A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Tandíj-ügy: visszahozza a keretszámokat a kormány

2013.02.02. 09:07 timargabor

A decemberi diáktiltakozásokat és a kormány párhuzamosan folyó, szélkakasként forgó véleményét a keretszámok ügyében már egy jó hónappal magunk mögött hagytuk. Volt közben egy ünnepi időszak, meg egy vizsgaidőszak, illetve a hallgatók választott képviselőivel egy részleges megállapodás. Most azonban kezdődhet minden elölről. Ismét itt a felülről korlátos keretszám, csak ezúttal intézményi kapacitásnak hívják.

Először volt az egyetemek költségvetési kiadásainak visszavágása. Ezzel párhuzamosan jelentette be a kormány, hogy a teljes állami finanszírozású képzési helyek számát az alap- és felsőfokú szakképzésben harmadára veszi vissza. Elvileg az így visszatartott pénzt kétszer annyi "félfinanszírozású" helyre költötte volna, de ezek a helyek már érdemi tandíj (oppardon: képzési hozzájárulás, de itt megint csak a név változik) ellenében tölthetők be. Emiatt tavaly a lényegesen kevesebb félfinanszírozású hely töredékét sem sikerült betölteni. A harmadolás a hallgatói szervezetek véleménye szerint a tandíj bevezetését jelentette. Meg is indultak a tiltakozások, és folytak országszerte mintegy két hétig.

Az első hét végére Orbán felismerte az ebben rejlő veszélyt. Le is ült egy kirakat-konzultációra a diákság képviselőivel (oppardon: a Fidelitas néhány tagjával) egy romkocsmában, hogy távozáskor kijelentse: nincsenek keretszámok: aki megüti a szintet, felveszik. Hogy mi a szint, azt 3 napon belül a miniszter megmondja. Közben ugyan Matolcsy tovább vágta az egyetemek apanázsát, de lássuk, mire jutunk keretszám nélkül.

Aztán persze nem lett 3 napon belül semmi, meg aztán szilveszterig sem, sőt - a 16, eredetileg teljesen fizetőssé tett sztár-szak esetét leszámítva - máig sem. Van viszont újra keretszám: itt lehet megnézni, hogy államtitkárság mekkora létszámban limitálja a vidéki, itt pedig, hogy mekkorában a fővárosi egyetemekre felvehető létszámot. Ha csak a nappali tagozatos létszámokat nézzük, 2012-höz képest intézményi szinten inkább az enyhe növekedés a jellemző (mondjuk az ELTE esetében pont nem). Azt is el kell mondjam, valahol logikus a limitálás, csak azt nem tudom, miért kellett akkor dumálni a levegőbe az ellenkezőjét. Gond 3 ponton jelentkezik:

1. A HVG értesülése szerint a szakos eloszlás már komolyabb eltéréseket, több népszerű szakon érdemi csökkenést mutat. Összeállításuk szerint néhány kritikus esetben az államtitkárság, és nem az intézmények döntöttek a kapacitásokról.

2. Továbbra is érvényes a felsőoktatási szektort érintő 20-25%-os forráselvonás. Nem világos, hogy ha ezt a kormány komolyan gondolja, és fűnyíró-elven mindenkitől elvon ekkora pénzt, akkor ötödével-negyedével kevesebb oktató tanítson átlagban ugyanannyi diákot?

3. Amit Orbán csodaszerként mondott a tiltakozások leszerelésére: "nincs keretszám", az most megdőlt.

Összességében: a teljes decemberi-januári huzavona eredménye eddig az, hogy kb. megmaradnak a 2012-es keretszámok, 20-25%-kal alacsonyabb állami finanszírozás mellett. Itt tartunk ma.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

19 komment

Címkék: tandíj felsőoktatás keretszámok

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr285057987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flúgatlan 2013.02.02. 14:18:37

Sajnos a cikknek igaza van.

De még rosszabb is a helyzet: az egyetemektől kérték, hogy határozzák meg "kapacitásukat", méghozzá szakonként, de úgy, hogy a szakok "kapacitásainak" összege egy központilag megadott értéknél nem lehet nagyobb. Na, ekkor az egyetemeken jövőbe látóknak kellett ülniük, hogy lássák, X szakra ennyi, Y-ra annyi "kapacitást" írunk be. Ha X szak mégis népszerűbb lenne, Y pedig kevésbé népszerűbb a becsültnél, akkor X szakra nem tudnak mindenkit állami finanszírozottra felvenni, Y-on pedig kihasználatlan kapacitás marad.

Állam bácsi meg szétteszi a kezét, hogy "az egyetemek adták meg, hogy ennyi a kapacitásuk, mi nem tehetünk róla, hogy nem tudnak többet fogadni". Holott sok rokon szak esetén átcsoportosítható lenne az oktatói kapacitás, ha látják, hogy hova jelentkeznek a diákok.

