A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

LMP: Vissza a frakciót!

2013.05.02. 12:55 timargabor

Mint ismeretes, a később Párbeszéd Magyarországért néven pártot alapító képviselők kiválásával az LMP frakciója az év elején a Házszabály által előírt létszám alá csökkent és így megszűnt. A párt azonban váratlan irányból kapott segítséget, és ennek kihasználásával Schiffer András a iménti, csütörtöki sajtótájékoztatóján be is jelentette az LMP frakciójának meg (újra-) alakulását. Nyilván lesz most egy kis acsargás és vita, de álláspontja nehezen támadható. Lássuk, hogy jutottunk ide.

2011 őszén Gyurcsány hívei kiléptek az MSZP parlamenti frakciójából, és minthogy többen voltak, mint az akkor előírt 10 fő, a szintén a Házszabály által előírt kötelező, fél éves "karantén" után bejelentették frakciójukat. Azaz jelentették volna, mert 4 nappal korábban jogerőre lépett a Házszabály módosítása, amely 2 fővel megemelte a frakcióalakítás minimális létszámát, amit viszont már nem ugrottak meg az ekkor már Demokratikus Koalíció (DK) nevű párt képviselői. A kétségkívül több politikai akarnokságot mint eleganciát tükrövő házszabály-módosítás ellen a DK az Alkotmánybírósághoz (AB) fordult. Beadványukat a múlt héten ítélte meg az AB, a kérést elutasította, a parlament eljárását pedig alkotmányosnak ítélte meg.

Határozatuk 16. pontjában azonban van egy fölöttébb érdekes rész:

Az Országgyűlés házszabály-alkotási monopóliuma természetesen nem korlátlan: a szabad mandátum elvéből következik az az alkotmányos követelmény, hogy – a jelenleg hatályos 1997. évi C. törvény alapján lefolytatott országgyűlési választás eredményeként bejutott országgyűlési képviselők vonatkozásában – az olyan pártlistához tartozó országgyűlési képviselőket, melynek pártlistája a valamennyi területi pártlistára leadott és országosan összesített érvényes szavazatok több mint öt százalékát megkapta, mindenképpen megilleti a képviselőcsoport létrehozásának joga. Az ilyen támogatottsággal rendelkező pártokhoz tartozó képviselők nem foszthatók meg attól a joguktól, hogy pártjuk frakcióját az Országgyűlésben létrehozzák és fenntartsák, akkor sem, ha az Országgyűlés a Házszabályban – más képviselők frakcióalakítási joga vonatkozásában, az Országgyűlés szervezetalakítási szabadságával élve – hatékonysági szempontok miatt a képviselőcsoport alakításához magasabb létszámot határozna meg.

Világos beszéd, és bár a kezdeményező DK ennek a kritériumnak nem felel meg (nem a választásokon jutottak be, hisz MSZP-képviselők voltak), viszont pontosan az LMP-re szabták. Ők megugrották az 5%-ot, és az AB határozata szerint megilleti őket a frakcióalakítás joga, függetlenül bármilyen létszámkorláttól.

(MTI)

A Házszabály e témában elég sok alkotmánybírósági határozat és vélemény apropója volt, emlékezzünk csak a különböző kisgazda formációk belháborúira. Ezekből elvileg levezethető lenne, hogy mégsem jár az LMP-nek a frakció. Az Országgyűlés a maga bölcsességében azonban az Alaptörvény nemrég elfogadott negyedik módosításában (19. cikk) kimondta:

(2) Az Alaptörvény 5. pontja helyébe a következõ rendelkezés lép:
„5. Az Alaptörvény hatálybalépése elõtt meghozott alkotmánybírósági határozatok hatályukat vesztik. E rendelkezés nem érinti az ezen határozatok által kifejtett joghatásokat.”

Így aztán lehet, hogy a "kisgazdaügyi" határozatokból más is kijöhetne, de ezekre a negyedik módosítás értelmében nem lehet hivatkozni. A múlt heti DK-ügyi határozatra viszont, amelyez az Alaptörvény elfogadása után hoztak, igen. Ennyi.

