Csak zárójelben: A Nomen Tum után párttá alakult Gémesgyuri és Pumukli is... Orr bán pedig kér egy kávét...) Még gyengébbek kedvéért: 1990-ben kicsit más a helyzet, mint 30 évvel később... Aki akkor fiatal Orbánnak látszott, az már nem annyira fiatal, és korántsem biztos, hogy 2018-ban fiatal Orbánra van szükség - sokkal inkább tapasztalt, öreg rókára, aki azért még emlékszik fiatalabb éveire..., akit kezdenek respektálni a Százholdas Pagonyban, mert olyat mart a teuton nőstényfarkas valagába, hogy azóta is egyfolytában sikítófrász van rajta, ha csak a nevét kiejtik előtte... Már csak Medve elvtárs fogadóbeli antrée-ját várom: "Kinek nem tetszik még Orbán migránspolitikája?"

DrGehaeuse 2017.03.20. 09:22:40

@Boross Bence: Ott a pont! Többet kéne nyüzsögni. Valami népszavazási kampánykezdeményezésre gondolsz?

DrGehaeuse 2017.03.20. 10:33:15

@Aranyi Gábor: Pumuklinak javasoltam a messangeren, hogy csatlakozzon a PKP-hoz konzervativok.hu/ és mint ismert arc segítsen futtatni. Csak egy like-ot küldött. Most meg pártot alapított.

digipenna · http://digipenna.blog.hu/ 2017.03.20. 21:23:05

Végülis a fiúk jól számoltak. Persze kellett ehhez nem kis (szervezetépítési, témaválasztási, képmegjelenítési -szakáll, szín, bár a választott (párt)név nem hosszú életűséget vetít előre) segítség. A legnagyobb német párt vezetőinek egyikénél eltöltött tanulmányi idő alatt mód nyílt erre. Kell egy jól definiálható népszerű (populista) cél. Kell egy behatárolt földrajzi terület. Kell egy korcsoport. Budapesti, Budapesten élő, tanult fiatalok rétegpártja. Hogy ebből ki tudnak-e törni, eldönti az idő.

Kell, hogy a nyugati balliberális sajtó, - - a német, döntő többsége ilyen- - beállítsa a „gonosz” legyőzőjeként, hogy ő „ ist der Mann, der Orbán plötzlich gefährlich wird” és a legkisebb újságok is ismertté tegyék a nevét.

Persze, van jó oldala is a dolognak. Végre sikerült áttörni az itthoni hallgatás falát a bal- és jobb oldali médiában. Ezt eddig a kétfarkúakon kívül senkinek se sikerült. Volt hajdanán a három té TTT. A kérdés ők melyik (T) té. Hamarosan színt kell valljanak. Nem lenne jó üzenet, ha az első „reményt adó” a maga keltette elvárásoknak nem tudna megfelelni, mert akkor hozzájuk ragad majd levakarhatatlanul a cinkos jelző.

www.welt.de/politik/ausland/article163007111/Das-ist-der-Mann-der-Orban-ploetzlich-gefaehrlich-wird.html

Boross Bence 2017.03.20. 23:07:59

Úgy tűnik, a Momentum jelenlegi stratégiája az, hogy a 2018-as választásokig ne nagyon mondjanak határozottan semmit, vagyis hogy a szándékosan meghatározatlan ideológiájú politikai képződménybe mindenki olyan reményt vetíthessen, amilyet szeretne. Ezáltal támadni is nehezebb őket.

Ez a stratégia az LMP-re a legveszélyesebb. Amint kijönnek a tavaszi közvélemény-kutatások, látni fogjuk, mennyire kell félniük.

Boross Bence 2017.03.20. 23:10:47

@DrGehaeuse: Nem gondolok semmire, a PKP egy csődtömeg, ahogy fentebb írta valaki. Se vezető, se tagság, se pénz, se elképzelés.

nevetőharmadik 2017.03.21. 11:53:42

@Hidvégi Mihály: Nem, tényleg kurvára nem érted.

