A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Európai menekültválság: egy hiányzó válasz

2015.08.31. 06:30 timargabor

Tragédiák övezik a többszázezres népmozgást Nyugat-Európa felé, és általában a tragédiák azok, amelyek esetleg felrázzák a sokszor mocsárba süppedő vitákat, hogy mi is lenne a megoldás. Ám arról most sem érdemes vitatkozni, ki a felelős 71 ember szörnyű kínhaláláért, ezúttal nem egy mediterrán lélekvesztőben, hanem egy magyar rendszámú teherautó rakterében Ausztriában. A tragédiák oka leginkább az, hogy Európa nem, mostanáig nem döntötte el, hogy pontosan mit és hogyan akarna tenni napi többezer érkező emberrel.

Merkel válasza, hogy Németország minden Szíriából érkezőt befogad, a "mit" kérdésére egyfajta válasz (hogy ebből mi lehet, azt most hagyjuk), de a hogyan, az még mindig meg nem válaszolt kérdés - pedig a tranzitútvonalon érintetteket, így Magyarországot ez foglalkoztatja leginkább. Nálunk jobban már csak az úton levő tíz-, esetleg százezreket.

Létesüljenek befogadópontok, ahol eldőlhet, menekültstátuszt kaphatnak-e az érkezők. Ezt a javaslatot mi is megfogalmaztuk jópár hete, most a német alkancellár javaslatában köszön vissza. Mintha a magyar kormány is valami hasonlóban gondolkodna. Két generális kérdés nincs azonban megválaszolva ezen "befogadópontok" körül, ami nélkül pedig a projektbe sem szabad belevágni, hiszen az világos, hogyan telnek meg az ilyen táborok, de valahol "ürülniük" is kell:

  1. Ki és mit csinál azokkal, akik megkapják a befogadóponton a menekült-státuszt?
  2. Ki és mit csinál azokkal, akik viszont nem kapják meg?

Az első kérdésre ma úgy-ahogy megvan a válasz: megmondják, hová szeretnének menni, és odavisszük őket. Angliát nem mondhatják, oda nem engedik be őket, a Csatorna meg nagyon keveseknek átúszható csak. Az érkezők láthatóan Németországba, esetleg a franciákhoz, svédekhez igyekeznek, ők a befogadás bajnokai, nyilván be is fogadják őket. Persze az már most eszükbe jut, hogy fogadjanak be mások is, de ezt egyrészt nem lesz egyszerű keresztülvinni (idegen testrésszel csalánverés minősített esetéről lenne szó), másrészt az annyit hangoztatott európai jogokkal is ellentmond, mert hát beírhatom én Ali papírjaiba, hogy Csengersimán, Radomban vagy Zsolnán lakik, ha már beengedtük, kb. oda megy, ahová akar. Itt a feladat "csak" annyi lenne, hogy szervezzük meg a menekültek eljutását a céljukhoz a leggyorsabban és legkényelmesebben, a lélekvesztőkön hajózás, a kirablás és a teherautóban heringként megfulladás veszélye nélkül.

"Germany, help us" (Index/Dombóvári Judit)

De a második kérdés: ez a legnehezebb, szinte lehetetlen pont, ebben ugyanis az "európai értékrendet" követve nagyon súlyos morális ellentmondások vannak. Mostanában napi 2000 vagy még több érkezővel kalkulálhatunk csak a szerb-magyar határon. Utasíttassék el csak a negyede: napi 500 ember. Velük pontosan ki és mit fog csinálni? Ezt kell eldönteni, és nem nekünk, hanem Merkelnek, Junckernek, Hollande-nak és Fabius-nek, meg az összes európai vezetőnek együtt. Ugyanis azt a napi 500 embert akarata ellenére kell visszavinni valami olyan helyre, ami a mi mércénkkel mérve igencsak förtelmes, még ha az életük ott nincs is közvetlen veszélyben. Erőszakot kell velük szemben alkalmazni, mert maguktól, többezer kilométeres út után erre nyilván nem lesznek rávehetők. Kitűnő fotótéma! ENSZ menekültügy, Amnesty International, nemzetközi bulvársajtó mind ezzel lesz tele. Ezt csak Európa közösen vállalhatja fel. Van is egy olyan sejtésem, hogy Németország nagy nyitottságában az "egyedileg nem dönthető el ennyi emberről a státusz megalapozottsága" mellett pont ettől a döntéstől és következményeitől való húzódozás is szerepet játszik. Amit Merkel mond most már, hogy "meg kell mondani nekik", az szükséges, de nem elég: vissza is kell vinni őket, maguktól nem mennek.

Amíg pedig ez nincs eldöntve, tehát hogy ki és hogyan viszi vissza őket: kedves magyar kormány, addig semmit ne építsünk a magyar határra, legyen az nyitott vagy zárt akármerre, mert mi egyedül nem vállalhatjuk fel se azt, hogy visszavisszük őket, se azt, hogy továbbengedjük, tartósan itt pedig nem szívesen marasztalnánk őket. Napi pár száz, mondom, és összeadódik. Nem jó megoldás.

A fenti kérdés: döntsük el minden érkezőről: igen vagy nem, és aki igen, mehessen (vigyük) oda, ahová igyekszik, aki nem, azt vigyük vissza de tényleg, ez a lényeg. Ehhez képest elvileg másodlagos, de gyakorlatilag nagyon fontos, hogy hol döntsük ezt el. A magyar-szerb határ erre nem jó, ahogy a szerb-makedón vagy a makedón-görög sem (könnyű kitörni, és akkor ott vagyunk mint most). Technikailag egy-két nagyobb görög sziget már szóba jöhet, vagy a törököket kellene megkérni vagy kifizetni, hogy csinálhassuk ezt ott, a tengerparton. Közelebb is van a "forráshoz", nincs is olyan hideg télen, hajóval könnyebb onnan nagyobb tömegeket elvinni, akinek nemet mondunk, kevesebb energiája vész kárba, és a visszavitel sincs annyira szem előtt. Egy következménye persze van ennek: kisebb az odaút visszatartó ereje: aki Magyarországig pl. a kevés pénze miatt nem vállalta az utat, Izmírig a negyedéből is eljut: és úgy nyilván a potenciális jelentkezők száma is jócskán emelkedne. Ám ha ilyen állomást, pl. a fenti kérdés meg nem válaszolása miatt nem csinálunk, akkor praktikusan mindenkiről Németországnak kell döntenie, Németországban. Az odavezető utat, a napi 2000 emberrel, nem lehet lezárni, nem sikerült a macedónoknak, és nem fog nekünk sem. Nem is kell megpróbálni.

De egyszer végre világos választ kell adni legalább erre az egy, nagyon kellemetlen kérdésre. A többi már könnyebb lesz. Az pedig, hogy a magyar parlament egyetlen pártja sem teszi ezt az alapkérdést a kommunikációja központi elemévé, számomra nehezen felfogható.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és nem maradsz le a későbbiekről sem.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

99 komment

Címkék: Európai Unió menekültügy

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr907747006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2015.08.31. 13:27:30

Nekem lenne még kérdésem: Mit csinál a nemzetmeg/félrevezetőnk ha a már most menekülttáborokban tengődő 5millió szír megindul felénk a balkáni útvonalon?

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.08.31. 13:52:45

@István Tamasi: megállapodik a szerbekkel és a németekkel a Belgrád-Passau hajójárat beindításáról. Esetleg megkérdezi a németeket, hogy ötmilliónál is tartják-e a tétet.

2015.08.31. 14:08:40

Ezt beszoptuk, nem kicsit, nagyon.
Egyetlen reális megoldás van, elmenni a harmadik világba, és minden nőt, aki már kettőt szült, valahogy sterilizálni, mert túlnépesednek, és el fognak onnan jönni.
Nem lesz elég víz és elég élelem azokban az országokban, a menekülthullámok nem fognak lecsendesedni, hanem fokozódni fognak, egyre nagyobb számban fognak jönni. Ma még 800 ezren kérnek menedékjogot Németországban, jövőre majd egy millión, és évről évre egyre többen.

program készítő 2015.08.31. 21:26:10

Mire készül a Dőnerlandi királynő(Merkel),nem Putyin ellen akar menni,szír zsoldosaival?3 hónapig elemeztük Berlin mellet a falvakat,az ekte német nem szereti a bevándorlókat az utcájában,feketemunkások,de van valahonnan pénzük ami a királynőnek kell.

Bicepsz Elek77 2015.08.31. 23:59:20

Ne akadalyozzuk oket a szabad mozgadban, emberi jogaikban:ha Nemetorszagba akarnak menni ne kenyszeritsuk ojet mashova!!