Köszöntjük az LMP újraalakult frakcióját. Lesz dolguk most, hogy megint van a "bal" meg a "jobb és a jobbik".

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

69 komment · 1 trackback

Címkék: alkotmánybíróság lmp házszabály alkotmánymódosítás frakcióalakítás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr235251245

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Frakció - Mert megérdemeljük 2013.05.03. 19:20:31

A kormányközeli sajtó már tucatszor temette az LMP-t, egyszer emberek, buszsofőrök és fogorvosok egyszerre hitték el a gyászos propagandát, hogy az LMP kettészakadt és eltűnt a parlamentből. A kormány teljesen beleélte magát a helyzetbe, hogy cs...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2013.05.02. 13:52:40

Ez elég ügyes, gratulálok.

vakapad 2013.05.02. 15:07:09

Ha jól értem:

1./ A DK az alkotmánybírósághoz fordult.
2./ Az AB ítélkezett. Mégpedig igencsak mindenre kiterjedően, mert olyan határozatot is hozott, amely a DK-ra, azaz a szóban forgó ügyre nem vonatkozik (miért foglalkozott ilyesmivel, miért nem, ki tudja). De (mit tesz isten) az LMP azon részére, amely többször közhírré tette, hogy Gyurcsánnyal+Bajnaival úgy van, mint Harangláb a kukoricagölödinnel, igen.
3./ És akkor a 4. számú alaptörvény módosítás vonatkozó paragrafusa. Az, ugyebár, alaphelyzetben azért kellett, hogy a régi (nem FIDESZ-es túlsúlyú) AB korábbi határozatait a jelenlegi (FIDESZ-es túlsúlyú) AB bármikor felül tudja írni. Azaz olyan aqua vitae, ami mindenre jó. Többek között erre is.

Különösen tetszett Schiffer azon megnyilatkozása, hogy "számít arra", miszerint Kövér akadályokat fog gördíteni a frakcióalapítás útjába (amely frakcióalapítás nem csak jogokat, hanem pénzt is hoz a konyhára). Van egy fogadásom, hogy a frakcióalapítás sima lesz.

Tyreo 2013.05.02. 16:18:54

Én perpill 3 verziót tudok elképzelni a történések hátterében.
1. A Fidesz a kis szövetségesét jutalmazza a munkájáért. Nálam ez a legkevésbé valószínű. Ez túlságosan elegáns húzás lett volna a Fidesztől ilyenre nem képesek. Ráadásul nem is hiszem el azt, hogy az LMP-t a Fidesz-es szelek segítenék.

2. Schiffernek volt kapcsolata a bíróhoz, és ketten kitalálták.

3. A tisztelt bíró úr csak szimplán, mivel politikai ügy volt, gondolta ír egy alapos indoklást, és fel se merült benne, hogy valaki ezt el is olvassa. Ez esetben emelem kalapom Schiffer előtt.

vakapad 2013.05.02. 16:22:23

@Tyreo:

Az alapos indoklás és az adott ügyben fölösleges határozati pont két különböző dolog.

Tyreo 2013.05.02. 16:51:02

@vakapad: Nem ismerjük a DK beadványát, szóval nem tudhatjuk mi a fölösleges pont. De ez már nagyon jogászkodás lenne, ahhoz meg nem értek.

Kandeláber 2013.05.02. 17:27:24

Gőzöm sincs, milyen alapon járna frakció a DK-nak.
A választópolgárok őket mint MSZP-tagokat juttatták a parlamentbe.

legeslegujabbkor 2013.05.02. 17:48:42

Ez simán csak matematika volt, 200 főre csökkentett parlamentnél az 5%-kal bejutott párt elvileg 10 képviselővel rendelkezik. Nem lehet 12 fős korlátot szabni tehát, ezért kellett magyarázgatni, hogy de mégis, és mégsem úgy, hanem azért.

NWolf 2013.05.02. 18:08:43

@Tyreo: Schiffert ismerve a harmadik pont. Ő AB indoklásokkal kel és fekszik, fejből idézi 92-es határozatok indoklását is a parlamentben, szóval 3.