Az a baj, kispofám, hogy engem ugyan leszerelhetsz egy "aki nem hiszi, járjon utána" maszlaggal, de nektek nem az én egy szavazatom kell, hanem egy-másfél MILLIÓ (!) emberé. És egy-másfél millió embernek nem mondhatod azt, hogy "vagy higgyél vakon, vagy lépj be a Momentumba, kerülj be a vezetőségbe és legyél te magad a garancia!" Szóval így is, úgy is ki kell találnotok, hogy mivel nyeritek meg a bizalmat egy alapvetően és okkal bizalmatlan társadalmi közegben, akkor meg már mondhatnátok nekem is eleve azt.

Persze tényleg túlzás lehet elvárni, hogy máris készen legyenek az alapvetéseitek (bár másfél éves titkos készülődés után ugyan már). De az, hogy a gondolat még csak fel sem merült bennetek, hogy egy óriási bizalmi deficitet kell legyőznötök (és hogy ez a deficit miben áll), az tragédia.

És nincs kegyelem: ha nem tudjátok megszerezni a minimum másfél millió szavazót, akkor szart sem értek, ugyanúgy, ahogy az általatok (amúgy méltán) megvetett összes többi párt: mert ami ennél kevesebb, az csak arra elég, hogy bent meresszétek a seggeteket a Parlamentben, és folytassátok az "elmúlthuszonhétévet".

@Kovács Olivér: Tessék, ezt elfogadnám garanciának:

Közjegyző előtt írsz, majd ügyvédi letétbe helyezel egy papírt, amin valami olyasmi van, hogy

"Alulírott Kovács Olivér vállalom, hogy amennyiben a fent részletezett vállalások (a Momentum ígéretei) nem teljesülnek erre és erre a határidőre, automatikusan életbe lépnek a mellékletként csatolt, a mandátumomról és egyéb közhivatalaimról való lemondó nyilatkozataim, továbbá kezdeményezem a Momentum párt feloszlatását."

Mindegyikőtök ír egy ilyen papírt, és kész. Ha csak megígéritek, hogy lesz ilyen szerződés mondjuk jövő januárban, akkor még az sem gond, hogy nincsen kidolgozott tokos-vonós programotok mindenre jelenleg.

Persze ilyen jellegű felelősségvállalásra még nem volt példa a világtörténelemben, de pont ideje lenne elkezdeni.

Kovács Olivér 2017.03.21. 21:19:40

@nevetőharmadik: Aha. :D Mert itthon pont adott ehhez a politikai kultúra és közeg, itt aztán biztosan csak a Momentumon múlna egyedül a dolog! Nyilván el fog követni a társaság mindent, amit tud, de nem fogsz találni egyetlen épeszű embert sem, aki ezt, így, aláírná neked. Bárkinek, de tényleg BÁRKINEK (ha a Momentum, ha más) elsőnek annak kell nekifutnia, hogy egyáltalán akármilyen szinten működtesse az országot úgy, hogy valamennyi hivatal csurig töltve van a fideszhű pártkatonákkal, akik ott tesznek keresztbe bárminek, ahol tudnak. Persze lehet itt radikálisakat beavatkozni, de azzal pont a tisztasága veszne el egyből a vállalkozásnak.
A Momentumban dolgoznak azon, hogy ezt hogyan lehet majd lebontani a jog adta keretek között, és nem pl. nyilvános akasztással meg hasonló megoldásokkal, de ez olyan kockázatot jelent, ami megbecsülhetetlenné teszi azt, hogy pl. egy ciklus alatt mit lehet átvinni a döntésekből, és mit nem. Nem hiszem, hogy reális elvárás bárkitől ebben a környezetben ilyen kőbe vésett garanciákat kérni. Igazából mástól sem várok el feltétlen garanciát az eredményekre, bármilyen külső exogén sokk is bejöhet (pl. egy gazdasági világválság). Ami szerintem elvárható, az a világos szándék, és erőfeszítés, morális elkurvulás nélkül. Ha a Momentummal csak ezt sikerülne összehozni, szerintem az is messze többre vinne, mint itt bármi az elmúlt 27 (esetleg 127) évben.

Moin Moin 2017.03.21. 22:20:25

@Kovács Olivér: O.K.: itt már jártunk egyszer, a Millával!:-)
...Hun is vannak azék mostan? Ja: a kukában hob i di gfundn!:-)

Szóval, akkor lépésről lépésre - ahogy a magadfajta (hülyegyerekkelt akaratm írni, de inkább, mert udvarias vagyok) "a politikában és az államigazgatásban még talán nem kellően tapasztalt jó szándékú fiatalemberrel" kölletik!

