A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Képzőművészeti: a kormány problémakezelésének állatorvosi lova

2013.02.01. 08:26 timargabor

Néha eltűnődöm: hogy vezetik hazánkat? A Képzőművészeti Egyetem csodás megmenekülésének (és mellette a többi egyetem ellehetetlenítésének) módja kitűnően foglalja össze az általános és egyedi, a megszorító és kiskapuzó, az "elvonó" és a "jóságos" elemeket, amelyek viszont csak enymással állnak ellentétben. De nagyon!

Mi is a történet? A felsőoktatási intézmények diáktüntetéseket is kiváltó kálváriája nem decemberben kezdődött, de akkor ért el olyan szintet, amely már a működési alapjaiket veszélyezteti. Az ágazatot érintő működési célú állami költségvetés-csökkentés mértéke több mint 20%-os: ennyivel kapnak kevesebbet az egyetemek oktatók alkalmazására és a képzések dologi költségeinek fedezetére. A Képzőművészetit ez különösen súlyosan, 300 millió forint értékben érintette: ez a tavalyi költségvetés 38%-a, ezzel 2008 óta nominálértékben kevesebb mint a felére csökkent az egyetem állami finanszírozása. Összehsonlításként: hasonló nagyságrendben csökkent a lényegesen nagyobb Corvinus Egyetem állami költségvetése: itt a csökkentés 30% körüli.

Hadd tegyem hozzá, olyan két éve lehetett tudni: a Széll Kálmán-tervet akkor, a magyar EU-elnökség idején fogadta el a kormány. Ebben benne volt a tavalyelőtti után a tavalyi elvonás értéke is, ez utóbbin aztán Matolcsy a költségvetés elfogadása előtti módosító indítvánnyal különösebb érvelés nélkül 11 milliárdot (újabb 10%-nyit) srófolt. Ez lényegében minden olyan felsőoktatási intézményt a csőd szélére vagy csődbe visz, amelynek költségvetése az államtól függ. Természetesen az állam fenntartóként, finanszírozóként meghatározhatja, hogy X egyetem kell, Y pedig nem, de nem ezt teszi: mindegyiket lehetetlen helyzetbe hozza. Ez tehát az első lépés: a kormány megteremti a problémát.

A második lépésben a Képzőművészeti rektora levelet ír mindenkinek, aki számít: őszintén leírja, hogy ők takarékoskodtak eddig is, elmentek a falig, nincs tovább:

egyetemük már korábban is stabilan, kiegyensúlyozott pénzügyi mutatókkal működött. „Decemberig nem volt kifizetetlen számlánk, a működésünket már korábban racionalizáltuk.” Az egyik ilyen lépés volt az, hogy előnyben részesítették a nyugdíjas tanárok alkalmazását, ebben az esetben a járulékokat ugyanis nem az egyetem fizeti.

Az egyidejűleg zajló közszolgálati "nyugdíjasmentesítési" program mellett persze találunk ebben érdekességet, és lesz (van) még ebből gond: a nyugdíjas tanároknak előnyben részesített, sőt bármilyen alkalmazásának mostanában vége: nyilatkozniuk kell, hogy nyugdíj vagy fizetés. Az eddigi elvonás ösztönzött tehát egy - egyébként hosszabb távon fenntarthatatlan kiskapu keresésére szorította az intézményt, amit azonban most a kormány épp nagy lendülettel becsuk. A fenntarthatatlanság így kivédhetetlen pofonként jelentkezik.

A Rektor levele azonban célba ért! Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a levél számos címzettjének egyike, annak vétele után megkereste Orbán Viktort. És itt jön a deus ex machina:

A képzőművészeti egyetemnek minden támogatást meg kell kapnia, hogy folytatni tudja a munkát. A művészeti képzés zavartalanságát biztosítani kell, mert ez fontos ügy.

mondja neki Orbán, és a szomorú történetből tündérmese lesz, legalábbis egy évre és egy viszonylag kis intézménynek. A második lépés: a megfelelő embernél kell kilincselni, aki az egyetlen érdemi döntéshozónál ki is tudja járni a megoldást. Hogy világos legyen: nem azért nem a hatáskörileg illetékes EMMI válaszolt, mert nem akart, hanem mert a NER-ben ő ebben nem dönthet. Egyvalaki dönthet: a legfőbb vezető, akinek Lázár vezeti a hivatalát. Amit az EMMI megtehetett, azt Maruzsa államtitkár úr korábban már javasolta a rektornak:

...vegyenek fel minél több elsőévest, többet, mint amennyit amúgy terveztek, és az utánuk kapható állami fejkvótából működtessék az egyetemet. Az aktuális felsőoktatási szabályok szerint "az elsőéves hallgatók felvételének immár keretszámok nem képezik akadályát,. csupán a minimális ponthatár elérése, továbbá a felsőoktatási intézmények kapacitása szabhat gátat a sikeres felvételinek - szól a levél. - A 2013-as általános felvételi eljárás lezárását követően a létszámnövekedésből fakadó képzési többletköltséget (magyar állami ösztöndíj), annak pontos összege ismeretében a központi költségvetés biztosítja.

A szakminisztérium felsőoktatási államtitkára tehát csak annyit tehetett az ügyben, hogy egy újabb kiskaput javasolt: minthogy a pillanatnyilag épp korlátlannak tűnő keretszámok miatt elképzelhető, hogy az állam korlátlanul megtéríti majd a felvettek képését, vagyenek fel többször annyi diákot mint eddig, és majd azzal éljék túl a helyzetet. Persze a végső döntés itt sem az ő kezében lesz: nyilván ha minden egyetem ezt tenné (mint mindjárt látjuk: nem tudják ezt tenni), akkor egy újabb miniszterelnöki ukáz új helyzetet teremthet, ami után ismét Lázár úrral kell levelezni.

És miközben a Képző ügye csodás (bár elég rövid távú) megoldást nyert, azért ott vannak a többiek, a sokkal nagyobbak, akiket Orbán (eddig legalábbis) nem nevezett "fontos ügynek". Például, csak a csütörtöki híreknél maradva: a Corvinus. Mit is mond róluk Lázár?

Ezek (A Képzőművészeti - TG) kis egyetemek, ahol kis segítséggel is nagy dolgokat lehet elérni. (...) A nagy egyetemeknek milliárdos problémáik vannak (...) Ezekről Balog Zoltán EMMI-miniszter személyesen tárgyal az egyetemmel.

Tárgyal hát, de mint láttuk, döntést nem hozhat. Több milliárdos hiány csak tízezres nagyságrendű többlet-hallgató felvételével lenne lehetséges, egyedül a Corvinus esetében. Ennyi egyrészt nincs, másrészt nincs is rá gazdasági igény, harmadrészt meg a jelenlegi oktatói gárdával nem lehet háromszor annyi hallgatót akár csak a maihoz megközelítően hasonló szinten tanítani.

Összefoglalva: a kormány előállít egy, az intézményei számára kezelhetetlen helyzetet, aztán aki a megfelelő csatornákon próbálkozik (katonai szóval: a szolgálati utat megkerülve, egyenesen a Főnök ajtónállójának ír), az célba érhet, ha kérése nem kerül sokba. Rendszerszintű megoldás, nem? És így vezetnek minket. A Főnök és ajtónállója ráadásul még a jótevő szerepében is tündökölhet, hiszen az ő közbeavatkozásuk nélkül nem menekülhetett volna meg a Képzőművészeti attól a problémától, amelyiket egyébként pont ők találtak ki. A többi egyetemmel meg majd csak lesz valami.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

35 komment · 1 trackback

Címkék: felsőoktatás lázár jános államigazgatás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr975056175

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.01. 11:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sisszi 2013.02.01. 09:02:04

Lázár tegnapi vagyonbevallásának része: gróf Széchenyi Zsigmond karosszéke. tessék, lehet elibe járulni. ez mindent elmond ezekről a szarosgatyás grófkodó barmokról

zajos1 2013.02.01. 09:29:56

@sisszi: Gyurcsány csak azért nem vallotta be az Apró vagyont, mert a felesége nevén van, lehet menni a piros bögréért, ja már az sincs nekik.

ksszns · http://www.kisszines.hu 2013.02.01. 09:59:58

www.kisszines.hu/post/42011649562

"és azt hallották, hogy gáztározókat vásárol az orbán ?"

Deres · http://textura.blog.hu 2013.02.01. 10:04:52

Egy képzőművész képzésére 2012-ben háromszor annyit költött az ország mint egy mérnökére, tanáréra.

Ez jól van így?