Módfelett Kényelmetlen 2013.05.02. 19:15:44

békaembereket sejtek a háttérben úszni

Dr_utcai_arcos 2013.05.03. 08:54:02

Csak a saját jogon bejutó képviselők maradhassanak képviselők. Az ilyen listás szarok, ha kilépnek a frakiból, takarodjanak vissza dolgozni. Ja, hogy olyat soha nem csináltak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.03. 09:04:42

Szerintem abszurd a hivatkozás és főleg ez az érvelés.

A te értelmezésed szerint ha bejut pl. a Gonosz Kisherceg Párt a parlamentbe x fővel, majd kilép 1 fő kivételével mindenki a frakcióból, akkor a maradék 1 fő frakció marad. Ez abszurdum.

Az AB-döntés helyes értelmezése: ha az Országgyúlés megállapít x létszámot egy frakció létezéséhez, akkor ez a szám nem vonatkozik az 5 %-ot elért pártokra. Ez esetben e pártokra a bejutási mandátumszám az irányadó. Azonban ha ez csökken, akkor nincs tovább frakció.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.05.03. 09:04:58

előre az egyfős frakciókért..köszönjük AB

Scagnetti 2013.05.03. 09:20:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Valószínűleg arra gondol, hogy ha egy képviselő egy adott párt színeiben jut be, akkor vagy maradjon ott, vagy ha kilép, adja vissza a mandátumát. Ez lenne a normális.

nusica 2013.05.03. 09:26:13

Igazságtalanság volt tőlük elragadni a frakciót. Még Csermanek is megengedte Tamás Gazsinak a két fős szadifrakciót. Persze épp úgy kiröhögtették vele magukat, mint ez a hét kis szakasits.

czjanos 2013.05.03. 09:26:54

Schiffer jogászi éleseszűségét bizonyítja ez az azonnali felismerés. Kár, hogy politikusként ez már nem mondható el róla.

Scagnetti 2013.05.03. 09:30:02

@czjanos: Mi a baj vele? Az, hogy nem állt be az "Együtt juttassuk vissza a trónra az MSZP-t 2014-ben" színjátszókörbe?

Ő legalább nem tagadta meg azt, amiért a pártja létrejött.

nusica 2013.05.03. 09:31:35

@Scagnetti: ez is igaz, de ettől még tenyérbe mász.

Scagnetti 2013.05.03. 09:36:10

@nusica: Az lehet. Kevés olyan politikusunk van, aki nem irritáló. De nála sokkal-sokkal rosszabbak is vannak ott.

Olyan viszont kevés van, amelyik nem köpte még szembe a szavazóit.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.03. 09:55:13

@Scagnetti:

Nem értek egyet.

Ha így lenne, nem kellenének képviselők. Minden pártból csak a párt elnöke jutna be a parlamentbe, majd szavazáskor felmutatna egy táblát, melyen látszik a mandátumszám.

A képviselő szabad ember, nem pártja rabja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.03. 09:57:31

@czjanos:

Schiffer arra számít, hogy a Fidesz nyerni fog jövőre. S ez eléggé racionális következtetés. Ha pedig ez fog történni, akkor logikus, hogy az LMP nem csatlakozik más szervezethez, hiszen mindent veszítene ezzel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.03. 09:58:41

@nusica:

Igen, ha a cél a pártok hatalmának a növelése. De kérdés, hogy ez jó cél-e.

czjanos 2013.05.03. 10:03:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igaz lehet, amit írsz, de Schiffer ezzel a különállással pont ezt segíti elő: gyengíti az ellenzéket, tehát erősíti a mostani kormány-oldalt.

2013.05.03. 10:07:58

nem irigyelm tőlük, nem árt az a kis szín a politikába...