1.) A fideszes közhivatalok eltávolíthatók teljesen konszolidált, jogállami eszközökkel is: felmondás (persze végkielégítés fizetése mellett - de ez megéri!), vagy magának a(z esetleg felesleges) hivatalnak/pozíciónak a parlament által hozott törvénnyel történő megszüntetésével. (Itt is kell persze végkielégíteni - de ez legyen az utolsó élvezetük!) Ti a Momentumban tele vagytok jogászokkal - ugyan, legyetek már szívesek elolvasni az ide vonatkozó jogszabályokat, szervezeti és működési szabályzatokat, alapító és kinevező okiratokat, stb! (Ezt - is - nevezik államigazgatási aprómunkának: mert szívből, lelkesedésből és jószándékból nem lehet államot elműködtetni!

2.) A rendszerváltó posztszocialista országok között akadnak jó példák arra, hogy egy új kormányzat merte "a nulláról kezdeni" egy-egy komplett terület újraépítését, kezdve a régi káderek (ismétlem: jogállami és korrekt feltételekkel történő!) eltávolításával. 1990 után pl. így cserélték le és szervezték újjá a teljes cseh titkosszolgálat, annak minden intézményét. A volt NDK-t nem is hozom fel, mert az meg annyira nyilvánvaló... De a lengyeleknél is történt hasonló.

A jogi kereteket se kell különösebben keresni akár az egész ún. "Alaptörvény" és a ráépített "sarkalatos törvények" kikukázásához sem: ui. demokratikus választáson kapott felhatalmazás birtokában egy kormány/parlamenti többség csupán a demokrácia meg- és fenntartására, vagy annak intézményes és informális erősítésére tehet lépéseket - de a demokrácia lebontására és a demokratikus és szabadságjogok korlátozására semmiképp sem. (Kivéve persze, ha ez szerepelt a választási programjában és a Jónép ennek tudatában szavazott rá - de ez a Fidesz esetében sem 2010-ben, sem 2014-ben nem volt így, also lossn ma's!) Nyugiban elővehetitek a Radbruch-elvet, az elég masszív alap lesz! Attól se kell félnetek, hogy a Fidesz-féle alkotmányjogi keretek lebontása netán "erodálná a jogállamot és a jogbiztonságot" (ahogy az az agyalágyult Felcsuti Péter írta ezt valamikor talán 2011-ben, vagy 2012-ben a Magyar Nariban - most nem keresek rá, van időtök, dolgozzatok ti vele!), mivel az alaptörvény érvénytelenítése nem hogy erodálná, hanem kifejezetten restaurálná a jogállamot és a jogbiztonságot! ...Ez világos, nem: ha a betörő [Fidesz-rezsim] átbontja a faladat [lebontja a többségével visszaélve az alkotmányos, jogállami kereteket és össze-vissza változtatgatja a jogot], hogy ellophassa az értékeidet [hogy ellophassa az értékeidet] és te utána befoltozod a lukát, akkor nem "erodáltad" a lakásod biztonságát, sőt!:-)

4.) Világgazdasági válság: itt nem valamiféle gazdasági ígéretekről van szó, hanem alkotmányozásról, az állam belső életét, működését és átláthatóságát garantáló törvények meghozataláról, ez pedig elvégezhető csökkenő GDP mellett is.:-) Más exogén sokkot nemigen tudok elképzelni - hacsak az oroszok nem rohanják le a Momentum-székházat, nem visznek titeket Nagy Imre módjára Romániába és nem ültetik a helyetekre Kádár Jánost... Szóval, ne marháskodj itt nekem "exogén okokkal", amelyek valóban akadályai lehetnek a kért - és kifejezetten az államra vonatkozó - jogalkotásnak!

...Woas homma no zu tuan?

Ja, a morális elkurvulás! Én konkrétan leszarom a ti morálotokat - a többi egy-másfél millió, az elsődleges szavazóbázisotokat alkotó potenciális szavazóval együtt. ha adtok nekem alkotmányos és intézményes automatizmusokat (hogy mik ezek, az lehet a kövi lecke tárgya!), amelyek kisöpörnek titeket a hatalomból, ha elkurvultok és loptok, akkor rátok szavaznék - már ha magyar állampolgár lennék. Ezek híján viszont a lőtéri kutya se mozdul rátok ebből az egy-másfél millióból: mert semmi különbséget nem lát köztetek és a 28 év előtti fideszisták között!