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.01. 10:19:59

IMF hitelügyben és az EON vétel ügyében is hazudott a nemzeti simlis miniszterelnök! Nincs aláírt szerződés és nem olyan hitalt kértünk...mocskos disznó!

A választókörzetek átrajzolása után nehezebb lesz legyőzni a Fideszt, legalábbis a Political Capital mandátum-generátora ezt jelzi. A trükközés eredményeként ugyanis egy kormánypárti szavazat többet érhet, mint egy ellenzéki.

A tavaly elfogadott új választási törvényben alaposan átrajzolták Magyarország "vokstérképét". A korábbi 176 körzetből csak 106 maradt, ami a szakértők szerint még önmagában nem lenne baj. Az viszont igen, hogy az új rendszer a Fideszt segíti. Az ATV Tabu című műsorában a Political Capital választási szakértője, László Róbert nyilatkozott erről. Ahogy fogalmazott: senki nem tudja, hogy kik tervezték a jelenlegi térképet, az "egyszer csak" ott volt a megszavazandó törvényben. Szerinte vagy az ellenzékkel együtt kellett volna az újrarajzolást elvégezni, vagy rá kellett volna bízni a feladatot egy független, szakmai szervezetre. Nagy-Britanniában ezt tették, s ott nincs is baja senkinek ezzel a dologgal. Magyarországon viszont választási győzelem is múlhat ezen, mondta László Róbert, majd elmondta, hogy kifejlesztettek egy mandátum-generátort, amelyikbe azt a feltevést táplálták bele, hogy a két nagy párt 40-40 százalék szavazatot kap, a maradék 20 százalékon osztoznak a többiek. Normál esetben ezek szerint a Fidesznek, és az MSZP-nek ugyanannyi parlamenti helyet kellene szerezni. De ez nem egy normál eset.

Mr. Bear 2013.02.01. 10:26:54

@Deres:

Ugye nem ülünk fel ennek a demagógiának? Ugye nem hagyjuk, hogy egymás ellen hergeljenek bennünket olyan szövegekkel, mint pl. hogy mi szükség a bölcsészekre (akik - ugye - csak a romkocsmákban búsonganak), mi szükség a méregdrága képzőművészekre, mi szükség a filmekre, mi szükség egyáltalán kultúrára. Ugye, nem hagyjuk, és nem dőlünk be ennek, mert épp az a céljuk, hogy egymás torkának ugorjunk, és amíg mi egymás ellen uszulunk, ott fenn azt tehessék, amit akarnak.

Amúgy meg historia est magistra vitae: a drága jó Kádár elvtárs meghallotta a szegény képzőművészek panaszát, és a drága jó Kádár elvtárs megoldotta az ő problémájukat. Jó rendszer ez, nem? Ki meri állítani, hogy nem tökéletes? Majd a képzőművészek hálából jól megművészkedik az igazat a drága jó Kádár elvtársról, és nem rejtik véka alá, hogy milyen áldott ember ő.

2013.02.01. 10:36:35

30-40 éve pontosan így működött ez az ország. Aki megfelelő helyen kilincselt, az megkapta amit kért, ez működtette az országot, mert az ötéves tervek inkább csak kudarcot okoztak.
Ennek az országnak nem való a demokrácia. Csak diktatúrában, elnyomásban szeret élni. Éljen a Párt, éljen a Vezér!

sisszi 2013.02.01. 10:55:14

@zajos1: dohogy dehogy. nem fogytak el a piros bögrék: gróf Széchenyi Zsigmond karosszékét a piros bögrék tartják.

Gera 2013.02.01. 11:11:43

Én amúgy nem nagyon értem, miért pont a felsőoktatásnak üzent hadat Orbán. Nem tudom, milyen politikai hasznot remél ettől, ami megéri azt a néhány tízmilliárd spórolást.

Vidéki 2013.02.01. 11:22:25

A szerző „A Képzőművészeti Egyetem csodás megmenekülésének (és mellette a többi egyetem ellehetetlenítésének)” történetével indít.

Ha egy magyarul tudó messziről jött ember kezébe kerül a cikk egyetlen hozzáférhető olvasmányként, azt hámozza ki a szövegből, hogy egyedül a Képzőművészeti Egyetem fog fennmaradni és működni, Magyarországon, a többinek a sorsa az elpusztulás!

Arany János írta Toldi-ról szóló eposzában:
„Egy csak egy legény van talpon a vidéken”.