Scagnetti 2013.05.03. 10:10:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az egyéniben bejutottak esetében még csak-csak elfogadható lenne ez az érvelés, bár ott is necces, mert ott is sokat számít, mely párt tagja az illető. De a listán bejutottak azért vannak ott, mert a pártjukra szavaztak a választók. Ha ezek után kilépnek, és új frakciót alapítanak, akkor azzal átverik a szavazóikat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.03. 10:17:47

@czjanos:

Nem tudom. Alapvetően olyan, hogy ellenzék nincs. Vannak ellenzékek, melyek nem biztos, hogy hajlandók egymásra szavazni.

Pl. Gyurcsány és az LMP között a közös csak az, hogy kulturális értelemben mindkettő baloldal, de politikailag és gazdaságilag egymással ellentétesek: Gyurcsány e tekintetben jobboldali és klasszikus liverális, míg az LMP baloldali és ökoszocialista.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.03. 10:19:34

@Scagnetti:

Ez nem ilyen egyszerű, mert a listák emberekből állnak. Ezen kívül mi van, ha a párt irányvonala megváltozik? Mi van, ha új pártvezetés van? A képviselő agyatlanul köteles a mindenkori pártvezetéshez hű lenni?

Scagnetti 2013.05.03. 10:28:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De a választó nem ezekre szavaz, hanem a pártra. A legtöbben azt sem tudják, ki van a listán.

Az irányvonal változásáról most szó nincs. Se a DK, se a PM nem azért vált ki, mert a párt irányvonala megváltozott. Pont ők voltak, akik mást akartak, ezt viszont, ha korrektek akartak volna lenni, a választás előtt kellett volna kitalálniuk. Egyelőre nagyon úgy fest a dolog, hogy bevitették magukat a párt listáján, aztán szépen hátbaszúrták a többieket.

Scagnetti 2013.05.03. 10:29:23

@czjanos: De miért kellene neki erősíteni azt az ellenzéket, mellyel szemben annak idején létrejött?

czjanos 2013.05.03. 10:35:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Megint azt kell mondanom, lehet, hogy igazad van, de.... Most nem az az elsődleges kérdés, hogy ökoszociális- vagy liberális gazdaságpolitika lesz-e a kormányváltás után, hanem az, hogy lesz-e kormányváltás. Bajnai Gordonnal értek egyet: akkor kell mindenkivel "összeborulni", ha elkészült az a program, amit minden fél támogatni tud. Ezért ment el az MSZP választmányi ülésére, ezért írtak alá egy kétoldalú megállapodást, amit most Mesterházy megsértett, mert a másik fél megkérdezése nélkül, megint előre szaladt, hogy ő lehessen a kezdeményező. Nagyon kellene már Botka László az MSZP élére, aki sokkal tapasztaltabb, higgadtabb, mint az izgő-mozgó Mesterházy.

czjanos 2013.05.03. 10:37:29

@Scagnetti: Nem kell, de akkor ne hirdesse azt, hogy Orbánt le kell váltani, közben pedig gátolja azt. Ez kettős beszéd, mondhatnám azt is, hogy kétszínűség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.03. 10:38:36

@Scagnetti:

Mindegy. A szabad mandátum elve az alap.

Egyébként pedig vannak esetek, amikor vannnak húzónevek, s éppen rájuk szavaz az ember. Lásd: MDF és Bokros. Amikor az új MDF-vezetés kérte, hogy Bokros adja vissza mandátumát a pártnak, közröhej lett, mert nagyon sokan éppen Bokrosra szavaztak és nem az MDF-re.

Scagnetti 2013.05.03. 10:42:28

@czjanos: Csak mert annak akarjátok látni. Az LMP a kezdetektől azt mondta, hogy nem akarják sem a mostani, sem az előző kormány politikusait támogatni. Erre kapták a szavazataikat. E mellett kitartanak ma is. Hogy ezt a baloldal szépen kifordítja, és az "aki nincs velünk, az ellenünk van" (ez mintha Kádár elvtárs szövege lett volna) stílusú politizálása miatt az LMP-t orbánbérencnek állítja be, azzal nem kellene törődni. Hazudnak, ahogy mindig is tették.

Fejesrob 2013.05.03. 10:44:15

Teljesen jogos, ez az ítélet megfelel a választások értelmének.

