A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Kövér Hitlertől másol?

2013.09.09. 23:10 timargabor

Nem tudom, meg legyek-e lepve vagy nem? Azon, hogy Kövér László házelnök úr keményeket mond, nem. De hogy a demokratikus rendszert ennyire az alapjaiban kérdőjelezze meg? Nézzük csak:

Kövér László megemlítette még, hogy a parlamentnek nagyobb mozgásteret kellene adnia a mindenkori kormánynak. "Azt tartanám normálisnak, függetlenül attól, hogy a következő ciklusokban milyen kormányok lesznek, ha a parlament csak a legalapvetőbb garanciális szabályok megalkotására tartana igényt, és adna egy felhatalmazást négy éven keresztül a kormánynak" - mutatott rá az Országgyűlés elnöke. Hozzátette: ez egyfajta rendeleti kormányzás lenne, a rendeleti kormányzás rossz íze nélkül.

A történelemben nem újdonság ez, bár a demokratikus államok értelemszerűen nem szoktak ilyent csinálni. A dekrétumokkal kormányzás ugyanúgy nem a demokráciát jelentette, mint hazánkban a Minisztertanács széleskörű rendeletalkotási joga (törvényeket azért ők sem, más kérdés, hogy nem két- hanem háromharmaduk volt, csak nem szabad választáson). A nagy klasszikus azonban Hitler, és az 1933. március 23-i felhatalmazási törvény, az Ermächtigungsgesetz.

felhat_hitler.jpg

Mivel angolul talán több olvasó tud, ideírom azt a változatot is, benne a szöveg eredeti és angol verziójával. Azt mondja: (1) a birodalmi kormány törvényeket hozhat (2) ezek akár az alkotmánytól is eltérhetnek, amíg a parlament alsó- és felsőháza intézményét nem érintik, az elnök jogai változatlanok maradnak (3) a kormány által meghozott törvényeket a kancellár [Hitler] adja ki a Birodalmi Közlönyben és a kiadást követő nap lépnek hatályba, kivéve, ha más határidő szerepel bennük (4) a nemzetközi szerződéseket a parlamentnek nem kell jóváhagynia, csak jogba foglalni azok végrehajtását. Nem véletlenül írta a náci párt lapja (itt fent a címlapon), hogy a Reichstag átadta Hitlernek az uralmat. Pontosan ez történt. Jogi értelemben ez tette a hitleri rendszert azzá, ami, ez nyitotta meg az utat a teljes hatalomátvétel felé.

Amit a házelnök úr mond, az nincs ilyen szépen kifejtve, lehet, hogy nem is pont erre gondol de a lényeg mégis valami ilyesmi. Hogy nem lenne rossz íze ennek? Ízlés dolga, én nem kedvelném, már most mondom. Hirtelenjében nem is nagyon tudok felidézni más történelmi példát, amikor egy demokratikusan megválasztott parlament maga mondott volna le jogalkotói hatalmáról, a törvényhozó-végrehajtó-bírói hatalmi ágak következetes szétválasztásáról. Amiről a Fidesz jogász végzettségű politikusai is nyilván hallottak, csak kósza pillanataikban itt is előjön az unortodoxia. Az elképzelés "enyhébb" (a már említett kádári rendszerre hajazó, vagyis azért nem kispályás) változata egyébként másfél éve már - szintén Kövér úrnál - felmerült, de szerencsére eddig nem került elő újra.

És nem ám akárki adná át a Parlament hatalmának nagy részét a kormánynak: a Parlament elnöke. Zsír.

Én már csak azt nem értem, hogy miért kell ez annyira? Azt nyomnak át a szavazógé parlamenten, amit akarnak. Vagy már arra készülnek, hogy jövőre ugrik a kétharmad? Az ilyen ötletekkel lehet ezt siettetni, és a végén már negatív rezsit kell ígérni, hogy ellensúlyozzák.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

8 komment

Címkék: magyar demokrácia Kövér László rendeleti kormányzás felhatalmazási törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr755505117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.09.09. 23:37:09

Á-á. A negatív rezsi az MKKP ötlete. És ötletet lopni bűn. Láthattuk Pali bácsit is milyen gyorsan kidobták maguk közül..

Tyreo 2013.09.09. 23:44:00

Továbbgondolva a dolgot. Lehet, hogy ők már tudnak valamilyen belső repedésről amiről mi nem?
Persze ez egy nagyon optimista hozzáállás. Esetleg belső repedések egy konkrét kérdésben, ami különösen fontos a koleszos csapatnak?

nevetőharmadik 2013.09.09. 23:51:37

És nincsen senki, aki Kövérnek kiosztaná azt, ami jár neki:

www.youtube.com/watch?v=MEbieC-5mTY

fabatka2 2013.09.10. 01:14:54

Az ötödik cikkely is érdekes: a törvény 1937 április 1-ig, illetve - és a mi szempontunkból ez a lényeg - csak addig marad hatályban, míg az azt hozó kormányt egy másik le nem váltja.
Ideális lenne a Fidesz-bagázsnak.
Remélem, nem adtam ötletet nekik...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.09.10. 10:56:09

Már máshova is leírtam, gondolom ide is beteszem véleményemet az ügyről.

Szerintem erre egy elég pragmatikus magyarázat van: a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a fidesz nyeri a következő választást, de nem 2/3-al. Mivel a jelenlegi kormányzat rengeteg mindent kétharmados törvénybe foglalt (még az adótörvények egy részét is), ezért a következő kormánynak, ha csak mezei többsége lesz, szinte nem lesz semmilyen mozgástere sem. Egy ilyen rendeleti kormányzással viszont ezt meg lehet kerülni.

BélaBácsiTudja 2013.09.10. 14:28:04

cink.hu/rendeleti-kormanyzast-szeretne-kover-kar-hogy-nem-fog-1279632670

Ennyike a magyarázat. Csak néhányan korlátoltak ezt megérteni.

Jelenleg teljesen tök felesleges a Parlament így ebben a formában, mert szavazógép (mindig is az volt).

Elég csak az "elmúltnyolcév" végjátékára gondolni, amikor a kisebbségi kormányzás jegyében egy pártnélküli frakció (Kóka féle SZDSZ-frakció, miközben a párt már Fodoré volt) szénné zsarolta az MSZP-t, hogy egyáltalán az ország napi szinten müködni tudjon.

vantaan 2013.09.10. 20:21:40

Farsang lenne a Junkereknek
és nem volna már litvánnak, lettnek,
magyarnak, lengyelnek, cseheknek,
meg a zsidóknak irgalom,
s a háborúk, mint operettek
vonulnának a színpadon".

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.09.11. 23:40:10

Kövér "Kötél" László mit szólt volna, ha Horn vagy Gyurcsány akart volna rendeleti kormányzást bevezetni?
süti beállítások módosítása