Ha az egyetemek jövőjére gondol a szerző, akkor a Képzőművészeti Egyetem is ilyen magányos lesz.

A „költői túlzás” a figyelem megragadásának eszköze az irodalomban, de miért kell a túlzást is túlzásba vinni?

A szerző szakszervezeti funkcionáriusokra jellemző hévvel érvel és követel még, még, még és még több pénzt védencei számára.

De az erőforrások nem végtelenek és a kormányok sem mindenhatóak.

Az erőforrások hiányát átmenetileg eladósodással ki lehet pótolni.
„Ha nincs pénzem iszom hitelbe.”

Ez jól hangzik a Bob herceg című operettben, és eléggé ortodox megoldásnak tűnik, de a hitelezők türelme sem végtelen, ezért noha ortodox és ezért jól hangzik, de nem lehet végleges megoldás.
Ez a szoclibek által kitaposott út tévútnak, zsákutcának bizonyult, amely mostanra járhatatlanná vált.

Vidéki 2013.02.01. 11:31:18

@roli101:

Az ön pihent agyában megjelenik egy állítása szerint diktatórikus a magyar rendszer.

Már miért lenne diktatórikus?
Csak azért, mert Ön arcátlanul állítja?

Egy valóságos diktatúrában a létező szocializmusban, annak hajnalán szemináriumokon mosták a tömegek agyát.

Az elvtársak bíztatták a tömegeket, hogy tegyenek fel őszinte kérdéseket.

Egy akkori vicc arról szól, hogy a naív Kovács a szemináriumon megkérdezi:

„Hova lett a hús”?!

Egy hét múlva egy másik naív ember megkérdezi a szemináriumon:

„Hova lett a Kovács”?!

Egy diktatúrában nem lehetne olyan szövegeket megfogalmazni és nyilvánosan terjeszteni, mint amilyeneket ön megfogalmaz.

Egy plakátkiállításon láttam egy nagyon hatásos plakátot a Magyar Tanácsköztársaság korából, amikor tudvalevőleg „proletárdiktatúra” volt.

Egy morcos nézésű vöröskatona ujjával a nézőre mutatott, a kép aláírása pedig ez volt:

„Te sötétben bujkáló rémhírterjesztő ellenforradalmár reszkess!”

Ön nem bujkál a sötétben,

Önnek „nem tetszik a rendszer”,

Ön nyíltan és habzó szájjal uszíthat a szabadon választott kormány ellen,

nyíltan hablatyolhat arról, hogy itten kérem mostan diktatúra van.

Mégsem reszket!

Nem érzi úgy legbelül, hogy a szabadon választott és szabad választáson leváltható kormányt diktatúraként lefestő szövege egetverően nagy ellentmondásokkal terhelt?

Vidéki 2013.02.01. 11:36:18

@Hazudott Orbán IMF és gázvétel ügyben is, aljas!:

Írja: "vagy az ellenzékkel együtt kellett volna az újrarajzolást elvégezni, vagy rá kellett volna bízni a feladatot egy független, szakmai szervezetre.

Olyan "szakemberekre", mint Ön, akinek már a nickneve is fröcsköli a beteges gyűlöletet?

ZSírfeka 2013.02.01. 11:41:25

Jó napot mindenkinek.
Több ezer éves baromsággal hülyít a forradalmár, oszd meg és uralkodj.
Az első ciklusában is a jobbosok el voltak ájulva, hogy a Kisgazdapártot milyen szépen leszalámizta, s a Torgyánt is kinyírta politikailag.
Pedig, ugye... ő vette be a kormányába, hogy miniszterelnök lehessen, aztán mikor már nem volt rá szüksége, lapátra tette.
Igaz, a politika már csak ilyen.
Ettől függetlenül nem értem, hogy lehet egy ilyen köpönyegforgatót bálványozni. Kommunista, liberális, jobbos, aki a szélsőjobbal kokettál, most éppen balos dogmákkal operáló szabadságharcos... Csak a hatalom, és a pénz érdekli, holott a holdudvarhoz tartozó pár tízezer /százezer?/, és a Fidesz boldogulása nem jelenti az ország gondjainak enyhítését.
A másik oldal sem különb, ezzel is tisztában vagyok, de ott megmaradtak végig baloldalinak.
Isten ments, hogy emiatt felmentést élvezzenek, mert ugyanolyan országrontók, mint a mostani vezetés, de azért etikusság szempontjából mond valamit ez a helyzet.