A DK-nak nem jár a frakció, hiszen nem a választók választották meg. Ilyen helyzetben a határt is eltörölném, nem lehetne frakciót alakítani és kész, viszont függetlenként bejutott képviselők alakíthatnak frakciót, ha vannak ennyien. (Az "átült" nem csatlakozhatna ehhez és független sem ülhetne át).

Az LMP-nek a "régi" rend szerint jár a frakció, ha e szerint képesek megalakítani, azaz van ennyi képviselő. Őket a választók választották meg, tehát frakciójuk is legitim.

Fejesrob 2013.05.03. 10:47:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Semmi, akkor ki kell várnia a 4 évet.

A jelenlegi rend a korrupciót támogatja.

Scagnetti 2013.05.03. 10:48:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az igaz, hogy nem mindig egyértelmű. Pl. Bokros esete valóban jó példa. Sőt, még Gyurcsány is elmondhatja magáról, hogy ő is hozott szavazókat az MSZP-nek . (bár ha megnézzük a DK állását, úgy látszik, közel sem annyit, mint azt hitték róla.)

Na de ki a franc szavazott mondjuk Molnár Csabára? A családján kívül nem túl sokan.
Vagy azokra PM-esekre, akiknek a nevét sem tudja senki? Utóbbiak esetében volt egy ígéret, mely szerint ők sem a Fideszt, sem az MSZP-t nem támogatják, hanem külön erőként politizálnak. Erre kapták a szavazataikat, nem arra, hogy az első felszólításra Bajnai ölébe ugorjanak.

gaben77 2013.05.03. 10:51:40

Nem méltó Schiffer jogászi felkészültségéhez ez a próbálkozás, valószinüleg ő is nagyon jól tudja, hogy nem lehet frakció. Politikailag viszont van értelme ilyen baromságokat elsütni.

pástétom 2013.05.03. 10:56:36

Hibás az érvelése Schiffernek. 2010-ben 5%-al bejutottak, frakciót alapítottak, idáig oké. De a 10 fős (ill. most már 12 fős?) minimum létszámról szóló régi házszabály akkor is hatályban van, vagyis felülírja az előző kritériumot. Csonka-LMP nem rendelkezik min. 10 fővel, így hiába a frakcióhoz való joga az 5%-os köszöbön átjutott Parlamentbe kerűlt pártoknak, így az lmp-nek is, ha a létszámlimit - mint azt a bíróság a DK jogorvoslati kérelmében kimondta - alkotmányos, vagyis jogszerű. Kétségkívűl nem méltányos, sőt szánalmas kisstílűség, de bíróság a házszabályi intézkedés morális vetületével nem foglalkozhat.

Scagnetti 2013.05.03. 10:59:45

@czjanos: "Most nem az az elsődleges kérdés, hogy ökoszociális- vagy liberális gazdaságpolitika lesz-e a kormányváltás után, hanem az, hogy lesz-e kormányváltás."

Ez a tuti recept a bukáshoz. Ha a választás után kezdenek alkudozni, és akkor akarják kitalálni, hogy az összegyűjtött, a szélsőbaltól a neolibekig mindenfélét tartalmazó csapat milyen politikát kövessen, akkor az egész halálra van ítélve. Az csak egy még csúnyább választási vereséget fog hozni nekik, és könnyen lehet, hogy nem 2018-ban, hanem hamarabb.

Jester 2013.05.03. 11:09:56

@czjanos: Talán úgy gondolják, hogy Orbánt le kell váltani, csak épp ne minden áron... Pl egy újabb szoci 4 év nem elfogadható ár.

czjanos 2013.05.03. 11:10:09

@Scagnetti: Nem olvastad el a beírásomat vagy nem vetted figyelembe, amit írtam: az Együtt-PM és az MSZP felelőseinek meg kell alkotni a közösen elfogadható programot és aki ezt támogatni tudja, azt nyitott ajtókkal kell fogadni. Bokrost is, Kunczét is, ha leteszik a garast a program mellett. Ez az alapja a kormányváltásnak. Szó sincs arról, hogy először győzünk, utána neki állunk barkácsolni valami öszvérséget. Ez tényleg a biztos bukáshoz vezetne.

