A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Abortuszháború

2016.11.23. 16:14 Carnivore

A katolikus egyházfő új frontot nyitott a világméretű abortuszvitában azzal, hogy a konzervatív tábort megosztva, szimbolikus intézkedést helyezett kilátásba. Lényegében intézményesíteni kívánja az abortusz megbocsátását, ezzel mintegy utólag "jóváhagyva" a művi beavatkozást - szakrális szinten.

Tekintettel arra, hogy a legfrissebb kutatások szerint a terhességek mintegy negyede abortusszal végződik, komoly problémáról van szó. Nem beszélve az ellentmondásos helyzetről: míg a Földbolygó a túlnépesedés terhével küszködik, a fejlett országok őslakosainál a kihalási ráta veszélye fenyeget. Az évtizedeken át tartó liberális-konzervatív háború ugyan egy ideig nyugvópontra jutott, a föderációkon belüli viszonylagos béke azonban (értsd: az USA és az EU is úgy kívánta megoldani a problémát, hogy közösségen belüli, állami szintű szabályozásokat tett lehetővé, így belső mobilitással csökkentette a feszültséget) most úgy tűnik: a gazdasági és politikai szélirány újra felkavarja az állóvizet.

Ferenc pápa a nyugati világ konzervatív irányba tartásával szemben, számos kulcskérdésben a szabadabb felfogás, az emberi jogok felé indult el. S bár továbbra is bűnnek tekinti az abortuszt - hogy maradjunk most ennél a konkrét ügynél -, lehetőséget kíván adni az abortuszt meggyónó nők feloldozására. Ezzel a gesztussal azonban komoly kockázatot vállal fel, hiszen az egyházon belül is megosztottságot idéz elő, amivel saját belső ellenzékét erősíti. (Erősen kisarkítva a dolgot, politikája mostanában kissé Angela Merkelére emlékeztet.)

abortion_debate.jpg

Azonban annak, aki saját küldetésének zászlajára ezt az álláspontot tűzi, számolnia kell más következményekkel is. Mert bár az abortusz bizonyos körülmények közötti "elfogadása" (nevezzük most így) nem elhanyagolható társadalmi támogatottsággal bír és különösen népszerűvé tehet egy közszereplőt a nők körében, a politikai széljárás megváltozása óriási ütközőpontot fog jelenteni. Elég, ha elővesszük a lengyel példát, aminek segítségével láthatjuk, hogyan veri keresztül a kormány az országos méretű tiltakozások ellenére végül mégis a már-már írországi (az EU-ban jelenleg egyik legmagasabb) szintű szigorítást. És akkor jön Donald Trump és talán már jövőre történelmet írhat azzal, hogy az USA-ban államok feletti szintre emeli az abortusztilalmat. Ez jelenleg természetesen spekuláció, annyit mindenesetre már tudunk, hogy főbírónak az abortusz-szabadság egy jogi ellenlábasát teszi majd meg és - precedens alapú jogrendszer révén - így különösebb jogszabály-alkotás nélkül is elérheti célját.

Annak ellenére, hogy az abortuszvita reneszánsza várható a következő években, a következő nyugvópont ha időben nem is, de a kompromisszum tárgya tekintetében megjósolható. Jelenleg ugyanis a feltételek elég világosak. A legtöbb esetben abortuszra akkor van jogi lehetőség, ha: az anya életveszélyben van; ha a babának nincs esélye a túlélésre; illetve ha nemi erőszak következménye a terhesség. Amennyiben tehát ezen feltételek legalább egyike lehetőséget ad a művi beavatkozásra, akkor a kompromisszum szinte garantált.

A kérdés tehát az: a nyugati kultúra meghatározó politikai vezetői ezúttal mennyire lengették ki az ingát? Mennyire számít ma szélsőségesnek a példaként említett Ferenc pápa, a Kaczyński-irányította lengyel kormány, vagy épp Donald Trump főbírójának elképzelése? Ezt azért volna tudni mihamarabb, mert ha az új társadalmi megegyezés jó ideig várat magára és nem érjük el a következő nyugvópontot, akkor kizárólag a művi beavatkozásokat illegálisan végző orvosok, illetve az országhatárokon átívelő abortuszturizmus fog jól járni.

Magyarország pedig ismét dilemma-helyzetben találja magát, hiszen előbb-utóbb döntenie kell: elindul-e a konzervatív irányba vagy marad ott, ahol van? A jelenleginél liberálisabb szabályozás ugyan szinte elképzelhetetlen, az azonban nagyon is elképzelhető, hogy hamarosan a jelenlegi jogi berendezkedés fog szabadelvűnek számítani, ami politikai igényeket fog támasztani a magát jobboldali-keresztény-konzervatívnak meghatározó kormánnyal szemben. Addig is, úgy tűnik, mindenki megelégszik a sikerpropagandával.