T mint T 2013.02.01. 11:51:14

@Vidéki: Bocs, nem tisztem megvedeni a szerzot, de total felreertetted az irast.
Nem azt feszegeti, hogy csak a Kepzomuveszeti fog fennmaradni (ez csak 1 pelda, ami friss es kirivo), hanem azt, hogy ez milyen aljas es kicsinyes modszer. Hogy nem a norma szamit es ahhoz igazodik mindenki, hanem a normat igazitjak kedves Vezetonk arcizma randulasahoz, de meg az alol is van kivetel, ha valaki jo segget nyal. Es akkor kedves vezetonk a megmento szerepeben is tetszeleghet.
A rendszer nem atlathato, nem fenntarthato, nem demokratikus, nem jogallami, nem europai, nem XIX szazadi - hanem leginkabb kadari...
Pusztan ennyi a baj.
Olvasd at ujra, szvsz...

T mint T 2013.02.01. 11:55:57

@Vidéki: azert a tendencia eleg nyilvanvalo (Alkotmanybirosag jogkoreinek megnyirbalasa, Ombudsmani rendszer atalakitasa, media megszallasa, media-torveny atirasa, mediahatosag jogkorei, Orszagos Biroi Hivatal jogkorei, Legfobb Ugyesz szemelye, Koltsegvetesi Tanacs bovitese, valasztasi rendszer atalakitasa sajat szajuk ize szerint, kiserlet a regisztracio bevezetesere... Folytathatnam, de egy mondatban: nem az Europai demokraciak, hanem a felazsiai feldemokraciak iranyaba hato valtozasok, a szemelyes dontesek es nem a normakon alapulo rendszer kiepitese).
Akkor igy lehetne mondani: "meg" nem diktatura...
de szepen haladunk abba az iranyba - ezt nem tagadhatja senki.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.01. 12:02:50

A hazug, sumák, álszent, gőgös, bóvli, orbáni nemzeti szar politikába minden belefér.

Ezek már aljasabbak mint a szocik voltak.

Nekik mindent lehet, a valódi kétharmadnak meg nem.

De elég volt, tegyél meg mindent ezek leváltására.

ORBÁN BANDA TAKARODJ!

Mr. Bear 2013.02.01. 12:20:37

@T mint T:

Az inkriminált olvtárs hirhedett troll. Spongya rá, nem kell foglalkozni a szövegeivel, még az is lehet, hogy maga se gondolja komolyan, csak megfizetik érte.

T mint T 2013.02.01. 12:36:44

@Mr. Bear: ahh, ertem!
Mindegy, azert a "nevelj es tanits" elv alapjan igyekszem ertelmet onteni a lelkebe...

Kakimaki0123456789 2013.02.01. 12:40:07

A lenyeg: fuggj a kormanytol! Mindenben!!! Fuggjon tole a munkad, a vallalkozasod, a megtakaritasod, az hogy kapsz-e gazt vagy sem, a gyereked iskolaja. Te egy nagy 0 vagy akitol elveszik a penzet aztan ugy koltik el - ra vagy masra, de inkabb masra, konkretan egymasra - ahogy nekik tetszik.
Ha mindenben toluk fuggsz, kussolsz!
Menjen el innen aki tud. 500.000 ember mar elment.

Vidéki 2013.02.01. 12:43:07

@T mint T:

Az Alkotmanybirosag jogkoreinek megnyirbalasáról síránkozik!
Erről szó sincsen.

Sólyom László is Alkotmánybíróként betévedt a hit birodalmába, amikor a "Láthatatlan Alkotmány" elméletét bevitte a köztudatba.

Ezt az elméletet az alkotmányjogászok nagy örömmel fogadták, mert ez illetékességük körét határtalanná tette,

úgy hogy semmiféle felelősség nem terhelte őket döntéseikért.

A "Láthatatlan Alkotmányt" még a "hozzáértő dolgozó nép okos gyülekezete" a parlament sem képes látni, csak néhány természetfeletti képességekkel megáldott felkent személy.

A költségvetést érintő kiszámíthatatlan döntéseik hatalmas lukat ütöttek a már elfogadott költségvetésen (a Bajnai, szakértői kormány alatt is) olyan eredménnyel, mint egy viharban elszabadult hajóágyú egy régi vitorlás hadihajón.