gaben77 2013.05.03. 11:21:58

@pástétom: Éppen a korábbi AB határozat, amire a mostani is utal, mondja ki azt, hogy pont a limit mértéke lényegtelen. Ha az LMP 5%-ot szerezve 8 képviselőt juttatott volna be, akkor 8 fő lenne a limit, ha az a Házszabály szerinti létszámnál kevesebb-ez esetben pedig az. A gond azzal van, hogy ha HSz szerinti, vagy az azt felülíró létszám alá akárcsak eggyel is lecsökken a létszám, akkor nincs frakció. Magyarul,lehetnének 11-en is, de mivel jóval a limit felett jutottak be, ezért a HSZ érvényes, ergo nincs frakcio. Szánalmas ez az egész próbálkozás.

Scagnetti 2013.05.03. 11:27:52

@czjanos: Kizártnak tartom, hogy ezt egy ilyen kevert csapattal meg lehet csinálni. Vagy most verik át a jelentkezők egy részét, vagy a választás után. Nem lehet egy csapatba tenni pl. Bokrost a Szolidaritással, mert tűz és víz a kettő. De ami a lényeg, még az MSZP-Bajnai páros is bírni fog annyi ellentéttel, hogy ebből baj legyen. Az egyik egy megkövesedett, kádári nosztalgiára építő nyugdíjaspárt, a másik meg leginkább az SZDSZ-re emlékeztet.

Nemzeti trafikos 2013.05.03. 11:28:49

És mi lesz így a jóléti rendszerváltással?

neozsivany 2013.05.03. 11:34:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Mi van, ha a párt irányvonala megváltozik? Mi van, ha a képviselő nem tudja összeegyeztetni a politikai nézeteit az általa képviselt párt nézeteivel? Mi sem egyszerűbb ennél, lemond. Lemond a mandátumáról, lehetőleg minél nagyobb dirrel durral, hogy mindenki lássa és nem kezd el cigánykodni, hogy dehát ő a választóit képviseli. Lószart mama. Mutass nekem légy szíves egy darab PM-est, aki egyéni választókerületből jutott be. Nincs egy darab sem. Ezek mind az LMP listájáról, ergo az LMP programját képviselve jutottak be a parlamentbe. Szerintem 2010-ben nem voltak sokan, akik kifejezetten azért szavaztak az LMP-re, mert benne volt a Jávor Benedek.

Ilyenkor le kell mondani, majd hazamenni és újrakezdeni. Persze akkor dolgozni kéne, meg kellene győzni a választókat arról, hogy tényleg értelmes dolog ez a PM. Ehelyett persze át is lehet alakulni az Együtt2014 kádéenpéjévé, csak az szerintem nem néz ki jól..l.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.03. 11:37:02

gratula, Schiffer jó szónok, hiányzott a parlamenti közvetítésekből.

Nemzeti trafikos 2013.05.03. 11:45:16

@neozsivany:

Nem jön ki, mert ha Jávor elvtársék csak arra is emlékeznek mára az LMP programjából, hogy "csak ne a Zorbán", és szerintük a Történelmi LMP elárulta A Programot, akkor ha lemondanának, akkor azzal Csakazorbánt támogató képviselőknek adnák át a helyüket.

Jó ez így, jövőre eldöntheted, hogy az LMP-re szavazol, a bolsikra, vagy akire akarsz.

Bár azt támogatnám, ha mondjuk havonta a 2 legirritálóbb képviselőt ki lehetne cserélni.

elwood 2013.05.03. 11:52:52

@Fejesrob: "A DK-nak nem jár a frakció, hiszen nem a választók választották meg."

kdnp-nek miért is jár ?

Fejesrob 2013.05.03. 12:11:15

@Scagnetti: Szerintem az LMP 2018-ban akár kormánypárt is lehetne.