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 00:57:01

"Németország nagy nyitottságában ...ettől a döntéstől és következményeitől való húzódozás is szerepet játszik. "

Meg az is, hogy könnyű más faxával püfölni a csalánt. Kíváncsi vagyok, mikor telik be Angela néninél a pohár a vonaton érkező napi többszáz mmenekült miatt

Ja hogy Magyarországra ennek a sokszorosa érkezik? Azt oldják meg a magyarok, de ne ám kerítéssel, mertmajdezmegaz lesz. Kizárjuk őket Európából, Schengenből, és minden civilizációs lexikonból

Na jó, ti akartátok. Mostantól kétszer annyi vasúti kocsival indulnak a szerelvények Európa felé. Meglátjuk, ki bírja cérnával tovább

Brix 2015.09.01. 01:55:00

Európában, az őslakosok sehol sem akarják elfogadni, a teljesen más kulturális közegből érkező elmaradott emberek milliós áradatát. Egyetlen kormány, és az EU döntéshozói
sem rendelkeznek arra mandátummmal, hogy a helyi lakosság megkérdezése nélkül befogadjanak, a törvények kijátszásával, erőszakkal Európába érkező milliókat. Előbb-utóbb, de inkább előbb..., csúnya vége lesz ennek a kontroll nélküli migrációnak...Se munka, se lakhatás, se pénz nincs a migránsok beintegrálásra...
Európában is van tízmilliós munkanélküli létszám, egyre növekvő szociális problémák, és fogyatkozó középosztály. Most, a lehető legrosszabbkor érkeztek a migránsok... az is lehet , hogy polgárháború-népirtás lesz a vége...

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2015.09.01. 01:55:01

Az én kérdésem momentán az lenne, hogy az osztrákok mit csinálnak? Úgy tűnik, hogy nekik rohadtul elegük van már a menekültekből, de ugye ott vannak Németország és Magyarország között, tranzitútvonalon. Kíváncsi vagyok, hogy ha majd ők zárják le a határukat, akkor is megindul-e a fasisztázás nyugatról.

Az is érdekelne, hogy a britekkel hányadán állunk. Mert hogy a Calais-i kerítést a menekültek ellen emelték az világos mint a nap (szerintem a világon senki sem szopja be az az álszent szöveget, hogy ők csak egy magánterületet, meg a menekültek testi épségét stb. védik). Nekik mikor fognak beszólni a derék németek és franciák, hogy tessék csak befogadni pár százezer menekültet, mert különben kizárunk?

átlátó 2015.09.01. 02:01:45

Ez itt Európa. Csak szólok Merkel asszony. A saját pinával tessék verdesni a csolányt.

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.09.01. 05:35:29

Ha Németország tényleg szeretné ezt, mi akadálya, hogy Németeország közvetlenül Törökországból szállítsa át a tömeget Németországba. Hajókkal, repülőkkel. A törököknek nem lenne ez ellen egy szavuk se.

Ez humanitárius okból is jobb lenne: nem kellene ennyi embernek olyan sokat gyalogolnia.

annamanna 2015.09.01. 06:19:56

Senkit sem kell visszaküldeni, mindenkit zárt menekülttáborokba kellene vinni (ahonnan nem mehet sehová, maximum haza).
Ha így tennénk, napok alatt leállna az áradat, mert táborba senki sem akar kerülni közülük, nem azért adják oda mindenüket az embercsempészeknek, hogy lágerbe kerüljenek.
Se erőszak, se vegzálás nem kell hozzá, egyszerűen nem jönne senki, ha elterjedne, hogy az EU-ban mindenki zárt táborba kerül. (Nyilván azt gondolnák, ez Guantanamo 2).
Mindenkit szépen, tisztességesen el kellene látni, csak épp sehová sem engedni.
Egy hónap múlva könyörögnének, hogy vigyék őket haza. Anélkül, hogy bárkivel is rosszul bánnánk. Ha mindent megkapnak, de nincs előttük semmilyen perspektíva, akkor annál már az is jobb, ha hazamennek.
Ehhez nem kell erőszak, szép finoman, kedvesen is el lehetne érni, hogy kidurranjon az egész menekültlufi.

röf 2015.09.01. 06:29:53

Jogos kérdések, de semmi gond.
Az Indexre írogató sok ostoba bloggert kell megkérdezni.
Hátha eszükbe jutna valami....

Ad Dio 2015.09.01. 07:00:30

@annamanna:

Nem kis rizikó volna őket egy helyen tartani akaratuk ellenére.

Ad Dio 2015.09.01. 07:02:04

@timargabor:

Köszönöm a posztot Gábor!

Üdítő színfolt a józan ész megvillanása.

na4 2015.09.01. 07:11:20

Az egész feka csûrhét ki kell takarítani Európából és Magyarországról! Miért nem a gazdag Arab Öböl menti országokba mennek? Kuwait, Szaúd Arábia, Irán stb. Sokkal közelebb vannak, mint Európa, közel azonos nyelv, azonos vallás, oda menjenek. Okostelefonokkal, sokezer $-ral jönnek, eldobálják a dokumentumaikat és ki vannak oktatva, hogy mit kell mondaniuk, ha elkapják öket, és mindegyik elöadja, hogy menekült. A pénzre, az ingyen kajára jönnek, teljesen használhatatlanok. Ma még csak kaja kell nekik, holnap meg mindenünk. Míg mi dolgozunk, ezek fosztogatni kezdenek. Most kell lépni és visszazavarni öket a francba, amíg nem késö, de már most is késö. Ha nem lépnek, végünk van. Hadsereget a határra, és takarodjanak.

Ad Dio 2015.09.01. 07:17:08

A nyugati politikai kultúra egy prosperáló békeidő terméke. A maga természetes közegében biztonságos és nagyon hatékony. Viszont mint minden erősen specializált profil, szűktűrésű. Ha kikerül a természetes közegéből, a problémamegoldó hatásfoka nagyon gyorsan esik. Ezt látjuk ma.

Egyelőre a politikum tehetetlensége miatt látszólag nincsenek nagy bajban, de ha a dolgok arra haladnak tovább amerre, akkor ezen politikusok és pártok alól ki fog futni a támogatás és a szavazók olyanokat fognak preferálni, akiknek látszólag van válasza - ezek az emberek a mostani politikai eliten kívülről fognak érkezni.

Ballib Cenzúra · http://ballibcenzura.blog.hu/ 2015.09.01. 07:19:18

Az osztrák határzár, és a többi EU-n belüli határ stopp már megölt 71 embert.
Miközben minket basztatnak, hogy engedjünk be mindenkit.

A kerítésre pedig akkor lesz szükség, ha az EU megálljt mond majd a menekülteknek.
El fog jönni ez az idő.
El fog jönni mert ahová mennek, ott egyre többen lesznek.
Max 1 év.
És akkor mi helyzeti előnybe leszünk.

Ad Dio 2015.09.01. 07:20:53

A mai vita polarizáltsága egyébként mindkét oldalon hasonló módon idealisztikus és nem valószerű.

Amikor olvasom a baloldali blogokat, mintha elefáncsont torony erdőben járnék alvajárók közt... de amikor a kommentek közt feljönnek a "toloncoljuk ki mind" vagy az "aknazár és fegyverropogás" jellegű szólamok, annak sincs több köze a valósághoz.

Reális helyzetértékelés és ehhez mért stratégia kellene. Bágyadt nyitottság és féleleműző agresszió helyett higgadt következetesség és az arányok helyes beállítása.

Exploiter 2015.09.01. 07:27:10

@Pánikrohamosztagos:

Ez amúgy jobban idegesít a menekülteknél is. Az angolok nem fogadnak be senkit. Azt lehet. A magyaroknak nem lehet. Kerítést mindenki építhet, mi nem.
Én értem, hogy a külpolitika nálunk lepkefing és az erőviszonyok miatt akkor mossák fel velünk a padlót amikor akarják, de cserébe most nagyon megszopatnám őket és ezt komolyan mondom. Kerítést abbahagyni, buszjáratokat indítani. Most.

gurigapapa 2015.09.01. 07:30:56

Végre egy jó poszt, melyet gondolkodó ember írt, és nem pártérdekek mentén, zsigerből íródott!

Moin Moin 2015.09.01. 07:31:15

A menekültprobléma az európai döntéshozók számára váratlan ügy volt: természetes, hogy az adekvát kezelési technikák kidolgozásához idő kell(ett). Abban a pillanatban, amikor gy ehhez hasonló, új, tömeges jelenség beindul, sosem szokott készen, raktáron állni az ennek a kezelésére szolgáló teljes stratégia és mechanizmus.