A "Láthatatlan Alkotmány" ködös fogalma beavatatlanok számára racionálisan megközelíthetetlen.

Itt véget érnek a természeti törvények és a logika is csődöt mond, mert mégis csak van néhány személy, aki képes látni a láthatatlant.

Ebben az összefüggésben az AB szerepe annyira misztikus, mint a Bibliai "prófétáké"

akik azzal a kiváltsággal rendelkeztek, hogy csak és kizárólag ők léphettek közvetlen kapcsolatba Istennel és csak ők voltak képesek tolmácsolni Isten parancsait.

Valami hasonló rendszer működik Iránban, ahol az ayatollahok tanácsa van a legfőbb döntéshozó szerepében, míg a többiek csak a bűnbak, vagy az áldozat szerepét játszhatják el.

Noha a "Szakértői Kormány" szakértők szakértőiként számon tartott nagy tudású jogászok hada támogatta, az írott Alkotmány szövegéből ők sem voltak képesek kiolvasni, mi alkotmányellenes és mi nem. Ezért tiszta szívvel és jó lelkiismerettel megalkották az ingatlanadó törvényt és a remélt bevételt már be is kalkulálták a 2010-es költségvetésbe.

De a szakértők szakértőiként számon tartott nagy tudású jogászok hada felett ott állt, vagy ült az Alkotmánybíróság, amelyik képes látni a Láthatatlan Alkotmányt is, amire a szakértők szakértőiként számon tartott nagy tudású jogászok hada nem volt képes, mivel rájuk a természet törvényei hatnak, nem képesek látni a láthatatlant.

Ezért még a jogászok leges-legjobbjaisem voltak képesek kiolvasni a magyar nyelven írt Alkotmányból, hogy Alkotmányellenesen fognak törvényt hozni az ingatlanadóval kapcsolatban.

Önnek megyünk (törölt) 2013.02.01. 12:43:40

@Mr. Bear: "Ugye nem ülünk fel ennek a demagógiának? Ugye nem hagyjuk, hogy egymás ellen hergeljenek bennünket olyan szövegekkel, mint pl. hogy mi szükség a bölcsészekre (akik - ugye - csak a romkocsmákban búsonganak), mi szükség a méregdrága képzőművészekre, mi szükség a filmekre, mi szükség egyáltalán kultúrára. Ugye, nem hagyjuk, és nem dőlünk be ennek, mert épp az a céljuk, hogy egymás torkának ugorjunk, és amíg mi egymás ellen uszulunk, ott fenn azt tehessék, amit akarnak. "
Nem, nem ülünk fel, de ugyanakkor nem hagyjuk, hogy hülyeségekre költsenek közpénzeket.

ad1: Lehet beszélni a kultúráról, de amit amai művészek 80% produkál, az köszönő viszonyban sincs a kultúrával

ad2: Ha azt szeretnénk, hogy az emberek pénzt adjanak erre, akkor nem úgy kérünk, hogy hoci a pénzt de aztán kussolj.

ad3: a kultúra és a kultúra hordozása két külön dolog. Hála eleinknek az előbbi az utóbbi nélkül is létezik. És szerény nyomott véleményem szerint nem kicsit nívósabb, mint ma...

ad4: Olyan képzéseket kell támogatni, amik implicit vagy explicit hasznot hoznak az országnak. A verbális értelmiség eltartására nincs pénz, ezt be kellene látni. Főleg úgy, hogy a produkált eredmények messze elmaradnak a beléjük fektetett pénz mértékétől.

Kutatásokból is csak azokat van értelme támogatni, amelyek valamilyen formában hasznot hoznak az országnak. Az alapkutatásból pedig az olyan témákat, amelyekből az előbbi táplálkozik. És ezeket bizony zömében a műszaki-természettudományi szakemberek végzik, így ezt az irányt kell a legjobban támogatni. Ezzel egyenértékű még a tanári képzés is, ezt szintén kiemelt ügyként kellene kezelni.

Az, hogy az állam támogat valamit, azt azért teszi, mert abból később ő is produkál. Az irreális elvárás, hogy adjon pénzt, amiből én majd csinálok ezt-azt, ha esetleg kérdezik, hogy mire ment el a pénzt, akkor a művészi függetlenséggel takarózom. Lehet ilyet is, csak ehhez kell támogatót szerezni, aki remélhetőleg nem az állam lesz. Ha röviden akarnám magam kifejezni, akkor azt írnám, hogy nincs ingyenebéd senkinek sem. Tessék megélni a piacról!