Azért elég nyilvánvaló, hogy a hazai pártoknál egyre kevésbé számít az ideológia és többet a gazdaság helyzete. A jó multi és rossz multi helyett fontosabb az, hogy a multi mennyire áll a magyar gazdasági célok mellé, a külföldi multi mennyire képes nemzetivé válni.

Orbánéknak szerintem épp azért sikerül 2014-ben nyernie, mert ezt felfogták. A nemzetközi környezet is kezdi felfogni, hogy szempontjukból is a gazdag magyar a jó magyar, a külföldi kormányok pedig azt, hogy a válság kezelésére Orbánék találtak egy utat, amelyet ők is alkalmaznak.
Persze vannak vesztes multik rendesen, ezek baszogatják is rendesen az Orbán kormányt az EU révén, de ez is készteti Orbánékat az előremenekülésre.

Az SZDSZ, MSZP-szerű ultraliberális (mindent a lakosság fizet, csak jó multi van) politika lecsengett, ez egyszerűen válságkezelésre nem alkalmas. Politikai szempontból ezek amúgy is lejáratták magukat, az antiszemita lihegés, a nemzetközi zsidóságnak mindenáron való megfelelés idegesíti az embereket, akik egyébként sem hiszik már el, hogy ezek lennének a demokraták.

Az LMP viszont szűz és idáig sikerült elkerülnie a balliberális betagozódást. Persze bizalmatlanul tekintenek még rájuk (a liberális szó alapból gyanús), viszont nekik van idejük és épp különállásuk miatt 5%-ot bármikor elérnek.

A hazai "hagyományos" ballibsiknek a liberális-nemzeti eleve egymást kizáró fogalom, viszont "hagyományos" ballibsi egyre kevesebb van, ráadásul nyilván ott is sokan keresik a kiutat abból a ketrecből amibe jól bezárták magukat Heller, Bauer és még jó pár szélsőségeseik segítségével.

Az LMP tehát jelenthet egyfajta alternatívát, ha nem később tetszik Orbán, akkor is van más alternatíva, mint kádárék levitézlett kommunistái és az SZDSZ szélsőségesei. (Az Apró klán és tsai).

Fejesrob 2013.05.03. 12:11:52

@elwood: Mert a szavazócédulán Fidesz-KDNP-re szavaztál.

deku82 2013.05.03. 12:13:37

Ha az LMP elérte az 5%-ot, akkor lehessen frakciója is. Egyetértek.

czjanos 2013.05.03. 12:15:18

@Scagnetti: Igen, ez is egy lehetséges megoldás, ami talán a legjobban tetszene neked. Azok, akik tényleg le akarják váltani az Orbán-rezsimet, nem látják (látjuk) ennyire "veszett fejsze" ügynek. Ami zavar, az az, hogy Mesterházy (talán nem tudatosan, csak mérhetetlen ambíciója okán) nehezíti ezt az utat, sőt, akár el is lehetetlenítheti. Remélem, hogy az MSZP szavazótáborában sokan vannak, akik hozzám hasonlóan gondolkoznak.

Nemzeti trafikos 2013.05.03. 12:17:13

@elwood:

Mert a választók választották meg.

Fejesrob 2013.05.03. 12:52:38

@czjanos: A probléma a támogatókban van. Egy nemzetibb balliberális formációt egyszerűen nem támogatnának, mert nem bíznának meg benne.

Azért is lehet Mesterházy vezető szerepben. Végrehajtóra van szükség nem pedig egy másik Orbánra.

Scagnetti 2013.05.03. 12:55:21

@czjanos: Tetszene, gondolod? A helyzet az, hogy a francba kívánom Orbánékat. De azt sem tartom megoldásnak, ha a szocikat hozzuk vissza a helyükre, mert a szavazóikkal ellentétben én még emlékszem rájuk is. Hány év szarakodás kell még, hogy mindenki belássa, nem megy nekik?

Valójában megújulás kellene, amit csak mi kényszeríthetünk ki. De nem úgy, hogy négyévente rohanunk az egyiktől a másikig, hanem úgy, hogy egyszerre küldjük el őket a picsába. Másból nem fognak tanulni.

