A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Apa, kezdődik! Semjén-vizsgálat az ELTE-n

2012.11.30. 05:18 timargabor

Bár egy hete még nem tartotta vizsgálatra érdemesnek az ügyet, ma közleményt jelentetett meg a honlapján az ELTE Társadalomtudományi Kara, amelyet az MTI-hez is eljutattott: a Kar dékánja három fős vizsgálóbizottságot kért fel az elmúlt hetekben a sajtóban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök 1992-ben az ELTE-n kibocsátott szociológusi szakdolgozatával kapcsolatban felmerült állítások valóságtartalmának vizsgálatára. A bizottság összetétele nem ismert, de a dékán szerint a Kar magas tudományos minősítésű oktatóiról van szó. Nem szerepel ugyanakkor határidő a közleményben, nem tudjuk, hogy a dékán kérte volna a bizottságot, hogy valamely időpontra készüljön el a véleményével.

indecision_dice3.jpg

A múlt héten megírtuk: pontosan ez, az egyetemi vizsgálat az, amelytől az ügy egyáltalán üggyé válik. Természetesen a vizsgálat eredménye nem előlegezhető meg; amennyiben a vizsgálat eredményeként az egyetem úgy dönt, hogy továbbra is érvényesnek fogadja el a szakdolgozatot, akkor ezt a döntés végleges. És ha nem fogadja el, az is. A döntéshez, a tisztánlátáshoz, az egyetem valódi véleményének ismeretéhez ez a vizsgálat szükséges, és - az érintett miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan - annak megindítását csak üdvözölni tudjuk.

Nem tudom, választ fogunk-e kapni valamikor arra a kérdésre, hogy mitől változott meg az ELTE TÁTK véleménye az elmúlt egy hét során. Elképzelhető, hogy a - nem túl hangos - sajtóvisszhangok, vagy az időközben kiderült újabb fejlemények miatt fordult a széljárás. Talán valamikor megtudjuk, talán nem, lényeg a lényeg, az ELTE-n folyik a vizsgálat, majd valamikor eredmény is lesz.

Érdekesebb az ügy másik szála, az ott látható passzivitás. Miközben Semjén Zsolt maga is üdvözölte az ELTE-bizottság felállításának hírét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (a doktori címet kibocsátó Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Akadémia jogutódja) eddig nem indított hasonló vizsgálatot. Elképzelhető persze, hogy most lépéskényszerbe kerülnek, az aszimmetria mindenesetre figyelemreméltó, különösen azért, mert a Pázmány jogelődje bocsátotta ki a magasabb tudományos fokozatot.

Végezetül hadd idézzem Pelikánnak, a Mandiner szerzőjének egy januári, a Schmitt-ügy kapcsán írt mondatát:

Bőven akadnak itt sufniban összerakott doktori munkák, könyvrecenziókból (!), nekrológokból (!!) és interjúkból (!!!) bruttósított publikációs jegyzékek. Ha a Schmitt-ügy borítaná ezt a bilit, az lenne az igazán rock'n'roll.

Továbbra is egyetértünk. Kéne az a rock'n'roll nagyon. Még ha Semjénnek nem is jön be a Stones.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

14 komment

Címkék: Semjén Zsolt plágiumvád

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr634938385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

biohouse 2012.11.30. 08:57:52

De miről mond le majd semjén?

vantaan 2012.11.30. 09:49:43

...hát már seki sem szent??? Mit szól ehhez a pápa?

Doberdo 2012.11.30. 15:25:29

Omladozik a keresztény nemzeti együttműködés
rendszere ? Nemsokára kiderül ki mikor fog futni, "mint a bableves" ?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.30. 15:58:11

Az azért még ma is elég bevett, h a doktorihoz szükséges publikációs jegyzék nagyrészt v teljesen recenziókból áll.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.11.30. 17:59:16

@MolnarErik: Hol? Felénk ugyan nem, nagyon nem.

hower 2012.11.30. 18:38:54

Namost az van, hogy a tudomány éppolyan getva fos állapotban van Magyarországon, mint, mit is mondjak, például a Hungária körút. Vagy a nagypolitika. Esetleg az üzleti etika. Mindegyik gagyi szinten létezik, vagy nem is létezik. De mi a ménköves ménkűért lenne bármi máshogy a tudományban?

Haver, család, haza: ez a siker titka. A tudományos karrierben is ez van: nyalsz, vagy szöksz nyugatra. Degenerált kollégák, kontraszelektált főnökök, minden olyan finomság megtalálható a szocializmusból megörökölt tudományban is, mint bármely magyar kupiban. Ezen semmilyen rock'n'roll nem fog segíteni, itt csak a legdurvább thrash metalnak lenne egy icipici esélye.

NIPREDIL 2012.11.30. 18:59:44

@házelnök: A BECSÜLETÉRŐŐŐL? Ez vicces.

légügyi megfigyelő 2012.12.01. 10:14:18

@vantaan: mit szól a pápa? már szólt: Semjén Zsolt doktor. A pápa meg tévedhetetlen. Tulajdonképp mázlista Semjén úr, mert nevezhette volna bolsinak vagy pogánynak is. Arra akár minőségi alapot nyújthatna saját munkássága.

légügyi megfigyelő 2012.12.01. 10:19:15

@hower: a Hungária körút nincs is (olyan) rossz állapotban. Semmiképp nem merül fel pl. hogy meg kellene vonni a körút címet tőle.
A tudományról, mint olyanról meg aligha lehet sommásan nyilatkozni: ahol még van miből kutatni, ott megteszik, ott az általad említett jelző aligha adekvát.

Kontraszelekció, igen, degenerált kollégák, vannak olyanok is, persze. Szocialista örökség, az bőven van. De a teljes tudományos szféra több, mint ...., amint írtad.

hower 2012.12.01. 11:20:15

@légügyi megfigyelő: Persze, igazad van. Abban nem biztos, amit a Hungária körútról írsz, főleg ha tavasszal is visszatérünk a kérdésre. ;)

A tudománnyal önmagában nincs semmi gond, sőt a kutatókkal sem igazán, többnyire teszik a dolgukat. A vezetéssel van a gond. Amit írtam, jórészt áll rájuk: kontraszelektívek, a professzor a beosztottjaival végezteti el a saját munkájának jó részét is de megköveteli, hogy első szerző legyen, stb. stb. (Egyébként a Szabó Csaba név harangozik esetleg?)

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.01. 20:57:10

@timargabor: Bölcsészeknél. Műhelyszemináriumon kell írni 1 recenziót, arra kap jegyet, aztán megjelentetik valahol, és már egy publikáció is megvan. Programja válogatja, de van ahol pillanatok alatt összegyűjtik velük a tudományos modult. A tanszék még szervez a doktoranduszoknak egy konferenciát is, ott elmondják, amit műhelyszemináriumon (esetleg angolul v németül mert úgy nagyobb a tudományos értéke), és már ez is ki van pipálva. pechemre és pont nem ilyen programon volt, és még fél évet rá kellett húznom míg összejött a tudományos kredit (mert a tanítást is kellett kiváltani, uis nem fizetnek érte, ingyen meg tilos).

Werkolandinheaven 2012.12.02. 20:33:06

MAK oldaláról kell SZs-t megfogni ő a kulcsszereplő.
süti beállítások módosítása