Vidéki 2013.02.01. 12:53:49

@T mint T:

Írja: "Nem azt feszegeti, hogy csak a Kepzomuveszeti fog fennmaradni (ez csak 1 pelda, ami friss es kirivo),

Ért ön magyarul?

Mit jelent magyarul ez a mondat:

„A Képzőművészeti Egyetem csodás megmenekülésének (és mellette a többi egyetem ellehetetlenítésének)”

Azt jelenti, hogy csak egy marad meg a többi el lehetetlenül.

Fel tudja fogni, hogy mivel jár az ellehetetlenülés?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.01. 12:54:47

egyre több állatorvosi lova van ennek a kormánynak, nem??

Hovatovább lassan csak az marad.

driopios 2013.02.01. 12:59:14

...pedig közéjük is lövethetett volna!

Kakimaki0123456789 2013.02.01. 13:00:22

Azert az MMA-ra van penz. Meg Makoveczre. Epitsunk hasznalhatatlan gyogyfurdot mert Makovecz tervezte - hitelbol. A varos tonkremegy? Nem baj. Epitsunk Kolontarra Makovecz-buszmegallot - azoknak az adakozoknak penzebol akik a kolontariaknak akartak segiteni, nem Makovecznek. Meghalt mar szegeny, de majd keritenek helyette masokat. Kellenek az uj mitoszok.

Az allam biztos tudja mit kell tamogatni, mi fog mukodni. Olyan okos es elorelato hogy devizahitelt sem vett fel... csak az osszes fideszes onkormanyzat.
A szocializmus bebizonyitotta hogy az allam valodi demokracia nelkul az uralkodo part erdekeit szolgalja, a tobbiek rabszolgak. Gazdasagilag az egesz csod, szabadsagjogok gyakorlatilag nincsenek. Ha nektek ez kell, maradjatok. Az okosabbak mar leleptek.

Mr. Bear 2013.02.01. 13:16:46

@Önnek megyünk: OMG, troll-e vagy te is?

"Kutatásokból is csak azokat van értelme támogatni, amelyek valamilyen formában hasznot hoznak az országnak."

Szegényes tudásomból nem telik válasz arra, hogy milyen konkrét haszna is volt a gravitáció felfedezésének? A Heisenberg-féle bizonytalansági relációnak? A relativitáselméletnek? Milyen konkrét haszna van .... (tetszőleges művésznév) képeinek, verseinek, regényeinek, drámáinak, stb.

Nem kell ennyire felülni a demagógiának, please, mert mindjárt jön Pokorni, és kifejti, hogy le a balneológusokkal, mert szegény feje, nem is tudja, kik azok.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.02.01. 13:49:04

Végülis az is egy kormányzási módszer, hogy a király kiül a fa elé, fogadja a folyamodókat, dönt, ítélkezik.

Kandeláber 2013.02.01. 13:58:50

Csak annyit mondok: haha. Sőt, hahahaha.

2013.02.01. 18:26:27

@Önnek megyünk: "Lehet beszélni a kultúráról, de amit amai művészek 80% produkál, az köszönő viszonyban sincs a kultúrával"