Scagnetti 2013.05.03. 12:58:28

@elwood: Ők legalább fel voltak tüntetve a szavazólapon. Ettől persze még egy törpepárt marad a KDNP, amelynek nem lenne szabad frakciót alapítani. De a DK még eddig sem jutott. A támogatottságuk a KDNP-hez hasonló, és még a szavazólapon sem szerepeltek. Ők mi a fenét keresnek a parlamentben?

czjanos 2013.05.03. 13:03:12

@Scagnetti: Hát akkor elő a farbával, kedves Scagnetti! Mégis, hogy gondolod? Mennyből az angyal? Eljön a Megváltó? Sem az angyal, sem a Megváltó nem jön el. Ha minden irányba tiltakozol, akkor csak egy helyben fogsz topogni. Vagyis, marad a status-quo (azaz Orbán). Ezt nem akarjuk. Te sem akarod, ezt írtad. Akkor mit akarsz? Kit akarsz?

czjanos 2013.05.03. 13:05:37

@Scagnetti: Egy nekem sem tetsző szokásjog alapján vannak az országgyűlésben, szinte a némaságra ítélve. Egyik párt sem vette bele az alapszabályába, hogy ha listás képviselő elhagyja a frakcióját, akkor attól vissza kell vonni a mandátumát.

elwood 2013.05.03. 13:12:37

@Fejesrob: "Mert a szavazócédulán Fidesz-KDNP-re szavaztál. "

Annyit biztos nem ittam aznap.
Szóval nem is zavarna egy fidesz-kdnp frakció. de olyan nincs.

Scagnetti 2013.05.03. 13:14:35

@czjanos: Ezek közül nehéz lenne. Ha véletlenül lesz valami viccpárt, akkor arra nagyon szívesen szavazok, ezzel is elősegítve a választás nevetségessé válását, de a jelenlegi mezőnyben nem nagyon van olyan, amely megérdemli a szavazatot. Esetleg az LMP, ha addig szűz tud maradni. Sajnos nekik is ez az egyetlen erényük, de legalább ez az egy van. A többinek ennyi sincs.

Bocs, de a megváltót éppen ti várjátok, ráadásul onnan, ahonnan eddig csak a bukás jött.

elwood 2013.05.03. 13:15:57

@Scagnetti: Bent vannak mint minden listás képviselő. Utólag senki nem tudja eldönteni, hogy nélkülük kevesebb szavazatot kapott volna-e a pártjuk.

A parlament pedig szabadon állapíja meg működési feltételeit. A dk-nak is lehetett frakciója a kérelem beadása előtti napon. De a személyre szabottt törvénykezés miért pont itt hiányozzon.

czjanos 2013.05.03. 13:27:56

@Scagnetti: Na, erre egy régi viccet küldök: Arisztid megnősül. A nászéjszaka után feldúltan megy haza az anyjához: anyám, elválok! Miért, fiam? Hát mert a Záli szűz volt. És az miért baj? Azért, mert ha másnak nem kellett, akkor nekem se kell. Üdv: czjanos

blz42 2013.05.03. 16:05:09

@Scagnetti: Mondjuk az LMP-szakadásnál pont a PM volt az, aki maradt az elveinél. 2010-ben fel sem merült volna az akkori LMP-nél, hogy egy ilyen Fidesz leváltásáért ne tennék oda magukat.
Ehhez képest most Schiffer Kövér és Orbán kegyelméből fog újra egy frakció élén ücsörögni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.04. 10:07:53

@elwood:

A KDNP legutoljára 26 % körül kapott, miért ne járna neki?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.04. 10:09:05

@elwood:

A koalícióban indult pártoknak lehet külön frakciójuk. A KDNP koalícióban indult.

eßemfaßom meg áll 2013.05.04. 11:07:51

@elwood: egyrészt mert rajta voltak a szavazólapon, másrészt mert nem 5 hanem 10%-ot kellett megugraniuk pártszövetsségként.
süti beállítások módosítása