2013.02.02. 14:59:28

A "nincs keretszám" dumáról már 1,5 hónappal ezelőtt lehetett tudni, hogy baromság.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.02.02. 15:33:50

Ha vmit (gyak bármit) OV megígér, az csak akkor lesz úgy, hha pisztolyt fognak a fejéhez, és akkor is csak addig, amíg a pisztolyt odatartják. Ezt kéne már belátni, és nem pedig leülni vele tárgyalni.

balambher 2013.02.02. 16:14:17

Az a gond, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, a felsőoktatásnak ennél sokkal nagyobb baja van.

Olyan ez, mintha elvinném az autómat a szervizbe, és azon vitatkoznék a szerelővel, hogy ő tette-e tönkre az ablaktörlőgumit, vagy már így vittem oda, miközben az autó hengerfejes.

Steve the Great 2013.02.02. 17:03:03

Jó, hát azt senki sem gondolhatta igazán komolyan, hogy a keretszámot nem nevezik át valamivé (nemzeti oktatási kapacitás). Nem mintha a keretszám lenne az elsőszámú ellensége vagy megoldandó problémája a felsőoktatásnak, de jól el lehet róla csámcsogni pro és kontra.

takács bálint (törölt) 2013.02.02. 17:53:38

magyarországot (osztrák-német-svájci) mintára tartományokra kellene osztani. vagy a statisztikai régiókat közjogi szinte emelni.

és ezek után a főváros és a pólusvárosok (régióközpontok) egymással versenyeznének a diákokért. nyilván minden régiónak elemi érdeke lenne, hogy pénzt tegyen az oktatásba. egyébként nem csak a felső, hanem a közép- és alsó iskolákba.

a tartományi költségvetések alapjait adhatná az áfa/eva bevétel. kiegészítésnek pedig ott vannak az uniós források. amivel a régiók közötti különbségeket ki lehet egyenlíteni. illetve korlátozottan lehetne szolidárisnak lenni.

de a lényeg, hogy akkor a régiók nem fotball (sic) stadionokat építenének ebből elsősorban, valószínűleg kevesebb gicces szökőkút, városszéli betonstrand épülne himalája szánkódomb pónikkal, ahol ha lesz hó, akkor évente lehet, hogy ketten lecsúsznak. a régiók között kvázi versenyhelyzet lenne. és mind azt mondaná: ide gyere tanulni. vagyis a forrásokat értelmes célokra próbálnál elkölteni. ehhez meg kellene szüntetni az oktatásban is az "uruszágos" gondolkodást.

a szokásos sztori: feudalizmus vs. föderalizmus.

takács bálint (törölt) 2013.02.02. 17:55:50

@MolnarErik:
azt hidd el, hogy a mafia elmagyarázta neki. ha a kohéziós alapot teljesen elbukja, akkor nem leváltják, hanem lelövik.

BadSimpson 2013.02.02. 17:56:49

Egy újabb pávatánc.

toportyánzsóti 2013.02.02. 18:12:13

A jelenlegitől még soha nem volt rosszabb kormánya Magyarországnak.Még a tanult szakmájukhoz is analfabéták,és gátlástalan,hazug tolvajbanda!Professzionális agymosáson kívül semmihez nem értenek,a kormányzati teljhatalmukat az ország és az itt vállalkozók teljes kifosztására használják...

tojás8 2013.02.02. 19:38:54

Ahelyett hogy végrehajtották volna az általuk kidolgoztatott felsőoktatási reformot, mely javította volna a minőséget akár kisebb források mellett is, megint megy a fűnyírás. Aki pedig tiltakozni merészel vagy józan megoldást követel, ellenség... Ebből nincs kiút, tárgyalásképtelenek. Ami viszont tovább rontja a helyzetet hogy bárki nyeri a választást ez nem fog változni, hiszen láthattuk már hogy ellenzékből is tudják blokkolni az érdemi átalakításokat. Nem tudom hogy fogunk ebből felállni.

Multidiploma 2013.02.02. 20:10:12

Nekem 5 diplomám van, és egy doktorim. Egyiket sem az állam pénzén csináltam, költségtérítéses voltam. Most pedig tudós vagyok és kutató. A keretszámokról pedig az a véleményem, hogy ezen mit nem lehetett tudni?