Ezt az állítást hogyan támasztanád alá? Vannak konkrét példák? Konkrétan kiket foglal magában a 80 %? Kiket a 20 %? Mo-n az éremművészet terén pl magasan az élvonalban van. Világhírű biennálékon kapnak magyar művészek magas szintű elismeréseket. Persze ez egyrészt Aczél elvtárs közreműködésének köszönhető, mivel szobrászok megrendelést csak komcsi témára kaptak annak idején, így saját ötleteket csak olcsó módszerekkel tudtak megalkotni, ilyen az éremművészet is. Nem kell hozzá nagy hely és drága anyag. Jópár magyar művész munkáit veszi meg pl a British Museum. De ugyanúgy a szobrászat vagy grafika terén is lennének lehetőségeink megfelelő képzéssel és támogatással megalapozva. Nyugaton másképpen működik a mecenatúra és inkább a tehetséget, ötletet díjazzák, szemben nálunk az ismerős, vagy haver ismerőse kapja a zsíros megrendelést.
A művészet nagyobb részt ma a technológia felgyorsult fejlődése miatt mind a tartalom, mind az eszközhasználatot tekintve nagyon változatos, sokrétegűbb mint valaha. Mo-n ez a hatás csak lecsapódik, az alkalmazott művészetekben leginkább, a képzőművészetben kevésbé, de ott is érezni. Mo-n nincs lehetőség bekapcsolódni szervesen ezekbe az áramlatokba mivel ehhez anyagi javak is kellenek. Röhej hogy Mo-n kisebb városok még mozit sem tudnak fenntartani, nemhogy színházat. Csak azok a színházak evickélnek valahogy amik ki tudnak csikarni valamit az államtól. Az nagyon szánalmas tévhit hogy ha nincs pénz akkor elsősorban nem a kultúrára kell költeni, de igen, az oktatás, innováció, tudás alapozza meg a jólétet. A "parasztnak nem kell színház majd otthon megnézi a heti hetest" felfogás aljas, diktatúraszagú. Fekete György és elvtársai rég kikoptak a szakmából, fogalmuk sincs a mai anyaghasználatról, 3D grafikáról, a tipográfia fejlődéséről és ennek ellenére meghatározzák azt a környezetet ami erről szól, a fejlődésről, miközben ők rovásírás és látens szocreál felhőket pöfögnek magukból.

bervas · http://mt10.blog.hu 2013.02.01. 21:31:26

Arról pedig még szó sem esett, hogy sok egyetem számos képzése ellehetetlenül, mert félig/teljesen nyugdíjas oktató vitték az órák 20-30-40%-át.
Ez lesz a következő saját kreálású megoldandó probléma.
A vagy nyugdíj, vagy munkaviszony dologból a minisztérium nem engedhet, mert a fent emlegetett államtitkár úr szerint személyesen a kedves vezető döntött így.

Csak azt nem méltóztatja tudni a kedves vezető, hogy az egyetemi tanár nem a bokorban terem. Az értelmes friss diplomás 10-15 évet dolgozik, mire az lesz belőle.

Az értelmes friss diplomás azt is mérlegeli, jobb-e nettó 93 ezerért elkezdeni lapátolni, hogy 10-15 év múlva meglegyen a nettó 280 ezer és az egyetemi tanárság, vagy jobb most elkezdeni nettó 250 ezerért iparba menni kezdőnek, hogy 10-15 év múlva család, ház és kocsi legyen, és megfelelő nettó...

Vidéki 2013.02.02. 08:18:14

@bervas:

„Kérlek ezt ne, hazudni nem kell!” Tanácsolja egy sláger szövege.

Van miből krétát venni: ''megugrottak'' a pedagógusbérek novemberben
2013. 1. 18. 11:10|Utolsó módosítás: 2013. 1. 18. 11:35|Gazdaság » Makrogazdaság
Az oktatásban – teljes foglalkoztatásban – dolgozók bruttó átlagkeresete novemberben 215 706 forint volt, bő 20 ezer forinttal több, mint egy hónappal korábban – derül ki a KSH pénteken közzétett adataiból.(Világgazdaság)

Ez nem kvadrál azzal,amilyen látomásai önnek vannak a valóságról:

„Az értelmes friss diplomás azt is mérlegeli, jobb-e nettó 93 ezerért elkezdeni lapátolni,”

Önnek megyünk (törölt) 2013.02.02. 08:40:56

@Mr. Bear:
""Kutatásokból is csak azokat van értelme támogatni, amelyek valamilyen formában hasznot hoznak az országnak."

Szegényes tudásomból nem telik válasz arra, hogy milyen konkrét haszna is volt a gravitáció felfedezésének? A Heisenberg-féle bizonytalansági relációnak? A relativitáselméletnek? Milyen konkrét haszna van .... (tetszőleges művésznév) képeinek, verseinek, regényeinek, drámáinak, stb."
Írtam az alapkutatásról is, de ezek szerint nem tudod, hogy az micsoda... Ha tudnád, akkor azt is tudnád, hogy amiket itt felsoroltál, az mind az, és így beleesik abba a kategóriába, ami szerintem kiemeleten támogatandó :)

Ezt írtam:
"Kutatásokból is csak azokat van értelme támogatni, amelyek valamilyen formában hasznot hoznak az országnak. Az alapkutatásból pedig az olyan témákat, amelyekből az előbbi táplálkozik."

Elolvasni, megérteni, válaszolni. A sorrend felcserélendő! :)
süti beállítások módosítása