Mára ez összeállni látszik – éspedig össz-európai szinten. Azonban épp az olyan, saját, politikai túlélésüket a menekültügy hiszterizálásával megkísérlő eu-s tagállambeli politikai tényezők, mint a Fidesz is, ezt akadályozzák. De ettől függetlenül a stratégia előállt, az alábbiak szerint:

1. Azokat, akik valóban háborús viszonyok és népirtás elől menekülnek, egységes tömbként kezelve menedékesi státusszal fogadják be. Számukra – szigorúan ellenőrzött rendszerben – nyitva hagyják a későbbi, a nyugati társadalmakba való integrálódás lehetőségét, azonban velük kapcsolatban az elsődleges cél az, hogy a kibocsátó országok (pl. Szíria, Eritrea) belső viszonyai normalizálódjanak. (Ez nem egyszerű dolog, ennek mikéntjét most ne tárgyaljuk meg – de erre is készül a reálian megvalósítható stratégia. Ez nem kis áldozatvállalási készséget fog követelni az EU népeitől és nem kis politikai bátorságot az eu-s tagállamok kormányaitól – ám ha ezeket az áldozatokat és ezt a bátorságot nem vállaljuk, akkor évtizedes távlatokban kell számolnunk az ottani belső helyzet eszkalálódásával és ennek következtében milliók halálával, illetve milliók Európa felé özönlésével. Ez pedig sokkal többe kerülne nekünk, sokkal több társadalmi feszültséget is generálna Európában és hozzájárulhatna az EU széthullásához, nemzetállami szinten radikális erők hatalomra kerüléséhez és e folyamatok szükségszerű következményeként európai nagyháború kirobbanásához…)

2. A nem háborús övezetekből érkezőkkel szemben marad az egyéni elbírálás esélye, technikája – azzal a megszorítással, hogy a nyilvánvalóan gazdasági menekült-kibocsátó országokból (pl. balkáni nem eu-s államok) érkezőket néhány napos eljárás során kitoloncolják és addig sem kapnak pénzbeni ellátást. (Ezt épp tegnap nyilatkozta Merkel Németország nevében – de amit migránsügyben Németország tesz, az döntő hatással van a migránsok viselkedésére.)

3. Ami a befogadótáborokat illeti: a stratégia az, hogy az EU határainál állítsuk meg (legkésőbb) az áradatot és ott szülessen meg az egyes érkezők sorsáról a döntés. Van terv és folynak tárgyalások a háborús övezet kibocsátó országai melletti országokkal is arról, hogy ezekben az EU fenntartásában és üzemeltetetésében jöjjenek létre táborok.

4. Ami a sem menedékesi, sem menekülti, sem oltalmazotti státuszt* nem kapott migránsok sorsát illeti: ezeket a nemzetközi jognak megfelelően visszatoloncolják a saját országukba. Ez tökéletes összhangban van a nemzetközi, eu-s és ENSZ-joggal és emiatt a jogvédő szervezetek sem sivalkodhatnak, protestálhatnak alapos indokkal. az ezzel kapcsolatos feszültségeket „le kell nye”niük" mind a migránsoknak, mind a jogvédőknek, mind az európai liberális közvéleménynek. Nem hiszem, hogy ebből komoly társadalmi feszültségek származhatnának az európai társadalmakon belül – a sajtófotósonak meg kell a téma, hogy pályázhassanak a World Press Photo éves díjaira.:-)

*A menekült-, oltalmazott-, ill. menedékes státusz mibenlétéről és egymástól való eltéréséről itt olvasható az eu-s joggal szinkronban lévő szabályozás: net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=A0700080.TV

Exploiter 2015.09.01. 07:33:31

@Ad Dio:

Minden ránk káros következménye ellenére sem fogom tudni legyűrni a nevetést. Bécsben tüntetnek. No borders, no nation? Menjetek akkor együtt a pokolra énekelve, nem hiszem, hogy ebbe bele kéne szólunk, úgyse hallgatnának ránk.

Exploiter 2015.09.01. 07:37:12

@Moin Moin:

Erre a "nagyon kész" megoldásra térjünk vissza, amikor a gyakorlatban is megmutatja az eu, hogyan akar visszatoloncolni bárkit, hogyan akar sziriahoz bárhogy is hozzányúlni, meg hogy akarja a részleges letelepítést megejteni.
Ezeken az apró részletkérdéseken múlik az, hogy mekkora vérengzés lesz közben.

Ad Dio 2015.09.01. 07:55:18

@Moin Moin:

Ez jelen állapotban teljesen megalapozatlan feltételezés. Merkel az elmúlt időszakban többször váltott irányt mint máskor éveken át.

Nincs kész terv,nincs kész irány. Viszont egy dologban egyetértenek: aki olyan eszközöket használ amit ők nem szeretnek, annak nekiesnek. Már csak a frusztráció levezetése véget is.

Félreértés ne essék: én örülnék egy összeus megoldásnak, de ez még a horizonton sincs jelenleg.

Ad Dio 2015.09.01. 07:59:06

@Exploiter:

Nem azért vannak a nyugati országok ott ahol... Valahol elő fog lépni egy whiskey-től szagló, vastag szivarfüstöt okádó gnóm és pikk-pakk helyrerakja az egész bagázst... vagy ha nem, akkor kissé később ugyan, de jön a bajszos nagyhangú emberke, akitől az Ég óvjon mindenkit.

Exploiter 2015.09.01. 08:06:39

@Ad Dio:

Ilyet én le se merek írni, de egyetértek. Mindenesetre hajrá, én az ukrán események kapcsán elszomorodtam, a görög események kapcsán felháborodtam, a mostani események kapcsán meg lejutottam oda, hogy ez az eu dolog halott ügy, használjuk ki amíg lehet, de ezen kívül sok dolgunk nincs vele.
Egy újabb elvesztegetett lehetőség, semmi más, az új emberek talán majd jobban csinálják.

midnight coder 2015.09.01. 08:23:02

@Ad Dio: A nyugati politika békeidőben sem működik jól. Mára az EU lényegében mind gazdasági, mind katonai, mind politika súlyát rég elvesztette. Ez az elmúlt 30-40 év remek európai problémamegoldásának az eredménye.

csabakirályfi 2015.09.01. 08:23:09

"Angliát nem mondhatják, oda nem engedik be őket, a Csatorna meg nagyon keveseknek átúszható csak."
Már bocsánat, de rájuk nem vonatkozik a franciák dörgedelme? Nekik szabad a magányos lovagot játszani? Ök nem az EU? Vagy mi a franc ez? Kicsit hajaz Görögországra: a migránsok nagy része ott lép be az únióba, nem regisztrálják őket, nem gond, regisztrálják a magyarok. És senki nem izélgeti őket, mint minket. A tetves franciák pedig küldenek vissza, meg nem fogadnak Olaszországból, de a pofájuk, mint a Bécsi kapu...

csabakirályfi 2015.09.01. 08:27:00

@annamanna: Szerintem a dánoknak volt egy ideája, nem tudom, megvalósult-e: közmunka a segélyért a bevándorlóknak. Állítólag már amikor felvetödött, csökkent a bevándorolni óhajtók száma. Szóval dolgozni is kellene a zárt táborban.

csabakirályfi 2015.09.01. 08:33:40

@Exploiter: Vazze, Szíriához már hozzányúltak, csak éppen a hozzányúló ország(ok)nak joga van mindenhez hozzányúlni következmény nélkül.

aszora 2015.09.01. 08:38:55

Küldjenek repülőjegyeket vagy akár csarter járatokat a menekülni vágyóknak (többségük még ki is tudná fizetni a jegyet és akkor nem az embercsempész bankák gazdagodnának).
Így a "menekültek" bonyodalom nélkül juhthatnának akár Münchenbe vagy aBrüsszelbe vagy akárhová ahol szívesen várják őket.
Probléma ezzel részünkről "megoldva".

Árpád Id Horváth 2015.09.01. 08:39:40

Ez a cikk úgy félresikeredett, hogy csak na! Totális mellébeszélős.

kisQtya 2015.09.01. 09:17:59

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: Miért tűnik úgy? Bécsben 20 ezer ember örömködött: nem kell határ, nem kell nemzet, szeretünk migráns felkiáltásokkal.

pervie but hot (törölt) 2015.09.01. 09:24:41

A németek és osztrákok pávatánca gyomorforgató. Azt hazudják mindenki mehet, de aki megy, azt kiszedik a vonatból, kamionokból. Miatuk galt meg a 71 ember, a német titkosszolgálatok tudtak azokról az embercsempészekről. Lehet, hogy a merkeli titkosszolgálat keze volt a 71 ember halálában? Ezzel a mesterségesen előidézett tragédiával akarták átfordítani a magyar és német közvéleményt? Megbuktatni az Orbán-kormányt? Nem állítom, kérdezem!

A franciák a schengeni egyezmény felrúgásával fenyegetnek, hogy a magyarok előtt lezárnak minden határt, közben már ezerszer megszegték a schengeni egyezményt és az unió szabad mozgás elvét. Bolgár, román cigányok deportálása, az olasz határ lezárása, az onnan belépő "menekültek" szétverése brutális karhatalmi erőszakkal, a calais-i körzetben elkövetett emberi jogi visszaélések, kerítésépítés náci módszere... Lehetne a magyar külügy részéről is visszavágni, a csigazabálók orra alá dörgölni, hogy mit tettek eddig.

kisQtya 2015.09.01. 09:27:41

Nekem van egy harmadik kérdésem is.