Ennyi - ez is csak Nevetőharmadik barátom kedvéért!

Oa scheenes Griaß fü tia aus Minga!

(Ja, és ugyan kérdezd már meg Fekete-Győr (n)agyfőnököt, ha beszélsz vele, hogy mi a lófaszt értett "németes kultúra" alatt az Index-riportjában - mert én a Momentumban semmi németes munkakultúrát nem látok!)

Kovács Olivér 2017.03.21. 23:01:40

@Moin Moin:
Ne haragudj, de ezzel a stílussal és tartalmi mondandóval kevéssé tudlak komolyan venni. :D
Érdemben semmi újat nem mondtál, amit ne tudtam volna, olyat sem hiszem, amit a jogállam kérdésével foglalkozó munkacsoport ne tudna, és az egészből egy olyan lesajnáló arrogancia árad, hogy semmi kedvem este 11 körül belemenni veled így bármibe.
Ha segíteni akarsz, akkor szívesen látunk élőben, biztosan lesz, aki így is leáll veled vitázni, de ha csak a partszélről szeretnéd megmondani a Zseniális Meglátásaid, hogy mit nem csinál jól más, anélkül, hogy magad egy szalmaszálat is keresztbe tennél, arra sajnos túljelentkezés van már így is, bocs. :)

Moin Moin 2017.03.21. 23:11:06

@Kovács Olivér: Ja, ha mindent tudsz-tudtok, akkor O.K.!

Sok sikert!

Moin Moin 2017.03.22. 09:41:41

@Kovács Olivér: Tegnap itt Nevetőharmadikkal együtt kérdéseket fogalmaztunk meg a Momentum garanciáival kapcsolatban. Nos, úgy tűnik, nem csupán nekünk vannak ez irányú kétségeink, íme:

"Nem tudom, mennyire tudnak ők ennyire egyértelműek maradni, mennyire fogja bedarálni őket a politika mint műfaj, mennyire indul el bennük is a hatalmi megalománia, hogyan bírják kezelni a sikert és mennyire tudnak ügyeket találni." - Ez az Indexen ma megjelent Alföldi Róbert-interjúban szerepel.

Ha egy lényegében laikusban, Alföldiben megfogalmazódtak ezek a kérdések, akkor én, a profi, gondolom, joggal-okkal írtam, amit írtam. Erre persze lehet arroganciával és daccal felelni - mint tetted. lehet érdemben nem válaszolni az egyes felvetett pontokra - mint tetted. De nem is nekem és nem is itt kell erre megfelelnetek, hanem a potenciális választóitoknak (akik nagyjából az Alföldihez hasonlóan gondolkodnak).

...A stílus, amit veled - veletek - szemben használtam ("megengedtem magamnak") pedig pontosan megfelel annak, amit jelen állapotaitokban megérdemeltek: amikor néhány hete elutaztam Szegedre, az első fellépésetekre, hogy személyes tapasztalatokat szerezzek, akkor ott a közönséggel szemben az én stílusomat messze alulmúlóan tiszteletlen, mert abszolút felkészületlen "stílusban" lépett fel az a csapat... Így jár nektek (németesen: jedem das seine-alapon) ez a stílus - tegyetek érte, hogy különbet érdemeljetek ki!:-)

Rebel Alliance · http://starwarsfilmek.blog.hu/ 2017.04.06. 06:58:47

Nem nagyon érezni a Momentumon VALÓDI ellenzékiséget. Egy inkább jobbos mint balos csapat akik csak a lopás és autokrácia kérdésénben térnek el egyelőre a Fidesztől. Nem tudni mennyire populisták és mennyire érdekli őket a társadalmi igazságtalanság illetve mit gondolnak a 3 fő kérdésről: egészségügy, oktatás, külpolitika

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.11. 05:31:53

@Aron Janos Lang:

"A liberálisok nem képesek elnyomni a népet. - Ezért liberálisok. Az elnyomás nem liberális műfaj."

Téves. Minden politikai irányzat lehet elnyomó.

Lásd a mai világot, a legnagyobb elnyomók éppen a liberók.
süti beállítások módosítása