 

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

8 komment

Címkék: egyház abortusz jogállam Európai Unió Ferenc pápa Donald Trump

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr6411992732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.11.23. 16:35:40

Az argentín sómen ismét okádik, dehát megszoktuk.

nevetőharmadik 2016.11.23. 17:27:11

"Lényegében intézményesíteni kívánja az abortusz megbocsátását, ezzel mintegy utólag jóváhagyva a művi beavatkozást..."

A bűnbocsánatot utólagos jóváhagyásnak látni azért kibaszott merész húzás. Azt persze, hogy a gyónásnak mi a valódi súlya az ember életében, katkó nem lévén én nem tudom megítélni.

Mellesleg a pápa sokkal jobban tenné, ha a fogamzásgátlást "engedélyezné".

Gery87 2016.11.23. 20:20:29

Az egyház vergődik - a nyugati világban - jelentéktelenné, súlytalanná vált és ezzel próbál szimpatikusabb, kevésbé ósdibb lenni....szánalmas.
Az elvek, a hit úgy látszik senkinek sem szent...tényleg bárki 2 forintért eladja magát ha úgy van...

Ad Dio 2016.11.24. 09:14:36

Az abortusz ellenesség eddig ideológiai, vallási érvek mentén zajlott, ami - érthető módon - hatástalan maradt. Az abortusz pártolás, azonban magát jogvédőként tüntette ki. Ma már egyre inkább az abortusz elleni érvelés zajlik JOGVÉDŐ alapon, míg az abortusz védelemében egyre inkább csak praktikus okokat, esetleg a többségi akaratot hozzák fel a szószólók. Vagyis ma az abortuszt ellenzők jogvédők, ők a valódi liberálisok. Ez az álláspont előbb vagy utóbb át is fog menni és pár évtized múlva épp olyan borzongással vegyes undorral fogunk gondolni a legális magzatgyilkosságok korára, mint a rabszolgaságra vagy épp a boszorkányüldözésre.

A pápa lépése pasztorális szempontból helyes és üdvözlendő: nincs megbocsáthatatlan bűn.

Bicepsz Elek77 2016.11.24. 09:40:23

@Ad Dio:
Ha a jozan esz szamitana, akkor az okori görög gyermekkitetel("Bizzuk az istenekre"), vagy a naci aktiv eutanazia(megölni az életképtelen egyedeket, mert sem a tarsadalomnak, sem nekik nincs értelme felnevelni őket) lenne igazolható (fogyatékos csecsemok esetében), illetve az abortusz es a csecsemő /gyerekgyillkossag kulonbsegei is elmosodhatnanak.
A bunoknek buntetese kell legyen es utana johet a megbocsátás.
A lengyel javaslat ugyanugy tulzas volt, mint a totalis liberalizáció(utobbi esetén felvethetnenk:az apa keresere nem lehetne-e ugyanugy kenyszerabortusszal elvetetni a gyereket, ha csak egy szülő kerese is eleg lenne ehhez).

Ad Dio 2016.11.24. 09:46:22

@Bicepsz Elek77:

Ebben van logika, viszont épp azért élünk liberális demokráciában, hogy ez a fajta logika ne működhessen (öregek, betegek, fogyatékkal élők mind kiiktathatóak lennének - épp úgy ahogy a nem helyesen gondolkodók is).

Liberális demokráciában azonban alapjogokról beszélünk, ami mindenkit megillet, kivéve... nos ez ellen emelik fel a szavukat ma az abortuszt ellenzők.

aeidennis 2016.11.24. 10:03:23

Az a buta nő a képen miért nem visz magával esernyőt?

Az amúgy kimaradt a cikkből, hogy a feloldozás egyetlen alkalomra szól, éppen úgy, mint amikor Jézus azt mondta a házasságtörő asszonynak, hogy menj és ne vétkezz többé.

chrisred 2016.11.24. 10:11:23

A fejlett világ lakossága a kihalás felé tart? Ez új információ, eddig úgy tudtam, hogy röpke száz év alatt a duplájára nőtt a születéskor várható átlagos élettartam ezekben az országokban. A probléma pont az, hogy az előző generációk aktív korszakának jelentős kitolódása miatt a fiatalabb korosztályok kiszorulnak a társadalom életéből, pont a biológiai reprodukcióra alkalmas életkorukban. A nyugdíjkorhatár folyamatos emelése nagyobb veszély a nyugati társadalmakra, mint az abortusz.
süti beállítások módosítása