Felmérték-e, hogy milyen idő alatt, mennyi migráns érkezhet Európába?
Miiként lehetne jól kezelni egy olyan problémát, aminek a nagyságrendjéről még elképzelések sincsenek?

pervie but hot (törölt) 2015.09.01. 09:30:39

@kisQtya: Bécs mindig is vörös volt. Nem nehéz ott 20ezer komcsit összecsődíteni, még magyarok is mehettek, a norvég alap fizette biztosan ezt is.
20ezer ember ott akár törökből is összejöhetett volna simán, annyian vannak.
Ezért járja pávatáncát Merkel is, mert az 5-6 millió muszlim szavazó el fogja dönteni a következő választást. A németek elöregednek, a muszlimok fiatalok, sokat szülnek, 20 év múlva Mehmetnek, Hasannak vagy Alinak fogják hívni a kancellárt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.09.01. 09:30:44

@kisQtya: Starhemberg gróf beájulna, az biztos.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.09.01. 09:31:22

@kisQtya: holnapi poszt. :) Majdnem mai lett, csak dolog volt az éjjel.

pervie but hot (törölt) 2015.09.01. 09:34:02

@kisQtya: mindenki jöhet, a nagyságrend senkit se érdekel. Megmondta Merkel is. Aztán mondott mást, meg megint mást. Frau Szélkakas.

kisQtya 2015.09.01. 09:59:41

@pervie but hot: Merkelnek nincs gyereke. De nekem sajnos kettő is van.

kisQtya 2015.09.01. 10:02:36

@timargabor: :))))

Az is érdekes, hogy MINDIG a szírekről beszél a liberális sajtó (meg a gyerekekről), de a statisztka szert 67 országból jöttek, még Kubából is.

István Tamasi 2015.09.01. 10:12:48

@Moin Moin:
Kósa mr20százalék már januárban lenyilatkozta, hogy százezres migráns hullám várható! Tehát tudtak róla előre! Mégsem tettek semmiféle előkészületet, hanem nagy sietve tízmilliárdokért építenek - a migránsokan nem megállító kerítést- ami leginkább a saját narancsbirkák kábítására szolgál.

Brix 2015.09.01. 10:15:20

@kisQtya: "Felmérték-e, hogy milyen idő alatt, mennyi migráns érkezhet Európába? "
Németországban néhány hónapja még 350 ezer menekültről beszéltek, később lett belőle 500 ezer , majd 800 ezer , az utóbbi napokban meg már 1 millióról beszéltek...Exponenciálisan emelkedik a szám, hiszen Lagostól Daccáig mindenhol vérszemet kaptak a német hírekre...Egyes források 10 milliósra teszik az a népességszámot, amely Európába készülődik, vagy már úton van...
Ha a demográfiai folyamtok a mostani mederben folynak tovább, akkor Afrika néhány évtiden belül megháromszorozza a lakosságát. 2080-ra , akár 1 milliárdan is élhetnek majd Nigériában...
Egy pár év mulva már a menekültkérdés, nem is lesz kérdés, hiszen a háború/polgárháború lesz az európai civilizáció fennmaradásáért...

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 10:20:15

@Exploiter:
Európában most minden gazda igyekszik átdobni a döglött macskát a kerítésen, de csak éjszaka amikor azt hiszi hogy nem látja senki. Aztán másnap reggel újra ott találja a kertjében. És még egy párszor körbjár az összes szomszédnál a döglött macska, mert ez könnyebb, mint leülni és megbeszélni a dolgot. Akkor persze mind letagadja hogy látta valaha is

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 10:22:52

@kisQtya:
Nemsokát több "szíriai" lesz Európában, mint amennyi az ország teljes lakossága volt a harcok előtt

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 10:26:02

@kisQtya:
Annyi jön, amennyit beenged Európa. Ha százmilliót fogad be, az is kitelik történelmi léptékben nemsoká

Magyarország kapacitása évi 2 ezer menekült. és az is jól megválogatva. Ennél többet nem szabad befogadni, még ha pisztolyt tart is a fejünkhöz az EU

tibita 2015.09.01. 10:33:06

@Árpád Id Horváth:

Nagyot tévedsz, hosszú idő óta az egyetlen értelmes cikk ami nem a rövidlátó, piti napipolitikai szemellenző engedte látószögben tekint a lényegre.
A "bérbloggerek" hülyeségeitől már vérzik a szemem, olyan szinten kilóg a lóláb az irományaikból, hogy értelmes ember már csak röhögni olvassa őket.
Tetejében a vaksi, álomvilágukat naponta írja felül a valóság. De még mindig az a legfontosabb, hogy egy szimpla, csak józan észt igénylő, óriási veszélyeket hordozó kérdést, sunyi, napipolitikai szintre rántsanak.
Egységes Uniós fellépés ide vagy oda, egy óriási "kinevetavégén" játék kezdődött, amit ők, saját "etetőik" érdeke szerint tálalnak.
A bécsi 20000-es tüntetés is röhej....most érkeztek párszázan a Westbanhofra a "szír" előörsök. Komoly pénzben fogadnék, hogy fél év múlva ötször ekkora tüntetés lesz, amikor félmillóan csöveznek majd Bécsben.
Na bumm, majd lezárják a határt, (amit már el is kezdtek) mert nekik lehet.

Arra viszont kiválló ez az egész paláver, hogy rámutasson milyen impotens, valós kérdések esetén a komplett politikai "elit" az Unióban. Még azt sem veszik észre, hogy ezzel a bénázással a szélsőségeket hozzák helyzetbe, amellet, hogy európa 70-80 %- ellenzi a befogadást. Nyugodj, bele a Németek is.....csak egyenlőre még nem ért oda a "szír" fogorvosok, építészek, bölcsészek milliós áradata.
Óriási balhé lesz itt amikor több millió "verébnek" szólnak,hogy inkább haza kéne repülni....

Ja, és már kezdődik itthon is a lépésváltás (kicsiben)!!!!
Tapolca, időközi választás:
Jobbik: 57%
Fidesz: 25%
Ballibek: sehol

Biztos hogy ez kell ?!

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 10:33:37

@Moin Moin:
"Azokat, akik valóban háborús viszonyok és népirtás elől menekülnek, egységes tömbként kezelve menedékesi státusszal fogadják be."

Szíriát milyen háborús agresszió érte? Ki tehet az ottani állapotokról saját magukon kívül?

És ha már Eritreát hoztad fel példának, ott kicsoda az agresszor? Függetlenséget akartak, megkapták. Éppen olyan státuszban vannak, mint Koszovó, az égvilágon semmi elfogadható okuk nincs menekülni

Persze a tényleges háború elől menekültekkel is csínján kell bánni. Simán lehetnek a világban olyan konfliktusok, ahol több mint 1 milliárd érintett válik menedékre jogosulttá az okos javaslatod szerint. Ennyi embert hová akarsz elhelyezni?

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 10:40:44

@pervie but hot:
A francia már csak ilyen, mert indulatból pofázik különösen ha tönkretetteaz agyát az ánizsliőr. Még nem láttam náluk undorítóbb népet Európában, és nem túlzás azt állítani, hogy a franciák az igazi ősellenségeink

Csatos Bambi 2015.09.01. 10:41:48

"A tragédiák oka leginkább az, hogy Európa nem, mostanáig nem döntötte el, hogy pontosan mit és hogyan akarna tenni napi többezer érkező emberrel."

Helyesen:

Az Európai Unió TÉNYLEGES döntéshozói, az Európai Bizottság zsidajai szándékosan nem tesznek semmit. A céljuk az, hogy Európát kivéreztessék és káoszba döntsék, a tagállamokat pedig egymás ellen hergeljék. (Csak az EB dönthetne, mert se az EP-nek, se az ET-nek NINCS döntési, csak jóváhagyási jogköre.)

Exploiter 2015.09.01. 10:45:27

@Pánikrohamosztagos:

Így van. De ügyesen kell ezt csinálni. Mi csak a határig visszük őket, aztán oldják meg a többit. Ha nem akarnak fegyverrel lőni (márpedig ilyet européer nem tesz) majd csak átengedik őket. Ha visszaküldik, másnap már ugyanoda visszük őket, közben ártatlan bociszemekkel kérdezzük, hogy miért nem engedik őket a németekhez?
Szórakozzanak a kurva anyjukkal.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.09.01. 10:47:08

@Moin Moin: "4. Ami a sem menedékesi, sem menekülti, sem oltalmazotti státuszt* nem kapott migránsok sorsát illeti: ezeket a nemzetközi jognak megfelelően visszatoloncolják a saját országukba. Ez tökéletes összhangban van a nemzetközi, eu-s és ENSZ-joggal és emiatt a jogvédő szervezetek sem sivalkodhatnak, protestálhatnak alapos indokkal. az ezzel kapcsolatos feszültségeket „le kell nye”niük" mind a migránsoknak, mind a jogvédőknek, mind az európai liberális közvéleménynek."

A gondom ezzel ott van, hogy "ezt le kell nyelniük a migránsoknak" persze, de KONKRÉTAN KI FOGJA VELÜK LENYELETNI és milyen eszközökkel? Alső hangon is napi 500 emberről van szó, akik közül sokan ezer kilométerekről jönnek. Ha csak 2 nap kiesik, több mint ezer: lesz ott olyan allahakbározás hogy csuda.