Kékes 2013.02.02. 22:05:34

Nehezen mondom ki, mert senkit nem akarok megbántani, de évtizedeken át támogatni olyan réteg szaporodását, akik saját magukat képtelenek eltartani, s ezt nem észrevenni, bűn.Lehet az ország lakosainak száma csökkent volna pár százezerrel, de azok biztosították volna a biztos jelent, s jövőt.Mára oda jutottunk, hogy van 1-1,5 mill.munkavégzésre képtelen ember akit így vagy úgy ,de életben kell tartani, és ez pénzbe kerül, de sokba!Kevesen engedhetik meg maguknak 5 dipl. megszerzését, amiért gratula!, de nem ez a jellemző.Amennyiben a diplomás emberek számát csökkentjük / megtanultak tanulni, könnyebb átképezni őket/ a jövőnket veszélyeztetjük.A munka melletti tanulást nem preferáljuk / tan. szabi. ingyenesség/ szét szakad a társadalom betanított munkásokra / ami rosszul fizetett/és diplomát szerzett,de mást végzőkre.Lassan 1 doboz gyufa eladásához is ügyvédi ellenjegyzés kell.A multik hoznak mindent / technológia/ fejlesztés nincs - mérnök meos feledatkörben, szóval elég rossz kilátások.A megoldást ki tudja??

Zsugasvili 2013.02.02. 22:48:07

@Multidiploma:
5 diplomával nem érted?
Ne legyen keretszám! Ne legyen ponthatár!
Ha 50.000 diák jelentkezik média-kommunikáció szakra azt mind vegyék fel és képezzék ingyen.
És persze ne legyen röghöz kötés, mert ezzel a sokat érő diplomával a kezükben azonnal indulnak Angliába, mosogatni.
A többség annyira ostoba, hogy nem veszi észre, hogy egy-két jelenleg ellenzékben levő párt bohóca. Semmi nem jó, de értelmes megoldást még hallottam tőlük. Csak szajkózzák amit a szájukba adtak.

bolygóközi 2013.02.02. 22:57:37

@Multidiploma:

na és mond minek????
Ez csak önigazolásra jó. Ez már pszichológusi eset.

Na és még jó , hogy az első/ második után már te fizetsz.

bolygóközi 2013.02.02. 22:59:17

@Kékes:
Ha van bőven munkahely, akkor fel lehet ezt is vetni.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.02. 23:20:58

@Zsugasvili: csak a pontosság kedvéért:

"Ne legyen keretszám! Ne legyen ponthatár!"

- ezt épp nem egy ellenzéki párt embere mondta, hanem maga a kormányfő (na jó, a ponthatárt még ő sem, meg senki sem). És mint a kommentekből is kiderül, már akkor lehetett tudni, hogy pont emiatt:

"Ha 50.000 diák jelentkezik média-kommunikáció szakra azt mind vegyék fel és képezzék ingyen."

nem lehet betartani. Akkor meg minek mondta? Csak nem azért, hogy bohócot csináljon másokból?

Kékes 2013.02.02. 23:40:12

Ennek a közel másfél millió embernek meg tanítani mi a tizedes vessző sokkal nagyobb gond mint 20 milliárdot meg spórolni a felsőoktatáson.Kilátástalanabb mint lakatosnál aki tolómérővel mér, és krétával rajzol!!

Vidéki 2013.02.05. 10:22:38

timargabor nagyon jól rámutat egy nagyon fontos dologra, arra, hogy az erőforrások sehol sem végtelen nagyok ezért logikus a limitálás:

„Azt is el kell mondjam, valahol logikus a limitálás, csak azt nem tudom, miért kellett akkor dumálni a levegőbe az ellenkezőjét.”

Csodálatos, hogy az egészséges emberi testben a különféle szervek méreteinek összhangja tapasztalható. Valamilyen egészséges vezérlő elv biztosítja az optimális méretarányt.

Beteg szervezetekben egyes szervek túl nagyra nőhetnek, ezt a jelenséget az orvosok hipertrófiának nevezik.

Menenius Agrippa a társadalmat az emberi testhez hasonlította, ahol a kezeknek lábaknak, fejnek, de még a gyomornak is fontos funkciói vannak és összhangban kell működniük amennyiben a test egészséges.

A pedagógus érdekvédelem szakszervezeti szemlélete a korlátlan növekedést forszírozza a diplomások kiképzésében, noha 1980-ban 900000-el több gyerek élt az országban, mint most. A demográfiai katasztrófába sodródó társadalom kialakulása kiesik látóteréből.

Máshol is előfordult a limitálás problémája és annak folyományaként a diáktüntetések is voltak.

Az Info rádió is foglalkozott a problémával.
Szóba került, hogy a hozzánk képest nagy és gazdaságilag erős Nagy Britanniában is szembe kellett nézni az ottani kormánynak, hogy az erőforrások ott sem végtelen nagyok, ezért bevezette az egyetemeken a tandíjat, amit 9000 fontban, mintegy 3 millió forintban maximált.

Hatalmas diáktüntetések robbantak ki, amelyekhez anarchista provokátorok is csatlakoztak, akik törtek zúztak mindent, amihez hozzáfértek.

A kormány azonban felelős kormányként viselkedett és nem adta be a derekát a provokátoroknak.
Általánossá vált az egyetemek 9000 fontos tandíja. A továbbtanulást diákhitel segíti évi 3 %-os kamattal.
süti beállítások módosítása