Ezt a puzzle-darabot még be kéne illeszteni a tervbe: ki és milyen eszközökkel kényszeríti őket a hazatérésre és hogyan kerülnek haza.

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 10:48:49

@csabakirályfi:
A magányos lovagot pont a franciák játszották, amikor Hollande elrendelte a felkelők légicsapásokkal való támogatását Líbiában

Ennek következménye Kadhafi megbuktatása, az ottani viszonylagos jóléti rendszer összeomlása, káosz és az IS egyre aggasztóbb trfoglalása. És nem mellesleg ebből lett a mediterrán menekültáradat, amit pont ők nem akarnak befogadni

A francia szocik egy mocskos nagypofájú népség, még Asterix se bírta elviselni őket

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 10:55:24

@Csatos Bambi:
"Csak az EB dönthetne,"

Egy operettország középszerűnél gyengébb, alkoholista főbohóca nem fog dönteni, igaz nem is azért tartják főkomisszárnak

Vagy sikerül kikényszerteni a viszonyok gyors megváltozását, vagy csak egyre rosszabb lesz a helyzet. Mivel nincs demokratikus kontroll, nincs sok esély az alulról jövő kezdeményezésre

steery 2015.09.01. 11:21:50

Németország szír megszállásának folyamata dióhéjban.
Merkel a politikai karrierje legnagyobb hibáját követte el azzal, hogy könnyelműen (és lényegében hazaáruló módon, hisz nem kérte ki a véleményét a választópolgárainak eme lényeges kérdésről) kijelentette, hogy Németország minden szír menekültet befogad. Milyen következményekkel jár ez?
Először is azzal, hogy minden szír menekült Németországba özönlik. Még azok is, akik eredetileg nem is akartak odamenni, kilátástalannak és esélytelennek ítélve meg az odajutásukat vagy azt, hogy befogadják őket.
Másodsorban azzal, hogy ezek után minden illegális bevándorló és szegény ember Afrikában és Ázsiában szír állampolgárnak fogja hazudni magát, miután eldobta a saját iratait, hogy célt érjen a kánaánban. Majd hülyék lennének nem élni a kitűnő lehetőséggel.
Harmadsorban azzal, hogy a nagyszerű (és soha vissza nem térő) alkalmat kihasználva a szír kormány árusítani kezdi az állampolgárságot és az útleveleket boldog-boldogtalannak, aki meg tudja fizetni. Aszad szerintem még a halálos ellenségeinek és az ISIS-nek is tömegesen fogja adni (kedvezményes áron vagy akár ingyen) az állampolgárságot, ha ezáltal azok Európába özönlenek ahelyett, hogy ellene harcoljanak. Az 1998-as világatlaszom adatai szerint Szíriának akkoriban 12,9 millió lakosa volt. Mondjuk, hogy azóta ebből maradt 10 millió, a többi belehalt a polgárháborúba (eltúlzott becslés szerint). Ha ezeknek csak a fele dönt úgy, hogy Németországba költözik, az akkor is 5 millió bevándorló, akik java Magyarországon keresztül utazik az ígéret apaföldjére, sáskahadként végigszemetelve és lepusztítva az útvonalat (közutakat, vasutakat, termőföldeket, városokat). Plusz csatlakozik hozzájuk az az 5-10 millió további menekült (afrikaiak, afgánok, pakik, stb.), akik a következő hónapokban gyorsított eljárásban kapják meg a szír állampolgárságot. Még ha szolid összegért adják is a papírokat, Aszadék annyit kaszálhatnak ezen a bolton, hogy abból rengeteg orosz fegyvert vehetnek és még évekig elháborúzhatnak a sivatagban a különféle ellenlábasaikkal.
Szóval jó üzlet a háború. Főleg, ha akad elég balek, akit meg lehet kopasztani közben.
És mire a németek észbe kapnak, már nemhogy a Wehrmachttal, de a feltámasztott elit SS-páncélos hadosztályokkal sem tudják majd kiverni a területükről a megszálló csapatokat. És akkor Németország összeomlik a kezelhetetlen helyzet miatt. És mivel ők az EU gazdasági motorjai, az erős igásló, nélkülük az egész EU kártyavárként omlik össze, esik szét és süllyed káoszba, szegénységbe és széthúzásba. Ami ideális táptalaj lesz az új Hitlerek, Mussolinik, Francók, Szálasik és társaik számára a gyors fölemelkedéshez, karrierhez, diktatúra építéshez és háborúzáshoz.
Mindez 1-2 éven belül várható. És egyelőre nincs olyan erő, ami megállíthatná a folyamatot.
Végeredmény: A kicsi, gyönge és megosztott Szíria könnyedén legyőzi és szétveri a nagynak és erősnek hazudott Európai Uniót, ami példátlan győzelem a világtörténelemben. Hogy egy fegyvertelen csürhe segítségével legyőzzék a cirka 50-szeres túlerőben lévő, jóval fejlettebb ellenséget. Erre még Nagy Sándor, Dzsingisz kán, Napóleon, Hitler és a többi legendás csirkefogó sem volt képes. Így méltán tekinthetjük Bassár el-Aszad elnököt a legprofibb muszlim antikrisztusnak, akihez képest Szaddám Huszein csak egy tehetségtelen kezdő volt.

Mekk Meister 2015.09.01. 11:40:02

@Moin Moin: "Mára ez összeállni látszik – éspedig össz-európai szinten." Ne már, valóban? Miből vonod le ezt a következtetést? Az egymásnak teljesen ellentmondó nyilatkozatokból? Vagy abból, hogy folyamatosan fikáznak minket, akik a szabályokat betartjuk, és mederbe próbáltuk terelni a beözönlő ILLEGÁLIS határátlépőket? BTW: Én nem szeretnék részt venni milliós menekült tömeg integrálásában.Máshol már leírtam, ezek nagy része nem fog hazatérni. Mi okunk lenne a kontinens etnikai és vallási arányainak még nagyobb méretű felborítására?

Moin Moin 2015.09.01. 11:50:24

@steery: ...Aha!!!:-)

Ehhez képest...

1.) Hogy mennyire alapos az "elemzésed": Szíriának 23 millió lakosa van, ebből eddig elmenekült 4,3 millió.

2.) Ha elolvasod fentebb a 07:31:15-es keltezésű kommentemet, akkor tudni fogod , hogy egészen pontosan mit takar a szírek "befogadása" és hogy a jövőben miféle migránsstratégiát fog az EU és azon belül Németország folytatni.

3.) Németország hadserege 1955 óta nem a Wehrmacht (ami 1935 és 1946 között létezett), hanem a Bundeswehr. (1946 és 1955 között nem volt német hadsereg.)

4.) Léteznek könnyen alkalmazható és egzakt módszerek arra, hogy biztonsággal megállapíthassuk valakinek a valódi származási helyét: ebben mind (a helyi életvitelével, lakóhelyével ) kérdésekre és azok analízisére alapuló, mind pedig természettudományos módszerek a rendelkezésünkre állnak. (Csak hogy tudd, ez utóbbiakkal valakinek kb. 10-20 km-es pontossággal meg ehet állapítani a születési helyét és hogy hol töltötte a fiatalkorát.)

6.) A lehetséges maximális szíriai, stb. migráns-kibocsátás anyagi-technikai elemzése megtörtént - ezeket itt most nem ismeretném (majd egy másik fórumon, napokon belül megjelennek). A lényeg: a lehetséges maximális miránsszám 5-6 millió fő - ami nem okozhat sem elviselhetetlen terheket, sem pedig társadalmi , kulturális és politikai átalakulást az 500 milliós EU-ban. (A migránsoknak az európai lakosságét meghaladó szaporodási rátája egy legenda: az átlagos arab(szír) családban 2,9 ygerek van - és ebben már benne vannak azok az ottani, alsóbb társadalmi rétegek is, amelyek a most részletesen nem ismertetett anyagi-technikai okok következtében képtelenek Európában migránsokként megjelenni. Az EU-ba induló migránsok az ottani középosztály tagjaiból kerülnek ki zömükben, ahol az átlagos gyerekszám nem éri el a kettőt. Így az esetleges EU-ba történő befogadásuk esetén sem várható, hogy ennél több gyerekük fog születni... Ebből a szempontból még az '50-es-160-as éveben Európába került török családok népszaporulati rátája sem mérvadó a most érkezőkre nézvést, mivel e törökök zöme az alsóbb társadalmi rétegekből érkezett és a ma Németországban élő leszármazottaik szaporodási rátája nem tér már el szignifikánsan a hasonló társadalmi státuszú német családokétól.)

...Összefoglalva: én a helyedben ilyen hibás és hiányos tárgyi tudással aligha mernék a köztérben megnyilatkozni!

Csatos Bambi 2015.09.01. 12:10:10

@Moin Moin:

"Léteznek könnyen alkalmazható és egzakt módszerek arra, hogy biztonsággal megállapíthassuk valakinek a valódi származási helyét: ebben mind (a helyi életvitelével, lakóhelyével ) kérdésekre és azok analízisére alapuló, mind pedig természettudományos módszerek a rendelkezésünkre állnak."

A seggüket ne nyaljuk ki esetleg?

Hol akarunk mi erre szakképzett munkaerőt kirendelni, munkaidő keretet biztosítani, meg pénzt költeni?

A szarházi keresse meg az útlevelét és bizonyítsa azzal a származását.

Csatos Bambi 2015.09.01. 12:17:14

@pervie but hot:

"A franciák a schengeni egyezmény felrúgásával fenyegetnek, hogy a magyarok előtt lezárnak minden határt, közben már ezerszer megszegték a schengeni egyezményt és az unió szabad mozgás elvét. "

Nem "a franciák" fenyegetnek, hanem ez a Fabius nevű senki.

Ennek a hangosan csaholó francia külügyminiszternek, ennek a Fabiusnak ugye már a neve is igen beszédes, így joggal feltételezhetjük, hogy NEM Európa érdekeit nézi, hiszen Európához valószínűleg NINCS semmiféle kötődése.

A "Fabius" ugye egy latinizált jiddis névnek tűnik, még azokból az időkből, amikor a zsidókat rászorították Európában, hogy a "Jákob fia Mózes" típusú nevek helyett a nyilvántartásukra alkalmas családneveket vegyenek fel - nem utolsósorban azért, hogy ne tudjanak az adófizetés alól kibújni.

Többnyire a foglalkozásukhoz, lakóhelyükhöz köthető német szavakból, vagy személynevek németesítéséből lettek a családneveik, de a zsidó "elit" próbálta a különleges státuszát a családneve "rangot sejtető" megválasztásával is hangsúlyozni. Így lettek az európai zsidók Herzogok, Goldbergek, vagy éppen Pistoriusok, Fabriciusok, Michelisek. Magyarországon is tömegével fordulnak elő latinizált zsidó családnevek.

A "faba" latinul babot jelent. Meglehet, hogy Fabius úr felmenői a német parasztot zsigerelő zsidó nagybirtokosok, vagy terménykereskedők lehettek. Az arcberendezése is erre enged következtetni.

Moin Moin 2015.09.01. 12:18:15

@Pánikrohamosztagos: A háborús szó helyébe illeszd be a polgárháborúst - és máris megkapod a helyes eredményt! Az 1951-es, a menekültekkel foglalkozó genfi nem tesz különbséget azon az alapon, hogy valaki külső támadás elől kénytelen-e menekülni, vagy belső fegyveres konfliktus elől. nem is lenne ez sem életszerű, sem humánus. Ha pedig azt a kérdést teszed fel, hogy miért polgárháborúznak, arra az a válasz, hogy a saját társadalmi stratégiáiba kódolt konfliktusforrások miatt. Ezt most nem nyitnám ki neked... Amúgy: a volt Jugoszláviában miért polgárháborúztak? Akkor a te logikád szerint az onnan Magyarországra menekülők is simán "bűnösök" voltak abban és emiatt nem is kellett volna befogadni őket!:-)

Csatos Bambi 2015.09.01. 12:23:31

@Moin Moin:

"Ha pedig azt a kérdést teszed fel, hogy miért polgárháborúznak, arra az a válasz, hogy a saját társadalmi stratégiáiba kódolt konfliktusforrások miatt. "

Viccelsz?

1. Szíriában polgárháború van = szír emberek gyilkolnak szír embereket.

2. A polgárháború azon robbant ki, hogy az USA-nak nem tetszett a szír elnök pofája, ezért exportált egy kis demokráciát a szír népnek, és az "arab tavasz" keretében felfegyverezte és az elnökük ellen uszította a szír ellenzéket.

3. Nem csoda, hogy a felfordulásban az ISIS is megerősödött. Az ISIS-t nem meléesleg szintén az USA hozta létre, és az USA is pénzeli, meg látja el fegyverekkel, méghozzá azzal a célall, hogy az arab világban sakkban tudja tartani, és ha kell, akkor le tudja velük vadásztatni a neki nem tetsző muszlim kormányok vezetőit.

Ugye nem baj, ha nem tudjuk sajnálni az USA propagandájának bedőlő, a saját fajtáját gyilkolászó "szegény" szír népet?

Moin Moin 2015.09.01. 12:25:51

@Csatos Bambi: Az esetek túlnyomó többségében éppen ez folyik: a menekültek minden okmányukkal együtt utaznak. (Megjegyzés: sok esetlen annyira komplett az okmánycsomag, hogy a születési bizonyítványok is ott vannak.) Az általam említett módszerek a kétes esetek eldönthetőségére alkalmasak.

És: Vajon mi jogosít fel téged arra, hogy valakit "szarházinak" nevezz, amiért a hazájában valódi, a tiedhez hasonlóan gyűlölettel telt szarháziak öldösnék le, ha nem menekülne el? Ha komolyan és alaposan összevetnénk a te életedet, eddigi teljesítményedet sok menekültével, lehet, hogy abból te nem épp győztesen jönnél ki - úgyhogy vigyázz, mit mondasz rájuk! [Ui. az efféle gyűlölködő stílus jellegzetesen a saját sikertelensége miatt frusztrálódott emberek sajátja... Ezek alapján te sem lehetsz egy Steve Jobs, vagy egy Tímár Gábor!:-)))]

Moin Moin 2015.09.01. 12:28:03

@Csatos Bambi: "Az ISIS.t az USA szervezte és pénzelni" - Két jótanács neked:

1.) Kevesebb széljobbos honlapot látogatni!
2.) Emelni a gyógyszeradagodat!

:-)

Csatos Bambi 2015.09.01. 12:32:19

@Moin Moin:

"És: Vajon mi jogosít fel téged arra, hogy valakit "szarházinak" nevezz, amiért a hazájában valódi, a tiedhez hasonlóan gyűlölettel telt szarháziak öldösnék le, ha nem menekülne el? "

Azok a gyilkosok menekülnek el, akik éppen vesztésre állnak.

Egyébként ök is ugyanolyan gyilkosok, mint a másik csapat, amelyik elzavarta őket.

Moin Moin 2015.09.01. 12:32:27

@Mekk Meister: Abból vonom le… De ezt majd elmeséli neked Tímár Gábor, ha akarja!:-)))

Az "egymásnak ellentmondó" nyilatkozatokat nézzük kissé részletesebben – hogy hol és kik részéről is vannak ellentmondások!

- Német és francia részről koherens nyilatkozatok születtek az elmúlt napokban.
- Brit részről inkább hallgatás és elvi kijelentések vannak – náluk elsősorban belpolitikai kérdés ez: a brit gazdaság és társadalom bajaival nemigen boldoguló konzi kormány és miniszterelnök nemigen tehet mást, mert fél az őt jobbról szorongató politikai konkurenciájától.
- Lényegében ezt teszi a magyar kormány is, azzal súlyosbítva, hogy a saját politikai tábora egyben tartása érdekében egy teljesen végiggondolatlan, belső ellentmondásokkal terhelt uszító kampányt folytat, ugyanakkor a helyzet tényleges kezeléséért semmit sem tesz. (Pl. a mai, a Keleti-pályaudvarnál történt rendőri intézkedés – hogy nem engedték fel a vonatra a távozni akarókat – semmiféle szakmai indokkal nem védhető: egyetlen célja a helyzet további eszkalálása és a hisztériakeltés. Hiszen ha a menekültektől meg akarnánk szabadulni, miért is nem engedik át őket?)
- A szlovák és cseh álláspont, valamint az ehhez közeli lengyel alapja semmi más, mint az, hogy minél kevesebbet akarnak majd beleadni a közös eu-s migránsügyi alapba, minél kisebb kötelezettségvállalással akarják ezt megúszni – és most alkupozíciókat foglalnak el.
- Dánia külön eset: az ottani „közmunkát a befogadásért!”-koncepció egy populista intézkedés (amely nem is kompatibilis az eu-s joggal, hamarosan indul is egy kötelezettségszegési eljárás emiatt): a kormánypárt igyekszik ezzel kifogni a szelet a jobboldali ellenzék vitorláiból. (Egyébként: az ottani közmunka-elképzelés egészen más, mint a magyar hasonló nevű.)

…A lényeg: amíg ezek kiskutyák ugatnak, addig a nagy német és francia szekér szépen és tempósan halad…:-) Ha a kiskutyák továbbra is ácsingóznak az eu-s ingyen csontra, akkor legyenek szívesek a maguk kisszerű aktuálpolitikai célocskáit hagyni a francba!

Az mondjuk a lőtéri kutyát se érdekli, hogy te, személy szerint akarsz-e részt venni „milliós menekülttömeg” integrálásban (megjegyzés: Eddig mintegy 300.000 menekült érkezett az EU területére, „milliókról” tehát ne vizionálj itt, még ha az este begombáztál se!) Tudod, ha fizeted az adódat (már ha fizeted…), akkor abból majd az állam és az EU megoldja az integrációt – már azok esetében, akik valóban lehetőséget fognak erre kapni. Ui. jelenleg nem arról van szó, hogy integráljuk őket (azaz: adjunk nekik állampolgárságot – ami pl. Németország esetében eleve egy 8 éves folyamat után lehetséges), hanem az, hogy menedékesi státuszt adjunk nekik (ami egészen más tészta – ennek mibenlétéről fentebb, a 07:31:15-es keltezésű kommentemben szereplő linken találsz részletes leírást!

Moin Moin 2015.09.01. 12:33:35

@Csatos Bambi: Mondom: gyógyszeradagot emelni!

...Ha nem segít, zártosztály!:-)

Csatos Bambi 2015.09.01. 12:35:29

@Moin Moin:

Az, hogy személyeskedni kezdtél, azt jelenti, hogy nekem van igazam :D

Moin Moin 2015.09.01. 12:36:15

@timargabor: "Ki fogja lenyeletni?": A Bundespolizei.

Csatos Bambi 2015.09.01. 12:37:43

@Moin Moin:

"Ha komolyan és alaposan összevetnénk a te életedet, eddigi teljesítményedet sok menekültével, lehet, hogy abból te nem épp győztesen jönnél ki - úgyhogy vigyázz, mit mondasz rájuk! [Ui. az efféle gyűlölködő stílus jellegzetesen a saját sikertelensége miatt frusztrálódott emberek sajátja... "

Mások tudását, teljesítményét látatlanba kétségbe vonni meg tipikusan zsidó érvelési hiba.

Mondd, nem vagy te véletlenül zsidó? :D

Moin Moin 2015.09.01. 12:43:31

@Csatos Bambi: Nem "személyeskedtem": rövid személyiség-analízist végeztem!

...Nem volt nehéz!:-)

Tudod: aki elképesztő és kontextusba nem illeszthető összeesküvés-elméleteket dob be "érvként", valamint a legelemibb tárgyi tudásnak is híján minősíthet szarházinak szenvedő embereket, arról a szakirodalom eléggé sarkos megállapításokat tesz: más emberekkel ennyire ellenséges, agresszív, a kognitív és elemző agyi funkciókat ennyire lefojtó állapotokat nagyon jól körülírt tényezők szoktak okozni egyébként békés viszonyok között élő társadalmakhoz tartozó egyéneknél, úgymint:
- veleszületett elmebaj,
- az agyat érő fizikai sérülés,
- súlyos, tartósan fennálló, a szocializációt és a szociális státuszt alapjaiban érintő lelki trauma, vagy anyagi depriváltság.

...Válaszd ki a rád illőt!

Moin Moin 2015.09.01. 12:46:01

@Csatos Bambi: Na, ned: bin i 's koa - 's isch goanz g'wiß!:-)

Mekk Meister 2015.09.01. 13:04:20

@steery: nagyot tévedsz, Szíriának 23 millió lakosa volt a háború kezdetén.

Exploiter 2015.09.01. 13:06:43

@Moin Moin:

Végre meg fogunk tudni állapodni. Minden ésszerű érv jelen pillanatban ugyanarra mutat.
Bécsben most tüntetnek pártízezren, mert menekülteket akarnak. Bár az osztrák kancellár "bírálta Magyarország eljárását, ahogy a menekülteket hagyja továbbutazni Ausztriába", ez nyilván félreértés, ilyet nem mondhatott. Oda kell a tüntetők mellé állni egy magyar illetékesnek és felszólítani az osztrák kormányt, hogy mindenben támogassa a bevándorlók emberhez méltó fogadását.
Az osztrák határra meg a sajtót küldeni, ahol szegény szerencsétlen menekültek próbálnak átjutni, hogy végre németországba jussanak. Ingyen plakátokat, meg hangosbeszélőt adunk, esetleg meg lehet hívni a németeket is, hogy beszéljenek az osztrákok fejével.

Csatos Bambi 2015.09.01. 13:22:50

@Moin Moin:

Vagyis továbbra sincsenek észérveid, ezért személyeskedsz. Ugye? :D

Mekk Meister 2015.09.01. 13:22:59

@Moin Moin: Nagyon okosnak gondolod magad, pedig közel sem vagy az. Ebbe a hibába eléggé sok szélsőliberális beleesik, ezért most át is lépünk szépen rajta.
- Német részről semmilyen koherenciát nem látok abban, hogy egyik nap Merkel kijelenti, hogy minden egyes szírt befogadnak, Dublin többé nem érvényes.Ezzel további százezreket biztat arra, hogy felkerekedjen. Másnap közli, hogy mégsem lehet felmondani Dublint, és köszöni a magyaroknak, hogy regisztrálják a menekülteket, akik ezzel az aktussal egyben be is zárják magukat MAgyarországra. UGyanis az uniós szabályok szerint ahol nyilvántartásba veszik a menekültet, ott kell lefolytatni az eljárást. Ezzel megkaptad a választ arra is, hogy a rendőrök miért nem engednek mindenkit fel a vonatra, amiről az osztrákok egyébként is leszórják a papír nélkülieket. De köpködjél csak a saját hazádra, ti gyűlölködők úgysem tudtok mást.
Francia részről megint egy gőgös kioktatást kaptunk a kerítésről úgy, hogy közben nekik sem volt semmiylen érdemi ötletük azon kívül, hogy Calais-nál újabb kerítéseket húzzanak és növeljék a biztonsági erők létszámát. Persze, persze, tudjuk, magántulajdon.
Ha figyeled a híreket, nagyon is sok mindent tesznek a magyar szervek. A Keletinél max. 5-800 fő szokott összeverődni, a többi napi 2000 főt kezelik. Várnám az ötleteidet, hogy mégis hogyan lehet jobban.
"...(a kormány)egyetlen célja a helyzet további eszkalálása és a hisztériakeltés." - ez bődületes baromság, és a mai ellenzék szintjét tökéletesen hozod vele. Gyűlölködő baromságok puffogtatása, érdemi javaslat zéró.
"A szlovák és cseh álláspont, valamint az ehhez közeli lengyel alapja semmi más, mint az, hogy minél kevesebbet akarnak majd beleadni a közös eu-s migránsügyi alapba, minél kisebb kötelezettségvállalással akarják ezt megúszni – és most alkupozíciókat foglalnak el." - számodra valószínűleg ismeretlen az önvédelmi reflex és a nemzeti karakter, kultúra megóvása.

"a nagy német és francia szekér szépen és tempósan halad…" - de merre? :))

Gombázni - veled szemben - nem szoktam, több adót fizetek mint te, és valószínűleg többet is tettem a hazámért eddig, mint te egész életedben fogsz.És erre büszke vagyok erre, ez számodra megint csak értelmezhetetlen lesz.

Az egyetlen dolog amiben egyetértünk, az a korábbi plakátos menekültkampány értelmetlensége.

Csatos Bambi 2015.09.01. 13:26:05

@Exploiter:

Tényleg, hol van ilyenkor a Békemenet? :D

Nincs ezeknek dolguk Hegyeshalomnál, meg Bécsben, meg Berlinben? Hogy ennek a Fartúriusz nevű francia senkiházinak a rezidenciáját már ne is említsem? :D

tibita 2015.09.01. 15:40:00

@Moin Moin:

Te nagy tudós.....

Vázold már légyszives, miért 81,3 % férfi a menekülteknek????
A nők és a gyerekek maradhatnaka a borzalmas ISIS markában???

Látod, már itt bukik a meséd.....
Az Unió nyugati országainak hozzáállásá meg úgy változik, ahogy közelít hozzájuk a valós áradat, amikor már tenni is kell valamit, nem csak pofázni.

Magyarország már megint, mint a történelem során annyiszor, kezd magára maradni, a "csodálatos" európai segítségre várva.Ha védi a schengeni határokat, kerítést épít és erősíti a határvédelmet, regisztrál, azért hibás, ha nem akkor meg azért.
Lassan mi leszünk a hibásak az egészért, még az arab tavaszért is amit pont a most is össze vissza ugató nyugati vezetők generáltak.

Pont olyan sunyi, aljas hozzáállás ez a nyugati "szélkakasoktól" mint a hozzád hasonló libsi bérkommentelőktől.

Ők úgy gondolják, hogy majd kimazsolázzák azt a párat aki nekik kell, hasznot hoz, a többit , a visszautasított, frusztrált, elkeseredett többséget meg lepattintják a periférián lévő országoknak (pl. Magyarország) , hogy "dumcsizzák" meg őket, bizony haza kell menni......de mi majd innen segítünk(aha)

Kösz, ezt már ismerjük.....

Két lehetőség maradt:
1; Kézenfogva vinni a menekülteket az osztrák határhoz és mutatni az irányt. Hadd lássuk milyen ügyesek a sógorok napi 3000 menekült kezelésében!

Totális teljes határzár délen, befejezni a kerítést, ami egyébként azért nem működik mert nincs még kész, nem azért mert rossz ötlet, (tökéletesen működik, lásd. hidegháború 40-éve) megfelelő erőkkel őrizni és szépen megfordítani, hazavezető irányt mutatni a menekülteknek.

A kettőt akár kombinálhatnánk is, mert hidd el, aki ezzel az áradattal idejön itt is fog maradni, pont, a csak pofázni képes "szélkakasok" miatt.

Az európai lakosság 70-80%-ellenzi a befogadást. Nem a félhülye, álomvilágban élő politikusok, a lakosság!!!!!
Előre fognak törni a szélsőségek......kell az neked???

pervie but hot (törölt) 2015.09.01. 16:06:48

@Moin Moin: "a mai, a Keleti-pályaudvarnál történt rendőri intézkedés – hogy nem engedték fel a vonatra a távozni akarókat – semmiféle szakmai indokkal nem védhető: egyetlen célja a helyzet további eszkalálása és a hisztériakeltés. Hiszen ha a menekültektől meg akarnánk szabadulni, miért is nem engedik át őket?"

Hüle! Az osztrákok nem engedik át, megállítják a vonatot, ledobálják az illegálisokat. Legalább a híreket olvasnád el...

pervie but hot (törölt) 2015.09.01. 16:13:04

@Mekk Meister: Merkel egy akkor aljas szélkakas, amilyet még nem láttam. Egyik nap feketét mond, a másik nap fehéret. Egy nagy műfasszal verném agyon az ilyet, nem értem a németek hogy nem látják, hogy mit hazudozik össze. Az a nép már annyira agymosott, hogy azt is szégyelli, hogy még létezik. Régen a náci fertőzés terjedt onnan mindenfelé, ma meg a multikulti diktatúrája, ami ugyanúgy ellentmondást nem tűrő módon érvényesül, mint egykor a nemzeti szocializmus. Ideje már, hogy kalifátust kiáltsanak ki ott a muszlimok, legalább akkor tudnánk, hogy hogy viszonyuljunk ahhoz az országhoz...

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 16:24:50

@Moin Moin:
Libsi szokás mindenkit mindenkivel összemosni. Mert a libsi számára csak egyének vannak, a nemzeti, kulturális és egyéb identitásról beszélni minimum illetlenség

Ám mégiscsak az a helyzet, hogy a szétesőben levő Jugoszláviából menekülő pl. horváttal szemben sokkal megértőbbek vagyunk, és sokkal kisebb, továbbá átmeneti beilleszkedési problémákkal kell csak számolni az ő esetében. Meg az sem elhanyagolható, hogy átjőve Magyarországra valóban egy "nem biztonságos" országból menekült

Szíria teljesen más tészta, nem is beszélve a többi példádról. A franc se tudja megmondani kik és miért háborúznak, vaktában befogadni vadidegeneket meg a francnak sincs kedve. És nem is vagyunk kötelesek, mert nem abból az országból érkezik, ahol veszélyben volt, tehát nyilvánvaló kamu hogy menekültként érkezett hozzánk

Épp ezért nem is érvényes az adott helyzetre a Genfi Konvenció. Magyarán, fel is út le is út, menjen vissza az első biztonságos országba. Lehet vitatkozni hogy ez Törökország vagy Görögország, de ez már nem a mi dolgunk

Ma Baker 2015.09.01. 17:23:47

Éppen e miatt a kérdéskör miatt nem érdemes be sem engedni a bevándorlókat addig amég nem tisztázódik honnan és miért jöttek.

Pánikrohamosztagos 2015.09.01. 17:36:16

@pervie but hot:
Nem akarom kimosni Merkel mamit a kakiból, csak árnyalni a képet azzal, hogy egy nagykoalíciót vezet. Ami ugyebár a kombinált autó-repülőgép esete. Amikor használni kell, egyik feladatra sem jó

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.09.01. 18:05:18

@Moin Moin: akkor várjuk őket szeretettel minden befogadó-állomáson, itt és Görögországban is. Und viel Glück für sie.

De erről Merkel is tud, vagy majd ez is "félreértés" lesz, mint a "minden szír jöhet"?

Ad Dio 2015.09.01. 21:23:11

@timargabor:

Én eddig csendes tisztelője voltam Merkelnek. A politikai karrierje nem makulátlan, de tiszteltem a kompromisszum-készségét és visszafogottságát.

Viszont amit az elmúlt időszakban művel, az sajnos problémás (kezdve az ukránokkal, majd folytatva a görögökkel). Az elmúlt napok pedig egyenesen minősíthetetlenek...

Ad Dio 2015.09.01. 21:25:36

@Moin Moin:

Ez valami vicc, ugye? Milliókról beszélünk. Jogállami eszközökkel egy ilyen tömeg egész egyszerűen _KEZELHETETLEN_.

mortullus 2015.09.01. 22:48:03

@Ad Dio: Amíg nagyjából rendben mentek a dolgok Európában, addig nem tűnt fel, hogy mennyire tehetségtelen. Egy ócska báb csupán.

annamanna 2015.09.02. 04:29:20

@csabakirályfi: Persze, lehet, de ez már részletkérdés. A legfontosabb volna, hogy a táborok zártak legyenek.

@Ad Dio: minden egyéb sokkal nagyobb rizikóval jár.

Ad Dio 2015.09.02. 06:27:48

@annamanna:

Ha baj van, akkor a helyzet úgy marad kezelhető, ha 2-3e főnél több nem nagyon van egy helyen. Tíz meg százezrek, netán milliók jogállami eszközökkel egész egyszerűen nem tarthatóak kordában.

Hogy csak egy pontot említsek: a bevándorlók zöme férfi. Összezárod őket úgy, hogy van velük egy _kevés_ nő is. Szerinted?

csabakirályfi 2015.09.02. 06:57:42

@pervie but hot: "...nem értem a németek hogy nem látják, hogy mit hazudozik össze."
Érdekes felvetés. A magyarok látják, hogy kedves ifjú miniszterelnökük és stábja mit hazudozik össze?
Ez most nem a bevándorlás, ez most Magyarország tarvágása...

csabakirályfi 2015.09.02. 07:08:17

@Mekk Meister: "Ezzel további százezreket biztat arra, hogy felkerekedjen."
Egyrészt ugye a menekültek 90%-a Törökországban marad, erről kevés szó esik. A 10% pedig a Népszabi cikke szerint szervezett kiránduláson távozik a tejjel-mézzel folyó európai paradicsomba: Svédország, Németország, Franciaország. Erről se nagyon beszél a PC média. Mert a többezer km-t nem gyalog teszik meg, egy frászt, szállítják őket, valahogy akad rá pénz. Szimpla gazdasági menekültek, azzal a kis pikantériával, hogy a németek által nemkívánatos európai gazdasági menekültek dolgozni mennének, ezek pedig segélyen élni. És jól élni, mert nekik jár az, ami a befogadó ország állampolgárainak.

csabakirályfi 2015.09.02. 07:36:49

Most ez mi?
hvg.hu/vilag/20150902_Migranshelyzet_dramai_orakat_eltek_at_a_C

A menekültek nem utazhatnak be Nagy-Britanniába? Hol vannak erről a szenzációs cikkek? Ezen miért nem rúgóznak a francia diplomaták?

csabakirályfi 2015.09.02. 08:54:33

Itt egy nagyszerü írás:
index.hu/kulfold/eurologus/2015/09/01/politikai_valsag_van_nem_menekultvalsag/

A lett koma elmondja, mit kellene tenni, elmondja, hogy a bulgárok meg a magyarok kerítést építenek, de a lett kerítésröl egy kurva szó nincs.

annamanna 2015.09.02. 14:42:39

@Ad Dio: hát akkor legyenek 2-3e főt befogadó táborok.
A "csak egy pont"-ról: ha szabadon mászkálnak az EU-ban, az mennyivel jobb szerinted? Miféle nemi kultúrát vársz attól a helyzettől, ha sok százezer arab kan megszállja az EU-t?

steery 2015.09.02. 14:46:35

@Moin Moin: Örülök neki, hogy te sokkal okosabb vagy nálam. De jusson eszedbe, hogy ha én nem írok butaságokat (szándékosan, hogy téged felhúzzalak), akkor te nem írod le az okosságokat, hanem elhallgatod őket. És mennyivel hátrébb tartanánk akkor most. :-D

steery 2015.09.02. 14:47:28

@Mekk Meister: 1998-as atlasz adatait néztem, amik ki tudja, honnan és mikorról származnak.

Pánikrohamosztagos 2015.09.02. 18:09:08

@steery:
Arab országok esetében pár éves adat már nem releváns, annyira magas a népszaporulat. És ehhez jött még a háborúskodás

steery 2015.09.03. 11:57:21

@Pánikrohamosztagos: Nem csak az. 2003-ban volt ugye egy nagy népirtással járó háború Irakban. Szerintem a lakosság egy jelentős része átmenekült Szíriába és Jordániába, ezért lettek hirtelen 12 millióból 23 millióan.
süti beállítások módosítása